Σπύρος Ολύμπιος

Έλληνας ηθοποιός

Ο Σπύρος Ολύμπιος (Αθήνα 3 Απριλίου 1913 - Αθήνα 29 Ιουλίου 2015) ήταν Έλληνας ηθοποιός.

Σπύρος Ολύμπιος
Γέννηση3 Απριλίου 1913
Αθήνα
Θάνατος29 Ιουλίου 2015 (102 ετών)
Αθήνα
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
ΣπουδέςΔραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου
Ιδιότηταηθοποιός και συγγραφέας

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Εμφανίστηκε στο θέατρο το 1934. Έπαιξε δίπλα στους μεγάλους ηθοποιούς του θεάτρου (Αιμίλιο Βεάκη, Μαρίκα Κοτοπούλη, Ελένη Παπαδάκη, Αλέξη Μινωτή, Κατίνα Παξινού, Κυβέλη, κ. Κατερίνα, Μαίρη Αρώνη, Άννα Συνοδινού, Βασίλη Αργυρόπουλο) και συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες που καθόρισαν την πορεία του ελληνικού θεάτρου.

Στις δεκαετίες 1950 - 1960 στα ραδιοφωνικά Θέατρο της Τετάρτης και Θέατρο της Κυριακής είχε αποδώσει σε διάφορα έργα με επιτυχία τον ρόλο του φιλόσοφου Σωκράτη.

Τα τελευταία 22 χρόνια ζούσε στο Παγκράτι, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τον φρόντιζε η κόρη του. Πέθανε σε ηλικία 102 ετών και κηδεύτηκε στο Νεκροταφείο του Αμαρουσίου.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Ρόλος
1956 Η δούκισσα της Πλακεντίας
1957 Ο μεγαλοκαρχαρίας
Μπάρμπα-Γιάννης ο κανατάς πελάτης μαντάμ Φλοράνς
1959 Ένας βλάκας και μισός δικηγόρος
1960 Χριστίνα χωροφύλακας
Η αυγή του θριάμβου
Τρεις κούκλες και εγώ αρχισερβιτόρος
Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλίκαρα
1962 Πρέπει να ζήσεις τίμια
1963 Το τεμπελόσκυλο
1964 Τρία κορίτσια από την Αμέρικα γιατρός
1965 Το λάθος δικηγόρος Παπακυριάκος
Το φτωχόπαιδο Τερζής
Το πρόσωπο της ημέρας
Μπετόβεν και μπουζούκι
Φτωχός εκατομμυριούχος
1966 Ούτε μιλάει ούτε λαλάει
1968 Ανοιχτή επιστολή Γιάννης
Η μοίρα μιας γυναίκας
1980 Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο
1982 Αλαλούμ
1988 Εξάρχεια ώρα 12

ΤηλεόρασηΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Κανάλι
1973 Τα παιδιά του Ζεβεδαίου ΕΙΡΤ
1976 Λέσχη μυστηρίου: αυστηρώς προσωπικό ΕΡΤ
1977 Ο φωτογράφος του χωριού ΕΡΤ
1978 Λεηλασία μιας ζωής ΕΡΤ
1980 Το φως του Αυγερινού

Τα παλιόπαιδα τα ατίθασα

ΕΡΤ
1982 Ρόκκος Χοϊδάς

Πωλείται αγάπη

ΕΡΤ

ΕΤ1

1983 Το χρυσό σπίτι

Μαντώ Μαυρογένους

Χαμογελάστε παρακαλώ

ΕΡΤ
1984 Μέσα από το πλήθος

Ο θείος μας ο Μίμης

ΕΡΤ2
1991 Φάκελος Αμαζών ΑΝΤ1
1993 Όταν ήμουν δάσκαλος ΕΤ1

Θεατρικές παραστάσειςΕπεξεργασία

σεζόν παράσταση ρόλος θίασος θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1933/1934 Ο αρχοντοχωριάτης Γενίτσαρος Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Φώτος Πολίτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1933/1934 Λόρδος Βύρων Πωλητής κομπολογιών Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Φώτος Πολίτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1935/1936 Αρραβωνιάσματα Κώστας Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Δημήτρης Ροντήρης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1938/1939 Ο σταυρός και το σπαθί Β Σπαθάριος Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Δημήτρης Ροντήρης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1944/1945 Αρραβωνιάσματα Σόρμπας Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Πέλος Κατσέλης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1944/1945 Ο έμπορος της Βενετίας Βαλτάσαρ
Πρίγκιπας της Αραγωνίας
Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Θερινόν Θέατρον Πέλος Κατσέλης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1944/1945 Ο επιθεωρητής Πιότρ-Ιβάνοβιτς Ντοπτσένσκι Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Θερινόν Θέατρον Σωκράτης Καραντινός
Αντώνης Κριεζής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1944/1945 Η Αρλεζιάνα Υπηρέτης Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Θερινόν Θέατρον Πέλος Κατσέλης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1945/1946 Οι μνηστήρες του θρόνου Ένας παπάς Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Πέλος Κατσέλης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1945/1946 Στο γέρμα του χειμώνα Μίο Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Σωκράτης Καραντινός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1946/1947 Οι Γερμανοί ξανάρχονται Χάρρυ Θίασος Κοτοπούλη Θέατρο Rex - Κοτοπούλη
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1947/1948 Βαθειές είναι οι ρίζες Μπομπ Θίασος Βάσως Μανωλίδου - Γιώργου Παππά Θέατρο Rex - Κοτοπούλη Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1949/1950 Παϋντός Ριντβάν Θίασος Βασίλη Αργυρόπουλου Θέατρο Βασίλη Αργυρόπουλου Βασίλειος Αργυρόπουλος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1951/1952 Ο Κατσαντώνης Τσόγκας Θίασος Κοτοπούλη Θέατρο Rex - Κοτοπούλη Δημήτρης Μυράτ
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1952/1953 Μονομαχία γυναικών υποαξιωματικός των δραγώνων Θίασος Κοτοπούλη Θέατρο Rex - Κοτοπούλη Δημήτρης Μυράτ
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1952/1953 Θανασάκης ο πολιτευόμενος Λάζαρος Θίασος Κοτοπούλη Θέατρο Rex - Κοτοπούλη Αλέκος Σακελλάριος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1954/1955 Άμλετ Ρόζενκράντζ Θέατρο Εθνικού Κήπου Θέατρο Εθνικού Κήπου Νίκος Χατζίσκος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1959/1960 Μαντώ Μαυρογένους Λαγούρος
Ιωάννης Κωλέττης
Θίασος Μαίρης Αρώνη
Θεατρικές Επιχειρήσεις Βασίλη Μπουρνέλλη
Θέατρο Ακροπόλ Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1959/1960 Η διαβολεμένη μυλωνού Κύριος Ταμίας Θίασος Μαίρης Αρώνη Θέατρο Ακροπόλ Κωστής Μιχαηλίδης
Μαίρη Αρώνη
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1960/1961 Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας Κόμπυ Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Αλέξης Μινωτής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1964/1965 Ο Βασιλικός Άρχοντας Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Αλέξης Μινωτής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1966/1967 Ιβάνωφ Β΄ Καλεσμένος Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Λεωνίδας Τριβιζάς
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1968/1969 Το καφενείο Παντόλφος Εθνικό Θέατρο Ελλάδας περιοδεία
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Σωκράτης Καραντινός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1968/1969 Ο κατά φαντασίαν ασθενής Κύριος Μπονφουά
Α διδάκτωρ
Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Δημοτικό Θέατρο Πειραιά Σωκράτης Καραντινός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1969/1970 Η βεντάλια της λαίδης Γουίντερμηρ Κος Ντάμπυ Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Σωκράτης Καραντινός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1971/1972 Οι Μαυρόλυκοι Κάτης Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Ωδείο Ηρώδου του Αττικού Λάμπρος Κωστόπουλος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1971/1972 Ο τοπικός παράγων Σταύρος Εθνικό Θέατρο Ελλάδας περιοδεία Λάμπρος Κωστόπουλος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1980/1981 Ο κατά φαντασίαν ασθενής Κύριος Ντιαφουαρυς Άρμα Θέσπιδος περιοδεία Μιχάλης Μπούχλης

Όλες οι πληροφορίες προέρχονται από το έντυπο πρόγραμμα της κάθε παράστασης ή/και από σχετικά δελτία τύπου.

ΒιβλίαΕπεξεργασία

«Μια ζωή θέατρο» (Έκδοση 2006).

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία