Τζόλυ Γαρμπή

Ελληνίδα ηθοποιός

Η Τζόλυ Γαρμπή (1912 - 9 Δεκεμβρίου 2002) ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του κινηματογράφου.

Τζόλυ Γαρμπή
Τζόλυ Γαρμπή.jpg
Γέννηση1912
Γιοχάνεσμπουργκ, Νότια Αφρική
Θάνατος9 Δεκεμβρίου 2002 (90 ετών)
Αθήνα
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
Ιδιότηταηθοποιός
ΣύζυγοςΘόδωρος Μορίδης (έως 2002)
Είδος τέχνηςηθοποιός

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ. Προερχόταν από Κεφαλονίτες γονείς. Ήταν επί 60 χρόνια σύζυγος του επίσης ηθοποιού Θόδωρου Μορίδη, με τον οποίο δεν άφησαν απογόνους. Τα τελευταία χρόνια ζούσαν απομονωμένοι από τα φώτα της δημοσιότητας στο εξοχικό τους στο Μάτι Αττικής.

Πέθανε ξεχασμένη και λησμονημένη στο γηροκομείο, όπως και ο σύζυγός της. Η είδηση του θανάτου της έγινε γνωστή στα ΜΜΕ μετά από 10 μέρες.[1] Κηδεύτηκε στον Μαραθώνα. Ο Θόδωρος Μορίδης πέθανε έναν χρόνο μετά, στις 22 Δεκεμβρίου 2003, σε ηλικία 100 ετών.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος
1932 Κοινωνική σαπίλα
1954 Θανασάκης ο πολιτευόμενος
1957 Ο Φανούρης και το σόι του
1958 Μια ζωή την έχουμε

Μια Ιταλίδα στην Ελλάδα

1959 Να πεθερός να μάλαμα

Ο Γιάννος κι η Παγώνα

1960 Το κλωτσοσκούφι

Οικογένεια Παπαδοπούλου

Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος

Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες

1961 Χαμένα όνειρα

Η Λίζα και η άλλη

Ο σκληρός άντρας

Ευτυχώς τρελάθηκα

1962 Το ταξίδι

Ο ατσίδας

Ο χρυσός και ο τενεκές

Δέκα μέρες στο Παρίσι

Μερικοί το προτιμούν κρύο

1963 Αυτό το κάτι άλλο

Αθώα ή ένοχη

Χτυποκάρδια στο θρανίο

Ένας βλάκας με πατέντα

1964 Η σωφερίνα

Ο παράς κι ο φουκαράς

Θύελλα σε μια παιδική καρδιά

1966 Ο εξυπνάκιας

Ευτυχώς τρελάθηκα

Η Κλεοπάτρα κι ο Αντώνης

1967 Η κοροϊδάρα

Καλώς ήλθε το δολάριο

Για την καρδιά της ωραίας Ελένης

1968 Η αγάπη μας

Η αρχόντισσα και ο αλήτης

1969 Η νεράιδα και το παλικάρι

Φτωχογειτονιά αγάπη μου

Ένας άνδρας με συνείδηση

1972 Μια μάνα κατηγορείται
1977 Η μεγάλη απόφαση
1978 Η τελευταία πτήση
1982 Αλαλούμ

ΒιντεοταινίεςΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος
1986 Ο τσιφούτης
1987 Η μικρομεσαία των μπάτσων σχολή

[2]Τηλεοπτικό θέατροΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Κανάλι
1970 Τα Χριστούγεννα του τεμπέλη ΕΙΡΤ
1971 Η πρώτη αγάπη

Κακό συναπάντημα

Μια τρύπα στον τοίχο

ΕΙΡΤ

ΕΙΡΤ

ΥΕΝΕΔ

1973 Δον Κιχώτης

Περί όνου σκιάς

Νύφη για πούλημα

Ήρθα και θα μείνω

Η δεσποινίς ντετέκτιβ

ΕΙΡΤ

ΕΙΡΤ

ΥΕΝΕΔ

ΥΕΝΕΔ

ΥΕΝΕΔ

1974 Σταθμός Σαμποτέ ΥΕΝΕΔ
1975 Οι γυναίκες

Ο Φανούρης και το σόι του

Τριαντάφυλλο στο στήθος

Θανασάκης ο πολιτευόμενος

Ο Γαβριήλ ο μυλωνάς και η κερά-Μαριώ

ΕΙΡΤ

ΥΕΝΕΔ

ΥΕΝΕΔ

ΥΕΝΕΔ

ΕΙΡΤ

1976 Μις Βαγόνι

Η Μαρκησία

ΥΕΝΕΔ
1977 Το παράσημο ΥΕΝΕΔ
1978 Η αντιπεθερίνη ΕΡΤ
1979 Χωρίς οργή

Ενοικιάζεται

Η όγδοη γυναίκα του Κυανοπώγωνος

ΕΡΤ

ΥΕΝΕΔ

ΕΡΤ

1980 Η σημασία να είναι κανείς σοβαρός ΕΡΤ
1981 Το μπουρίνι

Εκκλησιάζουσες

ΕΡΤ
1983 Η αποκατάσταση ΕΡΤ
1985 Η χαρτοπαίχτρα ΕΡΤ

Τηλεοπτικές σειρέςΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Κανάλι
1973 Βίβα Κατερίνα

Ο κόσμος και ο Κοσμάς

ΥΕΝΕΔ

ΕΙΡΤ

1974 Οι δίκαιοι

Μεθοριακός σταθμός

ΥΕΝΕΔ
1975 Βασίλισσα Αμαλία

Ρωμαίος και Ιουλιέτα

Ο βασιλιάς και το άγαλμα

ΕΙΡΤ

ΥΕΝΕΔ

ΥΕΝΕΔ

1976 Το ταξίδι ΥΕΝΕΔ
1977 Η θεατρίνα

Σταχτοπούτα

Μια φορά και έναν καιρό

ΕΡΤ
1978 Λεμονοδάσος ΕΡΤ
1979 Εκάτη ΕΡΤ
1980 Κόντρα στον άνεμο ΕΡΤ
1981 Κρουσταλλένια ΥΕΝΕΔ
1986 Τρεις και ο κούκος ΕΡΤ
1988 Μια μέσα μια έξω

Από την ζωή των ανθρώπων

ΕΡΤ2
1989 Πατήρ, υιός και πνεύμα MEGA
1990 Άγγελος κατά λάθος

Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης

ΑΝΤ1
1991 Οικογένεια Μουσαμά

Ο Μανώλης ο Ντελμπεντέρης

ΑΝΤ1

ΕΤ2

1992 Στον ψυχίατρο

Ο επισκέπτης της ομίχλης

ΑΝΤ1

MEGA

1994 Ο φόβος

Βανίλια σοκολάτα

ΕΤ1

MEGA

1995 Πολίτης Κλυνν ΑΝΤ1
1997 Μονάχους Μονάχους

Το χρήμα στο λαιμό σας

MEGA

ΕΤ1

ΠαραστασιογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος
1946 Αδελφοί Καραμαζώφ
1954 Ο φαύλος κύκλος
1956 Χωρίς γάντι
1963 Περάστε την πρώτη του μηνός
1967 Ζητείται νέα με προίκα
1968 Σαράντα καράτια
1969 Αυτό που ξέρει κάθε γυναίκα
1976 Τα οράματα της Σιμόν Μασάρ
1979 Θεσμοφοριάζουσες

Συμπληρωματικός κατάλογος θεατρικών παραστάσεων, στις οποίες η Γαρμπή συμμετείχε, ως ηθοποιός.

σεζόν παράσταση ρόλος θίασος θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1933/1934 Λόρδος Βύρων Κοπέλα Γ Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Φώτος Πολίτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1935/1936 Ο γυρισμός της Ελένης Ερμιόνη Θίασος Κατερίνας - Ελεύθερος Καλλιτεχνικός Οργανισμός Θέατρο Κατερίνας Κατερίνα Ανδρεάδη
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1941/1942 Απόψε θα γελάσουμε Κούλα Θίασος Κατερίνας - Ελεύθερος Καλλιτεχνικός Οργανισμός Θέατρο Βασίλη Αργυρόπουλου Κάρολος Κουν
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1949/1950 Τα παιδιά είναι παιδιά Τερεζίνα Δραματική Σκηνή Θέατρο Ντο Ρε Πέλος Κατσέλης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1949/1950 Άννα Λουκάστα Μπλάνς Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» Θέατρο Rex - Κοτοπούλη Κάρολος Κουν
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1951/1952 Ο Κατσαντώνης Μια γυναίκα Θίασος Κοτοπούλη Θέατρο Rex - Κοτοπούλη Δημήτρης Μυράτ
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1952/1953 Ερωτική τραγωδία Βι Θίασος Κοτοπούλη Θέατρο Rex - Κοτοπούλη Δημήτρης Μυράτ
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1952/1953 Θανασάκης ο πολιτευόμενος Κυρά Κατίνα Θίασος Κοτοπούλη Θέατρο Rex - Κοτοπούλη Αλέκος Σακελλάριος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1954/1955 Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα Πόνθια Θίασος Κατίνας Παξινού - Χριστίνας Καλογερίκου Θέατρο Rex - Κοτοπούλη Αλέξης Μινωτής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1954/1955 Μάκβεθ 1η Μάγισσα
Τρεις μάγισσες
Θίασος Δημήτρη Μυράτ Θέατρο Rex - Κοτοπούλη Δημήτρης Μυράτ
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1956/1957 Οθέλλος Αιμιλία Θίασος Δημήτρη Μυράτ Θέατρο Rex - Κοτοπούλη Δημήτρης Μυράτ
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1957/1958 Σκηνές του δρόμου Έμμα Τζωνς Θίασος Κώστα Μουσούρη Θέατρο Μουσούρη Κώστας Μουσούρης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1964/1965 Οι γυναίκες προτιμούν τους σκληρούς Τζίνα Θίασος Βίλμας Κύρου περιοδεία Βίλμα Κύρου
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1965/1966 Στέλλα Βιολάντη Θεία Νιόνια Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος περιοδεία Σωκράτης Καραντινός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1968/1969 Σαράντα καράτια Μονέτ Θίασος Έλλης Λαμπέτη Θέατρο Κεντρικό
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1970/1971 Μαρία Στιούαρτ Άννα Κέννεντυ Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1970/1971 Το φιντανάκι Κυρά Κατίνα Εθνικό Θέατρο Ελλάδας
Οργανισμός Κρατικών Θεάτρων Ελλάδος - Κινητή Μονάδα
περιοδεία Μήτσος Λυγίζος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1971/1972 Οι Μαυρόλυκοι Σμαράγδη Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Ωδείο Ηρώδου του Αττικού Λάμπρος Κωστόπουλος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1971/1972 Ο τοπικός παράγων Αγγελική Εθνικό Θέατρο Ελλάδας περιοδεία Λάμπρος Κωστόπουλος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1977/1978 Ο υπάλληλος Ταρσίτσα Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Κώστας Μπάκας
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1979/1980 Δεν είμ' εγώ Μαμά Φρόσως Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1980/1981 Ματωμένος γάμος Δούλα Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1980/1981 Το πανταλόνι Γιαγιά Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1991/1992 Ματωμένος γάμος Δούλα Πειραματικό Θέατρο της Πόλης Μαριέττας Ριάλδη Πειραματικό Θέατρο της Πόλης Μαριέττας Ριάλδη Μαριέττα Ριάλδη

Όλες οι πληροφορίες προέρχονται από το έντυπο πρόγραμμα της κάθε παράστασης ή/και από σχετικά δελτία τύπου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Ελευθεροτυπία[νεκρός σύνδεσμος], «Έφυγε» η Τζόλυ Γαρμπή, 19 Δεκεμβρίου 2002.
  2. The Search for Alexander the Great, Time-Life Television Productions, Video Arts TV Production, 1981-05-06, https://www.imdb.com/title/tt0343302/?ref_=ttmi_tt, ανακτήθηκε στις 2022-04-21