Άνοιγμα κυρίου μενού

Θόδωρος Μορίδης

Έλληνας ηθοποιός

Ο Θόδωρος Μορίδης ήταν Έλληνας ηθοποιός. Γεννήθηκε το 1903 στην Κύπρο και απεβίωσε στις 22 Δεκεμβρίου του 2003 σε ηλικία 100 ετών. Ήταν σύζυγος της επίσης ηθοποιού Τζόλυς Γαρμπή.

Θόδωρος Μορίδης
Θόδωρος Μορίδης.jpg
Γέννηση1903
Κύπρος
Θάνατος22 Δεκεμβρίου 2003 (100 ετών)
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότηταηθοποιός και ηθοποιός ταινιών
ΣύζυγοςΤζόλυ Γαρμπή (έως 2002)
Είδος τέχνηςηθοποιός

Βιογραφία και καριέραΕπεξεργασία

Γεννημένος το 1903 στην Πόλη Λεμεσό στην Κύπρο, ο Θόδωρος Μορίδης πρωτοεμφανίστηκε το 1924 με το Θίασο των Βεάκη - Νέζερ στο έργο «Για την αγάπη της». Μαζί τους συμπρωταγωνίστησε και στον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή κ.ά.

Με το Θίασο της Κυβέλης έπαιξε στον «Άγνωστο» (1927) και την επόμενη χρονιά στην «Ιφιγένεια εν Ταύροις» με την Ελένη Χαλκούση, με την οποία ξανασυνεργάστηκε στα «Αρραβωνιάσματα» του Μπόγρη. Υπήρξε βασικό στέλεχος του «Λαϊκού Θεάτρου» του Βασίλη Ρώτα και το 1932 συνεργάστηκε για πρώτη φορά με την Μαρίκα Κοτοπούλη –συνεχίστηκε αργότερα στο Θέατρό της όπου στεγαζόταν και το Θέατρο Τέχνης–, ενώ το 1936 ξεκίνησε η συνεργασία του με την κυρία Κατερίνα, στης οποίας τον Θίασο παρέμεινε έως το 1943, ερμηνεύοντας πολλούς σημαντικούς ρόλους σε μεγάλα έργα του παγκόσμιου δραματολογίου («Η κυρία με τις καμέλιες», «Ο έμπορος της Βενετίας», «Πολύ κακό για το τίποτα», «Έντα Γκάμπλερ», «Πυγμαλίων», «Η Κυρά της Θάλασσας», «Νόρα» κ.ά.). Στον Θίασο της Κατερίνας γνώρισε και αγάπησε και την Τζόλυ Γαρμπή, με την οποία ήταν μαζί 60 χρόνια στην σκηνή και στην ζωή.

Ακολούθησαν συνεργασίες με το θίασο Μανωλίδου - Βεάκη - Παππά (1943-44) («Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας»), με τους «Ενωμένους Καλλιτέχνες» (1945-46) («Ιούλιος Καίσαρ», «Εχθροί» του Μαξίμ Γκόρκι, «Αδελφοί Καραμαζόφ», «Φον Δημητράκης» κ.ά.), με το «Θυμελικό Θίασο», με τον Μίμη Φωτόπουλο, με τον Νίκο Χατζίσκο, όπου ερμήνευσε Πολώνιο στον «Άμλετ» (1955), με το «Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο» του Μάνου Κατράκη («Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», «Ηλίθιος», «Βασίλισσα Αμαλία»), με την Αντιγόνη Βαλάκου, τη Μαίρη Αρώνη («Μαντώ Μαυρογένους»), με την Έλσα Βεργή.

Από το 1961 έως το 1983 εντάχθηκε στη δύναμη του Εθνικού Θεάτρου, ερμηνεύοντας δεκάδες σημαντικούς ρόλους στο αρχαίο δράμα και στο παγκόσμιο δραματολόγιο («Αίας», «Αγαμέμνων», «Τρωάδες», «Φιλοκτήτης», «Μήδεια», «Ρόσμερσχολμ», «Ο Βασιλικός», «Οι δαιμονισμένοι», «Η Τρικυμία», «Βυσσινόκηπος», «Μαρία Στιούαρτ», «Γενικός Γραμματέας» κ.ά.). Αμέσως μετά συμμετείχε στον «Αρχιμάστορα Σόλνες», τελευταία παράσταση του Δημήτρη Χορν. Ακολούθησαν το «Παράξενο ιντερμέτζο» με Αλεξανδράκη - Γαληνέα, «Οιδίπους επί Κολωνώ» με τον «Εμπειρικό Θίασο» του Μινωτή, συνεργασίες με τους Δάνη Κατρανίδη, Μαριέττα Ριάλδη, Γιώργο Μεσσάλα.

Στον κινηματογράφο συμμετείχε σε πολλές ταινίες από το 1948 έως τη δεκαετία του 1970 («Χαμένοι άγγελοι», «Φωτεινή Σάντρη», «Η δούκισσα της Πλακεντίας», «Γκόλφω», «Χτυποκάρδια στο θρανίο», «Ζούσα μοναχός χωρίς αγάπη», «Ηλέκτρα» - κινηματογραφημένη παράσταση από την Επίδαυρο το 1961 σε σκηνοθεσία Μουζενίδη με την Άννα Συνοδινού κ.ά.), όπως και στην τηλεόραση («Αστυνομικές Ιστορίες», «Ο κήπος με τ’ αγάλματα» κ.ά.).

Πέθανε στις 22 Δεκεμβρίου του 2003 σε ηλικία 100 ετών. Ο θάνατος τον βρήκε στο Αττικό Θεραπευτήριο όπου νοσηλευόταν και έγινε γνωστός στις 2 Ιανουαρίου του 2004[1].

Κηδεύτηκε στον Μαραθώνα.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

  • Η γυναίκα που έβλεπε όνειρα (1989) ...... θείος
  • Ο κήπος με τα αγάλματα (1982)
  • Ελευθέριος Βενιζέλος 1910 - 1927 (1980) ..... Εμμανουήλ Μπενάκης
  • Επικίνδυνη νύχτα (1974) ...... δεσπότης
  • Ζούσα μοναχός χωρίς αγάπη (1971) ..... Γιαννόπουλος
  • Παπαφλέσσας - Η μεγάλη στιγμή του ΄21 (1971) .... Παλαιών Πατρών Γερμανός
  • Η αρχόντισσα του κάμπου (1971)
  • Η λιογέννητη (1971)
  • Ο αήττητος (1971)..... Παύλος Κέλτης
  • Γιακουμής, μια ρωμέικη καρδιά (1970) ..... Ιορδάνης Τζοάνογλου - Τζον Τσέφερσον
  • Εσένα μόνο αγαπώ (1970) .... καθηγητής γυμνασίου
  • Η σκλάβα (1970) ..... καπετάν Καλογρεάς
  • Ο αετός των σκλαβωμένων (1970) ..... Θανάσης Ζάκης
  • Για την τιμή και τον έρωτα (1969)
  • Ας με κρίνουν οι ένορκοι (1969) ..... πρόεδρος δικαστηρίου
  • Τελευταίο αντίο (1969)
  • Κουρέλι της ζωής (1969) .... Δικηγόρος
  • Κυνηγημένη προσφυγοπούλα (1969) .... ιδιοκτήτης δισκογραφικής εταιρίας
  • Η δίκη ενός αθώου (1969) ..... Αλέξανδρος Φωτιάδης
  • Μαριώ η κατατρεγμένη βοσκοπούλα (1969)
  • Η μεγάλη ανάσταση (1969) .... καθηγητής Αλεξίου
  • Ένας άνδρας με συνείδηση (1969) ..... πρόεδρος δικαστηρίου
  • Η κραυγή μιας αθώας (1969) ..... Νίκος Παπαδήμας
  • Η οδύσσεια ενός ξεριζωμένου (1969) .... Τομ Άντερσον - Ανδρεαδης
  • Η σφραγίδα του Θεού (1969) ..... Αναστάσης
  • Φτωχογειτονιά αγάπη μου (1969) ..... γιατρός
  • Αυτή που δε λύγισε (1968) ..... πατέρας
  • Ας με κρίνουν οι γυναίκες (1968) ..... συμβολαιογράφος
  • Ταπεινός και καταφρονεμένος (1968) ..... Νικολαϊδης
  • Τα ψίχουλα του κόσμου (1968) ..... Αριστείδης Μαλάμος
  • Η καρδιά ενός αλήτη (1968) .... Αργύρης Δελησταύρου
  • Αργυρώ η προδομένη τσελιγκοπούλα (1968)
  • Ζήσε για την αγάπη μας (1968)
  • Κατηγορουμένη απολογήσου (1968)
  • Κάποτε κλαίνε και οι δυνατοί (1967) ..... Πάνος Νικολάου
  • Άδικη κατάρα (1967) .... γιατρός, διευθυντής νοσοκομείου
  • Δάκρυα οργής (1967) ..... Χρηστίδης
  • Δροσώ, η αρχοντοπούλα (1967)
  • Η κόρη της Πενταγιώτησσας (1967)
  • Δακρυσμένα μάτια (1967) .... αφεντικό
  • Δοκιμασία (1966) ..... Τέλης Χατζηγιάννης
  • Αιχμάλωτοι του πεπρωμένου (1966) ..... Μίλτος Περόπης
  • Κάνε τον πόνο μου χαρά (1966) ..... Ζάννας
  • Ο άνθρωπος που γύρισε απ’ τον πόνο (1966) .... Γρηγόρης
  • Με πόνο και με δάκρυα (1965) ..... Απόστολος Κωνσταντινίδης
  • Άγγελοι χωρίς φτερά (1965)
  • Θα ζήσω για σένα (1965)
  • Προδομένη (1965)
  • Πικρή ζωή (1965) ..... κοσμήτορας
  • Μια γυναίκα χωρίς ντροπή (1965)
  • Η τιμωρία (1965)
  • Ζητιάνος μιας αγάπης (1964) ...... Χαραλαμπόπουλος
  • Κάθε καημός και δάκρυ (1964) ..... Πετράς
  • Αυτοί που ξέχασαν το Θεό (1964) ..... Νίκος
  • Πικρή μου αγάπη (1964) ..... Σιδέρης
  • Αγάπησα και πόνεσα (1963) ..... πατέρας του Λάκη
  • Αθώα ή ένοχη (1963) .... πρόεδρος δικαστηρίου
  • Αφοσίωση (1963) ..... μαέστρος
  • Μίσος (1963) ....... Πανάγος
  • Το μεροκάματο του πόνου (1963) ..... Βενέτης
  • Σταυραετοί (1963) ..... παπάς
  • Διεστραμμένοι (1963) ...... Δημήτρης Λιόσης
  • Χτυποκάρδια στο θρανίο (1963) .... Οικονομίδης, γυμνασιάρχης
  • Δυο μάνες στο σταυρό του πόνου (1962)
  • Λαφίνα (1962) ..... Μανώλης Μπούρνοβας
  • Μανταλένα (1960) ..... Γιωργάρας Γιόκαρης
  • Για την αγάπη μιας ορφανής (1960) .....
  • Μια του κλέφτη (1960) ...... Χαρτάς
  • Τυφλός άγγελος (1960) ...... Νικήτας
  • Επιστροφή στο μέτωπο (1959)...... Τίμος Αποστόλου
  • Σαρακατσάνισσα (1959)
  • Ο Γιάννος και η παγώνα (1959) ..... ο πατέρας του Δήμου
  • Το ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο (1959) .... Θεμιστοκλής Παπασταύρου
  • Γερακίνα (1958) .... Πάνος
  • Ο Τζίτζικας κι ο Μέρμηγκας (1958) ..... Βρασίδας
  • Το μυστικό του πατέρα (1958)
  • Ξαναγύρισε αγάπη μου (1957)
  • Μαρία Πενταγιώτισσα (1957) ..... Θωμάς
  • Η θυσία της μάνας (1956) .... Τεγάς
  • Η Δούκισσα της Πλακεντίας (1956) ..... Ιωάννης Κωλέττης
  • Κυριακάτικοι ήρωες / Οι άσσοι του γηπέδου (1956) ..... Πρόεδρος Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας
  • Γκόλφω (1955) ..... Ζήσης
  • Μπροστά στο Θεό (1953)
  • Πρέπει να τα παντρέψουμε (1953) ...... Περικλής
  • Το κορίτσι της ταβέρνας (1952)
  • Ωρκίστηκα εκδίκηση (1952)
  • Κατέστρεψα μια νύχτα τη ζωή μου (1951)
  • Το παιδί μου πρέπει να ζήσει (1951) ...... Ευάγγελος Ρονής
  • Θύελλα στο φάρο / Το σφάλμα μιας μητέρας (1950)
  • Λυπηθείται το παιδί μου (1950) ..... Τζίμης Ζορμπάς
  • Κόκκινος Βράχος (1949) ..... Αλφρέδος Σάντρης
  • Χαμένοι άγγελοι (1948) ...... εισαγγελέας


Θεατρικές παραστάσειςΕπεξεργασία

Κατάλογος βασικών πληροφοριών θεατρικών παραστάσεων, στις οποίες συμμετείχε ο Μορίδης ως ηθοποιός.

χρονική περίοδος παράσταση ρόλος εταιρεία παραγωγής θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1954/1955 Άμλετ Πολώνιος Θέατρο Εθνικού Κήπου Θέατρο Εθνικού Κήπου Νίκος Χατζίσκος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1954/1955 Μάκβεθ Μπάνκο Θίασος Δημήτρη Μυράτ Θέατρο Κοτοπούλη Δημήτρης Μυράτ
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1959/1960 Η δίκη των πιθήκων Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο Θέατρο Μίμη Φωτόπουλου Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1961/1962 Ρόσμερσχολμ Μόρτενσγκωρ Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1964/1965 Τρωάδες Ταλθύβιος Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας περιοδεία Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1967/1968 Μήδεια Άγγελος Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας περιοδεία Λάμπρος Κωστόπουλος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1968/1969 Ο βυσσινόκηπος Σιμεόνοφ Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1970/1971 Μαρία Στιούαρτ Ιππότης Πώλετ Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1973/1974 Οθέλλος Δόγης της Βενετίας Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1975/1976 Μήδεια Παιδαγωγός Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας περιοδεία Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1980/1981 Ματωμένος γάμος Ξυλοκόπος Α Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1982/1983 Οθέλλος Δόγης της Βενετίας Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Σπύρος Ευαγγελάτος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1983/1984 Ο αρχιμάστορας Σόλνες Δρ Χέρνταλ Θίασος Δημήτρη Χόρν Θέατρο Διονύσια Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1991/1992 Ματωμένος γάμος Πατέρας της νύφης Πειραματικό Θέατρο της Πόλης Μαριέττας Ριάλδη Πειραματικό Θέατρο της Πόλης Μαριέττας Ριάλδη Μαριέττα Ριάλδη
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1993/1994 Ο εχθρός του λαού Μοντέρνο Θέατρο Γιώργου Μεσσάλα Θέατρο Αλκυόνις Γιώργος Μεσσάλας

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε παράσταση εμφανίζονται ενεργοποιώντας τον σύνδεσμο που υπάρχει στο όνομα της κάθε παράστασης

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Νεκρολογία στο "Ριζοσπάστη", 3 Ιανουαρίου 2004.