Θόδωρος Μορίδης

Έλληνας ηθοποιός

Ο Θόδωρος Μορίδης (Λεμεσός 1905 - Αθήνα 22 Δεκεμβρίου του 2003) ήταν Έλληνας ηθοποιός.

Θόδωρος Μορίδης
Γέννηση1905
Λεμεσός
Θάνατος22  Δεκεμβρίου 2003
Αθήνα
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
Ιδιότηταηθοποιός και ηθοποιός ταινιών
ΣύζυγοςΤζόλυ Γαρμπή (έως 2002)
Είδος τέχνηςηθοποιός

Βιογραφία και καριέρα Επεξεργασία

Γεννημένος στην πόλη Λεμεσό στην Κύπρο, ο Θόδωρος Μορίδης πρωτοεμφανίστηκε το 1924 με τον θίασο των Αιμίλιου Βεάκη - Χριστόφορου Νέζερ στο έργο Για την αγάπη της. Μαζί τους, συμπρωταγωνίστησε και στον Οιδίποδα τύραννο του Σοφοκλή κ.ά.

Με τον θίασο της Κυβέλης έπαιξε στην Άγνωστο (1927) και την επόμενη χρονιά στο Ιφιγένεια εν Ταύροις με την Ελένη Χαλκούση, με την οποία ξανασυνεργάστηκε στα Αρραβωνιάσματα του Μπόγρη. Υπήρξε βασικό στέλεχος του «Λαϊκού Θεάτρου» του Βασίλη Ρώτα και το 1932 συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τη Μαρίκα Κοτοπούλη –συνεχίστηκε αργότερα στο θέατρό της όπου στεγαζόταν και το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν», ενώ το 1936 ξεκίνησε η συνεργασία του με την κυρία Κατερίνα, στης οποίας τον θίασο παρέμεινε έως το 1943, ερμηνεύοντας πολλούς σημαντικούς ρόλους σε μεγάλα έργα του παγκόσμιου δραματολογίου (Η κυρία με τις καμέλιες, Ο έμπορος της Βενετίας, Πολύ κακό για το τίποτα, Έντα Γκάμπλερ, Πυγμαλίων, Η κυρά της θάλασσας, Νόρα κ.ά.). Στον θίασο της Κατερίνας γνώρισε και αγάπησε και την Τζόλυ Γαρμπή και την παντρεύτηκε, με την οποία ήταν μαζί 60 χρόνια στη σκηνή και στη ζωή.

Ακολούθησαν συνεργασίες με το θίασο Μανωλίδου - Βεάκη - Παππά (1943-44) (Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας), με τους «Ενωμένους Καλλιτέχνες» (1945-46) (Ιούλιος Καίσαρ, Εχθροί του Μαξίμ Γκόρκι, Αδελφοί Καραμάζοφ, Φον Δημητράκης κ.ά.), με τον «Θυμελικό Θίασο», με τον Μίμη Φωτόπουλο, με τον Νίκο Χατζίσκο, όπου ερμήνευσε Πολώνιο στον Άμλετ (1955), με το «Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο» του Μάνου Κατράκη (Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, Ο ηλίθιος, Βασίλισσα Αμαλία), με την Αντιγόνη Βαλάκου, τη Μαίρη Αρώνη (Μαντώ Μαυρογένους), με την Έλσα Βεργή.

Από το 1961 έως το 1983 εντάχθηκε στη δύναμη του Εθνικού Θεάτρου, ερμηνεύοντας δεκάδες σημαντικούς ρόλους στο αρχαίο δράμα και στο παγκόσμιο δραματολόγιο (Αίας, Αγαμέμνων, Τρωάδες, Φιλοκτήτης, Μήδεια, Ρόσμερσχολμ, Ο βασιλικός, Οι δαιμονισμένοι, Η τρικυμία, Ο βυσσινόκηπος, Μαρία Στιούαρτ, Γενικός γραμματέας κ.ά.). Αμέσως μετά συμμετείχε στον Αρχιμάστορα Σόλνες, τελευταία παράσταση του Δημήτρη Χορν. Ακολούθησαν το Παράξενο ιντερμέτζο με Αλεξανδράκη - Γαληνέα, Οιδίπους επί Κολωνώ με τον «Εμπειρικό Θίασο» του Μινωτή, συνεργασίες με τους Δάνη Κατρανίδη, Μαριέττα Ριάλδη, Γιώργο Μεσσάλα.

Στον κινηματογράφο συμμετείχε σε πολλές ταινίες από το 1948 έως τη δεκαετία του 1970 (Χαμένοι άγγελοι, Κόκκινος βράχος, Η δούκισσα της Πλακεντίας, Γκόλφω, Χτυποκάρδια στο θρανίο, Ζούσα μοναχός χωρίς αγάπη, Ηλέκτρα - κινηματογραφημένη παράσταση από την Επίδαυρο το 1961 σε σκηνοθεσία Τάκη Μουζενίδη με την Άννα Συνοδινού κ.ά.), όπως και στην τηλεόραση (Αστυνομικές ιστορίες, Ο κήπος με τ’ αγάλματα κ.ά.).

Πέθανε στις 22 Δεκεμβρίου του 2003, σε ηλικία 98 ετών. Ο θάνατος τον βρήκε στο Αττικό Θεραπευτήριο όπου νοσηλευόταν και έγινε γνωστός στα Μέσα Ενημέρωσης στις 2 Ιανουαρίου του 2004.[1] Ήταν σύζυγος της επίσης ηθοποιού Τζόλυς Γαρμπή. Κηδεύτηκε στον Μαραθώνα, όπως είχε συμβεί και με την Τζόλυ Γαρμπή.

Φιλμογραφία Επεξεργασία

Κινηματογραφικές ταινίες
Έτος Τίτλος Ρόλος
1948 Χαμένοι άγγελοι [2] εισαγγελέας
1949 Ο κόκκινος βράχος Αλφρέδος Σάντρης
1950 Θύελλα στο φάρο καπετάν-Μπόχαλης
Αμάρτησα για το παιδί μου Τζίμης Ζορμπάς
1951 Κατέστρεψα μια νύχτα τη ζωή μου [3]
Το παιδί μου πρέπει να ζήσει Ευάγγελος Λώνης
1952 Το κορίτσι της ταβέρνας [3]
Ορκίστηκα εκδίκηση [3] Σπύρος Φορνέζης
1953 Μπροστά στον Θεό
Πρέπει να τα παντρέψουμε [3] Περικλής
1955 Γκόλφω [2] Ζήσης
1956 Η Δούκισσα της Πλακεντίας Ιωάννης Κωλέττης [4]
Οι άσοι του γηπέδου [5] πρόεδρος ομοσπονδίας
Η θυσία της μάνας Τεγκάς
1957 Μαρία Πενταγιώτισσα Θωμάς
Ξαναγύρισε αγάπη μου
1958 Ο Τζίτζικας κι ο Μέρμηγκας Βρασίδας
Γερακίνα Πάνος
Το μυστικό του πατέρα [6] πατέρας
1959 Το ξύλο βγήκε απ' τον Παράδεισο [2] Θεμιστοκλής Παπασταύρου
Σαρακατσάνισσα Θάνος Μαρκόνης
Επιστροφή απ' το μέτωπο [7]
Ο Γιάννος κι η Παγώνα [8]
1960 Μανταλένα [2] [9] Γεωργάρας Γιόκαρης
Μια του κλέφτη...[10] καθηγητής
Τυφλός άγγελος Νικήτας
Για την αγάπη μιας ορφανής
1961 Αντιγόνη κορυφαίος χορού
1962 Ηλέκτρα [11] παιδαγωγός
Λαφίνα Μανώλης Μπούρνοβας
Δυο μάνες στον σταυρό του πόνου πρόεδρος δικαστηρίου
1963 Χτυποκάρδια στο θρανίο γυμνασιάρχης Οικονομίδης
Αφοσίωση μαέστρος
Αγάπησα και πόνεσα
Μίσος Πανάγος
Αθώα ή ένοχη; δικαστής
Διεστραμμένοι Δημήτρης Λιόσης
Σταυραετοί [12]
1964 Το μεροκάματο του πόνου Βενέτης
Πικρή μου αγάπη Σιδέρης
Αυτοί που ξέχασαν τον Θεό Νίκος
Κάθε καημός και δάκρυ Πετράς
Ζητιάνος μιας αγάπης Χαραλαμπόπουλος
1965 Με πόνο και με δάκρυα Απόστολος
Πικρή ζωή κοσμήτορας
Θα ζήσω για σένα πατέρας Μαρίας
Άγγελοι χωρίς φτερά
Μια γυναίκα χωρίς ντροπή
Προδομένη [13]
Η τιμωρία
1966 Αιχμάλωτοι του πεπρωμένου Μίλτος Περωτής
Ο άνθρωπος που γύρισε από τον πόνο Γρηγόρης
Δοκιμασία Τέλης Χατζηγιάννης
Κάνε τον πόνο μου χαρά Ζάννας
1967 Άδικη κατάρα διευθυντής νοσοκομείου
Δάκρυα οργής Χριστίδης
Δακρυσμένα μάτια αφεντικό
Δρόσω, ο αρχοντοπούλα
Κάποτε κλαίνε κι οι δυνατοί Νικολάου
Η κόρη της Πενταγιώτισσας
1968 Κατηγορουμένη, απολογήσου
Η καρδιά ενός αλήτη Δελησταύρου
Τα ψίχουλα του κόσμου
Ταπεινός και καταφρονεμένος
Αυτή που δεν λύγισε πατέρας Αλέκου
Αργυρώ, η προδομένη τσελιγκοπούλα
Ας με κρίνουν οι γυναίκες
Ζήσε για την αγάπη μας [14]
1969 Κυνηγημένη προσφυγοπούλα
Η σφραγίδα του Θεού
Για την τιμή και για τον έρωτα
Ένας άνδρας με συνείδηση [15]
Φτωχογειτονιά, αγάπη μου [16]
Κουρέλι της ζωής
Η κραυγή μιας αθώας
Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου [17] Τομ Ανδρεάδης
Η δίκη ενός αθώου
Ας με κρίνουν οι ένορκοι δικαστής
Μαριώ, η κατατρεγμένη βοσκοπούλα [18]
Η μεγάλη Ανάσταση καθηγητής Αλεξίου
Το τελευταίο αντίο Κώστας
1970 Εσένα μόνο αγαπώ
Γιακουμής, μια ρωμέικη καρδιά Ιορδάνης
Ο αετός των σκλαβωμένων Θανάσης
Χριστινιώ Τσόγκας
Η σκλάβα Καλογραιάς [19]
1971 Παπαφλέσσας [2] Παλαιών Πατρών Γερμανός
Η ηλιογέννητη
Ζούσα μοναχός χωρίς αγάπη
Ο αήττητος Παύλος Κελτής
Η αρχόντισσα του κάμπου
1972 Στη θύελλα της μεγάλης αγάπης
1980 Eλευθέριος Bενιζέλος: 1910-1927 Εμμανουήλ Μπενάκης
1987 Η γυναίκα που έβλεπε τα όνειρα θείος

Θεατρικές παραστάσεις Επεξεργασία

σεζόν παράσταση ρόλος θίασος θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1935/1936 Ο γυρισμός της Ελένης Γ Αχαιός
Ορέστης
Θίασος Κατερίνας - Ελεύθερος Καλλιτεχνικός Οργανισμός Θέατρο Κατερίνας Κατερίνα Ανδρεάδη
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1939/1940 Η κυρά της θάλασσας Ο Ξένος Θίασος Κατερίνας - Ελεύθερος Καλλιτεχνικός Οργανισμός Θέατρο Παλλάς Γιαννούλης Σαραντίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1941/1942 Απόψε θα γελάσουμε Θοδωρής Θίασος Κατερίνας - Ελεύθερος Καλλιτεχνικός Οργανισμός Θέατρο Βασίλη Αργυρόπουλου Κάρολος Κουν
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1946/1947 Πάνω στα βράχια Θίασος Αιμίλιου Βεάκη - Γιώργου Παππά Θέατρο Βρετάνια Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1947/1948 Βαθειές είναι οι ρίζες Μάξγουελ Θίασος Βάσως Μανωλίδου - Γιώργου Παππά Θέατρο Rex Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1948/1949 Κάρμεν η χιτάνα Γκαρθία ο γκαβός Θίασος Κοτοπούλη Θέατρο Rex Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1949/1950 Τα παιδιά είναι παιδιά Ρικάρντο Δραματική Σκηνή Θέατρο Ντο Ρε Πέλος Κατσέλης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1949/1950 Το χαμόγελο της Τζοκόντας Στρατηγός Σπένς Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» Θέατρο Rex Κάρολος Κουν
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1949/1950 Ο θάνατος του εμποράκου Τσάρλυ Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» Θέατρο Rex Κάρολος Κουν
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1949/1950 Μπολερό Ζωρζ Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» Θέατρο Rex Κάρολος Κουν
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1949/1950 Άννα Λουκάστα Νώε Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» Θέατρο Rex Κάρολος Κουν
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1951/1952 Ο Κατσαντώνης Αλή Πασάς Θίασος Κοτοπούλη Θέατρο Rex Δημήτρης Μυράτ
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1951/1952 Ουδέν αξιοσημείωτον Ο πατέρας του Δημητράκη
Ο κυρ Σωτήρης
Ο αδελφός
Άλλος κύριος
Θίασος Μίμη Φωτόπουλου Θέατρο Σαμαρτζή
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1952/1953 Το φως του γκαζιού Κύριος Ραφ Θίασος Κατερίνας - Ελεύθερος Καλλιτεχνικός Οργανισμός Δημοτικό Θέατρο Πειραιά Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1954/1955 Άμλετ Πολώνιος Θέατρο Εθνικού Κήπου Θέατρο Εθνικού Κήπου Νίκος Χατζίσκος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1954/1955 Μάκβεθ Μπάνκο Θίασος Δημήτρη Μυράτ Θέατρο Rex Δημήτρης Μυράτ
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1955/1956 Ο Χριστός ξανασταυρώνεται Παπαγρηγόρης Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο Μάνου Κατράκη Θέατρο Άλσος Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1956/1957 Μάρτυς κατηγορίας Μίλτων Ρόσμερ Θίασος Κατερίνας - Ελεύθερος Καλλιτεχνικός Οργανισμός Θέατρο Ιντεάλ Μάριος Πλωρίτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1957/1958 Ο ηλίθιος Γαβριήλ Αρνταλιόνοβιτς Ιβόγλιν Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο Μάνου Κατράκη Θέατρο Rex Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1957/1958 Βασίλισσα Αμαλία Κανάρης Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο Μάνου Κατράκη Θέατρο Άλσος Πέλος Κατσέλης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1958/1959 Φουέντε Οβεχούνα Εστεμπάν Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο Μάνου Κατράκη Θέατρο Άλσος Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1959/1960 Μαντώ Μαυρογένους Παλαιών Πατρών Γερμανός Θίασος Μαίρης Αρώνη
Θεατρικές Επιχειρήσεις Βασίλη Μπουρνέλλη
Θέατρο Ακροπόλ Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1959/1960 Σαράντα και .... Ναύαρχος Θίασος Μαίρης Αρώνη Θέατρο Ακροπόλ Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1959/1960 Η δίκη των πιθήκων Μάθιου Χάρισον Μπράντυ Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο Μάνου Κατράκη Θέατρο Μίμη Φωτόπουλου Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1960/1961 Ερωφίλη Σύμβουλος Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Ωδείο Ηρώδου του Αττικού Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1961/1962 Ρόσμερσχολμ Μόρτενσγκωρ Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Κτήριο Τσίλερ Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1961/1962 Ερωφίλη Σύμβουλος Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Ωδείο Ηρώδου του Αττικού Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1964/1965 Ο Βασιλικός Μπουσάκας Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Κτήριο Τσίλερ Αλέξης Μινωτής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1964/1965 Τρωάδες Ταλθύβιος Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας περιοδεία Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1967/1968 Μήδεια Άγγελος Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας περιοδεία Λάμπρος Κωστόπουλος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1968/1969 Ο βυσσινόκηπος Σιμεόνοφ Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Κτήριο Τσίλερ Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1970/1971 Μαρία Στιούαρτ Ιππότης Πώλετ Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Κτήριο Τσίλερ Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1970/1971 Ιερός λόχος Καραβίας Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας περιοδεία Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1971/1972 Ο τοπικός παράγων Σπύρος Δαλέγκος Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας περιοδεία Λάμπρος Κωστόπουλος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1973/1974 Οθέλλος Δόγης της Βενετίας Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Κτήριο Τσίλερ Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1975/1976 Μήδεια Παιδαγωγός Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας περιοδεία Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1977/1978 Καλιγούλας Γέρος Πατρίκιος Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Κτήριο Τσίλερ Τηλέμαχος Μουδατσάκις
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1978/1979 Αυτοκράτωρ Μιχαήλ Γιατρός Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Κτήριο Τσίλερ Αλέξης Μινωτής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1980/1981 Ματωμένος γάμος Ξυλοκόπος Α Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Κτήριο Τσίλερ Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1980/1981 Στο βυθό Κοστιλιόφ Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Θέατρο Rex Σπύρος Ευαγγελάτος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1981/1982 Πλούτος Ιερέας Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας περιοδεία Κανέλλος Αποστόλου
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1982/1983 Οθέλλος Δόγης της Βενετίας Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Κτήριο Τσίλερ Σπύρος Ευαγγελάτος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1983/1984 Ο αρχιμάστορας Σόλνες Δρ Χέρνταλ Θεατρική Επιχείρηση Ε. Μαρουλίδη - Βασιλειάδη και Χρ. Αδαμόπουλου Θέατρο Διονύσια Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1988/1989 Κάτι τρέχει ... Επίσκοπος του Λαξ Θίασος Δάνη Κατρανίδη Θέατρο Μπρόντγουεϊ Γιώργος Θεοδοσιάδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1991/1992 Ματωμένος γάμος Πατέρας της νύφης Πειραματικό Θέατρο της Πόλης Μαριέττας Ριάλδη Πειραματικό Θέατρο της Πόλης Μαριέττας Ριάλδη Μαριέττα Ριάλδη
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1993/1994 Ο εχθρός του λαού Μοντέρνο Θέατρο Γιώργου Μεσσάλα Θέατρο Αλκυόνις Γιώργος Μεσσάλας

Όλες οι πληροφορίες προέρχονται από το έντυπο πρόγραμμα της κάθε παράστασης ή/και από σχετικά δελτία τύπου.

Παραπομπές Επεξεργασία

  1. Νεκρολογία στο "Ριζοσπάστη", 3 Ιανουαρίου 2004.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 «Θόδωρος Μορίδης (Ηθοποιός)». Φίνος Φιλμ. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Φεβρουαρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2022. 
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Ευθυμίου, Αντώνιος (20 Δεκεμβρίου 2020). «Δάφνη Σκούρα: Μια αγωνίστρια της τέχνης». MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2022. 
  4. Μαυροειδής, Γεώργιος (2022). Αναπαραστάσεις της Κοινωνικής Ληστείας στον Μεταπολεμικό Ελληνικό Κινηματογράφο (1950-1980). Αθήνα: ΕΑΠ. σελ. 16. 
  5. Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Οι άσσοι του γηπέδου - Κυριακάτικοι ήρωες, http://www.tainiothiki.gr//el/tainies/1490-oi-assoi-tou-gipedou-kyriakatikoi-iroes, ανακτήθηκε στις 2022-12-31 
  6. «Αρχείο:Tomystikotoupatera0.JPG - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2022. 
  7. «Αρχείο:Epistrofiapotometopo.JPG - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2022. 
  8. «Αρχείο:Giannoskaipagona.JPG - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2022. 
  9. «Το δωρεάν αφιέρωμα 'Χώρα σε Βλέπω' επιστρέφει στην Ταινιοθήκη». Αθηνόραμα. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2022. 
  10. «Μια του κλέφτη... (Ηθοποιοί)». tainiothiki.gr. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2023. 
  11. Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ΗΛΕΚΤΡΑ, https://www.filmfestival.gr/el/movie/movie/797, ανακτήθηκε στις 2022-12-31 
  12. «Αρχείο:Stavraetoi.JPG - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2022. 
  13. «Αρχείο:Prodomeni1.JPG - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2022. 
  14. «Αρχείο:Zisegiatinagapimas.JPG - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2022. 
  15. «Αρχείο:Enasandrasmesinidisi1.JPG - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2022. 
  16. «Αρχείο:Ftohogeitoniaagapimou2.jpg - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2022. 
  17. «Αρχείο:OdysseiaEnosKserizomenou.jpg - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2022. 
  18. «Αρχείο:Mariovoskopoula.jpg - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2022. 
  19. Μαυροειδής, Γεώργιος (2022). Αναπαραστάσεις της Κοινωνικής Ληστείας στον Μεταπολεμικό Ελληνικό Κινηματογράφο (1950-1980). Αθήνα: ΕΑΠ. σελ. 52.