Άντζελα Δημητρίου

Ελληνίδα τραγουδίστρια

Η Άντζελα Δημητρίου (18 Αυγούστου 1954) είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια, γνωστή και ως «η Λαίδη» του ελληνικού τραγουδιού. Πρόκειται για μια από τις 10 πιο δημοφιλείς και εμπορικές Ελληνίδες τραγουδίστριες με τις πωλήσεις των δίσκων σε Ελλάδα και εξωτερικό να ξεπερνούν τους 3.800.000 παγκοσμίως.

Άντζελα Δημητρίου
Γενικές πληροφορίες
Όνομα γεννήσεωςΑγγελική Κιουρτσάκη
Γέννηση18 Αυγούστου 1954 (1954-08-18) (67 ετών)
Περιστέρι Αττικής
ΚατοικίαΑθήνα, Ηλιούπολη
ΨευδώνυμοΛαίδη
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΝέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΤραγουδίστρια
Περίοδος ακμής1970
Οικογένεια
ΤέκναΒαγγέλης Κιουρτσάκης, Όλγα Κιουρτσάκη
ΓονείςΔημήτρης Κιουρτσάκης - Ελένη Στέρπη
ΑδέλφιαΤάκης Κιουρτσάκης, Μιχάλης Κιουρτσάκης
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςBiaf 2016 (Beirut International Awards Festivals)

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Η Άντζελα Δημητρίου γεννήθηκε στο Περιστέρι Αττικής στις 14 Αυγούστου 1954. Το πραγματικό της όνομα είναι Αγγελική Κιουρτσάκη. Η έλλειψη χρηματικών πόρων την οδήγησε να εργαστεί από πολύ νεαρή ηλικία με αποτέλεσμα να μη τελειώσει ποτέ το σχολείο αποφοιτώντας μόνο από το δημοτικό.

Η ίδια έχει δηλώσει «Κανείς δεν είναι τέλειος. Όλοι έχουμε ένα αδύνατο σημείο. Το δικό μου είναι πως επειδή είχαμε πολλά σοβαρά οικονομικά προβλήματα στην οικογένεια μου επέλεξα να βοηθήσω την οικογένεια μου αντί να μορφωθώ.» Μάλιστα μία από τις πρώτες της δουλειές ήταν στην μεγάλη κλωστοϋφαντουργία της εποχής «Κλωστές Πεταλούδα» για την οποία δηλώνει και υπερήφανη.

Το 1968 στα 14 της ανεβαίνει για πρώτη φορά στο πάλκο όταν την άκουσε ένας ατζέντης ο οποίος τότε προωθούσε μία τραγουδίστρια. Το 1970 εμφανίζεται στο μαγαζί ΒΗΤΑ ΒΗΤΑ και έτσι ξεκινάει την καριέρα της, ενώ το 1972 αλλάζει το όνομα της σε Άντζελα Δημητρίου. Το 1974 συνεργάζεται με τους Στράτο Διονυσίου, Πόλυ Πάνου, Ρίτα Σακελλαρίου, Λίτσα Διαμάντη, Μανώλη Αγγελόπουλο και άλλους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτός που πίστεψε στο ταλέντο της Άντζελας Δημητρίου ήταν ο Βασίλης Τσιτσάνης με τον οποίο συνεργάστηκε το 1976 και 1977 στο μαγαζί «Χάραμα» (αξίζει να ειπωθεί ακόμη πως είναι αυτοδίδακτη τραγουδίστρια και τα πρώτα μαθήματα φωνητικής τα ξεκίνησε στα 65 της έτη ύστερα από εγχείρηση στις φωνητικές χορδές λόγω πολυπόδων) ενώ το 1976 γνωρίζει την Κατερίνα Στανίση με την οποία και συνεργάστηκε. Στη Θεσσαλονίκη πηγαίνει το 1978 όπου την ακούει ένας διευθυντής δισκογραφικής εταιρίας (VASIPAP) και της προτείνει να κάνει την δική της δισκογραφική δουλειά.

Αμέσως το 1978 ηχογραφεί το πρώτο της δισκάκι, το 1979 το δεύτερο ενώ το 1980 συμμετείχε στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης με το τραγούδι «Ας ήταν να μπορώ» του Μιχάλη Αρχοντίδη που δεν διακρίθηκε. Ο τρίτος της προσωπικός δίσκος με τίτλο Γιατί να 'ρθείς αργά (1980) σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία, πουλώντας 50.000 αντίτυπα, ενώ το 1982 υπέγραψε το πρώτο της συμβόλαιο με την CBS, νυν Sony Music. Τον Μάρτιο του 2004 υπέγραψε και άλλο συμβόλαιο με την Alpha Records.[1] Στην συνέχεια το 2007 θα πάει στην Lobby Music ενώ το 2018 θα έρθει στην Heaven Music.

Η πορεία της στο τραγούδι συνεχίζεται έως σήμερα, έχοντας ήδη συνεργαστεί με συνθέτες όπως ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Σταμάτης Σπανουδάκης, ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο Φοίβος, ο Γιώργος Θεοφάνους και άλλοι. Έχει τραγουδήσει μαζί με την Άννα Βίσση, την Κατερίνα Στανίση, τη Ρίτα Σακελλαρίου, τη Βίκυ Μοσχολιού, τον Βασίλη Καρρά, τον Γιώργο Μαργαρίτη, τον Σταμάτη Γονίδη, τον Ζαφείρη Μελά, τον Λευτέρη Πανταζή, τον Γιώργο Μαζωνάκη και άλλους. Στην διάρκεια της καριέρας της έχει αναδείξει μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής όπως ο Νότης Σφακιανάκης, η Κατερίνα Κούκα, ο Γιώργος Αλκαίος, ο Βαλάντης, ο Σάκης Ρουβάς, η Ευρυδίκη, οι One, η Πέγκυ Ζήνα, η Έλλη Κοκκίνου, ο Πάνος Κιάμος και άλλοι.

Μέχρι στιγμής έχει κάνει 39 δίσκους από τους οποίους οι 30 είναι χρυσοί και 24 πλατινένιοι ενώ οι περισσότεροι έχουν γνωρίσει μεγάλη εμπορική επιτυχία, μερικοί από αυτούς στην Αραβία και στην Τουρκία. Ο δίσκος Μη μας αγαπάς έγινε 6 φορές πλατινένιος και το τραγούδι «Μαργαρίτες» ήταν για 6 εβδομάδες στην πρώτη θέση στο top 10 Turkish Academy και το ζεϊμπέκικο «Είναι κάτι χαρακτήρες» ήταν στην τρίτη θέση. Ο δίσκος πούλησε πάνω από 70.000 αντίτυπα στην Ελλάδα ενώ στη Τουρκία οι πωλήσεις φτάνουν τις 500.000. Στην Αραβία ο δίσκος έγινε 4 φορές πλατινένιος έχοντας φτάσει 200.000 πωλήσεις.

Το 1998 ο δίσκος 100% πούλησε στην Ελλάδα 60.000 αντίτυπα ενώ στην Τουρκία 200.000. Το 1999 ο δίσκος Κάνε στην άκρη έγινε 5 φορές πλατινένιος στην Τουρκία πουλώντας 450.000 αντίτυπα και στην Αραβία πάνω από 100.000. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί το «Μαργαρίτες» στα αραβικά και το αποτέλεσμα είναι πάλι να γίνει πολλές φορές πλατινένιο πουλώντας 400.000 αντίτυπα στην Αραβία. Το 2000 ο δίσκος Μαύρη λίστα φτάνει στην Τουρκία πάνω από 100.000 πωλήσεις ενώ στην Ελλάδα 60.000 και έγινε 3 φορές πλατινένιο ενώ τα τραγούδια που αγαπήθηκαν ήταν το «Μαύρη λίστα» και το «Έλα έλα» που αργότερα το ηχογράφησε και στα τούρκικα.

Συνολικά, η Άντζελα Δημητρίου έχει πουλήσει πάνω από 3.800.000 δίσκους! Στο εξωτερικό οι πωλήσεις της ξεπερνούν τους 2.500.000 ενώ στην Ελλάδα και Κύπρο οι πωλήσεις δίσκων έχουν φτάσει στο 1.300.000 και έχει διακριθεί ως μία από τις πιο εμπορικές τραγουδίστριες των τελευταίων 50 χρόνων. Τον Μάρτιο του 2010 η εκπομπή του Alpha Chart Show Your Countdown την κατέταξε ανάμεσα στις 10 δημοφιλέστερες και εμπορικότερες Ελληνίδες τραγουδίστριες των τελευταίων 50 χρόνων στην Ελλάδα.

Κυρίως έχει γνωρίσει επιτυχία στο χώρο του λαϊκού τραγουδιού και ιδιαίτερα του ζεϊμπέκικου, διότι σύμφωνα με τους δίσκους έχει ερμηνεύσει πάνω από 200 ζεϊμπέκικα. Ανάμεσα στις μεγαλύτερες λαϊκές επιτυχίες της, συγκαταλέγονται τα εξής τραγούδια: «Ποια θυσία» (1985), «Δυο φωνές» (1986), «Οι χωρισμένοι» (1986), «Φωτιά στα Σαββατόβραδα» (1988), «Ουρανέ» (1990), «Σε νίκησα ζωή» (1991), «Κλείσε φώτα, κλείσε μάτια» (1993), «Γυναίκα εγώ» (1995), «Μαργαρίτες» (1996), «Δεν είσαι τίποτα» (1998), 100% (1998), «Κάνε στην άκρη» (1999) και πολλά ακόμα.

Κατά καιρούς πάντως, έχει ερμηνεύσει και τραγούδια από άλλα είδη μουσικής, που έχουν επίσης γνωρίσει επιτυχία. Ανάμεσα στις επιτυχίες της σε μουσική με δυτικό ρυθμό, συγκαταλέγονται τα τραγούδια: «Ήθελα να 'ξερα δεν ντρέπεσαι» (1989), «Εσύ τι λες» (1990), «Δεν πάει άλλο» (1991), «Πείσε με» (1992), «Φταίει ο έρωτας» (1993), «Φτάνει» (1994), «Με καις» (1995), «Είσαι η αγάπη μου» (1996), «Ακατοίκητες οι νύχτες» (1998), «Μαύρη λίστα» (2000), καθώς και τραγούδια τύπου λάτιν όπως τα «Εξαιρούνται» (1991) και «Αγκαλιαζόμαστε» (1992), το αναγεννησιακού ρυθμού «Κόκκινο της φωτιάς» (1992) και πολλά ακόμα.

Συμμετείχε επίσης στα προκριματικά του Διαγωνισμού της Eurovision του 1988 για την εκπροσώπηση της Ελλάδας με το τραγούδι «Αν» καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση μετά την Αφροδίτη Φρυδά με το τραγούδι «κλόουν».

Το 2013 η Άντζελα Δημητρίου έκανε επανεμφάνιση στη δισκογραφία με το άλμπουμ Come back ξεπέρασε τις 200.000 πωλήσεις.

Το 2016 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Βηρυτού BIAF.

Το 2018 η Άντζελα Δημητρίου υπέγραψε αποκλειστικό συμβόλαιο με την Heaven Music στην οποία ανήκει μέχρι και σήμερα.

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

  • 1979: Άντζελα Δημητρίου
  • 1980: Γιατί να 'ρθείς αργά (χρυσός)
  • 1983: Ότι πούμε μεταξύ μας
  • 1983: Μια βραδιά στα μπουζούκια No. 1
  • 1984: Μια βραδιά στα μπουζούκια No. 2
  • 1984: Πέστε τους
  • 1985: Ποια θυσία (χρυσός πλατινένιος)
  • 1986: Δυο φωνές (χρυσός)
  • 1987: Κανόνισε το
  • 1987: Μια βραδιά στην φαντασία No. 1 (χρυσό)
  • 1988: Μια βραδιά στην φαντασία No. 2
  • 1988: Μια σ' αγαπώ μια σε μισώ (χρυσός)
  • 1989: Να σου ορκιστώ (χρυσός)
  • 1990: Εσύ τι λες (πλατινένιος)
  • 1991: Εξαιρούνται (πλατινένιος)
  • 1992: Φωτιά στα Σαββατόβραδα: 1982–1992 Δέκα χρόνια τραγούδι (διπλός πλατινένιος)
  • 1992: Κόκκινο της φωτιάς (χρυσός πλατινένιος)
  • 1993: Φταίει ο έρωτας (CD single)
  • 1993: Φταίει ο έρωτας (πλατινένιος)
  • 1994: Πες αυτό που θέλεις (πρώτη συνεργασία με τον Φοίβο) - χρυσός πλατινένιος
  • 1995: Γυναίκα εγώ (χρυσός πλατινένιος)
  • 1996: Εκτός ελέγχου η αμαρτία
  • 1996: Μη μας αγαπάς (χρυσός πλατινένιος)
  • 1997: Τα ζεϊμπέκικα της Άντζελας
  • 1998: 100% (χρυσός πλατινένιος)
  • 1999: Μαργαρίτες (CD single)
  • 1999: Κάνε στην άκρη (χρυσός πλατινένιος)
  • 2000: Μαύρη λίστα (χρυσός πλατινένιος)
  • 2001: Χίλια πρόσωπα
  • 2002: Τι να τα κάνω αυτά που έχω (CD single)
  • 2002: Όπου με πάει η καρδιά (χρυσός)
  • 2004: Κυρία με γνώρισες, κυρία θα μείνω...Live (χρυσός)
  • 2004: Για σένα (CD single)
  • 2004: The Best οf Antzela Dimitriou
  • 2004: Ποιος είσαι
  • 2005: Σ' έχω?
  • 2006: Οξυγόνο + Live
  • 2007: Αχ! Πατρίδα μου (χρυσός)
  • 2007: Τα 'δα όλα (χρυσός)
  • 2008: Φταίνε οι άνδρες
  • 2010: Γυάλινα φτερά (χρυσός)
  • 2011: Μείνε εκεί (χρυσός)
  • 2013: Come Back (χρυσός πλατινένιος)
  • 2014: Από δω και πέρα (cd single)
  • 2015: Στάνταρ (χρυσός πλατινένιος)
  • 2016: Ότι μου ανήκει (cd single)
  • 2016: Ανεξάρτητη (cd single)
  • 2017: Αν νυχτώσει (cd single)
  • 2018: Αν είχα έναν άνθρωπο (cd single)
  • 2018: Δε μ' αγγίζει η κρίση (cd single)
  • 2019: Πατέρα να 'σουνα εδώ (cd single)
  • 2019: Κοίτα με (cd single)
  • 2020: Βάλε ράδιο (cd single)
  • 2020: Θα συνεχίσω (cd single)
  • 2020: Βγες (Single)

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. «Η ΑΝΤΖΕΛΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ALPHA RECORDS». Alpha Records. 1 Απριλίου 2004. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2004. Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία