Νίκος Τζόγιας

Έλληνας ηθοποιός


Ο Νίκος Τζόγιας (Αθήνα, 8 Ιουλίου 1921 - 1 Απριλίου 1996) ήταν Έλληνας ηθοποιός.

Νίκος Τζόγιας
Νίκος Τζόγιας.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση8  Ιουλίου 1921
Αθήνα
Θάνατος1 Απριλίου 1996 (74 ετών)
Αθήνα
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
ΣπουδέςΔραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
Περίοδος ακμής1949

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 8 Ιουλίου του 1921 και ήταν αριστούχος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Είχε επίσης παρακολουθήσει μαθήματα στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών καθώς και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Εργάσθηκε κυρίως στο Εθνικό Θέατρο από το 1944-1946 καθώς και στο ελεύθερο θέατρο με τον θίασο των Γ. Μουσούρη, Κουν, Λογοθετίδη - Κατερίνας (1947-1957) και στο δικό του θίασο Χατζηαργύρη-Τζόγια (1955). Το 1957 εντάχθηκε στο δυναμικό του Εθνικού Θεάτρου και πρωταγωνίστησε σε πολλά έργα του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου, καθηγητής του μαθήματος της Υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του (1968-1983 και 1989-1995) και διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου (1977-1982).

Μεταξύ των ρόλων που υποδύθηκε ήταν του Τσιμισκή στη "Θεοφανώ" του Τερζάκη, του Καποδίστρια στο ομώνυμο έργο του Καζαντζάκη, του μαρκήσιου Πόζα στο "Δον Κάρλο" του Σίλερ, του Διονύσου και του Πενθέα στις "Βάκχες" του Ευριπίδη, του Μπέκετ στο ομώνυμο έργο του Ανούιγ, του δούκα του Κλάρενς στο "Ριχάρδος Γ’" του Σαίξπηρ, του Πετρούκιου στο "Ημέρωμα της στρίγγλας" του Σαίξπηρ και του Κρέοντα στην "Αντιγόνη" του Σοφοκλή. Πρωταγωνίστησε επίσης σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες και σε τηλεοπτικές σειρές, ενώ πάμπολλες ήταν οι ραδιοφωνικές του συμμετοχές.

Ο Νίκος Τζόγιας πέθανε στην Αθήνα, της οποίας ήταν μόνιμος κάτοικος, την 1η Απριλίου του 1996.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Ρόλος Σκηνοθέτης
1949 Τελευταία αποστολή [1] Νίκος Λωράνης Νίκος Τσιφόρος
Δύο κόσμοι Τάκης Κατρίδης Γιάννης Φιλίππου & Ιάσων Νόβακ
1950 Τ' αρραβωνιάσματα Δημητρός Λεμπέσης Μαρία Πλυτά
1951 Νεκρή πολιτεία [1] Πέτρος Πετροκώστας Φρίξος Ηλιάδης
Το παιδί μου πρέπει να ζήσει Αλέξης Ιωάννου Νίκος Τσιφόρος
1954 Νυχτερινή περιπέτεια Πέτρος Τζινότος Άγγελος Τερζάκης
1957 Όπου φτώχεια και φιλότιμο Μιχάλης Νικολόπουλος
Το παιδί του δρόμου Δημήτρης Φρίξος Ηλιάδης
Μανούλα, θέλω να ζήσεις Γιώργος Νικολόπουλος Μαυρίκιος Νόβακ
Η μοίρα γράφει την ιστορία Τώνης Σπύρου Δημήτρης Ιωαννόπουλος
1958 Το μυστικό της κατηγορουμένης Ντίνος Κανάς Μαυρίκιος Νόβακ
Το μυστικό του πατέρα Νίκος Τερζής
Μέλπω Φρίξος Ηλιάδης
1959 Επιστροφή από το μέτωπο Θάνος Γιάννης Πετροπουλάκης
1961 Οι 900 της Μαρίνας Ντίνος Δενδράκης Κώστας Δούκας & Θάνος Σάντας
1962 Φαίδρα Ζυλ Ντασέν
Λαφίνα Δημητρός Ζάρβας Ορέστης Λάσκος
Η Ελληνίδα και ο έρωτας Δημήτρης Νέστορας Μάτσας
Αμαρτωλές Δημήτρης Ντίμης Δαδήρας
1963 Καρδιές στην καταιγίδα Ανδρέας Κατσιμητσούλιας
Αθώα ή ένοχη; Πέτρος Λυγίζος Νέστορας Μάτσας
Ανάμεσα σε δύο αγάπες Πέτρος Ηλίας Παρασκευάς
1966 Μια γυναίκα κατηγορείται Γρηγόρης Γρηγορίου
Άνθρωπος για όλες τις δουλειές Στέφανος Γιώργος Κωνσταντίνου
1987 Απουσίες [2] πατέρας Γιώργος Κατακουζηνός

Θεατρικές παραστάσειςΕπεξεργασία

Κατάλογος βασικών πληροφοριών θεατρικών παραστάσεων στις οποίες συμμετείχε ο Ν. Τζόγιας ως ηθοποιός.

σεζόν παράσταση ρόλος θίασος θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1943/1944 Μια νύχτα στη Βενετία Ενρίκο Πιζέλλι Εθνική Λυρική Σκηνή Δημοτικό Θέατρο Πειραιά Ρενάτο Μόρντο
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1943/1944 Αρραβωνιάσματα Σόρμπας Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Θερινόν Θέατρον Πέλος Κατσέλης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1944/1945 Το μεγάλο παιχνίδι Φίλος της Δήμητρας Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Πέλος Κατσέλης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1944/1945 Λευτεριά Μακρής Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1945/1946 Τρικυμία Φερδινάνδος Καλλιτεχνικός Θεατρικός Οργανισμός Αυλαία Θέατρο Rex - Κοτοπούλη Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1946/1947 Εμείς και ο χρόνος Ρόμπιν Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» Θέατρο Αλίκης Κάρολος Κουν
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1946/1947 Πόθοι κάτω από τις λεύκες Αστυνόμος Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» Θέατρο Αλίκης Κάρολος Κουν
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1946/1947 Το φιόρο του Λεβάντε Χαρίλαος Βαγενίδης Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» Θέατρο Αλίκης Κάρολος Κουν
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1947/1948
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1948/1949
Ήταν όλοι τους παιδιά μου Φρανκ Λούμπεϊ Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» Θέατρο Αλίκης Κάρολος Κουν
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1947/1948 Το ευλαβικό γύναιο - Ο Απόλλων του Μπελλάκ Φρεντ
Κύριος Ραζμίτ
Θίασος Κατερίνας - Ελεύθερος Καλλιτεχνικός Οργανισμός Θέατρο Κατερίνας Κάρολος Κουν
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1947/1948 Χρυσή μου Ρουθ Ουίλιαμ Σιράιτ Θίασος Κατερίνας - Ελεύθερος Καλλιτεχνικός Οργανισμός Θέατρο Κατερίνας Κάρολος Κουν
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1949/1950 Η κληρονόμος Μορρις Τόμσον Θίασος Κώστα Μουσούρη Θέατρο Αλίκης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1951/1952 Ουδέν αξιοσημείωτον Στέλλιος
Ο Δημητράκης
Θίασος Μίμη Φωτόπουλου Θέατρο Σαμαρτζή
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1952/1953 Ο αρχισιδηρουργός Δούκας ντε Μπλινύ Θίασος Κώστα Μουσούρη Θέατρο Μουσούρη Κώστας Μουσούρης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1952/1953 Η Φάννυ τα κατάφερε Βέρνον Γουέδερελ Θίασος Κώστα Μουσούρη Θέατρο Μουσούρη Κώστας Μουσούρης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1952/1953 Ο ποπολάρος Ζέππος Πεμπονάρης Θίασος Κώστα Μουσούρη Θέατρο Μουσούρη Κώστας Μουσούρης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1954/1955 Αν ήθελα ν' αρέσω … Φερνάν Θίασος Κώστα Μουσούρη Θέατρο Μουσούρη Κώστας Μουσούρης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1954/1955 Η ώρα της φαντασίας Τζόρτζ Σέντλυ Θίασος Κώστα Μουσούρη Θέατρο Μουσούρη Κώστας Μουσούρης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1956/1957 Η ηδονή της τιμιότητος Μαρκήσιος Φάμπιο Κόλλι Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1956/1957 Ο Ανδροκλής και το λιοντάρι Λοχαγός Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1958/1959 Νύχτα στη Μεσόγειο Περάτσος Μαλιπιέρος Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1959/1960 Αλκιβιάδης Αντίοχος Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1959/1960 Τα λάθη μιας νύχτας Μάρλοου Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1959/1960 Φοιτηταί Θάνος Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Σωκράτης Καραντινός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1960/1961 Ο έμπορος της Βενετίας Μπασάνιο Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Αλέξης Μινωτής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1960/1961 Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας Παρουσιαστής Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Αλέξης Μινωτής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1960/1961 Γέρμα Βίκτορ Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1961/1962 Η ηδονή της τιμιότητος Μαρκήσιος Φάμπιο Κόλλι Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κωστής Μιχαηλίδης
Μιχάλης Μπούχλης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1964/1965 Ο Βασιλικός Φιλιππάκης Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Αλέξης Μινωτής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1970/1971 Μαρία Στιούαρτ Μόρτιμερ Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1971/1972 Θεοφανώ Ιωάννης Τσιμισκής Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1971/1972 Οι γίγαντες του βουνού : (μύθος) Κοτρόνε Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Σπύρος Ευαγγελάτος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1973/1974 Οθέλλος Ιάγος Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1975/1976 Ο γλάρος Τριγκόριν Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Γιώργος Θεοδοσιάδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1975/1976 Μήδεια Ιάσονας Εθνικό Θέατρο Ελλάδας περιοδεία Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1977/1978 Ο υπάλληλος Ολυμπιάδης Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κώστας Μπάκας
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1979/1980 Δεν είμ' εγώ Πέτρος Παπαπέτρου Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1980/1981 Το πανταλόνι Λέων Σαιν Πε Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1983/1984 Η διαλεχτή των συμφορών Κόνορ Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Αγρινίου Αγρίνιο Τόμας Μακ Άννα
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1983/1984 Θησέας ή Κούρος Μίνωας Προσκήνιο Αλέξη Σολομού
Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου
Ωδείο Ηρώδου του Αττικού Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1984/1985 Ξυπόλητη στο πάρκο Βίκτορ Βελάσκο Θέατρο Μπρόντγουεϊ Γιώργος Μεσσάλας
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1985/1986 Έκβους Μάρτιν Ντζαρτ Θέατρο Έρευνας Δημήτρη Ποταμίτη Θέατρο Έρευνας Δημήτρης Ποταμίτης

Όλες οι πληροφορίες προέρχονται από το έντυπο πρόγραμμα της κάθε παράστασης ή/και από σχετικά δελτία τύπου.

ΠηγέςΕπεξεργασία

  • Κίσσα Ιωάννα, "Νίκος Τζόγιας", πτυχιακή εργασία στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα: 1998. Επίβλεψη: Σπύρος Ευαγγελάτος.
  • Σαπουνάκη-Δρακάκη Λυδία και Τζόγια Μοάτσου Μαρία-Λουΐζα, "Η Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου", βιβλίο υπό έκδοση από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα: 2011.
  • Who's Who 1979 σ.681.
  • Φιλμογραφία του στα 90 Λεπτά Αρχειοθετήθηκε 2009-02-09 στο Wayback Machine.

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 «Νίκος Τζόγιας (Ηθοποιός)». Φίνος Φιλμ. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2023. 
  2. «Ν.Τζόγιας ταινίες στις οποίες έχει πάρει μέρος». Αθηνόραμα. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία