Άνοιγμα κυρίου μενού

Ο Σαρμπέλ (14 Μαΐου 1981) είναι Κύπριος τραγουδιστής. Το πλήρες όνομά του είναι Σαρμπέλ-Μιχαήλ Μαρωνίτης.

Σαρμπέλ
Image-ESC 2007 Greece - Sarbel-Yassou Maria (cropped2).jpg
ΨευδώνυμοΣαρμπέλ
Γέννηση14 Μαΐου 1981 (1981-05-14) (38 ετών)
Σάουθγκεΐτ, Λονδίνο
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
Ιδιότητατραγουδιστής
ΣύζυγοςΕλπίδα Τούμα (2014 - νύφ)
ΓονείςΗλίας Μαρωνίτης
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςΠοπ μουσική
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στο Σάουθγκεϊτ του Λονδίνου από Κύπριο πατέρα μουσικό και Λιβανέζα μητέρα δικηγόρο. Εκεί μεγάλωσε και σπούδασε μουσικό θέατρο και χορό.

Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο ελληνικό τραγούδι το 2004 μετά την συνάντησή του με τον μουσικό Παναγιώτη Στεργίου και τον παραγωγό Γιάννη Δουλάμη. Τον Ιούλιο του 2004 κυκλοφόρησε το πρώτο του CD single από την Sony BMG, με γενικό τίτλο "Σε πήρα σοβαρά". Το ομότιτλο τραγούδι είναι από την Τυνησία και διασκευή του αραβικού Ya Baba-Sidi Mansour (καθώς και το remix του).

Ακολούθησε η κυκλοφορία του πρώτου του προσωπικού δίσκου, με τίτλο "Παράξενο συναίσθημα", τον Απρίλιο του 2005 που έγινε χρυσός. Μαζί με την Ειρήνη Μερκούρη, που συμμετείχε δισκογραφικά σε αυτόν τον δίσκο, ξεκίνησε συναυλίες σε Ελλάδα, Κύπρο και Αμερική.

Το καλοκαίρι του 2006 κυκλοφόρησε το δεύτερο προσωπικό του δίσκο, με τίτλο "Σαχάρα", στο οποίο συμπεριλαμβάνει τα κομμάτια "Τάξε μου" και "Να 'σουν θάλασσα" (ντουέτο με την Νατάσσα Θεοδωρίδου). Τον χειμώνα του 2006-2007 συνεργάστηκε με τον Γιάννη Πάριο και την Νατάσσα Θεοδωρίδου στην "Ιερά Οδό".

Το καλοκαίρι του 2007 πραγματοποίησε συναυλίες μαζί με τον Αντώνη Ρέμο στην Νότιο Αφρική και την Θεσσαλονίκη και στην συνέχεια ακολούθησε μια σειρά συναυλιών σε Ελλάδα και Κύπρο μαζί με την ανερχόμενη τότε Βανέσσα Αδαμοπούλου. Τον χειμώνα του 2007 εμφανίστηκε στο Fever με τον Νίκο Μακρόπουλο. Την ίδια περίοδο ηχογράφησε το τραγούδι "Mi chica" σε ένα ντουέτο με τον Σουηδό τραγουδιστή Κάμερον και σε γλώσσες ελληνικά, αγγλικά και ισπανικά.

Το 2008 κυκλοφόρησε τον 5ο προσωπικό του δίσκο με τίτλο "Κάτι σαν εσένα". Το 2011 επέστρεψε με νέο single και τίτλο "Καυτό καλοκαίρι".

Τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στο Λονδίνο όπου ασχολείται με το θέατρο. Εχει κάνει εμφανίσεις στην English National Opera, στο Royal Opera House και σε προγράμματα του BBC και του Channel 4. Στις 24 Αυγούστου 2014 παντρεύτηκε την Ελπίδα Τούμα στην Σαντορίνη.

ΓιουροβίζιονΕπεξεργασία

Το 2007 με το τραγούδι του Yassou Maria επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, όπου κατέλαβε την έβδομη θέση στον τελικό, με 190 βαθμούς.

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

  • Σε πήρα σοβαρά (CD single) (2004)
  • Παράξενο συναίσθημα (2005)- χρυσός
  • Σαχάρα (2006)
  • Sahara-euro edition (2007)
  • Υassου Μaria (cd-single) (2007)- πλατινένιος
  • Κάτι σαν εσένα (2008)
  • Sarbel (cd-single) (2009)
  • Καυτό Καλοκαίρι (single) (2011)
  • Που Να Γυρνάς (single) (2011)
  • Πρώτη Πτήση (single) (2013)