Άνοιγμα κυρίου μενού

Ο Αθηνόδωρος Προύσαλης (15 Δεκεμβρίου 1926 - 5 Ιουνίου 2012) ήταν Έλληνας ηθοποιός, γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη[2].

Αθηνόδωρος Προύσαλης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 15  Δεκεμβρίου 1926
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Θάνατος 5  Ιουνίου 2012[1]
Αθήνα
Αιτία θανάτου έμφραγμα του μυοκαρδίου
Συνθήκες θανάτου φυσικά αίτια
Εθνικότητα Ελληνική
Χώρα πολιτογράφησης Ελλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Νέα ελληνική γλώσσα
Σπουδές Δραματική Σχολή Ωδείου Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα ηθοποιός

Πίνακας περιεχομένων

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Καθιερώθηκε ως καρατερίστας σε κινηματογραφικές ταινίες όπου ενσάρκωσε, κυρίως, τον τύπο του μάγκα. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Ωδείου Αθηνών.[2] Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1952 με την ταινία «Το στραβόξυλο» και στο θέατρο το 1953 με τον θίασο της Γιώτας Λάσκαρη στο έργο «Ο τρομερός καλόγερος».

Συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Πειραϊκό Θέατρο του Δημήτρη Ροντήρη, τον θίασο του Νίκου Χατζίσκου, το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη, το Θέατρο Τέχνης κ.ά. Εξαιρετική ήταν η ερμηνεία του στο «Φυντανάκι» του Παντελή Χορν, που ανέβασε το Θέατρο Τέχνης το 1988. Συνεργάστηκε και με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στις ταινίες «Ταξίδι στα Κύθηρα», «Ο μελισσοκόμος», «Το μετέωρο βήμα του πελαργού».

Διακρίθηκε και σε ρόλους σε τηλεοπτικές σειρές. Στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1990 κέρδισε τιμητική διάκριση για την ερμηνεία του στους «Αθηναίους».[2]

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος
1953 Οι εγωιστές

Το στραβόξυλο

1957 Λατέρνα, φτώχεια και γαρύφαλλο
1960 Στρατιώτες δίχως στολή
1963 Ο τρελάρας

Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης

1964 Το δόλωμα
1965 Ιστορία μιας ζωής

Τέντυ μπόι αγάπη μου

Το χώμα βάφτηκε κόκκινο

Ένα έξυπνο έξυπνο μούτρο

Μια τρελή... τρελή οικογένεια

Περάστε την πρώτη του μηνός

1966 Τζένη, Τζένη
1967 Ο μόδιστρος

Πατέρα κάτσε φρόνιμα

Καλώς ήρθε το δολάριο

Πυρετός στην άσφαλτο

Από τα Ιεροσόλυμα με αγάπη

Κάποτε κλαίνε και οι δυνατοί

1968 Η καρδιά ενός αλήτη

Επιχείρησις Απόλλων

Το κανόνι και τ' αηδόνι

Μια Ιταλίδα απ' την Κυψέλη

1969 Το θύμα

Γιατί με πρόδωσες

Η ωραία του κουρέα

Φοβάται ο Γιάννης το θεριό

1970 Βαβυλωνία

Ο τελευταίος αιχμάλωτος

Ο νάνος και οι εφτά Χιονάτες

Ο δασκαλάκος ήταν Λεβεντιά

Ο τελευταίος των κομιτατζήδων

1971 Η εφοπλιστίνα

Ο αρχιψεύταρος

Ο τρελοπενηντάρης

Αγάπησα μια πολυθρόνα

Ο Μανωλιός στην Ευρώπη

1972 Η Ρένα είναι οφσάιντ

Απ' τα αλώνια στα σαλόνια

1973 Ο προεστός του χωριού
1979 Οι φανταρίνες

Μονά ζυγά δικά μου

Τα παιδιά τις πιάτσας

1980 Ρένα, να η ευκαιρία

Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο

1981 Το μεγάλο κανόνι
1982 Ρεπό

Ο περίεργος

1983 Δάσκαλε τι δίδασκες;
1984 Ταξίδι στα Κύθηρα
1985 Ο Αγκαλίτσας

Μια νύφη για όλους

Αγόρια στην πορνεία

Ο Ράμπο από τα Τρίκαλα

Ράκος Νο 14 και ο πρώτος μπουνάκιας

1986 Ο μελισσοκόμος

Αδελφή μου... Αγάπη μου...

1987 120 Ντεσιμπέλ

Οι Δεκατρείς γυναίκες

Η ψεύτρα από το Κατάκωλο

Σ' αγαπάω, στο τιμόνι που κρατάω

Το 'πε, το' πε ο παπαγάλος, είσαι κόκορας μεγάλος

1989 Ο τελευταίος πειρασμός του Μήτσου
1990 Ο εραστής
1991 Οι Αθηναίοι

Ο δραπέτης

Το μετέωρο βήμα του πελαργού

2003 Πολίτικη κουζίνα

ΤηλεόρασηΕπεξεργασία

Θεατρικές παραστάσειςΕπεξεργασία

Κατάλογος βασικών πληροφοριών θεατρικών παραστάσεων, στις οποίες συμμετείχε ο Προύσαλης ως ηθοποιός.

χρονική περίοδος παράσταση ρόλος εταιρεία παραγωγής θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1962/1963 Ο αρχοντοχωριάτης Κοβιέλος Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος περιοδεία Σωκράτης Καραντινός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1962/1963 Το μυστικό της κοντέσσας Βαλέραινας Κόντε Μανώλης Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1963/1964 Οθέλλος Ροδρίγος Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Σωκράτης Καραντινός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1988/1989 Το Φιντανάκι Γιαβρούσης Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν - Φρυνίχου Μίμης Κουγιουμτζής

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε παράσταση εμφανίζονται ενεργοποιώντας τον σύνδεσμο που υπάρχει στο όνομα της κάθε παράστασης


Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία

  • «Actor Athinodoros Prousalis Passes Away at 86». Ανακτήθηκε στις 13  Ιουνίου 2012.
  • 2,0 2,1 2,2 Πέθανε ο Αθηνόδωρος Προύσαλης tovima.gr