Ζώρας Τσάπελης

Έλληνας ηθοποιός

Ο Ζώρας Τσάπελης (1921 - 2002) υπήρξε ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου. Το πλήρες του όνομα, ήταν Ζώρας-Ζωγράφος Τσάπελης.[1]

Ζώρας Τσάπελης
Γέννηση1921
Σαλαμίνα
Θάνατος11 Ιανουαρίου 2002 (81 ετών)
Αθήνα
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΣπουδέςΔραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου
Ιδιότηταηθοποιός
Είδος τέχνηςΗθοποιός (Θέατρο, Κινηματογράφος)
Σημαντικά έργαΜε τη Λάμψη στα Μάτια (1966), Ζήλεια (1963), Αδούλωτοι Σκλάβοι (1946) ...

Γεννήθηκε στη Σαλαμίνα το 1921. Σπούδασε ηθοποιία στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και πρωτοεμφανίστηκε στη θεατρική σκηνή το 1945 στο θεατρικό έργο του Νικολάι Γκόγκολ «Ο Επιθεωρητής». Αφού συνεργάστηκε με διάφορους μουσικούς και θεατρικούς θιάσους, δημιούργησε το 1958 με τον Τίτο Βανδή και την Ελένη Χατζηαργύρη δικό του θίασο. Το 1966 προσλήφθηκε στο Εθνικό Θέατρο.[2] Έπαιξε σε 34 κινηματογραφικές ταινίες [3],[4] κυρίως σε ρόλους δευτεραγωνιστή. Αποσύρθηκε από τον κινηματογράφο και μετά από ασθένεια πέθανε στην Αθήνα στις 11 Ιανουαρίου 2002. Κηδεύθηκε στη Σαλαμίνα.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

  1. Αδούλωτοι σκλάβοι (1946)
  2. Η κάλπικη λίρα (1955) ...Δημήτρης, βιομήχανος
  3. Αμαρυλλίς (Το κορίτσι της αγάπης) (1959) .... φύλακας
  4. Ο Αλή Πασάς και η Κυρά Φροσύνη (Η λίμνη των στεναγμων) (1959)
  5. Αμόκ (1963) ... ο πατέρας του Πίτερ
  6. Ζήλεια (1963) .... Ανδρέας
  7. Κοινωνία Ώρα Μηδέν (1966) .... Σέργιος Μουρούζης
  8. Με τη λάμψη στα μάτια (1966) ... Γερμανός αξιωματικός
  9. Εκείνος κι Εκείνη (1967)
  10. Κοντσέρτο για πολυβόλα (1967) ... στρατηγός
  11. Ο Λαμπίρης εναντίον των Παρανόμων (1967) .... Τζακ
  12. Το παρελθόν μιας γυναίκας (1968) ... Ιωσήφ Ραϊσης
  13. Η λεωφόρος της προδοσίας (1969) .... Ευγένιος Γιοβάνογλου
  14. Οταν η πόλις πεθαίνει (1969) ... Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας
  15. Πανικός (1969) .... Αστυνομικός Διευθυντής Αθηνών
  16. Το κορίτσι του 17 (1969)
  17. Το Λεβεντόπαιδο (1969) .... Κλέαρχος Αθανασίου
  18. Δραπέτες του Μπούλκες (1969)
  19. Ορατότης Μηδέν (1970) ... μέλος ανακριτικης επιτροπής του Υπουργείου Ναυτιλίας
  20. Εν ονόματι του νόμου (1970 .... ψυχίατρος, μάρτυρας σε δικαστίριο
  21. Ακόμα μια φορά... πριν ξεψυχήσω / Γυναίκες πολυτελείας / Ο εκβιασμός (1970) .... Νίκος Ζερβούλης
  22. Ο μεγάλος ένοχος (1970)
  23. Εσχάτη προδοσία (1971) ... Ορέστης Γλαύκος
  24. Αυτοί που ξέχασαν τον όρκο τους (1971) .... Βλαδίμηρος Λιάσκος
  25. Ο δρόμος των ηρώων (1971)
  26. Ερωτας και Προδοσία (1972)
  27. Επιχείρησις Κράιπε, ο τάφος του Γ` Ράιχ / Το Φρούριο των Αθανάτων (1972)
  28. Οι Εκβιασταί (1972) .... διευθυντής φυλακής
  29. Οι Απάνθρωποι (1972) .... Χανς
  30. Θέμα συνειδήσεως (1973) ... Εμμανουήλ Ζατζηγιώργος
  31. Οι γενναίοι πεθαίνουν δύο φορές (1973)
  32. Η δίκη των δικαστών (1974) .... υπουργός
  33. Σατανάδες στα σχολεία (1982) .... ‘Βαρώνος‘
  34. Αγόρια στην πορνεία (1985) .... Πέτρος Ζέγκελης

ΘέατροΕπεξεργασία

  • Δύσκολη ισορροπία (1976)
  • Η τρισεύγενη (1969)
  • Ερρίκος Δ΄ (1967)
  • Ιβάνωφ (1966)
  • Κρατικές υποθέσεις (1962)
  • Η κυρία με τις καμέλιες (1959)
  • Άμλετ (1954)
  • Μια γυναίκα χωρίς σημασία (1954)
  • Η νεράιδα του χιονιού (1950)
  • Πρόσκλησις στον πύργο (1955)
  • Ο βροχοποιός (1956)

Συμπληρωματικός πίνακας θεατρικών παραστάσεων στις οποίες συμμετείχε ο Τσάπελης ως ηθοποιός

σεζόν παράσταση ρόλος θίασος θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1944/1945 Ο επιθεωρητής Λιουλιούκωφ Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Θερινόν Θέατρον Σωκράτης Καραντινός
Αντώνης Κριεζής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1944/1945 Η Αρλεζιάνα Μπαλέττο Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Θερινόν Θέατρον Πέλος Κατσέλης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1945/1946 Στο γέρμα του χειμώνα Χέρμαν Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Σωκράτης Καραντινός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1945/1946 Οι μνηστήρες του θρόνου Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Πέλος Κατσέλης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1945/1946 Η γη είναι σφαίρα Δ΄ Παιδί Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Σωκράτης Καραντινός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1950/1951 Έντα Γκάμπλερ Δικαστής Μπρακ Θίασος Κατερίνας - Ελεύθερος Καλλιτεχνικός Οργανισμός Θέατρο Ιντεάλ Κάρολος Κουν
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1951/1952 Η Ντόροθυ θέλει γιο Β Σωφέρ Θίασος Κατερίνας - Ελεύθερος Καλλιτεχνικός Οργανισμός Θέατρο Κατερίνας Κατερίνα Ανδρεάδη
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1951/1952 Βροχή 2ος Ιθαγενής Θίασος Κατερίνας - Ελεύθερος Καλλιτεχνικός Οργανισμός Θέατρο Κυβέλης Κατερίνα Ανδρεάδη
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1951/1952 Η απαγωγή της Σμαράγδως Διονύσης Εταιρεία Ελληνικού Θεάτρου Τζαβαλά Καρούσου Θέατρο Ντο Ρε Τζαβαλάς Καρούσος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1952/1953 Αγαπούλα Ένας άνδρας Θίασος Έλλης Λαμπέτη - Γιώργου Παππά - Δημήτρη Χορν Θέατρο Κυβέλης Μάριος Πλωρίτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1955/1956 Ο Χριστός ξανασταυρώνεται Γερο Λαδάς Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο Μάνου Κατράκη Θέατρο Άλσος Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1955/1956 Νυχτερινή επίσκεψις Βαρώνος φον Στατς Θίασος Κώστα Μουσούρη Θέατρο Μουσούρη Κώστας Μουσούρης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1958/1959 Αρραβωνιάσματα Ρούπης Θίασος Νίκου Χατζίσκου Υπαίθριον Θέατρον Νίκου Χατζίσκου Νίκος Χατζίσκος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1958/1959 Το κράτος του θεού Λορέντζο Κουερίνι Θίασος Δημήτρη Μυράτ Θέατρο Διάνα Δημήτρης Μυράτ
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1959/1960 Η δίκη των πιθήκων Αιδεσιμότατος Ιερεμίας Μπράουν Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο Μάνου Κατράκη Θέατρο Μίμη Φωτόπουλου Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1960/1961 Ο ματωμένος γάμος Πατέρας της νύφης Θίασος Νίκου Χατζίσκου Υπαίθριον Θέατρον Νίκου Χατζίσκου Νίκος Χατζίσκος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1961/1962 Ταξιδιώτης χωρίς αποσκευές κύριος Ρενώ Θίασος Δημήτρη Χόρν Θέατρο Κεντρικό Δημήτρης Χορν
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1963/1964 Ιούλιος Καίσαρ Ιούλιος Καίσαρ Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο Μάνου Κατράκη Θέατρο Άλσος Μίνως Βολανάκης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1963/1964 Δέκα μικροί νέγροι Σερ Λώρενς Ουέργκεϊβ Νέα Σκηνή Κωστή Λειβαδέα Θέατρο Ακαδημεία Κωστής Λειβαδέας
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1963/1964 Ο αντιπρόσωπος Πάπας Πίος ο 12ος Νέα Σκηνή Κωστή Λειβαδέα Θέατρο Ακαδημεία Κωστής Λειβαδέας
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1964/1965 Η κυρά της θάλασσας Γιατρός Βάγκελ Θίασος Αντιγόνης Βαλάκου Θέατρο Γιώργου Παππά Σπύρος Ευαγγελάτος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1966/1967 Η συναναστροφή Μιχάλης Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Λεωνίδας Τριβιζάς
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1967/1968 Ερρίκος Δ' Βαρώνος Τίτο Μπελγκρέντι Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Δημοτικό Θέατρο Πειραιά Λεωνίδας Τριβιζάς
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1968/1969 Ο βυσσινόκηπος Λεονίντ Αντρέγεβιτς Γκάγεφ Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1970/1971 Μαρία Στιούαρτ Λόρδος Μπάρλυ Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1970/1971 Ιερός λόχος Αλέξανδρος Υψηλάντης Εθνικό Θέατρο Ελλάδας περιοδεία Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1971/1972
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1972/1973
Ο Αλχημιστής Ξουράφης Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο
περιοδεία
Σωκράτης Καραντινός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1977/1978 Ο υπάλληλος Στεφανάκης Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Κώστας Μπάκας
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1979/1980 Η έξωση Κίμων Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Γιώργος Μεσσάλας
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1981/1982 Άντρας ίσον άντρας Ιερέας Ουάνγκ Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Γιάννης Χουβαρδάς
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1982/1983 Οθέλλος Βραβάντιος Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Σπύρος Ευαγγελάτος

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε παράσταση εμφανίζονται ενεργοποιώντας τον σύνδεσμο που υπάρχει στο όνομα της κάθε παράστασης

Τηλεοπτικό θέατροΕπεξεργασία

ΤηλεόρασηΕπεξεργασία

  1. Μικρές Αγγελίες (1984), τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ2

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Ζώρας Τσάπελης RetroDB.gr
  2. Επιφανείς Σαλαμίνιοι Salamina-online.com Αρχειοθετήθηκε 2013-11-03 στο Wayback Machine. Ζώρας (Ζωγράφος) Τσάπελης (1921-2002) Ηθοποιός.
  3. Φιλμογραφία στο cine.gr
  4. Παρουσίαση του ηθοποιού στο imdb.com