Άνοιγμα κυρίου μενού

Ο Ζώρας Τσάπελης (1921 - 2002) υπήρξε ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου. Το πλήρες του όνομα, ήταν Ζώρας-Ζωγράφος Τσάπελης.[1]

Ζώρας Τσάπελης
Γέννηση1921
Σαλαμίνα
Θάνατος11 Ιανουαρίου 2002 (81 ετών)
Αθήνα
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΣπουδέςΔραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου
Ιδιότηταηθοποιός
Είδος τέχνηςΗθοποιός (Θέατρο, Κινηματογράφος)
Σημαντικά έργαΜε τη Λάμψη στα Μάτια (1966), Ζήλεια (1963), Αδούλωτοι Σκλάβοι (1946) ...

Γεννήθηκε στη Σαλαμίνα το 1921. Σπούδασε ηθοποιία στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και πρωτοεμφανίστηκε στη θεατρική σκηνή το 1945 στο θεατρικό έργο του Νικολάι Γκόγκολ «Ο Επιθεωρητής». Αφού συνεργάστηκε με διάφορους μουσικούς και θεατρικούς θιάσους, δημιούργησε το 1958 με τον Τίτο Βανδή και την Ελένη Χατζηαργύρη δικό του θίασο. Το 1966 προσλήφθηκε στο Εθνικό Θέατρο.[2] Έπαιξε σε 34 κινηματογραφικές ταινίες [3],[4] κυρίως σε ρόλους δευτεραγωνιστή. Αποσύρθηκε από τον κινηματογράφο και μετά από ασθένεια πέθανε στην Αθήνα στις 11 Ιανουαρίου 2002. Κηδεύθηκε στη Σαλαμίνα.

Πίνακας περιεχομένων

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

  1. Αδούλωτοι σκλάβοι (1946)
  2. Η κάλπικη λίρα (1955) ...Δημήτρης, βιομήχανος
  3. Αμαρυλλίς (Το κορίτσι της αγάπης) (1959) .... φύλακας
  4. Ο Αλή Πασάς και η Κυρά Φροσύνη (Η λίμνη των στεναγμων) (1959)
  5. Αμόκ (1963) ... ο πατέρας του Πίτερ
  6. Ζήλεια (1963) .... Ανδρέας
  7. Κοινωνία Ώρα Μηδέν (1966) .... Σέργιος Μουρούζης
  8. Με τη λάμψη στα μάτια (1966) ... Γερμανός αξιωματικός
  9. Εκείνος κι Εκείνη (1967)
  10. Κοντσέρτο για πολυβόλα (1967) ... στρατηγός
  11. Ο Λαμπίρης εναντίον των Παρανόμων (1967) .... Τζακ
  12. Το παρελθόν μιας γυναίκας (1968) ... Ιωσήφ Ραϊσης
  13. Η λεωφόρος της προδοσίας (1969) .... Ευγένιος Γιοβάνογλου
  14. Οταν η πόλις πεθαίνει (1969) ... Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας
  15. Πανικός (1969) .... Αστυνομικός Διευθυντής Αθηνών
  16. Το κορίτσι του 17 (1969)
  17. Το Λεβεντόπαιδο (1969) .... Κλέαρχος Αθανασίου
  18. Δραπέτες του Μπούλκες (1969)
  19. Ορατότης Μηδέν (1970) ... μέλος ανακριτικης επιτροπής του Υπουργείου Ναυτιλίας
  20. Εν ονόματι του νόμου (1970 .... ψυχίατρος, μάρτυρας σε δικαστίριο
  21. Ακόμα μια φορά... πριν ξεψυχήσω / Γυναίκες πολυτελείας / Ο εκβιασμός (1970) .... Νίκος Ζερβούλης
  22. Ο μεγάλος ένοχος (1970)
  23. Εσχάτη προδοσία (1971) ... Ορέστης Γλαύκος
  24. Αυτοί που ξέχασαν τον όρκο τους (1971) .... Βλαδίμηρος Λιάσκος
  25. Ο δρόμος των ηρώων (1971)
  26. Ερωτας και Προδοσία (1972)
  27. Επιχείρησις Κράιπε, ο τάφος του Γ` Ράιχ / Το Φρούριο των Αθανάτων (1972)
  28. Οι Εκβιασταί (1972) .... διευθυντής φυλακής
  29. Οι Απάνθρωποι (1972) .... Χανς
  30. Θέμα συνειδήσεως (1973) ... Εμμανουήλ Ζατζηγιώργος
  31. Οι γενναίοι πεθαίνουν δύο φορές (1973)
  32. Η δίκη των δικαστών (1974) .... υπουργός
  33. Σατανάδες στα σχολεία (1982) .... ‘Βαρώνος‘
  34. Αγόρια στην πορνεία (1985) .... Πέτρος Ζέγκελης

ΘέατροΕπεξεργασία

  • Δύσκολη ισορροπία (1976)
  • Η τρισεύγενη (1969)
  • Ερρίκος Δ΄ (1967)
  • Ιβάνωφ (1966)
  • Κρατικές υποθέσεις (1962)
  • Η κυρία με τις καμέλιες (1959)
  • Άμλετ (1954)
  • Μια γυναίκα χωρίς σημασία (1954)
  • Η νεράιδα του χιονιού (1950)
  • Πρόσκλησις στον πύργο (1955)
  • Ο βροχοποιός (1956)

Τηλεοπτικό θέατροΕπεξεργασία

ΤηλεόρασηΕπεξεργασία

  1. Μικρές Αγγελίες (1984), τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ2

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Ζώρας Τσάπελης RetroDB.gr
  2. Επιφανείς Σαλαμίνιοι Salamina-online.com Ζώρας (Ζωγράφος) Τσάπελης (1921-2002) Ηθοποιός.
  3. Φιλμογραφία στο cine.gr
  4. Παρουσίαση του ηθοποιού στο imdb.com