Κατάλογος παγκόσμιας κατανάλωσης καφέ ανά κάτοικο

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia
Καβουρδισμένα σπέρματα καφέας.

Αυτός είναι ένας κατάλογος ταξινομημένος κατά παγκόσμια ετήσια κατανάλωση καφέ ανά κάτοικο. Τα δεδομένα προέρχονται από το έτος 2008 και νωρίτερα. Η παγκόσμια παραγωγή ήταν 7.358.897 τόνοι.[1]

Η παγκόσμια κατανάλωση έτυχε ανάπτυξης παρά την οικονομική ύφεση και υπολογίζεται σε περίπου 130 εκατομμύρια σάκους (1 σάκος = 60 κιλά) καφέ το έτος 2008-2009, σε σύγκριση με την παραγωγή 127,2 εκατομμυρίων σάκων την περίοδο 2007-2008. Η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στην οικιακή κατανάλωση των εξαγωγικών χωρών, οι οποίες κρατούν το 28% της συνολικής ζήτησης (ICO 2009).[1]

Η κατανάλωση καφέ ανά κάτοικο είναι ο μέσος όρος βάρους καφέ, σε κιλά, που καταναλώνεται ετήσια από το κάθε άτομο σε μία δεδομένη χώρα ή περιοχή. Το βάρος παρουσιάζεται ως Ισοδύναμο Πράσινων Σπερμάτων (αγγλικά: Green Bean Equivalent, GBE).[1] Πρώτη σε παγκόσμια κατάταξη έρχεται η Φινλανδία με 12 κιλά ετήσια κατανάλωση ανά κάτοικο, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση με κατανάλωση 5,5 κιλών.[2]

ΧάρτηςΕπεξεργασία

Χάρτης με την παγκόσμια κατανάλωση καφέ ανά κάτοικο.

ΧώρεςΕπεξεργασία

Θέση Χώρα Κατανάλωση (kg/έτος)
1   Φινλανδία 12,0 kg
2   Νορβηγία 9,9 kg
3   Ισλανδία 9,0 kg
4   Δανία 8,7 kg
5   Ολλανδία 8,4 kg
6   Σουηδία 8,2 kg
7   Ελβετία 7,9 kg
8   Βέλγιο 6,8 kg
9   Καναδάς 6,5 kg
10   Γερμανία 6,4 kg
11   Βοσνία και Ερζεγοβίνη 6,2 kg
12   Αυστρία 6,1 kg
13   Ιταλία 5,9 kg
14   Σλοβενία 5,8 kg
15   Βραζιλία 5,8 kg
16   Ελλάδα 5,5 kg
17   Γαλλία 5,4 kg
18   Κροατία 5,1 kg
19   Κύπρος 4,9 kg
20   Λίβανος 4,8 kg
21   Σερβία 4,5 kg
22   Ισπανία 4,5 kg
23   Εσθονία 4,5 kg
24   Πορτογαλία 4,3 kg
25   Ηνωμένες Πολιτείες 4,2 kg
26   Βόρεια Μακεδονία 4,2 kg
27   Λιθουανία 4,1 kg
28   Σλοβακία 4,0 kg
29   Τσεχία 4,0 kg
30   Μπρουνέι 4,0 kg
31   Ονδούρα 3,9 kg
32   Κόστα Ρίκα 3,8 kg
33   Ισραήλ 3,8 kg
34   Νέα Ζηλανδία 3,7 kg
35   Αλγερία 3,5 kg
36   Δημοκρατία της Ιρλανδίας 3,5 kg
37   Λετονία 3,4 kg
38   Γιβραλτάρ 3,4 kg
39   Ιαπωνία 3,3 kg
40   Βερμούδες 3,3 kg
41   Ουγγαρία 3,1 kg
42   Αυστραλία 3,0 kg
43   Βουλγαρία 2,9 kg
44   Ηνωμένο Βασίλειο 2,8 kg
45   Πολωνία 2,4 kg
46   Ρουμανία 2,3 kg
47   Μάλτα 2,3 kg
48   Δομινικανή Δημοκρατία 2,3 kg
49   Κατάρ 2,2 kg
50   Αϊτή 2,1 kg
51   Νικαράγουα 2,0 kg
52   Ελ Σαλβαδόρ 1,9 kg
53   Ιορδανία 1,9 kg
54   Νότια Κορέα 1,8 kg
55   Κολομβία 1,8 kg
56   Ρωσική Ομοσπονδία 1,7 kg
57   Βενεζουέλα 1,6 kg
58   Σαουδική Αραβία 1,6 kg
59   Κουβέιτ 1,6 kg
60   Αλβανία 1,6 kg
61   Ουκρανία 1,4 kg
62   Μαδαγασκάρη 1,4 kg
63   Λάος 1,4 kg
64   Αρμενία 1,4 kg
65   Γουατεμάλα 1,3 kg
66   Αιθιοπία 1,3 kg
67   Γεωργία 1,3 kg
68   Παναμάς 1,2 kg
69   Μεξικό 1,2 kg
70   Κούβα 1,2 kg
71   Πράσινο Ακρωτήριο 1,2 kg
72   Χονγκ Κονγκ 1,1 kg
73   Τυνησία 1,1 kg
74   Γκάμπια 1,1 kg
75   Ακτή Ελεφαντοστού 1,0 kg
76   Αργεντινή 1,0 kg
77   Νήσοι Σολομώντα 1,0 kg
78   Ομάν 1,0 kg
79   Κιριμπάτι 1,0 kg
80   Μπαρμπάντος 1,0 kg
81   Μαρόκο 0,9 kg
82   Μαλαισία 0,9 kg
83   Ουρουγουάη 0,9 kg
84   Σουρινάμ 0,9 kg
85   Χιλή 0,8 kg
86   Πουέρτο Ρίκο 0,4 kg
87   Νότιο Σουδάν 0,0 kg

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 1,2 «Current Worldwide Annual Coffee Consumption per capita». ChartsBin (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2015. 
  2. Σόφη Ζιώγου (9 Απριλίου 2013). «Καφές: όλα όσα δε γνωρίζετε για την καθημερινή αρωματική «εμμονή»». clickatlife.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία