Άνοιγμα κυρίου μενού

Κατάλογος τελικών Κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο ανδρών

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Το Κύπελλο Ελλάδας στο ποδόσφαιρο ανδρών αποτελεί τον κορυφαίο θεσμό με μορφή κυπέλλου στην Ελλάδα και διοργανώνεται από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ). Η διεξαγωγή του ξεκινά στην αρχή της εκάστοτε αγωνιστικής περιόδου και ολοκληρώνεται με τον Τελικό Αγώνα,[1] ο οποίος πραγματοποιείται συνήθως το Μάιο.

ΙστορίαΕπεξεργασία

Πρώτη κυπελλούχος Ελλάδας αναδείχθηκε η ΑΕΚ, σύλλογος που ίδρυσαν Κωνσταντινουπολίτες πρόσφυγες στην Αθήνα.[2] Από την ίδια πόλη και τον Πειραιά προέρχονταν και οι τέσσερις που κατέκτησαν τα 27 τρόπαια έως το 1969 (αντίστοιχα ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και Εθνικός, Ολυμπιακός), ενώ ο Άρης Θεσσαλονίκης το 1970 αποτέλεσε την πρώτη ομάδα της βόρειας Ελλάδας που στέφθηκε κυπελλούχος,[3] επικρατώντας του γείτονα ΠΑΟΚ σε έναν από τους δύο τελικούς της ιστορίας ανάμεσα σε εκπροσώπους της συμπρωτεύουσας και έναν από τους 5 που έλαβαν χώρα εκεί.

ΤελικοίΕπεξεργασία

ΥπόμνημαΕπεξεργασία

Επεξήγηση
(Ε) Επαναληπτικός
(Δ) Διπλός τελικός
ά.α. Άνευ αγώνος
δ.δ. Δεν διεξήχθη
ό.π. Όπου και προηγουμένως

ΑποτελέσματαΕπεξεργασία

Περίοδος Κυπελλούχος Σκορ Φιναλίστ Χώρος Περιοχή Θεατές Αν.
1931–32 ΑΕΚ 5–3 Άρης Θεσσαλονίκης Γήπεδο ΠΑΟ Αθήνα ; [υ 1]
1932–33 Εθνικός Πειραιώς 2–2 (παρ.) Άρης Θεσσαλονίκης Γήπεδο Άρη (παλαιό) Θεσσαλονίκη 7.000
2–1 Γήπεδο ΠΑΟ Αθήνα ;
1933–34 δ.δ. [υ 2]
1934–35 δ.δ. ό.π.
1935–36 δ.δ. ό.π.
1936–37 δ.δ. ό.π.
1937–38 δ.δ. ό.π.
1938–39 ΑΕΚ 2–1 ΠΑΟΚ Γήπεδο ΠΑΟ Αθήνα ;
1939–40 Παναθηναϊκός 3–1 Άρης Θεσσαλονίκης Γήπεδο ΠΑΟ Αθήνα ;
1940–41 δ.δ. [υ 3]
1941–42 δ.δ. [υ 4]
1941–42 δ.δ. ό.π.
1943–44 δ.δ. ό.π.
1944–45 δ.δ. [υ 5]
1945–46 δ.δ. ό.π.
1946–47 Ολυμπιακός Πειραιώς 5–0 Ηρακλής Θεσσαλονίκης Γήπεδο ΠΑΟ Αθήνα ;
1947–48 Παναθηναϊκός 2–1 ΑΕΚ Γήπεδο ΠΑΟ Αθήνα ;
1948–49 ΑΕΚ 0–0 (πα-δ) Παναθηναϊκός Γήπεδο ΠΑΟ Αθήνα ;
2–1 (παρ.) Γήπεδο ΠΑΟ Αθήνα ;
1949–50 ΑΕΚ 4–0 Άρης Θεσσαλονίκης Γήπεδο ΠΑΟ Αθήνα ;
1950–51 Ολυμπιακός Πειραιώς 4–0 ΠΑΟΚ Γήπεδο ΠΑΟ Αθήνα ;
1951–52 Ολυμπιακός Πειραιώς 2–2 (παρ.) Πανιώνιος Σμύρνης Γήπεδο ΠΑΟ Αθήνα ; (Ε)
2–0 Γήπεδο ΠΑΟ Αθήνα ;
1952–53 Ολυμπιακός Πειραιώς 3–2 ΑΕΚ Γήπεδο ΠΑΟ Αθήνα ;
1953–54 Ολυμπιακός Πειραιώς 2–0 Δόξα Δράμας Γήπεδο ΠΑΟ Αθήνα ;
1954–55 Παναθηναϊκός 2–0 ΠΑΟΚ Γήπεδο ΠΑΟ Αθήνα 6.729
1955–56 ΑΕΚ 2–1 Ολυμπιακός Πειραιώς Γήπεδο ΠΑΟ Αθήνα ;
1956–57 Ολυμπιακός Πειραιώς 2–0 Ηρακλής Θεσσαλονίκης Γήπεδο Καραϊσκάκη Πειραιάς 18.000
1957–58 Ολυμπιακός Πειραιώς 5–1 Δόξα Δράμας Γήπεδο Καραϊσκάκη Πειραιάς ;
1958–59 Ολυμπιακός Πειραιώς 2–1 Δόξα Δράμας Γήπεδο ΠΑΟ Αθήνα ;
1959–60 Ολυμπιακός Πειραιώς 1–1 (παρ.) Παναθηναϊκός Γήπεδο ΠΑΟ Αθήνα 25.000 (Ε)
2–0 Γήπεδο Καραϊσκάκη Πειραιάς ;
1960–61 Ολυμπιακός Πειραιώς 3–0 Πανιώνιος Σμύρνης Γήπεδο ΠΑΟ Αθήνα ;
1961–62 διεκόπη Στάδ. Ν. Φιλαδέλφειας Αθήνα 28.155
1962–63 Ολυμπιακός Πειραιώς 3–0 Πιερικός Γήπεδο ΠΑΟ Αθήνα 25.045
1963–64 ΑΕΚ α.α.
1964–65 Ολυμπιακός Πειραιώς 1–0 Παναθηναϊκός Στάδιο Καραϊσκάκη Πειραιάς ;
1965–66 ΑΕΚ 2–0 (α.α.) Ολυμπιακός Πειραιώς Στάδιο Καραϊσκάκη Πειραιάς
1966–67 Παναθηναϊκός 1–0 Πανιώνιος Σμύρνης Στάδ. Ν. Φιλαδέλφειας Αθήνα ;
1967-68 Ολυμπιακός Πειραιώς 1–0 Παναθηναϊκός Γήπεδο ΠΑΟ Αθήνα 22.318
1968–69 Παναθηναϊκός 1–1 (παρ-κ) Ολυμπιακός Πειραιώς Στάδιο Καραϊσκάκη Πειραιάς ;
1969–70 Άρης Θεσσαλονίκης 1–0 ΠΑΟΚ Καυτανζόγλειο στάδιο Θεσσαλονίκη 46.695
1970–71 Ολυμπιακός Πειραιώς 3–1 ΠΑΟΚ Στάδιο Καραϊσκάκη Πειραιάς 45.000
1971–72 ΠΑΟΚ 2–1 Παναθηναϊκός Στάδιο Καραϊσκάκη Πειραιάς 34.831
1972–73 Ολυμπιακός Πειραιώς 1–0 ΠΑΟΚ Στάδιο Καραϊσκάκη Πειραιάς 40.070
1973–74 ΠΑΟΚ 2–2 (4–3 π) Ολυμπιακός Πειραιώς Στάδ. Ν. Φιλαδέλφειας Αθήνα 26.402
1974–75 Ολυμπιακός Πειραιώς 1–0 Παναθηναϊκός Στάδιο Καραϊσκάκη Πειραιάς 34.430
1975–76 Ηρακλής Θεσσαλονίκης 4–4 (6–5 π) Ολυμπιακός Πειραιώς Στάδ. Ν. Φιλαδέλφειας Αθήνα 24.871
1976-77 Παναθηναϊκός 2–1 ΠΑΟΚ Στάδιο Καραϊσκάκη Πειραιάς 28.490
1977–78 ΑΕΚ 2–0 ΠΑΟΚ Στάδιο Καραϊσκάκη Πειραιάς 23.483
1978–79 Πανιώνιος Σμύρνης 3–1 ΑΕΚ Στάδιο Καραϊσκάκη Πειραιάς 20.299
1979–80 ΑΓΣ Καστοριά 5–2 Ηρακλής Θεσσαλονίκης Στάδιο Νίκος Γκούμας Αθήνα 9.471
1980–81 Ολυμπιακός Πειραιώς 3–1 ΠΑΟΚ Στάδιο Νίκος Γκούμας Αθήνα 30.512
1981–82 Παναθηναϊκός 1–0 ΑΕ Λάρισας Στάδιο Νίκος Γκούμας Αθήνα 22.560
1982–83 ΑΕΚ 2–0 ΠΑΟΚ ΟΑΚΑ Αθήνα 72.899
1983–84 Παναθηναϊκός 2–0 ΑΕ Λάρισας ΟΑΚΑ Αθήνα 73.829
1984–85 ΑΕ Λάρισας 4–1 ΠΑΟΚ ΟΑΚΑ Αθήνα 24.994
1985–86 Παναθηναϊκός 4–0 Ολυμπιακός Πειραιώς ΟΑΚΑ Αθήνα 72.948
1986–87 ΟΦΗ 1–1 (3–1 π) Ηρακλής Θεσσαλονίκης ΟΑΚΑ Αθήνα 23.587
1987–88 Παναθηναϊκός 2–2 (4–3 π) Ολυμπιακός Πειραιώς ΟΑΚΑ Αθήνα 73.375
1988–89 Παναθηναϊκός 3–1 Πανιώνιος Σμύρνης ΟΑΚΑ Αθήνα 54.183
1989–90 Ολυμπιακός Πειραιώς 4–2 ΟΦΗ ΟΑΚΑ Αθήνα 47.627
1990–91 Παναθηναϊκός 3–0 Αθηναϊκός Γήπ. Απ. Νικολαΐδης Αθήνα 12.737 (Δ)
2–1 ΟΑΚΑ Αθήνα 19.375
1991–92 Ολυμπιακός Πειραιώς 1–1 ΠΑΟΚ Γήπεδο Τούμπας Θεσσαλονίκη 25.744 (Δ)
2–0 Στάδιο Καραϊσκάκη Πειραιάς 29.831
1992–93 Παναθηναϊκός 1–0 Ολυμπιακός Πειραιώς ΟΑΚΑ Αθήνα 64.532
1993–94 Παναθηναϊκός 3–3 (4–2 π) ΑΕΚ ΟΑΚΑ Αθήνα 61.232
1994–95 Παναθηναϊκός 1–0 (παρ.) ΑΕΚ ΟΑΚΑ Αθήνα 60.777
1995–96 ΑΕΚ 7–1 Απόλλων Αθηνών ΟΑΚΑ Αθήνα 31.563
1996–97 ΑΕΚ 0–0 (5–3 π) Παναθηναϊκός Στάδιο Καραϊσκάκη Πειραιάς 21.926
1997–98 Πανιώνιος Σμύρνης 1–0 Παναθηναϊκός Στάδιο Καραϊσκάκη Πειραιάς 21.436
1998–99 Ολυμπιακός Πειραιώς 2–0 Παναθηναϊκός ΟΑΚΑ Αθήνα 57.783
1999–00 ΑΕΚ 3–0 Ιωνικός Νίκαιας ΟΑΚΑ Αθήνα 25.471
2000–01 ΠΑΟΚ 4–2 Ολυμπιακός Πειραιώς Στάδιο Νίκος Γκούμας Αθήνα 13.600
2001–02 ΑΕΚ 2–1 Ολυμπιακός Πειραιώς ΟΑΚΑ Αθήνα 45.258
2002–03 ΠΑΟΚ 1–0 Άρης Θεσσαλονίκης Γήπεδο Τούμπας Θεσσαλονίκη 18.703
2003–04 Παναθηναϊκός 3–1 Ολυμπιακός Πειραιώς Στάδιο Ν. Σμύρνης Αθήνα 7.500
2004–05 Ολυμπιακός Πειραιώς 3–0 Άρης Θεσσαλονίκης Παμπελοποννησιακό Πάτρα 15.550
2005–06 Ολυμπιακός Πειραιώς 3–0 ΑΕΚ Παγκρήτιο στάδιο Ηράκλειο 22.079
2006–07 ΑΕ Λάρισας 2–1 Παναθηναϊκός Πανθεσσαλικό στάδιο Βόλος 18.111
2007–08 Ολυμπιακός Πειραιώς 2–0 Άρης Θεσσαλονίκης Καυτανζόγλειο στάδιο Θεσσαλονίκη 19.199
2008–09 Ολυμπιακός Πειραιώς 4-4 (15-14 π) ΑΕΚ ΟΑΚΑ Αθήνα 48.594
2009–10 Παναθηναϊκός 1–0 Άρης Θεσσαλονίκης ΟΑΚΑ Αθήνα 48.926
2010–11 ΑΕΚ 3–0 Ατρόμητος Αθηνών ΟΑΚΑ Αθήνα 50.912
2011–12 Ολυμπιακός Πειραιώς 2–1 (παρ.) Ατρόμητος Αθηνών ΟΑΚΑ Αθήνα 41.500
2012–13 Ολυμπιακός Πειραιώς 3–1 (παρ.) Αστέρας Τρίπολης ΟΑΚΑ Αθήνα 28.980
2013–14 Παναθηναϊκός 4–1 ΠΑΟΚ ΟΑΚΑ Αθήνα 44.356
2014–15 Ολυμπιακός Πειραιώς 3–1 Skoda Ξάνθη ΟΑΚΑ Αθήνα 26.300
2015–16 ΑΕΚ 2–1 Ολυμπιακός Πειραιώς ΟΑΚΑ Αθήνα 310 [υ 6]
2016–17 ΠΑΟΚ 2–1 ΑΕΚ Πανθεσσαλικό στάδιο Βόλος 19.236
2017–18 ΠΑΟΚ 2–0 ΑΕΚ ΟΑΚΑ Αθήνα 35.545
2018–19 ΠΑΟΚ 1–0 ΑΕΚ ΟΑΚΑ Αθήνα 1.040
Υποσημειώσεις
  1. η εναρκτήρια διεξαγωγή του θεσμού την περίοδο 1931–32 ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο του 1931 και πριν από την έναρξη του Πανελλήνιου πρωταθλήματος της ίδιας αγωνιστικής χρονιάς. Σε αυτό, η κυπελλούχος Ελλάδας ΑΕΚ κατατάχθηκε τελευταία από 8 ομάδες, αποφεύγοντας σε αγώνες διαβάθμισης τον υποβιβασμό στην Α΄ κατηγορία της ΕΠΣ Αθηνών όταν επικράτησε του πρωταθλητή της, ΑΠΟ Γουδή.
  2. δεν διοργανώθηκε για διάφορους λόγους
  3. διακόπηκε με την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου και ενώ είχαν πραγματοποιηθεί 8 αγώνες της προκριματικής φάσης
  4. δεν διοργανώθηκε εξαιτίας της Κατοχής
  5. δεν διεξήχθη ως συνέπεια των γεγονότων που προηγήθηκαν του Εμφύλιου πολέμου
  6. Ο αγώνας είχε οριστεί από την ΕΠΟ για τις 7 Μαΐου 2016.[4] Έπειτα από απόφαση του υφυπουργού αθλητισμού ο αγώνας αναβλήθηκε.[5] Εν συνεχεία, η ΕΠΟ όρισε ως ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα τις 15 Μαΐου 2016.[6][7] Τελικά η ΕΠΟ όρισε ως ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα τις 17 Μαΐου 2016.[8]

ΑναλυτικάΕπεξεργασία

Οι σημαίες αφορούν εθνικότητα και χρησιμοποιούνται για την πληρέστερη ταξινόμηση των στοιχείων (μέσω του ρόμβου στις επικεφαλίδες).

Περί-
οδος
Ημ/
νία
Κυπελλούχος Αποτέλεσμα Φιναλίστ Χώρος Εισι-
τήρια
Διαιτητής Προπονητής
κυπελλούχου
1931-32 08.11.31
[σ 1]
ΑΕΚ 5–3 Άρης Θεσσαλονίκης Γήπεδο ΠΑΟ ;0   Ασπρογέρακας   Ασδέρης
1932-33
(E)
05.02.33 Εθνικός Πειραιώς 2–2 παράταση Άρης Θεσσαλονίκης Γήπεδο Άρη (παλαιό) 07.000[9]   Δούσκας[9] ;
25.03.33 2–1 επαναληπτικός Γήπεδο ΠΑΟ ;0   Οικονομόπουλος
1933-34 δεν διοργανώθηκε για διάφορους λόγους
1934-35
1935-36
1936-37
1937-38
1938-39 28.05.39 ΑΕΚ 2–1 ΠΑΟΚ Γήπεδο ΠΑΟ[10] [11] ;0   Χατζόπουλος   Νεγρεπόντης
1939-40 02.06.40 Παναθηναϊκός 3–1 Άρης Θεσσαλονίκης Γήπεδο ΠΑΟ ;0   Ασπρογέρακας   Δημητριάδης
1940-41 διακόπηκε με την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου και ενώ είχαν πραγματοποιηθεί 8 αγώνες της προκριματικής φάσης
1941-42 δεν διοργανώθηκε εξαιτίας της Κατοχής
1942-43
1943-44
1944-45 δεν διοργανώθηκε εξαιτίας των γεγονότων που προηγήθηκαν του Εμφύλιου πολέμου
1945-46
1946-47 08.06.47 Ολυμπιακός Πειραιώς 5–0 Ηρακλής Θεσσ/νίκης Γήπεδο ΠΑΟ ;0   Ασπρογέρακας   Ασδέρης
1947-48 20.06.48 Παναθηναϊκός 2–1 ΑΕΚ Γήπεδο ΠΑΟ ;0   Τζήλος   Μηγιάκης
1948-49
(Δ-Α)
19.06.49 ΑΕΚ 0–0 παρ. - διακ.[υ 1] Παναθηναϊκός Γήπεδο ΠΑΟ ;0   Ιωαννίδης   Μπίμπι
03.07.49 2–1 παράταση Γήπεδο ΠΑΟ ;0   Δασκαλάκης
1949-50 28.05.50 ΑΕΚ 4–0 Άρης Θεσσαλονίκης Γήπεδο ΠΑΟ ;0   Ασπρογέρακας   Μπίμπι
1950-51 11.03.51 Ολυμπιακός Πειραιώς 4–0 ΠΑΟΚ Γήπεδο ΠΑΟ ;0   Ασπρογέρακας   Χέλμης Β. & Γ.
1951-52
(E)
01.06.52 Ολυμπιακός Πειραιώς 2–2 παράταση Πανιώνιος Σμύρνης Γήπεδο ΠΑΟ ;0   Ασπρογέρακας   Χέλμης Β. & Γ.
15.06.52 2–0 επαναληπτικός Γήπεδο ΠΑΟ ;0   Γκικόπουλος
1952-53 17.05.53 Ολυμπιακός Πειραιώς 3–2 ΑΕΚ Γήπεδο ΠΑΟ ;0   Ζαπάρδας   Χέλμης Β. & Γ.
1953-54 23.05.54 Ολυμπιακός Πειραιώς 2–0 Δόξα Δράμας Γήπεδο ΠΑΟ ;0   Τζίτζης Κ.[13]   Χέλμης Β. & Γ.
1954-55 12.06.55 Παναθηναϊκός 2–0 ΠΑΟΚ Γήπεδο ΠΑΟ 06.729   Διαμαντόπουλος   Γκλίσοβιτς
1955-56 24.06.56 ΑΕΚ 2–1 Ολυμπιακός Πειραιώς Γήπεδο ΠΑΟ ;0   Ριγκάτο   Νεγρεπόντης
1956-57 8.9.57
[14]
Ολυμπιακός Πειραιώς 2–0 Ηρακλής Θεσσ/νίκης Γήπεδο Καραϊσκάκη 18.000
[14]
  Χορν   Ζώγας[σ 2]
1957-58 30.07.58 Ολυμπιακός Πειραιώς 5–1 Δόξα Δράμας Γήπεδο Καραϊσκάκη ;0   Σάβιτς   Κεμένι
1958-59 05.07.59 Ολυμπιακός Πειραιώς 2–1 Δόξα Δράμας Γήπεδο ΠΑΟ ;0   Σταθάτος   Βάλε
1959-60
(E)
07.08.60 Ολυμπιακός Πειραιώς 1–1 παράταση Παναθηναϊκός Γήπεδο ΠΑΟ 25.000   Πέρεθ   Σιμονόφσκι
11.09.60 3–0 επαναληπτικός Γήπεδο Καραϊσκάκη ;0   Πέρεθ
1960-61 02.07.61 Ολυμπιακός Πειραιώς 3–0 Πανιώνιος Σμύρνης Γήπεδο ΠΑΟ ;0   Τζόνι[16]   Σιμονόφσκι
1961-62 27.06.62 Ολυμπιακός Πειραιώς-Παναθηναϊκός 0–0 παράταση - διακοπή[υ 2] Στάδιο Ν. Φιλαδέλφειας 28.155   Μελέ
1962-63 18.07.63 Ολυμπιακός Πειραιώς 3–0 Πιερικός Γήπεδο ΠΑΟ 25.045   Χούμπερ   Χέλμης Γ.
1963-64 ΑΕΚ χωρίς αντίπαλο[υ 3]   Μαρόπουλος
1964-65 14.07.65 Ολυμπιακός Πειραιώς 1–0 Παναθηναϊκός Στάδιο Καραϊσκάκη ;0   Πιερόνι   Μπούκοβι[σ 3]
1965-66 10 ή 11.
07.66[19]
ΑΕΚ 2–0 χωρίς αγώνα[υ 4] Ολυμπιακός Πειραιώς (Στ. Καραϊσκάκη)[20] ;   Τζανετής &
  Μάγειρας[21]
1966-67 06.07.67 Παναθηναϊκός 1–0 Πανιώνιος Σμύρνης Στάδιο Ν. Φιλαδέλφειας ;0   Πιερόνι   Μπόμπεκ
1967-68 21.07.68 Ολυμπιακός Πειραιώς 1–0 Παναθηναϊκός Γήπεδο ΠΑΟ 22.318  [22] Μπέντου   Σούλης
1968-69 09.07.69 Παναθηναϊκός 1–1 παρ., κλήρωση Ολυμπιακός Πειραιώς Στάδιο Καραϊσκάκη ;0   Μίχας   Πετρόπουλος
1969-70 28.06.70 Άρης Θεσσαλονίκης 1–0 ΠΑΟΚ Καυτανζόγλειο στάδιο 46.695   Μίχας   Τσίριτς
1970-71 09.06.71 Ολυμπιακός Πειραιώς 3–1 ΠΑΟΚ Στάδιο Καραϊσκάκη 45000[23]   Μίχας   Δαρίβας
1971-72 05.07.72 ΠΑΟΚ 2–1 Παναθηναϊκός Στάδιο Καραϊσκάκη 34.831   Μίχας   Σάνον
1972-73 17.06.73 Ολυμπιακός Πειραιώς 1–0 ΠΑΟΚ Στάδιο Καραϊσκάκη 40.070   Λορό   Πετρόπουλος
1973-74 16.06.74 ΠΑΟΚ 2–2 παρ., 4–3 πέν. Ολυμπιακός Πειραιώς Στάδιο Ν. Φιλαδέλφειας 26.402   Χούναρμπιουλερ[24]   Σάνον
1974-75 18.06.75 Ολυμπιακός Πειραιώς 1–0 Παναθηναϊκός Στάδιο Καραϊσκάκη 34.430   Μενεγκάλι   Δαρίβας
1975-76 09.06.76 Ηρακλής Θεσσ/νίκης 4–4 παρ., 6–5 πέν. Ολυμπιακός Πειραιώς Στάδιο Ν. Φιλαδέλφειας 24.871   Βαμβακόπουλος   Σάνον
1976-77 22.06.77 Παναθηναϊκός 2–1 ΠΑΟΚ Στάδιο Καραϊσκάκη 28.490   Πλατόπουλος   Γκόρσκι
1977-78 04.06.78 ΑΕΚ 2–0 ΠΑΟΚ Στάδιο Καραϊσκάκη 23.483   Ζλατάνος   Τσαϊκόφσκι
1978-79 09.06.79 Πανιώνιος Σμύρνης 3–1 ΑΕΚ Στάδιο Καραϊσκάκη 20.299   Λαγογιάννης   Μάρκοβιτς
1979-80 25.05.80 ΑΓΣ Καστοριά 5–2 Ηρακλής Θεσσ/νίκης Στάδιο Νίκος Γκούμας 09.471   Βουράκης   Βασιλειάδης
1980-81 21.06.81 Ολυμπιακός Πειραιώς 3–1 ΠΑΟΚ Στάδιο Νίκος Γκούμας 30.512   Ζλατάνος   Γκόρσκι
1981-82 19.06.82 Παναθηναϊκός 1–0 ΑΕ Λάρισας Στάδιο Νίκος Γκούμας 22.560   Βασσάρας Α.   Πετρόπουλος
1982-83 29.06.83 ΑΕΚ 2–0 ΠΑΟΚ Κεντρικό στάδιο ΟΑΚΑ 72.899   Βασσάρας Α.   Σενέκοβιτς
1983-84 06.06.84 Παναθηναϊκός 2–0 ΑΕ Λάρισας Κεντρικό στάδιο ΟΑΚΑ 73.829   Γερμανάκος Γ.   Γκμοχ
1984-85 22.06.85 ΑΕ Λάρισας 4–1 ΠΑΟΚ Κεντρικό στάδιο ΟΑΚΑ 24.994   Γερμανάκος Γ.   Στρεϊλάου
1985-86 28.05.86 Παναθηναϊκός 4–0 Ολυμπιακός Πειραιώς Κεντρικό στάδιο ΟΑΚΑ 72.948   Δημητριάδης Κ.   Πάκερτ
1986-87 21.06.87 ΟΦΗ 1–1 παρ., 3–1 πέν. Ηρακλής Θεσσ/νίκης Κεντρικό στάδιο ΟΑΚΑ 23.587   Βουτσαράς   Γκέραρντ
1987-88 08.05.88 Παναθηναϊκός 2–2 παρ., 4–3 πέν. Ολυμπιακός Πειραιώς Κεντρικό στάδιο ΟΑΚΑ 73.375   Βουτσαράς   Μπένγκτσον
1988-89 11.05.89 Παναθηναϊκός 3–1 Πανιώνιος Σμύρνης Κεντρικό στάδιο ΟΑΚΑ 54.183   Ναζίρης   Μπένγκτσον
1989-90 17.05.90 Ολυμπιακός Πειραιώς 4–2 ΟΦΗ Κεντρικό στάδιο ΟΑΚΑ 47.627   Ζακεστίδης   Κόμορα
1990-91
(Δ)
15.05.91 Παναθηναϊκός 3–0 Αθηναϊκός Γήπεδο Απ. Νικολαΐδης 12.737   Δημητριάδης Κ.   Δανιήλ
22.05.91 2–1 Κεντρικό στάδιο ΟΑΚΑ 19.375   Βουτσαράς
1991-92
(Δ)
20.05.92 Ολυμπιακός Πειραιώς 1–1 ΠΑΟΚ Γήπεδο Τούμπας 25.744   Δημητριάδης Κ.   Μπλαχίν
27.05.92 2–0 Στάδιο Καραϊσκάκη 29.831   Ζακεστίδης
1992-93 12.05.93 Παναθηναϊκός 1–0 Ολυμπιακός Πειραιώς Κεντρικό στάδιο ΟΑΚΑ 64.532   Μπίκας   Όσιμ
1993-94 20.04.94 Παναθηναϊκός 3–3 παρ., 4–2 πέν. ΑΕΚ Κεντρικό στάδιο ΟΑΚΑ 61.232   Σπάθας Γ.   Ρότσα
1994-95 19.04.95 Παναθηναϊκός 1–0 παράταση ΑΕΚ Κεντρικό στάδιο ΟΑΚΑ 60.777   Μπάκας   Ρότσα
1995-96 15.05.96 ΑΕΚ 7–1 Απόλλων Αθηνών Κεντρικό στάδιο ΟΑΚΑ 31.563   Σωτηρόπουλος   Μπάγεβιτς
1996-97 16.04.97 ΑΕΚ 0–0 παρ., 5–3 πέν. Παναθηναϊκός Στάδιο Καραϊσκάκη 21.926   Ψυχομάνης   Ραβούσης
1997-98 29.04.98 Πανιώνιος Σμύρνης 1–0 Παναθηναϊκός Στάδιο Καραϊσκάκη 21.436   Μποροβήλος   Εμβολιάδης
1998-99 05.05.99 Ολυμπιακός Πειραιώς 2–0 Παναθηναϊκός Κεντρικό στάδιο ΟΑΚΑ 57.783   Δούρος   Μπάγεβιτς
1999-00 10.05.00 ΑΕΚ 3–0 Ιωνικός Νίκαιας Κεντρικό στάδιο ΟΑΚΑ 25.471   Δούρος   Παθιακάκης
2000-01 12.05.01 ΠΑΟΚ 4–2 Ολυμπιακός Πειραιώς Στάδιο Νίκος Γκούμας 13.600   Κασναφέρης   Μπάγεβιτς
2001-02 25.04.02 ΑΕΚ 2–1 Ολυμπιακός Πειραιώς Κεντρικό στάδιο ΟΑΚΑ 45.258   Μπριάκος   Σάντος
2002-03 17.05.03 ΠΑΟΚ 1–0 Άρης Θεσσαλονίκης Γήπεδο Τούμπας 18.703   Δούρος   Αναστασιάδης
2003-04 08.05.04 Παναθηναϊκός 3–1 Ολυμπιακός Πειραιώς Στάδιο Ν. Σμύρνης 07.500   Κασναφέρης   Σουμ
2004-05 21.05.05 Ολυμπιακός Πειραιώς 3–0 Άρης Θεσσαλονίκης Παμπελοποννησιακό 15.550   Κασναφέρης   Μπάγεβιτς
2005-06 10.05.06 Ολυμπιακός Πειραιώς 3–0 ΑΕΚ Παγκρήτιο στάδιο 22.079   Τεροβίτσας   Σόλιντ
2006-07 05.05.07 ΑΕ Λάρισας 2–1 Παναθηναϊκός Πανθεσσαλικό στάδιο 18.111   Βασσάρας Κ.   Δώνης
2007-08 17.05.08 Ολυμπιακός Πειραιώς 2–0 Άρης Θεσσαλονίκης Καυτανζόγλειο στάδιο 19.199   Κασναφέρης   Σεγούρα
2008-09 02.05.09 Ολυμπιακός Πειραιώς 4-4 παρ, 15-14 πέν. ΑΕΚ Κεντρικό στάδιο ΟΑΚΑ 48.594   Κάκος   Βαλβέρδε
2009-10 24.04.10 Παναθηναϊκός 1–0 Άρης Θεσσαλονίκης Κεντρικό στάδιο ΟΑΚΑ 48.926   Κάκος   Νιόπλιας
2010-11 30.04.11 ΑΕΚ 3–0 Ατρόμητος Αθηνών Κεντρικό στάδιο ΟΑΚΑ 50.912   Κάκος   Χιμένεθ
2011-12 28.04.12 Ολυμπιακός Πειραιώς 2–1 παράταση Ατρόμητος Αθηνών Κεντρικό στάδιο ΟΑΚΑ 41.500   Σπάθας Ηλ.   Βαλβέρδε
2012-13 11.05.13 Ολυμπιακός Πειραιώς 3–1 παράταση Αστέρας Τρίπολης Κεντρικό στάδιο ΟΑΚΑ 28.980   Γιάχος   Μίτσελ
2013-14 26.04.14 Παναθηναϊκός 4–1 ΠΑΟΚ Κεντρικό στάδιο ΟΑΚΑ 44.356   Κάκος   Αναστασίου
2014-15 23.05.15 Ολυμπιακός Πειραιώς 3–1 Ξάνθη ΑΟ Κεντρικό στάδιο ΟΑΚΑ 26.300   Κουκουλάκης Μ.   Περέιρα
2015-16 17.05.16 ΑΕΚ 2–1 Ολυμπιακός Πειραιώς Κεντρικό στάδιο ΟΑΚΑ 0310[25]   Σιδηρόπουλος   Μανωλάς
2016-17 06.05.17 ΠΑΟΚ 2–1 ΑΕΚ Πανθεσσαλικό στάδιο 19.236   Κομίνης   Ίβιτς
2017-18 12.05.18 ΠΑΟΚ 2–0 ΑΕΚ Κεντρικό στάδιο ΟΑΚΑ 35.545   Μπορμπαλάν   Λουτσέσκου
2018-19 11.05.19 ΠΑΟΚ 1–0 ΑΕΚ Κεντρικό στάδιο ΟΑΚΑ 1.040   Τσβάιερ   Λουτσέσκου

Πηγές: ΕΠΟ,[26] Ανδρέας Μπόμης[27] και Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation (RSSSF),[28] εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά.

Υποσημειώσεις
  1. ο αγώνας διακόπηκε στο 20' της παράτασης εξαιτίας του σκοταδιού (είχαν προηγηθεί εκτεταμένες καθυστερήσεις από σοβαρούς τραυματισμούς παικτών).[12] Σε αντίθεση με μεταγενέστερες πηγές, όπως και την ΕΠΟ, ορισμένες παλαιότερες δεν τον περιλαμβάνουν στους διεξαχθέντες τελικούς (προφανώς, λόγω της μη ολοκλήρωσής του).
  2. ο τελικός Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 0–0 της περιόδου 1961-62 διακόπηκε στο 7' της παράτασης εξαιτίας του σκοταδιού (είχαν προηγηθεί πολλαπλές καθυστερήσεις από επεισόδια εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου) και χωρίς να επαναληφθεί, με συνέπεια τη χρονιά εκείνη να μην ανακηρυχθεί τροπαιούχος.
  3. η διοργάνωση 1963-64 δεν ολοκληρώθηκε, καθώς ο ημιτελικός Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 1-1 διακόπηκε από βίαιες αντιδράσεις των θεατών (για το ενδεχόμενο προσυμφωνημένης ισοπαλίας και διεξαγωγής επαναληπτικού αγώνα) και δεν επαναλήφθηκε. Στο Κύπελλο Κυπελλούχων της επόμενης περιόδου μετείχε η νικήτρια του άλλου ημιτελικού ΑΕΚ, την οποία αργότερα η ΕΠΟ αναγνώρισε και ως κάτοχο του τίτλου.[17]
  4. η διοργάνωση 1965-66 ολοκληρώθηκε χωρίς τη διεξαγωγή τελικού, καθώς ο γηπεδούχος[20] Ολυμπιακός δεν διεκδίκησε το τρόπαιο.

Χώροι διεξαγωγήςΕπεξεργασία

Αγώνες για τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας έχουν πραγματοποιηθεί σε 11 διαφορετικά σημεία 6 πόλεων της χώρας. Μόλις 8 χρονιές μονός τελικός ορίστηκε να διεξαχθεί εκτός Λεκανοπεδίου, το οποίο φιλοξενεί την κορυφαία αναμέτρηση του θεσμού 9 φορές τη δεκαετία.

Χώρος
[τελευταία ονομασία]
Πόλη Διοργανώσεις με μονό τελικό Επα-
ναλη-
πτικός
Επα-
νά-
ληψη
Έδρα
διπλού
τελικού
Αγώνες
συνο-
λικά
Πλήθος Διαστήματα Έδρα πρωταθλήματος
Κεντρικό στάδιο ΟΑΚΑ Αθήνα 25 μόνιμα 1983-1990,
1993-2002,
μόνιμα 2009-
ΠΑΟ, ΟΣΦΠ, ΑΕΚ 1 26
Γήπεδο Απ. Νικολαΐδης Αθήνα 18 1932,
μόνιμα 1939-1956,
1959-1963, 1968
ΠΑΟ, ΟΣΦΠ 2 1 1 22
Στάδιο Γ. Καραϊσκάκης Πειραιάς 13 1957-1958,
1965-1979,
1997-1998
ΟΣΦΠ 1 1 15
Στάδιο Νίκος Γκούμας Αθήνα 08 1962, 1967,
1974-1982, 2001
08
Καυτανζόγλειο στάδιο Θεσσαλονίκη 02 1970, 2008 02
Πανθεσσαλικό στάδιο Βόλος 02 2007, 2017 02
Γήπεδο Τούμπας Θεσσαλονίκη 01 2003 ΠΑΟΚ 1 02
Γήπεδο Άρη (παλαιό) Θεσσαλονίκη 01 1933 Άρης 01
Στάδιο Ν. Σμύρνης Αθήνα 01 2004 01
Παμπελοποννησιακό στάδιο Πάτρα 01 2005 01
Παγκρήτιο στάδιο Ηράκλειο 01 2006 01

Σε όλη σχεδόν την ιστορία του θεσμού, υπήρχε ένας χώρος σταθερής ή έστω συχνότατης τέλεσης του αγώνα. Αρχικά και μέχρι το 1963 ήταν το γήπεδο Παναθηναϊκού, σήμερα Απόστολος Νικολαΐδης (17 μονοί τελικοί από τους πρώτους 21, με συνεχείς 12 μεταξύ 1939 και 1956), το οποίο το διαδέχθηκε το ανακαινισμένο στάδιο Καραϊσκάκη από το 1969 και για όλη τη δεκαετία του '70 (8 στους 11). Κατόπιν τριών ετών στο Νίκος Γκούμας και με την ανέγερση του πολλαπλάσιας χωρητικότητας Ολυμπιακού σταδίου Αθηνών, αυτό αποτέλεσε –πλην δύο διοργανώσεων με διπλό τελικό– τη μόνιμη επιλογή της ΕΠΟ για τα επόμενα 14 χρόνια και ανεξαρτήτως αντιπάλων (παρότι ταυτόχρονα διατελούσε έδρα του Παναθηναϊκού και για μικρότερες περιόδους των Ολυμπιακού, ΑΕΚ). Ακολούθησε η 12ετία 1997-2008 με 9 διαφορετικά γήπεδα διεξαγωγής και για πρώτη φορά τα 3 στην επαρχία, ενώ στη συνέχεια έχει επανέλθει ο προκαθορισμός του σταδίου ΟΑΚΑ μέσω της προκήρυξης του κυπέλλου. [29]

ΣημειώσειςΕπεξεργασία

  1. το εναρκτήριο κύπελλο ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο του 1931 και πριν από την έναρξη του Πανελλήνιου πρωταθλήματος της ίδιας αγωνιστικής περιόδου 1931-32. Ενδεικτικό του ελαττωμένου αρχικά ενδιαφέροντος των συλλόγων για το θεσμό (βασική αιτία που προκάλεσε την αναστολή του μετά τις δύο πρώτες διεξαγωγές), αποτελεί το γεγονός ότι η κυπελλούχος Ελλάδας κατατάχθηκε τελευταία από 8 ομάδες στο πρωτάθλημα (αποφεύγοντας σε αγώνες διαβάθμισης τον υποβιβασμό).
  2. παρά τις μεταγενέστερες αναφορές, τεχνικός διατελούσε ο Κώστας Ζώγας[15] (πριν σε ΠΑΟΚ, Ηρακλή Θεσσαλονίκης και έπειτα σε ΠΑΟΚ, ΟΦΗ, Παναιγιάλειο), ο οποίος το καλοκαίρι είχε αντικαταστήσει το Γιουγκοσλάβο Πρβόσλαβ Ντραγκίσεβιτς
  3. κάποιες πηγές παραθέτουν τον Νάντορ Τσέρνα, συμπατριώτη του τεχνικό της ομάδας για το μεγαλύτερο τμήμα του πρωταθλήματος που ολοκληρώθηκε στις 27 Ιουνίου, όμως ο Μπούκοβι είχε αφιχθεί στις 2 του μήνα και με τη συμφωνία να αναλάβει καθήκοντα από τις αρχές Ιουλίου[18]

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Προκήρυξη 2015-2016, ιστότοπος Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ)
  2. Η ΑΕΚ των τελικών! gazzetta.gr
  3. Τελικοί Κυπέλλου Ελλάδος 1970-1979 sport-fm.gr
  4. «Ημερομηνίες αγώνων Κυπέλλου επαγγελματικών ομάδων περιόδου 2015-2016» (pdf). Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. 14 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2015. 
  5. «Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Αναβάλλεται ο τελικός Κυπέλλου Ελλάδας». sport24.gr. 
  6. «Ανακοίνωση Ε.Π.Ο. (6/5/2016)». Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. 6 Μαΐου 2016. http://www.epo.gr/News.aspx?a_id=46517&NewsType=21. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2016. 
  7. «Αποφάσεις Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων (7/5/2016)». Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. 7 Μαΐου 2016. http://www.epo.gr/News.aspx?a_id=46518&NewsType=21. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2016. 
  8. «Οριστικά την Τρίτη 17 Μαΐου ο τελικός του Κυπέλλου». Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση. 
  9. 9,0 9,1 Ο χθεσινός αγών δια το κύπελλον της Ελλάδος [ψηφιακή σελ. 52], εφημ. ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ, 06.02.1933, σελ. 4
  10. Η Α.Ε.Κ. ενίκησε τον Π.Α.Ο.Κ. και εκέρδισε το «κύπελλον Ελλάδος», [ψηφιακή σελ. 372], εφημ. Η βραδυνή, 29.05.1939, σελ. 6
  11. Αθλητική κίνησις, εφημ. ΣΚΡΙΠ, 30.05.1939, σελ. 5
  12. Ο "Παναθηναϊκός" και η "ΑΕΚ" ισόπαλοι 0-0, εφημ. ΕΘΝΟΣ, 20.06.1949, σελ. 2
  13. Ο σημερινός τελικός Κυπέλλου Ελλάδος, εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 23.05.1954, σελ. 2
  14. 14,0 14,1 Ο «Ολυμπιακός» εκέρδισε το Κύπελλον Ελλάδος, εφημ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 10.09.1957, σελ. 4
  15. Ο προπονητής κ. Ζώγας, εφημ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 31.08.1957, σελ. 5
  16. Cesare Jonni, βάση δεδομένων ευρωπαϊκών εθνικών ομάδων eu-football.info (Αγγλικά)
  17. 1963-1964 ΑΕΚ (χωρίς αγώνα), ιστότοπος ΕΠΟ
  18. Σαστισμένος ο Μπούκοβι από την αποθεωτικήν υποδοχήν, εφημ. ΕΘΝΟΣ, 03.06.1965, σελ. 6
  19. Η ΑΕΚ άδοξη κυπελλούχος!, εφημ. ΕΘΝΟΣ, 07.07.1966, σελ. 6
  20. 20,0 20,1 συλλογικό έργο (επιμέλεια Νίκος Βελονάκης), Κύπελλο Ελλάδας • 85 χρόνια ιστορίας [1931-2016], ειδική έκδοση εφημ. Goal news, 02.03.2016, σελ. 29
  21. Γιώργος Παγιωτέλης, Το έπος της Α΄ Εθνικής, περιοδ. Οι ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ, τχ. 13 (Ιαν. 1995), σελ. 41
  22. Aurel Bentu, βάση δεδομένων ευρωπαϊκών εθνικών ομάδων eu-football.info (Αγγλικά)
  23. Αγνώριστος ο «Π.Α.Ο.Κ.», εφημ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 10.06.1971, σελ. 1
  24. Walter Hungerbühler, βάση δεδομένων ευρωπαϊκών εθνικών ομάδων eu-football.info (Αγγλικά)
  25. Σιδηρόπουλος στον τελικό, στο ΟΑΚΑ κεκλεισμένων των θυρών, sport24.gr
  26. ψηφιακό αρχείο Κυπέλλου Ελλάδος: 1931-1940, 1941-1950, 1951-1960, 1961-1970, 1971-1980, 1981-1990, 1991-1995, 1996-1999, 1999-00, 2000-01, 2001-02, 2002-03, 2003-04 και από την περίοδο 2006-07, ιστότοπος ΕΠΟ
  27. Ανδρέας Μπόμης, Γκολ 2000 • Ένας αιώνας ποδόσφαιρο: αλμανάκ, ιστορία, σχόλια, Εκδ. Πελεκάνος, Αθήνα 2000, ISBN 978-000-4000-05-3, σελ. 515-562
  28. Greece - Cup Data (from Quarterfinals on), Αλέξανδρος Μαστρογιαννόπουλος, RSSSF (Αγγλικά)
  29. Διοργανώσεις > Κύπελλο Ελλάδας > Προκήρυξη, ιστότοπος ΕΠΟ (αρχειοθετημένο από το πρωτότυπο μέσω του web.archive.org στις 19.06.2016)

ΠηγέςΕπεξεργασία

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Κύπελλο Ελλάδας (ποδόσφαιρο ανδρών) της Ελληνικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of Greek Cup finals της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).