Βαγγέλης Πρωτοπαππάς

Έλληνας ηθοποιός

Ο Βαγγέλης Πρωτoπαπάς (Τήνος 1917 - 21 Μαΐου 1995) ήταν Έλληνας ηθοποιός.

Βαγγέλης Πρωτοπαππάς
Γέννηση1917
Τήνος
Θάνατος21  Μαΐου 1995
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότηταηθοποιός
ΑδέλφιαΓεράσιμος Λιβαδάς Πρωτοπαππάς

Σημαντικούς ρόλους είχε στις ταινίες Ένας ήρως με παντούφλες, Σάντα Τσικίτα, Η κάλπικη λίρα, Ο ζηλιαρόγατος, Δεσποινίς ετών 39, Ούτε γάτα, ούτε ζημιά κ.ά., όλες με το Βασίλη Λογοθετίδη, με τον οποίο τον συνέδεε στενή φιλία, αλλά και στις τηλεοπτικές σειρές Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης με τον Θανάση Βέγγο, Ο Κοσμάς και ο κόσμος του με τον Κώστα Βουτσά, Ο ονειροπαρμένος.

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Η καταγωγή του ήταν από το Μεσολόγγι και ήταν γόνος ανώτερου δικαστικού στελέχους. Ο πατέρας του Δημήτριος Πρωτοπαπάς, πρωτοδίκης δικαστής και βουλευτής, τον προόριζε για δικηγόρο, αλλά εκείνος στο πρώτο έτος της Νομικής αποφάσισε να ακολουθήσει το επάγγελμα του ηθοποιού, φοιτώντας στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου όπου γράφτηκε το 1937. Διέκοψε τις σπουδές του το 1938 για τον στρατό και τις τελείωσε το 1942, αριστούχος στην πρώτη δεκάδα. Ήταν φίλος του Δημήτρη Χορν με τον οποίον αποφοίτησαν μαζί, του μεγάλου σκηνοθέτη Αλέξη Σολομού και της Μελίνας Μερκούρη.

Πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο, τιμώμενος με το παράσημο του Σιδηρού Σταυρού εξαιρέτων πράξεων. Ο βαρύς χειμώνας της μεγάλης πείνας της Αθήνας (1942) τον βρήκε στον θίασο Κοτοπούλη με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Βασίλη Λογοθετίδη (1942-1947). Την ίδια περίοδο, το γεγονός του θανάτου της μητέρας του από πείνα σε ηλικία μόλις 45 ετών σημάδεψε την καριέρα του και τη μετέπειτα ζωή του. Μην έχοντας την οικονομική δυνατότητα να θάψει τη μητέρα του, περίμενε από τον δήμο να το κάνει, μέχρι που ο Λογοθετίδης (που έμενε στο καμαρίνι του για να μην ρισκάρει την απαγόρευση της κυκλοφορίας) του πρόσφερε μια χρυσή λίρα για να πληρώσει τα έξοδα της κηδείας. Από τότε δυνατή φιλία έδεσε τους δύο άνδρες, που συνεργάστηκαν από το 1947 μέχρι και το 1960, οπότε ο Λογοθετίδης πέθανε.

ΚαριέραΕπεξεργασία

Στο διάστημα αυτό (1957-1958) έπαιξε σε πολλά θεατρικά έργα με τον θίασο Λογοθετίδη, πήγε σε περιοδείες στην Αμερική, στην Αγγλία στην Κωνσταντινούπολη (όπου και γνωρίζει την μετέπειτα σύζυγό του, Αντωνία, το γένος Δραγάτση, την οποία παντρεύεται το 1953 με κουμπάρο τον Βασίλη Λογοθετίδη). Γύρισε 13 ταινίες με τον Β. Λογοθετίδη (πολλές από αυτές στη Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου) πάντα ως παρτενέρ και δεξί του χέρι. Η μεγάλη αντιπαλότητά τους ήταν στο σκάκι, όπου πολύ καλοί παίκτες και οι δύο δεν ήθελαν να χάνουν. Η φιλία αυτή σφραγίσθηκε επίσης με το γεγονός ότι ο Λογοθετίδης, εκτός του ότι τον πάντρεψε τον Δεκέμβριο του 1953, όπως αναφέραμε, βάφτισε τον μοναχογιό του Δημήτρη τον Σεπτέμβριο του 1956.

Μετά το θάνατο του Λογοθετίδη ακολούθησε το καλοκαίρι του 1960 ο Νασρεντίν Χότζας και μετέπειτα η συνεργασία του με τον Ντίνο Ηλιόπουλο, ανεβάζοντας τα έργα Εξοχικόν κέντρον "Ο Έρως" τον Δεκέμβριο του 1960, Ο έμπιστος κύριος Μανιέ τον Μάρτιο του 1961, Ο φίλος μου ο Λευτεράκης τον Μάιο του 1961. Τον Ιούνιο του 1962 μετείχε στη θρυλική παράσταση του έργου του Μίνωος Αργυράκη Οδός Ονείρων, με μουσική Μάνου Χατζιδάκι, όπου συμπρωταγωνιστούσε με τον φίλο του Δημήτρη Χορν, τον οποίο και αντικατέστησε όταν ο Χορν ένα διάστημα ασθένησε. Ακολούθησε η συνεργασία του, από τη θέση του συνθιασάρχη, με την Χριστίνα Σύλβα, με μεγάλη περιοδεία στην επαρχία την περίοδο του 1962-1963, ανεβάζοντας τα έργα Ερωτικό κυνήγι, Ο πύργος των καταιγίδων, Εκείνη τη νύχτα, Άννα Λουκάστα.

Τη σεζόν 1964-65 τον καλεί στο Εθνικό Θέατρο ο συμμαθητής του, Αλέξης Σολομός, οπότε και αποφασίζει να εγκαταλείψει το ελεύθερο θέατρο και να συνεχίσει την καριέρα του στη σκηνή της Αγίου Κωνσταντίνου. Η πρώτη του εμφάνιση είναι με την περίφημη παράσταση "Ντόνα Ντιάνα", όπου ο Πρωτοπαππάς πρωταγωνιστεί στον ρόλο του Περίν, με τον Νίκο Τζόγια, την Μαίρη Αρώνη κ.ά., εισπράττοντας καταπληκτικές κριτικές. Ακολουθούν 13 χρόνια επιτυχίας στο Εθνικό με μεγάλο κλασικό ρεπερτόριο ερμηνεύοντας έργα του Μολιέρου (όπως τον "Ταρτούφο" και τον "Κατά φαντασίαν ασθενή"), του μεγάλου Ιταλού θεατρικού συγγραφέα Κάρλο Γκολντόνι (το "Ατλαζένιο γοβάκι"), του επίσης Ιταλού Λουίτζι Πιραντέλλο, του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ ("Δωδέκατη Νύχτα", "Τρικυμία", "Όπως αγαπάτε"), του κλασικού Ναπολιτάνου συγγραφέα Εντουάρντο Ντε Φιλίππο ("Ο Δήμαρχος της συνοικίας Σανιτά") καθώς και Αριστοφάνη στην Επίδαυρο και το Ηρώδειο. Μνημειώδεις υπήρξαν οι δημιουργίες του στους Ιππής, στις Σφήκες και στον Πλούτο του Αριστοφάνη με τον Χριστόφορο Νέζερ, τον Μιχάλη Καλογιάννη, την Μαίρη Αρώνη, την Ελένη Χαλκούση, τον Παντελή Ζερβό κ.ά. στην Επίδαυρο, στο Ηρώδειο και στην περιοδεία του Εθνικού Θεάτρου στον Καναδά το 1967.

Το 1976 περνά στο Άρμα Θέσπιδος ως καλλιτεχνικός διευθυντής, όπου ανεβάζει πληθώρα έργων κλασικών και Ελλήνων δραματουργών. Υπήρξε επίσης διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου του Άργους. Συμμετείχε σε πολλές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές σειρές. Ο Πρωτοπαππάς ήταν επίσης ζωγράφος προσφέροντας αρκετά έργα. Δάσκαλός του στην ζωγραφική αλλά και φίλος του ήταν ο γνωστός ηθοποιός και ζωγράφος Μιχάλης Νικολινάκος.

Ο Ευάγγελος Πρωτοπαππάς απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών, νικημένος από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Κηδεύτηκε στο Νεκροταφείο Καλλιθέας.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Ρόλος
1947 Μαρίνα σερβιτόρος στο καμπαρέ
1948 Οι Γερμανοί ξανάρχονται [1] Ζήσης
1949 Τελευταία αποστολή ανακριτής
1952 Ένα βότσαλο στη λίμνη [2] Γιώργος Καρανάσος
Ο φαταούλας συμβολαιογράφος Μαργαράς
1953 Σάντα Τσικίτα Μιχάλης
1954 Οι παπατζήδες Καραμελέτης
Δεσποινίς ετών 39 [3] Κρίτων Στεφανής
1955 Η κάλπικη λίρα Ντίνος
Ούτε γάτα, ούτε ζημιά Βαγγέλης
1956 Ο ζηλιαρόγατος [4] Μάρκος Μανωλόπουλος
1957 Δελησταύρου και υιός Μικές
1958 Ένας ήρως με παντούφλες [5] Σωτήρης Λυμπεριάδης
1961 Ο σκληρός άντρας Δημήτρης Καλογήρου
1962 Του Κουτρούλη ο γάμος Στροβίλης
Κατηγορούμενος ο έρως συνήγορος υπεράσπισης
Ο ατσίδας Γρηγόρης Μαυροφρύδης
1963 Παλικαράκια της παντρειάς [6] Ορφέας
1966 Ο καμπούρης Νίκος Παγάνης
1980 Το μεγάλο ρουθούνι κύριος Σαρδελογιάννης
Γεύση από Ελλάδα εφοριακός
1982 Κομάντος και μανούλια κύριος Τσιμπιρδώνης
1983 Το παίζω και πολύ άντρας Νεκτάριος
Άλλος για τον Παράδεισο πάτερ
1986 Το μιμί σέρνει καράβι Ευλάμπιος Σαμαράς
Άλλες τον προτιμούν γουλί Ντίνος
1987 Τράβα μου μία φωτογραφία Βελισάριος
Σας έπιασα στα πράσα Πάνος Ζαχαρίου
1988 Στιγμές αδυναμίας Βίκτωρ
Λεζεντάνο, ο "μπάτσος" πατέρας της Μαρίνας
Η χήρα με τα κόκκινα Ηλίας
Σιγανο-παπαδιά Ζαχαρίας
Ένας αλλά λέων Στάθης Φρουτάκης ο πρεσβύτερος
Μπρος στρατός και πίσω τρέλα Λεωνίδας
1989 Ο πρωταθλητής Χαράλαμπος
Χωρίς αύριο καθηγητής
Η Ρίτα και το Ριτάκι Ευριπίδης Δαπόντες
1990 Χωρίς αύριο Καραμάγκας
Θανάσης ο βομβιστής πρόεδρος

Θεατρικές παραστάσειςΕπεξεργασία

Κατάλογος βασικών πληροφοριών θεατρικών παραστάσεων, στις οποίες ο Β. Πρωτόπαππας συμμετείχε ως ηθοποιός.

σεζόν παράσταση ρόλος θίασος θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1946/1947 Οι Γερμανοί ξανάρχονται Ζήσης Θίασος Κοτοπούλη Θέατρο Rex - Κοτοπούλη
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1948/1949 Χωρίστε τη γυναίκα σας Ένας κύριος Θίασος Βασίλη Λογοθετίδη Θέατρο Κεντρικό Βασίλης Λογοθετίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1949/1950 Πολυγαμία Γερο Γράβας Θίασος Βασίλη Λογοθετίδη Θέατρο Κεντρικό Βασίλης Λογοθετίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1949/1950 Δεσποινίς ετών 39 Κρίτων Στεφάνης Θίασος Βασίλη Λογοθετίδη Θέατρο Κεντρικό Βασίλης Λογοθετίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1951/1952 Δελησταύρου και υιός Μικές Κατούφας Θίασος Βασίλη Λογοθετίδη Θέατρο Κεντρικό Βασίλης Λογοθετίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1951/1952 Μασκαράς περιωπής Χαρτούζης Θίασος Βασίλη Λογοθετίδη Θέατρο Κεντρικό Βασίλης Λογοθετίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1952/1953 Ο Φώτης Φαγκρής και η Τσικίτα Λοπέζ Μιχάλης Θίασος Βασίλη Λογοθετίδη Θέατρο Κεντρικό Βασίλης Λογοθετίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1952/1953 Αυξάνεσθε και πληθύνεσθε Τατιέ Θίασος Βασίλη Λογοθετίδη Θέατρο Κεντρικό Βασίλης Λογοθετίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1954/1955 Ο θάνατός σου, η ζωή μου Τηλέμαχος Θίασος Βασίλη Λογοθετίδη Θέατρο Ριάλτο Βασίλης Λογοθετίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1957/1958 Τιμόνι στον έρωτα Περικλής Φλώρας Θίασος Βασίλη Λογοθετίδη Θέατρο Αθηνών Βασίλης Λογοθετίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1960/1961 Το έξυπνο πουλί Μίχος Θίασος Ντίνου Ηλιόπουλου Θέατρο Rex - Κοτοπούλη Ντίνος Ηλιόπουλος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1964/1965 Ο Βασιλικός Γλωσσίδης Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Αλέξης Μινωτής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1966/1967 Ιβάνωφ Κόσιχ Ντιμίτρι Νικήτιτς Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Λεωνίδας Τριβιζάς
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1967/1968 Ταρτούφος Κλεάνθης Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Σωκράτης Καραντινός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1968/1969 Ο κατά φαντασίαν ασθενής Μπεραλντ
Α ιατρός
Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Δημοτικό Θέατρο Πειραιά Σωκράτης Καραντινός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1970/1971 Το φιντανάκι Θείος Εθνικό Θέατρο Ελλάδας
Οργανισμός Κρατικών Θεάτρων Ελλάδος - Κινητή Μονάδα
περιοδεία Μήτσος Λυγίζος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1971/1972 Οι Μαυρόλυκοι Γραμματικός Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Ωδείο Ηρώδου του Αττικού Λάμπρος Κωστόπουλος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1971/1972
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1972/1973
Ο Αλχημιστής Μαμούρης
Ισπανός
Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου
περιοδεία
Σωκράτης Καραντινός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1971/1972 Ο τοπικός παράγων Δαμαλάς Εθνικό Θέατρο Ελλάδας περιοδεία Λάμπρος Κωστόπουλος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1980/1981 Ο κατά φαντασίαν ασθενής Αργκάν Άρμα Θέσπιδος περιοδεία Μιχάλης Μπούχλης

Όλες οι πληροφορίες προέρχονται από το έντυπο πρόγραμμα της κάθε παράστασης ή/και από σχετικά δελτία τύπου.

Τηλεοπτικές εμφανίσειςΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Ρόλος
1972 Ξενοδοχείο ο έβδομος ουρανός κύριος Ζουρμανδάς
1975 Η Θέμις έχει κέφια εισαγγελέας
1976 Το θέατρο της Δευτέρας (Πελοπίδας, ο καλός πολίτης) Θέμος
1977 Αφροδίτη κύριος Λαζαρίδης
1978 Η λεηλασία μιας ζωής επισκέπτης
1979 Το ημερολόγιο ενός θυρωρού κύριος Περίκαλος
1983 Χαμογελάστε παρακαλώ Μήτσος
Το θέατρο της Δευτέρας (Εταιρεία θαυμάτων) κύριος Τζόουνς
1985 Ο Ανδροκλής και τα λιοντάρια του Παντελής
1990 Πατήρ, υιός και πνεύμα

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. «Οι γερμανοί ξανάρχονται». Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2022. 
  2. Παντελή, Άννη. TO ΛΑΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΑΠΟ ΤΟ 1950 ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1960. Παν/μιο Μακεδονίας. σελ. 56. 
  3. «Οι ταινίες της ημέρας». Documento. 4 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2022. 
  4. «Ο ΖΗΛΙΑΡΟΓΑΤΟΣ». Μακεδονία TV. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2022. 
  5. «To ERTFLIX αφιερώνει στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο». flix.gr (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2022. 
  6. «Παλληκαράκια της παντρειάς». Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο.