Ο Θέμης Ανδρεάδης (Καλλιθέα -Αθηνών, 31 Δεκεμβρίου 1949) είναι Έλληνας τραγουδιστής και τραγουδοποιός.

Θέμης Ανδρεάδης
Γέννηση31  Δεκεμβρίου 1949
Ιδιότητατραγουδιστής
Όργαναφωνή

Ο Θέμης Ανδρεάδης γεννήθηκε στην Καλλιθέα στις 31 Δεκεμβρίου 1949.

Το 1965 σε ηλικία 15 ετών άρχισε να ασχολείται με την μουσική μαθαίνοντας κλασσική κιθάρα με δάσκαλο τον Νότη Μαυρουδή.

Ο Μαυρουδής του γνώρισε και τα τραγουδιστικά στέκια της εποχής που ήταν οι μπουάτ του Νέου Κύματος.

Επηρεαζόμενος από αυτό το διαφορετικό της εποχής σε ηλικία 16 ετών το 1966 άρχισε να μελοποιεί ποιήματα απο τις ''Ανθολογίες'' αλλά και σε στίχους φίλων και δικούς του και να τα τραγουδά στις μπουάτ.

Έτσι απο το 1966 έως το 1971 τραγουδά στις μπουάτ της εποχής δικά του αλλά και γνωστών συνθετών τραγούδια.

Το 1971 ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος τον επιλέγει και τραγουδά για δύο χρόνια στη ιστορική μπουάτ ''Λήδρα'' στην Πλάκα, μαζί με τον αξέχαστο Νίκο Ξυλούρη, συμμετέχοντας παράλληλα σε πολλές εκδηλώσεις και συναυλίες του Γιάννη Μαρκόπουλου.

Το 1972 μπαίνει και στην δισκογραφία ερμηνεύοντας τα πρώτα τραγούδια του σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου όπως ''Του άντρα του πολλά βαρύ'', ''ο Ταρζάν''

''οχι δεν πρέπει'' σε στίχους του ποιητή Γιώργου Χρονά και ''που πάτε λοιπόν'' σε στίχους του θεατρικού συγγραφέα Γιώργου Σκούρτη.

Το 1973 είναι σημαδιακό όταν γνωρίζεται με τον στιχουργό και γελοιογράφο Γιάννη Λογοθέτη γνωστό και ως ΛοΓο και σε συνεργασία με τον συνθέτη Γιάννη Κιουρκτσόγλου ξεκινούν ένα είδος τραγουδιού που έμελλε να έχει μεγάλη επιτυχία και να καταγραφεί ως Σατιρικό Τραγούδι.

Ακολούθησε μεγάλη δισκογραφία.

Είτε με τον Λογοθέτη είτε με άλλους συνθέτες είτε γράφοντας ο ίδιος τις μουσικές ο Ανδρεάδης συνέχισε αυτό το είδος με μεγάλη επιτυχία μέχρι το 1980.

Από το 1980 έκανε μια στροφή στην καριέρα του κάνοντας ανεξάρτητες παραγωγές με πιό έντεχνα ακούσματα γράφοντας ο ίδιος τις μουσικές και συνεργαζόμενος με στιχουργούς όπως τον Μάνο Ελευθερίου, τον Λάζαρο Μπίκα, τον Γιάννη Ευθυμιάδη.

Έχει συνεργαστεί στις μπουάτ και στα νυκτερινά κέντρα, με τους εξής καλλιτέχνες: Καίτη Χωματά, Μιχάλη Βιολάρη, Αρλέτα, Γιώργο Μαρίνο, Μανώλη Μητσιά, Δήμητρα Γαλάνη, Βίκυ Μοσχολιού, Νίκο Ξυλούρη, Νινή Ζαχά, Σπεράντζα Βρανά, Τόλη Βοσκόπουλο, Σταμάτη Κόκκοτα, Τάνια Τσανακλίδου, Λιζέτα Νικολάου, Λίτσα Διαμάντη, Ρένα Κουμιώτη, Γιάννη Καλατζή, Δημήτρη Μητροπάνο, Μαρία Δημητριάδη, Ρίτα Σακελλαρίου, Γιώργο Ζαμπέτα, Πόλυ Πάνου, Φίλιππο Νικολάου, Μιχάλη Μενιδιάτη, Κατερίνα Στανίση, Γιάννη Πάριο, Γιάννη Βογιατζή, Σωτηρία Μπέλλου, Δημήτρη Γκόγκο Μπαγιαντέρα, Στέλιο Κυρομήτη, Δούκισσα και άλλους πολλούς.

Με τους συνθέτες: Γιάννη Μαρκόπουλο, Μίμη Πλέσσα, Γιώργο Χατζηνάσιο, Χριστόδουλο Χάλαρη, Βασίλη Δημητρίου, Γιάννη Κιουρκτσόγλου, Λυκούργο Μαρκέα, Γιάννη Λογοθέτη, Χρήστο Κυριαζή, Νίκο Καρβέλα, Νινή Ζαχά, Τάκη Μουσαφίρη, Γιάννη Καραλή, Χρύσανθο Μουζακίτη και άλλους.

Έχει δώσει αναρίθμητες συναυλίες και παραστάσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Από το 1986 που ήταν και η τελευταία προσωπική του δισκογραφική δουλειά ακολουθεί τον δρόμο της σιωπής έως το 2012 που επανέρχεται με έναν ολοκληρωμένο κύκλο τραγουδιών, αποδεικνύοντας πως ο καλλιτέχνης μπορεί παρά τις όποιες δυσκολίες να βγαίνει από τη σιωπή με τη δύναμη της δημιουργίας.

Είναι παντρεμένος από τον Σεπτέμβρη του 1977 με τη γλύπτρια Άννα Αβράμ.

Είναι πατέρας δύο γιων και παππούς δύο εγγονιών.

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

  • 1973: «Γελοιογραφίες» Columbia-EMIAL
  • 1974: «Κάτι άλλο μου θυμίζει» Columbia-EMIAL
  • 1975: «Ο πρωταθλητής» MINOS
  • 1976: «Ο Ανδρεάδης τραγουδά Λογοθέτη» MINOS
  • 1977: «Θεμιτά και Αθέμιτα» MINOS
  • 1978: «Ο Θέμης που πάει παντού» MINOS
  • 1980: «Ως Εξής» MINOS
  • 1982: «Σαν ξαφνικό ταξίδι» Aνεξάρτητη ιδιωτική παραγωγή
  • 1986: «Βάλε το ράδιο στη διαπασών» Aνεξάρτητη ιδιωτική παραγωγή - αφοι Φαληρέα
  • 2003: ¨Σαν ξαφνικό ταξίδι ¨ επανέκδοση-Protasis
  • 2012: "Το Σώμα Ξέρει " Anthemionart-Άννα Ανδρεάδη

Συμμετοχή στους δίσκους:

  • 1972: Διάλειμμα του Γιάννη Μαρκόπουλου μαζί με τον Ν. Ξυλούρη, Μέμη Σπυράτου, Δάφνη Ζούνη. Cplumbia-EMIAL
  • 1972: ''Ο Ταρζάν'' & ''Όχι δεν πρέπει'' 45 στροφών Columbia-EMIAL
  • 1973: Χρυσός Δίσκος με νέους συνθέτες και στιχουργούςColumbia- EMIAL
  • 1974: «Διαδρομή» του Γ.Χατζηνάσιου μαζί με τη Δ.Γαλάνη, Μ.Μητσιά και Στ. Κόκοτα Columbia-EMIAL
  • 1974: «Σταθμός μηδέν» του Μ.Πλέσσα, μαζί με τη Δ.Γαλάνη Columbia - EMIAL
  • 1975: «Τα παιδικά» του Χρ.Χάλαρη μαζί με Δ.Γαλάνη και Χρύσανθο Columbia - EMIAL
  • 1976: Με την Νινή Ζαχά MINOS
  • 1976: Με τον συνθέτη Βασίλη Δημητρίου MINOS
  • 1977: «Το Πανόραμα» των Μ.Πλέσσα- Κ.Βίρβου MINOS
  • 1978: ''Η χαβούζα'' του Τάκη Παναγόπουλου MINOS
  • 1982: ''Δε δουλεύω'' του Γ. Λογοθέτη MASTER SOUND
  • 1986: ''Μάγια η μέλισσα'' το τραγούδι των τίτλων MINOS
  • 1989 : η Παρεούλα των Χρ. Μουζακίτη-Θ. Βερύκιου MINOS
  • 2008: Αφιέρωμα στον Αττίκ, συμμετοχή. Protasis
  • 2016: '' ο Δίσκος έχει 13'' του Κώστα Μήτσιου συμμετοχή
  • 2016: '' Λαικά 1,90'' του Χρήστου Βιδινιώτη συμμετοχή
  • 2020: '' Τι περιμένω'' του Χρήστου Κυριαζή
  • 2021: ''Εις τον Έρωτα'' Άγγελου Ανδρεάτου Heaven Music