Κατάλογος δουκών της Λωρραίνης

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Οι Δούκες της Λωρραίνης κατείχαν διαφορετικές ηγετικές θέσεις σε αντίστοιχες περιοχές, οι πρώτοι κυβερνήτες ήταν οι Φράγκοι και το βασίλειο ονομαζόταν Λοθαριγγία. Το Λατινικό όνομα Λοθαριγγία πήρε διαφορετικές ονομασίες στις γειτονικές χώρες, στα Γαλλικά ονομάστηκε Λωρραίνη. Όταν διαλύθηκε η Δυναστεία των Καρολιδών τον 9ο αιώνα η περιοχή κυβερνήθηκε με δούκες· στα μέσα του 10ου αιώνα διαιρέθηκε στην Κάτω Λοθαριγγία και την Άνω Λοθαριγγία. Η Κάτω Λοθαριγγία ενσωματώθηκε αργότερα στις Κάτω Χώρες, ενώ η Άνω Λοθαριγγία εξελίχθηκε στο Δουκάτο της Λωρραίνης και με το όνομα αυτό έγινε γνωστή μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

Τα σύμβολα του δουκάτου της Λωρραίνης.

Βασιλείς της ΛοθαριγγίαςΕπεξεργασία

Η Λοθαριγγία ενσωματώθηκε στην συνέχεια στην Ανατολική Φραγκία (925)

Δούκες της ΛοθαριγγίαςΕπεξεργασία

Η Λωρραίνη διαιρέθηκε σε δύο περιοχές την Άνω και την Κάτω Λοθαριγγία (959), σε κάθε ένα από τα δύο τμήματα κυβερνούσε ένας Μαργράβος υποτελή του Μπρούνο, όταν πέθανε ο Μπρούνο (965) οι μαργράβοι κυβέρνησαν τις δύο περιοχές σαν ανεξάρτητοι κυβερνήτες. Τα δύο δουκάτα ακολούθησαν ανεξάρτητες διαδρομές με εξαίρεση την σύντομη περίοδο 1033 - 1044.

Δούκες της Κάτω ΛωρραίνηςΕπεξεργασία

Η Κάτω Λωρραίνη με τον τίτλο Λοτιέ (Lothier) ενσωματώθηκε στο δουκάτο της Βραβάντης.

Δούκες της Άνω ΛωρραίνηςΕπεξεργασία

Οίκος της ΛωρραίνηςΕπεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Αδαλβέρτος
(Adalbert de Lorraine)
1047-1048
  1000
Πρώτος γιος του Γεράρδου, δούκα του Μπουζονβίλ, κόμητα του Μετς, και της Γκιζέλας.
11 Νοεμβρίου 1048
48 ετών
Έπεσε σε μάχη
Γεράρδος
(Gerard d'Alsace)
1048-1070
  περί το 1030
Δεύτερος γιος του Γεράρδου, δούκα του Μπουζονβίλ, κόμητα του Μετς, και της Γκιζέλας.
Εντβίγη του Ναμύρ
Δυο γιοι και δύο κόρες
14 Απριλίου 1070
περίπου 40 ετών
Δηλητηριάστηκε
Θεοδώριχος Β΄
(Thierry II de Lorraine)
(Θεοδώριχος ο βίαιος)
1070-1115
  Πρώτος γιος του Γεράρδου Δ΄ της Αλσατίας και της Εντβίγης του Ναμύρ (1) Χέντβιχ του Φόρμπαχ
Ένας γιος και μία κόρη
(2) Γερτρούδη της Φλάνδρας
Δύο γιοι
30 Δεκεμβρίου 1115
Σιμόν Α΄
(Simon Ier de Lorraine)
1115-1139
  1076
Γιος του Θεοδώριχου Β΄ της Λωρραίνης και της Χέντβιχ του Φόρμπαχ
Αδελαΐδα της Λουβαίν
Τέσσερις γιοι και δύο κόρες
14 Ιανουαρίου 1139
63 ετών
Ματθαίος Α΄
(Mathieu Ier de Lorraine)
1139-1176
  1119
Πρώτος γιος του Σιμόν Α΄ της Λωρραίνης και της Αδελαΐδας της Λουβαίν
Μπέρτα, δούκισσα της Λωρραίνης
Τέσσερις γιοι και δύο κόρες
13 Μαΐου 1176
57 ετών
Σιμόν Β΄
(Simon II de Lorraine)
1176-1205
  1140
Πρώτος γιος του Ματθαίου Α΄ της Λωρραίνης και της Μπέρτας των Χοενστάουφεν
Ίδα 4 Ιανουαρίου 1207
67 ετών
Φρειδερίκος Α΄
(Ferry Ier de Lorraine)
1205-1206
  1143
Δεύτερος γιος του Ματθαίου Α΄ της Λωρραίνης και της Μπέρτας των Χοενστάουφεν
Λουντμίλα της Πολωνίας
Πέντε γιοι και τέσσερις κόρες
7 Απριλίου 1206
63 ετών
Φρειδερίκος Β΄
(Arnoul III de Flandre)
1206-1213
  1162
Πρώτος γιος του Φρειδερίκου Α΄ της Λωρραίνης και της Λουντμίλας της Πολωνίας
Αγνή του Μπαρ
Τέσσερις γιοι και μία κόρη
10 Οκτωβρίου 1213
51 έτους
Θεοβάλδος Α΄
(Thiebaud Ier de Lorraine)
1213-1220
  1191
Πρώτος γιος του Φρειδερίκου Β΄ της Λωρραίνης και της Αγνής του Μπαρ
Γερτρούδη του Ντάγκσμπουργκ 17 Φεβρουαρίου 1220
29 ετών
Ματθαίος Β΄
(Mathieu II de Lorraine)
1220-1251
  1193
Δεύτερος γιος του Φρειδερίκου Β΄ της Λωρραίνης και της Αγνής του Μπαρ
Αικατερίνη του Λίμπουργκ
Ένας γιος και τέσσερις κόρες
9 Φεβρουαρίου 1251
58 ετών
Φρειδερίκος Γ΄
(Ferry III de Lorraine)
1251-1303
  1240
Γιος του Ματθαίου Β΄ της Λωρραίνης και της Αικατερίνης του Λίμπουργκ
Μαργαρίτα της Ναβάρρας
Πέντε γιοι και τέσσερις κόρες
31 Δεκεμβρίου 1303
63 ετών
Θεοβάλδος Β΄
(Thiebaud II de Lorraine)
1303-1312
  1263
Πρώτος γιος του Φρειδερίκου Γ΄ της Λωρραίνης και της Μαργαρίτας της Ναβάρρας
Ισαβέλλα του Ρουμινί
Τρεις γιοι και τέσσερις κόρες
13 Μαΐου 1312
49 ετών
Φρειδερίκος Δ΄
(Ferry IV de Lorraine)
1312-1329
  15 Απριλίου 1282
Πρώτος γιος του Θεοβάλδου Β΄ της Λωρραίνης και της Ισαβέλλας του Ρουμινί
Ελισάβετ των Αψβούργων
Ένας γιος και μία κόρη
21 Απριλίου 1329
47 ετών
Έπεσε σε μάχη
Ροδόλφος
(Raoul de Lorraine)
1329-1346
  1320
Γιος του Φρειδερίκου Δ΄ της Λωρραίνης και της Ελισάβετ των Αψβούργων
(1) Ελεονώρα του Μπαρ
(2) Μαρία του Σαντιγιόν
Ένας γιος
26 Αυγούστου 1346
26 ετών
Έπεσε σε μάχη
Ιωάννης Α΄
(Jean Ier de Lorraine)
1346-1390
  1346
Γιος του Ροδόλφου της Λωρραίνης και της Μαρίας του Σαντιγιόν
Σοφία της Βυρτεμβέργης
Δύο γιοι και μία κόρη
23 Σεπτεμβρίου 1390
44 ετών
Δολοφονήθηκε σε εξέγερση
Κάρολος Β΄
(Charles II de Lorraine)
1390-1431
  1364
Πρώτος γιος του Ιωάννη Α΄ της Λωρραίνης και της Σοφίας της Βυρτεμβέργης
Μαργαρίτα του Παλατινάτου
Δύο κόρες
25 Ιανουαρίου 1431
67 ετών
Ισαβέλλα
(Isabelle Ire de Lorraine)
1431-1453
  1400
Πρώτη κόρη του Καρόλου Β΄ της Λωρραίνης και της Μαργαρίτας του Παλατινάτου
Ρενέ Α΄ της Νεαπόλεως
Τρεις γιοι και δύο κόρες
28 Φεβρουαρίου 1453
53 ετών

Οίκος των Βαλουά-ΑνζούΕπεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Ρενέ Α΄
(Ρενέ του Ανζού)
(Rene I, the Good)
1435 - 1442
  16 Ιανουαρίου 1409
Δεύτερος γιος του Λουδοβίκου Β΄ του Ανζού και της Γιολάντας της Αραγωνίας
(1) Ισαβέλλα της Λωρραίνης
Πέντε γιοι και πέντε κόρες
(2) Ιωάννα του Λαβάλ
Ένας νόθος γιος και δύο νόθες κόρες
10 Ιουλίου 1480
71 έτους
Ιωάννης Β΄
(Jean II d'Anjou)
1453 - 1470
  2 Αυγούστου 1425
Πρώτος γιος του Ρενέ Α΄ της Νεαπόλεως και της Ισαβέλλας της Λωρραίνης.
Μαρία των Βουρβόνων
Ένας γιος
16 Δεκεμβρίου 1470
40 ετών
Δηλητηριάστηκε
Νικόλαος
(Nicolas Ier de Lorraine-Anjou)
1470 - 1473
  1448
Γιος του Ιωάννη Β΄ του Ανζού και της Μαρίας των Βουρβόνων
27 Ιουλίου 1473
25 ετών

Οίκος της Λωρραίνης (κλάδος του Βωντεμόν)Επεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Ρενέ Β΄
(Rene II de Lorraine)
1473 - 1508
  2 Μαΐου 1451
Πρώτος γιος του Φρειδερίκου Β΄ του Βωντεμόν (δισεγγονού του Ιωάννη Α΄) και της Γιολάντας των Βαλουά-Ανζού)
(1) Ιωάννα του Αρκούρ
(2) Φιλίππη του Γκέλντερς
Τέσσερις γιοι και μία κόρη
10 Δεκεμβρίου 1508
57 ετών
Αντώνιος
(Antoine de Lorraine)
1508 - 1544
  4 Ιουνίου 1489
Πρώτος γιος του Ρενέ Β΄ της Λωρραίνης και της Φιλίππης του Γκέλντερς.
Ρενέ των Βουρβόνων
Δυο γιοι και μία κόρη
14 Ιουνίου 1544
55 ετών
Φραγκίσκος Α΄
(Francois Ier de Lorraine)
1544 - 1545
  23 Αυγούστου 1517
Πρώτος γιος του Αντωνίου της Λωρραίνης και της Ρενέ των Βουρβόνων
Χριστίνα της Δανίας
Ένας γιος και δύο κόρες
12 Ιουνίου 1545
26 ετών
Κάρολος Γ΄
(Charles III de Lorraine)
1545 - 1608
  18 Φεβρουαρίου 1543
Γιος του Φραγκίσκου Α΄ της Λωρραίνης και της Χριστίνας της Δανίας
Κλαυδία των Βαλουά
Τρεις γιοι και τέσσερις κόρες
14 Μαΐου 1608
65 ετών
Ερρίκος Β΄
(Mathieu Ier de Lorraine)
1608 - 1624
  8 Νοεμβρίου 1563
Πρώτος γιος του Καρόλου Γ΄ της Λωρραίνης και της Κλαυδίας των Βαλουά
(1) Αικατερίνη των Βουρβόνων
(2) Κλαυδία Φραγκίσκη της Λωρραίνης
Δύο κόρες
31 Ιουλίου 1624
61 έτους
Νικόλ
(Nicole de Lorraine)
1624 - 1625
  3 Οκτωβρίου 1608
Πρώτη κόρη του Ερρίκου Β΄ της Λωρραίνης και της Αικατερίνης των Βουρβόνων
Κάρολος Δ΄ της Λωρραίνης 2 Φεβρουαρίου 1657
49 ετών
Φραγκίσκος Β΄
(Francois II de Lorraine)
1625
  27 Φεβρουαρίου 1572
Τρίτος γιος του Καρόλου Γ΄ της Λωρραίνης και της Κλαυδίας των Βαλουά
Χριστίνα του Ζαλμ
Δύο γιοι και δύο κόρες
14 Οκτωβρίου 1632
60 ετών
Κάρολος Δ΄
(Charles IV de Lorraine)
1625 - 1634
  5 Απριλίου 1604
Πρώτος γιος του Φραγκίσκου Β΄ της Λωρραίνης και της Χριστίνας του Ζαλμ
(1) Νικόλ της Λωρραίνης
(2) Βεατρίκη ντε Κουζάνς
Ένας γιος και μία κόρη
(3) Μαρία Λουίζα της Ασπρεμόντ
18 Σεπτεμβρίου 1675
71 έτους
Νικόλαος-Φραγκίσκος
(Nicolas-Francois de Lorraine)
1634
  6 Δεκεμβρίου 1609
Δεύτερος γιος του Φραγκίσκου Β΄ της Λωρραίνης και της Χριστίνας του Ζαλμ
Κλαυδία Φραγκίσκη της Λωρραίνης
Δύο γιοι και μία κόρη
25 Ιανουαρίου 1670
61 έτους
Κάρολος Δ΄
(Charles IV de Lorraine)
1634 - 1675
  5 Απριλίου 1604
Πρώτος γιος του Φραγκίσκου Β΄ της Λωρραίνης και της Χριστίνας του Ζαλμ
(1) Νικόλ της Λωρραίνης
(2) Βεατρίκη ντε Κουζάνς
Ένας γιος και μία κόρη
(3) Μαρία Λουίζα της Ασπρεμόντ
18 Σεπτεμβρίου 1675
71 έτους
Κάρολος Ε΄
(Karl V. Leopold)
1675 - 1690
  3 Απριλίου 1643
Δεύτερος γιος του Νικολάου Φραγκίσκου της Λωρραίνης και της Κλαυδίας-Φραγκίσκης της Λωρραίνης
Ελεονώρα των Αψβούργων
Πέντε γιοι και μία κόρη
18 Απριλίου 1690
47 ετών
Λεοπόλδος
(Leopold Ier de Lorraine)
(Thiebaud II de Lorraine)
1690 - 1729
  11 Σεπτεμβρίου 1679
Πρώτος γιος του Καρόλου Ε΄ της Λωρραίνης και της Ελεονώρας των Αψβούργων
Ελισάβετ Καρλόττα της Ορλεάνης
Τρεις γιοι και δύο κόρες
27 Μαρτίου 1729
50 ετών
Φραγκίσκος Γ΄
(Franz Stefan)
1312-1329
  8 Δεκεμβρίου 1708
Πρώτος γιος του Λεοπόλδου της Λωρραίνης και της Ελισάβετ Καρλόττας της Ορλεάνης
Μαρία Θηρεσία
Πέντε γιοι και επτά κόρες
18 Αυγούστου 1765
57 ετών

Οίκος των ΛεστσίνσκιΕπεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Στανίσλαφ Λεστσίνσκι
(Stanislaw I Leszczynski)
1473 - 1508
  20 Οκτωβρίου 1677
Γιος του Ράφαλ Λεστσίνσκι και της Άννας Γιαμπλόνοβσκα
Κατερίνα Οπάλινσκα
Δύο κόρες
23 Φεβρουαρίου 1766
89 ετών
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of rulers of Lorraine της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).