Κατάλογος ευρωπαϊκών χωρών ανά έκταση

κατάλογος Wikimedia

Ο κατάλογος που ακολουθεί περιέχει τις εκτάσεις των 51 χωρών της Ευρώπης. Η συνολική έκταση της Ευρώπης είναι περίπου 10.2 τ.χλμ.[1]

Ορισμένα κράτη (τα οποία επισημαίνονται με αστεράκι) ανήκουν εν μέρει στην Ευρώπη. Στο λήμμα κατατάσσονται ανάλογα με την έκταση του ευρωπαϊκού τους τμήματος.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει μόνο τα κυρίαρχα κράτη της Ευρώπης. Ως εκ τούτου, ο κατάλογος δεν εμφανίζει τα συστατικά έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου ξεχωριστά, αλλά μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο ολόκληρο.

Τα παρακάτω στοιχεία συμπεριλαμβάνουν τα εσωτερικά ύδατα των χωρών.

Ευρωπαϊκά κράτη ανά έκταση (πρώτα 12).[εκκρεμεί παραπομπή]

  Ρωσία (39.0%)
  Ουκρανία (5.9%)
  Γαλλία (5.4%)
  Ισπανία (4.9%)
  Σουηδία (4.4%)
  Νορβηγία (3.8%)
  Γερμανία (3.5%)
  Φινλανδία (3.3%)
  Πολωνία (3.1%)
  Ιταλία (3.0%)
  Ηνωμένο Βασίλειο (2.4%)
  Ρουμανία (2.3%)
  Υπόλοιπες χώρες (19.0%)


Έκταση Κράτος Συνολική έκταση (σε τ.χλμ.) Σημειώσεις
1 Ευρωπαϊκή Ρωσία 3.972.400 Περιλαμβάνονται μόνο τα ρωσικά εδάφη στην Ευρώπη. Περιλαμβάνεται και το εξκλάβιο Όμπλάστ του Καλίνιγκραντ, το οποίο συνορεύει μονάχα με τις Πολωνία και Λιθουανία. Η συνολική έκταση της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των ασιατικών εδαφών της, φτάνει τα 17.098.246 τ.χλμ.
2 Ουκρανία 603.628[2] Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χώρα που γεωγραφικά ανήκει εξολοκλήρου στην Ευρώπη. Περιλαμβάνονται επίσης η Κριμαία, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, που κατέχονται παρανόμως από Εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
3 Μητροπολιτική Γαλλία 551.695 Περιλαμβάνονται μονάχα η Γαλλία και η Κορσική. Αν συμπεριληφθούν οι υπερπόντιοι νομοί και περιοχές, και στις υπόλοιπες ηπείρους, τότε η συνολική έκταση της Γαλλίας φτάνει τα 643.895 τ.χλμ.
4 Μητροπολιτική Ισπανία 498.511 Αν συμπεριληφθούν οι Κανάριες Νήσοι, η Θεούτα και η Μελίγια τότε η συνολική έκταση της Ισπανίας φτάνει τα 505.990 τ.χλμ.[3]
5 Σουηδία 450.295
6 Νορβηγία 385.178 Αυτό το νούμερο περιλαμβάνει το αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ και τη νήσο Γιαν Μαγιέν.[4]
7 Γερμανία 357.386[5] Περιλαμβάνεται και το Εξκλάβιο Μπύσινγκεν, το οποίο βρίσκεται εντός Ελβετικών συνόρων.
8 Φινλανδία 338.145 Περιλαμβάνονται και τα αυτόνομα Σουηδόφωνα νησιά Ώλαντ.
9 Πολωνία 312.685
10 Ιταλία 301.338 Περιλαμβάνεται και το εξκλάβιο Καμπιόνε ντ' Ιτάλια, το οποίο βρίσκεται εντός Ελβετικών συνόρων. Η Ιταλία έχει επίσης την αποκλειστική ευθύνη σε ορισμένα πολιτικά και οικονομικά θέματα, των μικροκρατών Άγιος Μαρίνος και Βατικανό.
11 Ηνωμένο Βασίλειο* 242.495 Περιλαμβάνονται μονάχα οι τέσσερις συνιστώσες του Ηνωμένου Βασιλείου: Η Αγγλία, η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία. Τα Εξαρτώμενα από το Στέμμα και τα Βρετανικά Υπερπόντια Εδάφη δεν περιλαμβάνονται στο παραπάνω νούμερο.
12 Ρουμανία 238.397
13 Λευκορωσία 207.600
14 Καζακστάν* 148.000 (εκτίμηση) Συμπεριλαμβάνονται μόνο τα εδάφη δυτικά του ποταμού Ουράλη, τα οποία είναι τα μόνα εδάφη του Καζακστάν που ανήκουν γεωγραφικά στην Ευρώπη. Συμπεριλαμβανομένου του ασιατικού Καζακστάν η συνολική έκταση της χώρας φτάνει τα 2.724.902 τ.χλμ.
15 Ελλάδα 131.940
16 Βουλγαρία 110.994
17 Ισλανδία 102.775
18 Ουγγαρία 93.030
19 Πορτογαλία 91.568
20 Αυστρία 83.858
21 Τσεχία 78.866
22 Σερβία 77.453 Συμπεριλαμβανομένου του μη αναγνωρισμένου διεθνώς Κοσσυφοπεδίου, η έκταση της Σερβίας φτάνει τα 88.361 τ.χλμ.
23 Δημοκρατία της Ιρλανδίας 70.273
24 Λιθουανία 65.300
25 Λετονία 64.589[6]
26 Κροατία 56.594
27 Βοσνία και Ερζεγοβίνη 51.129
28 Σλοβακία 49.036
29 Εσθονία 45.339
30 Δανία* 44.493 Αυτό το νούμερο συμπεριλαμβάνει τις Νήσους Φερόες. Η συνολική έκταση της Δανίας με τη Γροιλανδία φτάνει τα 2.210.579 τ.χλμ.
31 Ελβετία 41.290
32 Ολλανδία* 41.198 Εξαιρουμένης της Καραϊβικής Ολλανδίας, της Αρούμπας, του Κουρασάο και του Αγίου Μαρτίνου.
33 Μολδαβία 33.846 Περιλαμβάνεται και η μη αναγνωρισμένη διεθνώς Υπερδνειστερία, η οποία έχει κατά πλειοψηφία κυρίως Ρωσόφωνο πληθυσμό.
34 Βέλγιο 30.510
35 Αρμενία* 29.843 Η Αρμενία γεωγραφικά ανήκει εξ ολοκλήρου στην Ασία, αλλά για πολιτικά και πολιτισμικά ανήκει στην Ευρώπη.
36 Αλβανία 28.748
37 Βόρεια Μακεδονία 25.713
38 Ευρωπαϊκή Τουρκία 23.764 Περιλαμβάνονται μονάχα τα εδάφη που ανήκουν γεωγραφικά στην Ευρώπη (Ανατολική Θράκη, Δυτική Κωνσταντινούπολη, Ίμβρος και Τένεδος). Συμπεριλαμβανομένου του ασιατικού τμήματος της Τουρκίας, η συνολική έκταση της χώρας φτάνει τα 783.562 τ.χλμ.
39 Σλοβενία 20.273
40 Μαυροβούνιο 13.812
41 Κοσσυφοπέδιο 10.887 Μερικώς αναγνωρισμένο κράτος (μόνο 98 κυρίαρχα κράτη, το αναγνωρίζουν διεθνώς), ενώ αντίστοιχα η πλειοψηφία των χωρών του πλανήτη, είναι διχασμένη στο να το αναγνωρίσει, πλήρως κυρίαρχο κράτος.
42 Κύπρος 9.251 Μεσογειακό νησί κοντά στην Τουρκία και τη Μέση Ανατολή, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης,[7] Γεωγραφικά ανήκει εξ ολοκλήρου στην Ασία, αλλά για πολιτικά και πολιτισμικά ανήκει στην Ευρώπη.
43 Αζερμπαϊτζάν* 6.960 Συμπεριλαμβανομένου του ασιατικού τμήματος του Αζερμπαϊτζάν, η συνολική έκταση της χώρας φτάνει τα 88.600 τ.χλμ. Κυρίως Ασιατική χώρα, πολιτικά και πολιτισμικά ανήκει στην Ασία, ενώ είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης που η επίσημη θρησκεία είναι ο Σιιτικός Ισλαμισμός.
44 Λουξεμβούργο 2.586
45 Γεωργία* 2.428 Συμπεριλαμβανομένου του ασιατικού τμήματος της Γεωργίας, η συνολική έκταση της χώρας φτάνει τα 69.700 τ.χλμ.
46 Ανδόρρα 468
47 Μάλτα 316
48 Λίχτενσταϊν 160
49 Άγιος Μαρίνος 62
50 Μονακό 2.02
51 Βατικανό 0.44 Κράτος μέλος Παρατηρητής του ΟΗΕ.

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. «Map and Details of all 7 Continents». WorldAtlas. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2019. 
  2. «Ukraine». United Nations in Ukraine. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Φεβρουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020. 
  3. «Entorno físico y medio ambiente» (PDF). Instituto Nacional de Estadística. σελ. 10. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2019. 
  4. «Updated land cover figures». ssb.no (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2015. 
  5. «Fläche und Bevölkerung». www.statistikportal.de (στα Γερμανικά). 
  6. «Latvia country profile». 29 March 2019. https://www.bbc.com/news/world-europe-17522134. Ανακτήθηκε στις 2019-10-28. 
  7. «Europe :: Cyprus — The World Factbook - Central Intelligence Agency». www.cia.gov. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Δεκεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2020.