Κατάλογος ποδοσφαιριστών ανδρών με 50 ή περισσότερα διεθνή γκολ

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σημείωσε 50 διεθνή γκολ ήταν ο Ούγγρος Ίμρε Σλόσσερ-Λάκατος. Το πέτυχε σε αγώνα απέναντι στην Αυστρία στις 5 Νοεμβρίου 1916.[1][2] Συνολικά σημείωσε 59 γκολ σε 68 διεθνείς αναμετρήσεις.[3] Ο Φέρεντς Πούσκας, επίσης Ούγγρος, ήταν ο επόμενος κάτοχος της καλύτερης επίδοσης από το 1953. Το 50ό του γκολ ήρθε στις 24 Ιουλίου 1952 στον αγώνα με την Τουρκία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952, ενώ κάτοχος του ρεκόρ έγινε στις 25 Νοεμβρίου 1953 στο ιστορικό παιχνίδι με την Αγγλία (3–6). Ο Πούσκας σημείωσε 84 γκολ στη διεθνή του σταδιοδρομία.[4] Παρέμεινε ο κορυφαίος διεθνής σκόρερ για άλλα 47 χρόνια μετά το 84ο του γκολ το 1956 με αντίπαλο την Αυστρία, μέχρι που ο Ιρανός Αλί Νταεΐ κατέρριψε το ρεκόρ το 2003 μετά την επίτευξη του 85ου του τέρματος απέναντι στο Λίβανο.[5] Το ρεκόρ του Νταεΐ με 109 γκολ ισοφαρίστηκε στις 23 Ιουνίου 2021 από τον Κριστιάνο Ρονάλντο.[6] Ο Ρονάλντο είναι πλέον ο ποδοσφαιριστής με τα περισσότερα διεθνή γκολ (111), μετά τα δύο γκολ που σημείωσε την 1η Σεπτεμβρίου 2021 με αντίπαλο την Ιρλανδία.[7][8]

Σημείωση: Ανεπίσημα, κάτοχος του ρεκόρ είναι ο Μοχτάρ Νταχαρί (Μαλαισία) με 125 γκολ,[9][10] η επίδοση όμως αυτή δεν έχει ακόμα αναγνωριστεί από τη FIFA. Μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2021, η Παγκόσμια Ομοσπονδία έχει αναγνωρίσει 89 γκολ σε 142 διεθνείς επίσημους αγώνες,[11][12] όπως και η RSSSF.[13]

Ο κάτοχος του ρεκόρ Κριστιάνο Ρονάλντο το 2017.
Ο Αλί Νταεΐ (αριστερά) σε δράση το 2005, κράτησε το ρεκόρ μέχρι το 2021.
Ο καλπάζων συντάγματαρχης κράτησε την κορυφή για μισό αιώνα.
Ο Ίμρε Σλόσσερ ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σημείωσε 50 διεθνή γκολ και είχε το ρεκόρ για 41 χρόνια πριν το συμπατριώτη του, Πούσκας.

ΚατάταξηΕπεξεργασία

Τα στοιχεία είναι ακριβή έως τις 16 Οκτωβρίου 2021.

Θέση Παίκτης Χώρα Γκολ Αγώνες Περίοδος
1 Κριστιάνο Ρονάλντο  Πορτογαλία 115 182 2003–σήμερα
2 Αλί Νταεΐ   Ιράν 109 149 1993–2006
3 Μοχτάρ Νταχαρί   Μαλαισία 89 142 1972–1985
4 Φέρεντς Πούσκας   Ουγγαρία /   Ισπανία 84 89 1945–1956
5 Σουνίλ Τσέτρι   Ινδία 80 125 2005–σήμερα
Λιονέλ Μέσι   Αργεντινή 156 2005–σήμερα
7 Γκάντφρι Τσιτάλου   Ζάμπια 79 111 1968–1980
8 Άλι Μαμπουχούτ   Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 78 96 2009–σήμερα
Χουσεΐν Σαΐντ   Ιράκ 137 1977–1990
10 Πελέ   Βραζιλία 77 92 1956–1971
11 Σάντορ Κότσις   Ουγγαρία 75 68 1948–1956
Κουνισίγκε Καμαμότο   Ιαπωνία 76 1964–1977
Μπασαάρ Αμπντουλαάχ   Κουβέιτ 134 1996–2007
14 Μάζεντ Αμπντουλαάχ   Σαουδική Αραβία 72 117 1977–1994
Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι   Πολωνία 127 2006–σήμερα
16 Κίνα Φάιρι   Μαλάουι 71 117 1973–1981
Κιάτισουκ Σεναμουάνγκ   Ταϊλάνδη 134 1993–2007
Μίροσλαβ Κλόζε   Γερμανία 137 2001–2014
19 Πιαπόνγκ Φιί-Ον   Ταϊλάνδη 70 100 1981–1997
Τζον Στερν   Τρινιντάντ και Τομπάγκο 115 1995–2012
Νεϊμάρ   Βραζιλία 115 2010–σήμερα
22 Γκερντ Μίλερ   Γερμανία 68 62 1966–1974
Ρόμελου Λουκάκου   Βέλγιο 101 2010–σήμερα
Κάρλος Ρουίς  Γουατεμάλα 133 1998–2016
Ρόμπι Κιν   Ιρλανδία 146 1998–2016
Χοσάμ Χασάν   Αίγυπτος 176 1985–2006
27 Ντιντιέ Ντρογκμπά   Ακτή Ελεφαντοστού 65 105 2002–2014
Λουίς Σουάρες   Ουρουγουάη 126 2007–σήμερα
29 Ζάζεμ Αλ Χουαϊντί   Κουβέιτ 63 74 1992–2003
30 Ρονάλντο   Βραζιλία 62 98 1994–2011
Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς   Σουηδία 118 2001–σήμερα
Άχμεντ Ράντι   Ιράκ 121 1982–1997
33 Αμπντούλ Γκάνι   Μαλάγια / Μαλαισία 61 71 1956–1966
34 Εντίν Τζέκο   Βοσνία και Ερζεγοβίνη 60 118 2007–σήμερα
35 Ίμρε Σλόσσερ-Λάκατος   Ουγγαρία 59 68 1906–1927
Νταβίντ Βίγια   Ισπανία 98 2005–2017
37 Τσα Μπομ Γκουούν   Νότια Κορέα 58 135 1972–1986
38 Κάρλος Παβόν  Ονδούρα 57 101 1993–2010
Κλιντ Ντέμπσι   Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής 141 2004–2018
Γιούνις Μαχμούντ   Ιράκ 148 2002–2016
Λάντον Ντόνοβαν   Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής 157 2000–2014
42 'Αλι Ασφάκ   Μαλδίβες 56 86 2003–σήμερα
Σαμουέλ Ετό   Καμερούν 118 1997–2014
44 Ρομάριο   Βραζιλία 55 70 1987–2005
Καζουγιόσι Μιούρα   Ιαπωνία 89 1990–2000
Γιαν Κόλερ   Τσεχία 91 1999–2009
Φάντι Άχμεντ  Σιγκαπούρη 101 1979–1997
Γιοάχιμ Στράιχ   Ανατολική Γερμανία 102 1969–1984
Μπάντερ Αλ Μουτάουα   Κουβέιτ 186 2003–σήμερα
50 Γκαμπριέλ Μπατιστούτα   Αργεντινή 54 77 1991–2002
51 Γουέιν Ρούνεϊ   Αγγλία 53 120 2003–2018
Έντισον Καβάνι  Ουρουγουάη 126 2008–σήμερα
53 Πολ Νίλσεν   Δανία 52 38 1910–1925
Φιλ Γιανγκχάσμπαντ   Φιλιππίνες 108 2006–2019
Χαβιέρ Ερνάντες   Μεξικό 109 2009–σήμερα
Γιον Ντέιλ Τόμασον   Δανία 112 1997–2010
Αντνάν Αλ Ταλγιανί   Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 161 1983–1997
58 Λάγιος Τίχι   Ουγγαρία 51 72 1955–1971
Λε Κονγκ Βίνι   Βιετνάμ 83 2004–2016
Ασαμόα Τζιάν   Γκάνα 109 2003–σήμερα
Χακάν Σουκούρ   Τουρκία 112 1992–2007
Τιερί Ανρί   Γαλλία 123 1997–2010
63 Καρίμ Μπαγκερί   Ιράν 50 87 1993–2010
Ρόμπιν Φαν Πέρσι   Ολλανδία 102 2005–2017
Χουάν Σον Χoυν   Νότια Κορέα 103 1988–2002
Τιμ Κέιχιλ   Αυστραλία 108 2004–2018
Σίντζι Οκαζάκι   Ιαπωνία 119 2008–σήμερα
Ζέιναλ Ααμπιντίν Χασάν   Μαλαισία 129 1980–1997

Δείτε επίσηςΕπεξεργασία

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. «RSSSF : Imre Schlosser : Goals in international matches» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2020. 
  2. «The Top 50 International Goalscorers of All Time» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2020. 
  3. «UEFA : Europe's all-time top international goalscorers» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2020. 
  4. «RSSSF : Ferenc Puskás : Goals in international matches» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2020. 
  5. «RSSSF : Ali Daei - Century of international appearances» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2020. 
  6. «UEFA : Cristiano Ronaldo's 109 international goals: who, what, when, how» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2021. 
  7. «FIFA : RAMPANT RONALDO SEIZES THE OUTRIGHT RECORD» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2021. 
  8. «Cristiano Ronaldo breaks iconic record for most goals scored in international matches» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2021. 
  9. «Mokhtar Dahari» (στα Ιταλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2020. 
  10. «Malaysian football legends : Mokhtar Dahari» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2020. 
  11. Daranee, Balachandar (30 Ιουνίου 2021). «FIFA Ranks Malaysia's 'Super Mokh' 3rd Highest Goal Scorer Of All Time» [H ΦΙΦΑ αναγνωρίζει ως τρίτο καλύτερο σκόρερ όλων των εποχών τον "Σούπερ Μοκ" της Μαλαισίας] (στα Αγγλικά). Says. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2021. 
  12. «The joint-9th top men's scorer!» [Ο από κοινού 9ος σκόρερ στο ποδόσφαιρο ανδρών!] (στα Αγγλικά). FIFA. 29 Ιουνίου 2021. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουνίου 2021. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2021. 
  13. «Mohamed Mokhtar Dahari – Century of International Appearances» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2021.