Κατάλογος ποδοσφαιριστών ανδρών με 50 ή περισσότερα διεθνή γκολ

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σημείωσε 50 διεθνή γκολ ήταν ο Ούγγρος Ίμρε Σλόσσερ-Λάκατος. Το πέτυχε σε αγώνα απέναντι στην Αυστρία στις 5 Νοεμβρίου 1916.[1][2] Συνολικά σημείωσε 59 γκολ σε 68 διεθνείς αναμετρήσεις.[3] Ο Φέρεντς Πούσκας, επίσης Ούγγρος, ήταν ο επόμενος κάτοχος της καλύτερης επίδοσης από το 1953. Το 50ό του γκολ ήρθε στις 24 Ιουλίου 1952 στον αγώνα με την Τουρκία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952, ενώ κάτοχος του ρεκόρ έγινε στις 25 Νοεμβρίου 1953 στο ιστορικό παιχνίδι με την Αγγλία (3–6). Ο Πούσκας σημείωσε 84 γκολ στη διεθνή του σταδιοδρομία.[4] Παρέμεινε ο κορυφαίος διεθνής σκόρερ για άλλα 47 χρόνια μετά το 84ο του γκολ το 1956 με αντίπαλο την Αυστρία, μέχρι που ο Ιρανός Αλί Νταεΐ κατέρριψε το ρεκόρ το 2003 μετά την επίτευξη του 85ου του τέρματος απέναντι στο Λίβανο.[5] Το ρεκόρ του Νταεΐ με 109 γκολ ισοφαρίστηκε στις 23 Ιουνίου 2021 από τον Κριστιάνο Ρονάλντο.[6][7][8] Ο Πορτογάλος έγινε ο ποδοσφαιριστής με τα περισσότερα διεθνή γκολ (111), μετά τα δύο γκολ που σημείωσε την 1η Σεπτεμβρίου 2021 με αντίπαλο την Ιρλανδία.[9][10]

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο – ο κάτοχος του ρεκόρ από το 2021.

Σημείωση: Ανεπίσημα, τα περισσότερα γκολ έχει σημειώσει ο Μοχτάρ Νταχαρί (Μαλαισία) με 125,[11][12] η επίδοση όμως αυτή δεν έχει αναγνωριστεί από τη FIFA. Μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2021, η Παγκόσμια Ομοσπονδία έχει αναγνωρίσει 89 γκολ σε 142 διεθνείς επίσημους αγώνες,[13][14] όπως και η RSSSF.[15]

ΚατάταξηΕπεξεργασία

Ο Αλί Νταεΐ (αριστερά) – είχε το ρεκόρ μέχρι το 2021.
Ο Φέρεντς Πούσκας – κράτησε την κορυφή για μισό αιώνα.
Ο Ίμρε Σλόσσερ – ο πρώτος που σημείωσε 50 διεθνή τέρματα και είχε το ρεκόρ για 41 χρόνια πριν τον Φέρεντς Πούσκας.
Ο Πόουλ Νίλσεν – ο ποδοσφαιριστής με την υψηλότερη αναλογία γκολ ανά παιχνίδι και ένας από τους τρεις με αναλογία πάνω από 1.
Ο Σάντορ Κότσις – ένας από τους τρεις ποδοσφαιριστές με αναλογία γκολ ανά παιχνίδι πάνω από 1.
Ο Γκερντ Μίλερ – ένας από τους τρεις ποδοσφαιριστές με αναλογία γκολ ανά παιχνίδι πάνω από 1.

Τα στοιχεία είναι ακριβή έως τις 27 Μαΐου 2022 (UTC).

Θέση Ποδοσφαιριστής Χώρα Γκολ Αγώνες Περίοδος
1 Κριστιάνο Ρονάλντο   Πορτογαλία 115 186 2003–σήμερα
2 Αλί Νταεΐ   Ιράν 109 149 1993–2006
3 Μοχτάρ Νταχαρί   Μαλαισία 89 142 1972–1985
4 Φέρεντς Πούσκας   Ουγγαρία/   Ισπανία 84 89 1945–1956
5 Λιονέλ Μέσι   Αργεντινή 81 160 2005–σήμερα
6 Αλί Μαμπαχούτ   Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 80 105 2009–σήμερα
Σουνίλ Τσέτρι   Ινδία 125 2005–σήμερα
8 Γκόντφρι Τσιτάλου   Ζάμπια 79 111 1968–1980
9 Χουσεΐν Σαΐντ   Ιράκ 78 137 1976–1990
10 Πελέ   Βραζιλία 77 92 1956–1971
11 Σάντορ Κότσις   Ουγγαρία 75 68 1948–1956
Κουνίσιγκε Καμαμότο   Ιαπωνία 76 1964–1977
Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι   Πολωνία 129 2006–σήμερα
Μπασάρ Αμπντουλάχ   Κουβέιτ 134 1996–2007
15 Μάζεντ Αμπντουλάχ   Σαουδική Αραβία 72 117 1977–1994
16 Κίνα Φίρι   Μαλάουι 71 117 1973–1981
Νεϊμάρ   Βραζιλία 117 2010–σήμερα
Κιατισούκ Σεναμούανγκ   Ταϊλάνδη 134 1993–2007
Μίροσλαβ Κλόζε   Γερμανία 137 2001–2014
20 Πιγιαπόνγκ Πιούε-ον   Ταϊλάνδη 70 100 1981–1997
Αμπντούλ Καντίρ   Ινδονησία 111 1967–1979
Τζον Στερν   Τρινιντάντ και Τομπάγκο 115 1995–2012
23 Γκερντ Μίλερ   Γερμανία 68 62 1966–1974
Ρόμελου Λουκάκου   Βέλγιο 101 2010–σήμερα
Λουίς Σουάρες   Ουρουγουάη 132 2007–σήμερα
Κάρλος Ρουίς   Γουατεμάλα 133 1998–2016
Ρόμπι Κιν   Ιρλανδία 146 1998–2016
Χοσάμ Χασάν   Αίγυπτος 176 1985–2006
29 Ντιντιέ Ντρογκμπά   Ακτή Ελεφαντοστού 65 105 2002–2014
30 Ζάσεμ Αλ Χουαϊντί   Κουβέιτ 63 83 1992–2003
31 Ρονάλντο   Βραζιλία 62 98 1994–2011
Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς   Σουηδία 121 2001–σήμερα
Αχμέντ Ραντί   Ιράκ 121 1982–1997
34 Αμπντούλ Γκάνι Μινχάτ   Μαλάγια/   Μαλαισία 61 71 1956–1966
Εντίν Τζέκο   Βοσνία και Ερζεγοβίνη 120 2007–σήμερα
36 Ίμρε Σλόσσερ-Λάκατος   Ουγγαρία 59 68 1906–1927
Νταβίντ Βίγια   Ισπανία 98 2005–2017
38 Τσα Μπουμ-κουν   Νότια Κορέα 58 135 1972–1986
39 Άλι Ασφάκ   Μαλδίβες 57 89 2003–σήμερα
Κάρλος Παβόν   Ονδούρα 101 1993–2010
Κλιντ Ντέμπσι   Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής 141 2004–2018
Γιούνις Μαχμούντ   Ιράκ 148 2002–2016
Λάντον Ντόνοβαν   Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής 157 2000–2014
44 Σαμουέλ Ετό   Καμερούν 56 118 1997–2014
Μπάντερ Αλ Μουτάουα   Κουβέιτ 192 2003–σήμερα
46 Ρομάριο   Βραζιλία 55 70 1987–2005
Καζουγιόσι Μιούρα   Ιαπωνία 89 1990–2000
Γιαν Κόλερ   Τσεχία 91 1999–2009
Ισουάντι Ιντρίς   Ινδονησία 97 1968–1980
Φαντί Αχμάντ   Σιγκαπούρη 101 1979–1997
Γιοάχιμ Στράιχ   Ανατολική Γερμανία 102 1969–1984
52 Γκαμπριέλ Μπατιστούτα   Αργεντινή 54 77 1991–2002
Έντινσον Καβάνι   Ουρουγουάη 130 2008–σήμερα
54 Γουέιν Ρούνεϊ   Αγγλία 53 120 2003–2018
55 Πόουλ Νίλσεν   Δανία 52 38 1910–1925
Φιλ Γιανγκχάσμπαντ   Φιλιππίνες 108 2006–2019
Χαβιέρ Ερνάντες   Μεξικό 109 2009–σήμερα
Γιον Νταλ Τόμασον   Δανία 112 1997–2010
Αντνάν Αλ Ταλγιανί   Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 161 1983–1997
60 Λάγιος Τίχι   Ουγγαρία 51 72 1955–1971
Λε Κονγκ Βιν   Βιετνάμ 83 2004–2016
Ασαμόα Τζιάν   Γκάνα 109 2003–σήμερα
Χακάν Σουκούρ   Τουρκία 112 1992–2007
Θϊϊράσιν Ντέινγκντα   Ταϊλάνδη 112 2007–
Τιερί Ανρί   Γαλλία 123 1997–2010
66 Καρίμ Μπαγκερί   Ιράν 50 87 1993–2010
Ρόμπιν Φαν Πέρσι   Ολλανδία 102 2005–2017
Χουάνγκ Σουν-χονγκ   Νότια Κορέα 103 1988–2002
Τιμ Κέιχιλ   Αυστραλία 108 2004–2018
Σίντζι Οκαζάκι   Ιαπωνία 119 2008–σήμερα
Ζαϊνάλ Αμπεντίν Χασάν   Μαλαισία 129 1980–1997

Ανά εθνικότηταΕπεξεργασία

Τα στοιχεία είναι ακριβή έως τις 27 Μαΐου 2022 (UTC).

*Ο όρος «εθνικότητα» σε αυτήν την ενότητα αναφέρεται στο-α έθνος-η που εκπροσώπησε ο παίκτης (η εθνική ομάδα ή οι εθνικές ομάδες που αγωνίστηκε), όχι στην εθνικότητά του ή την-ις υπηκοότητά-ές του.

Παίκτες Χώρα Συνομοσπονδία
4   Βραζιλία Νότιας Αμερικής
  Ουγγαρία Ευρώπης
3   Ιαπωνία Ασίας
  Ιράκ Ασίας
  Κουβέιτ Ασίας
  Μαλαισία   Μαλάγια[α] Ασίας
  Ταϊλάνδη Ασίας
2   Αργεντινή Νότιας Αμερικής
  Γερμανία   Δυτική Γερμανία Ευρώπης
  Δανία Ευρώπης
  Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Ασίας
  Ηνωμένες Πολιτείες Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής
  Ινδονησία Ασίας
  Ιράν Ασίας
  Νότια Κορέα Ασίας
  Ουρουγουάη Νότιας Αμερικής
1   Αγγλία Ευρώπης
  Αίγυπτος Αφρικής
  Ακτή Ελεφαντοστού Αφρικής
  Ανατολική Γερμανία Ευρώπης
  Αυστραλία[β] Ασίας / Ωκεανίας
  Βέλγιο Ευρώπης
  Βιετνάμ Ασίας
  Βοσνία και Ερζεγοβίνη Ευρώπης
  Γαλλία Ευρώπης
  Γκάνα Αφρικής
  Γουατεμάλα Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής
  Ζάμπια Αφρικής
  Ινδία Ασίας
  Ιρλανδία Ευρώπης
  Ισπανία[γ] Ευρώπης
  Καμερούν Αφρικής
  Μαλάουι Αφρικής
  Μαλδίβες Ασίας
  Μεξικό Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής
  Ολλανδία Ευρώπης
  Ονδούρα Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής
  Πολωνία Ευρώπης
  Πορτογαλία Ευρώπης
  Σαουδική Αραβία Ασίας
  Σιγκαπούρη Ασίας
  Σουηδία Ευρώπης
  Τουρκία Ευρώπης
  Τρινιντάντ και Τομπάγκο Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής
  Τσεχία Ευρώπης
  Φιλιππίνες Ασίας
  1. Ο Αμπντούλ Γκάνι Μινχάτ έπαιξε ποδόσφαιρο και για τη Μαλάγια και για τη Μαλαισία.[16]
  2. Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αυστραλίας ήταν μέλος της Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας της Ωκεανίας από την ίδρυσή της το 1966, αλλά το 2006 έφυγε από την Συνομοσπονδία της Ωκεανίας και πήγε σε αυτήν της Ασίας.[17][18] Ο Τιμ Κέιχιλ έκανε ντεμπούτο με την Αυστραλία το 2004 όταν η Αυστραλία ανήκε ακόμα στην Συνομοσπονδία της Ωκεανίας και ολοκλήρωσε την καριέρα του με την Αυστραλία το 2018.[19][20]
  3. Ο Πούσκας έπαιξε 4 αγώνες με την Εθνική Ισπανίας.[21]

Ανά συνομοσπονδίαΕπεξεργασία

Τα στοιχεία είναι ακριβή έως τις 27 Μαΐου 2022 (UTC).

Συνομοσπονδία Παίκτες
Ασίας 30
Ευρώπης 21
Νότιας Αμερικής 8
Αφρικής 6
Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής 6
Ωκεανίας[α] 0
Σύνολο 71
  1. Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αυστραλίας ήταν μέλος της Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας της Ωκεανίας από την ίδρυσή της το 1966, αλλά το 2006 έφυγε από τη Συνομοσπονδία της Ωκεανίας και πήγε σε αυτήν της Ασίας.[22][23] Ο Τιμ Κέιχιλ έκανε ντεμπούτο με την Αυστραλία το 2004 όταν η Αυστραλία ανήκε ακόμα στην Συνομοσπονδία της Ωκεανίας και ολοκλήρωσε την καριέρα του με την Αυστραλία το 2018.[24][25]

Δείτε επίσηςΕπεξεργασία

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. «RSSSF – Imre Schlosser – Goals in international matches» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2020. 
  2. «The Top 50 International Goalscorers of All Time» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2020. 
  3. «UEFA – Europe's all-time top international goalscorers» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2020. 
  4. «RSSSF – Ferenc Puskás – Goals in international matches» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2020. 
  5. «RSSSF – Ali Daei – Century of international appearances» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2020. 
  6. «UEFA – Cristiano Ronaldo's 109 international goals: who, what, when, how» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2021. 
  7. «Ali Daei - Century of International Appearances» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2021. 
  8. «INTERNATIONAL OLYMPIC COMMITTEE : Most goals in international football: From Pele and Puskas to Cristiano and Sunil Chhetri» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2021. 
  9. «FIFA – Rampant Ronaldo Seizes the Outright Record» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2021. 
  10. «Cristiano Ronaldo breaks iconic record for most goals scored in international matches» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2021. 
  11. «Mokhtar Dahari» (στα Ιταλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2020. 
  12. «Malaysian football legends – Mokhtar Dahari» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2020. 
  13. Daranee, Balachandar (30 Ιουνίου 2021). «FIFA Ranks Malaysia's 'Super Mokh' 3rd Highest Goal Scorer Of All Time» [H ΦΙΦΑ αναγνωρίζει ως τρίτο καλύτερο σκόρερ όλων των εποχών τον "Σούπερ Μοκ" της Μαλαισίας] (στα Αγγλικά). Says. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2021. 
  14. «The joint-9th top men's scorer!» [Ο από κοινού 9ος σκόρερ στο ποδόσφαιρο ανδρών!] (στα Αγγλικά). FIFA. 29 Ιουνίου 2021. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουνίου 2021. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2021. 
  15. «Mohamed Mokhtar Dahari – Century of International Appearances» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2021. 
  16. Mamrud, Roberto. «Abdul Ghani Minhat – Goals in International Matches» [Αμπντούλ Γκάνι Μινχάτ – Τέρματα σε Διεθνείς Αγώνες] (στα Αγγλικά). RSSSF. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2021. 
  17. «Australia gets AFC nod to join Asian soccer group» [Η Αυστραλία πήρε το νεύμα κατάφασης για ενσωμάτωση στη Συνομοσπονδία της Ασίας] (στα Αγγλικά). China Daily. 25 Μαρτίου 2005. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2021. 
  18. «Australia at the AFC Asian Cup: A Look Back» [Αναδρομή: Η Αυστραλία στο Ασιατικό Κύπελλο Εθνών] (στα Αγγλικά). AFC. 8 Ιουλίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2021. 
  19. «Australia 1–0 South Africa» [Αυστραλία 1–0 Νότια Αφρική] (στα Αγγλικά). BBC Sport. 30 Μαρτίου 2004. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2021. 
  20. «Tim Cahill retires from international football» [Ο Τιμ Κέιχιλ αποσύρεται από την Εθνική]. USA Today (στα Αγγλικά). Associated Press. 17 Ιουλίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2021. 
  21. Mamrud, Roberto. «Ferenc Puskás – Goals in international matches» [Φέρεντς Πούσκας – Τέρματα σε Διεθνείς Αγώνες] (στα Αγγλικά). RSSSF. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Οκτωβρίου 2006. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2019. 
  22. «Australia gets AFC nod to join Asian soccer group» [Η Αυστραλία πήρε το νεύμα κατάφασης για ενσωμάτωση στη Συνομοσπονδία της Ασίας] (στα Αγγλικά). China Daily. 25 Μαρτίου 2005. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2021. 
  23. «Australia at the AFC Asian Cup: A Look Back» [Αναδρομή: Η Αυστραλία στο Ασιατικό Κύπελλο Εθνών] (στα Αγγλικά). AFC. 8 Ιουλίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2021. 
  24. «Australia 1–0 South Africa» [Αυστραλία 1–0 Νότια Αφρική] (στα Αγγλικά). BBC Sport. 30 Μαρτίου 2004. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2021. 
  25. «Tim Cahill retires from international football» [Ο Τιμ Κέιχιλ αποσύρεται από την Εθνική]. USA Today (στα Αγγλικά). Associated Press. 17 Ιουλίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2021.