Κατάλογος ποδοσφαιριστών ανδρών με 50 ή περισσότερα διεθνή γκολ

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σημείωσε 50 διεθνή τέρματα ήταν ο Ίμρε Σλόσσερ-Λάκατος της Ουγγαρίας. Το πέτυχε σε αγώνα απέναντι στην Αυστρία στις 5 Νοεμβρίου 1916.[1][2] Συνολικά σημείωσε 59 γκολ σε 68 διεθνείς αναμετρήσεις.[3] Ο Φέρεντς Πούσκας, επίσης Ούγγρος, ήταν ο επόμενος κάτοχος της καλύτερης επίδοσης από το 1953. Το 50ο του γκολ ήρθε στις 24 Ιουλίου 1952 στον αγώνα με την Τουρκία στους Ολυμπιακούς του 1952, ενώ κάτοχος του ρεκόρ έγινε στις 25 Νοεμβρίου 1953 στο ιστορικό παιχνίδι με την Αγγλία (3-6). Ο Πούσκας σημείωσε 84 γκολ στη διεθνή του σταδιοδρομία.[4] Παρέμεινε ο υψηλότερος διεθνής σκόρερ για άλλα 47 χρόνια μετά το 84ο του γκολ το 1956 εναντίον της Αυστρίας μέχρι που ο Αλί Νταεΐ του Ιράν κατέρριψε το ρεκόρ το 2003 μετά την επίτευξη του 85ου του τέρματος απέναντι στο Λίβανο.[5]

Σημειώση : Ανεπίσημα, κάτοχος του ρεκόρ είναι ο Μοχτάρ Νταχαρί (Μαλαισία) με 125 τέρματα ,[6][7] η επίδοση όμως αυτή δεν έχει ακόμα αναγνωριστεί από τη ΦΙΦΑ. Η RSSSF έχει αναγνωρίσει 86 τέρματα.[8]


Ο κάτοχος του επίσημου ρεκόρ Αλί Νταεΐ (αριστερά) εν δράσει το 2005
Ο καλπάζων συντάγματαρχης κράτησε την κορυφή μισό αιώνα
Ο Ίμρε Σλόσσερ ήταν ο πρώτος που σημείωσε 50 διεθνή τέρματα και είχε το ρεκόρ για 41 χρόνια πριν το συμπατριώτη του Πούσκας

ΚατάταξηΕπεξεργασία

Τα δεδομένα είναι ακριβή έως τις 13 Νοεμβρίου 2020.

θέση παίκτης χώρα γκολ περίοδος
1 Αλί Νταεΐ   Ιράν 109 1993-2006
2 Κριστιάνο Ρονάλντο  Πορτογαλία 102 2003-σήμερα
3 Φέρεντς Πούσκας   Ουγγαρία 84 1945-1956
4 Γκόντφρεϊ Τσιταλού   Ζάμπια 79 1968-1980
5 Χουσεΐν Σαΐντ   Ιράκ 78 1977-1990
6 Πελέ   Βραζιλία 77 1956-1971
7 Σάντορ Κότσις   Ουγγαρία 75 1948-1956
8 Κουνισίγκε Καμαμότο   Ιαπωνία 75 1964-1977
9 Μπασάρ Αμπντουλάχ   Ιράκ 75 1996-2007
10 Σουνίλ Τσέτρι   Ινδία 72 2005-σήμερα
11 Κίνα Πίρι   Μαλάουι 71 1973-1981
12 Μαντζέντ Αμπνουλάχ   Σαουδική Αραβία 71 1977-1994
13 Κιατισούκ Σεναμουάνγκ   Ταϊλάνδη 71 1993-2007
14 Μίροσλαβ Κλόζε   Γερμανία 71 2001-2014
15 Λιονέλ Μέσι   Αργεντινή 71 2005-σήμερα
16 Πιανπόν Πουεόγκ   Ταϊλάνδη 70 1981-1997
17 Τζον Στερν  Τρινιντάντ και Τομπάγκο 70 1995-2012
18 Χοσάμ Χασάν   Αίγυπτος 68 1985-2006
19 Γκερντ Μίλερ   Γερμανία 68 1966-1974
20 Κάρλος Ρουίζ  Γουατεμάλα 68 1998-2016
21 Ρόμπι Κιν  Ιρλανδία 68 1998-2016
22 Ντιντιέ Ντρογκμπά  Ακτή Ελεφαντοστού 65 2002-2014
23 Νεϊμάρ   Βραζιλία 64 2010-σήμερα
24 Αλί Μαμπχούτ  Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 63 2009-σήμερα
25 Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι   Πολωνία 63 2006-σήμερα
26 Λουίς Σουάρεζ   Ουρουγουάη 63 2007-σήμερα
27 Ρονάλντο   Βραζιλία 62 1994-2011
28 Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς   Σουηδία 62 2001-2016
29 Αχμέντ Ραντί  Ιράκ 62 1982-1997
30 Ίμρε Σλόσσερ-Λάκατος  Ουγγαρία 59 1906-1927
31 Νταβίντ Βίγια  Ισπανία 59 2005-2017
32 Έντιν Τζέκο   Βοσνία και Ερζεγοβίνη 58 2007-σήμερα
33 Τσα Μπουμ Κουν   Νότια Κορέα 58 1972-1986
34 Κάρλος Παβόν  Ονδούρα 57 1993-2010
35 Κλιντ Ντέμπσι   Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής 57 2004-2018
36 Γιούνις Μαχμούντ  Ιράκ 57 2002-2016
37 Λάντον Ντόνοβαν   Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής 57 2000-2014
38 Σαμουέλ Ετό   Καμερούν 56 1997-2014
39 Μπάντερ Αλ Μουτάουα  Κουβέιτ 56 2003-σήμερα
40 Β.Π. Σαθιάν   Ινδία 55 1985-1995
41 Ρομάριο   Βραζιλία 55 1987-2005
42 Καζουγιόσι Μιούρα  Ιαπωνία 55 1990-2000
43 Γιαν Κόλερ   Τσεχία 55 1999-2009
44 Φάντι Αχμάντ  Σιγκαπούρη 55 1979-1997
45 Ρομέλου Λουκάκου   Βέλγιο 55 2010-σήμερα
46 Γκαμπριέλ Μπατιστούτα   Αργεντινή 54 1991-2002
47 Αλί Ασφάκ   Μαλδίβες 53 2003-σήμερα
48 Γιοακίμ Στράιχ  Ανατολική Γερμανία 53 1969-1984
49 Γουέιν Ρούνεϊ   Αγγλία 53 2003-2018
50 Πολ Νίλσεν  Δανία 52 1910-1925
51 Φιλ Γιανγκχάσμπαντ   Φιλιππίνες 52 2006-2019
52 Χαβιέρ Ερνάντες   Μεξικό 52 2009-σήμερα
53 Γιον Νταλ Τόμασον  Δανία 52 1997-2010
54 Αντνάν Αλ Ταλγιανί  Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 52 1983-1997
55 Λάγιος Τίχι   Ουγγαρία 51 1955-1971
56 Λε Τσονγκ Βιν   Βιετνάμ 51 2004-2016
57 Ασαμόα Γκιάν   Γκάνα 51 2003-σήμερα
58 Χακάν Σουκούρ   Τουρκία 51 1992-2007
59 Τιερί Ανρί   Γαλλία 51 1997-2010
60 Έντισον Καβάνι  Ουρουγουάη 51 2008-σήμερα
61 Καρίμ Μπαγκερί  Ιράν 50 1993-2010
62 Ρόμπιν Φαν Πέρσι  Ολλανδία 50 2005-2017
63 Χουάν Σουν Χονγκ  Νότια Κορέα 50 1988-2002
64 Τιμ Κέιχιλ  Αυστραλία 50 2004-2018
65 Σίντζι Οκαζάκι  Ιαπωνία 50 2008-σήμερα

Δείτε επίσηςΕπεξεργασία

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. «RSSSF : Imre Schlosser : Goals in international matches» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2020. 
  2. «The Top 50 International Goalscorers of All Time» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2020. 
  3. «UEFA : Europe's all-time top international goalscorers» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2020. 
  4. «RSSSF : Ferenc Puskás : Goals in international matches» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2020. 
  5. «RSSSF : Ali Daei - Century of international appearances» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2020. 
  6. «Mokhtar Dahari» (στα Ιταλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2020. 
  7. «Malaysian football legends : Mokhtar Dahari» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2020. 
  8. «Mohamed Mokhtar Dahari – Century of International Appearances» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2020.