Κατάλογος ποδοσφαιριστών ανδρών με 500 ή περισσότερα γκολ

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Στην ιστορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου 56 παίκτες σημείωσαν 500 ή περισσότερα γκολ κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, σύμφωνα με την έρευνα της Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation (RSSSF). Η κατάταξη που ακολουθεί λαμβάνει υπόψη τα τέρματα που σημειώθηκαν σε επίσημους αγώνες που διεξήχθησαν με εθνικές ομάδες σε όλα τα επίπεδα ηλικίας και σε ομάδες ανδρών σε όλες τις διοργανώσεις.[1]

ΚατάταξηΕπεξεργασία

Κλειδί = † Απεβίωσε

Τα μη επαληθευμένα δεδομένα εξαιρούνται από τα δεδομένα των παικτών. Το άθροισμα των γκολ και των αγώνων σε ορισμένους μπορεί να είναι υψηλότερο και δηλώνεται με το πρόσημο (+). Ως βάση λαμβάνεται η τελευταία ανακοίνωση της RSSSF.[1] Οι παίκτες με έντονους χαρακτήρες είναι επί του παρόντος ενεργοί. Τα δεδομένα είναι ακριβή έως 24 Ιουλίου 2021.

Θέση Ποδοσφαιριστής Τέρματα Συμμετοχές Αναλογία Περίοδοι
1   Έρβιν Χέλμχεν 982+ 575 1.71 1924–1951
2  /  Γιόζεφ Μπίτσαν 948+ 621 1.53 1931–1957
3   Ρόνι Ρουκ 886+ 955+ 0.93 1930–1961
4  /  Φέρεντς Πούσκας 806 793 1.02 1943–1967 [2]
5   Κριστιάνο Ρονάλντο 801 1.109 0.72 2001–σήμερα [1]
6   Φέρεντς Ντέακ 795+ 511+ 1.56 1939–1959
7   Ρομάριο 780 1.000 0.78 1984–2009
8   Λιονέλ Μέσι 777 986 0.79 2003–σήμερα [2]
9   Πελέ 775 840 0.92 1956–1977 [3]
10   Άμπε Λένστρα 775+ 826+ 0.94 1936–1963
11   Τόμι Λότον 736+ 825 0.89 1933–1957
12   Γκερντ Μίλερ 735 793 0.93 1963–1981
13   Τζο Μπάμπρικ 678+ 565 1.2 1925–1943
14   Τζίμι Τζόουνς 674+ 637 1.06 1946–1965
15

 /  Ερνστ Βιλιμόφσκι

663+ 474 1.4 1932–1957
16   Φέρεντς Μπένε 630 946 0.67 1959–1985
17   Γκιούλα Ζέγκελερ 611 641 0.95 1931–1953
18   Φερνάντο Πεϊρότεο 597 369 1.62 1937–1949
19   Εουσέμπιο 591+ 631 0.94 1957–1980
20   Ούβε Ζέελερ 582 686 0.85 1946–1978
21   Ντέιβιντ «Μπόι» Μάρτιν 581+ 504 1.15 1930–1947
22   Τούλιο «Μαραβίλια» 576 839 0.69 1987–2019
23   Φριτς Βάλτερ 574+ 572 1 1928–1959
24   Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς 573 966 0.59 1999–σήμερα [3]
25   Φραντς Μπίντερ 569+ 430 1.32 1927–1949
26

  Ίμρε Σλόσσερ-Λάκατος

569+ 458 1.24 1905–1928
27   Τζίμι Γκριβς 568 813 0.7 1955–1980
28

  Χιούι Γκάλαχερ

565+ 812 0.7 1920–1940
29   Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι 563 834 0.68 2004–σήμερα
30   Γκλεν Φέργκιουσον 563 1.058 0.53 1987–2011
31   Ούγκο Σάντσες 562 956 0.59 1972–1997
32   Ζοζέ Τόρες 561 615 0.91 1953–1980
33

  Σάντορ Κότσις

556 537 1.04 1945–1966
34   Φρέντερικ Ρόμπερτς 554+ 427 1.3 1923–1937
35   Τζον Όλντριτζ 551+ 981 0.56 1976–1998
36   Τζίμι ΜακΓκρόρι 549 545 1.01 1918–1938
37   Ζίκο 545 797 0.68 1960–1994
38   Φέρεντς Σούσα 541 594 0.91 1940–1961
39   Γιόζεφ Τάκατς 539 526 1.02 1920–1942
40

  Τζοκ Ντοντς

538 604 0.89 1932–1950
41   Τζίμι Κέλι 538+ 951 0.57 1926–1956
42   Ισίδρο Λάνγκαρα 534+ 433 1.23 1930–1948
43

  Γουίλιαμ «Ντίξι» Ντιν

531 577 0.92 1923–1940
44   Νάντορ Χιντεγκούτι 526 678 0.78 1938–1958
45   Χανς Κρανκλ 518 725 0.71 1970–1989
46

  Ρομπέρτο Ντιναμίτε

517 852 0.61 1971–1992
47  /  Αλφρέδο Ντι Στέφανο 513 703 0.73 1944–1966
48   Γκούναρ Νόρνταλ 510+ 587 0.87 1936–1961
49   Γιόζεφ Μέρμανς 509 634 0.8 1937–1960
50   Λουίς Σουάρες 509 820 0.62 2005–σήμερα
51

  Γκιόργκι Σάροσι

507 592 0.86 1929–1949
52

  Στιβ Μπλούμερ

507+ 756 0.67 1890–1914
53

  Βίλι φαν ντερ Κάουλεν

504 805 0.63 1962–1983
54   Ροζέ Μιλά 503+ 905 0.56 1967–1996
55

  Άρθουρ Ρόλι

502+ 729 0.69 1941–1967
56   Λάγιος Τίχι 500 610 0.82 1952–1971

Σημειώσεις:

1) Δε συμπεριλαμβάνονται τα τέρματα του Εουσέμπιο στη Μοζαμβίκη από την RSSSF καθώς δεν είναι διευκρινισμένο αν όλα όσα είναι καταγεγραμμένα είναι τέρματα συλλόγου σε ομάδα ανδρών.

2) Σύμφωνα με τις σημειώσεις της λίστας της RSSSF, και ο Γκάντφρι Τσιτάλου της Ζάμπιας έχει σκοράρει πάνω από 500 τέρματα, αλλά δεν έχει συμπεριληφθεί στη λίστα ακόμα γιατί δεν έχει γίνει καταγραφή των λεπτομερών δεδομένων των τερμάτων και αγώνων του.[1]

Οι κορυφαίοι σκόρερ στην ιστορία του ποδοσφαίρου με πάνω από 1.000 γκολΕπεξεργασία

Στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ιστορία εκτός από τους επίσημους αγώνες καταγράφονται και οι φιλικοί, οι οποίοι ήταν σαφώς περισσότεροι τον 20ό αιώνα μέχρι την καθιέρωση πολλαπλών επίσημων διοργανώσεων. Η λίστα των καλύτερων σκόρερ στην ιστορία που ξεπέρασαν τα 1.000 συνολικά τέρματα σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της RSSSF [1] και τελευταία ενημέρωση 24 Ιουλίου 2021 έχει ως εξής:

ΚατάταξηΕπεξεργασία

Θέση Ποδοσφαιριστής Τέρματα Συμμετοχές Αναλογία
1

  Λάγιος Τίχι

1.912+ 1.301+ 1.47
2  /  Γιόζεφ Μπίτσαν 1.812+ 1.089+ 1.66
3   Έρβιν Χέλμχεν 1.610+ 936+ 1.72
4  /  Φέρεντς Πούσκας 1.571+ 1.271+ 1.24
5   Γκερντ Μίλερ 1.483 1.228 1.21
6

  Φέρεντς Μπένε

1.412+ 1.448+ 0.98
7

  Φέρεντς Ντέακ

1.370+ 830+ 1.65
8   Πελέ 1.303 1.392 0.94
9

  Φραντς Μπίντερ

1.202+ 831+ 1.45
10   Γιόζεφ Τάκατς 1.201+ 936+ 1.28
11   Σάντορ Κότσις 1.183+ 904+ 1.31
12   Φέρεντς Σούσα 1.132+ 1.008+ 1.12
13   Γκιούλα Σιλάγκι 1.114+ 919+ 1.21
14  /  Ερνστ Βιλιμόφσκι 1.076+ 685+ 1.57
15   Γκιούλα Ζέγκελερ 1.069+ 947+ 1.13
16   Ίμρε Σλόσσερ-Λάκατος 1.017+ 797+ 1.28
17   Φλόριαν Άλμπερτ 1.017+ 1.093+ 0.93
18

  Άμπε Λένστρα

1.004+ 1.033+ 0.97
19   Νάντορ Χιντεγκούτι 1.003+ 1.044+ 0.96
20   Ρομάριο 1.002 1.209 0.83

Σημείωση : Δε συμπεριλαμβάνεται ο Αρτούρ Φριντενράιχ για τον οποίο η FIFA έχει αναγνωρίσει 1.329 τέρματα σε όλους τους αγώνες του χωρίς να υπάρχουν τα αντίστοιχα στατιστικά στοιχεία.

Ποδοσφαιριστές με πάνω από 1.000 γκολ συνολικά στο υψηλότερο επίπεδοΕπεξεργασία

Ο προσδιορισμός αυτός περιλαμβάνει ποδοσφαιριστές που έχουν σημειώσει πάνω από 1.000 τέρματα σε επίσημους και φιλικούς αγώνες στο υψηλότερο επίπεδο. Αυτός ο τρόπος ταξινόμησης της RSSSF δεν αναγνωρίζεται από τη FIFA. Μόνο τρεις ποδοσφαιριστές στην ιστορία έχουν πετύχει κάτι τέτοιο.

Κατάταξη

Θέση Ποδοσφαιριστής Επίσημοι αγώνες Διεθνείς φιλικοί αγώνες Εγχώρια φιλικά Σύνολο
1

  Πελέ

769 391 96 1.256
2  /  Γιόζεφ Μπίτσαν 743 195 193 1.081
3

 /  Φέρεντς Πούσκας

761 179 71 1.011

Λίστα ποδοσφαιριστών με 500 ή περισσότερα τέρματα στο υψηλότερο επίπεδοΕπεξεργασία

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS) δημοσίευσε λίστα με τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές που σημείωσαν πάνω από 500 τέρματα σε επίσημους αγώνες και σε κορυφαίες μόνο διοργανώσεις ομάδων ανδρών. Ο προσδιορισμός αυτός δεν αναγνωρίζεται από τη FIFA. Δε συμπεριλαμβάνονται τέρματα σε ερασιτεχνικό επίπεδο, τέρματα σε χαμηλότερες κατηγορίες πλην της πρώτης (ή αντίστοιχου επιπέδου σύμφωνα με τη διοργάνωση του εθνικού πρωταθλήματος) ή σε δεύτερες εθνικές ομάδες ή μικτές ομάδες. Ως εκ τούτου δε συμπεριλαμβάνει όλη την επαγγελματική καριέρα των ποδοσφαιριστών. Σε μικρότερη έκταση ανάλογα ποιοτικά στοιχεία έχει ανακοινώσει και η RSSSF χωρίς όμως ανάλογα τελικά στοιχεία.[4] Ως βάση λαμβάνεται η ανακοίνωση της IFFHS της 1ης Μαρτίου 2021[5] και οι μετέπειτα ενημερώσεις.[6] Τα στοιχεία είναι ακριβή έως 24 Ιουλίου 2021.

 
Ο Γιόζεφ Μπίτσαν είναι ένας από τους τρεις μόνο ποδοσφαιριστές που βρίσκονται σε όλες τις λίστες με τους κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών έχοντας τις υψηλότερες κατά μέσο όρο θέσεις στις κατατάξεις
 
Ο Φέρεντς Πούσκας είναι ένας από τους τρεις μόνο ποδοσφαιριστές που βρίσκονται σε όλες τις λίστες με τους κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών
 
Ο Πελέ είναι ένας από τους τρεις μόνο ποδοσφαιριστές που βρίσκονται σε όλες τις λίστες με τους κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών

ΚατάταξηΕπεξεργασία

Θέση Ποδοσφαιριστής Τέρματα
1

  Κριστιάνο Ρονάλντο

783
2   Πελέ 765
3   Ρομάριο 753
4   Λιονέλ Μέσι 748
5  /  Φέρεντς Πούσκας 729
6  /  Γιόζεφ Μπίτσαν 720
7   Τζίμι Τζόουνς 647
8   Γκερντ Μίλερ 634
9   Εουσέμπιο 622
10   Τζο Μπάμπρικ 616
11   Γκλεν Φέργκιουσον 562
12   Φερνάντο Πεϊρότεο 552
  Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς
14   Ούβε Ζέελερ 551
15   Τζίμι ΜακΓκρόρι 550
16

 /  Αλφρέδο Ντι Στέφανο

530
17   Γκιόργκι Σάροσι 526
18   Ρομπέρτο Ντιναμίτε 511
19   Ούγκο Σάντσες 507
  Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι
21   Ίμρε Σλόσσερ-Λάκατος 504
22   Λουίς Σουάρες 503
23   Φραντς Μπίντερ 502


Σημείωση: Οι ανωτέρω λίστες βασίζονται μόνο στα στοιχεία των στατιστικών υπηρεσιών και έρχονται σε ορισμένες περιπτώσεις σε αντίθεση με τις αναγνωρίσεις της FIFA. Η ανώτατη ποδοσφαιρική αρχή αναγνωρίζει ως κορυφαίο σκόρερ το Γιόζεφ Μπίτσαν με 805 τέρματα σε επίσημους αγώνες και συμπεριλαμβανομένων και των φιλικών 1.468.[7]

Δείτε επίσηςΕπεξεργασία

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «RSSSF : Prolific Scorers Data» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2021. 
  2. «Prolific Scorers Data - Ferenc Puskás - Additional Data» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2021. 
  3. «Prolific Scorers Data - Pelé - Additional Data» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2021. 
  4. «Best Goalscorers All-Time (Official Matches - Top level)» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2021. 
  5. «IFFHS ALL TIME WORLD'S BEST GOAL SCORER RANKING» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Μαρτίου 2021. 
  6. «ROBERT LEWANDOWSKI : 502 GOALS !» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2021. 
  7. «FIFA : BICAN, ATTAQUANT QUI MARQUE... À VIE» (στα Γαλλικά). 25 Σεπτεμβρίου 2020. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Σεπτεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2020.