Κατάλογος ποδοσφαιριστών ανδρών με 500 ή περισσότερα γκολ

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Στην ιστορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου 76 παίκτες έχουν σημειώσει 500 ή περισσότερα γκολ κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, σύμφωνα με την έρευνα της Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation (RSSSF), που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 2006.[1] Η κατάταξη που ακολουθεί λαμβάνει υπόψη τα τέρματα που σημειώθηκαν σε επίσημους αγώνες που διεξήχθησαν με εθνικές ομάδες σε όλα τα επίπεδα ηλικίας και σε ομάδες ανδρών σε όλες τις διοργανώσεις.[2]

Κατάταξη

Επεξεργασία

Κλειδί = † Απεβίωσε

Τα μη επαληθευμένα δεδομένα εξαιρούνται από τα αριθμητικά σύνολα των παικτών. Το άθροισμα των γκολ και των αγώνων σε ορισμένους μπορεί να είναι υψηλότερο και δηλώνεται με το σύμβολο (+). Ως βάση λαμβάνεται η τελευταία ανακοίνωση της RSSSF.[2][3][4][5][6] Οι παίκτες με έντονους χαρακτήρες είναι επί του παρόντος ενεργοί. Τα δεδομένα είναι ακριβή έως 18 Ιουλίου 2024.

 
Ο Έρβιν Χέλμχεν είναι πρώτος σκόρερ όλων των εποχών σε επίσημους αγώνες
 
Ο Γιόζεφ Μπίτσαν είναι δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών, τόσο σε επίσημους αγώνες, όσο και στο γενικό σύνολο
Θέση Ποδοσφαιριστής Τέρματα Συμμετοχές Αναλογία Περίοδοι
1   Έρβιν Χέλμχεν 987+ 577 1.71 1924–1951
2     Γιόζεφ Μπίτσαν 950+ 624 1.52 1931–1957
3   Ρόνι Ρουκ 934+ 1.029 0.91 1929–1961
4   Κριστιάνο Ρονάλντο 913 1.267 0.72 2001–σήμερα
5   Λιονέλ Μέσι 867 1.125 0.77 2003–σήμερα
6   Τζίμι Τζόουνς 840+ 756 1.11 1943–1965
7     Φέρεντς Πούσκας 802 792 1.01 1943–1967
8   Φέρεντς Ντέακ 796+ 515+ 1.55 1939–1959
9   Άμπε Λένστρα 789+ 850 0.93 1936–1967
10   Ρομάριο 785 1.003 0.78 1984–2009
11   Πελέ 778 851 0.91 1956–1977
12   Τόμι Λότον 743+ 827 0.9 1933–1957
13   Γκερντ Μίλερ 735 793 0.93 1963–1981
14

  Σάμι Χιουζ

723+ 749 0.97 1943–1963
15   Τζο Μπάμπρικ 690+ 578 1.19 1925–1943
16   Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι 684 998 0.69 2004–σήμερα
17

    Ερνστ Βιλιμόφσκι

683+ 484 1.41 1932–1957
18

  Τομ Ουόρινγκ

670+ 700 0.96 1924–1948
19   Φέρεντς Μπένε 635 971 0.65 1959–1985
20   Εουσέμπιο 626+ 658 0.95 1957–1980
21   Τζο Σμιθ 616 903 0.68 1908–1931
22   Ντέιβιντ «Μπόι» Μάρτιν 611+ 527 1.16 1930–1947
23   Γκιούλα Ζέγκελερ 611 649 0.94 1931–1953
24   Φρέντερικ Ρόμπερτς 608+ 468 1.3 1922–1937
25   Σταν Μόρτενσεν 606+ 810 0.75 1938–1962
26   Φερνάντο Πεϊρότεο 598 369 1.62 1937–1949
27   Τζίμι Γκριβς 590 842 0.7 1955–1980
28   Φριτς Βάλτερ 586+ 583 1.01 1938–1959
29   Ούβε Ζέελερ 586 688 0.85 1946–1978
30   Τούλιο «Μαραβίλια» 585 950+ 0.62 1987–2014
31   Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς 582 1.001 0.58 1999–2023
32   Λουίς Σουάρες 578 975 0.59 2005–σήμερα
33   Τζίμι Κέλι 571+ 1.001 0.57 1926–1957
34

  Ίμρε Σλόσσερ-Λάκατος

570+ 464 1.23 1905–1928
35   Φραντς Μπίντερ 569+ 430 1.32 1927–1949
36   Γκλεν Φέργκιουσον 569 1.084 0.52 1987–2011
37

  Γουίλιαμ «Ντίξι» Ντιν

568 612 0.93 1923–1940
38

  Χιούι Γκάλαχερ

566+ 715 0.79 1920–1940
39   Τζον Όλντριτζ 565+ 981 0.58 1976–1998
40   Ούγκο Σάντσες 562 956 0.59 1972–1997
41   Ζοζέ Τόρες 561 615 0.91 1953–1980
42   Τζίμι ΜακΓκρόρι 558 549 1.02 1918–1938
43   Ισίδρο Λάνγκαρα 556+ 445 1.25 1930–1948
44

  Σάντορ Κότσις

556 537 1.04 1945–1966
45

  Πολ Ντεσάν

552+ 605 0.91 1927–1947
46   Ντέιβιντ Ουίλσον 551+ 605 0.91 1927–1947
47

  Τόμι Ντίκσον

546+ 782 0.7 1946–1966
48   Ζίκο 546 798 0.68 1960–1994
49   Φέρεντς Σούσα 544 600 0.91 1940–1961
50   Ντέιβ Χάλιντεϊ 543+ 640 0.85 1920–1938
51   Γιόζεφ Τάκατς 542 528 1.03 1920–1942
52

  Τζοκ Ντοντς

542 612 0.89 1932–1950
53   Τζίμι Σμιθ 540 526 1.03 1928–1946
54

  Χιούι Φέργκιουσον

528+ 559 0.94 1914–1930
55     Αλφρέδο Ντι Στέφανο 524 720 0.73 1944–1966
56   Νάντορ Χιντεγκούτι 523 674 0.78 1938–1958
57   Ντες Ντίκσον 523+ 716 0.73 1964–1983
58

  Ντένις Ουέστκοτ

522+ 575 0.91 1933–1954
59

  Ρομπέρτο Ντιναμίτε

519 869 0.6 1971–1992
60   Χανς Κρανκλ 518 725 0.71 1970–1989
61   Γιόζεφ Μέρμανς 518 644 0.8 1937–1960
62   Γκούναρ Νόρνταλ 514+ 597 0.86 1936–1961
63

  Τρέβορ Τόμσον

512+ 589 0.87 1955–1969
64

  Τζόρτζιο Κινάλια

512+ 707 0.72 1962–1990
66   Ντέιβιντ Μακλίν 511+ 801 0.64 1906–1931
66

  Γκιόργκι Σάροσι

511 607 0.84 1929–1949
67

  Καρίμ Μπενζεμά

508 981 0.52 2004–
68

    Ίστβαν Άβαρ

507 449 1.13 1922–1949
69

  Στιβ Μπλούμερ

504 755 0.67 1890–1914
70

  Βίλι φαν ντερ Κάουλεν

504 805 0.63 1962–1983
71   Ροζέ Μιλά 504+ 906 0.56 1967–1996
72

  Άλμπερτ Ντε Κλέιν

503+ 588 0.86 1933–1955
73

  Τζορτζ Κάμσελ

503+ 590 0.85 1923–1942
74

  Ντένις Γκάι †

503+ 631 0.8 1960–1978
75

  Άρθουρ Ρόλι

502+ 729+ 0.69 1941–1967
76   Λάγιος Τίχι 500 628 0.8 1952–1971

Σημείωση:

Σύμφωνα με τις σημειώσεις της λίστας της RSSSF, και ο Γκόντφρι Τσιτάλου από τη Ζάμπια και οι Αυστραλοί Αλφ Κουίλ και Ρετζ Ντέιτ έχουν σημειώσει πάνω από 500 τέρματα, αλλά δεν έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα ακόμα γιατί δεν έχει γίνει αξιόπιστη καταγραφή των δεδομένων των τερμάτων και αγώνων τους.[2]

Οι κορυφαίοι σκόρερ στην ιστορία του ποδοσφαίρου με περισσότερα από 1.000 γκολ

Επεξεργασία

Στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ιστορία εκτός από τους επίσημους αγώνες καταγράφονται και οι φιλικοί, οι οποίοι ήταν σαφώς περισσότεροι τον 20ό αιώνα μέχρι την καθιέρωση πολλαπλών επίσημων διοργανώσεων. Η λίστα των ποδοσφαιριστών στην ιστορία που ξεπέρασαν τα 1.000 συνολικά τέρματα σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της RSSSF[2][7] και τελευταία ενημέρωση 17 Ιανουαρίου 2024 έχει ως εξής:

 
Ο Λάγιος Τίχι είναι πρώτος σκόρερ όλων των εποχών σε επίσημους και φιλικούς αγώνες
 
Ο Ίμρε Σλόσσερ-Λάκατος ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής που ξεπέρασε τα 1.000 γκολ κατά τη διάρκεια της καριέρας του

Κατάταξη

Επεξεργασία

Κλειδί = † Απεβίωσε

Θέση Ποδοσφαιριστής Τέρματα Συμμετοχές Αναλογία
1

  Λάγιος Τίχι

1.917+ 1.307+ 1.47
2     Γιόζεφ Μπίτσαν 1.813+ 1.089+ 1.66
3   Έρβιν Χέλμχεν 1.611+ 936+ 1.72
4     Φέρεντς Πούσκας 1.569+ 1.270+ 1.24
5   Γκερντ Μίλερ 1.483 1.228 1.21
6

  Φέρεντς Μπένε

1.425+ 1.480+ 0.96
7

  Φέρεντς Ντέακ

1.375+ 839+ 1.64
8   Πελέ 1.324 1.413 0.94
9   Γιόζεφ Τάκατς 1.214+ 940+ 1.29
10

  Φραντς Μπίντερ

1.202+ 832+ 1.44
11   Σάντορ Κότσις 1.185+ 905+ 1.31
12   Φέρεντς Σούσα 1.155+ 1.029+ 1.12
13   Γκιούλα Σιλάγκι 1.114+ 919+ 1.21
14   Γκιόργκι Σάροσι 1.098+ 1.051+ 1.04
15     Ερνστ Βιλιμόφσκι 1.077+ 688+ 1.57
16   Γκιούλα Ζέγκελερ 1.076+ 961+ 1.12
17   Νάντορ Χιντεγκούτι 1.043+ 1.074+ 0.97
18   Ρόνι Ρουκ 1.031+ 1.104+ 0.93
19

  Άμπε Λένστρα

1.030+ 1.099+ 0.94
20   Φλόριαν Άλμπερτ 1.017+ 1.093+ 0.93
21   Ίμρε Σλόσσερ-Λάκατος 1.016+ 800+ 1.27
22

    Ίστβαν Άβαρ

1.007 780 1.29
23   Ρομάριο 1.002 1.209 0.83

Σημείωση : Δε συμπεριλαμβάνεται ο Αρτούρ Φριντενράιχ για τον οποίο η FIFA έχει αναγνωρίσει 1.329 τέρματα σε όλους τους αγώνες του[8] χωρίς να υπάρχουν τα αντίστοιχα στατιστικά στοιχεία.

Σημείωση: Οι ανωτέρω λίστες βασίζονται μόνο στα στοιχεία των στατιστικών υπηρεσιών και έρχονται σε ορισμένες περιπτώσεις σε αντίθεση με τις αναγνωρίσεις της FIFA. Η ανώτατη ποδοσφαιρική αρχή αναγνωρίζει ως πρώτο σκόρερ σε επίσημους αγώνες το Κριστιάνο Ρονάλντο[9] και το Γιόζεφ Μπίτσαν στο σύνολο επίσημων και φιλικών με 1.468.[10]

Δείτε επίσης

Επεξεργασία

Παραπομπές

Επεξεργασία
  1. «RSSSF : Profilic Scorers Data (2006)» (στα Αγγλικά). 5 Μαΐου 2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαΐου 2006. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2023. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 «RSSSF : Prolific Scorers Data» (στα Αγγλικά). 17 Ιανουαρίου 2024. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιανουαρίου 2024. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2024. 
  3. «The truth behind Pele's disputed goal tally» (στα Αγγλικά). 13 Δεκεμβρίου 2022. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Φεβρουαρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2022. 
  4. «With 801 goals, is Ronaldo the top scorer in football history?» (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 8 Απριλίου 2022. 
  5. «Ecco perché Cristiano Ronaldo ha già superato Pelé» (στα Ιταλικά). 4 Φεβρουαρίου 2021. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2021. 
  6. Stéphane Cohen (2023). Pelé (στα Γαλλικά). Solar éditions. ISBN 978-2263181085. 
  7. «Who scored the most goals in history?» (στα Αγγλικά). 21 Οκτωβρίου 2021. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Δεκεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2021. 
  8. «FIFA : São Paulo - Artur Friedenreich» (στα Γερμανικά). 23 Απριλίου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Μαρτίου 2020. Ανακτήθηκε στις 29 Μαρτίου 2020. 
  9. «FIFA : Cristiano Ronaldo et le Portugal : une histoire de records» (στα Γαλλικά). 18 Μαρτίου 2022. Ανακτήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2023. 
  10. «FIFA : Bican, attaquant qui marque... à vie» (στα Γαλλικά). 25 Σεπτεμβρίου 2020. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιανουαρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2023.