Λένα Μάιερ-Λάντρουτ

Η Λένα Γιοχάνα Τερέζε Μάιερ-Λάντρουτ (γερμανικά: Lena Johanna Therese Meyer-Landrut‎; 23 Μαΐου 1991) είναι Γερμανίδα τραγουδίστρια και στιχουργός, ευρύτερα γνωστή ως νικήτρια του Διαγωνισμού Τραγουδιού Eurovision 2010.

Λένα Μάιερ-Λάντρουτ
2019 Lena - by 2eight - DSC4476.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Lena Johanna Therese Meyer-Landrut (Γερμανικά)
ΓέννησηΛένα Γιοχάνα Τερέζε Μάιερ-Λάντρουτ
23 Μαΐου 1991 (1991-05-23) (30 ετών)
Αννόβερο, Γερμανία
ΨευδώνυμοLena[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Αγγλικά
ΣπουδέςIGS Roderbruch
Πανεπιστήμιο της Κολωνίας
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΤραγουδίστρια, Στιχουργός
Αξιοσημείωτο έργοSatellite (τραγούδι)
My Cassette Player
Περίοδος ακμής2010
Οικογένεια
ΣύντροφοςΜαρκ Φόρστερ (από 2019)
ΓονείςΛαντισλάς Μάιερ-Λάντρουτ
Ντανιέλα Μάιερ-Λάντρουτ
ΣυγγενείςΆντρεας Μάιερ-Λάντρουτ (παππούς)
Αξιώματα και βραβεύσεις
Βραβεύσεις1η θέση στη Eurovision 2010 με την Γερμανία
Ιστότοπος
www.lena-meyer-landrut.de
Commons page Σχετικά πολυμέσα

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Παιδικά χρόνιαΕπεξεργασία

Η Λένα Μάιερ-Λάντρουτ γεννήθηκε στις 23 Μαΐου 1991 στο Αννόβερο της Γερμανίας.[2]. Είναι εγγονή του Αντρέας Μάιερ-Λάντρουτ (γερ. Andreas Meyer-Landrut), πρέσβη της Δυτικής Γερμανίας στην ΕΣΣΔ, στην Μόσχα από το 1980 μέχρι το 1983 και από το 1987 μέχρι το 1989 (υπάλληλος της πρεσβεία την δεκαετία του 50)[3].

Μιας και ήταν το μοναδικό παιδί της οικογένειας, η Λένα ασχολείται με το χορό από την ηλικία των 5. Αρχικά, ασχολούνταν με ομαδικό χορό, ενώ μετά άρχισε να ασχολείται με σύγχρονους χορούς, όπως η χιπ χοπ. Η Λένα συμμετείχε σε γερμανικές τηλεοπτικές σειρές, αλλά ποτέ δεν έχει λάβει δίπλωμα ηθοποιίας ή μουσικής[4]. Πηγαίνει στο IGS Roderbruch Hannover, όπου τον Απρίλιο του 2010, έδωσε τελικές εξετάσεις[5][6].

ΚαριέραΕπεξεργασία

Διαγωνισμός Τραγουδιού EurovisionΕπεξεργασία

 
Η κάρτα ψηφοφορίας για την Γερμανία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision 2010.

Στις 12 Μαρτίου 2010, η Λένα έλαβε το δικαίωμα να εκπροσωπήσει την Γερμανία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision 2010, ο οποίο διεξήχθη στο Όσλο της Νορβηγίας, με το τραγούδι Satellite. Μιας και η Γερμανία ανήκει στην Μεγάλη Τετράδα (για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision), η Λένα πέρασε απευθείας στον τελικό. Η Λένα συμμετείχε με το νούμερο 22.

Η Λένα έγινε νικήτρια του Διαγωνισμού Τραγουδιού Eurovision 2010, αφού έλαβε 246 πόντους. Έλαβε την 1η θέση με διαφορά 76 πόντων από το συγκρότημα MaNga (Τουρκία) το οποίο έλαβε την 2η θέση, και με διαφορά 84 πόντων από το ρουμανικό ντουέτο της Πάουλα Σέλινγκ και του Οβίντιου Τσερναουτέανου, το οποίο έλαβε την 3η θέση[7].

Μια εβδομάδα μετά τον διαγωνισμό, στο YouTube, το βίντεο για το τραγούδι Satellite παρακολούθησαν 2,5 εκατομμύρια φορές (μέχρι τον πρώτο ημιτελικό - 9,7 εκατομμύρια φορές, μέχρι τον τελικό - 17,2 εκατομμύρια), και με αυτό τον τρόπο κατάφερε να νικήσει με μεγάλη διαφορά τους αντιπάλους της. Τρία τραγουδία της Λένας βρέθηκαν στις 3 πρώτες θέσεις του γερμανικού iTunes Store.

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

ΆλμπουμςΕπεξεργασία

  • My Cassette Player (2010)
  • Good News (2011)
  • Stardust (2012)
  • Crystal Sky (2015)
  • Only Love, L (2019)

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

ΚινηματογράφοςΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος ταινίας Ρόλος
2010 A Turtle's Tale: Sammy's Adventures Shely φωνή στη γερμανική μεταγλώττιση
2014 Tarzan 3D Jane
2016 Trolls Poppy
2019 Wonder Park June

ΤηλεόρασηΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος προγράμματος Ρόλος Σημειώσεις
2011 Bundesvision Song Contest 2011 Η Ίδια - Συμπαρουσιάστρια
2012 Durch die Nacht mit … Casper Η Ίδια ντοκιμαντέρ
2013 The Voice Kids Η Ίδια - Κριτής γερμανική εκδοχή - σεζόν 1-4 & 7-8
2014
2015
2016
2019
2020
2017 Sing meinen Song - Das Tauschkonzert Η Ίδια - Διαγωνιζόμενη

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Czech National Authority Database. xx0124290. Ανακτήθηκε στις 30  Αυγούστου 2020.
  2. Deutscher Depeschendienst. Musik: Lena Meyer-Landrut: Zwischen Grand Prix und Schulbank. Ad-hoc-news.de. 12 March 2010. (Γερμανικά)
  3. Auswärtiges Amt. Germany — Speech on the 10th anniversary of the Deutsch-Russisches Forum. Auswaertiges-amt.de. 17 February 2003. (Γερμανικά)
  4. Fraczek, Jennifer. Kandidatin für Oslo: Wie aus Lena Meyer-Landrut plötzlich ein Star wird. Welt.de. 13 February 2010. (Γερμανικά)
  5. USFO : Lena Meyer-Landrut auf dem Weg nach Oslo. Welt.de. 12 March 2010. (Γερμανικά)
  6. Norddeutscher Rundfunkt. Lena Meyer-Landrut. Eurovision.ndr.de. (Γερμανικά)
  7. LENTA.RU: Online μετάδοση του Διαγωνισμού Τραγουδιού Eurovision 2010 (Ρωσικά)

Άλλες πηγέςΕπεξεργασία


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Майер-Ландрут, Лена της Ρωσικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
Βραβεία και επιτεύγματα
Προκάτοχος
  Αλεξάντερ Ρίμπακ
Fairytale
Νικητές Διαγωνισμού Τραγουδιού Eurovision
2010
Διάδοχος
  Έλλ & Νίκκι
Running Scared
Προκάτοχος
Alex Swings & Oscar Sings!
Miss Kiss Kiss Bang
Συμμετοχή της Γερμανίας στη Eurovision
2010
Διάδοχος
Λένα
Taken by a Stranger
Προκάτοχος
Λένα
Satellite
Συμμετοχή της Γερμανίας στη Eurovision
2011
Διάδοχος
Ρόμαν Λομπ
Standing Still