Νάσος Κεδράκας

Έλληνας ηθοποιός

Ο Αθανάσιος (Νάσος) Κεδράκας (Τρίκαλα Θεσσαλίας, 21 Νοεμβρίου 1915 - Ηλιούπολη, 25 Αυγούστου 1981) ήταν Έλληνας ηθοποιός.

Νάσος Κεδράκας
Νάσος Κεδράκας.jpg
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Νάσος Κεδράκας (Ελληνικά)
Γέννηση21 Νοεμβρίου 1915
Τρίκαλα Θεσσαλίας
Θάνατος25 Αυγούστου 1981 (65 ετών)
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου
Ιδιότηταηθοποιός
Είδος τέχνηςηθοποιός

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Σπούδασε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στην Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από όπου αποφοίτησε το 1942. Κατά τη δεκαετία του 1940 ήταν ενεργός σε ένα κλιμάκιο του θιάσου των «Ενωμένων καλλιτεχνών», στον οποίο λάμβαναν μέρος ηθοποιοί που συμμετείχαν και στην Αντίσταση[1]. Έπαιξε σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου[2].

Χαρακτηριστικός ήταν ο ρόλος του στην ταινία Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα, όπου έκανε τον Μικέ, τον φαρμακοποιό φίλο του Γιώργου Κωνσταντίνου. Στην τηλεοπτική σειρά Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (1975-1976, από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη) έπαιξε το ρόλο του "Κωσταντή".

Απεβίωσε από καρδιακή ανακοπή και ετάφη στην Ηλιούπολη όπου και έμενε. Το 2002 πέθανε και η γυναίκα του, Κικίτσα Κεδράκα, μέλος του ΚΚΕ.

Πρόζες και σκετς 1940-49Επεξεργασία

Ο Κεδράκας υπηρέτησε την τέχνη και έπαιξε σε πρόζες, σκετς και παρλάτες[3] την περίοδο 1940-49, που είχε γράψει ο Μίμης Τραϊφόρος. Ο Ρωμιός (Χρήστος Ευθυμίου - Νάσος Κεδράκας) (σκετς). Σαν την Ελλάδα τη λεβεντομάνα (Ν. Κεδράκας - Γ. Σύλβας - Σ. Βέμπο) (πρόζα). Άντε στο καλό (Κλεό Σκολούδη - Ν. Κεδράκας - Αλίκη Ζαβερδινού - Γιάννης Σύλβας) (σκετς).

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Ρόλος
1946 Πρόσωπα λησμονημένα ταβερνιάρης
1947 Μαρίνα καπετάν Μανώλης
1950 Οι απάχηδες των Αθηνών
1951 Προπαντώς ψυχραιμία
1952 Ο φαταούλας Θρασύβουλος Κοτρώνης
1956 Δολάρια και όνειρα
1957 Το παιδί του δρόμου (φωνή)
1958 Ο μισογύνης
Το εισπρακτοράκι
1959 Έγκλημα στο Κολωνάκι Σωτήρης
1960 Τσακιτζής: Ο προστάτης των φτωχών Καραγκιόζης
Η Νάνσυ την ψώνισε Παναγιώτης (γαλατάς)
Στην πόρτα της κολάσεως
1961 Ο σκληρός άντρας Θανάσης
Επικίνδυνη αποστολή Κωστής
Τα σαράντα παλικάρια Ασημάκης Τσάκωνας
Τα νιάτα θέλουν έρωτα
1962 Θρίαμβος
Οι κατατρεγμένοι
Προδομένη αγάπη Λουκάς
Μάνα κάνε κουράγιο Μήτσος (μπακάλης)
Ψηλά τα χέρια Χίτλερ καπετάν Γιώργης
Έγκλημα στην Ομόνοια
1963 Μίσος
Ζητείται τίμιος καταστηματάρχης
Αγάπησα και πόνεσα
Λενιώ η βοσκοπούλα
Μας κρύβουν τον ήλιο
Μικροί και μεγάλοι εν δράσει ασφαλιστής
Για την αγάπη του παιδιού μου
Οι ανειδίκευτοι / Ευτυχώς χωρίς δουλειά Γερασιμάκης
1964 Αδικημένη Γιάννης (πατέρας Άλκη)
Οι κολασμένοι
Η χαρτοπαίχτρα κύριος Νικολόπουλος
Ζητιάνος μιας αγάπης Στάθης
Κόσμος και κοσμάκης ζωγράφος
Άλλος για το εκατομμύριο Χαρίλαος
Ο εμίρης και ο κακομοίρης Μπάμπης
Ήταν όλοι τους κορόιδα Αγησίλαος
Ορφανή στους πέντε δρόμους
1965 Εξιλέωση Μάντηλας
Φτωχολογιά πατέρας Άννας
Διψασμένη για αγάπη
Με πόνο και με δάκρυα
Και οι 14 ήταν υπέροχοι
Παντρεύουν την αγάπη μου
Καημοί στη φτωχογειτονιά γιατρός
Μια τρελή, τρελή οικογένεια εργάτης
Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα Μικές (φαρμακοποιός)
Πράκτορες 005 εναντίον Χρυσοπόδαρου Παπασωτηρίου
1966 Μεγάλη μου αγάπη
Μην αδικήσεις ορφανή
Κούνια που σε κούναγε Προκόπης
Ούτε μιλάει, ούτε λαλάει δήμαρχος
Κάποια μάνα αναστενάζει
Έχω δικαίωμα να σ' αγαπώ
Η Κλεοπάτρα ήταν Αντώνης Κυριάκος
Ο μπαμπάς μου ο τεντυμπόυς κρατούμενος
Ο Μελέτης στην Άμεσο Δράση πατέρας νύφης
Γαβριέλλα η αμαρτωλή της Αθήνας θείος του Δήμου
Το κορίτσι με τα βουρκωμένα μάτια
Ο άνθρωπος που γύρισε από τον πόνο
1967 Χάιδω Μηνάς
Οι βοσκοί Παπαδήμας
Βίβα Ρένα δάσκαλος ιταλικών
Τρούμπα 67 πατέρας Ρίτας
Ο αχόρταγος Μανώλης
Η παιχνιδιάρα Αντώνης
Άδικη κατάρα ταβερνιάρης
Ο σπαγγοραμένος Παναγιωταρέας
Πατέρα κάτσε φρόνιμα Σωτήρης
Για μια τρύπια δραχμή χωρικός
Η κοινωνία μας αδίκησε
Δροσώ η αρχοντοπούλα
Ένας απένταρος λεφτάς
Τα δολάρια της Ασπασίας πωλητής
Δημήτρη μου Δημήτρη μου Σωτήρης
Η κόρη της Πενταγιώτισσας
Κάποτε κλαίνε και οι δυνατοί
Για την καρδιά της Ωραίας Ελένης
1968 Άγρια πάθη
Ο μικρός δραπέτης ντετέκτιβ
Καταραμένη αγάπη
Ο γίγας της Κυψέλης προπονητής ποδοσφαίρου
Ο πιο καλός ο μαθητής
Το κανόνι και τ' αηδόνι
Ας με κρίνουν οι γυναίκες
Οι άντρες δεν λυγίζουν ποτέ
Αφροδίτη, το κορίτσι που πόνεσε Συνέσιος
Αργυρώ η προδομένη τσελιγκοπούλα
Ο τρελός τάχει 400 πρατηριούχος βενζίνης
Καπετάν φάντης μπαστούνι ιδιοκτήτης κέντρου διασκέδασης
Για ποιον χτυπά η... κουδούνα Αναστάσης
Ο ψεύτης γιατρός
Ξεριζωμένη γενιά Ιορδάνης
Αυτή που δεν λύγισε Θανάσης
Τα ψίχουλα του κόσμου
Το πιο λαμπρό μπουζούκι δάσκαλος
Ταπεινός και καταφρονεμένος Μηνάς
1969 Ποιος Θανάσης; Προκόπης
Ο Νταβέλης
Πανικός
Αγωνία
Η ώρα της αλήθειας Δημήτρης Πάντας
Γαμπρός από τη Γαστούνη
Ο άνθρωπος της καρπαζιάς Μαργαρίτογλου
Για την τιμή και τον έρωτα
Το αφεντικό μου ήταν κορόιδο θαμώνας μπαρ
Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του ταβερνιάρης
Μαριώ, η κατατρεγμένη βοσκοπούλα
Παρθένες στους βάλτους
Ξύπνα Βασίλη πράκτορας λαχείων
Το ανθρωπάκι Απόστολος (παραγωγός)
Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα ταχυδρόμος
Ο πρόσφυγας Προκόπης Αρτεμάκης
Η σφραγίδα του Θεού ταβερνιάρης
Οι γενναίοι του Βορρά
Ησαΐα μη χορεύεις Παντελής
Ένας μάγκας στα σαλόνια πρόεδρος
Ένας άντρας με συνείδηση
Φοβάται ο Γιάννης το θεριό
1970 Ορατότης μηδέν ναυτιλιακός πράκτορας
Η σκλάβα
Η ανταρσία των δέκα
Σε ικετεύω αγάπη μου
Η ζούγκλα των πόλεων Κοσμάς
Ο τελευταίος αιχμάλωτος περιπτεριούχος
Η ζωή μου στα χέρια σου
Ώρες αγάπης και πολέμου
Κατηγορώ τους δυνατούς
Ο αετός των σκλαβωμένων Λευτέρης
Γύρω μου γκρεμίστηκαν όλα
Ένας Γερμανός στα Καλάβρυτα
Ο Αστραπόγιαννος Γιώργος Μπέλλος
Εν ονόματι του νόμου Νικήτας
Ζητούνται γαμπροί με προίκα
Ο Γιακουμής μια ρωμέικη καρδιά
1971 Οι εγωισταί
Οι αμαρτωλοί Ζαχαράκης
Ο κατεργάρης Θρασύβουλος Τραγανόπουλος
Ο τρελοπενηντάρης Βάσος Σκάντζαρος
Κατάχρησις εξουσίας ταβερνιάρης
Μια Ελληνίδα στο χαρέμι Θόδωρος (μπακάλης)
Ζητείται επειγόντως γαμπρός ταβερνιάρης
Οι άνδρες ξέρουν ν' αγαπούν
1972 Η Αλίκη δικτάτωρ
Ο εχθρός του λαού Ανέστης
Ο κύριος σταθμάρχης
1974 Παύλος Μελάς
1977 Ένα ένα τέσσερα
Υποψίες
1978 Ο Έλληνας μεγιστάνας χωρικός

Τηλεοπτικό θέατροΕπεξεργασία

1972 Ταξιδεύοντας για το Κάρντιφ ΕΙΡΤ
1973 Η Αγι' Αναστάσα

Το σκουφί της γεροντοκόρης

ΕΙΡΤ
1975 Θαλασσινά δράματα ΥΕΝΕΔ
1975 Ορφέας στον Άδη : ο φυγάς ΥΕΝΕΔ
1976 Δον Κιχώτης ΕΡΤ
1977 Το δίλημμα

Η απαγωγή της Σμαράγδας

Η κληρονομιά της θάλασσας

Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν

ΥΕΝΕΔ
1980 Η τρίτη πράξη ΕΡΤ

Τηλεοπτικές σειρέςΕπεξεργασία

1971 Η κοκορόμυαλη ΥΕΝΕΔ
1972 Χαρούμενη Κυριακή ΕΙΡΤ
1973 Η συνωμοσία της σιωπής ΕΙΡΤ
1974 Λούνα Παρκ ΕΙΡΤ
1975 Μενεξεδένια πολιτεία

Ο Χριστός ξανασταυρώνεται

Ελληνικοί μύθοι : Θηβαϊκός κύκλος

ΕΡΤ
1976 Φάρος

Πράσινα στάχυα

Λέσχη μυστηρίου : αυστηρόν προσωπικό

Μια φορά και έναν καιρό : το μαγικό κουμπί

ΥΕΝΕΔ
1977 Ο φωτογράφος του χωριού

Υποψίες

  • Ζήτημα συνειδήσεως
  • Ποιος σκότωσε τη Ρόζα
  • Το καλοκαίρι του φόβου
ΕΡΤ
1978 Λεηλασία μιας ζωής

Υποψίες : επικίνδυνη στοργή

ΕΡΤ
1980 Αργώ

Ιούλιος και Ιουλιέτα

Τα παλιόπαιδα τ'ατίθασα

ΕΡΤ
1981 Λούμπεν

Όλα του γάμου δύσκολα

ΥΕΝΕΔ

ΘέατροΕπεξεργασία

1946 Αντιγόνη
1947 Γελάτε χωρίς βέτο
1971 Το φιντανάκι
σεζόν παράσταση ρόλος θίασος θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1949/1950 Δώδεκα και πέντε Θέατρο Σαμαρτζή
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1950/1951
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1951/1952
Τρεις κόσμοι Στέλιος Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1951/1952 Σταυροδρόμι Παραγιός
Μιχαλιός
Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1951/1952 Βασίλισσα της νύχτας Νέος Μουσικός Οργανισμός Θέατρο Ακροπόλ Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1951/1952 Να τι θα πη Αθήνα Νέος Μουσικός Οργανισμός Θέατρο Ακροπόλ Απόλλων Γαβριηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1956/1957 Συναπάντημα στην Πεντέλη Γιαταγάνας Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1956/1957 Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται Πάνος Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών Θέατρο Rex - Κοτοπούλη Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1957/1958 Ανθισμένη μυγδαλιά Νεροκράτης Νέα Σκηνή Κωστή Λειβαδέα Θέατρο Εθνικού Κήπου Κωστής Λειβαδέας
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1958/1959 Ωραία μου κυρία Τζων Θίασος Κώστα Μουσούρη Θέατρο Μουσούρη Κώστας Μουσούρης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1959/1960 Ο Πατούχας Αναγνώστης Τερερές Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο Μάνου Κατράκη Θέατρο Άλσος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1964/1965 Ένας όμηρος Μοσιού Θίασος Τίτου Βανδή Θέατρο Μεταλλείον Λεωνίδας Τριβιζάς
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1964/1965 Το άσπρο άτι Φέλιμ Φίντρυ Θίασος Τίτου Βανδή Θέατρο Μεταλλείον Γιώργος Θεοδοσιάδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1966/1967 Παράβαση καθήκοντος Χαράλαμπος Ελληνική Σκηνή - Άννα Συνοδινού Θέατρο Κεντρικό Γιώργος Θεοδοσιάδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1968/1969 Το καφενείο Τράπολας Εθνικό Θέατρο Ελλάδας περιοδεία
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Σωκράτης Καραντινός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1968/1969 Ο κατά φαντασίαν ασθενής Πρόεδρος
Κύριος Φλεράν
Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Δημοτικό Θέατρο Πειραιά Σωκράτης Καραντινός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1968/1969 Ο βυσσινόκηπος Επιχόντοφ Σιμεόν Παντελέγεβιτς Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλερ Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1970/1971 Το φιντανάκι Γιαβρούσης Εθνικό Θέατρο Ελλάδας
Οργανισμός Κρατικών Θεάτρων Ελλάδος - Κινητή Μονάδα
περιοδεία Μήτσος Λυγίζος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1971/1972 Οι Μαυρόλυκοι Στάθης Τελάλης Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Ωδείο Ηρώδου του Αττικού Λάμπρος Κωστόπουλος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1971/1972 Ο τοπικός παράγων Παρτσακλής Εθνικό Θέατρο Ελλάδας περιοδεία Λάμπρος Κωστόπουλος

Όλες οι πληροφορίες προέρχονται από το έντυπο πρόγραμμα της κάθε παράστασης ή/και από σχετικά δελτία τύπου.

ΠηγέςΕπεξεργασία

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία