Νάσος Κεδράκας

Έλληνας ηθοποιός

Ο Αθανάσιος (Νάσος) Κεδράκας (Τρίκαλα Θεσσαλίας, 21 Νοεμβρίου 1915 - Ηλιούπολη, 25 Αυγούστου 1981) ήταν Έλληνας ηθοποιός.

Νάσος Κεδράκας
Νάσος Κεδράκας.jpg
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Νάσος Κεδράκας (Ελληνικά)
Γέννηση21 Νοεμβρίου 1915
Τρίκαλα Θεσσαλίας
Θάνατος25 Αυγούστου 1981 (65 ετών)
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου
Ιδιότηταηθοποιός
Είδος τέχνηςηθοποιός

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Σπούδασε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στην Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από όπου αποφοίτησε το 1942. Κατά τη δεκαετία του 1940 ήταν ενεργός σε ένα κλιμάκιο του θιάσου των «Ενωμένων καλλιτεχνών», στον οποίο λάμβαναν μέρος ηθοποιοί που συμμετείχαν και στην Αντίσταση[1]. Έπαιξε σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου[2].

Χαρακτηριστικός ήταν ο ρόλος του στην ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα», όπου έκανε το Μικέ, τον φαρμακοποιό φίλο του Γιώργου Κωνσταντίνου. Στην τηλεοπτική σειρά Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται (1975-1976, από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη) έπαιξε το ρόλο του "Κωσταντή".

Απεβίωσε από καρδιακή ανακοπή και ετάφη στην Ηλιούπολη όπου και έμενε. Το 2002 πέθανε και η γυναίκα του Κικίτσα Κεδράκα, μέλος του ΚΚΕ.

Πρόζες και σκετς 1940-49Επεξεργασία

Ο Κεδράκας υπηρέτησε την τέχνη και έπαιξε σε πρόζες, σκετς και παρλάτες[3] την περίοδο 1940-49, που είχε γράψει ο Μίμης Τραϊφόρος. Ο Ρωμιός (Χρήστος Ευθυμίου - Νάσος Κεδράκας) (σκετς). Σαν την Ελλάδα τη λεβεντομάνα (Ν. Κεδράκας - Γ. Σύλβας - Σ. Βέμπο) (πρόζα). Άντε στο καλό (Κλεό Σκολούδη - Ν. Κεδράκας - Αλίκη Ζαβερδινού - Γιάννης Σύλβας) (σκετς).

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

1946 Πρόσωπα λησμονημένα
1947 Μαρίνα
1950 Οι απάχηδες των Αθηνών
1951 Προπαντώς ... ψυχραιμία
1952 Ο φαταούλας
1956 Δολάρια και όνειρα
1958 Ο μισογύνης

Το εισπρακτοράκι

1959 Έγκλημα στο Κολωνάκι
1960 Ο τσακιτζής

Η Νάνσυ την ψώνισε

Στην πόρτα της κολάσεως

1961 Ο σκληρός άντρας

Το παιδί του δρόμου

Επικίνδυνη αποστολή

Τα σαράντα παλικάρια

Τα νιάτα θέλουν έρωτα

1962 Θρίαμβος

Οι κατατρεγμένοι

Προδομένη αγάπη

Μάνα κάνε κουράγιο

Ψηλά τα χέρια Χίτλερ

Έγκλημα στην Ομόνοια

1963 Μικρός

Ζητείται τίμιος

Αγάπησα και πόνεσα

Λενιώ η βοσκοπούλα

Μας κρύβουν τον ήλιο

Μικροί και μεγάλοι εν δράσει

Για την αγάπη του παιδιού μου

Οι ανειδίκευτοι / Ευτυχώς χωρίς δουλειά

1964 Αδικημένη

Οι κολασμένοι

Η χαρτοπαίχτρα

Ζητιάνος μιας αγάπης

Κόσμος και κοσμάκης

Άλλος για το εκατομμύριο

Ο εμίρης και ο κακομοίρης

Ήταν όλοι τους... κορόιδα!

Ορφανή στους πέντε δρόμους

1965 Εξιλέωση

Φτωχολογιά

Διψασμένη για αγάπη

Με πόνο και με δάκρυα

Και οι... 14 ήταν υπέροχοι

Παντρεύουν την αγάπη μου

Καημοί στην φτωχογειτονιά

Μια τρελή, τρελή οικογένεια

Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα

Πράκτορες 005 εναντίον Χρυσοπόδαρου

1966 Μεγάλη μου αγάπη

Μην αδικήσεις ορφανή

Κούνια που σε κούναγε

Ούτε μιλάει, ούτε λαλάει

Κάποια μάνα αναστενάζει

Έχω δικαίωμα να σ' αγαπώ

Η Κλεοπάτρα ήταν Αντώνης

Ο μπαμπάς μου ο τεντυμπόυς

Ο Μελέτης στην Άμεσο Δράση

Γαβριέλλα η αμαρτωλή της Αθήνας

Το κορίτσι με τα βουρκωμένα μάτια

Ο άνθρωπος που γύρισε από τον πόνο

1967 Χάιδω

Οι βοσκοί

Βίβα Ρένα

Τρούμπα 67

Ο αχόρταγος

Η παιχνιδιάρα

Άδικη κατάρα

Ο σπαγγοραμένος

Πατέρα κάτσε φρόνιμα

Του χωρισμού το τρένο

Η κοινωνία μας αδίκησε

Δροσώ η αρχοντοπούλα

Τα ψίχουλα του κόσμου

Ένας απένταρος λεφτάς

Τα Δολλάρια της Ασπασίας

Δημήτρη μου Δημήτρη μου

Η κόρη της Πενταγιώτισσας

Κάποτε κλαίνε και οι δυνατοί

Για την καρδιά της Ωραίας Ελένης

1968 Άγρια πάθη

Ο μικρός δραπέτης

Καταραμένη αγάπη

Ο γίγας της Κυψέλης

Για μια τρύπια δραχμή

Ο πιο καλός ο μαθητής

Το κανόνι και το αηδόνι

Ας με κρίνουν οι γυναίκες

Οι άντρες δεν λυγίζουν ποτέ

Αφροδίτη, το κορίτσι που πόνεσε

Αργυρώ η προδομένη τσελιγκοπούλα

Ο τρελλός τάχει 400

Καπετάν φάντης μπαστούνι

Για ποιον χτυπά η... κουδούνα

Ο ψεύτης

Ποιος Θανάσης

Ξεριζωμένη γενηά

Αυτή που δεν λύγισε

Τα ψίχουλα του κόσμου

Το πιο λαμπρό μπουζούκι

Ταπεινός και καταφρονεμένος

1969 Το κορίτσι του 17

Ο Νταβέλης

Πανικός

Αγωνία

Η ώρα της αλήθειας

Γαμπρός από τη Γαστούνη

Ο άνθρωπος της καρπαζιάς

Για την τιμή και τον έρωτα

Το αφεντικό μου ήταν κορόιδο

Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του

Μαριώ, η κατατρεγμένη βοσκοπούλα

Παρθένες στους βάλτους

Ξύπνα Βασίλη

Το ανθρωπάκι

Ορατότης μηδέν

Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα

Ο πρόσφυγας

Η σφραγίδα του Θεού

Ο γίγας της Κυψέλης

Οι γενναίοι του Βορρά

Ησαΐα... μη χορεύεις

Ένας μάγκας στα σαλόνια

Ένας άντρας με συνείδηση

Ο άνθρωπος της καρπαζιάς

Φοβάται ο Γιάννης το θεριό...

Για την τιμή και τον έρωτα

1970 Η σκλάβα

Αγάπησα και πόνεσα

Η ανταρσία των δέκα

Σε ικετεύω αγάπη μου

Η ζούγκλα των πόλεων

Ο τελευταίο αιχμάλωτος

Η ζωή μου στα χέρια σου

Ώρες αγάπης και πολέμου

Κατηγορώ τους δυνατούς

Ο αετός των σκλαβωμένων

Γύρω μου γκρεμίστηκαν όλα

Ένας Γερμανός στα Καλάβρυτα

Ο αστραπόγιαννος

Εν ονόματι του νόμου

Ζητούνται γαμπροί με προίκα

Ο Γιακουμής μια ρωμέικη καρδιά

1971 Οι εγωισταί

Η αμαρτωλή

Ο κατεργάρης

Ο τρελοπενηντάρης

Κατάχρησις εξουσίας

Μια Ελληνίδα στο χαρέμι

Ζητείται επειγόντως γαμπρός

Οι άνδρες ξέρουν ν' αγαπούν

1972 Η Αλίκη δικτάτωρ

Ο εχθρός του λαού

Ο κύριος σταθμάρχης

1974 Παύλος Μελάς
1977 Ένα ένα τέσσερα
1978 Η ηλικία της θάλασσας

Τηλεοπτικό θέατροΕπεξεργασία

1972 Ταξιδεύοντας για το Κάρντιφ ΕΙΡΤ
1973 Η Αγι' Αναστάσα

Το σκουφί της γεροντοκόρης

ΕΙΡΤ
1975 Θαλασσινά δράματα ΥΕΝΕΔ
1975 Ορφέας στον Άδη : ο φυγάς ΥΕΝΕΔ
1976 Δον Κιχώτης ΕΡΤ
1977 Το δίλημμα

Η απαγωγή της Σμαράγδας

Η κληρονομιά της θάλασσας

Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν

ΥΕΝΕΔ
1980 Η τρίτη πράξη ΕΡΤ

Τηλεοπτικές σειρέςΕπεξεργασία

1971 Η κοκορόμυαλη ΥΕΝΕΔ
1972 Χαρούμενη Κυριακή ΕΙΡΤ
1973 Η συνωμοσία της σιωπής ΕΙΡΤ
1974 Λούνα Παρκ ΕΙΡΤ
1975 Μενεξεδένια πολιτεία

Ο Χριστός ξανασταυρώνεται

Ελληνικοί μύθοι : Θηβαϊκός κύκλος

ΕΡΤ
1976 Φάρος

Πράσινα στάχυα

Λέσχη μυστηρίου : αυστηρόν προσωπικό

Μια φορά και έναν καιρό : το μαγικό κουμπί

ΥΕΝΕΔ
1977 Ο φωτογράφος του χωριού

Υποψίες

  • Ζήτημα συνειδήσεως
  • Ποιος σκότωσε τη Ρόζα
  • Το καλοκαίρι του φόβου
ΕΡΤ
1978 Λεηλασία μιας ζωής

Υποψίες : επικίνδυνη στοργή

ΕΡΤ
1980 Αργώ

Ιούλιος και Ιουλιέτα

Τα παλιόπαιδα τ'ατίθασα

ΕΡΤ
1981 Λούμπεν

Όλα του γάμου δύσκολα

ΥΕΝΕΔ

ΘέατροΕπεξεργασία

1946 Αντιγόνη
1947 Γελάτε χωρίς βέτο
1971 Το φιντανάκι
σεζόν παράσταση ρόλος θίασος θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1950/1951
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1951/1952
Τρεις κόσμοι Στέλιος Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1951/1952 Σταυροδρόμι Μιχαλιός
Παραγιός
Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1951/1952 Βασίλισσα της νύχτας Νέος Μουσικός Οργανισμός Θέατρο Ακροπόλ Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1951/1952 Να τι θα πη Αθήνα Νέος Μουσικός Οργανισμός Θέατρο Ακροπόλ Απόλλων Γαβριηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1956/1957 Συναπάντημα στην Πεντέλη Γιαταγάνας Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1958/1959 Ωραία μου κυρία Τζων Θίασος Κώστα Μουσούρη Θέατρο Μουσούρη Κώστας Μουσούρης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1959/1960 Ο Πατούχας Αναγνώστης Τερερές Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο Μάνου Κατράκη Θέατρο Άλσος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1964/1965 Το άσπρο άτι Φέλιμ Φίντρυ Θίασος Τίτου Βανδή Θέατρο Μεταλλείον Γιώργος Θεοδοσιάδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1964/1965 Ένας όμηρος Μοσιού Θίασος Τίτου Βανδή Θέατρο Μεταλλείον Λεωνίδας Τριβιζάς
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1968/1969 Ο βυσσινόκηπος Επιχόντοφ Σιμεόν Παντελέγεβιτς Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1968/1969 Ο κατά φαντασίαν ασθενής Κύριος Φλεράν
Πρόεδρος
Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Δημοτικό Θέατρο Πειραιά Σωκράτης Καραντινός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1968/1969 Το καφενείο Τράπολας Εθνικό Θέατρο Ελλάδας περιοδεία
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Σωκράτης Καραντινός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1970/1971 Το φιντανάκι Γιαβρούσης Εθνικό Θέατρο Ελλάδας
Οργανισμός Κρατικών Θεάτρων Ελλάδος - Κινητή Μονάδα
περιοδεία Μήτσος Λυγίζος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1971/1972 Ο τοπικός παράγων Παρτσακλής Εθνικό Θέατρο Ελλάδας περιοδεία Λάμπρος Κωστόπουλος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1971/1972 Οι Μαυρόλυκοι Στάθης Τελάλης Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Ωδείο Ηρώδου του Αττικού Λάμπρος Κωστόπουλος

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε παράσταση εμφανίζονται ενεργοποιώντας τον σύνδεσμο που υπάρχει στο όνομα της κάθε παράστασης

ΠηγέςΕπεξεργασία

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία