Σοφία Ρούμπου

ηθοποιός

Η Σοφία Ρούμπου (19471 Οκτωβρίου 2016) ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης.

Σοφία Ρούμπου
Γέννηση1947
Αθήνα
Θάνατος1 Οκτωβρίου 2016 (69 ετών)
Τόπος ανάπαυσηςΑ' Νεκροταφείο Αθηνών
ΕθνικότηταFlag of Greece.svg Ελλάδα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΣπουδέςΔραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου,
Σχολή Σόνιας Μοριάνοβα
ΙδιότηταΗθοποιός
ΣύζυγοςΝίκος Καβουκίδης
ΤέκναΜαρία Καβουκίδη
Είδος τέχνηςΥποκριτική
Σημαντικά έργαΤο Κορίτσι του 17
Βραβεύσειςβραβείο Α’ γυναικείου ρόλου (Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης)

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Πρώτα χρόνια και καριέραΕπεξεργασία

Η Σοφία Ρούμπου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε υποκριτική στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και χορό στην Σχολή της Σόνιας Μοριάνοβα. Ξεκίνησε να παίρνει μέρος σε θεατρικές παραστάσεις από το 1965, όπου ήταν ακόμη μαθήτρια της δραματικής σχολής. Οι πρώτοι ρόλοι της ήταν στις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη και στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, δίπλα στην Άννα Συνοδινού.

Το κινηματογραφικό ντεμπούτο της έγινε το 1969 με την ταινία «Το Κορίτσι του ''17''» σε σκηνοθεσία του Πέτρου Λύκα, δίπλα στους Κώστα Καζάκο και Χρήστο Πολίτη, υποδυόμενη μια ψυχασθενή νεαρή γυναίκα, όπου για την ερμηνεία της αυτή τιμήθηκε με το βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Στην τηλεόραση έκανε το ντεμπούτο της το 1977 με την κωμική σειρά της ΕΡΤ «Θωμάς επί Κολωνώ» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Νικολαϊδη και Βασίλη Βλαχοδημητρόπουλου μαζί με τον Νίκο Παπαναστασίου, την Έλενα Ναθαναήλ και τον Βασίλη Τσιβιλίκα, ενώ την ίδια χρονιά εμφανίστηκε και στην άλλη κοινωνική σειρά της ΕΡΤ «Οι Πανθέοι» σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη δίπλα στην Κάτια Δανδουλάκη, τον Άγγελο Αντωνόπουλο, τον Λυκούργο Καλλέργη και τον Φαίδωνα Γεωργίτση. Επίσης εμφανίστηκε και σε τηλεοπτικές θεατρικές παραστάσεις, στο πλαίσιο της εκπομπής «Το Θέατρο της Δευτέρας» που προβάλλονταν στην ΕΡΤ τις δεκαετίες του '70 και του '80.

Προσωπική ζωή και θάνατοςΕπεξεργασία

Η Σοφία Ρούμπου ήταν σύζυγος του διευθυντή φωτογραφίας και μοντέρ Νίκου Καβουκίδη με τον οποίο απέκτησε μια κόρη την επίσης ηθοποιό Μαρία Καβουκίδου.

Πέθανε ξημερώματα στο νοσοκομείο σε ηλικία 69 ετών όπου νοσηλευόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κηδεύτηκε στο "Α' Νεκροταφείο Αθηνών" στις 3 Οκτωβρίου 2016.[1]

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Κινηματογραφικές ταινίες
Έτος Τίτλος Ρόλος
1969 Το κορίτσι του "17" Άννα
Γυμνοί στο δρόμο Άννα
Πανικός Έλενα Μαρά
Το στραβόξυλο Καίτη
1970 Αγάπησα μιά άγνωστη Εύα
Ένα Αστείο Κορίτσι Μόνικα
1972 Η Μεσόγειος φλέγεται Όλγα
1976 Το αγκίστρι Νέλλη
1980 Παραγγελιά! Καίτη Αντωνίου
1981 Ηλεκτρικός άγγελος
Τηλεοπτικές σειρές
Έτος Κανάλι Τίτλος
1977 ΕΡΤ Θωμάς επί Κολωνώ
ΕΡΤ Οι Πανθέοι
1981 ΥΕΝΕΔ Οι πρωταγωνιστές
1985 ΕΡΤ Οι συνυπάρχοντες
1985 ΕΡΤ] Χρονικό της Εθνικής Αντίστασης

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία