Τάμτα

Ελληνίδα τραγουδίστρια γεωργιανής καταγωγής

Η Τάμτα Γκοντουάτζε (γεωργιανά: თამთა გოდუაძე, Τιφλίδα, 10 Ιανουαρίου 1981), γνωστή απλά ως Τάμτα, είναι Γεωργιανή τραγουδίστρια που ζει και δραστηριοποιείται κυρίως στην Ελλάδα.

Τάμτα
Tamta at the Eurovision 2019 - Cyprus 02 (cropped).jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
თამთა გოდუაძე (Γεωργιανά)
Γέννηση10  Ιανουαρίου 1981
Τιφλίδα
Χώρα πολιτογράφησηςΓεωργία
Ελλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΝέα ελληνική γλώσσα
Γεωργιανή γλώσσα
Αγγλικά
Ρωσικά
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Τιφλίδας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητατραγουδίστρια
μουσικός ηχογραφήσεων
Περίοδος ακμής2004
Ιστότοπος
www.tamta.gr
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Έγινε γνωστή από την συμμετοχή της στην ελληνική εκπομπή ταλέντων "Super Idol", τραγουδώντας σε ντουέτο "Το άλλο μου μισό", με τον νικητή του σόου, Σταύρο Κωνσταντίνου[1]. Έχει κυκλοφορήσει τέσσερις δίσκους, από τα οποία τα δύο έχουν επανακυκλοφορήσει και τρία σιντί σινγκλ. Έχει αποκτήσει επτά βραβεία και έχει συνεργαστεί με πάρα πολλά ονόματα της ελληνικής και της ξένης μουσικής σκηνής. Έχει πρωταγωνιστήσει σε δύο μιούζικαλ, έχει δώσει την φωνή της σε παιδική ταινία, έχει συμμετάσχει ως κριτής στο «The X Factor» της Ελλάδας και της Γεωργίας, έχει σχεδιάσει την δική της σειρά ρούχων σε συνεργασία με την Attrativo και έχει παρουσιάσει τηλεοπτικά μια επίδειξη μόδας με μουσική.

Ανήκει στο δυναμικό της δισκογραφικής εταιρίας Minos EMI. Το 2019 εκπροσώπησε την Κύπρο στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision που διεξήχθη στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ, με το τραγούδι "Replay" και έλαβε την 13η θέση ανάμεσα σε 26 χώρες.

Πρώιμα ΧρόνιαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1981 σε ένα χωριό κοντά στην Τιφλίδα της Γεωργιανής ΣΣΔ όπου και πέρασε τα παιδικά της χρόνια[2]. Μεγάλωσε με τη μητέρα της (οι γονείς της είχαν πάρει διαζύγιο) και τον μικρότερο ετεροθαλή αδελφό της, Βλαντιμίρ (γενν. 1987). Από μικρή ηλικία έδειχνε ενδιαφέρον για τη μουσική αφού όταν ήταν μόλις πέντε ετών ξεκίνησε να τραγουδάει. Συμμετείχε σε παιδικά συγκροτήματα ενώ παράλληλα έκανε μαθήματα πιάνου και μπαλέτου.

Τον Απρίλιο του 1995, όταν ήταν μόλις 14 ετών, παντρεύτηκε με τον κατά δύο χρόνια μεγαλύτερο φίλο της και λίγους μήνες αργότερα έφερε στον κόσμο την κόρη τους, Άννυ[3]. Παράλληλα, συνέχισε τη φοίτηση της σε νυχτερινό σχολείο και έπειτα, με ιδιαίτερα μαθήματα, πέρασε στο Πανεπιστήμιο της Τιφλίδας[4]. Μετά από έξι χρόνια γάμου, εκείνη ζήτησε διαζύγιο και εγκαταστάθηκε μόνιμα με την κόρη της στην Αθήνα, όπου ζούσαν ήδη η μητέρα και ο αδελφός της. Τα πρώτα χρόνια στην Ελλάδα ήταν δύσκολα και η ίδια βοηθούσε συχνά τη μητέρα της που καθάριζε σπίτια[5].

ΚαριέραΕπεξεργασία

2003-2006: Super Idol & πρώτα βήματαΕπεξεργασία

Το 2003 έλαβε μέρος στις οντισιόν της εκπομπής ταλέντων "Super Idol" καταφέρνοντας τελικά να φτάσει μέχρι τον τελικό, όπου κέρδισε τη δεύτερη θέση[1]. Την ίδια χρονιά, κυκλοφόρησε μαζί με τον νικητή, Σταύρο Κωνσταντίνου, το τραγούδι "Είσαι το άλλο μου μισό" σε συνεργασία με τη δισκογραφική εταιρία Minos EMI, το οποίο έγινε γρήγορα ραδιοφωνική επιτυχία. Την χειμερινή σεζόν 2004-2005 συνεργάστηκε με τους Γιώργο Νταλάρα και Αντώνη Ρέμο στο νυχτερινό κέντρο Αθηνών Αρένα.

Στις αρχές του 2006, κυκλοφόρησε (από τη Minos EMI) το πρώτο της άλμπουμ, με τίτλο "Tαmtα"[6]. Το πρώτο της σόλο τραγούδι, με τίτλο "Φταις", γνώρισε μεγάλη επιτυχία και ήταν βασισμένο στο Faraway της Gala, σε ελληνικούς στίχους του Ποσειδώνα Γιαννόπουλου. Από το ίδιο άλμπουμ ξεχώρισαν επίσης τα τραγούδια "Δεν τελειώνει έτσι η αγάπη" και το ντουέτο με τον Γρηγόρη Πετράκο "Είναι κρίμα". Παράλληλα, πραγματοποίησε ζωντανές εμφανίσεις με τους Θάνο Πετρέλη, Κατερίνα Στανίση και Αποστολία Ζώη στον Απόλλωνα. Τον Μάιο του 2006, εμφανίστηκε στα Mad Video Music Awards με τον Mihai Traistaru και τραγούδησαν μαζί το τραγούδι "Tornero", το οποίο ήταν μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες εκείνου του καλοκαιριού. Επιπλέον, της δόθηκε και το βραβείο "Καλύτερη Πρωτοεμφανιζόμενη Καλλιτέχνης". Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, εμφανίστηκε με την Πέγκυ Ζήνα στο νυχτερινό μαγαζί Πολιτεία στην Θεσσαλονίκη ενώ το Νοέμβριο, ακολούθησαν εμφανίσεις στο νεανικό σχήμα του VOX μαζί με τους Δόμνα Κουντούρη, Ησαΐα Ματιάμπα, Νίκο Μίχα, Γρηγόρη Πετράκο, Σοφία Στρατή και Ραλλία Χρηστίδου.

Ακόμα, το 2006, βραβεύτηκε ως η καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη τραγουδίστρια στα Μουσικά Βραβεία Αρίων ενώ η Audio Visual την επέλεξε ως μία από τις βασικές φωνές στην μεταγλωττισμένη έκδοση της παιδικής ταινίας "Arthur and the minimoys".

2007-2010: Eurovision, Αγάπησέ Με, Συνεργασίες & Διαφημιστικές καμπάνιεςΕπεξεργασία

Τον Ιανουάριο του 2007, η ΕΡΤ ανακοίνωσε την συμμετοχή της στον ελληνικό τελικό της Eurovision, με το τραγούδι "With Love" αλλά τελικά δεν νίκησε. Αργότερα μέσα στην ίδια χρονιά, κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ της, με τίτλο "Αγαπησέ Με", στο οποίο υπήρχε και το "With Love". Από την συγκεκριμένο άλμπουμ, τα τραγούδια που έγιναν μεγάλες ραδιοφωνικές επιτυχίες ήταν το "Αγάπησε με" και το "Αγαπώ".

Τον Μάιο του 2006, εμφανίστηκε στα Mad VIdeo Music Awards όπου τραγούδησε το "Relax, Take It Easy" μαζί με την επιτυχία της "Αγάπησε Με". ενώ έκανε και εμφανίσεις στο μαγαζί "Θάλασσα" στο πλευρό του Γιώργου Μαζωνάκη. Την χειμερινή σεζόν 2007-2008, έκανε εμφανίσεις στο "Κέντρο Αθηνών" μαζί με τους Γιάννη Πλούταρχο, Αποστολία Ζώη και Γιάννη Βαρδή. Παράλληλα, ερμήνευσε το σάουντρακ της σειράς "Λατρεμένοι μου Γείτονες", με τίτλο "Έλα στο ρυθμό". Το συγκεκριμένο σήριαλ σημείωσε μεγάλα ποσοστά ακροαματικότητας και το τραγούδι έγινε μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία.

Την ίδια εποχή, ερμήνευσε και το τραγούδι "Μια στιγμή εσύ κι εγώ" για τη διαφημιστική καμπάνια της εταιρίας LACTA, ενώ έγινε επίσης το πρόσωπο των SKECHERS και επιλέχθηκε να διαφημίσει τα προϊόντα της συγκεκριμένης εταιρίας. Τον Δεκέμβριο του 2007, επανακυκλοφορεί το άλμπουμ "Αγαπησέ Με" εμπλουτίζοντας το με τα δύο νέα τραγούδια.

Το 2008, συμμετείχε στην εκστρατεία για την ίδρυση του πρώτου ογκολογικού νοσοκομείου. Επίσης, εμφανίστηκε μαζί με τον Stereo Mike στα Mad VIdeo Music Awards ερμηνεύοντας το κομμάτι "Σ' Όποιον Αρέσει", το οποίο έγινε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες εκείνου του καλοκαιριού. Επιπλέον, το ίδιο καλοκαίρι έκανε ζωντανές εμφανίσεις σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ την χειμερινή σεζόν 2008-2009 βρίσκονταν στο νυχτερινό κέντρο "Βοτανικός" με τους Γιώργο Μαζωνάκη και Νατάσα Θεοδωρίδου.

Στα μέσα του 2009 κυκλοφορεί το τραγούδι της, με τίτλο Κοίτα Με ενώ το ίδιο καλοκαίρι πραγματοποιεί μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία με τους Cabin 54 και τον Σεπτέμβριο βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη στην Πύλη Αξιού live clubbing στο πλευρό του Γιώργου Μαζωνάκη.

Την ίδια χρονιά, έγινε η πρέσβειρα της εταιρείας καλλυντικών Avon για την εκστρατεία κατά του καρκίνου του μαστού και την χειμερινή περίοδο 2009-2010 έκανε ζωντανές εμφανίσεις με τον Σάκη Ρουβά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στα μέσα του 2010 κυκλοφόρησε το τρίτο προσωπικό άλμπουμ της με τίτλο Θάρρος ή Αλήθεια. Τα τραγούδια που ξεχώρισαν είναι τα: Κοίτα Με, Φωτιά αλλά και το ντουέτο με τον Σάκη Ρουβά Θάρρος ή Αλήθεια. Στα Mad Video Music Awards της χρονιάς, ερμήνευσε το τραγούδι "Egoista", μαζί με τον Ησαία Ματιάμπα. Επιπλέον κέρδισε το βραβείο Καλύτερο Ντουέτο - Συνεργασία, με τον Σάκη Ρουβά.

Το καλοκαίρι του 2010 πραγματοποίησε ξανά καλοκαιρινή περιοδεία με τους Cabin 54.

2010-2013: Θέατρο, Τηλεόραση & ΣυνεργασίεςΕπεξεργασία

Τον Σεπτέμβριο του 2010, έκανε μια guest εμφάνιση στη σειρά του MEGA, "Η Πολυκατοικία" και τη χειμερινή σεζόν 2010-11 πρωταγωνίστησε στην ελληνική εκδοχή του μιούζικαλ "Rent". Τον Φεβρουάριο του 2011 παρουσίασε μαζί με την Βίκυ Καγιά το πρώτο MadWalk - The Fashion Music Project, το οποίο προβλήθηκε από τα κανάλια ΑΝΤ1 και MAD TV. Την ίδια περίοδο κυκλοφόρησε το τραγούδι "Tonight" σε συνεργασία με τους Playmen, το οποίο έγινε μεγάλη επιτυχία.

Στα Mad Video Music Awards, ερμήνευσε την ελληνική έκδοση του τραγουδιού "Obilivion", ως "Ζήσε το Απίστευτο". Τον Σεπτέμβριο του 2011 ξεκίνησε εμφανίσεις μαζί με τον Σάκη Ρουβά και την Ελένη Φουρέιρα στο νυχτερινό μαγαζί Πύλη Αξιού της Θεσσαλονίκης. Τον Ιανουάριο 2012, ξεκίνησε εμφανίσεις μαζί με τον Γιώργο Μαζωνάκη στο Νάιτ, ενώ παράλληλα κυκλοφόρησε το νέο της τραγούδι "Νιώσε Την Καρδιά" όπου σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε η μεγαλύτερη ραδιοφωνική επιτυχία της χώρας για εκείνη την περίοδο.

Το καλοκαίρι του 2012 έκανε μια μεγάλη περιοδεία σε Ελλάδα και Κύπρο μαζί με τους Cabin 54. Επιπλέον, κυκλοφόρησε το τραγούδι "Κοντά Σου" καταφέρνοντας να φτάσει ξανά την πρώτη θέση στα ραδιόφωνα. Την χειμερινή σεζόν 2012-2013 πραγματοποίησε ζωντανές εμφανίσεις στο Fantasia, στο πλευρό του Νίκου Βέρτη.

2013-2018: Νέες συνεργασίες, Cabaret,The X - Factor & Attrativo X TamtaΕπεξεργασία

Το 2013 κυκλοφόρησε τα τραγούδια "Πάρε Με" και "Σ' Αγαπάω". Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε πάλι στα Mad Video Music Awards και MadWalk - The Fashion Music Project. Τη χειμερινή σεζόν 2013-2014 έκανε εμφανίσεις στο νυχτερινό μαγαζί "Teatro Music Hall" μαζί με τους Πάολα, Παντελή Παντελίδη και Stan. Το Μάρτιο του 2014, ήταν καλεσμένη στον ελληνικό τελικό της Eurovision όπου ερμήνευσε το τραγούδι "Σωκράτη, εσύ Superstar" μαζί με την Ελπίδα, γιορτάζοντας έτσι τα 40 χρόνια ελληνικής συμμετοχής στο διαγωνισμό.Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε στο MadWalk - The Fashion Music Project ερμηνεύοντας το νέο της τραγούδι "Always Broken" με την Ξένια Γκάλι. Το συγκεκριμένο τραγούδι κυκλοφόρησε πρώτα στα ελληνικά, με τίτλο "Γεννήθηκα Για Σένα".

Τη σεζόν 2014-2015 ήταν στην κριτική επιτροπή του γεωργιανού προγράμματος "The X-Factor". Το 2015 κυκλοφόρησε δύο τραγούδια: το "Δεν Είμαι Ό,τι Νομίζεις" και το "Unloved". Το 2016 κυκλοφόρησε το τραγούδι "Το Κάτι Παραπάνω" και την ίδια χρονιά ήταν στην κριτική επιτροπή του ελληνικού προγράμματος "The X-Factor". Το 2017 ήταν ξανά κριτής στην ίδια εκπομπή μαζί με τους Γιώργο Μαζωνάκη, Γιώργο Παπαδόπουλο και Μπάμπη Στόκα. Επίσης, το 2017 κυκλοφόρησε το τραγούδι "Ήλιους και Θάλασσες", το οποίο βγήκε και στα αγγλικά, με τίτλο "More Than A Summer Love".

Τη χειμερινή σεζόν 2017-2018 πρωταγωνίστησε στην ελληνική μεταφορά του μιούζικαλ "Cabaret" στο Θέατρο Παλλάς ενώ έκανε και live εμφανίσεις στο νυχτερινό κέντρο Box Athens με τις Melisses. Το 2018 κυκλοφόρησε τρία νέα τραγούδια: το "Πες Μου Αν Τολμάς", "Αρχές Καλοκαιριού" (κυκλοφόρησε και στα αγγλικά ως "Tag You In My Sky") και "Να Με Πάρεις Μακριά" ενώ επίσης κυκλοφόρησε και τη δική της συλλογή ρούχων "Make A Change" σε συνεργασία με την εταιρία ρούχων "Attrativo".

2019-2020: Eurovision, Nέες Συνεργασίες & "AWAKE"Επεξεργασία

Στις 21 Δεκεμβρίου 2018 ανακοινώθηκε από τον κυπριακό ραδιοτηλεοπτικό φορέα ΡΙΚ η εκπροσώπηση της Κύπρου από την Τάμτα, στον Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision 2019, με το τραγούδι "Replay", σε στίχους του Άλεξ Παπακωνσταντίνου. Συμμετείχε αρχικά στο πρώτο ημιτελικό που έγινε στις 14 Μαΐου 2019, λαμβάνοντας την 9η θέση κι έπειτα στον τελικό στις 18 Μαΐου 2019, λαμβάνοντας την 13η θέση.

Το 2019, εκτός από το "Replay" κυκλοφόρησε δύο ακόμη τραγούδια. Το "Señorita" σε συνεργασία με τον SNIK και το "Sex With Your Ex". Τη χειμερινή σεζόν 2019-2020 έκανε εμφανίσεις στο νυχτερινό κέντρο Box Athens με τους Melisses, Έλενα Τσαγκρινού και Matina Zara.

Μέσα στο 2020 κυκλοφορεί τρία τραγούδια: το "Σ' Αγαπώ" το οποίο αποτελεί επανεκτέλεση του ομώνυμου τραγουδιού της Μαριάντας Πιερίδη, το "Yala" σε συνεργασία με τον Στεφάν Λεγκάρ και το "Δεν Είσαι Εδώ" σε συνεργασία με τον Mente Fuerte. Στις 3 Ιουλίου κυκλοφορεί το αγγλόφωνο EP, "Awake", το οποίο αποτελείται από τα εξής τραγούδια: "Awake", "Hold On", "My Zone", "On The Run", "Sex With Your Ex", "Silence" και "Yala".

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

ΆλμπουμΕπεξεργασία

  • 2006: Tamta
  • 2007: Αγάπησέ Με
  • 2010: Θάρρος ή Αλήθεια (πλατινένιος)
  • 2017: Best Of
  • 2020: Awake (EP)

ΕπανακυκλοφορήσειςΕπεξεργασία

  • 2008: Αγάπησέ Με
  • 2010: Θάρρος ή Αλήθεια (επανακυκλοφορία)

CD SinglesΕπεξεργασία

  • 2004: Είσαι το άλλο μου μισό
  • 2007: With Love
  • 2008: Μια στιγμή εσύ κι εγώ

Βραβεύσεις & ΥποψηφιότητεςΕπεξεργασία

Έτος Βραβεία/Θεσμός Κατηγορία Υποψηφιότητα Αποτέλεσμα
2006 Mad Video Music Awards Καλύτερο Video Clip από Πρωτοεμφανιζόμενο "Φταις" (Τάμτα) Νίκησε
2014 Καλύτερο Dance Act σε Video Clip "Πάρε Με" (Τάμτα) Υποψηφιότητα
Video Clip της Χρονιάς "Σ' Αγαπάω" (Μηδενιστής & Τάμτα) Υποψηφιότητα
Video Clip Urban Υποψηφιότητα
Καλύτερο ντουέτο-συνεργασία Υποψηφιότητα
2015 Best Female Modern Τάμτα Υποψηφιότητα
2016 Υποψηφιότητα
2017 Υποψηφιότητα
2018 Υποψηφιότητα
2019 Υποψηφιότητα
2020 Υποψηφιότητα
Video of the Year "Señorita" (Snik & Τάμτα) Νίκησε
Best Duet Υποψηφιότητα
Best Hip Hop Track Υποψηφιότητα
2021 Βραβείο Mad Radio 106,2 "Δεν Είσαι Εδώ" (Τάμτα & Mente Fuerte) Νίκησε
Best Duet Υποψηφιότητα
Best Female Modern Τάμτα Υποψηφιότητα
  1. 1,0 1,1 «H βιογραφία της Τάμτα». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2021. 
  2. Floras, Stella (25 Μαρτίου 2007). «The Greek finalists speak to esctoday!». ESCToday. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2008. 
  3. «Τάμτα: Αποκαλύπτει την ηλικία της, μιλά για τη σχέση που έχει με την κόρη της και το ιδιαίτερο στιλ της! [pics]». TLife. 25 Δεκεμβρίου 2018. 
  4. Karnakis, Kostas (21 Δεκεμβρίου 2018). «Eίναι επίσημο! Η Τάμτα στην Eurovision με την Κύπρο (BINTEO&ΦΩΤΟ)». Alpha News. 
  5. «Τάμτα: Η απαγωγή και ο γάμος». 23 Οκτωβρίου 2015. 
  6. TAMTA ALBUM 2006. SwedishCharts.COM https://swedishcharts.com/showitem.asp?interpret=Tamta&titel=Tamta&cat=a. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2021.  Missing or empty |title= (βοήθεια)

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία

Προκάτοχος
Ελένη Φουρέιρα
με το "Fuego"
Συμμετοχή της Κύπρου στη Eurovision
2019
Διάδοχος
Sandro Nicolas
με το "TBA"