Άνοιγμα κυρίου μενού

Κατάλογος μοναρχών της Ναβάρρας

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Ακολουθεί παρακάτω ο κατάλογος των βασιλέων της Παμπλόνα οι οποίοι αργότερα μετά την ένωση με την Αραγωνία (1076 - 1134) πήραν τον τίτλο του βασιλιά της Ναβάρρας. Η Παμπλόνα διατηρήθηκε σαν πρωτεύουσα του βασιλείου της Ναβάρρας, η Ναβάρρα στο μεγαλύτερο νότιο τμήμα της μαζί με την πρωτεύουσα ανήκει σήμερα στην Ισπανία, το μικρότερο βόρειο τμήμα της ανήκει στην Γαλλία.

Οίκος των ΊνιγεθΕπεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Ίνιγο Αρίστα
(Inigo Arista of Pamplona)
824 - 852
  περί το 790
Οννέκα Βελάσκεθ
Δυο γιοι και δυο κόρες.
852
περίπου 62 ετών
Γκαρθία Ίνιγεθ
(Garcia Iniguez of Pamplona)
852 - 882
  περί το 805
Γιος του Ίνιγο Αρίστα της Παμπλόνα και της Οννέκα Βελάσκεθ
Ουρράκα
Δυο γιοι και μια κόρη
882
περίπου 77 ετών
Φορτούν Γκαρθές
(Fortun Garces of Pamplona)
882 - 905
  830
Γιος του Γκαρθία Ίνιγεθ της Παμπλόνα και της Ουρράκας
Αουρία
Τέσσερις γιοι και μιά κόρη
922
92 ετών.

Οίκος των ΧιμένεθΕπεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Σάντσο Α΄
(Sancho Garces I)
905 - 925
  περί το 860
Πρώτος γιος του Γκαρθία Χιμένεθ και της Δαλιλδίς του Παλιάρς
Τόδα της Παμπλόνα
Ένας γιος και πέντε κόρες.
925
περίπου 65 ετών
Χιμένο
(Jimeno Garces of Pamplona)
925 - 931
  Δεύτερος γιος του Γκαρθία Χιμένεθ και της Δαλιλδίς του Παλιάρς Σάντσα Αθνάρεθ
Δυο γιοι και μια κόρη
29 Μαίου 931
Γκαρθία Α΄
(Garcia Sanchez I of Pamplona)
925 - 970
  περί το 919
Γιος του Σάντσο Α΄ της Παμπλόνα και της Τόδας της Παμπλόνα
(1) Ανδρεγότο Γκαλίντεθ
Ένας γιος και μιά κόρη
(2) Τερέζα Ραμίρεθ
Δυο γιοι και μια κόρη.
970
περίπου 51 ετών.
Σάντσο Β΄
Antso II.a Gartzez
970 - 994
  περί το 938
Γιος του Γκαρθία Α΄ και της Ανδρεγότο Γκαλίντεθ
Ουρράκα Φερνάντεθ
Δύο γιοι και μια κόρη
994
περίπου 56 ετών.
Γκαρθία Β΄
Gartzea II.a Santxez
994 - 1004
  Γιος του Σάντσο Β΄ και της Ουρράκας Φερνάντεθ Χιμένα Φερνάντεθ
Δύο γιοι και δύο κόρες
1004
Σάντσο Γ΄
Antso Gartzez Nagusia
1004 - 1035
  περί το 994
γιος του Γκαρθία Β΄ και της Χιμένα Φερνάντεθ
Μουνιαδόνα της Καστίλης
Τρεις γιοι και δύο κόρες
Ένας εξώγαμος γιος
18 Οκτωβρίου 1035
περίπου 41 έτους
Γκαρθία Γ΄
Antso Gartzez Nagusia
1035 - 1054
  περί το 1012
γιος του Σάντσο Γ΄ και της Μουνιαδόνας της Καστίλης
Στεφανία της Ναβάρρας
Τέσσερις γιοι και πέντε κόρες
Ένας εξώγαμος γιος και μια εξώγαμη κόρη.
15 Σεπτεμβρίου 1054
περίπου 42 ετών
Σάντσο Δ΄
Sancho of Penalen
1054 - 1076
  περί το 1039
γιος του Γκαρθία Γ΄ και της Στεφανίας της Ναβάρρας
Πλασενσία της Νορμανδίας
Τρεις γιοι.
4 Ιουνίου 1076
περίπου 37 ετών
Δολοφονήθηκε
Σάντσο Ε΄
Sancho V de Pamplona
1076 - 1094
  1042
γιος του Ραμίρο Α΄ της Αραγωνίας (αδελφού του Γκαρθία Γ΄) και της Ερμεσίντας του Μπιγκόρ
(1) Ισαβέλλα του Ουρζέλ
Ένας γιος
(2) Φελίσια του Ρουσύ
Τρεις γιοι
4 Ιουνίου 1094
52 ετών
Πέτρος
Pedro I de Aragon y Pamplona?
1094 - 1104
  1069
γιος του Σάντσο Ε΄ και της Ισαβέλλας του Ουρζέλ
(1) Αγνή της Ακουιτανίας
(2) Μπέρτα της Αραγωνίας
Ένας γιος και μια κόρη
29 Σεπτεμβρίου 1104
35 ετών
Αλφόνσος ο Μαχητής
Alfonso I de Aragon y I de Pamplona el Batallado
1104 - 1134
  1073
γιος του Σάντσο Ε΄ και της Φελίσια του Ρουσύ
Ουρράκα του Λεόν 7 Σεπτεμβρίου 1134
61 έτους
Σκοτώθηκε σε μάχη
Γκαρθία Δ΄
Garcia Ramirez
1134 - 1150
  1112
γιος του Ραμίρο Σάντσεθ κυρίου του Μονθόν (ανιψιού του Σάντσο Δ΄) και της Χριστίνας Ροδρίγεθ
(1) Μαργαρίτα του Λ'Αιγκλ
Δυο γιοι και δυο κόρες
(2) Ουρράκα της Καστίλης
Μια κόρη
21 Νοεμβρίου 1150
38 ετών
Σάντσο ΣΤ΄ ο Σοφός
Sancho VI Garces
1150 - 1194
  21 Απριλίου 1132
γιος του Γκαρθία Δ΄ και της Μαργαρίτας του Λ'Αιγκλ
(1) Σάντσα των Ιβρέα-Καστίλης
Τρεις γιοι και τέσσερις κόρες
Τρεις νόθοι γιοι και μια νόθη κόρη
27 Ιουνίου 1194
62 ετών
Σάντσο Ζ΄ ο Ισχυρός
Sancho VII Sanchez
1194 - 1234
  17 Απριλίου 1154
γιος του Σάντσο ΣΤ΄ και της Σάντσας της Καστίλης
Κωνσταντία της Τουλούζης 7 Απριλίου 1234
80 ετών

Οίκος της ΚαμπανίαςΕπεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Θεοβάλδος Α΄ ο Οψιγενής
(Thibaut le Posthume )
1234 - 1253
  1201
Γιος του Θεοβάλδου Γ΄ της Καμπανίας και της Λευκής των Χιμένεθ (κόρης του Σάντσο ΣΤ΄)
(1) Γερτρούδη του Ντάγκσμπουργκ
(2) Αγνή του Μποζέ
(3) Μαργαρίτα των Βουρβόνων
Τρεις γιοι και τρεις κόρες
14 Ιουλίου 1253
52 ετών
Θεοβάλδος Β΄ ο Νεότερος
(Teobaldo II de Navarra)
1253 - 1270
  1238
Πρώτος γιος του Θεοβάλδου Α΄ και της Μαργαρίτας των Βουρβόνων
4 Δεκεμβρίου 1270
32 ετών
Ερρίκος Α΄ ο Παχύς
(Enrique I de Navarra)
1270 - 1274
  1244
Δεύτερος γιος του Θεοβάλδου Α΄ και της Μαργαρίτας των Βουρβόνων
Λευκή του Αρτουά
Μια κόρη.
22 Ιουλίου 1274
30 ετών.
Ιωάννα Α΄
Jeanne Ire de Navarre
1274 - 1305
  14 Ιανουαρίου 1273
κόρη του Ερρίκου Α΄ και της Λευκής του Αρτουά
Φίλιππος Δ΄ της Γαλλίας
Τρεις γιοι και μια κόρη
2 Απριλίου 1305
32 ετών.

Οίκος των ΚαπετιδώνΕπεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Φίλιππος Α΄ ο Ωραίος
(Philippe le Bel)
1284 - 1305
(μαζί με τη σύζυγό του)
  1268
Γιος του Φίλιππου Γ΄ της Γαλλίας και της Ισαβέλλας της Αραγωνίας
Ιωάννα Α΄ της Ναβάρρας
Τρεις γιοι και μια κόρη
29 Νοεμβρίου 1314
46 ετών
Ατύχημα σε κυνήγι
Λουδοβίκος Α΄ ο Ισχυρογνώμων
(Louis X)
1305 - 1316
  4 Οκτωβρίου 1289
Πρώτος γιος του Φιλίππου Α΄ και της Ιωάννας Α΄ της Ναβάρρας
(1) Μαργαρίτα της Βουργουνδίας
Μια κόρη
(2) Κλημεντία του Ανζού
ένας γιος
5 Ιουνίου 1316
27 ετών
Ιωάννης Α΄ ο Υστερότοκος
(Jean Ier le Posthume)
1316 - 1316
  14 Νοεμβρίου 1316
Γιος του Λουδοβίκου Α΄ και της Κλημεντίας του Ανζού
19 Νοεμβρίου 1316
Νεογέννητο
Φίλιππος Β΄ ο Υψηλός
Philippe V le Long
1316 - 1322
  1293
Δεύτερος γιος του Φιλίππου Α΄ και της Ιωάννας Α΄ της Ναβάρρας
Ιωάννα Β΄, κόμισσα της Βουργουνδίας
Τέσσερις κόρες
3 Ιανουαρίου 1322
29 ετών.
Κάρολος Α΄
Charles IV de France
1322 - 1328
  18 Ιουνίου 1294
Τρίτος γιος του Φιλίππου Α΄ και της Ιωάννας Α΄ της Ναβάρρας
(1) Λευκή της Βουργουνδίας
Ένας γιος και μια κόρη
(2) Μαρία του Λουξεμβούργου
(3) Ιωάννα του Εβρέ
Δύο κόρες
1 Φεβρουαρίου 1328
34 ετών.
Ιωάννα Β΄
Jeanne II de Navarre
1328 - 1349
  28 Ιανουαρίου 1312
Κόρη του Λουδοβίκου Α΄ και της Μαργαρίτας της Βουργουνδίας
Φίλιππος ο Σοφός
Τέσσερις γιοι και πέντε κόρες.
6 Οκτωβρίου 1349
37 ετών
Μαύρη πανώλη.
Φίλιππος Γ΄ ο Σοφός
Philippe III d'Evreux
1328 - 1343
(ως σύζυγος της Ιωάννας Β΄)
  27 Μαρτίου 1306
Γιος του Λουδοβίκου του Εβρέ και της Μαργαρίτας της Αρτουά
Ιωάννα Β΄ της Ναβάρρας
Τέσσερις γιοι και πέντε κόρες.
16 Σεπτεμβρίου 1343
37 ετών
Τραυματίστηκε από βέλος.
Κάρολος Β΄ ο Κακός
Charles le Mauvais
1349 - 1387
  10 Οκτωβρίου 1332
Γιος του Φιλίππου Γ΄ και της Ιωάννας Β΄
Ιωάννα των Βαλουά
Τέσσερις γιοι και τέσσερις κόρες.
1 Ιανουαρίου 1387
54 ετών
Κάηκε
Κάρολος Γ΄ ο Ευγενής
Charles III le Noble
1387 - 1425
  1361
Γιος του Καρόλου Β΄ και της Ιωάννας των Βαλουά
Ελεονώρα της Καστίλης
Έξι κόρες και ένας γιος.
8 Σεπτεμβρίου 1425
64 ετών
Λευκή Α΄
Blanche Ire de Navarre
1425 - 1441
  6 Ιουλίου 1387
Κόρη του Κάρολου Γ΄ και της Ελεονώρας της Καστίλης
(1) Μαρτίνος Α΄ της Σικελίας
Ένας γιος
(2) Ιωάννης Β΄ της Αραγωνίας
Ένας γιος και τρεις κόρες.
1 Απριλίου 1441
54 ετών

Οίκος της ΤραστάμαραΕπεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Ιωάννης Β΄
(Joanes II)
1425 - 1479
jure uxoris
(ως σύζυγος της Λευκής Α΄)
  29 Ιουνίου 1398
Γιος του Φερδινάνδου Α΄ της Αραγωνίας και της Ελεονώρας του Αλμπουρκέρκε
(1) Λευκή Α΄ της Ναβάρρας
Ένας γιος και τρεις κόρες
(2) Ιωάννα Ενρίκεθ
Ένας γιος και μια κόρη
20 Ιανουαρίου 1479
81 έτους
Κάρολος Δ΄
(Charles, Prince of Viana)
1441 - 1461
de jure
  29 Μαΐου 1421
Γιος του Ιωάννη Β΄ της Αραγωνίας και της Λευκής Α΄ της Ναβάρρας
Αγνή της Κλέβης 23 Σεπτεμβρίου 1461
40 ετών
Λευκή Β΄
(Zuria)
1461 - 1464
de jure
  9 Ιουνίου 1424
Πρώτη κόρη του Ιωάννη Β΄ και της Λευκής Α΄ της Ναβάρρας
Ερρίκος Δ΄ της Καστίλης 2 Δεκεμβρίου 1464
40 ετών.
Ελεονώρα
(Leonor)
1479
  2 Φεβρουαρίου 1426
Δεύτερη κόρη του Ιωάννη Β΄ και της Λευκής Α΄ της Ναβάρρας
Γκαστόν Δ΄ της Φουά
Τέσσερις γιοι και έξι κόρες
12 Φεβρουαρίου 1479
53 ετών

Οίκος του ΦουάΕπεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Φραγκίσκος-Φοίβος
(Frantzisko Febus)
1479 - 1483
  4 Δεκεμβρίου 1467
Γιος του Γκαστόν πρίγκιπα της Βιάνα (γιου της Ελεονώρας) και της Μαγδαληνής των Βαλουά
7 Ιανουαρίου 1483
16 ετών
Δηλητηριασθείς
Αικατερίνη
(Katalina)
1483 - 1518
  1468
Κόρη του Γκαστόν πρίγκιπα της Βιάνα και της Μαγδαληνής των Βαλουά
Ιωάννης Γ΄ της Ναβάρρας
Οκτώ κόρες και πέντε γιοι
12 Φεβρουαρίου 1517
49 ετών

Οίκος του ΑλμπρέΕπεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Ιωάννης Γ΄
(Jean d'Albret)
1484 - 1516
jure uxoris
  1469
Γιος του Αλαίν Α΄ του Αλμπρέ και της Φραγκίσκης του Σατιγιόν-Λιμόζ
Αικατερίνη της Ναβάρρας
Οκτώ κόρες και πέντε γιοι
14 Ιουνίου 1516
47 ετών
Ερρίκος Β΄
(Henry II of Navarre)
1516 - 1555
  18 Απριλίου 1503
Γιος του Ιωάννη Γ΄ και της Αικατερίνης της Ναβάρρας
Μαργαρίτα της Ναβάρρας
Μια κόρη
25 Μαίου 1555
52 ετών
Ιωάννα Γ΄
(Joana Albretekoa)
1555 - 1572
  16 Νοεμβρίου 1528
Κόρη του Ερρίκου Β΄ και της Μαργαρίτας της Ναβάρρας
(1) Γουλιέλμος του Γιούλιχ-Κλέβης-Μπερκ
(2) Αντώνιος του Βαντόμ
Δυο γιοι και μια κόρη
9 Ιουνίου 1572
44 ετών

Οίκος των ΒουρβόνωνΕπεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Αντώνιος
(Antoine de Bourbon)
1555 - 1562
jure auxoris
  22 Απριλίου 1518
Γιος του Καρόλου των Βουρβόνων δούκα του Βαντόμ και της Φραγκίσκης του Αλανσόν
Ιωάννα του Αλμπρέ
Δυο γιοι και μια κόρη
17 Νοεμβρίου 1562
44 ετών
Τραυματίστηκε σε μάχη
Ερρίκος Γ΄
(Henry II of Navarre)
1572 - 1610
  13 Δεκεμβρίου 1553
Γιος του Ιωάννη Γ΄ και της Αικατερίνη της Ναβάρρας
(1) Μαργαρίτα της Γαλλίας
(2) Μαρία των Μεδίκων
Τρεις γιοι και τρεις κόρες
14 Μαΐου 1610
57 ετών
Δολοφονήθηκε
Λουδοβίκος Β΄
(Louis XIII)
1610 - 1620
  27 Σεπτεμβρίου 1601
Γιος του Ερρίκου Γ΄ και της Μαρίας των Μεδίκων
Άννα της Αυστρίας
Δυο γιοι
14 Μαΐου 1643
43 ετών

Το 1620 ο Λουδοβίκος Β΄ της Ναβάρρας, ΙΓ΄ της Γαλλίας, ενοποίησε το στέμμα της Ναβάρρας με το Γαλλικό στέμμα.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of Navarrese monarchs της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).