Ανδρέας Φιλιππίδης

Έλληνας ηθοποιός

Ο Ανδρέας Φιλιππίδης του Εμμανουήλ (6 Ιανουαρίου 1919 - 8 Ιανουαρίου 1989) ήταν Έλληνας ηθοποιός.

Ανδρέας Φιλιππίδης
Andreas Filippidis.png
Ο Ανδρέας Φιλιππίδης στο ρόλο του Αντισυνταγματάρχη Κατσάμπελα στην ταινία Λούφα και παραλλαγή (1984)
Γέννηση6 Ιανουαρίου 1919
Αθήνα, Ελλάδα
Θάνατος8 Ιανουαρίου 1989 (70 ετών)
Αθήνα, Ελλάδα
ΕθνικότηταΈλληνας
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
ΣπουδέςΔραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ιδιότηταηθοποιός και σκηνοθέτης
ΣύζυγοςΔέσπω Διαμαντίδου και Λίλλη Παπαγιάννη
Είδος τέχνηςηθοποιός
Καλλιτεχνικά ρεύματαΚινηματογράφος, τηλεόραση
Σημαντικά έργαΛούφα και παραλλαγή, Ο Θανάσης και το καταραμένο φίδι, Ομφαλός

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1919 ως γιος του ηθοποιού του μουσικού θεάτρου Μάνου Φιλιππίδη. Ήταν απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πρωτοβγήκε στη σκηνή το 1943 με τον θίασο της κυρίας Κατερίνας στο Παράξενο Ιντερμέτζο του Ευγενίου Ο' Νηλ, ενσαρκώνοντας τον ρόλο του Γκόρντον. Έπαιξε κοντά στους Βάσω Μανωλίδου, Μαίρη Αρώνη, Γεώργιο Παππά και Δημήτρης Χορν. Εργάστηκε στο Εθνικό Θέατρο (και μάλιστα σε πρωταγωνιστικούς ρόλους από το 1946 μέχρι το 1957), στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και στο Ελεύθερο Θέατρο, ενώ για μερικά χρόνια διατέλεσε θιασάρχης. Σκηνοθέτησε έργα των Άντον Τσέχωφ, Μολιέρου, Γρηγορίου Ξενόπουλου και άλλων, ενώ για 20 χρόνια διατέλεσε καθηγητής στη Δραματική Σχολή Θεοδοσιάδη.

Έχει εμφανιστεί σε πολλές ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες. Έχει επίσης καταγράψει αρκετές συνεργασίες με το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Μεταδικτατορικά εξελέγη αντιπρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Ο Φιλιππίδης υπήρξε πολύ καλός σκακιστής και αναδείχθηκε πρωταθλητής στο Πρώτο Σκακιστικό Πρωτάθλημα Ελλήνων Ηθοποιών, που διοργανώθηκε το 1973 στον χώρο του θεάτρου «Άλφα» υπό τον συντονισμό του ηθοποιού Στέφανου Ληναίου.[1] Το 1987 ο Φιλιππίδης παρουσίασε στην ΕΡΤ2 την Τυχερή σκακιέρα, ένα βραχύβιο τηλεπαιχνίδι με θέμα το σκάκι, που όμως δεν είχε απήχηση και διακόπηκε μετά από έξι μόλις επεισόδια. Συντονιστής της εκπομπής ήταν ο γνωστός σκακιστής Τριαντάφυλλος Σιαπέρας, σκηνοθέτης ο Άγγελος Σιδεράτος και συμπαρουσιάστρια του Φιλιππίδη η επίσης ηθοποιός Τζένη Δανιά.

Υπήρξε σύζυγος της ηθοποιού Δέσπως Διαμαντίδου με την οποία παντρεύτηκαν τη δεκαετία του '40 και απέκτησαν έναν γιο, τον Μάριο, ενώ σε δεύτερο γάμο νυμφεύτηκε το 1957 την τότε μαθήτριά του στο Θεάτρου Τέχνης Λίλλη Παπαγιάννη, με την οποία νωρίτερα εκείνη τη χρονιά είχαν γνωριστεί και ερωτευθεί κεραυνοβόλα και η οποία παρέμεινε σύντροφός του ως το τέλος. Ο Ανδρέας Φιλιππίδης απεβίωσε στις 8 Ιανουαρίου 1989 σε ηλικία 70 ετών και κηδεύτηκε στο Δημοτικό Κοιμητήριο Ζωγράφου. Οι δύο σύζυγοι του Ανδρέα Φιλιππίδη παρέμειναν στενές φίλες ως τον θάνατο της Διαμαντίδου το 2004. Η Δέσπω Διαμαντίδου σε ένδειξη της βαθιάς εκτίμησης που του είχε, δεν άλλαξε ποτέ στο (παλαιό) μητρώο του ΣΕΗ το επώνυμό του, με το οποίο ήταν καταχωρημένη από το 1942.[2]

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Ρόλος Σημειώσεις
1947 Παιδιά της Αθήνας

Τάκης Μακρίδης

1956 Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας Μήτρος
Το κορίτσι με τα παραμύθια
1959 Το παραστράτημα μιας αθώας Αλέξης Σαββίδης
1960 Το μυστικό του κόκκινου μανδύα Γεώργιος Ζώκας
1961 Ήρθες αργά Βλαντής
Απολύτρωση
Άτλας βασιλιάς Τέλευκτος
1962 Φαίδρα Ανδρέας γαλλοαμερικανική παραγωγή
Ο λουστράκος κοσμήτορας
Μην ερωτεύεσαι το Σάββατο Μισέλ Πετρίδης
1963 Ο τρίτος δρόμος
Ραντεβού στην Ύδρα Χατζηδάκης
1964 Απαγωγή
Οι φτωχοδιάβολοι Μπαρτσακόπουλος
Αντεκδίκηση Κωνσταντίνος
1965 Καταιγίδα Νάσος Γαληνός
Τσακισμένη απ' την ορφάνια Μηνάς Σπανίδης
Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη Πέτρος Νικολαΐδης
Λολίτες της Αθήνας αστυνόμος
Πρέπει να ζήσεις, αγάπη μου Λογοθέτης
1967 Το χρήμα ήταν βρόμικο

δικαστής

1969 Η ζούγκλα των πόλεων [3] Ψιλικόπουλος αρχισυντάκτης εφημερίδας της Αθήνας
1970 Υπολοχαγός Νατάσσα [3] πατέρας Νατάσσας
Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά Τζακ
Αγάπη για πάντα [3] Αλέκος Μαντούδης
1971 Ο δρόμος των ηρώων αρχηγός Πολεμικού Ναυτικού
Ο επαναστάτης ποπολάρος [3] Μαρινέρι
Ο κύκλος της ανωμαλίας [4] Κώστας Καραντινός
Εκείνο το καλοκαίρι γιατρός
Ο τρελοπενηντάρης παπα-Μιχάλης
Διακοπές στο Βιετνάμ [3] Αποστόλου
Κατάχρησις εξουσίας [3] αστυνομικός διευθυντής της Αθήνας
Ζητείται επειγόντως γαμπρός [3] Θόδωρος Γιαμαλάκης δικηγόρος
1972 Ο εχθρός του λαού [3] Πέτρος
Ερωτική συμφωνία Βασίλης Στεργίου
Έρωτας και προδοσία
Σουλιώτες αφηγητής φωνή
1973 Ο αισιόδοξος Χαράλαμπος Σαράντης
Ένας τρελός τρελός αεροπειρατής παρουσιαστής ειδήσεων
1974 Παύλος Μελάς
1975 Συνωμοσία στη Μεσόγειο επιθεωρητής Ανδρέας Πολίτης
1978 Κραυγή γυναικών

Στάθης

1980 Ελευθέριος Βενιζέλος 1910 - 1927 ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης
1981 Γκαρσονιέρα για δέκα Απόστολος Σουλτάνογλου
1982 Οι εραστές του καλοκαιριού Ανδρέας
Ο Θανάσης και το καταραμένο φίδι Χατζησάββας
1984 Θηλυκό θηριοτροφείο γυμνασιάρχης
Λούφα και παραλλαγή [5] αντισυνταγματάρχης Μηνάς Κατσάμπελας

Τηλεοπτικές σειρέςΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος
1972 Η γειτονιά μας
Ο άνθρωπος δίχως πρόσωπο
1973 Οι γιοι του Κάιν
1975 Ο Χριστός ξανασταυρώνεται
1978 Η αναδυομένη
1979 Ο συμβολαιογράφος
1980 Μεθυσμένη πολιτεία
1982 Αυλές και ρετιρέ
Γιάννης και Μαρία
1987 Σιγά, η πατρίδα κοιμάται

Θεατρικές παραστάσειςΕπεξεργασία

Κατάλογος βασικών πληροφοριών θεατρικών παραστάσεων στις οποίες συμμετείχε ο Φιλιππίδης, ως ηθοποιός.

σεζόν παράσταση ρόλος θίασος θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1945/1946 Το Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ Χάρρυ Ουόττον Νέα Σκηνή (Μ. Μερκούρη-Ν. Χατζίσκος) Θέατρο Κατερίνας
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1947/1948
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1948/1949
Το τραγούδι της κούνιας – Ζητείται υπηρέτης Αντώνιο Εθνικό Θέατρο Ελλάδας περιοδεία
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1948/1949
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1949/1950
Ο κουρεύς της Σεβίλλης Κόμης Αλμαβίβα Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1948/1949 Βολπόνε ή Η αλεπού Σερ Πολιτικ Γουντμπη Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Ροντήρης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1949/1950 Άνθρωπος και υπεράνθρωπος Έκτορ Μαλόουν Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Ροντήρης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1949/1950 Ανυπόμονη καρδιά Κίγουι Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Ροντήρης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1950/1951 Όπως σας αρέσει Ιάκωβος Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1950/1951 Ερρίκος Δ' Λαντόλφο Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κάρολος Κουν
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1950/1951 Δάφνη Λωρεόλα Μπομπ Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1950/1951 Αγία Ιωάννα Ντυνουά Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1951/1952 Σταυροδρόμι Μπέτσος Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1953/1954 Χαραυγή - Σκοτεινιά στον Έπαχτο Πάνος Σορλέγκας Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1953/1954 Ο κατά φαντασίαν ασθενής Μπεραλντ Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1953/1954 Οι αντίζηλοι Σερ Λούτσιους Ο' Τρίγκερ Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1954/1955 Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται Αλέξανδρος Βρανάς Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Δημοτικό Θέατρο Πειραιά Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1956/1957 Ανθή Φεντόρ Ιβάνοβιτς Κοστομάροβ Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1956/1957 Κλυταιμνήστρα Αγαμέμνων Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1959/1960 Οθέλλος Ροδρίγος Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1959/1960 Μαντώ Μαυρογένους Νικόλας Μαυρογένης Θίασος Μαίρης Αρώνη
Θεατρικές Επιχειρήσεις Βασίλη Μπουρνέλλη
Θέατρο Ακροπόλ Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1959/1960 Σαράντα και .... Ορέστης Θίασος Μαίρης Αρώνη Θέατρο Ακροπόλ Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1959/1960 Η διαβολεμένη μυλωνού Κυβερνήτης Θίασος Μαίρης Αρώνη Θέατρο Ακροπόλ Κωστής Μιχαηλίδης
Μαίρη Αρώνη
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1959/1960 Η Μαίρη τα λέει όλα Κος Νταβρατζογλου Θίασος Μαίρης Αρώνη
Θεατρικές Επιχειρήσεις Βασίλη Μπουρνέλλη
Θέατρο Ακροπόλ Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1960/1961 Η διαβολεμένη μυλωνού Κυβερνήτης Θίασος Μαίρης Αρώνη περιοδεία Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1960/1961 Η κυρά της αυγής Παππούς Θίασος Μαίρης Αρώνη περιοδεία Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1961/1962 Οι αθώες Γιατρός Τζόε Κάρντιν Θίασος Κατερίνας - Ελεύθερος Καλλιτεχνικός Οργανισμός Θέατρο Άλφα Μηνάς Χρηστίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1965/1966 Ο σταυρός και το σπαθί Σταυράκιος ο Λογοθέτης του δρόμου Θίασος Έλσας Βεργή - Μάνου Κατράκη περιοδεία Πέλος Κατσέλης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1966/1967 Τρωαδίτισσες Ταλθύβιος Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος περιοδεία Σωκράτης Καραντινός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1966/1967 Ερρίκος Δ Τίτο Μπελγκρέντι Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος περιοδεία Σωκράτης Καραντινός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1967/1968 Ο έμπορος της Βενετίας Αντόνιο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1969/1970 Μιας πεντάρας νειάτα Ανδρέας Θεατρική - Επιχειρήσεις Θεάματος Θέατρο Μινώα Ανδρέας Φιλιππίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1970/1971 Τι σημασία έχει να είναι κανείς Όσκαρ Θεατρικό Εργαστήρι Δημήτρη Κωνσταντινίδη Θέατρο Πορεία Δημήτρης Κωνσταντινίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1971/1972 Οι Μαυρόλυκοι Φρε Μάρκος Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Ωδείο Ηρώδου του Αττικού Λάμπρος Κωστόπουλος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1971/1972 Η δίκη Ο Ιερέας
Δικηγόρος Χουλντ
Αστυνόμος
Προσκήνιο Αλέξη Σολομού Θέατρο Χατζηχρήστου Αλέξης Σολομός

Όλες οι πληροφορίες προέρχονται από το έντυπο πρόγραμμα της κάθε παράστασης ή/και από σχετικά δελτία τύπου.

ΠηγέςΕπεξεργασία

Εξωτερικοί ΣύνδεσμοιΕπεξεργασία

Cine.gr Αρχειοθετήθηκε 2016-03-04 στο Wayback Machine.
imdb

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. «Σκακιστές στο θέατρο, ηθοποιοί στη σκακιέρα», άρθρο του Κοσμά Κέφαλου στην εφημερίδα Αυγή, 21 Απριλίου 2013
  2. «Ο ηθοποιός που σφράγισε τις ζωές δύο μεγάλων κυριών του θεάτρου», άρθρο αφιερωμένο στον Ανδρέα Φιλιππίδη, ιστότοπος newsbeast.gr, 17 Ιανουαρίου 2017
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 3,7 «Ανδρέας Φιλιππίδης (Ηθοποιός)». Φίνος Φιλμ. Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2023. 
  4. Σολδάτος, Γιάννης (1991). Ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου, τομ. Β. Αθήνα: Αιγόκερως. σελ. 111. 
  5. «ΛΟΥΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ (Χώρα, σε βλέπω)». Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2023.