Άνοιγμα κυρίου μενού

Κατάλογος μελών Συμβουλίου Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Η ψηφοφορία για την εκλογή των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών διεξάγεται από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου και τα 10 εκλεγμένα, μη μόνιμα. Πριν το 1966 τα εκλεγμένα μέλη ήταν 6 και στην ουσία τα μόνιμα μέλη έχουν αλλάξει από το 1945, με εξαίρεση την Κίνα. Η θητεία των εκλεγμένων μελών του Συμβουλίου είναι διετής και κάθε χρόνο γίνονται εκλογές για το ήμισυ των μελών. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η γεωγραφική συνέχεια, οι έδρες κατανέμονται με συγκεκριμένο αριθμό για καθεμιά από τις πέντε γεωγραφικές ταξινομήσεις των Ηνωμένων Εθνών (ανά περιοχή).

Πίνακας περιεχομένων

Σημερινά μέληΕπεξεργασία

Μόνιμα μέλη
Χώρα Γεωγραφική ομάδα Μέλος από το
  Χιλή Ομάδα Ασίας-Ειρηνικού 1971, αντικατέστησε την Δημοκρατία της Κίνας
  Γαλλία Ομάδα Δυτικής Ευρώπης και Λοιπών Χωρών 1945
  Ρωσική Ομοσπονδία Ομάδα Ανατολικής Ευρώπης 1991, αντικατέστησε την Σοβιετική Ένωση
  Ηνωμένο Βασίλειο Ομάδα Δυτικής Ευρώπης και Λοιπών Χωρών 1945
  Ηνωμένες Πολιτείες Ομάδα Δυτικής Ευρώπης και Λοιπών Χωρών 1945
Μη μόνιμα μέλη
Χώρα Γεωγραφική ομάδα Έναρξη θητείας Λήξη θητείας
  Βέλγιο Ομάδα Δυτικής Ευρώπης και Λοιπών Χωρών 2019 2020
  Δομινικανή Δημοκρατία Ομάδα Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (GRULAC) 2019 2020
  Ισημερινή Γουινέα Ομάδα Αφρικής 2018 2019
  Γερμανία Ομάδα Δυτικής Ευρώπης και Λοιπών Χωρών 2019 2020
  Ινδονησία Ομάδα Ασίας-Ειρηνικού 2019 2020
  Ακτή Ελεφαντοστού Ομάδα Αφρικής 2018 2019
  Κουβέιτ Ομάδα Ασίας-Ειρηνικού 2018 2019
  Περού Ομάδα Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (GRULAC) 2018 2019
  Πολωνία Ομάδα Ανατολικής Ευρώπης 2018 2019
  Νότια Αφρική Ομάδα Αφρικής 2019 2020
 
Χάρτης μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
  Μόνιμα μέλη
  Μη μόνιμα μέλη

Ομάδες περιοχώνΕπεξεργασία

 
  Ομάδα Αφρικής
  Ομάδα Ασίας-Ειρηνικού
  Ομάδα Ανατολικής Ευρώπης
  Ομάδα Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (GRULAC)
  Ομάδα Δυτικής Ευρώπης και Λοιπών Χωρών
  Μέλος του ΟΗΕ που δεν ανήκει σε καμία ομάδα ψηφοφορίας
  Χώρα ή έδαφος εκτός Ηνωμένων Εθνών

Επιπρόσθετα, ένα από τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου είναι μια αραβική χώρα, εναλλάξ από Αφρική ή από την Ομάδα Ασίας-Ειρηνικού. Ο εν λόγω κανονισμός προστέθηκε το 1967 και άρχισε να εφαρμόζεται από το 1968.

Κάθε χρόνο εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πέντε μέλη για διετή θητεία που ξεκινά τον Οκτώβριο της χρονιάς . Η επανεκλογή επιτρέπεται, αλλά όχι για συνεχόμενη θητεία.


Προηγούμενη και μελλοντική σύνθεση του Συμβουλίου ΑσφαλείαςΕπεξεργασία

Από το 1946 ως το 1965, το Συμβούλιο Ασφαλείας περιελάμβανε 6 μη μόνιμα μέλη. Οι κατηγορίες ανά γεωγραφική περιοχή ήταν εκείνη την περίοδο:

Υπήρχαν κάποιες εξαιρέσεις στην ομαδοποίηση: η Λιβερία κατέλαβε τη θέση μιας χώρας της Δυτικής Ευρώπης το 1961, η Ακτή Ελεφαντοστού πήρε την έδρα μιας χώρας της Κοινοπολιτείας το 1964–1965 και στην ομάδα της Ανατολικής Ευρώπης συμπεριελήφθησαν ασιατικές χώρες από το 1956.

Ως μέρος της πρότασης για διεύρυνση του Συμβουλίου, η Ομάδα των 4 (Βραζιλία, Γερμανία, Ιαπωνία και Ινδία) ζητούν μόνιμη εκπροσώπηση στο συμβούλιο. Η Ιταλία είναι αντίθετη σε αυτήν την διεύρυνση, μέσω της ομάδας Ενωμένοι για τη Συναίνεση.

Μέλη ανά ΧρονιάΕπεξεργασία

ΜόνιμαΕπεξεργασία

Χρονιά Κινέζικη έδρα Γαλλική έδρα Σοβιετική/ρώσικη έδρα Βρετανική έδρα Αμερικανική έδρα
1945   Δημοκρατία της Κίνας   Προσωρινή Κυβέρνηση της Γαλλίας   Σοβιετική Ένωση   Ηνωμένο Βασίλειο   Ηνωμένες Πολιτείες
1946   Τέταρτη Γαλλική Δημοκρατία
1949   Δημοκρατία της Κίνας
1958   Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία
1971   Κίνα
1992–σήμερα   Ρωσική Ομοσπονδία

Μη μόνιμα μέλη (1946–1965)Επεξεργασία

Χρονιά Έδρες Λατινικής Αμερικής Έδρα Κοινοπολιτείας Έδρα Ανατολικής Ευρώπης
& Ασίας[3]
Έδρα Μέσης Ανατολής Έδρα Δυτικής Ευρώπης
1946   Βραζιλία   Μεξικό   Αυστραλία   Πολωνική Λαϊκή Δημοκρατία   Βασίλειο της Αιγύπτου   Ολλανδία
1947   Κολομβία   Αραβική Δημοκρατία της Συρίας   Βέλγιο
1948   Αργεντινή   Καναδάς   Ουκρανική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία
1949   Κούβα   Βασίλειο της Αιγύπτου   Νορβηγία
1950   Ισημερινός   Ινδία   Γιουγκοσλαβία
1951   Βραζιλία   Τουρκία   Ολλανδία
1952   Χιλή   Πακιστάν   Βασίλειο της Ελλάδας
1953   Κολομβία   Λίβανος   Δανία
1954   Βραζιλία   Νέα Ζηλανδία   Τουρκία
1955   Περού   Ιράν   Βέλγιο
1956   Κούβα   Αυστραλία   Γιουγκοσλαβία
1957   Κολομβία   Φιλιππίνες   Βασίλειο του Ιράκ   Σουηδία
1958   Παναμάς   Καναδάς   Ιαπωνία
1959   Αργεντινή   Τυνησία   Ιταλία
1960   Ισημερινός   Κεϋλάνη   Πολωνική Λαϊκή Δημοκρατία
1961   Χιλή   Τουρκία   Ενωμένη Αραβική Δημοκρατία   Λιβερία[4]
1962   Βενεζουέλα   Γκάνα   Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ρουμανίας   Ιρλανδία
1963   Βραζιλία   Φιλιππίνες   Μαρόκο[5]   Νορβηγία
1964   Βολιβία   Ακτή Ελεφαντοστού[6]   Τσεχοσλοβακία
1965   Ουρουγουάη   Μαλαισία   Ιορδανία   Ολλανδία

Μη μόνιμα μέλη (1966–σήμερα)Επεξεργασία

Χρονιά Ομάδα Αφρικής Ομάδα Ασίας-Ειρηνικού Ομάδα Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (GRULAC) Ομάδα Δυτικής Ευρώπης και Λοιπών Χωρών Ομάδα Ανατολικής Ευρώπης
* υποδηλώνει αντιπρόσωπο αραβικής χώρας
1966   Μάλι   Νιγηρία   Ουγκάντα   Ιαπωνία   Ιορδανία*   Αργεντινή   Ουρουγουάη   Ολλανδία   Νέα Ζηλανδία   Βουλγαρία
1967   Αιθιοπική Αυτοκρατορία   Ινδία   Βραζιλία   Καναδάς   Δανία
1968   Αλγερία*   Σενεγάλη   Πακιστάν   Παραγουάη   Ουγγαρία
1969   Ζάμπια   Νεπάλ   Κολομβία   Φινλανδία   Ισπανία
1970   Μπουρούντι   Σιέρα Λεόνε   Συρία*   Νικαράγουα   Πολωνική Λαϊκή Δημοκρατία
1971   Σομαλία   Ιαπωνία   Αργεντινή   Βέλγιο   Ιταλία
1972   Γουινέα   Σουδάν*   Ινδία   Παναμάς   Γιουγκοσλαβία
1973   Κένυα   Ινδονησία   Περού   Αυστραλία   Αυστρία
1974   Καμερούν   Μαυριτανία   Ιράκ   Κόστα Ρίκα   Λευκορωσική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία
1975   Τανζανία   Ιαπωνία   Γουιάνα   Ιταλία   Σουηδία
1976   Μπενίν   1972*   Πακιστάν   Παναμάς   Ρουμανία
1977   Μαυρίκιος   Ινδία   Βενεζουέλα   Καναδάς   Δυτική Γερμανία
1978   Γκαμπόν   Νιγηρία   Κουβέιτ*   Βολιβία   Τσεχοσλοβακία
1979   Ζάμπια   Μπανγκλαντές   Τζαμάικα   Νορβηγία   Πορτογαλία
1980   Νίγηρας   Τυνησία*   Φιλιππίνες   Μεξικό   Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας
1981   Ουγκάντα   Ιαπωνία   Παναμάς   Ιρλανδία   Ισπανία
1982   Τόγκο   Zaire   Ιορδανία*   Γουιάνα   Πολωνική Λαϊκή Δημοκρατία
1983   Ζιμπάμπουε   Πακιστάν   Νικαράγουα   Μάλτα   Ολλανδία
1984   Μπουρκίνα Φάσο [7]   Αίγυπτος*   Ινδία   Περού   Ουκρανική Σοσιαλιστική Σοβιετική Δημοκρατία
1985   Μαδαγασκάρη   Ταϊλάνδη   Τρινιντάντ και Τομπάγκο   Αυστραλία   Δανία
1986   Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό   Γκάνα   Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα*   Βενεζουέλα   Βουλγαρία
1987   Ζάμπια   Ιαπωνία   Αργεντινή   Δυτική Γερμανία   Ιταλία
1988   Αλγερία*   Σενεγάλη   Νεπάλ   Βραζιλία   Γιουγκοσλαβία
1989   Αιθιοπία   Μαλαισία   Κολομβία   Καναδάς   Φινλανδία
1990   Ακτή Ελεφαντοστού   Zaire   Υεμένη[8]   Κούβα   Ρουμανία
1991   Ζιμπάμπουε   Ινδία   Ισημερινός   Αυστρία   Βέλγιο
1992   Πράσινο Ακρωτήριο   Μαρόκο*   Ιαπωνία   Βενεζουέλα   Ουγγαρία
1993   Τζιμπουτί   Πακιστάν   Βραζιλία   Νέα Ζηλανδία   Ισπανία
1994   Νιγηρία   Ρουάντα   Ομάν*   Αργεντινή   Τσεχία
1995   Μποτσουάνα   Ινδονησία   Ονδούρα   Γερμανία   Ιταλία
1996   Αίγυπτος*   Γουινέα-Μπισάου   Νότια Κορέα   Χιλή   Πολωνία
1997   Κένυα   Ιαπωνία   Κόστα Ρίκα   Πορτογαλία   Σουηδία
1998   Γκαμπόν   Γκάμπια   Μπαχρέιν*   Βραζιλία   Σλοβενία
1999   Ναμίμπια   Μαλαισία   Αργεντινή   Καναδάς   Ολλανδία
2000   Μάλι   Τυνησία*   Μπανγκλαντές   Τζαμάικα   Ουκρανία
2001   Μαυρίκιος   Σιγκαπούρη   Κολομβία   Ιρλανδία   Νορβηγία
2002   Καμερούν   Γουινέα   Συρία*   Μεξικό   Βουλγαρία
2003   Ανγκόλα   Πακιστάν   Χιλή   Γερμανία   Ισπανία
2004   Αλγερία*   Μπενίν   Φιλιππίνες   Βραζιλία   Ρουμανία
2005   Τανζανία   Ιαπωνία   Αργεντινή   Δανία   Ελλάδα
2006   Γκάνα   Δημοκρατία του Κονγκό   Κατάρ*   Περού   Σλοβακία
2007   Νότια Αφρική   Ινδονησία   Παναμάς   Βέλγιο   Ιταλία
2008   Μπουρκίνα Φάσο   Λιβύη *   Βιετνάμ   Κόστα Ρίκα   Κροατία
2009   Ουγκάντα   Ιαπωνία   Μεξικό   Αυστρία   Τουρκία
2010   Γκαμπόν   Νιγηρία   Λίβανος*   Βραζιλία   Βοσνία και Ερζεγοβίνη
2011   Νότια Αφρική   Ινδία   Κολομβία   Γερμανία   Πορτογαλία
2012   Μαρόκο*   Τόγκο   Πακιστάν   Γουατεμάλα   Αζερμπαϊτζάν
2013   Ρουάντα   Νότια Κορέα   Αργεντινή   Αυστραλία   Λουξεμβούργο
2014   Τσαντ   Νιγηρία   Ιορδανία*   Χιλή   Λιθουανία
2015   Ανγκόλα   Μαλαισία   Βενεζουέλα   Νέα Ζηλανδία   Ισπανία
2016   Αίγυπτος*   Σενεγάλη   Ιαπωνία   Ουρουγουάη   Ουκρανία
2017   Αιθιοπία   Καζακστάν   Βολιβία   Ιταλία   Σουηδία
2018   Ακτή Ελεφαντοστού   Ισημερινή Γουινέα   Κουβέιτ*   Περού   Ολλανδία[9]   Πολωνία
2019   Νότια Αφρική   Ινδονησία   Δομινικανή Δημοκρατία   Γερμανία   Βέλγιο
2020   Νίγηρας   Τυνησία*   Βιετνάμ   Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες   Εσθονία

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Asian group of nations at UN changes its name to Asia-Pacific group, Radio New Zealand International, 2011-08-31.
  2. The United Nations Security Council, The Green Papers Worldwide
  3. H ομάδα Ανατολικής Ευρώπης συμπεριέλαβε και χώρες της Ασίας από το 1956 και μετά.
  4. Η Λιβερία κατέλαβε την έδρα μιας χώρας της Δυτικής Ευρώπης το 1961.
  5. Το Μαρόκο κατέλαβε τη θέση μιας μεσανατολικής χώρας το 1963–1964.
  6. Η Ακτή Ελεφαντοστού κατέλαβε την έδρα μιας χώρας της Κοινοπολιτείας το 1964–1965.
  7. Την περίοδο εκλογής, το 1984, η χώρα ήταν γνωστή ως Δημοκρατία του Άνω Βόλτα.
  8. Η εκλογή εξασφαλίστηκε από την Νότια Υεμένη και τον Μάιο του 1990, ενώ ήταν μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενοποιήθηκε με τη Βόρεια Υεμένη, σχηματίζοντας την ενιαία χώρα Υεμένη.
  9. «Italy, Netherlands ask to share Security Council seat». Al Jazeera. 28 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2017. 
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of members of the United Nations Security Council της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).