Άνοιγμα κυρίου μενού

Κατάλογος μοναρχών της Σουηδίας

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Η αρχή του βασιλείου της ΣουηδίαςΕπεξεργασία

 
Βασιλείς και βασίλισσες της Σουηδίας (1523 - 1907)

Η παλιότερη καταγραφή σχετικά με βασιλείς της Σουηδίας εμφανίζεται στο έργο του Τάκιτου για την Γερμανία με τίτλο "Οι βασιλείς των Σουιώνων". Με βάση τις πρώτες καταγεγραμμένες ιστορικές πηγές για την Σουηδία του 10ο - 11ο αιώνα οι πρώτοι βασιλείς της Σουηδίας, οι οποίοι είχαν βαπτιστεί χριστιανοί, ήταν ο Έρικ ΣΤ΄ και ο γιος του Όλαφ Σκότκονουνγκ. Υπάρχουν και πολλοί κατάλογοι παλιότερων παγανιστών βασιλέων της Σουηδίας, οι οποίοι δεν έχουν καταγράφει ιστορικά. Οι καταγραφές βασίζονται στον μυθικό Οίκο του Ίνγκλινγκ από τον οποίο, σύμφωνα με τον διάσημο Δανό ιστορικό Σάξωνα τον Γραμματικό, προέρχονται και οι ίδιοι οι Έρικ ΣΤ΄ και Όλαφ. Η δυναστεία προερχόταν από τους μυθικούς αρχηγούς των Βίκινγκ Σίγκουρντ Ρίνγκ και Ράγκναρ Λόθμπροκ. Οι Ισλανδικές πηγές λένε αντίστοιχα ότι η μυθική δυναστεία των Ίνγκλινγκ είχε εξαλειφθεί τον 11ο αιώνα και ότι ο Έρικ ΣΤ΄ ο Νικηφόρος ανήκε στον Οίκο του Μανσό, την παλιότερη δυναστεία της Σουηδίας.

Αν εξαιρέσουμε τους μυθικούς βασιλείς, οι πρώτοι βεβαιωμένοι ιστορικά είναι οι Έρικ ΣΤ΄ και Κάρολος Ζ΄, που θα έπρεπε θα αριθμηθούν Έρικ Α΄ και Κάρολος Α΄.

Το σύγχρονο βασίλειοΕπεξεργασία

Τον 16ο αιώνα ο ιστορικός Γιοχάννες Μάγκνους δημιούργησε ένα μυθολογικό γενεαλογικό δέντρο προέλευσης των Σκανδιναβών και των βασιλέων τους που ξεκινάει από τον γιο του Ιάφεθ, τον Μαγώγ για να επιβεβαιώσουν την αρχαιότητα του Σουηδικού θρόνου. Οι σύγχρονοι βασιλείς στην Σουηδία Ερρίκος ΙΔ΄ της Σουηδίας και Κάρολος Θ΄ της Σουηδίας λάτρευαν τους υψηλούς προγόνους τους, από τους οποίους ισχυριζόταν ότι κατάγονται με απόδειξη τα κοινά τους ονόματα. Η Σουηδία κυβερνήθηκε τρεις φορές από γυναίκες: τη Μαργαρίτα Α΄ Έστριντσεν, τη Χριστίνα Βάσα και την Ουλρίκα-Ελεονόρα Βίττελσμπαχ-Παλατινάτου. Πρόσθετα με την παρακάτω λίστα ο Σουηδικός θρόνος διεκδικήθηκε επιπλέον την περίοδο (1599 - 1660) από τους βασιλείς της Πολωνο - Λιθουανικής δυναστείας: τον Σιγισμούνδο Γ΄ της Πολωνίας (1599 - 1632) και στην συνέχεια από τους γιους του Βλαδίσλαο Δ΄ της Πολωνίας και Ιωάννη Β΄ Καζιμίρ της Πολωνίας. Οι Σουηδοί μονάρχες προέρχονται από το 1818 από τον Οίκο των Μπερναντόττε βάσει των κανόνων διαδοχής οι οποίοι ορίστηκαν το 1810. Το ίδιο καταστατικό όριζε ότι ο μονάρχης θα διόριζε τον πρωθυπουργό του. Σταδιακά οι εξουσίες του βασιλιά κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα περνούσαν στον πρωθυπουργό. Το 1917 είχε χάσει τις περισσότερες εξουσίες του, οι οποίες πέρασαν στην εκλεγμένη από τον λαό κυβέρνηση. Με το Σύνταγμα του 1974 το πολίτευμα ορίστηκε σαν βασιλευόμενη δημοκρατία, με τον ρόλο του βασιλιά καθαρά διακοσμητικό. Οι κανόνες διαδοχής άλλαξαν χάρη της πριγκίπισσας Βικτωρίας (γεννήθηκε το 1977).

Οίκος του ΜούνσοΕπεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Έρικ ΣΤ΄ ο Νικηφόρος
(Erik Segersall)
970 - 995
  περί το 945
Γιος του Μπιορν Έρικσον
Σίγκριντ η Υψηλή
Ένας γιος
περί το 995
περίπου 50 ετών [1]
Όλαφ Σκότκονουνγκ
(Olaw?r skotkonong?r)
995 - 1022
  περί το 980
Γιος του Ερρίκου ΣΤ΄ του Νικηφόρου και της Σίγκριντ της Υψηλής
(1) Έδλα
ως το 950
Ένας γιος και δυο κόρες
(2) Έστριντ των Οβοτριτών
Ένας γιος και μια κόρη
1022
περίπου 42 ετών
Άνουντ Ιάκωβος
(Svend Tvesk?g)
1022 - 1050
  περί το 1008
Γιος του Όλαφ Σκότκονουνγκ και της Έστριντ των Οβοτριτών
Γκούνχιλντρ Σβέινσντοτιρ
Μιά κόρη
1050
περίπου 42 ετών.
Εδμόνδος ο Γηραιός
Edmun den gamle
1050 - 1060
περί το 1000
Γιος του Όλαφ Σκότκονουνγκ και της Έδλας
Άστριντ Νγιάλσντοτερ
Μιά κόρη
1060
περίπου 60 ετών.

Οίκος του ΣτένκιλΕπεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Στένκιλ
(Stenkil)
1060 - 1066
  1030
Γιος του Ράγκνβαλντ Ούλφσον
Ινγκαμόντερ
Τρείς γιοί
1066
36 ετών.
Έρικ Ζ΄ και Έρικ Η΄
1066 - 1067
Χάλστεν Στένκιλσον
(Halsten Stenkilsson)
1067 - 1070 και 1079 - 1084
περί το 1050
Γιος του Στένκιλ και της Ινγκαμόντερ
Άγνωστη
Δύο γιοί
περί το 1084
περίπου 34 ετών
Άνουντ Γκάρντσκε
γύρω στο 1080
Χάκαν ο Ερυθρός
(Håkan Rode)
1075 - 1079
  περί το 1040 περί το 1079
Ίνγκε Α΄ ο Γηραιός
(Hardeknud)
1079 - 1084
  περί το 1050
Γιος του Στένκιλ και της Ινγκαμόντερ
Έλενα (σύζυγος του Ίνγκε του Γηραιού)
Ένας γιος και τρείς κόρες
μεταξύ 1105 - 1110
περίπου 55 - 60 ετών
Μπλοτ-Σβεν
(Blot-Sven)
1084 - 1087
  περί το 1087
Φίλιππος της Σουηδίας
(Filip Halstensson)
1105 - 1118
  Άγνωστο
Γιος του Χάλστεν Στένκιλσον
Ινγκεγκέρδη της Νορβηγίας περί το 1118
Ίνγκε Β΄ ο Νεότερος
(Inge the Younger)
1110 - 1125
  Άγνωστο
γιος του Χάλστεν Στένκιλσον
Ούλβχιλντ Χάακονσντοττερ περί το 1125
Ράγκνβαλντ της Σουηδίας
(Ragnvald Knaphövde)
1125 - 1126
περί το 1130

Οίκος των Έστριντσεν, Οίκος του Σβέρκερ, Οίκος του ΈρικΕπεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Μάγκνους Α΄
(Magnus Nilsson)
των Έστριντσεν

1125–1132
  1106
Γιος του Νιλς της Δανίας και της Μάργκαρετ Φρένκουλλα
Ριτσέζα της Πολωνίας
Δύο γιοι
4 Ιουνίου 1134
Σκοτώθηκε σε μάχη, 28 ετών.
Σβέρκερ Α΄ ο Πρεσβύτερος
(Swerkir kononger gambli)
των Σβέρκερ

1032 - 1056
  1000 (1) Ούλβχιλντ Χάακονσντοττερ
Δύο γιοι και δύο κόρες
(2) Ριτσέζα της Πολωνίας
Ένας γιος
25 Δεκεμβρίου 1056
Δολοφονήθηκε στην άμαξα την ημέρα των Χριστουγέννων σε ηλικία 56 ετών.
Έρικ Θ΄ ο Άγιος
(Erik den helige)
των Έρικ

1056 - 1060
  περί το 1020
Χριστίνα της Δανίας
Δύο γιοι και δύο κόρες.
18 Μαΐου 1060
Δολοφονήθηκε από τον Μάγκνους Β΄ σε ηλικία περίπου 40 ετών.
Μάγκνους Β΄ της Σουηδίας
(Magnus Henriksson)
των Έστριντσεν

1060 - 1061
  1031
Γιος του Χένρικ Έστριντσεν (εγγονού του Σβεν Β΄ της Δανίας) και της Ίνγκριντ Στένκιλ (εγγονής του Ίνγκε Α΄ του Γηραιού)
Μπριγκίτα Χάραλντσντοττερ
Τρεις γιοι και τρεις κόρες.
1061
Δολοφονήθηκε από τον Κάρολο Ζ΄ Σβέρκερσον σε ηλικία 31 ετών.
Κάρολος Ζ΄ της Σουηδίας
(Karl Sverkersson)
των Σβέρκερ

1061 - 1067
  1030
Γιος του Σβέρκερ Α΄ του πρεσβύτερου και της Ούλβχιλντ Χάακονσντοττερ
Χριστίνα Χβίντε
Ένας γιος
12 Απριλίου 1167
Δολοφονήθηκε από οπαδούς του Κνούτου Α΄ Έρικσον σε ηλικία 37 ετών.
Κνούτος Α΄ της Σουηδίας
(Knut Eriksson)
των Έρικ

1067 - 1096
  πριν το 1050
Γιος του Ερρίκου Θ΄ του Αγίου και της Χριστίνας της Δανίας
Σεσίλη Γιόχανσνταττερ της Σουηδίας
Τέσσερις γιοι.
1096
Πάνω απο 46 ετών.
Σβέρκερ Β΄ ο Νεώτερος
(Sverker den yngre)
των Σβέρκερ

1096 - 1208
  πριν το 1067
Γιος του Κάρολου Ζ΄ της Σουηδίας και της Χριστίνας Χβίντε
(1) Βενεδίκτη Έββεσνταττερ του Ίβιντ
Ένας γιος και μια κόρη
(2) Ινγκεγκέρδη Μπίγιερσνταττερ του Βγιέλμπο
Ένας γιος
17 Ιουλίου 1210
Σκοτώθηκε σε μάχη σε ηλικία 43 ετών.
Έρικ Ι΄ της Σουηδίας
(Erik Knutsson)
των Έρικ

1208 - 1216
  1180
Γιος του Κνούτου Α΄ της Σουηδίας και της Σεσίλης Γιόχανσνταττερ της Σουηδίας
Ριτσέζα της Δανίας
Τέσσερις κόρες και ένας γιος.
10 Απριλίου 1216
36 ετών.
Ιωάννης Α΄ ο παις
(Johan Sverkersson unge)
των Σβέρκερ

1216 - 1222
  περί το 1201
Γιος του Σβέρκερ Β΄ ο Νεωτέρου και της Ινγκεγκέρδη Μπίγιερσνταττερ του Βγιέλμπο
1222
περίπου 21 ετών.
Έρικ ΙΑ΄ ο Χωλός
(Erik läspe och haltee)
των Έρικ

1222 - 1229
  1216
Γιος του Έρικ Ι΄ της Σουηδίας και της Ριτσέζας της Δανίας
Κατερίνα του Ίμσεμποργκ 1250
34 ετών.
Κνούτος Β΄ ο Υψηλός
(Knut Långe)
των Έρικ

1229 - 1234
  Έλενα Πέντερσνταττερ Στρέιτζ
Δύο γιοι
1234
Έρικ ΙΑ΄ ο Χωλός
(Erik läspe och haltee)
των Έρικ

1234 - 1250
  1216
Γιος του Έρικ Ι΄ της Σουηδίας και της Ριτσέζας της Δανίας
Κατερίνα του Ίμσεμποργκ 1250
34 ετών.

Οίκος του ΜπγιέλμποΕπεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Βάλντεμαρ της Σουηδίας
(Sw?rkir konong?r gambli)
1250 - 1275
  1239
Γιος του Μπίργιερ Γιαρλ και της Ίνγκεμποργκ Έρικσνταττερ της Σουηδίας
Σοφία της Δανίας
Ένας γιος και πέντε κόρες.
26 Δεκεμβρίου 1302
63 ετών
Μάγκνους Γ΄ Λαδούλας
(Olaw?r skotkonong?r)
1275 - 1290
  1240
Γιος του Μπίργιερ Γιαρλ και της Ίνγκεμποργκ Έρικσνταττερ της Σουηδίας
Έντγουι του Χόλσταϊν
Τρείς γιοι και δύο κόρες.
18 Δεκεμβρίου 1060
51 ετών.
Μπίργιερ
(Birger Magnusson)
1290 - 1318
  1280
Γιος του Μάγκνους Λαδούλας και της Έντγουι του Χόλσταϊν
Μάρθα της Δανίας
Δύο γιοί και δύο κόρες.
31 Μαΐου 1321
41 ετών.
Μάγκνους Δ΄ της Σουηδίας
(Magnus Eriksson)
1318 - 1364
  1316
Γιος του Έρικ, δούκα του Σάντερμανλαντ και της Ίνγκεμποργκ της Νορβηγίας
Λευκή του Ναμύρ
Δύο γιοί.
1 Δεκεμβρίου 1374
Πνίγηκε σε ναυάγιο 58 ετών.
Έρικ ΙΒ΄ της Σουηδίας
(Erik Magnusson)
1356 - 1359
  1339
Γιος του Μάγκνους Δ΄ της Σουηδίας και της Λευκής του Ναμύρ
Βεατρίκη Βίττελσμπαχ-Βαυαρίας
21 Ιουνίου 1359
20 ετών
Χάακον
(Håkan Magnusson)
1362 - 1364
  1340
Γιος του Μάγκνους Δ΄ της Σουηδίας και της Λευκής του Ναμύρ
Μαργαρίτα Α΄ της Δανίας
Ένας γιος.
1380
40 ετών

Οίκος του ΜεκλεμβούργουΕπεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Αλβέρτος
(Albrekt av Mecklenburg)
1364 - 1389
  1338
Γιος του Αλβέρτου Β΄ του Μεκλεμβούργου και της Ευφημίας της Σουηδίας
(1) Ριχάρδις του Σβερίν
Ένας γιος και μία κόρη
(2) Αγνή του Μπρούνσβικ - Λούνεμπουργκ
Ένας γιος.
1 Απριλίου 1412
74 ετών

Ένωση του ΚάλμαρΕπεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Μαργαρίτα
(Margrete Valdemarsdatter)
1389 - 1412
  1353
Κόρη του Βάλντεμαρ Δ΄ της Δανίας και της Χέλβιγκ του Σλέσβιχ
Χάακον ΣΤ' της Νορβηγίας
Ένας γιος
28 Οκτωβρίου 1412
59 ετών
Έρικ ΙΓ΄
(Eric of Pomerania)
1396 - 1439
  1382
Γιος του Βάρτισλαβ Ζ΄ της Πομερανίας και της Μαρίας του Μεκλεμβούργου
Φιλίππη της Αγγλίας 24 Σεπτεμβρίου 1459
77 ετών.
Χριστόφορος της Βαυαρίας
(Christoph III)
1441 - 1448
  1416
Γιος του Ιωάννη Βίττελσμπαχ του Παλατινάτου-Νόιμαρκτ και της Αικατερίνης της Πομερανίας
Δωροθέα του Βρανδεμβούργου
1448
32 ετών.
Κάρολος Η΄ της Σουηδίας
(Karl Knutsson)
(1448-1457, 1464-1465, 1467-1470)
  1 Οκτωβρίου 1408
Γιος του Κνουτ Τόρντσον και της Μαργαρίτας Κάρλσνταττερ
(1) Μπριγκίτα Τάρεσνταττερ
Δύο κόρες
(2) Κατερίνα του Μπζουρούμ
Τέσσερις κόρες
(3)Χριστίνα Αβραάμσνταττερ
Μια κόρη και έναν γιο
15 Μαΐου 1470
62 ετών
Χριστιανός Α΄ της Δανίας
(Christian 1)
1457 - 1464
  1426
Γιος του Θεόδωρου του Όλντενμπουργκ και της Έλβιγκ του Σάουνμπεργκ
Δωροθέα του Βρανδεμβούργου
Δύο γιοι και μια κόρη
21 Μαΐου 1481
55 ετών
Ιωάννης Β΄
(Hans)
1497 - 1501
  2 Φεβρουαρίου 1455
Γιος του Χριστιανού Α΄ της Δανίας και της Δωροθέας του Βρανδεμβούρου
Χριστίνα της Σαξονίας
Τέσσερις γιοι και μια κόρη
20 Φεβρουαρίου 1513
Πτώση απο άλογο, 58 ετών.
Χριστιανός Β΄ ο Τύραννος
(Christian 2)
1520 - 1521
  1 Ιουλίου 1481
Γιος του Ιωάννη της Δανίας και της Χριστίνας της Σαξoνίας
Ισαβέλλα της Δανίας
Ένας γιος και δυο κόρες
25 Ιανουαρίου 1559
78 ετών

Οίκος των ΒάσαΕπεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Γουσταύος Α΄ Βάσα
(Gustav Ι)
1523 - 1560
  12 Μαΐου 1496
Γιος του Έρικ Γιόχανσον Βάσα και της Σεσίλης Μάνσνταττερ
(1) Αικατερίνη της Σαξονίας-Λάουενμπουρκ
ένα παιδί
(2) Μάργκαρετ Λεϊγιονχούβουντ
8 παιδιά
(3) Kατερίνα Στένμποκ
29 September 1560
64 ετών
Ερρίκος ΙΔ΄ Βάσα
(Erik XIV)
1560 - 1568
  13 Δεκεμβρίου 1533
Γιος του Γουσταύου Α΄ Βάσα και της Αικατερίνης της Σαξονίας-Λάουενμπουρκ
Κάριν Μάνσνταττερ
τέσσερα παιδιά
26 Φεβρουαρίου 1577
Δηλητηριάστηκε 44 ετών.
Ιωάννης Γ΄ Βάσα
(Johan III)
1568 - 1592
  20 Δεκεμβρίου 1537
Γιος του Γουσταύου Α΄ Βάσα και της Αικατερίνης της Πομερανίας
(1) Αικατερίνη Γιαγκιελλόνων
τρία παιδιά
(2) Γκουνίλα Μπιέλκε
δύο παιδιά
17 Νοεμβρίου 1592
55 ετών.
Σιγισμούνδος Βάσα
(Sigismund)
1592-1599
  20 Ιουνίου 1566
Γιος του Ιωάννη Γ΄ Βάσα και της Αικατερίνης των Γιαγκιελλόνων
(1) Άννα της Αυστρίας, Βασίλισσα της Πολωνίας
πέντε παιδιά
(2) Κωνσταντία της Αυστρίας
επτά παιδιά
30 Απριλίου 1632
66 ετών
Κάρολος Θ΄ Βάσα
(Karl IX)
1604 - 1611
  4 Οκτωβρίου 1550
Γιος του Γουσταύου Α΄ Βάσα και της Μάργκαρετ Λεϊγιονχούβουντ
(1) Μαρία του Παλατινάτου-Ζίμερν
έξι παιδιά
(2) Χριστίνα των Σ.Χ.Γκόττορπ
τέσσερα παιδιά
30 Οκτωβρίου 1611
61 ετών
Γουσταύος Β΄ Αδόλφος
(Gustav II Adolf)
1611 - 1632
  19 Δεκεμβρίου 1594
Γιος του Καρόλου Θ΄ Βάσα και της Χριστίνας των Σ.Χ.Γκόττορπ
Μαρία-Ελεονώρα των Χοεντσόλερν
ένα παιδί
16 Νοεμβρίου 1632
38 ετών
Χριστίνα της Σουηδίας
(Kristina Alexandra)
1632 - 1654
  18 Δεκεμβρίου 1626
Κόρη του Γουσταύου Β΄ Αδόλφου και της Μαρίας-Ελεονώρας των Χοεντσόλερν [2]
Ισαβέλλα των Όλντενμπουρκ
πέντε παιδιά
19 Απριλίου 1689
63 ετών

Οίκος του Παλατινάτου - ΤσβάιμπρουκενΕπεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Κάρολος Ι΄ Γουσταύος
(Karl X Gustav)
1654 - 1660
  8 Νοεμβρίου 1622
Γιος του Ιωάννη Καζιμίρ, κόμη του Παλατινάτου-Κλέεμπουργκ και της Αικατερίνης της Σουηδίας, κόμισσας του Παλατινάτου-Κλέεμπουργκ
Έντγουικ Ελεονόρα του Χόλσταϊν-Γκόττορπ
ένα παιδί
13 Φεβρουαρίου 1660
38 ετών
Κάρολος ΙΑ΄ της Σουηδίας
(Karl XI)
1660 - 1697
  24 Νοεμβρίου 1655
Γιος του Καρόλου Ι΄ Γουσταύου και της Έντγουικ-Ελεονόρας του Χόλσταϊν-Γκόττορπ
Ουλρίκα Ελεονόρα της Σουηδίας
τρία παιδιά
5 Απριλίου 1697
42 ετών.
Κάρολος ΙΒ΄ της Σουηδίας
(Karl XII)
1697 - 1718
  17 Ιουνίου 1682
Γιος του Καρόλου ΙΑ΄ της Σουηδίας και της Ουλρίκας-Ελεονώρας Όλντενμπουργκ
30 Νοεμβρίου 1718
Σκοτώθηκε απο σφαίρα σε μάχη σε ηλικία 36 ετών.
Ουλρίκα Ελεονόρα
(Ulrika Eleonora)
1718-1720
  23 Ιανουαρίου 1688
Κόρη του Καρόλου ΙΑ΄ της Σουηδίας και της Ουλρίκας-Ελεονώρας Όλντενμπουργκ
Φρειδερίκος της Σουηδίας 24 Νοεμβρίου 1741
ευλογιά, 53 ετών.

Οίκος της ΈσσηςΕπεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Φρειδερίκος της Σουηδίας
(Fredrik I)
1720 - 1751
  28 Απριλίου 1676
Γιος του Καρόλου Α΄ της Έσσης-Κάσσελ και της Μαρίας-Αμαλίας Κέττλερ
Ουλρίκα-Ελεονόρα 5 Απριλίου 1751
75 ετών

Οίκος του Χόλσταϊν-ΓκόττορπΕπεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Αδόλφος-Φρειδερίκος
(Adolf Fredrik)
1751 - 1771
  14 Μαΐου 1710
Γιος του Χριστιανού-Αυγούστου του Χόλσταϊν-Γκόττορπ και της Αλμπερτίνας-Φρειδερίκης του Μπάντεν-Ντούρλαχ
Λουίζα-Ουλρίκα των Χοεντσόλερν
τέσσερα παιδιά
12 Φεβρουαρίου 1771
61 ετών
Γουσταύος Γ΄ της Σουηδίας
(Gustav III)
1771 - 1792
  24 Ιανουαρίου 1746
Γιος του Αδόλφου-Φρειδερίκου της Σουηδίας και της Λουίζας-Ουλρίκας των Χοεντσόλερν
Σοφία Μαγδαληνή των Όλντενμπουρκ
ένα παιδί
29 Μαρτίου 1792
Πυροβολήθηκε σε εξέγερση, 46 ετών.
Γουσταύος Δ΄ Αδόλφος
(Gustav IV Adolf)
1792 - 1809
  1 Νοεμβρίου 1778
Γιος του Γουσταύου Γ΄ της Σουηδίας και της Σοφίας-Μαγδαληνής της Δανίας
Φρειδερίκη της Βάδης
τέσσερα παιδιά
7 Φεβρουαρίου 1837
59 ετών
Κάρολος ΙΓ΄ της Σουηδίας
(Karl XIII)
1718-1720
  7 Οκτωβρίου 1748
Γιος του Αδόλφου-Φρειδερίκου της Σουηδίας και της Λουίζας-Ουλρίκας των Χοεντσόλερν
Χεδβίγη-Ελισάβετ των Σ.Χ.Γκόττορπ 7 Φεβρουαρίου 1818
70 ετών

Οίκος των ΜπερναντότΕπεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Κάρολος ΙΔ΄ Ιωάννης
(Karl XIV Johan)
1818 - 1844
  26 Ιανουαρίου 1763
Στρατάρχης του Ναπολέοντα Α΄ της Γαλλίας
Ντεζιρέ Κλαρί
ένα παιδί
8 Μαρτίου 1844
81 ετών
Όσκαρ Α΄ της Σουηδίας
(Joseph Francois Oscar Bernadotte)
1844 - 1859
  4 Ιουλίου 1799
Γιος του Καρόλου ΙΔ΄ Ιωάννης και της Ντεζιρέ Κλαρί
Ιωσηφίνα ντε Μποαρνέ
πέντε παιδιά
8 Ιουλίου 1859
60 ετών.
Κάρολος ΙΕ΄ της Σουηδίας
(Karl XV)
1859 - 1872
  3 Μαΐου 1826
Γιος του Όσκαρ Α΄ της Σουηδίας και της Ιωσηφίνας ντε Μποαρνέ
Λουίζα της Οράγγης-Νασσάου
ένα παιδί
18 Σεπτεμβρίου 1872
46 ετών
Όσκαρ Β΄ της Σουηδίας
(Oscar II)
1872-1907
  21 Ιανουαρίου 1829
Γιος του Όσκαρ Α΄ της Σουηδίας και της Ιωσηφίνας ντε Μποαρνέ
Σοφία του Νασσάου
τέσσερα παιδιά
8 Δεκεμβρίου 1907
78 ετών
Γουσταύος Ε΄ της Σουηδίας
(Gustaf V)
1907-1950
  16 Ιουνίου 1858
Γιος του Όσκαρ Β΄ της Σουηδίας και της Σοφίας του Νασσάου
Βικτώρια της Βάδης
τρία παιδιά
29 Οκτωβρίου 1950
92 ετών
Γουσταύος ΣΤ΄ Αδόλφος
(Gustaf VI Adolf)
1950-1973
  11 Νοεμβρίου 1882
Γιος του Γουσταύου Ε΄ της Σουηδίας και της Βικτώριας της Βάδης
Μαργαρίτα του Κονώτ
πέντε παιδιά
15 Σεπτεμβρίου 1973
91 ετών
Κάρολος ΙΣΤ΄ Αδόλφος
(Carl Gustaf Folke Hubertus)
1973 - ?
  30 Απριλίου 1946
Γιος του Γουσταύου Αδόλφου της Σουηδίας και της Σίβυλλας της Σαξονίας-Κόμπουρκ & Γκότα
Σίλβια της Σουηδίας
τρία παιδιά

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Lagerqvist in Sverige och dess regenter under 1000 ar ISBN 91-0-075007-7 p. 23
  2. Note that the birth date is December 8 in the Julian calendar, which was in effect in Sweden at the time, corresponding to December 18 in the Gregorian calendar.

ΠηγέςΕπεξεργασία

  • The Cambridge History of Scandinavia. Vol.I. Cambridge University Press, 2003
  • Morby John E. Dynasties of the World. Oxford University Press, 2002
  • Liljegren, Bengt. Rulers of Sweden. Historiska Media, 2004
  • Lagerqvist Lars O., Aberg Nils. Kings and Rulers of Sweden. Vincent Publications, 2002