Άνοιγμα κυρίου μενού

Ως αθλητική αντιπαλότητα χαρακτηρίζεται ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ αθλητικών ομάδων ή αθλητών. Αυτή η πίεση του ανταγωνισμού γίνεται αισθητή από παίκτες, προπονητές και διοίκηση, αλλά ίσως γίνεται περισσότερο αισθητή από τους οπαδούς. Η ένταση της αντιπαλότητας ποικίλλει από μία φιλική έως και μία βίαιη αναμέτριση, αφετέρου, ότι, σε μία περίπτωση οδήγησε σε στρατιωτική σύγκρουση (ο Πόλεμος του Ποδοσφαίρου). Οι ιδιοκτήτες των ομάδων συνήθως ενθαρρύνουν τέτοιου είδους αντιπαλότητες, δεδομένου ότι αυξάνουν το ενδιαφέρον των φιλάθλων και την προσέλευση τους στους χώρους διεξαγωγής, όπως και την τηλεθέαση, αλλά μια αντιπαλότητα που ξεφεύγει από τον έλεγχο μπορεί να οδηγήσει σε μάχες, χουλιγκανισμό, ταραχές ή ακόμα και μοιραίες συνέπειες.[1] Συχνά, το θέμα των αθλητικών ανταγωνισμών είναι καυτό και αμφιλεγόμενο, όπως η πολιτική και η θρησκεία.[2]

Πίνακας περιεχομένων

ΕπισκόπισηΕπεξεργασία

Οι αντιπαλότητες προέρχονται από διάφορες πηγές. Η απλή γεωγραφική εγγύτητα, καθώς και οι συχνές συναντήσεις σε σημαντικά παιχνίδια μπορούν να οδηγήσουν σε αντιπαλότητες. Η αναμέτριση μεταξύ δύο αντιπάλων στενής γεωγραφικής εγγύτητας, συνήθως ονομάζεται τοπικό ντέρμπι, ή απλά ντέρμπι (derby, στα βρετανικά αγγλικά προφέρεται: [dɑrbi], στα αμερικανικά και αυστραλιανά αγγλικά προφέρεται: [dɜrbi]) μία αθλητική αναμέτριση μεταξύ δύο ομάδων από την ίδια κωμόπολη, πόλη ή περιοχή, ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο (association football). Η φράση πιθανότατα προήλθε από «Το Ντέρμπι» (The Derby), μια ιπποδρομία στην Αγγλία, που ιδρύθηκε από τον 12ο Κόμη του Ντέρμπι το 1780, δεδομένου ότι τουλάχιστον από το 1840, ο όρος «ντέρμπι» έχει χρησιμοποιηθεί ως ουσιαστικό στα αγγλικά για να υποδηλώσει κάθε είδους αθλητική διοργάνωση.[3] Μια άλλη ευρέως διαδεδομένη θεωρία, αν και δεν έγινε δεκτή από το Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης (Oxford English Dictionary), είναι ότι η φράση προήλθε από την ίδια την πόλη του Ντέρμπι. Ήταν γνωστή ως η τοποθεσία ενός χαοτικού και πληθωρικού παιχνιδιού, στο οποίο εμπλεκόταν ολόκληρη η πόλη και συχνά οδηγούσε σε θανάτους. Τα τέρματα βρίσκονταν στο Νουνς Μιλ (Nuns Mill) στο βορρά και στο Γκάλοους Μπαλκ (Gallows Balk) στα νότια της πόλης, με ένα μεγάλο μέρος της δράσης να πραγματοποιείται στον ποταμό Ντέργουεντ (Derwent) ή το Μαρκίτον Μπρουκ (Markeaton Brook). Ονομαστικά οι παίκτες προέρχονταν από τις ενορίες των Αγίων Πάντων και του Αγίου Πέτρου, αλλά στην πράξη το παιχνίδι ήταν ελεύθερο για όλους έως και 1.000 παίκτες. Ένας Γάλλος ο οποίος παρατήρησε τον αγώνα το 1829 περιέγραψε τη φρίκη, «αν οι Άγγλοι αυτό το αποκαλούν παιχνίδι, θα ήταν αδύνατο να πούμε πως αποκαλούν την μάχη». Ο παραδοσιακός ποδοσφαιρικός αγώνας Σρόουβταϊντ (Shrovetide) είναι κοινός τόπος στην πόλη του Άσμπουρν στο Ντέρμπισαϊρ.[4]

Σε σύγκριση με άλλα μέρη του κόσμου, τα πραγματικά τοπικά ντέρμπι είναι σπάνια στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, όπου ο όρος πέριξ αντιπαλότητα (crosstown rivalry) χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια αντιπαλότητα μεταξύ δύο ομάδων στην ίδια μητροπολιτική περιοχή. Ακόμα και οι αναμετρίσεις που μπορούν να θεωρηθούν «τοπικά ντέρμπι» λόγω της γεωγραφικής τους εγγύτητας, χαρακτηρίζουν συχνά τις ομάδες που αντλούν κατά κύριο λόγο υποστηρικτές από διαφορετικές γεωγραφικές κοινότητες, κυρίως λόγω του ότι οι επαγγελματικές αθλητικές ομάδες δεν θέλουν να αντλούν τους ίδιους υποστηρικές, έτσι ώστε κάθε άτομο να χρειάζεται περισσότερα χρήματα να δαπανήσει για την ομάδα του, αντί να διαιρείται μεταξύ πολλών ομάδων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε αναμετρίσεις στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης, ενώ σε ορισμένες αναμετρίσεις ενδέχεται τα παιχνίδια να διεξάγονται μεταξύ ομάδων, των οποίων οι έδρες απέχουν λιγότερο από 10 μίλια (16 χιλιόμετρα) μεταξύ τους, που εκπροσωπούν διαφορετικές γεωγραφικές κοινότητες. Δύο παραδείγματα είναι η τριγωνική αντιπαλότητα μεταξύ των Νιου Γιορκ Ρέιντζερς (που αντιπροσωπεύουν τη Νέα Υόρκη), των Νιου Γιορκ Άιλαντερς (που αντιπροσωπεύουν το Λονγκ Άιλαντ), των Νιου Τζέρσι Ντέβιλς, και στο παρελθόν των Χάρτφορντ Γουέιλερς (Κονέκτικατ), στην National Hockey League (NHL), και η πρώην αντιπαλότητα μεταξύ Νιου Γιορκ Νικς και Νιου Τζέρσεϊ Νετς στην National Basketball Association (NBA). Η αναμέτριση Νικς - Νετς μπορεί να εξελιχθεί σε ένα πλήρες ντέρμπι αφού οι Μπρούκλιν Νετς αγωνίζοται στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, μια περιοχή στο εσωτερικό της βάσης των οπαδών των Νικς. Μια παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στην Περιοχή Σαν Φρανσίσκο Μπέι για το μπέιζμπολ και το αμερικανικό ποδόσφαιρο, ενώ οι Σαν Φρανσίσκο Τζάιαντς και οι Όκλαντ Αθλέτικς βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση, όπως είναι οι Φόρτι Νάινερς του Σαν Φρανσίσκο και οι Όκλαντ Ρέιντερς, έχουν βάσεις υποστηρικτών κάπως διαφορετικές γεωγραφικά, που χωρίζονται από το Σαν Φρανσίσκο Μπέι. Επιπλέον, στο Λος Άντζελες, υπάρχουν αντιπαλότητες, όπως των Λος Άντζελες Ντότζερς έναντι των Λος Άντζελες Έιντζελς, που εδρεύουν στο Άναχαϊμ, στην Major League Baseball (MLB). Μικρά πρωταθλήματα, τα οποία είναι περιφερειακά από τη φύση τους, διαθέτουν πολλές περιφερειακές αντιπαλότητες, μερικές από τις οποίες (π.χ. οι Στέιτεν Άιλαντ Γιάνκις έναντι των Μπρούκλιν Σάικλονς) είναι πραγματικές πέριξ αντιπαλότητες.

Κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις μπορεί επίσης να λάβουν χώρα σε μια αθλητική αντιπαλότητα, όπως όταν η ινδοπακιστανική πολιτική σύγκρουση διαχέεται στον αγώνα κρίκετ Ινδίας - Πακιστάν, ή όταν οι θρησκευτικές διαφορές της Γλασκώβης εκφράζονται στο ντέρμπι Σέλτικ - Ρέιντζερς (γνωστό ως το Όλντ Φιρμ ντέρμπι). Το Όλντ Φιρμ (Old Firm) θεωρείται ως η μεγαλύτερη και πιο έντονη αντιπαλότητα στον αθλητισμό. Οι ποιο ήπιες μορφές αντιπαλότητας είναι αυτές μεταξύ κολεγιακών ομάδων στις Ηνωμένες Πολιτείες και συχνά περιλαμβάνουν φάρσες που αντίπαλες φοιτητικές οργανώσεις πραγματοποιούν η μία στην άλλη, όπως η κλοπή μασκότ ή το βάψιμο των χρωμάτων του άλλου σχολείου κάπου στην πανεπιστημιούπολη του αντίπαλου σχολείου.

Σε ορισμένα πρωταθλήματα, οι αγώνες μεταξύ των αντιπάλων θεωρούνται επισήμως ως σημαντικά παιχνίδια και ο νικητής παίρνει ένα ασυνήθιστο δώρο (δηλαδή σχάρα, τρόπαιο, τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας, κλπ).

ΝτέρμπιΕπεξεργασία

Τοπικό ντέρμπι ή απλά ντέρμπι έχει επικρατήσει να ονομάζεται μια αθλητική συνάντηση ανάμεσα σε δυο ομάδες της ίδιας πόλης ή περιοχής ή έστω ανάμεσα στις πιο ιστορικές ομάδες μιας χώρας. Η λέξη είναι αγγλικής προέλευσης και πιθανότατα προέρχεται από την πόλη Ντέρμπι (Derby) της κεντρικής Αγγλίας.

Προέλευση της ονομασίαςΕπεξεργασία

Η χρήση της λέξης για τις αθλητικές συναντήσεις προήλθε πιθανότατα από την ιπποδρομία του Ντέρμπι, που ιδρύθηκε το 1780 από τον 12ο Kόμη του Ντέρμπι.

Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει πως η ονομασία ντέρμπι δόθηκε για πρώτη φορά σε ποδοσφαιρικό αγώνα για τους αγώνες ΈβερτονΛίβερπουλ Φ.Κ., τα γήπεδα των οποίων ήταν πολύ κοντά και τα χώριζε το Στάνλεϊ Παρκ που ανήκε στον Κόμη του Ντέρμπι.

Πάντως, η πρώτη φορά που ένας αγώνας αναφέρεται ως «τοπικό ντέρμπι» ήταν στις 9 Μαρτίου 1889, τρία χρόνια πριν από την ίδρυση της Λίβερπουλ. Η εφημερίδα "Widnes Weekly News" χαρακτήρισε ως τοπικό ντέρμπι το παιχνίδι ράγκμπι ανάμεσα στη Γουίντνες (Widnes) και τη Μαορίς (Maoris).

Μια άλλη αρκετά διαδεδομένη εκδοχή, είναι πως στην πόλη του Ντέρμπι γινόταν ένας παραδοσιακός ποδοσφαιρικός αγώνας, στον οποίο συμμετείχε όλη η πόλη και συχνά κατέληγε σε συμπλοκές. Ο αγώνας είχε ως αγωνιστικό χώρο όλη την έκταση της πόλης με τα δύο τέρματα να βρίσκονται στο βόρειο και στο νότιο άκρο της. Οι δυο αντίπαλες ομάδες προέρχονταν από τις ενορίες των Αγίων Πάντων και του Αγίου Πέτρου και στην πράξη συμμετείχαν όλοι όσοι επιθυμούσαν, δηλαδή πάνω από 1000 άτομα. Ένας Γάλλος που παρακολούθησε τον αγώνα του Ντέρμπι το 1829 τον περιγράφει ως τρομακτικό και σημειώνει πως αυτό που συνέβαινε δεν έπρεπε να αποκαλείται παιχνίδι αλλά μάχη. Ο παραδοσιακός αγώνας της πόλης του Ντέρμπι ενδεχομένως έδωσε την ονομασία «ντέρμπι» στις συναντήσεις τοπικών ομάδων, στις οποίες επικρατεί πάντα μεγάλος φανατισμός.

Από όλες αυτές τις εκδοχές το μόνο σίγουρο που προκύπτει είναι πως το όνομα σχετίζεται έτσι ή αλλιώς με την περιοχή του Ντερμπισάιρ της κεντρικής Αγγλίας.

ΧαρακτηριστικάΕπεξεργασία

Το κύριο χαρακτηριστικό των αγώνων ντέρμπι είναι η πέραν των αθλητικών πλαισίων διάσταση του ανταγωνισμού μεταξύ δύο συλλόγων και ο συνακόλουθος φανατισμός ανάμεσα στους φιλάθλους τους που συχνά μεταφέρεται και στους ποδοσφαιριστές. Η αντιπαλότητα ενδέχεται να έχει ως υπόβαθρο θρησκευτικές, πολιτικές, εθνικές ή κοινωνικές διαφορές. Για παράδειγμα στο ιστορικό ντέρμπι της Γλασκόβης μεταξύ της Σέλτικ και των Ρέιντζερς Γλασκώβης εκδηλώνεται η διαφορά ανάμεσα στις δύο θρησκευτικές κοινότητες της πόλης, τους καθολικούς και τους προτεστάντες, ενώ σε εκείνο του Μπουένος Άιρες μεταξύ της Μπόκα Τζούνιορς και της Ρίβερ Πλέιτ εκφράζεται η αντίθεση ανάμεσα στην εργατική και την αστική τάξη.

Ντέρμπι αποκαλείται και η αναμέτρηση ανάμεσα στις μεγαλύτερες ομάδες μιας χώρας, όπως το ντέρμπι της Ολλανδίας ανάμεσα στον ΑΦΚ Άγιαξ και τη Φέγενορντ ή το παραδοσιακό ελληνικό ντέρμπι Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός και ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι του κόσμου ανάμεσα στην Ρεάλ Μαδρίτης και στην Μπαρτσελόνα. Στα ντέρμπι Ντιναμό ΖάγκρεμπΠαρτιζάν Βελιγραδίου στην πρώην Γιουγκοσλαβία η εθνική αντιπαλότητα ανάμεσα στους Σέρβους και τους Κροάτες.

Το παράδοξο είναι πως σήμερα δεν υπάρχει ντέρμπι στην ομώνυμη πόλη της Αγγλίας, αφού έχει μόνο μια ομάδα, την Ντέρμπι Κάουντι. Παλιότερα υπήρχε και μια δεύτερη, η Ντέρμπι Μίντλαντ αλλά κάποια στιγμή οι δυο ομάδες συγχωνεύτηκαν.

Αμερικανικό ποδόσφαιροΕπεξεργασία

National Football LeagueΕπεξεργασία

1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα λήμμα Πηγή
Τζέρι Ράις Ντέιον Σάντερς 1989–1996 [5]
Τομ Μπράντι Πέιτον Μάνινγκ 2000– Αντιπαλότητα Μπράντι–Μάνινγκ [6]

Κολεγιακό ποδόσφαιροΕπεξεργασία

Αυστραλιανό ποδόσφαιροΕπεξεργασία

ΣτίβοςΕπεξεργασία

ΑτομικέςΕπεξεργασία

1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα λήμμα Πηγή
  Στιβ Όβετ   Σεμπάστιαν Κόε [7]
  Γιουσέιν Μπολτ   Τάισον Γκέι [8]
  Ασάφα Πάουελ   Τάισον Γκέι [9][10]
  Ντάιρον Ρόουμπλς   Λιου Ξιανγκ [11]
  Τζόαν Μπένουα   Γκρέτε Βάιτς [12]
  Γιουσέιν Μπολτ   Γιόχαν Μπλέικ [13]
  Μπεν Τζόνσον   Καρλ Λιούις [14]
  Βερόνικα Κάμπελ-Μπράουν   Άλισον Φέλιξ 2004– [15]
  Οντίνα Βάλα   Κλαούντια Τεστόνι 1932–1940 Αντιπαλότητα Τεστόνι–Βάλα [16]
  Λουίτζι Φατσέλι   Ντέιβιντ Μπέρλι 1927–1933 [17]

ΟμαδικέςΕπεξεργασία

Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
Διεθνής στίβος Φινλανδία–Σουηδία   Φινλανδία   Σουηδία 1925– [18]
  Τζαμάικα   Ηνωμένες Πολιτείες [19][20][21]

ΠοδόσφαιροΕπεξεργασία

ΜπάντμιντονΕπεξεργασία

ΜπέιζμπολΕπεξεργασία

Δομινικανή ΔημοκρατίαΕπεξεργασία

ΙαπωνίαΕπεξεργασία

Major League BaseballΕπεξεργασία

ΚαλαθοσφαίρισηΕπεξεργασία

ΒουλγαρίαΕπεξεργασία

Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
Αιώνιο ντέρμπι (Вечно дерби) Λέφσκι Σόφιας ΤΣΣΚΑ Σόφιας [22]

ΓαλλίαΕπεξεργασία

Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
Κλασικό (Clasico) Ορτέζ Λιμόζ 1986-1996 [23]
Βιλερμπάν Ορτέζ [24]

ΕλλάδαΕπεξεργασία

Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
Ντέρμπι Αιωνίων Αντιπάλων Ολυμπιακός Παναθηναϊκός [25]
Ντέρμπι ΑΕΚ–Παναθηναϊκού Α.Ε.Κ. Παναθηναϊκός [26]
Ντέρμπι Ολυμπιακού–ΑΕΚ Ολυμπιακός Α.Ε.Κ. [27]
Ντέρμπι του Βορρά Άρης ΠΑΟΚ [28]
Ντέρμπι Ολυμπιακού–ΠΑΟΚ Ολυμπιακός ΠΑΟΚ [29]
Ντέρμπι των Δικεφάλων Α.Ε.Κ. ΠΑΟΚ [30]

ΙσραήλΕπεξεργασία

Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
Ντέρμπι του Τελ Αβίβ Μακάμπι Τελ Αβίβ Χάποελ Τελ Αβίβ [31]

ΛιθουανίαΕπεξεργασία

Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
Λιέτουβος Ρίτας Ζάλγκιρις [32]

Π.Γ.Δ.Μ.Επεξεργασία

Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
Αιώνιο ντέρμπι των Σκοπίων (Вечна дерби на Скопје) Ραμποτνίσκι ΜΖΤ [33]

ΠολωνίαΕπεξεργασία

ΣερβίαΕπεξεργασία

Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
Αιώνιο ντέρμπι (Вечити дерби) Παρτιζάν Ερυθρός Αστέρας [34]

ΣλοβενίαΕπεξεργασία

ΙσπανίαΕπεξεργασία

Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
Ελ Κλάσικο Μπαρτσελόνα Ρεάλ Μαδρίτης [35]
Βασκικό ντέρμπι Σάσκι Μπασκόνια Μπιλμπάο Μπάσκετ [36]

Ηνωμένες Πολιτείες και ΚαναδάςΕπεξεργασία

National Basketball AssociationΕπεξεργασία

1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα λήμμα Πηγή
Λάρι Μπερντ Μάτζικ Τζόνσον 1979–1991 [37]

Μπόντι μπίλντινγκΕπεξεργασία

1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα λήμμα Πηγή
Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ Σέρχιο Ολίβα [38]

ΠυγμαχίαΕπεξεργασία

ΑτομικέςΕπεξεργασία

1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα λήμμα Πηγή
  Μοχάμεντ Άλι   Τζόι Φρέιζιερ 1971–1975 Fight of the Century
Ali-Frazier II
Thrilla in Manila
[39]
  Σούγκαρ Ρέι Λέοναρντ   Ρομπέρτο Ντουράν 1980–1989 The No Mas Fight [40]
  Μάνι Πακιάο   Φλόιντ Μέιγουέδερ, Τζρ. 1999- Mayweather vs. Pacquiao [41]

ΟμαδικέςΕπεξεργασία

Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
Puerto Rican-Mexican boxing rivalry   Μεξικό   Πουέρτο Ρίκο 1930s–2010s [42]

Καναδικό ποδόσφαιροΕπεξεργασία

Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
Χάμιλτον Τάιγκερ-Κατς Τορόντο Άργκονοτς 1873– [43][44]
Banjo Bowl Γουίνιπεγκ Μπλου Μπόμπερς Σασκάτσεουαν Ρουράιντερς 1936– [45]
Battle of Alberta Έντμοντον Έσκιμος Κάλγκαρι Σταμπίντερς 1949– [46]

Κολεγιακός αθλητισμόςΕπεξεργασία

ΚρίκετΕπεξεργασία

ΔιεθνείςΕπεξεργασία

Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
Auty Cup   Ηνωμένες Πολιτείες   Καναδάς 1844– [47]
The Ashes   Αυστραλία   Αγγλία 1877– [48]
N/A   Αυστραλία   Νότιος Αφρική 1902– [49]
Pataudi Trophy   Ινδία   Αγγλία 1932– [50]
Chappell–Hadlee Trophy   Αυστραλία   Νέα Ζηλανδία 1946– [51]
India–Pakistan cricket rivalry   Ινδία   Πακιστάν 1947– [52][53]
Border–Gavaskar Trophy   Αυστραλία   Ινδία 1947– [54][55][56]

ΆλλεςΕπεξεργασία

Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
Royal–Thomian Ρόγιαλ Κόλετζ, Κολόμπο Σ. Τόμας Κόλετζ, Μτ Λαβίνια 1879– [57]
Chennai Super Kings–Mumbai Indians rivalry Τσενάι Σούπερ Κινγκς Μουμπάι Ίντιανς 2008– [58]
Sydney Derby Σίντνεϊ Σίξερς Σίντνεϊ Θάντερ 2011– [59]
London derby Μίντλσεξ Σάρεϊ [60]
War of the Roses Λάνκασαϊρ Γιόρκσαϊρ [61]
West Midlands derby Γουόρικσαϊρ Γουόρστερσαϊρ [62]

Αθλήματα μπιλιάρδουΕπεξεργασία

1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα λήμμα Πηγή
Γουίλι Μοσκόνι Ρούντολφ Γουόντεροουν, Τζρ. Pool (cue sports) [63][64][65]

ΚέρλινγκΕπεξεργασία

1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα λήμμα Πηγή
Γκλεν Χάουαρντ Κέβιν Μάρτιν [66]
Τζένιφερ Τζόουνς Κέλι Σκοτ [67]

ΠοδηλασίαΕπεξεργασία

1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα λήμμα Πηγή
Τζίνο Μπαρτάλι Φαούστο Κόπι αγώνες δρόμου 1940–1956 [68]
Ζακ Ανκτίλ Ρεμόν Πουλιντόρ αγώνες δρόμου [69]
Γκρεγκ ΛεΜοντ Μπερνάρ Ινό αγώνες δρόμου 1984—1986 [70]
Γκρεγκ ΛεΜοντ Λορέν Φινιόν αγώνες δρόμου [71]
Γκρεμ Όμπρι Κρις Μπόρντμαν ποδηλασία πίστας [72]
Φραντσέσκο Μοζέρ Μπέπε Σαρόνι αγώνες δρόμου 1978–1986 [73][74]
Λανς Άρμστρονγκ Μάρκο Παντάνι αγώνες δρόμου 2000 [75][76]
Λανς Άρμστρονγκ Γιαν Ούλριχ αγώνες δρόμου 2000' [77]
Άννα Μέαρες Βικτώρια Πέντλετον ποδηλασία πίστας —2012 [78][79][80]
Αλμπέρτο Κονταδόρ Άντι Σλεκ αγώνες δρόμου [81][82][83]
Αλμπέρτο Κονταδόρ Κρις Φρόουμ αγώνες δρόμου 2013- [84]
Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
ποδηλασία πίστας Μεγάλη Βρετανία Αυστραλία 2000- [85]

ΒελάκιαΕπεξεργασία

1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα λήμμα Πηγή
Τζόκι Γουίλσον Έρικ Μπρίστοου 1980–1989 [37]
Φιλ Τέιλορ Ρέιμοντ φαν Μπάρνεφελντ 2006– [86]

ΚαταδύσειςΕπεξεργασία

1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα λήμμα Πηγή
Κιου Μπο Τομ Ντέιλι [87]

Χόκεϊ επί χόρτουΕπεξεργασία

Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
India–Pakistan field hockey rivalry   Ινδία   Πακιστάν 1947- [88]

Καλλιτεχνικό πατινάζΕπεξεργασία

1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα λήμμα Πηγή
  Μάσια Ούσοβα
  Αλεξάντερ Ζούλιν
  Οξάνα Γκρίσουκ
  Εβγκένι Πλατόφ
1992–1994 [89]
  Νάνσι Κέριγκαν   Τόνια Χάρντινγκ –1994 [37]
  Κιμ Γιούνα   Μάο Ασάντα 2004– [90]

ΓκολφΕπεξεργασία

Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
Ράιντερ Καπ (Ryder Cup)   Ηνωμένες Πολιτείες   Ευρώπη [91]
Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
Οκλαχόμα Στέιτ Κάουμποϊς Χιούστον Κούγκαρς [92]

ΓυμναστικήΕπεξεργασία

Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
  Ηνωμένες Πολιτείες   Κίνα [93]
  Ιαπωνία   Κίνα [94]

ΧειροσφαίρισηΕπεξεργασία

ΔιεθνείςΕπεξεργασία

Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
  Ελλάδα   Κύπρος [95]

ΑυστρίαΕπεξεργασία

ΛευκορωσίαΕπεξεργασία

ΒέλγιοΕπεξεργασία

ΚροατίαΕπεξεργασία

ΚροατίαΕπεξεργασία

ΓαλλίαΕπεξεργασία

ΓερμανίαΕπεξεργασία

ΙσραήλΕπεξεργασία

ΟυγγαρίαΕπεξεργασία

Π.Γ.Δ.Μ.Επεξεργασία

ΠολωνίαΕπεξεργασία

ΠορτογαλίαΕπεξεργασία

ΡωσίαΕπεξεργασία

ΣερβίαΕπεξεργασία

ΣλοβενίαΕπεξεργασία

ΙσπανίαΕπεξεργασία

ΟυκρανίαΕπεξεργασία

ΙπποδρομίεςΕπεξεργασία

1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
Seabiscuit War Admiral 1938 [96]
Affirmed Alydar 1978 [97]
Sunday Silence Easy Goer 1989 [98]

Χόκεϊ επί πάγουΕπεξεργασία

National Hockey LeagueΕπεξεργασία

Kontinental Hockey LeagueΕπεξεργασία

ΕυρώπηΕπεξεργασία

ΒουλγαρίαΕπεξεργασία

Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
Αιώνιο ντέρμπι (Вечно дерби) Λέφσκι Σόφιας ΤΣΣΚΑ Σόφιας [99]

ΤσεχίαΕπεξεργασία

Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
Ντέρμπι της Πράγας Σλαβια Πράγας Σπάρτα Πράγας - [100]
ΛΧΚ Γιεστράμπι Προστέγιοφ ΑΖ Χαβίροφ - [101]
ΧΚ Παρντούμπιτσε ΧΚ Χράντετσ Κράλοβε - [102]
ΧΚ Πορούμπα Ζουμπρ Πρερόφ - [103]

ΦινλανδίαΕπεξεργασία

ΓαλλίαΕπεξεργασία

ΟυγγαρίαΕπεξεργασία

ΝορβηγίαΕπεξεργασία

ΠολωνίαΕπεξεργασία

ΡουμανίαΕπεξεργασία

ΣερβίαΕπεξεργασία

ΣλοβακίαΕπεξεργασία

Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
ΧΚΜ Ζβόλεν ΜσΧΚ Ζίλινα - [104][105]
ΜσΧΚ Ζίλινα ΜΧΚ Μάρτιν - [106]

ΣλοβενίαΕπεξεργασία

ΣουηδίαΕπεξεργασία

ΕλβετίαΕπεξεργασία

Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
Ντέρμπι της Ελβετίας ΧΚ Νταβός - [107]

Ηνωμένο ΒασίλειοΕπεξεργασία

ΔιεθνείςΕπεξεργασία

Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
  Καναδάς   Ρωσία 1954, αλλά κυρίως μετά το 1972 [108]
Canada–United States sports rivalries   Καναδάς (Ανδρών)   Ηνωμένες Πολιτείες (Ανδρών) 1920– [109]
Canada–United States sports rivalries   Καναδάς (Γυναικών)   Ηνωμένες Πολιτείες (Γυναικών) 1990– [110]
  Φινλανδία   Σουηδία 1932– [111][112]
  Τσεχία   Ρωσία 1954, αλλά κυρίως μετά το 1968 [113]
  Τσεχία   Σλοβακία [114]

ΛακρόςΕπεξεργασία

Πολεμικές τέχνεςΕπεξεργασία

1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα λήμμα Πηγή
  Κιμ Τζάε Μπουμ   Όλε Μπίσοφ 2008– Τζούντο [12]
  Άντον Χέσινγκ   Ακίο Καμινάγκα 1964 Τζούντο [12]

Μικτές πολεμικές τέχνεςΕπεξεργασία

Μηχανοκίνητος αθλητισμόςΕπεξεργασία

Κατασκευαστών, αυτοκινήτων, ομάδωνΕπεξεργασία

Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά κλάδος διάστημα Πηγή
Bugatti Bentley Sports car racing [115]
Silver Arrows Mercedes-Benz Auto Union Grand Prix 1934–1939 [116]
Ferrari Alfa Romeo Formula One [117]
1955 Le Mans disaster Jaguar Cars Mercedes-Benz Sports car racing 1955 [118]
Ford Ferrari Sports car racing 1962–1967 [119]
Shelby Cobra Ferrari 250 GTO Sports car racing 1963–1965 [115]
Ford Mustang Chevrolet Camaro Trans-Am Series [120]
Petty Enterprises Wood Brothers Racing Sprint Cup Series [121]
Nissan Skyline GT-R Mazda R100 and RX-3 Touring car racing 1969–1973 [122]
McLaren Ferrari Formula One [115][123][124]
Bigfoot Grave Digger monster truck [125]
Chip Ganassi Racing Penske Racing CART
IndyCar Series
Sprint Cup Series
[126]
Ford Galaxie and Ford Falcon Mini British Touring Car Championship 1960s [127]
Team Losi Team Associated Radio controlled car racing 1988— [128]
Hendrick Motorsports Penske Racing Sprint Cup Series 1989— [129]
Holden Ford Australia Australian Touring Car Championship
V8 Supercars
[130]
Ford Sierra RS Cosworth BMW M3 Touring car racing 1987–1992 [115]
Spirit of America Formula Shell LSRV ThrustSSC Land speed record 1996−1997 [131]
Audi Peugeot Sports car racing 2007–2011 [132]

ΟδηγώνΕπεξεργασία

1η πλευρά 2η πλευρά κλάδος διάστημα λήμμα Πηγή
  Μάλκομ Κάμπελ   Χένρι Σίγκρεϊβ Land speed record 1926—1930 [133][134]
  Τζον Κομπ   Τζόρτζ Έιστον Land speed record 1937—1939 [135][136]
  Τάτσιο Νουβολάρι   Ακίλε Βάρτσι Grand Prix [137]
  Χουάν Μανουέλ Φάνχιο   Στέρλινγκ Μος Formula One 1954—1957 [138]
  Πιέρο Ταρούφι   Φελίτσε Μπονέτο Formula One
Grand Prix
Sports car racing
—1953 [139]
  Τόμι Σόπγουιθ   Τζακ Σιρς British Saloon Car Championship 1958 [127]
  Αρτ Άρφονς   Κρέιγκ Μπρίντλαβ Land speed record 1964—1966 [140][141][142]
  Φιλ Ριντ   Μπιλ Άιβι Grand Prix motorcycling 1968 [143]
  Τζάκομο Αγκοστίνι   Μάικ Χέιλγουντ Grand Prix motorcycling 1965—1967 [144]
  Γιο Σίφερτ   Πέδρο Ροδρίγες Formula One
Sports car racing
1970—1971 [145]
  Νίκι Λάουντα   Τζέιμς Χαντ Formula One 1976—1977 [146]
  Άιρτον Σένα   Τέρι Φάλερτον Karting World Championship 1978—1980 [147][148][149]
  Μπαρι Σιν   Κένι Ρόμπερτς Grand Prix motorcycling 1978—1982 [150]
  Άλαν Τζόουνς   Κάρλος Ρέουτεμαν Formula One 1981 [151]
  Κέκε Ρόσμπεργκ   Ζιλ Βιλνέβ Formula One [152]
  Ντιντιέ Πιρονί   Ζιλ Βιλνέβ Formula One 1982 [153]
  Νάιτζελ Μάνσελ   Νέλσον Πικέ Formula One 1986—1987 [37]
  Γουέιν Ρέινι   Κέβιν Σουόντς Grand Prix motorcycling 1986—1993 [154]
  Αλέν Προστ   Άιρτον Σένα Formula One 1988—1991, 1993 [155][156]
  Ρομπ Μίλεν   Ναμπουχίρο Τατζίμα Hillclimbing 1990—2000 [157][158]
  Καρλ Φόγκαρτι   Σκοτ Ράσελ Superbike World Championship 1992—1994 [159]
  Ντέιμον Χιλ   Μίχαελ Σουμάχερ Formula One 1994—1996 [115]
  Λόρις Καπιρόσι   Τετσούγια Χαράντα Grand Prix motorcycling 1998 [143]
  Νάιαλ Μακένζι   Στιβ Χίσλοπ British Superbike Championship 1998 [143]
  Νιλ Χότζσον   Άαρον Σλάιτ Superbike World Championship 1998 [143]
  Ματ Νιλ   Τζέισον Πλέιτο British Touring Car Championship [160]
  Μίκα Χάκινεν   Μίχαελ Σουμάχερ Formula One 1998—2001 [161]
  Κρις Γουόκερ   Νιλ Χότζσον British Superbike Championship 2000 [143]
  Μπεν Σπάις   Ματ Μλάντιν AMA Superbike Championship 2000—2008 [143]
  Βαλεντίνο Ρόσι   Μαξ Μπιάτζι Grand Prix motorcycling 2000—2006 [162]
  Βαλεντίνο Ρόσι   Σέτε Ζιμπερνάου Grand Prix motorcycling [163]
  Ρίτσαρντ Πέτι   Κέιλ Γιάρμπορο Winston Cup 1979 Daytona 500 [5]
  Τζεφ Γκόρντον   Ντέιλ Έρνχαρτ Winston Cup 1994—2001 [164]

ΝέτμπολΕπεξεργασία

Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
Οστρέιλιαν Νέτμπολ Ντάιαμοντς Νιου Ζίλαντ Σίλβερ Φέρνς 1963–, κυρίως 1996– [165]

Ράγκμπι λιγκΕπεξεργασία

Αυστραλία και Νέα ΖηλανδίαΕπεξεργασία

National Rugby LeagueΕπεξεργασία

State of OriginΕπεξεργασία

Ηνωμένο ΒασίλειοΕπεξεργασία

International Rugby LeagueΕπεξεργασία

Ράγκμπι γιούνιονΕπεξεργασία

Club Rugby UnionΕπεξεργασία

ΓαλλίαΕπεξεργασία

ΙρλανδίαΕπεξεργασία

ΙταλίαΕπεξεργασία

ΠολωνίαΕπεξεργασία

ΡουμανίαΕπεξεργασία

Ηνωμένο ΒασίλειοΕπεξεργασία

International Rugby UnionΕπεξεργασία

ΙστιοπλοΐαΕπεξεργασία

SpeedwayΕπεξεργασία

ΠολωνίαΕπεξεργασία

SurfingΕπεξεργασία

ΚολύμβησηΕπεξεργασία

1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα λήμμα Πηγή
  Έλεανορ Σίμονς   Βικτώρια Άρλεν 2012–present [166][167]
  Μάικλ Φελπς   Ράιαν Λότε 2004–2012 [168]
  Αλεξάντερ Ποπόφ   Γκάρι Χολ Τζρ. 1996 [12]
  Κοσούκε Κιτατζίμα   Μπρένταν Χάνσεν 2001– [169]
  Λάισελ Τζόουνς   Ρεμπέκα Σόνι 2008 [12]
  Σίρλεϊ Μπάμπασοφ   Ομάδα κολύμβησης Αν. Γερμανίας 1976 [12]
  Μάικλ Φελπς
  Ράιαν Λότε
  Τέιλερ Κλέρι 2008– [170]
  Μάικλ Φελπς   Μίλοραντ Τσάβιτς 2008–2012 [171][172][173]

ΑντισφαίρισηΕπεξεργασία

1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα λήμμα Πηγή
  Μάργκαρετ Κουρτ   Μπίλι Ζαν Κινγκ 1962–1973 [174]
  Ροντ Λάβερ   Κεν Ρόουζγουολ 1968–1976 [175]
  Κρις Έβερτ   Ίβον Γκούλεγκονγκ Κούλι 1972–1983 [176]
  Κρις Έβερτ   Μαρτίνα Ναβρατίλοβα 1975–1988 Evert–Navratilova rivalry [177][178]
  Τζίμι Κόνορς   Τζον ΜακΙνροϊ 1977–1991 Connors–McEnroe rivalry [179]
  Μπιορν Μποργκ   Τζον ΜακΙνροϊ 1978–1981 Borg–McEnroe rivalry [180]
  Τζίμι Κόνορς   Ιβάν Λεντλ 1979–1992 Connors–Lendl rivalry [181]
  Κρις Έβερτ   Άννα Μαντλίκοβα 1980–1989 Evert–Mandlikova rivalry [182]
  Ιβάν Λεντλ   Τζον ΜακΙνροϊ 1980–1992 Lendl–McEnroe rivalry [183]
  Στέφι Γκραφ   Μαρτίνα Ναβρατίλοβα 1985–1994 Graf–Navratilova rivalry [184]
  Στέφι Γκραφ   Γκαμπριέλα Σαμπατίνι 1985–95 Graf–Sabatini rivalry [185]
  Στέφι Γκραφ   Αράντσα Σάντσεθ Βικάριο 1988–1996 [186]
  Στέφι Γκραφ   Μόνικα Σέλες 1989–1999 Graf–Seles rivalry [187]
  Αντρέ Αγκάσι   Πιτ Σάμπρας 1989–2002 Agassi–Sampras rivalry [188]
  Μαρτίνα Χίνγκις   Βένους Ουίλιαμς 1997–2006 Hingis–V. Williams rivalry [189]
  Λίντσεϊ Ντάβενπορτ   Βένους Ουίλιαμς 1997–2005 [190]
  Κιμ Κλάιστερς   Ζιστίν Ενίν 1998–2010 Clijsters–Henin rivalry [191]
  Σερένα Ουίλιαμς   Βένους Ουίλιαμς 1998– Williams sisters rivalry [192]
  Ρότζερ Φέντερερ   Ραφαέλ Ναδάλ 2004– Federer–Nadal rivalry [193][194][195][196][197]
  Ρότζερ Φέντερερ   Άντι Μάρεϊ 2005– Federer–Murray rivalry [198]
  Νόβακ Τζόκοβιτς   Ραφαέλ Ναδάλ 2006– Djokovic–Nadal rivalry [199]
  Νόβακ Τζόκοβιτς   Ρότζερ Φέντερερ 2006– Djokovic–Federer rivalry [200]
  Νόβακ Τζόκοβιτς   Άντι Μάρεϊ 2006– Djokovic–Murray rivalry [201]
  Άντι Μάρεϊ   Ραφαέλ Ναδάλ 2007– Murray–Nadal rivalry [202]

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Οι πιστολιές, το σοκ με Μπλιώνα, τα ραντεβού και το "Ξύλο" σε ζωντανή μετάδοση contra.gr
  2. 21. Φανατισμός και ανεξιθρησκία ebooks.edu.gr
  3. «Definition of derby». Collins dictionary. Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2015. 
  4. City's Shrovetide match give birth to 'local derby' phrase | Derby Telegraph
  5. 5,0 5,1 «The 10 greatest rivalries». ESPN. 4 Ιανουαρίου 2000. Ανακτήθηκε στις 13 Απριλίου 2010. 
  6. "The Brady-Manning Rivalry" Αρχειοθετήθηκε 2014-06-02 στο Wayback Machine., Sports Illustrated (accessed 2014-04-21).
  7. "One of the great British rivalries was in evidence at the 1980 Moscow Olympics. Steve Ovett and Sebastian Coe battled it out twice in the 800 metres and 1500 metres."«Top 10: Inspiring British Olympic Games Performances». AskMen.com. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2010. 
  8. «Gay admits Bolt was not at his best after shock victory». More than the games. 6 Αυγούστου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2012. 
  9. «Powell and Gay set for double UK rematch». Athletics Weekly. 1 Απριλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2013. 
  10. «BBC Sport - Athletics - Asafa Powell & Tyson Gay set for London & Birmingham». BBC News. 2011-03-31. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/athletics/9442277.stm. Ανακτήθηκε στις 2013-12-08. 
  11. «Cuba's Robles Disqualified: A Painful Incident». Havana Times.org. 30 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2012. 
  12. 12,0 12,1 12,2 12,3 12,4 12,5 Hattman, Patrick (1 Αυγούστου 2012). «Summer Olympics History: Top 10 Greatest Rivalries – Yahoo! Sports». Yahoo!. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2012. 
  13. «Summer Olympics 2012: Highlighting Top 10 Must-See Rivalries Heading into London». Bleacher Report. 24 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2012. 
  14. «Ben Johnson, Carl Lewis and the drama of the Dirtiest Race in History». The Guardian. 21 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 13 Απριλίου 2015. 
  15. «Summer Olympics 2012: Highlighting Top 10 Must-See Rivalries Heading into London». Bleacher Report. 24 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2012. 
  16. «Ondina e Claudia corsero col vento. E Bologna conquistò Olimpia» (στα italian). lastefani.it. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Φεβρουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2012. 
  17. «Luigi Facelli (1898–1991)» (στα italian). sportolimpico.it. Ανακτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2012. 
  18. Sonninen, A-P (2011-09-12). Finland and Sweden share match victories in famous annual match. IAAF. Retrieved on 2011-09-17.
  19. «Shelly-Ann Fraser enjoying the rivalry between Jamaica and U.S». Reuters. 22 May 2010. http://www.reuters.com/article/idUSTRE64L0ZM20100522. 
  20. «US want Jamaica sprint showdown». BBC News. 7 March 2009. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/athletics/7930321.stm. 
  21. «Other Headlines». trackalerts.com. 11 Μαΐου 2009. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2012. 
  22. bgbasket.com ЦСКА (16) победи Левски във вечното дерби пред погледа на Георги Глушков
  23. [ ]
  24. bballchannel.fr ASVEL – Pau-Orthez, 1995
  25. naftemporiki.gr Μπάσκετ: Στις 2 Μαΐου το ντέρμπι των «αιωνίων»
  26. novasports.gr[νεκρός σύνδεσμος] Πέφτει η αυλαία με ντέρμπι στο ΟΑΚΑ
  27. sport-fm.gr Χατζής: «Ακόμη δεν είναι ντέρμπι το ΟΣΦΠ-ΑΕΚ»
  28. sports.in.gr Το ντέρμπι του βορρά Άρης - ΠΑΟΚ κλέβει την παράσταση
  29. sport-fm.gr Η 20η αγωνιστική της Basket League με ΠAO & το ντέρμπι ΠΑΟΚ–Ολυμπιακός στα κανάλια Novasports!
  30. novasports.gr[νεκρός σύνδεσμος] Μετατέθηκε το ντέρμπι «δικεφάλων»
  31. Hapoel Tel Aviv - Maccabi Tel Aviv 26.01.2015
  32. «A brief Yotube history of Zalgiris Kaunas Vs. Lietuvos Rytas». BallinEurope.com. 22 Απριλίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2012. 
  33. Basketball: Rabotnički - MZT Skopje 05.11.2014
  34. rts.rs Вечити кошаркашки дерби, чин трећи
  35. rtve.es Barça - Real Madrid, un 'clásico' del baloncesto por Navidad
  36. ccaa.elpais.com Espectacular trifulca en el derbi vasco entre Bilbao y Baskonia
  37. 37,0 37,1 37,2 37,3 «Tennis, Tsumanis and Murder: The Greatest Ever Rivalries in Sport». Sport (UTV Media) (213): 21–30. 24 June 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-09-23. https://web.archive.org/web/20110923170237/http://www.sport-magazine.co.uk/. Ανακτήθηκε στις 2015-05-15. 
  38. Claiming his title was stolen, an emotional Oliva challenged Schwarzenegger to a posedown at the 1973 Mr. International and to a weightlifting contest on TV's The Tomorrow Show, but the future California governor kept his cool and declined both duels. The Myth and the Oak's Nixon-era rivalry remains one of the greatest in bodybuilding history.Merritt, Greg. 15 biggest controversies and shocking moments in bodybuilding history. http://findarticles.com/p/articles/mi_m0KFY/is_12_23/ai_n16034008/pg_3/?tag=content;col1. 
  39. They fought three times with two of the brawls considered among the greatest fights in history...«The 10 greatest rivalries». ESPN. 4 Ιανουαρίου 2000. Ανακτήθηκε στις 13 Απριλίου 2010. 
  40. «The Sugar Ray Leonard Roberto Duran Trilogy Boxing Article». Saddoboxing.com. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2012. 
  41. Nathanielsz, Ronnie (March 14, 2015). "Arum: Pacquiao Will Do a De La Hoya Job on Mayweather". BoxingScene. Retrieved March 14, 2015.
  42. espn.com.ar Revive rivalidad México-P.R.
  43. «Historical Events on 18th October». HistoryOrb.com. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2012. 
  44. «Battle of the QEW – The Globe and Mail». The Globe and Mail (Toronto). 12 November 2010. http://www.theglobeandmail.com/sports/football/battle-of-the-qew/article1797038/. 
  45. Cory Toth – Encyclopedia Of Saskatchewan. «The Encyclopedia of Saskatchewan | Details». Esask.uregina.ca. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2012. 
  46. 1949 Edmonton Eskimos season
  47. «How Philadelphia became the unlikely epicenter of American cricket». The Guardian. 28 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2015. 
  48. [1][νεκρός σύνδεσμος]
  49. «Rob Steen on the joy of watching Australia-South Africa confrontations | Opinion». Cricinfo Magazine. ESPNcricinfo. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2012. 
  50. «England v India, World T20: Budding rivalry meets inconsequential match | ICC World Twenty20 2012». ESPNcricinfo. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2012. 
  51. «Playing Australia - New Zealand cricket». New Zealand History online. newzealand.govt.nz. Ανακτήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2013. 
  52. Brett, Oliver (9 March 2004). «Cricket's most intense rivalry». BBC News. http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/cricket/3536443.stm. 
  53. Richards, Huw (8 March 2008). «Cricket: Passion and politics mix as India faces Pakistan». The New York Times. http://www.nytimes.com/2005/03/07/sports/07iht-cricket.html. 
  54. «Great Cricket Rivalries: India vs Australia Opinion». Cricket (Sportskeeda). http://www.sportskeeda.com/2011/09/14/great-cricket-rivalries-india-vs-australia/. Ανακτήθηκε στις 2011-09-14. 
  55. «India-Australia Cricket Rivalry: Border-Gavaskar Trophy Opinion». Cricket & Some, Legends (Leisure Martini). http://www.leisuremartini.com/india-australia-cricket-rivalry-border-gavaskar-trophy/. Ανακτήθηκε στις 2013-04-29. 
  56. «India vs Australia Opinion». History-India vs Australia (CricketWorld4U). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-05-14. https://web.archive.org/web/20130514051500/http://www.cricketworld4u.com/series/history/india-vs-australia.php. Ανακτήθηκε στις 2015-05-15. 
  57. «Royal Thomian Cricket Encounter». Royalthomian.info. 10 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2012. 
  58. «IPL 2014: Mumbai Indians vs Chennai Super Kings - Preview». Zee News. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2014. 
  59. Wu, Andrew (15 March 2011). «Sydney Thunder to clash with Sixers in Big Bash». The Sydney Morning Herald. http://www.smh.com.au/sport/cricket/sydney-thunder-to-clash-with-sixers-in-big-bash-20110314-1bulc.html. Ανακτήθηκε στις 15 March 2011. 
  60. «Lord's sells out for London derby». Lord's. 
  61. Cardus, Neville. «Beside the Roses the Ashes paled into insignificance». ESPN. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2013. 
  62. BBC Sport - Warwickshire beat Worcestershire in FLt20 derby at New Road
  63. Dyer, R. A. (2007). The Hustler and the Champ: Willie Mosconi, Minnesota Fats, and the Rivalry that Defined Pool. Guilford, CT: Lyons Pr. ISBN 978-1-59228-883-0. 
  64. Dyer, R. A. (2003). Hustler Days: Minnesota Fats, Wimpy Lassiter, Jersey Red, and America's Great Age of Pool. Guilford, CT: Lyons Pr. σελίδες [2]. ISBN 978-1-59228-104-6. 
  65. Wanderone, Rudolph "Minnesota Fats"; Fox, Tom (2006 [orig. 1965]). The Bank Shot and Other Great Robberies: The Uncrowned Champion of Pocket Billiards Describes His Game and How It's Played (rev. έκδοση). Guilford, CT: Lyons Pr. ISBN 978-1-59228-701-7.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |year= (βοήθεια)
  66. «Too close to call?». CBC News. 12 November 2008. http://www.cbc.ca/sports/curling/story/2008/11/12/f-howard-martin.html. 
  67. «Opinion – Blogs – Our blogs have moved!». Communities.canada.com. 3 Αυγούστου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Ιουνίου 2008. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2012. 
  68. "Pictures of Coppi and Bartali are seen just as often. They hang in cycling shops, butcher shops, banks and shoe stores. The images and what they stood for have not been forgotten. The riders once divided the country, and they held social and political significance."JULIET MACUR (18 May 2009). «Long-Ago Rivalry Still Stirs Passion at the Giro d’Italia». The New York Times. http://www.nytimes.com/2009/05/19/sports/cycling/19cycling.html. Ανακτήθηκε στις 16 February 2010. 
  69. "Cycling is not supposed to be a contact sport. Wrestling, yes. Rugby, yes. Cycling, no. But on a July afternoon in 1964, two Frenchmen rode up a mountain in a way unseen before or since. They literally went shoulder to shoulder, riding side by side, leaning into each other, neither yielding, in a tumultuous battle for supremacy that would decide the outcome of the 51st Tour de France."«Great Sporting Moments: Jacques Anquetil v Raymond Poulidor, Tour de France, Stage 22, Brive to Puy de Dôme, 10 July 1964». The Independent (London). 16 July 2009. http://www.independent.co.uk/sport/general/others/great-sporting-moments-jacques-anquetil-v-raymond-poulidor-tour-de-france-stage-22-brive-to-puy-de-docircme-10-july-1964-1746647.html. Ανακτήθηκε στις 16 February 2010. 
  70. "'Slaying the Badger' (film documentary (2014) makes crystal clear that Hinault totally betrayed LeMond in his pursuit of an elusive sixth Tour de France title,"«'Hell on wheels' – uncovering the rivalry between American cyclist Greg LeMond and his French La Vie Claire team-mate Bernard Hinault as they battled for supremacy in the 1986 Tour de France.». London: The Guardian. 10 June 2014. http://www.theguardian.com/film/filmblog/2014/jun/09/cycling-documentary-slaying-the-badger-greg-lamond-bernard-hinault-lance-armstrong. 
  71. ""Ah, I remember you: you're the guy who lost the Tour de France by eight seconds! No, monsieur, I'm the guy who won the Tour twice."Laurent Fignon (22 July 2010). «'You never stop grieving' – how the closest Tour de France was lost». London: The Guardian. http://www.guardian.co.uk/sport/2010/jul/22/tour-laurent-fignon-greg-lemond. Ανακτήθηκε στις 22 July 2010. 
  72. "Obree's early career was marked by his rivalry with Englishman Chris Boardman in the mid-1990s. But for Obree to reach that position to challenge the Olympic gold medal winner was a victory of determination over adversity."Gordon Cairns. «Graeme Obree: Homegrown Hero». BBC News. Ανακτήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2010. 
  73. Saronni-Moser – La sfida continua (1991) by Beppe Conti (VHS 60 min publishing by Logos for La Gazzetta dello Sport)
  74. Moser-Saronni rivalry
  75. "An unsuspected feud between Lance Armstrong and Marco Pantani burst into public view today as the American leader of the Tour de France angrily criticized the star Italian climber..." http://www.nytimes.com/2000/07/18/sports/cycling-armstrong-and-pantani-bicker-on-day-off.html?ref=marcopantani
  76. "A growing feud between Lance Armstrong and arch rival Marco Pantani boiled over high in the French Alps on Monday." http://espn.go.com/moresports/tdf00/s/2000/0717/637744.html
  77. couriermail.com.au Jan Ullrich says Lance Armstrong's Tour de France victories should stand due to prevalence of doping
  78. "Victoria Pendleton and Anna Meares have been at war on the bike for a decade..."http://www.guardian.co.uk/sport/blog/2012/aug/07/london-2012-victoria-pendleton-olympic
  79. William Fotheringham at the velodrome (7 August 2012). «Victoria Pendleton loses Olympic final as Anna Meares wins gold». The Guardian (London). http://www.guardian.co.uk/sport/2012/aug/07/victoria-pendleton-loses-anna-meares. Ανακτήθηκε στις 2013-12-08. 
  80. "Tonight's sprint final should pit GB golden girl Victoria Pendleton against Australia's Anna Meares in the showdown to a bitter six-year spat" http://www.independent.co.uk/sport/olympics/cycling/victoria-pendleton-and-anna-meares-bad-blood-on-the-boards-8010116.html
  81. «Tour de France: To wait or not to wait? That was the question surrounding Alberto Contador after Stage 15 – ESPN». ESPN. 20 Ιουλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2012. 
  82. «Contador, Schleck create strong rivalry | PE.com – Press-Enterprise». Associated Press. PE.com. 24 July 2010. http://www.pe.com/sports/other/stories/PE_Sports_Local_D_tour_sidebar_25.46aa75f.html. Ανακτήθηκε στις 2012-10-06. 
  83. «Can Schleck ever beat Contador?». BBC News. 26 July 2010. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/other_sports/cycling/8853191.stm. 
  84. football365.com[νεκρός σύνδεσμος] RDS results
  85. theconversation.com Britain vs Australia in Olympic cycling: is there a hometown advantage?
  86. mirror.co.uk Premier League Darts: Phil Taylor and Raymond van Barneveld set for showdown at the SECC
  87. «Summer Olympics 2012: Highlighting Top 10 Must-See Rivalries Heading into London». Bleacher Report. 24 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2012. 
  88. Field hockey rivalry draws huge crowd
  89. "At the Albertville Olympics in 1992 the Russian pairs came third and fourth in the ice dance, but this was purely a precursor to another kind of rivalry. Usova and Zhulin were an item, Grischuk and Platov were not. After the Olympics, Usova walked into Spago's restaurant in Hollywood, caught her husband sharing a cocktail with Grischuk, and promptly punched her rival in the face."Matt Tench and Jamie Jackson (3 November 2002). «The top 10 greatest rivalries in the history of sport». The Observer (London). http://observer.guardian.co.uk/osm/story/0,,822392,00.html. Ανακτήθηκε στις 16 February 2010. 
  90. «Yuna Kim claims that Japanese figure skaters ruined her practice jumps». Japan Probe. 18 Μαρτίου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2012. 
  91. «Our Exclusive Ranking: 75 Best Rivalries in Golf (#1–10)». Golf Digest. 24 Μαΐου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2012. 
  92. Illustration by Dan Vasconcellos (24 Μαΐου 2010). «Our Exclusive Ranking: 75 Best Rivalries in Golf (#11–20)». Golf Digest. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2012. 
  93. «Summer Olympics 2012: Highlighting Top 10 Must-See Rivalries Heading into London». Bleacher Report. 24 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2012. 
  94. «Summer Olympics 2012: Highlighting Top 10 Must-See Rivalries Heading into London». Bleacher Report. 24 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2012. 
  95. «Ευαγγελίδης: «Πάντα ντέρμπι τα Ελλάδα - Κύπρος»». OnSports. 22 Οκτωβρίου 2014. 
  96. «Great Races: 1938 Seabiscuit vs. War Admiral Match Race». Regarding Horses. 18 Φεβρουαρίου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 13 Απριλίου 2010. 
  97. «Horse Racing's Greatest Rivalry: Affirmed vs. Alydar». Regarding Horses. 25 Φεβρουαρίου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Φεβρουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 13 Απριλίου 2010. 
  98. This spring marked the 20th anniversary of one of the best classics series ever in American horse racing: 1989, featuring Sunday Silence and Easy Goer. Although well-publicized at the time and compared to the rivalry of Alydar and Triple Crown winner Affirmed, the contests between Sunday Silence and Easy Goer deserve to be remembered on their own merits.«Racing History: Sunday Silence and Easy Goer». Hold Your Horses Magazine. Ανακτήθηκε στις 13 Απριλίου 2010.  [νεκρός σύνδεσμος]
  99. gong.bg Вадят до живот хокеисти след Левски - ЦСКА
  100. ceskatelevize.cz Sparta v prvním pražském derby Slavii jasně přehrála
  101. Riots: LHK Prostějov – AZ Havířov 20.12.2014
  102. Hradec Králové - Pardubice 04.02.2014
  103. FotoReport: HC Poruba - Zubr Přerov
  104. ultras-tifo.net HKm Zvolen - MsHK Zilina 24.01.2014
  105. ultras-tifo.net Hockey: MsHK Žilina – HKM Zvolen
  106. ultras-tifo.net MsHK Žilina - MHC Martin 18.01.2015
  107. ultras-tifo.net Hockey: Kloten – Davos 07.12.2014
  108. Campigotto, Jesse (24 February 2010). «Crosby, Ovechkin renew Canada-Russia rivalry». CBC Sports. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2010-02-27. https://web.archive.org/web/20100227081747/http://www.cbc.ca/olympics/hockey/story/2010/02/24/spo-olympics-hockey-canada-russia.html. Ανακτήθηκε στις 2015-05-15. 
  109. Allen, Kevin (21 February 2010). «Hockey day in Canada: Fever pitch for host nation vs. USA». USA Today. http://www.usatoday.com/sports/olympics/vancouver/hockey/2010-02-20-rivalry-sunday_N.htm. 
  110. Zaccardi, Nick (April 1, 2013). «Examining U.S. vs. Canada women's hockey rivalry». Inside Olympic Sports (SI.com). http://sportsillustrated.cnn.com/-olympics/news/20130401/us-canada-womens-hockey-rivalry/. Ανακτήθηκε στις December 17, 2013. 
  111. Lipka, Mike (20 Φεβρουαρίου 2010). «Sweden-Finland Preview». Yahoo! Sports. 
  112. «Battle with Sweden is personal for Finland – NHL.com – All-Access Vancouver». National Hockey League. 20 Φεβρουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2012. 
  113. Morreale, Mike (16 Φεβρουαρίου 2010). «Czech-Russia rivalry defines blood feud». National Hockey League. 
  114. sport.cz Česko - Slovensko 3:2 SN Češi se nadřeli, federální derby ale zásluhou nájezdů Jana Kováře ovládli
  115. 115,0 115,1 115,2 115,3 115,4 Octane (March 2010). 
  116. Don Sherman (Αυγούστου 2009). «Great Rivalries: Auto Union vs Mercedes Benz». Automobile Magazine. Ανακτήθηκε στις 13 Απριλίου 2010. 
  117. «Alfa Romeo – the History». Sportscars.tv. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2012. 
  118. Scott-Elliot, Robin (15 May 2010). «The rivalry that caused the deadliest crash in motorsport». The Independent (London). http://www.independent.co.uk/sport/motor-racing/the-rivalry-that-caused-the-deadliest-crash-in-motorsport-1973804.html. 
  119. «1963 AC Cobra : Lot 283». Liveauctioneers.com. 14 Μαρτίου 2009. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2012. 
  120. Mustang versus Camaro has been the most volcanic battle in the Ford-versus-Chevy war that's defined the American automotive landscape for much of the past century.«FEATURES: Great Rivalries: Chevrolet Camaro vs Ford Mustang». Automobile Magazine. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2010. 
  121. «NASCAR Sprint Cup: The 20 Biggest Rivalries In NASCAR History». Bleacher Report. 12 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2012. 
  122. «Motor Sports Photo Library | The Rotary Engine». MAZDA. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2012. 
  123. Gray, Will (21 February 2003). «Formula One: Big two fight rule changes». The Daily Telegraph (London). http://www.telegraph.co.uk/sport/2396632/Formula-One-Big-two-fight-rule-changes.html. 
  124. Mossop, James (1 March 2001). «Formula One: Big two set to roar right from the off». The Daily Telegraph (London). http://www.telegraph.co.uk/sport/motorsport/formulaone/2999886/Formula-One-Big-two-set-to-roar-right-from-the-off.html. 
  125. "When I created Grave Digger, Bob (Chandler) was the guy I was chasing. He was a household name with that big blue Ford." http://www.caranddriver.com/features/what-id-do-differently-dennis-anderson-feature
  126. «Ganassi-Penske rivalry to flare up at 100th anniversary Indy 500 - Tim Tuttle -». Sports Illustrated. 25 May 2011. http://sportsillustrated.cnn.com/2011/writers/tim_tuttle/05/25/Indy.500.Penske.Ganassi/index.html. Ανακτήθηκε στις 2013-12-08. 
  127. 127,0 127,1 Epic battles from 50 years of Touring Cars on TV - Telegraph
  128. Radio Control Car Action, August 2008, p53 http://www.rccaraction-digital.com/rccaraction/200908?pg=56#pg53
  129. One week after rival Rick Hendrick announced his blockbuster deal, Penske's punched back with a move intended to show he's not backing down in NASCAR. http://sportsillustrated.cnn.com/2010/writers/tom_bowles/04/22/NASCAR.driver.swaps/index.html
  130. V8 Supercars boss Tony Cochrane says the Holden-Ford battle – perhaps Australia's most entrenched sporting rivalry – is less relevant to the sport than ever before.«Wheels wobbling on Ford-Holden rivalry, says V8 Supercars boss». Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2010. 
  131. «Chapter 10 - Breaking the Sound Barrier». Webs.lanset.com. Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2013. 
  132. «The Audi versus Peugeot war steps up a gear – AUTOSPORT». Autosport. 17 March 2011. http://plus.autosport.com/premium/feature/3352/the-audi-versus-peugeot-war-steps-up-a-gear/. Ανακτήθηκε στις 2012-10-06. 
  133. Gordon Kirby (29 Μαρτίου 2012). «Segrave's record-breaking anniversary - History». Motor Sport (magazine). Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2013. 
  134. Marr, Andrew (2009-10-02). The Making of Modern Britain. ISBN 9780230747173. http://books.google.com/?id=vJjyeW-DCIkC&pg=PT195&lpg=PT195&dq=segrave+campbell. 
  135. «21 Jun 1938 - COBBS CHALLENGE TO EYSTON ATTEMPT ON RECORD Roll». Trove.nla.gov.au. 21 Ιουνίου 1938. Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2013. 
  136. «Utah's "Ugly Duckling" Salt Flats». Historytogo.utah.gov. Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2013. 
  137. Classic Racing Rivalries: Nuvolari vs. Varzi. Vintage Motorsport. March–April 2009. 
  138. Classic Racing Rivalries: FANGIO vs. MOSS. Vintage Motorsport. May–June 2009. 
  139. «8W – When? – Italy 1947». Forix.com. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2012. 
  140. Ronald Ahrens (Αυγούστου 2009). «FEATURES: Great Rivalries: IRL vs Cart and Breedlove vs Arfons». Automobile Magazine. Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2010. 
  141. [3] Αρχειοθετήθηκε 2006-08-21 στο Wayback Machine. [νεκρός σύνδεσμος]
  142. «Craig Breedlove sets new land-speed record — History.com This Day in History — 11/15/1965». History.com. Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2013. 
  143. 143,0 143,1 143,2 143,3 143,4 143,5 Top 10 racing rivalries - Motorcycle Top 10s - Visordown
  144. He won what many historians consider to be the greatest Isle of Man race of all time, the 1967 Senior TT. That event pitted him against archrival Giacomo Agostini. "Ago," on the MV Agusta, faced off against "Mike the Bike," on the blazingly fast but ill-handling four-cylinder Honda.«Mike Hailwood». Motorcycle Hall of Fame. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Δεκεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2010. 
  145. Klaus Ewald (24 Ιουλίου 2006). «Pedro Rodríguez». Grand Prix Journal Online. Ανακτήθηκε στις 13 Απριλίου 2010. 
  146. RACING RIVALS: LAUDA VS. HUNT. Vintage Motorsport. March–April 2010. 
  147. «Ayrton Senna's rivalry with Fullerton – Video Dailymotion». Dailymotion.com. 15 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2012. 
  148. «Karting News from Karting1.co.uk » Blog Archive » Senna's Greatest Rival – Terry Fullerton Stars at Senna Movie Screening». Karting1.co.uk. 6 Μαΐου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2012. 
  149. «Terry Fullerton – the Norwich man Ayrton Senna had to follow – Motorsport – Eastern Daily Press». Edp24.co.uk. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2012. 
  150. A great rivalry existed at the height of Sheene's career between him and American racing legend Kenny Roberts. A big show was sometimes made of the pair's battles, which was depicting as a bitter fight between two racers who almost hated one another.«Barry Sheene». Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2010. 
  151. «The 'Punch and Judy' Award». F1 Rejects. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2013. 
  152. . Vintage Motorsport. Mar–Apr 2010. 
  153. Preston Lerner (Αυγούστου 2009). «Great Rivalries: Didier Pironi vs. Gilles Villeneuve». Automobile Magazine.  H παράμετρος |url= είναι κενή ή απουσιάζει (βοήθεια)
  154. Rainey's intense rivalry with fellow American and 1993 world champ Kevin Schwantz was the stuff of legends. Their careers progressed together as did their mutual hatred of each other and whether it was in American national races, the Transatlantic Trophy in England or the GPs, they only cared about beating each other, even if that meant coming last and second last.Stuart Barker (18 Μαΐου 2009). «I Love The 90s». Visor Down. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2010. 
  155. "How Formula One today could do with a rivalry as bitter and compelling as this one. Two of the greatest drivers of all time, pitted repeatedly against one another. Stylistically they were different, but essentially it was personal."Matt Tench and Jamie Jackson (3 November 2002). «The top 10 greatest rivalries in the history of sport». The Observer (London). http://observer.guardian.co.uk/osm/story/0,,822392,00.html. Ανακτήθηκε στις 16 February 2010. 
  156. Foyt and Andretti were never friends, but neither were they enemies. Ayrton Senna and Alain Prost, by way of contrast, were oil and water. Or maybe gunpowder and a match is a more apt characterization. Their relationship was contentious enough while they were on separate teams, but paired together at the height of McLaren's F1 supremacy, they formed the ugliest – and most perversely compelling – rivalry in motorsports history.«Great Rivalries: Racing's Best Rivalries». Automobile Magazine. Ανακτήθηκε στις 13 Απριλίου 2010. 
  157. Alone at the top – For 2000, Millen's biggest rival, Nobuhiro Tajima will not be competing in the Unlimited Class. Instead, Tajima will bring a new vehicle to the Pikes Peak Open Class. While the overall title is still up for grabs, the six-year rivalry for the class title has ended.«Above the tree line – Rod Millen Shoots For 10-Minute Barrier». motorsport.com. 29 Ιουνίου 2000. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2010. 
  158. "In the world of motorsport rivalries often run deep these rivalries can often span generations but one of the most captivating of Pikes is Peak is that of Rod Millen & Monster Tajima. Both Millen and Tajima are legendary in their respective countries and a friendly rivalry on the Peak will forever tie the two together." http://www.wetheterrors.com/millen-vs-the-monster/ Αρχειοθετήθηκε 2016-01-11 στο Wayback Machine.
  159. That tussle of 1994 between Russell and Fogarty was the making of the sport as a spectacle that could attract millions. The Brit vs Yank, hard-knock lad vs spoilt brat head-to-head the media constructed around the 1994 season guaranteed an unprecedented level of exposure for Superbikes.Kevin Sampson (26 May 2001). «Ordinary hero». The Guardian (London). http://www.guardian.co.uk/theguardian/2001/may/26/weekend7.weekend. Ανακτήθηκε στις 13 April 2010. 
  160. Matt Neal eager to resume British Touring Car rivalry with Jason Plato - BTCC news - AUTOSPORT.com
  161. Mika Hakkinen urges old rival Michael Schumacher to fight for recovery | Zee News
  162. The comparisons are inevitable. Both are Italian; both are multitime world champions fighting for the MotoGP title, as well as the favor of the mercurial and powerful Italian press. Their every move is studied, forcing both to seek refuge in foreign countries.«Forever In The Shadow». Sports Rider Magazine. Φεβρουαρίου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2010. 
  163. Reigning MotoGP world champion Valentino Rossi says he is looking forward to renewing his rivalry with former foe Sete Gibernau in the 2009 MotoGP world championship.«Valentino Rossi looking forward to new Sete Gibernau battle». Motorcycle News. 13 Νοεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2010. 
  164. Which is why Jeff Gordon's arrival in the early '90s caused so much controversy and soul-searching about the fundamental nature of the sport.«Great Rivalries: Racing's Best Rivalries». Automobile Magazine. Ανακτήθηκε στις 13 Απριλίου 2010. 
  165. Netball New Zealand (2011). «World Netball Championships History». Netball New Zealand. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2012. 
  166. «Paralympics 2012: Eleanor Simmonds rival Victoria Arlen still awaiting reclassification after eligibility issue». The Daily Telegraph (London). 30 August 2012. http://www.telegraph.co.uk/sport/olympics/paralympic-sport/9508741/Paralympics-2012-Eleanor-Simmonds-rival-Victoria-Arlen-still-awaiting-reclassification-after-eligibility-issue.html. Ανακτήθηκε στις 2012-10-06. 
  167. Kelso, Paul (8 September 2012). «Paralympics 2012: Victoria Arlen beats odds and Ellie Simmonds to finish with gold medal flourish». The Daily Telegraph (London). http://www.telegraph.co.uk/sport/olympics/paralympic-sport/9531081/Paralympics-2012-Victoria-Arlen-beats-odds-and-Ellie-Simmonds-to-finish-with-gold-medal-flourish.html. Ανακτήθηκε στις 2012-10-06. 
  168. «Michael Phelps and Ryan Lochte will duel for final time in 200 IM - Ann Killion». Sports Illustrated. 1 August 2012. http://sportsillustrated.cnn.com/2012/olympics/2012/writers/ann_killion/08/01/michael-phelps-ryan-lochte/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-10-06. 
  169. «Summer Olympics 2012: Highlighting Top 10 Must-See Rivalries Heading into London». Bleacher Report. 24 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2012. 
  170. «Tyler Clary won't back up trash talk vs Michael Phelps in 200-meter butterfly». Bleacher Report. 31 Ιουλίου 2012. 
  171. «Phelps' Beijing rival Milorad Cavic retires». NBC Sport. 10 Οκτωβρίου 2012. 
  172. «Olympic Swimming Preview: Milorad Cavic Renews Rivalry With Michael Phelps». SB Nation. 2 Αυγούστου 2012. 
  173. «Convalescing Cavic concedes to Phelps _ for now». USA Today. 20 Ιουνίου 2011. 
  174. Ranking the 10 Best Rivalries in Tennis History | Bleacher Report
  175. «Tennis – ATP World Tour – Tennis Players – Rod Laver». ATP World Tour. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2012. 
  176. The 25 Best Tennis Rivalries in the Open Era | Bleacher Report
  177. "If Borg v McEnroe was brief but glorious this was protracted and nearly as good. Again there was the contrast in styles, but this time between two players who dominated for more than a decade."Matt Tench and Jamie Jackson (3 November 2002). «The top 10 greatest rivalries in the history of sport». The Observer (London). http://observer.guardian.co.uk/osm/story/0,,822392,00.html. Ανακτήθηκε στις 16 February 2010. 
  178. Nancy E. Spencer (2003). «"America's Sweetheart" And "Czech-Mate" – A Discursive Analysis of the Evert-Navratilova Rivalry». Journal of Sport & Social Issues 27 (1): 18–37. doi:10.1177/0193732502239582. http://jss.sagepub.com/cgi/content/abstract/27/1/18Πρότυπο:Inconsistent citations 
  179. «Memory Lane: McEnroe-Connors dust-up - Beyond the Baseline - SI.com». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2015. 
  180. "Tennis has thrown up more than its fair share of compelling rivalries, but none compares with this perfect contrast of talent and temperament. Bjorn Borg: brilliant baseliner, cool Swede, unflappable and sexy. John McEnroe: sublime volleyer, brash New Yorker, volatile."Matt Tench and Jamie Jackson (3 November 2002). «The top 10 greatest rivalries in the history of sport». The Observer (London). http://observer.guardian.co.uk/osm/story/0,,822392,00.html. Ανακτήθηκε στις 16 February 2010. 
  181. Men’s tennis rivalries | Chaitanya's Random Pages
  182. Top 15 Open era WTA rivalries. Just one from the current crop? - Tennis Planet.me
  183. McEnroe vs. Lendl: A Rivalry For The Aged | 72unforcederrors
  184. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Δεκεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2015. 
  185. 20 Years Ago, Steffi Graf, Gabriela Sabatini Rivalry Sizzled
  186. Graf-sanchez Vicario Quietly Becoming Classic Rivalry - tribunedigital-sunsentinel
  187. «Steffi Graf and Monica Seles | Open Tennis Championships». Open-tennis.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2012. 
  188. Fendrich, Howard (27 Ιουνίου 2002). «Agassi, Sampras ousted Former champions fall; Safin also upset victim». Chicago Sun-Times. HighBeam Research. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2009. 
  189. «Hingis, Venus are compelling rivals». CNN. http://sportsillustrated.cnn.com/tennis/2000/us_open/news/2000/09/08/on_the_court/?mobile=no. 
  190. Wimbledon: Williams, Davenport to renew rivalry
  191. Wimbledon 2010: Justine Henin and Kim Clijsters revive old rivalry | Sport | The Guardian
  192. «Top 10 Tennis Rivalries». Time. 9 September 2010. http://keepingscore.blogs.time.com/2010/09/09/top-10-tennis-rivalries/slide/venus-and-serena-williams/. 
  193. «Federer-Nadal rivalry as good as it gets». International Herald Tribune (Associated Press). 7 July 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2008-08-23. https://web.archive.org/web/20080823030306/http://www.iht.com/articles/ap/2008/07/07/sports/TEN-On-Tennis-Rafa---Roger.php. Ανακτήθηκε στις 2009-02-14. 
  194. Weaver, Paul (7 July 2008). «Move over McEnroe and Borg, this one will run and run in the memory». The Guardian (London). http://www.guardian.co.uk/sport/2008/jul/07/wimbledon.tennis4. Ανακτήθηκε στις 2009-02-14. 
  195. Flanagan, Martin (12 July 2008). «Federer v Nadal as good as sport gets». The Age (Melbourne). http://www.theage.com.au/news/tennis/federer-v-nadal-as-good-as-sport-gets/2008/07/11/1215658132528.html. Ανακτήθηκε στις 2009-02-14. 
  196. Bodo, Peter (30 Ιανουαρίου 2009). «Rivalry!». Peter Bodo's Tennisworld. Tennis.com. Ανακτήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2009. 
  197. MacGregor, Jeff (3 Φεβρουαρίου 2009). «Greatest rivalry of the 21st century?». ESPN. Ανακτήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2009. 
  198. «Roger Federer vs. Andy Murray: the under-the-radar rivalry». The Oregonian. 20 January 2014. http://www.oregonlive.com/the-spin-of-the-ball/index.ssf/2014/01/roger_federer_vs_andy_murray_t.html. 
  199. «Tennis – ATP World Tour – Rivalries Of The Decade». ATP World Tour. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2012. 
  200. m.atpworldtour.com Αρχειοθετήθηκε 2014-03-19 στο Wayback Machine. Novak & Roger: The Rivalry
  201. m.atpworldtour.com Αρχειοθετήθηκε 2013-12-14 στο Wayback Machine. Novak & Andy: The Rivalry
  202. stevegtennis.com Rafael Nadal vs. Andy Murray Head to Head and Rivalry

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία