Άνοιγμα κυρίου μενού

Κατάλογος νησιών στη Μεσόγειο

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Ο παρακάτω αποτελεί κατάλογο νησιών που βρίσκονται στη Μεσόγειο θάλασσα ταξινομημένα κατά έκταση. Καταλογογραφούνται μόνο τα νησιά με έκταση μεγαλύτερη των 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αναφέρεται επίσης ο πληθυσμός τους[1], καθώς και άλλα πληροφοριακά στοιχεία για αυτά.

Νησιά με έκταση πάνω από 5 τ.χλμ.Επεξεργασία

Νησί Σύμπλεγμα Εικόνα Χώρα Έκταση (τ.χλμ.) Πληθυσμός Πρωτεύουσα Σημαία
1 Σικελία     Ιταλία 25.426 5.077.487 Παλέρμο  
2 Σαρδηνία     Ιταλία 23.821 1.658.649 Κάλιαρι  
3 Κύπρος     Κύπρος 9.251 1.133.000[2] Λευκωσία  
4 Κορσική     Γαλλία 8.680 320.208 Αζαξιό  
5 Κρήτη     Ελλάδα 8.336 622.913 Ηράκλειο
6 Εύβοια     Ελλάδα 3.655 190.552 Χαλκίδα
7 Μαγιόρκα Βαλεαρίδες Νήσοι
Γυμνάσιαι Νήσοι
    Ισπανία 3.625 859.289[3] Πάλμα ντε Μαγιόρκα  
8 Λέσβος Νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου     Ελλάδα 1.636 86.312 Μυτιλήνη
9 Ρόδος Δωδεκάνησα     Ελλάδα 1.401 152.538 Ρόδος
10 Χίος Νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου     Ελλάδα 843 51.269 Χίος
11 Κεφαλονιά Επτάνησα     Ελλάδα 781 38.082 Αργοστόλι
12 Μινόρκα Βαλεαρίδες Νήσοι
Γυμνάσιαι Νήσοι
    Ισπανία 695,7 92.348[3] Μαό  
13 Κέρκυρα Επτάνησα     Ελλάδα 592 112.193 Κέρκυρα
14 Ίμπιζα Βαλεαρίδες Νήσοι
Πιτυούσσαι Νήσοι
    Ισπανία 572,6 140.964[3] Ίμπιζα  
15 Τζέρμπα     Τυνησία 514 139.517 Χουμτ Σουκ
16 Σάμος Νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου     Ελλάδα 477,9 33.335 Σάμος
17 Λήμνος Νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου   Ελλάδα 476,3 16.743 Μύρινα
18 Νάξος Κυκλάδες   Ελλάδα 429,8 18.340 Νάξος
19 Κρες   Κροατία 405,7 3.184 Κρες
20 Κρκ   Κροατία 405,2 17.860 Κρκ
21 Ζάκυνθος Επτάνησα     Ελλάδα 404,6 43.384 Ζάκυνθος
22 Μπρατς   Κροατία 395,4 14.031 Σούπεταρ
23 Άνδρος Κυκλάδες   Ελλάδα 379,2 9.128 Άνδρος
24 Θάσος   Ελλάδα 379 14.678 Θάσος
25 Λευκάδα Επτάνησα   Ελλάδα 302,5 22.320 Λευκάδα
26 Κάρπαθος Δωδεκάνησα   Ελλάδα 300,2 6.709 Πηγάδια
27 Χβαρ   Κροατία 297,4 11.103 Χβαρ
28 Κως Δωδεκάνησα   Ελλάδα 287,6 33.388 Κως
29 Παγκ   Κροατία 284,2 8.398 Παγκ
30 Κύθηρα Επτάνησα
Κυθήρων νησιά
  Ελλάδα 279,6 3.897 Κύθηρα
31 Ίμβρος Νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου   Τουρκία 279 8.644 Παναγία η Μπαλωμένη (Çınarlı)
32 Κόρτσουλα   Κροατία 271,5 16.182 Κόρτσουλα
33 Ικαρία Νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου   Ελλάδα 255,3 8.431 Άγιος Κήρυκος
34 Μάλτα   Μάλτα 246 393.938[4] Βαλέτα  
35 Έλβα Τοσκανικό αρχιπέλαγος   Ιταλία 224 31.572 Πορτοφερραίο
36 Σκύρος Βόρειες Σποράδες   Ελλάδα 206,9 2.888 Σκύρος
37 Πάρος Κυκλάδες   Ελλάδα 196,3 13.694 Παροικιά
38 Τήνος Κυκλάδες   Ελλάδα 194,6 8.699 Τήνος
39 Σαμοθράκη Νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου   Ελλάδα 178 2.773 Σαμοθράκη
40 Μήλος Κυκλάδες   Ελλάδα 151 4.966 Μήλος
41 Κέα Κυκλάδες   Ελλάδα 131,7 2.472 Ιουλίδα
42 Αμοργός Κυκλάδες   Ελλάδα 121,5 1.947 Αμοργός
43 Προκόννησος (νήσος του Μαρμαρά) Νησιά του Μαρμαρά   Τουρκία 117
44 Ντούγκι Ότοκ   Κροατία 113,3 1.772 Sali
45 Κάλυμνος Δωδεκάνησα   Ελλάδα 110,6 15.863 Πόθια
46 Σεργκί Νησιά Κερκένα   Τυνησία 110 Ρέμλα
47 Σαντ Αντίοκο Αρχιπέλαγος Σούλτσις   Ιταλία 109 11.730 Σαντ Αντίοκο
48 Ίος Κυκλάδες   Ελλάδα 108,7 2.084 Ίος
49 Κύθνος Κυκλάδες   Ελλάδα 99,4 1.436 Κύθνος
50 Μλιετ   Κροατία 98 1.111 Babino Polje
51 Αστυπάλαια Δωδεκάνησα   Ελλάδα 96,4 1.270 Αστυπάλαια
52 Ιθάκη Επτάνησα   Ελλάδα 96,3 3.209 Βαθύ
53 Σκόπελος Βόρειες Σποράδες   Ελλάδα 95,1 5.041 Σκόπελος
54 Σαλαμίνα Νησιά του Αργοσαρωνικού   Ελλάδα 95 38.959 Σαλαμίνα
55 Βις (Ίσσα)   Κροατία 89,7 3.617 Βις
56 Μύκονος Κυκλάδες   Ελλάδα 86,1 14.165 Μύκονος
57 Ραμπ   Κροατία 86,1 9.480 Ραμπ
58 Σύρος Κυκλάδες   Ελλάδα 84,1 21.473 Ερμούπολη
59 Φορμεντέρα Βαλεαρίδες Νήσοι
Πιτυούσσαι Νήσοι
  Ισπανία 83,2 11.878[3] Σαντ Φρανσέσκ ντε Φορμεντέρα  
60 Παντελλερία   Ιταλία 83 7.729 Παντελλερία
61 Αίγινα Νησιά του Αργοσαρωνικού   Ελλάδα 82,6 12.930 Αίγινα
62 Θήρα (Σαντορίνη) Κυκλάδες   Ελλάδα 76,2 17.430 Φηρά
63 Σέριφος Κυκλάδες   Ελλάδα 75,2 1.378 Σέριφος
64 Λόσινι   Κροατία 74,4 7.771 Μάλι Λόσινι
65 Σίφνος Κυκλάδες   Ελλάδα 73,9 2.543 Απολλωνία
66 Γαρμπί Νησιά Κερκένα   Τυνησία 69 Μελίτα
67 Γκόζο   Μάλτα 67 31.446[4] Βικτώρια
68 Κάσος Δωδεκάνησα   Ελλάδα 66,4 1.070 Φρυ
69 Αλόννησος Βόρειες Σποράδες   Ελλάδα 64,1 2.766 Πατητήρι
70 Τήλος Δωδεκάνησα   Ελλάδα 61,5 829 Μεγάλο Χωριό
71 Πάσμαν   Κροατία 60,1 2.711 Πάσμαν
72 Σόλτα   Κροατία 58,2 1.479 Grohote
73 Σύμη Δωδεκάνησα   Ελλάδα 57,9 3.068 Σύμη
74 Λέρος Δωδεκάνησα   Ελλάδα 54,1 7.915 Αγία Μαρίνα
75 Ούγκλιαν   Κροατία 51,1 6.182 Πρέκο
76 Σαν Πιέντρο Αρχιπέλαγος Σούλτσις   Ιταλία 51 6.444 Καρλοφόρτε
77 Αζινάρα   Ιταλία 51 1 Cala d' Oliva
78 Ύδρα Νησιά του Αργοσαρωνικού   Ελλάδα 49,6 1.951 Ύδρα
79 Σκιάθος Βόρειες Σποράδες   Ελλάδα 47,3 6.619 Σκιάθος
80 Ίσκια Αρχιπέλαγος Καμπανίας
Πιθηκούσσες Νήσοι
  Ιταλία 46,3 60.335 Ίσκια
81 Άγιος Ευστράτιος Νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου   Ελλάδα 43,3 249 Άγιος Ευστράτιος
82 Σίκινος Κυκλάδες   Ελλάδα 41,7 270 Σίκινος
83 Νίσυρος Δωδεκάνησα   Ελλάδα 41,3 982 Μανδράκι
84 Λάστοβο   Κροατία 40,8 835 Λάστοβο
85 Ψαρά Νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου   Ελλάδα 40,5 408 Ψαρά
86 Ανάφη Κυκλάδες   Ελλάδα 38,6 294 Ανάφη
87 Τένεδος Νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου   Τουρκία 37,6 2.472 Τένεδος
88 Λίπαρι Αιολίδες Νήσοι   Ιταλία 37,6 10.763 Λίπαρι
89 Κίμωλος Κυκλάδες   Ελλάδα 37,4 899 Κίμωλος
90 Αντίπαρος Κυκλάδες   Ελλάδα 35,1 1.196 Αντίπαρος
91 Πάτμος Δωδεκάνησα   Ελλάδα 34,1 3.429 Πάτμος
92 Κορνάτ   Κροατία 32,4 7
93 Φολέγανδρος Κυκλάδες   Ελλάδα 32,4 787 Φολέγανδρος
94 Φούρνοι Νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου
Φούρνοι Ικαρίας
  Ελλάδα 30,5 1.199 Φούρνοι
95 Γαύδος   Ελλάδα 29,6 158 Γαύδος
96 Τσίοβο   Κροατία 28,1 4.455 Okrug Gornji
97 Χάλκη Δωδεκάνησα   Ελλάδα 27 702 Χάλκη
98 Σαλίνα Αιολίδες Νήσοι   Ιταλία 26,8 2.300
99 Όλιμπ   Κροατία 26,1 147 Όλιμπ
100 Εγγλεζονήσι (Uzunada)   Τουρκία 25,4
101 Παξοί Επτάνησα   Ελλάδα 25,3 2.373 Γάιος
102 Κάλαμος Επτάνησα
Τηλεβοΐδες νήσοι
  Ελλάδα 25 529 Κάλαμος
103 Κυρά Παναγιά Βόρειες Σποράδες   Ελλάδα 24,8 2
104 Τζίλιο Τοσκανικό αρχιπέλαγος   Ιταλία 23,8 1.458 Τζίλιο Καστέλο
105 Μοσχονήσι (Alibey) Νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου   Τουρκία 23,4
106 Πόρος Νησιά του Αργοσαρωνικού   Ελλάδα 22,9 3.951 Πόρος
107 Μεγανήσι Επτάνησα
Τηλεβοΐδες νήσοι
  Ελλάδα 22,4 983 Κατωμέρι
108 Μόλατ   Κροατία 22,2 207 Μόλατ
109 Σπέτσες Νησιά του Αργοσαρωνικού   Ελλάδα 22,2 3.934 Σπέτσες
110 Βιρ   Κροατία 22,1 1.608 Βιρ
111 Αλώνη (Pasalimani) Νησιά του Μαρμαρά   Τουρκία 21,4
112 Βουλκάνο Αιολίδες Νήσοι   Ιταλία 20,9 715 Βουλκάνο
113 Αφησιά (Avsa) Νησιά του Μαρμαρά   Τουρκία 20,6
114 Αντικύθηρα Επτάνησα
Κυθήρων νησιά
  Ελλάδα 20,4 59 Ποταμός
115 Σαρία Δωδεκάνησα   Ελλάδα 20,4 39
116 Λαμπεδούσα Πελάγους Νήσοι   Ιταλία 20,2 4.500 Lampedusa e Linosa
117 Λα Μανταλένα Αρχιπέλαγος Λα Μανταλένα   Ιταλία 20,1 11.902 Λα Μανταλένα
118 Ελαφόνησος Κυθήρων νησιά   Ελλάδα 20 977 Ελαφόνησος
119 Φαβινιάνα Αιγάδες Νήσοι   Ιταλία 19,8 4.383 Φαβινιάνα
120 Καπραΐα Τοσκανικό αρχιπέλαγος   Ιταλία 19 366 Καπραΐα
121 Μακρόνησος Κυκλάδες   Ελλάδα 18,4 8
122 Ηρακλειά Κυκλάδες
Μικρές Κυκλάδες
  Ελλάδα 18,1 150 Ηρακλειά
123 Πολύαιγος Κυκλάδες   Ελλάδα 18,1 2
124 Γυάρος Κυκλάδες   Ελλάδα 17,6 0
125 Μούρτερ   Κροατία 17,6 5.060 Μούρτερ
126 Μεγαλόνησος Πεταλιών Πεταλιοί   Ελλάδα 17,2 0
127 Ούνιγε   Κροατία 16,9 90 Ούνιγε
128 Ιζ   Κροατία 16,5 557 Iž Veli
129 Σίπαν Ελαφίτι Νησιά   Κροατία 16,2 436 Šipanska Luka
130 Λειψοί Δωδεκάνησα   Ελλάδα 15,8 784 Λειψοί
131 Καπρέρα Αρχιπέλαγος Λα Μανταλένα   Ιταλία 15,7 0
132 Καμπρέρα Βαλεαρίδες Νήσοι
Γυμνάσιαι Νήσοι
  Ισπανία 15,7 0
133 Σέστρουνι   Κροατία 15,1 48 Σέστρουνι
134 Ζίριε   Κροατία 15,1 124 Ζίριε
135 Κέρος Κυκλάδες
Μικρές Κυκλάδες
  Ελλάδα 15 0
136 Ζουτ   Κροατία 14,8 0
137 Ψέριμος Δωδεκάνησα   Ελλάδα 14,6 77 Ψέριμος
138 Οινούσσες Νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου
Οινούσσες (σύμπλεγμα)
  Ελλάδα 14,4 796 Οινούσσες
139 Σίλμπα   Κροατία 14,3 265 Σίλμπα
140 Περιστέρα Βόρειες Σποράδες   Ελλάδα 14,3 30
141 Ρήνεια Κυκλάδες   Ελλάδα 13,9 0
142 Δονούσα Κυκλάδες
Μικρές Κυκλάδες
  Ελλάδα 13,7 176 Δονούσα
143 Αγαθονήσι Δωδεκάνησα   Ελλάδα 13,4 186 Αγαθονήσι
144 Πρβιτς (Κρκ)   Κροατία 12,8 0
145 Στρόμπολι Αιολίδες Νήσοι   Ιταλία 12,6 572 Στρόμπολι
146 Δοκός Νησιά του Αργοσαρωνικού   Ελλάδα 12,5 17 Δοκός
147 Πορκερόλ Νησιά Ιέρ
(ή Χρυσά Νησιά)
  Γαλλία 12,5 200 Πορκερόλ
148 Μαρέττιμο Αιγάδες Νήσοι   Ιταλία 12,3 819 Μαρέττιμο
149 Σχίζα Μεσσηνιακές Οινούσσες   Ελλάδα 12,3 0
150 Δία   Ελλάδα 11,9 0
151 Αγκίστρι Νησιά του Αργοσαρωνικού   Ελλάδα 11,7 1.099 Μεγαλοχώρι
152 Ντρβένικ Βέλι   Κροατία 11,7 168 Ντρβένικ Βέλικι
153 Γιούρα Βόρειες Σποράδες   Ελλάδα 11,1 0
154 Κάπρι Αρχιπέλαγος Καμπανίας   Ιταλία 10,4 12.200 Κάπρι
155 Μοντεκρίστο Τοσκανικό αρχιπέλαγος   Ιταλία 10,4 0
156 Πιανόζα Τοσκανικό αρχιπέλαγος   Ιταλία 10,3 0
157 Οθωνοί Επτάνησα
Διαπόντια νησιά
  Ελλάδα 10,1 558 Οθωνοί (Άμμος)
158 Θύμαινα Νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου
Φούρνοι Ικαρίας
  Ελλάδα 10,1 142 Θύμαινα
159 Ιμραλί   Τουρκία 9,98
160 Ιστ   Κροατία 9,65 202 Ιστ
161 Φιλικούντι Αιολίδες Νήσοι   Ιταλία 9,5 235 Φιλικούντι
162 Θηρασία Κυκλάδες   Ελλάδα 9,3 268 Θηρασία
163 Καστελλόριζο Δωδεκάνησα   Ελλάδα 9,1 406 Καστελλόριζο
164 Λέβιθα Δωδεκάνησα   Ελλάδα 9,1 8
165 Σαπιέντζα Μεσσηνιακές Οινούσσες   Ελλάδα 9,1 7
166 Λεβάν Νησιά Ιέρ
(ή Χρυσά Νησιά)
  Γαλλία 9 100 Héliopolis
167 Πρέμουντα   Κροατία 8,7 58 Πρέμουντα
168 Ούστικα   Ιταλία 8,7 1.302 Ούστικα
169 Πλάβνικ   Κροατία 8,6 0
170 Μάουν   Κροατία 8,5 0
171 Στσέντρο   Κροατία 8,4 0
172 Ζλάριν   Κροατία 8,1 276 Ζλάριν
173 Σχοινούσα Κυκλάδες
Μικρές Κυκλάδες
  Ελλάδα 8,1 206 Σχοινούσα
174 Αντίμηλος Κυκλάδες   Ελλάδα 8 0
175 Σύρνα Δωδεκάνησα   Ελλάδα 7,9 0
176 Δεσποτικό Κυκλάδες   Ελλάδα 7,8 0
177 Αμμουλιανή   Ελλάδα 7,7 547
178 Πόντσα Ποντίνε Νησιά   Ιταλία 7,5 3.107 Πόντσα
179 Αλιμιά Δωδεκάνησα   Ελλάδα 7,4 0
180 Κάπριγε   Κροατία 7,1 143 Κάπριγε
181 Πορτ Κρο Νησιά Ιέρ
(ή Χρυσά Νησιά)
  Γαλλία 7 30
182 Αρκοί Δωδεκάνησα   Ελλάδα 6,7 54 Αρκοί
183 Σβέτι Γκργκουρ   Κροατία 6,4 0
184 Σκάντζουρα Βόρειες Σποράδες   Ελλάδα 6,2 0
185 Μπίσεβο   Κροατία 5,9 19
186 Καστός Επτάνησα
Τηλεβοΐδες νήσοι
  Ελλάδα 5,9 120 Καστός
187 Ταβολάρα Αρχιπέλαγος Ταβολάρα   Ιταλία 5,9 0
188 Λεβάντσο Αιγάδες Νήσοι   Ιταλία 5,8 220 Λεβάντσο
189 Άνω Κουφονήσι Κυκλάδες
Μικρές Κυκλάδες
  Ελλάδα 5,8 366 Κουφονήσι
190 Veliki Brijun   Κροατία 5,7 0
191 Σάσων   Αλβανία 5,7 0
192 Ίλοβικ   Κροατία 5,5 104 Ίλοβικ
193 Πεταλάς Επτάνησα
Εχινάδες
  Ελλάδα 5,5 0
194 Λα Γκαλίτ   Τυνησία 5,4
195 Λινόζα Πελάγους Νήσοι   Ιταλία 5,4 433 Λινόζα
196 Πρίγκηπος Πριγκηπόννησα   Τουρκία 5,4 7.320
197 Σβέτι Κλέμεντ   Κροατία 5,3 0
198 Αλμπαρέλα   Ιταλία 5,3 152
199 Αλικούντι Αιολίδες Νήσοι   Ιταλία 5,2 105 Αλικούντι

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Σύμφωνα με επίσημες απογραφές κρατών ή επίσημες εκτιμήσεις πληθυσμού.
  2. Προήλθε προσθέτοντας τον πληθυσμό της Δημοκρατίας της Κύπρου (847.000) με τους Τουρκοκύπριους (286.000)
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Επίσημη εκτίμηση πληθυσμού Βαλεαρίδες
  4. 4,0 4,1 Επίσημη εκτίμηση πληθυσμού Μάλτας

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία