Κατάλογος μοναρχών της Ουγγαρίας

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Ο κατάλογος περιλαμβάνει, εκτός των βασιλέων της Ουγγαρίας, τους πιο πριν μεγάλους πρίγκιπες της Ουγγαρίας. Όταν οι Ούγγροι κατέλαβαν τη λεκάνη των Καρπαθίων, ιδρύθηκε το πριγκιπάτο το 895/6. Ο άγιος Στέφανος Α΄ ίδρυσε το βασίλειο το 1000 (ή 1001;). Οι απόγονοί του, τού Οίκου των Άρπαντ, κυβέρνησαν ως το 1301. Ακολούθησαν οι Καπετίδες-Ανζού, Γιαγκιέλονες, Αψβούργοι και τέλος οι Αψβούργοι-Λωρραίνης ως το 1918.

Οίκος των ΆρπαντΕπεξεργασία

Όνομα
βασιλεία
διάρκεια
Εικόνα Zωή
ηλικία
Γονείς Σύζυγος Τέκνα
Στέφανος Α΄   Γκέζα και Σάρολτ Γκίζελα της Ουγγαρίας Άγιος Εμέρικ της Ουγγαρίας
Πέτρος   Οττόνε Ορσεόλο και Γκριμέλντα της Ουγγαρίας Ιουδήθ του Σβάινφουρτ (;) -
Σαμουήλ   (άγνωστος) και (κόρη του Γκέζα); (κόρη του Γκέζα); -
Ανδρέας Α΄   Βαζούλ και (από οικογένεια Τάτονυ) Αναστασία του Κιέβου Αδελαϊδα
Σολομών
Δαβίδ
Μπέλα Α΄   Βαζούλ και (από οικογένεια Τάτονυ) Ριχέτσα της Πολωνίας
Σολομών   Ανδρέας Α΄ και Αναστασία του Κιέβου Ιουδήθ της Σουαβίας Σοφία
Γκέζα Α΄   Μπέλα Α΄ και Ριχέτσα της Πολωνίας 1.Σοφία
2.Συναδηνή
Κολομάν
Άλμος
Λαδίσλαος Α΄   Μπέλα Α΄ και Ριχέτσα της Πολωνίας 1.(άγνωστη)
2.Αδελαΐδα του Ράινφελντεν
(ανώνυμη)
Ειρήνη
(σύζ. Ιωάννης Β΄ Κομνηνός)
Κολομάν   Γκέζα Α΄ και Σοφία 1.Φελίτσια
2.Ευφημία του Κιέβου
Σοφία
Στέφανος Β΄
Στέφανος Β΄   Κολομάν και Φελίτσια της Σικελίας (κόρη του Ροβέρτου Α΄ πρίγκιπα της Κάπουας) -
Μπέλα Β΄   Άλμος και Πρεντσλάβα του Κιέβου Ελένη της Σερβίας Γκέζα Β΄
Λαδίσλαος Β΄
Στέφανος Δ΄
Σοφία
Ελισάβετ
Γκέζα Β΄   Μπέλα Β΄ και Ελένη της Σερβίας Ευφροσύνη του Κιέβου Στεφανος Γ΄
Μπέλα Γ΄
Ελισάβετ της Ουγγαρίας
Γκέζα
Ελένα της Ουγγαρίας
Στέφανος Γ΄   Γκέζα Β΄ και Ευφροσύνη του Κιέβου Αγνή της Αυστρίας (1154-1182) Μπέλα
Λαδίσλαος Β΄   Μπέλα Β΄ και Ελένη της Σερβίας (άγνωστο όνομα) Μαρία
Στέφανος Δ΄
1163-1165
2
  π.1133 - 1165
32
Μπέλα Β΄ και Ελένη της Σερβίας Μαρία Κομνηνή -
Μπέλα Γ΄
1172-1196
24
  π.1148 - 1196
48
Γκέζα Β΄ και Ευφροσύνη του Κιέβου 1.Αγνή της Αντιόχειας
2.Μαργαρίτα της Γαλλίας
Ίμρε
Μαργαρίτα (σύζ. Ισαακίου Β΄)
Ανδρέας Β΄
Κωνσταντία
Ίμρε
1196-1204
8
  1174 - 1204
30
Μπέλα Γ΄ και Αγνή της Αντιόχειας Κωνσταντία της Αραγωνίας Λαδίσλαος Γ΄
Λαδίσλαος Γ΄
1204-1205
1
  π.1200 - 1205
5
Ίμρε και Κωνσταντία της Αραγωνίας - -
Ανδρέας Β΄
1205-1235
30
  π.1177 - 1235 Μπέλα Γ΄ και Αγνή της Αντιόχειας 1.Γερτρούδη της Μερανίας
2.Γιολάντα του Κουρτεναί
3.Βεατρίκη των Έστε
Άννα-Μαρία
Μπέλα Δ΄
Αγία Ελισάβετ
Κολομάν
Ανδρέας
Βιολάντ
Στέφανος
Μπέλα Δ΄
1235-1270
35
  1206 - 1270
64
Ανδρέας Β΄ και Γερτρούδη της Μερανίας Μαρία Λασκαρίνα Αγία Κίνγκα
Άννα
Ελισάβετ της Ουγγαρίας
Γιολάντα
Στέφανος Ε΄
Αγία Μαργαρίτα
Μπέλα
Στέφανος Ε΄
1270-1272
2
  1239 - 1272
33
Μπέλα Δ΄ και Μαρία Λασκαρίνα Ελισάβετ η Κουμάνα Αικατερίνη
Μαρία
Ελισάβετ
Άννα (σύζ. Ανδρονίκου Β΄)
Λαδίσλαος Δ΄
Ανδρέας
Λαδίσλαος Δ΄
1272-1290
18
  1262 - 1290
28
Στέφανος Ε΄ και Ελισάβετ η Κουμάνα Ελισάβετ της Σικελίας -
Ανδρέας Γ΄
1290-1301
11
  π.1265 - 1301
36
Στέφανος και Τομαζίνα Μοροζίνι 1.Φενέννα της Κουγιάβια
2.Αγνή της Αυστρίας (1281-1364)
Ελισάβετ
Βεγκέσλαος Γ΄
1301-1305
4
  1289 - 1306
17
ΟΙΚΟΣ ΠΡΕΜΥΣΛΙΔΩΝ
Βεγκέσλαος Β΄ και Ιουδήθ των Αψβούργων
Βιόλα του Τέσεν Ελισάβετ
Όθων
1305-1307
2
  1261 - 1312
51
ΟΙΚΟΣ ΒΙΤΤΕΛΣΜΠΑΧ
Ερρίκος ΙΓ΄ της Βαυαρίας και Ελισάβετ της Ουγγαρίας
1.Αικατερίνη των Αψβούργων
2.Αγνή του Γκλόγκαου
Αγνή
Ερρίκος ΙΕ΄

Οίκος των Καπετιδών-ΑνζούΕπεξεργασία

Όνομα
βασιλεία
διάρκεια
Εικόνα Zωή
ηλικία
Γονείς Σύζυγος Τέκνα
Κάρολος Α΄
1301/08-1342
41/34
  1288 - 1342
54
Κάρολος-Μαρτέλος και Κλημεντία της Αυστρίας Μαρία της Γαλικίας (;)
1.Μαρία του Μπύτομ
2.Βεατρίκη του Λουξεμβούργου
3.Ελισάβετ της Πολωνίας
Αικατερίνη
Λουδοβίκος Α΄
Ανδρέας
Στέφανος
Λουδοβίκος Α΄
1342-1382
40
  1326 - 1382
56
Κάρολος Α΄ και Ελισάβετ της Πολωνίας 1.Μαργαρίτα της Βοημίας
2.Ελισάβετ της Βοσνίας
Αικατερίνη
Μαρία
Γιαντβίγκα
Μαρία
1382-85, 86-95
12
  1371 - 1395
24
Λουδοβίκος Α΄ και Ελισάβετ της Βοσνίας Σιγισμόνδος της Γερμανίας -
Κάρολος Β΄
1382-1386
4
  1345 - 1386
41
Λουδοβίκος της Γκραβίνα και Μαργαρίτα του Σανσεβερίνο Μαργαρίτα του Δυρραχίου Ιωάννα Β΄
Λαδίσλαος
Σιγισμούνδος 1387/95-1437
42
  1368 - 1437
69
ΟΙΚΟΣ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ
Κάρολος Δ΄ της Γερμανίας και Ελισάβετ της Πομερανίας
1.Μαρία της Ουγγαρίας
2.Μπάρμπαρα του Τσέλιε
Ελισάβετ
Αλβέρτος
1437-1439
2
  1397 - 1439
42
ΟΙΚΟΣ ΑΨΒΟΥΡΓΩΝ
Αλβέρτος Δ΄ της Αυστρίας και Ιωάννα Σοφία της Βαυαρίας
Ελισάβετ του Λουξεμβούργου Άννα
Ελισάβετ
Λαδίσλαος Ε΄
Λαδίσλαος Ε΄
1440-1457
17
  1440 - 1457
17
ΟΙΚΟΣ ΑΨΒΟΥΡΓΩΝ
Αλβέρτος Β΄ της Γερμανίας και Ελισάβετ του Λουξεμβούργου
- -

Οίκος των ΓιαγκελλόνωνΕπεξεργασία

Όνομα
βασιλεία
διάρκεια
Εικόνα Zωή
ηλικία
Γονείς Σύζυγος Τέκνα
Βλαδίσλαος Α΄
1440-1444
40
  1424 - 1444
20
Λαδίσλαος Β΄ Γιαγκελόν και Σοφία του Χαλσάνυ - -
Ματθίας Α΄
1458-1490
32
  1443 - 1490
47
ΟΙΚΟΣ ΟΥΝΥΑΔΗ
Ιωάννης Ουνιάδης και Ελισάβετ Σιλάτζυ
1.Αικατερίνη του Πόντεμπραντυ
2.Βεατρίκη της Νάπολης
(νόθος) Ιωάννης Κορβίνος
Βλαδίσλαος Β΄
1490-1516
26
  1456 - 1516
60
Καζιμίρ Δ΄ της Πολωνίας και Ελισάβετ της Αυστρίας (1436-1505) 1.Βαρβάρα του Βρανδεμβούργου
2.Βεατρίκη της Νάπολης
3.Άννα της Φουά-Καντάλ
Άννα
Λουδοβίκος Β΄
Λουδοβίκος Β΄
1516-1526
10
  1506 - 1526
20
Βλαδίσλαος Β΄ και Άννα της Φουά-Καντάλ Μαρία της Ουγγαρίας (νόθος) Γιάνος Βας
Ιωάννης Α΄
1526-1540
14
  1487 - 1540
53
ΟΙΚΟΣ ΖΑΠΟΛΥΑ
Στέφανος Ζαπόλυα και Χέντβιχ του Τσέσυν
Ισαβέλλα Γιαγκελλόνων Ιωάννης Β΄
Ιωάννης Β΄
1540-1570
30
  1540 - 1571
31
ΟΙΚΟΣ ΖΑΠΟΛΥΑ
Ιωάννης Ζαπόλυα και Ισαβέλλα Γιαγκελλόνων
- -

Οίκος των ΑψβούργωνΕπεξεργασία

ΠηγέςΕπεξεργασία

  • Štefan Holčík; Korunovačné slávnosti, Bratislava 1563–1830, Tatran, 1986
  • Jenő Vértesy; Kölcsey Ferencz, Nyomatott a Magyar királyi Egyetemi könyvnyomdában, 1885
  • Slovenská akadémia vied; Historický časopis, Vydatelʹstvo Slovenskej akadémie vied, 1985
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of Hungarian monarchs της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).