Κατάλογος πολιτικών κομμάτων της Κύπρου

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Στον κατάλογο αυτό αναφέρονται τα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο. Η Κύπριακή Δημοκρατία, η οποία λειτουργεί ως Προεδρική δημοκρατία έχει πολυκομματικό κοινοβουλευτικό σύστημα, με τρία ή τέσσερα ισχυρά κόμματα που κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό.

ΓενικάΕπεξεργασία

Κοινοβουλευτικά κόμματαΕπεξεργασία

Δείτε επίσης: Βουλή των Αντιπροσώπων (Κύπρος)

Ο πίνακας περιλαμβάνει τα κοινοβουλευτικά κόμματα, μετά τις Κυπριακές βουλευτικές εκλογές 2021 και τις Κυπριακές ευρωεκλογές 2019.[22][23] Η σημερινή κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων μπορεί να διαφέρει.

Κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα
Κόμμα Ιδεολογία Πολιτική
θέση
Έδρες Ευρωπαϊκό
κόμμα
Ευρωπαϊκή
ομαδα
Αρχηγός κόμματος
Δημοκρατικός
Συναγερμός
ΔΗ.ΣΥ. Συντηρητισμός
Χριστιανοδημοκρατία
Κεντροδεξιά Βουλή των Αντιπροσώπων:
17 / 56
Ευρωπαϊκό
Κοινοβούλιο:
2 / 6
Ευρωπαϊκό Λαϊκό
Κόμμα
Ευρωπαϊκό Λαϊκό
Κόμμα
Αβέρωφ Νεοφύτου
Ανορθωτικό
Κόμμα
Εργαζόμενου
Λαού
Α.Κ.Ε.Λ. Κομμουνισμός Αριστερά Βουλή των Αντιπροσώπων:
15 / 56
Ευρωπαϊκό
Κοινοβούλιο:
2 / 6
- Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά-
Βόρεια Πράσινη Αριστερά
Στέφανος Στεφάνου
Δημοκρατικό
Κόμμα
ΔΗ.ΚΟ. Κεντρισμός
Κοινωνικός φιλελευθερισμός
Κέντρο Βουλή των Αντιπροσώπων:
9 / 56
Ευρωπαϊκό
Κοινοβούλιο:
1 / 6
- Προοδευτική Συμμαχία
Σοσιαλιστών και Δημοκρατών
Νικόλας Παπαδόπουλος
Εθνικό
Λαϊκό
Μέτωπο
Ε.ΛΑ.Μ. Εθνικισμός
Ένωσις
Ακροδεξιά Βουλή των Αντιπροσώπων:
4 / 56
Ευρωπαϊκό
Κοινοβούλιο:
0 / 6
- - Χρίστος Χρίστου
Κίνημα
Σοσιαλδημοκρατών-
Ε.Δ.Ε.Κ.
Κ.Σ. Ε.Δ.Ε.Κ. Σοσιαλδημοκρατία Κεντροαριστερά Βουλή των Αντιπροσώπων:
4 / 56
Ευρωπαϊκό
Κοινοβούλιο:
1 / 6
Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα Προοδευτική Συμμαχία
Σοσιαλιστών και Δημοκρατών
Μαρίνος Σιζόπουλος
Δημοκρατική
Παράταξη
ΔΗ.ΠΑ. Κεντρισμός
Φιλελευθερισμός
Κέντρο Βουλή των Αντιπροσώπων:
4 / 56
Ευρωπαϊκό
Κοινοβούλιο:
0 / 6
Συμμαχία Φιλελευθέρων και
Δημοκρατών για την Ευρώπη
- Μάριος Καρογιάν
Κίνημα
Οικολόγων-
Συνεργασία
Πολιτών
Πολιτική οικολογία Κεντροαριστερά Βουλή των Αντιπροσώπων:
3 / 56
Ευρωπαϊκό
Κοινοβούλιο:
0 / 6
Ευρωπαϊκό Πράσινο
Κόμμα
- Χαράλαμπος Θεοπέμπτου

Μη κοινοβουλευτικά κόμματα και οργανώσειςΕπεξεργασία

Κόμμα Ιδεολογία Ευρωπαϊκό κόμμα Αρχηγός κόμματος
Αλλαγή Γενιάς Κοινωνικός φιλελευθερισμός Άννα Θεολόγου
Αλληλεγγύη Εθνικός συντηρητισμός[24][25]
Ευρωσκεπτικισμός[26]
Ελένη Θεοχάρους
Ενωμένοι Δημοκράτες Ε.ΔΗ. Φιλελευθερισμός
Κοινωνικός φιλελευθερισμός[27]
Συμμαχία Φιλελευθέρων και
Δημοκρατών για την Ευρώπη
Πραξούλα Αντωνιάδου
Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου Κ.Ζ. Φιλοζωία
Δικαιώματα των ζώων
Animal Politics EU Κυριάκος Κυριάκου
Πνοή Λαού Εθνικός συντηρητισμός Δημήτρης Τριμιθιώτης
Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών Κ.Ε.Κ.Κ. Κυνήγι Νικόλας Προδρόμου
Μήνυμα Ελπίδας Στέλιος Πλατής
Οργάνωση Αγωνιστών Δικαιοσύνης Ο.Α.Δ. Μιχάλης Μηνά
Νέα Διεθνιστική Αριστερά ΝΕ.Δ.Α. Διεθνισμός, Αντικαπιταλισμός
Κίνημα Γιασεμί Κυπριωτισμός Σενέρ Λεβέντ
Κίνημα Κοινωνικής Οικολογίας ΚΙ.Κ.Ο. Οικολογία Άθως Αγαπητός
Εγώ, ο πολίτης Ε.Ο.Π. Άμεση Δημοκρατία Γιώργος Κουντούρης
Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ΦΙ.ΔΗΜ. Φιλελευθερισμός Κρίς-Σωφρόνης Σωφρονίου
Εργατική Δημοκρατία Ε.ΔΗΜ. Τροτσκισμός

Κόμματα που έχουν διαλυθεί[28]Επεξεργασία

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Το εκκρεμές της κεντροδεξιάς
  2. Parties and Elections in Europe
  3. Επίσημα Πρόεδρος ΔΗΣΥ ο Αβέρωφ Νεοφύτου
  4. Parties and Elections in Europe
  5. «Ο Στέφανος Στεφάνου νέος ηγέτης του ΑΚΕΛ». 4 Ιουλίου 2021. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2021. 
  6. «Νέος Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ο Στέφανος Στεφάνου». 4 Ιουλίου 2021. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2021. 
  7. «Στεφάνου: «Όσο πιο ισχυρό είναι το ΑΚΕΛ τόσο πιο ισχυρή, η ελπίδα για τον τόπο»». 4 Ιουλίου 2021. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2021. 
  8. Parties and Elections in Europe
  9. Πρόεδρος Δημοκρατικού Κόμματος-«Η Κύπρος χρειάζεται ένα ισχυρό Κέντρο και το Κέντρο ένα ενισχυμένο ΔΗΚΟ[νεκρός σύνδεσμος]
  10. Ο πόλεμος των ΔΗΚΟ
  11. Κύπρος: νέος πρόεδρος του ΔΗΚΟ o Νικόλας Παπαδόπουλος
  12. Parties and Elections in Europe
  13. Ian Law κ.ά. (2014). Mediterranean Racisms: Connections and Complexities in the Racialization of the Mediterrranean Region. Μπέηζινγκστοκ, Χάμπσαϊρ: palgrave macmillan. σελ. 85. [...] ELAM, the extreme right neo-Nazi party, which is related to Golden Dawn [...] 
  14. Parties and Elections in Europe
  15. CYPRUS: Socialists elect new leader, aim for 2016 elections
  16. «Επανεκλέγηκε πρόεδρος της ΕΔΕΚ ο Μαρίνος Σιζόπουλος». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2018. 
  17. Parties and Elections in Europe, Cyprus
  18. Και επίσημα κόμμα η Δημοκρατική Παράταξη
  19. Με επικεφαλής τον Καρογιάν η Δημοκρατική Παράταξη
  20. Parties and Elections in Europe
  21. Νέος Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
  22. Υπουργείο Εσωτερικών - Βουλευτικές εκλογές 2021: Επίσημα αποτελέσματα
  23. Υπουργείο Εσωτερικών - Ευρωεκλογές 2019: Επίσημα αποτελέσματα
  24. Algan, Yann (2018). «The European Trust Crisis and the Rise of Populism» (PDF). Brookings Institution. σελ. 38. 
  25. Nordsieck, Wolfram (2016). «Cyprus». Parties and Elections in Europe. 
  26. Algan, Yann (2018). «The European Trust Crisis and the Rise of Populism» (PDF). Brookings Institution. σελ. 38. 
  27. «Οι Ενωμένοι Δημοκράτες, ΕΔΗ, είμαστε παρόντες». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιανουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 1 Μαΐου 2018. 
  28. Διδακτορική διατριβή Βασίλη Πρωτοπαπά, Εκλογική Ιστορία της Κύπρου: πολιτευτές, κόμματα και εκλογές στην Αγγλοκρατία (1878-1960) - Ιούνιος 2011