Μαίρη Χρονοπούλου

Ελληνίδα Ηθοποιός


Η Μαίρη Χρονοπούλου (Αθήνα, 16 Ιουλίου 1933-) είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

Μαίρη Χρονοπούλου
Μαίρη Χρονοπούλου, Μια Κυρία Στα Μπουζούκια, 1968.jpg
Γέννηση16 Ιουλίου 1933
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΣπουδέςΔραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου
Ιδιότηταηθοποιός
ΒραβεύσειςΒραβείο Α' γυναικείου ρόλου (1987)

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Η Μαίρη Χρονοπούλου είναι μία από τις πιο δημοφιλείς Ελληνίδες ηθοποιούς. Εντυπωσιακή γυναίκα και ταλαντούχα ηθοποιός, έγινε σταρ στην καλή εποχή του κινηματογράφου τη δεκαετία του ’60. Η θηλυκότητά της, η φινέτσα της, τα πλούσια υποκριτικά της προσόντα και το ταμπεραμέντο της σφραγίζουν κάθε ρόλο που υποδύθηκε στο θέατρο και τον κινηματογράφο.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στο οποίο εμφανίστηκε στις ομάδες του χορού, σε αρχαία δράματα. Το 1957 άρχισε να συνεργάζεται με το ελεύθερο θέατρο, κάνοντας εμφανίσεις στο Ακροπόλ στα έργα των Σακελλάριου-Γιανακόπουλου «Η Κυρία» και «Ρομάντζο μιας Καμαριέρας».

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε σαν κομπάρσος στο «Χαρούμενο Ξεκίνημα» του Δημόπουλου, παραγωγής Φίνος Φιλμ το 1954, όταν ήταν ακόμη φοιτήτρια. Το 1958 πήρε ένα μικρό ρόλο στο «Τελευταίο Ψέμμα» του Κακογιάννη, πάλι στη Φίνος Φιλμ. Από το 1963 και μετά πρωταγωνιστεί σε πλειάδα δραματικών ταινιών της Φίνος Φιλμ, και όχι μόνο, σε ρόλους ντάμας και μοιραίας γυναίκας, δίπλα σε όλους τους άντρες πρωταγωνιστές της εποχής, όπως Κούρκουλος, Γεωργίτσης, Παπαμιχαήλ, Φούντας, Αλεξανδράκης.

Ξεχωρίζουν οι ερμηνείες της στα «Τα Κόκκινα Φανάρια» (1963) του Β. Γεωργιάδη, υποψήφια για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας στην 36η απονομή των βραβείων το 1964 σε παραγωγή Δαμασκηνού-Μιχαηλίδη, «Χωρίς Ταυτότητα», (1963, Φίνος Φιλμ), "Το χώμα βάφτηκε κόκκινο" δραματική ταινία του 1966 σε σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη και σενάριο Νίκου Φώσκολου, υποψήφια για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας στην 38η απονομή των βραβείων το 1966, «Πολύ Αργά για Δάκρυα» του Γ. Δαλιανίδη (1968, Φίνος Φιλμ), «Οι Αδίστακτοι» του Ν. Κατσουρίδη (1965, Σάβας Φιλμ), «Κοινωνία Ώρα Μηδέν» του Ντ. Δημόπουλου (1966, Φίνος Φιλμ), «Η Λεωφόρος του Μίσους» (1968, Φίνος Φιλμ) και «Ορατότης Μηδέν» του Ν. Φώσκολου (1970, Φίνος Φιλμ).

Ανάμεσα σε αυτές τις κοινωνικές και δραματικές ταινίες εμφανίστηκε σε τρία μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη, παραγωγής Φίνος Φιλμ, στα οποία θα κάνει θραύση: «Οι Θαλασσιές οι Χάντρες», «Μια Κυρία στα Μπουζούκια» και «Γοργόνες και Μάγκες». Ιδιαίτερα στο «Μια Κυρία στα Μπουζούκια» σαγήνευσε το κοινό με το ακαταμάχητο στυλ και ταμπεραμέντο της τόσο υποκριτικά όσο και ερμηνεύοντας δύο από τις μυθικές επιτυχίες των τραγουδιών του Ελληνικού Κινηματογράφου, το «Είμαι Γυναίκα του Γλεντιού» και το «Του Αγοριού Απέναντι».

Την περίοδο 1967-68 υπήρξε η καλύτερη πρωταγωνίστρια του κινηματογράφου και κέρδισε το βραβείο της Ενώσεως κριτικών.

Στη θεατρική της καριέρα, συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους θιάσους της Αθήνας και έπαιξε με την ίδια ερμηνευτική ικανότητα σε όλα τα είδη θεάτρου. Το 1972 συγκρότησε το δικό της θίασο με τον οποίο ανέβασε τα έργα: «Τι Ώρα θα γυρίσεις Πηνελόπη» του Μομ και «Ένα Καυτό Κορίτσι» του Καμπανέλη.

Έχει στο ενεργητικό της σημαντικές ερμηνείες και στο Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο, όπως στις εξαίρετες ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Κυνηγοί» και «Ταξίδι στα Κύθηρα», ενώ κέρδισε βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την ταινία «Τα Παιδιά της Χελιδόνας» του Κώστα Βρεττάκου, το 1987.

Προσωπική ζωήΕπεξεργασία

Τον Αύγουστο του 1975 παντρεύτηκε τον πρώην δήμαρχο Σπάτων και πρώην βουλευτή Δήμο Μπότσαρη και χώρισαν μετά από λίγο καιρό.

Υπήρξε αρραβωνιασμένη για 3 χρόνια με τον ηθοποιό Ανδρέα Μπάρκουλη.

Έχει βαφτίσει τον γιο του Νίκου Κούρκουλου, Άλκη Κούρκουλο.

Τον Αύγουστο του 1999 υπέστη ένα σοβαρό ατύχημα με το αυτοκίνητό της, που την έχει αναγκάσει να βρίσκεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Σε κάποια φάση της ζωής της είχε μείνει εννέα ημέρες κλινικά νεκρή (το έχει δηλώσει η ίδια σε τηλεοπτική της συνέντευξη). Έχει 100% Αναπηρία.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Ρόλος
1954 Χαρούμενο ξεκίνημα Νεαρή κοπέλα σε όνειρο
1958 Το τελευταίο ψέμα Φίλη Χλόης
1959 Στουρνάρα 288 Μαίρη
1962 Χωρίς Ταυτότητα Ζανέτ Παυλίδη
1963 Ανήσυχα νιάτα Δώρα
1963 Τα κόκκινα φανάρια Μαίρη Πανά
1963 Το τεμπελόσκυλο Μπούμπη Πελεκάνου
1963 Τα παλιόπαιδα Άννα
1964 Κραυγή Άννα
1964 Το κορίτσι της Κυριακής Βαρβάρα
1964 Η Κύπρος στις φλόγες Μαρία
1965 Η γυμνή ταξιαρχία (The naked brigade) Κατίνα
1965 Οι αδίστακτοι Στέλλα
1966 Το χώμα βάφτηκε κόκκινο Ειρήνη
1966 Ο φόβος κ.Κανάλη
1966 Δάκρυα για την Ηλέκτρα Λίνα Πετρίδη
1966 Κοινωνία ώρα μηδέν Λία Μουρούζη
1967 Οι θαλασσιές οι χάντρες Σοφία
1967 Ψωμί για έναν δραπέτη Μαρίνα
1968 Μία κυρία στα μπουζούκια Έλενα Απέργη
1968 Το παρελθόν μιας γυναίκας Άννα
1968 Πολύ αργά για δάκρυα Ειρήνη Κατακουζηνού
1968 Η λεωφόρος του μίσους Σοφία
1968 Γοργόνες και Μάγκες Φλώρα
1969 Όταν η πόλις πεθαίνει Τζέλλα Ραζή
1970 Ορατότης μηδέν Χριστίνα Ρίχτερ
1970 Εν ονόματι του νόμου Τόνια Ευελπίδη
1970 Η ζούγκλα των πόλεων Νέλλη Ρόκου
1972 Ιπποκράτης και Δημοκρατία Ασπασία
1973 Γυναικοκρατία Ελένη
1977 Οι κυνηγοί Η γυναίκα του βιομήχανου
1979 Το προσκλητήριο της μάνας Μάρθα Αλεξάνδρου
1980 Ο καθένας με την τρέλα του Δημοσιογράφος
1980 Ο ποδόγυρος Στεφανία
1980 Στόχος των εκτελεστών (The savage hunt) Ειρήνη
1982 Πανικός στα σχολεία Βίκυ
1982 Ο ζιγκολό της Αθήνας Σαββίνα Καρρά
1984 Ταξίδι στα Κύθηρα Βούλα
1987 Τα παιδιά της χελιδόνας Φωτεινή
1996 Προς την ελευθερία Νίνα Χορν

ΤηλεόρασηΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Προγράμματος Κανάλι Ρόλος Σημειώσεις
1971 13ο ανακριτικό γραφείο ΕΙΡΤ Πρωταγωνιστικός ρόλος
1972-1973 Χαρούμενη Κυριακή ΕΙΡΤ
1973 Η χρυσή βολή ΕΙΡΤ Η Ίδια Παρουσιάστρια
1981 Οι πρωταγωνιστές ΥΕΝΕΔ Δώρα Πρωταγωνιστικός ρόλος
1983-1984 Μπάσκετ των γνώσεων ΕΡΤ2 Η Ίδια Παρουσιάστρια
1984 Βραδυά επιθεώρησης ΕΡΤ διάφοροι 2 επεισόδια
1989 Και Καλό Πάσχα ΕΤ2 Η Ίδια Ειδική εκπομπή, Παρουσιάστρια
1992-1994 Μάνα είναι μόνο μία MEGA Μαίρη Μωυσιάδου Πρωταγωνιστικός ρόλος
1994 Εμείς κι Εμείς MEGA Μαίρη Χρονά Επεισόδιο: "Μαίρη είναι μόνο μία"

Τραγούδια τα οποία έχει τραγουδήσειΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος απο Ταινία / Θεατρικό Έργο / Δίσκο
1963 Ώρες αργές Τα Παλιόπαιδα/ Vinyl Μαίρη Χρονοπούλου
1963 Ένα καράβι είν'η ζωή Τα Παλιόπαιδα/ Vinyl Μαίρη Χρονοπούλου
1964 Μια Κυριακή Το κορίτσι της Κυριακής
1964 Αστέρια απόψε θα σβηστούν Το κορίτσι της Κυριακής
1964 Ένα καράβι απ' τον Περαία-Τα Παιδιά Του Λιμανιού(Ο ναύτης) Το κορίτσι της Κυριακής/

Vinyl Μαίρη Χρονοπούλου

1967 Έκλαψα χτες Οι Θαλασσιές οι Χάντρες/ Vinyl Μαίρη Χρονοπούλου
1968 Είμαι γυναίκα του γλεντιού Μια Κυρία στα Μπουζούκια/ Vinyl Μαίρη Χρονοπούλου
1968 Του αγοριού απένατι Μια Κυρία στα μπουζούκια/ Vinyl Μαίρη Χρονοπούλου
1968 Φλώρα Γοργόνες και Μάγκες/ Vinyl Μαίρη Χρονοπούλου
1968 Καμαρούλα μια σταλιά Γοργόνες και Μάγκες/ Vinyl Μαίρη Χρονοπούλου
1968 Σήκω λεβέντη μου Το παρελθόν μιας γυναίκας
1968 Τα δάκρυα μου Το παρελθόν μιας γυναίκας
1969 Υπάρχει κάπου ένα παιδί Όταν η πόλις πεθαίνει/ Vinyl Μαίρη Χρονοπούλου
1971 Πάρε χαρτί μελάνι Το κοροϊδάκι της πριγκηπέσσας/

Vinyl Μαίρη Χρονοπούλου

1971 Ήρθε η ώρα Το κοροϊδάκι της πριγκηπέσσας/

Vinyl Μαίρη Χρονοπούλου

1971 Φινάλε Το κοροϊδάκι της πριγκηπέσσας/

Vinyl Μαίρη Χρονοπούλου

1977 Μ'αρέσεις γιατί Οι Κυνηγοί
1979 Πάει η αγάπη μου
1980 Το παλιόσπιτο 40 χρόνια Τσιτσάνης/

Vinyl Μαίρη Χρονοπούλου

1980 Ακρογιαλιές Δειλινά 40 χρόνια Τσιτσάνης/

Vinyl Μαίρη Χρονοπούλου

1981 Εγώ είμαι η νέα γυναίκα Κομφετί και σερπαντίνες
1984 Πες πως φταίω εγώ Οι παλιοί μας φίλοι
1984 Καλημέρα, καλησπέρα, καληνύχτα ζωή
1987 Λόντρα Παρίσι Αθήνα Οι παλιοί μας φίλοι
1993 Η φυγή Vinyl Μαίρη Χρονοπούλου
1994 Άρχισαν τα όργανα Εμείς κι Εμείς

ΘέατροΕπεξεργασία

σεζόν παράσταση ρόλος θίασος θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1955/1956 Μήδεια χορός Εθνικό Θέατρο Ελλάδας περιοδεία Αλέξης Μινωτής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1956/1957 Κλυταιμνήστρα Χορός Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1956/1957 Ιφιγένεια η εν Αυλίδι Χορός Εθνικό Θέατρο Ελλάδας Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1960/1961 Επικίνδυνη στροφή Όλγουϊν Πηλ Θίασος των Διονυσίων Θέατρο Διονύσια Τίτος Φαρμάκης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1963/1964 Οργισμένα νιάτα Άλισον Πόρτερ Θίασος Δημήτρη Παπαμιχαήλ Θέατρο Διάνα Αλέξης Δαμιανός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1964/1965 Ο Πύργος Όλγα Προσκήνιο Αλέξη Σολομού Θέατρο Βεάκη Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1964/1965 Να ντύσουμε τους γυμνούς Ερσίλια Ντρέι Προσκήνιο Αλέξη Σολομού Θέατρο Βεάκη Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1973/1974 Και τώρα τι κάνουμε ... Θεατρικαί Επιχειρήσεις Νίκου Ρίζου Θέατρο Μινώα Βαγγέλης Σειληνός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1980/1981 Παίζουν το τραγούδι μας Σόνια Καλλιτεχνικός Οργανισμός "Μοντέρνο Θέατρο" Θέατρο Καλουτά Ερρίκος Ανδρέου

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε παράσταση εμφανίζονται ενεργοποιώντας τον σύνδεσμο που υπάρχει στο όνομα της κάθε παράστασης

ΠηγέςΕπεξεργασία

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία