Μαίρη Χρονοπούλου

Ελληνίδα ηθοποιός

Η Μαίρη Χρονοπούλου (Αθήνα, 16 Ιουλίου 1933 - Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2023) ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης και τραγουδίστρια.

Μαίρη Χρονοπούλου
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Μαίρη Χρονοπούλου (Ελληνικά)
Γέννηση16  Ιουλίου 1933
Αθήνα
Θάνατος6 Οκτωβρίου 2023 (90 ετών)
Αθήνα
Συνθήκες θανάτουθανατηφόρο δυστύχημα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΣπουδέςΔραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου
Ιδιότηταηθοποιός
ΣύζυγοςΔήμος Μπότσαρης (1975–1976)

Τις δεκαετίες του 1960 και 1970 ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς Ελληνίδες ηθοποιούς.

Βιογραφία Επεξεργασία

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στο οποίο εμφανίστηκε στις ομάδες του χορού, σε αρχαία δράματα. Το 1957 άρχισε να συνεργάζεται με το ελεύθερο θέατρο, κάνοντας εμφανίσεις στο Ακροπόλ στα έργα των Αλέκου Σακελλάριου-Χρήστου Γιαννακόπουλου «Η Κυρία» και «Ρομάντζο μιας Καμαριέρας».

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά σαν κομπάρσος στο Χαρούμενο ξεκίνημα του Ντίνου Δημόπουλου το 1954, όταν ήταν ακόμη φοιτήτρια. Το 1958 πήρε ένα μικρό ρόλο στο Τελευταίο ψέμα του Μιχάλη Κακογιάννη. Από το 1963 και μετά πρωταγωνίστησε σε δεκάδες δραματικές ταινίες της Φίνος Φιλμ, και όχι μόνο, σε ρόλους ντάμας και μοιραίας γυναίκας, δίπλα σε όλους τους άντρες πρωταγωνιστές της εποχής, όπως οι Νίκος Κούρκουλος, Φαίδων Γεωργίτσης, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Γιώργος Φούντας και Αλέκος Αλεξανδράκης.

Ανάμεσα σε αυτές τις κοινωνικές και δραματικές ταινίες, εμφανίστηκε και σε τρία επιτυχημένα μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη: Οι θαλασσιές οι χάντρες, Μια κυρία στα μπουζούκια και Γοργόνες και μάγκες.

Την περίοδο 1967-1968 κέρδισε το βραβείο της ενώσεως κριτικών για την καλύτερη πρωταγωνίστρια.

Στη θεατρική της καριέρα, συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους θιάσους της Αθήνας. Το 1972 συγκρότησε τον δικό της θίασο, με τον οποίο ανέβασε τα έργα: «Τι ώρα θα γυρίσεις, Πηνελόπη» του Σόμερσετ Μομ και «Ένα καυτό κορίτσι» του Ιάκωβου Καμπανέλη.

Είχε στο ενεργητικό της σημαντικές ερμηνείες και στον νέο ελληνικό κινηματογράφο, όπως στις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου Οι κυνηγοί και Ταξίδι στα Κύθηρα, ενώ κέρδισε βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την ταινία Τα παιδιά της χελιδόνας του Κώστα Βρεττάκου, το 1987.

Τον Αύγουστο του 1975 παντρεύτηκε τον πρώην δήμαρχο Σπάτων και πρώην βουλευτή Δήμο Μπότσαρη και χώρισαν μετά από λίγο καιρό.

Υπήρξε αρραβωνιασμένη για 3 χρόνια με τον ηθοποιό Ανδρέα Μπάρκουλη.

Έχει βαφτίσει τον γιο του Νίκου Κούρκουλου, Άλκη Κούρκουλο.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της η υγεία της ήταν κλονισμένη. Το 1999 ένα τροχαίο ατύχημα την καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο, ενώ το 2009, από ένα κερί έπιασε φωτιά το φόρεμά της, προκαλώντας της σοβαρά εγκαύματα.

Απεβίωσε στις 6 Οκτωβρίου 2023, έπειτα από ολιγοήμερη νοσηλεία στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, ύστερα από πτώση που είχε στο σαλόνι του σπιτιού της, η οποία της προκάλεσε αιμάτωμα στο κεφάλι.[1]

Βραβείο συνολικής προσφοράς Επεξεργασία

Στις 16 Ιουνίου 2021 η Μαίρη Χρονοπούλου τιμήθηκε με το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς στην Τελετή Απονομής των Βραβείων ΙΡΙΣ από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Το βραβείο παρέδωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, μαζί με τον πρόεδρο της Ακαδημίας, Γιώργο Τσεμπερόπουλο, στην ηθοποιό που με την «ρώμη της παρουσίας της σφράγισε μια σειρά κινηματογραφικών ειδών», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.[2][3]

Φιλμογραφία Επεξεργασία

Έτος Τίτλος Ρόλος
1954 Χαρούμενο ξεκίνημα [4] νεαρή κοπέλα σε όνειρο
1958 Το τελευταίο ψέμα [4] φίλη Χλόης
1959 Στουρνάρα 288 Μαίρη
1962 Χωρίς ταυτότητα [4] Ζανέτ Παυλίδη
1963 Ανήσυχα νιάτα Δώρα
Τα κόκκινα φανάρια [5] Μαίρη Πανά
Το τεμπελόσκυλο Μπούμπη Πελεκάνου
1964 Τα παλιόπαιδα [6] Άννα
Κραυγή Άννα
Το κορίτσι της Κυριακής [7] Βαρβάρα
Η Κύπρος στις φλόγες Μαρία
1965 Η γυμνή ταξιαρχία (The naked brigade) Κατίνα
Οι αδίστακτοι[8] Στέλλα
1966 Το χώμα βάφτηκε κόκκινο Ειρήνη [9]
Ο φόβος [10] Κανάλη
Δάκρυα για την Ηλέκτρα [4] Λίνα Πετρίδη
Κοινωνία ώρα μηδέν [4] Λία Μουρούζη
1967 Οι θαλασσιές οι χάντρες [4] Σοφία
Ψωμί για έναν δραπέτη Μαρίνα
1968 Μια κυρία στα μπουζούκια [4] Έλενα Απέργη
Το παρελθόν μιας γυναίκας [4] Άννα
Πολύ αργά για δάκρυα [4] Ειρήνη Κατακουζηνού
Η λεωφόρος του μίσους [4] Σοφία Βενέτη
Γοργόνες και μάγκες [4] Φλώρα
1969 Όταν η πόλις πεθαίνει [4] Τζέλλα Ραζή
1970 Ορατότης μηδέν [11] Χριστίνα Ρίχτερ
Εν ονόματι του νόμου [4] Τόνια Ευελπίδη
Η ζούγκλα των πόλεων [4] Νέλλη Ρόκου
1972 Ιπποκράτης και Δημοκρατία [12] Ασπασία
1973 Γυναικοκρατία [13] Ελένη
1977 Οι κυνηγοί σύζυγος βιομηχάνου
1979 Το προσκλητήριο της μάνας [14] Μάρθα Αλεξάνδρου
1980 Ο καθένας με την τρέλα του [5] δημοσιογράφος
Ο ποδόγυρος [5] Στεφανία
Στόχος των εκτελεστών (The savage hunt) [5] Ειρήνη
1982 Πανικός στα σχολεία [5] Βίκυ
Ο ζιγκολό της Αθήνας Σαββίνα Καρρά
1984 Ταξίδι στα Κύθηρα [5] Βούλα
1987 Τα παιδιά της χελιδόνας [15] Φωτεινή
1996 Προς την ελευθερία [16] Νίνα Χορν

Τηλεόραση Επεξεργασία

Έτος Τίτλος Προγράμματος Κανάλι Ρόλος Σημειώσεις
1971 13ο ανακριτικό γραφείο ΕΙΡΤ πρωταγωνιστικός ρόλος
1972-1973 Χαρούμενη Κυριακή ΕΙΡΤ
1973 Η χρυσή βολή ΕΙΡΤ η ίδια παρουσιάστρια
1981 Οι πρωταγωνιστές ΥΕΝΕΔ Δώρα πρωταγωνιστικός ρόλος
1983-1984 Μπάσκετ των γνώσεων ΕΡΤ2 η ίδια παρουσιάστρια
1984 Βραδιά επιθεώρησης ΕΡΤ διάφοροι 2 επεισόδια
1989 Και Καλό Πάσχα ΕΤ2 η ίδια ειδική εκπομπή, παρουσιάστρια
1992-1994 Μάνα είναι μόνο μία MEGA Μαίρη Μωυσιάδου πρωταγωνιστικός ρόλος
1994 Εμείς κι εμείς MEGA Μαίρη Χρονά επεισόδιο: "Μαίρη είναι μόνο μία"
2023 Έτερος Εγώ Νέμεσις COSMOTE TV Ματρώνα Βασικό Καστ

Τραγούδια τα οποία έχει τραγουδήσει Επεξεργασία

Έτος Τίτλος Από Ταινία / Θεατρικό Έργο / Δίσκο
1963 Ώρες αργές Τα Παλιόπαιδα / Vinyl Μαίρη Χρονοπούλου
1963 Ένα καράβι είν'η ζωή Τα Παλιόπαιδα / Vinyl Μαίρη Χρονοπούλου
1964 Μια Κυριακή Το κορίτσι της Κυριακής
1964 Αστέρια απόψε θα σβηστούν Το κορίτσι της Κυριακής
1964 Ένα καράβι απ' τον Περαία-Τα Παιδιά Του Λιμανιού(Ο ναύτης) Το κορίτσι της Κυριακής /

Vinyl Μαίρη Χρονοπούλου

1967 Έκλαψα χτες Οι Θαλασσιές οι Χάντρες/ Vinyl Μαίρη Χρονοπούλου
1968 Είμαι γυναίκα του γλεντιού Μια Κυρία στα Μπουζούκια/ Vinyl Μαίρη Χρονοπούλου
1968 Του αγοριού απένατι Μια Κυρία στα μπουζούκια/ Vinyl Μαίρη Χρονοπούλου
1968 Φλώρα Γοργόνες και Μάγκες / Vinyl Μαίρη Χρονοπούλου
1968 Καμαρούλα μια σταλιά Γοργόνες και Μάγκες / Vinyl Μαίρη Χρονοπούλου
1968 Σήκω λεβέντη μου Το παρελθόν μιας γυναίκας
1968 Τα δάκρυα μου Το παρελθόν μιας γυναίκας
1969 Υπάρχει κάπου ένα παιδί Όταν η πόλις πεθαίνει / Vinyl Μαίρη Χρονοπούλου
1971 Πάρε χαρτί μελάνι Το κοροϊδάκι της πριγκηπέσσας /

Vinyl Μαίρη Χρονοπούλου

1971 Ήρθε η ώρα Το κοροϊδάκι της πριγκηπέσσας /

Vinyl Μαίρη Χρονοπούλου

1971 Φινάλε Το κοροϊδάκι της πριγκηπέσσας /

Vinyl Μαίρη Χρονοπούλου

1977 Μ' αρέσεις γιατί Οι κυνηγοί
1979 Πάει η αγάπη μου
1980 Το παλιόσπιτο 40 χρόνια Τσιτσάνης /

Vinyl Μαίρη Χρονοπούλου

1980 Ακρογιαλιές Δειλινά 40 χρόνια Τσιτσάνης /

Vinyl Μαίρη Χρονοπούλου

1981 Εγώ είμαι η νέα γυναίκα Κομφετί και σερπαντίνες
1984 Πες πως φταίω εγώ Οι παλιοί μας φίλοι
1984 Καλημέρα, καλησπέρα, καληνύχτα ζωή
1987 Λόντρα Παρίσι Αθήνα Οι παλιοί μας φίλοι
1993 Η φυγή Vinyl Μαίρη Χρονοπούλου
1994 Άρχισαν τα όργανα Εμείς κι εμείς

Θέατρο Επεξεργασία

σεζόν παράσταση ρόλος θίασος θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1955/1956 Μήδεια χορός Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας περιοδεία Αλέξης Μινωτής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1956/1957 Κλυταιμνήστρα Χορός Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Κτήριο Τσίλερ Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1956/1957 Ο Ανδροκλής και το λιοντάρι Στρατιώτης - Χριστιανή - Μονομάχος - Σκλάβα - Ακόλουθος Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Κτήριο Τσίλερ Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1956/1957 Ιφιγένεια η εν Αυλίδι Χορός Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1960/1961 Επικίνδυνη στροφή Όλγουϊν Πηλ Θίασος των Διονυσίων Θέατρο Διονύσια Τίτος Φαρμάκης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1962/1963 Ποντικοπαγίδα Μόλλυ Ράλστον Θίασος Δημήτρη Παπαμιχαήλ Θέατρο Φλόριντα Μήτσος Λυγίζος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1963/1964 Οργισμένα νιάτα Άλισον Πόρτερ Θίασος Δημήτρη Παπαμιχαήλ Θέατρο Διάνα Αλέξης Δαμιανός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1964/1965 Ο Πύργος Όλγα Προσκήνιο Αλέξη Σολομού Θέατρο Βεάκη Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1964/1965 Να ντύσουμε τους γυμνούς Ερσίλια Ντρέι Προσκήνιο Αλέξη Σολομού Θέατρο Βεάκη Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1973/1974 Και τώρα τι κάνουμε ... Θεατρικαί Επιχειρήσεις Νίκου Ρίζου Θέατρο Μινώα Βαγγέλης Σειληνός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1980/1981 Παίζουν το τραγούδι μας Σόνια Καλλιτεχνικός Οργανισμός "Μοντέρνο Θέατρο" Θέατρο Καλουτά Ερρίκος Ανδρέου

Όλες οι πληροφορίες προέρχονται από το έντυπο πρόγραμμα της κάθε παράστασης ή/και από σχετικά δελτία τύπου 1969 θέατρο Κοτοπούλη ο Μπάμπης κσι ο μπαμπήνος μιούζικαλ Χρονοπούλου Κωνσταντάρας

Παραπομπές Επεξεργασία

  1. «Εχασε τη μάχη για ζωή η Μαίρη Χρονοπούλου». Newsboom.gr. Ελένη Κύρτσου. 6 Οκτωβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2023. 
  2. "Η συγκινητική βράβευση της Μαίρης Χρονοπούλου. «Δέχτηκα το βραβείο για το ότι ανέβηκα στη σκηνή με το μπαστούνι μετά από τόσα χρόνια»", ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ 16.06.2021[νεκρός σύνδεσμος]
  3. "Ρίγη συγκίνησης: Η Μαίρη Χρονοπούλου ανέβηκε ξανά στη σκηνή", in.gr 16.06.2021
  4. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 4,10 4,11 4,12 4,13 «Μαίρη Χρονοπούλου (Ηθοποιός, Τραγούδι)». Φίνος Φιλμ. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Δεκεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2022. 
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 5,5 «Μαίρη Χρονοπούλου ταινίες στις οποίες έχει πάρει μέρος». Αθηνόραμα. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2022. 
  6. «Παληόπαιδα (Τα)». Καραγιάννης-Καρατζόπουλος. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2022. 
  7. «Κορίτσι της Κυριακής (Το)». Καραγιάννης-Καρατζόπουλος. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2022. 
  8. «Αδίστακτοι (ηθοποιοί)». tainiothiki.gr. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2023. 
  9. Μαυροειδής, Γεώργιος (2022). Αναπαραστάσεις της Κοινωνικής Ληστείας στον Μεταπολεμικό Ελληνικό Κινηματογράφο (1950-1980). Αθήνα: ΕΑΠ. σελ. 33. 
  10. «Φόβος (Ο)». Καραγιάννης-Καρατζόπουλος. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2022. 
  11. Chrysagis, Evangelos· Karampampas, Panas. Collaborative Intimacies in Music and Dance. online: Berghahn Books. σελ. 193. ISBN 9781785334542. 
  12. Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, https://www.filmfestival.gr/el/movie/movie/617, ανακτήθηκε στις 2022-12-31 
  13. «Γυναικοκρατία». Καραγιάννης-Καρατζόπουλος. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2022. 
  14. «Προσκλητήριο στη μάνα». Καραγιάννης-Καρατζόπουλος. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2022. 
  15. Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ΤΟ ΣΤΡΩΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ, http://www.tainiothiki.gr//el/tainies/279-stroma-katastrofis, ανακτήθηκε στις 2022-12-31 
  16. «3 ταινίες για να δεις απόψε το βράδυ στην τηλεόραση». Παράλλαξη (στα greek). 9 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2022. 

Πηγές Επεξεργασία

Εξωτερικοί σύνδεσμοι Επεξεργασία