Μαίρη Χρονοπούλου

Ελληνίδα Ηθοποιός


Η Μαίρη Χρονοπούλου (Αθήνα, 16 Ιουλίου 1933-) είναι Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

Μαίρη Χρονοπούλου
Μαίρη Χρονοπούλου, Μια Κυρία Στα Μπουζούκια, 1968.jpg
Γέννηση16 Ιουλίου 1933
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΣπουδέςΔραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου
Ιδιότηταηθοποιός
ΒραβεύσειςΒραβείο Α' γυναικείου ρόλου

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Η Μαίρη Χρονοπούλου είναι μία από τις πιο δημοφιλείς Ελληνίδες ηθοποιούς. Εντυπωσιακή γυναίκα και ταλαντούχα ηθοποιός, έγινε σταρ στην καλή εποχή του κινηματογράφου τη δεκαετία του ’60. Η θηλυκότητά της, η φινέτσα της, τα πλούσια υποκριτικά της προσόντα και το ταμπεραμέντο της σφραγίζουν κάθε ρόλο που υποδύθηκε στο θέατρο και τον κινηματογράφο.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στο οποίο εμφανίστηκε στις ομάδες του χορού, σε αρχαία δράματα. Το 1957 άρχισε να συνεργάζεται με το ελεύθερο θέατρο, κάνοντας εμφανίσεις στο Ακροπόλ στα έργα των Σακελλάριου-Γιανακόπουλου «Η Κυρία» και «Ρομάντζο μιας Καμαριέρας».

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε σαν κομπάρσος στο «Χαρούμενο Ξεκίνημα» του Δημόπουλου, παραγωγής Φίνος Φιλμ το 1954, όταν ήταν ακόμη φοιτήτρια. Το 1958 πήρε ένα μικρό ρόλο στο «Τελευταίο Ψέμμα» του Κακογιάννη, πάλι στη Φίνος Φιλμ. Από το 1963 και μετά πρωταγωνιστεί σε πλειάδα δραματικών ταινιών της Φίνος Φιλμ, και όχι μόνο, σε ρόλους ντάμας και μοιραίας γυναίκας, δίπλα σε όλους τους άντρες πρωταγωνιστές της εποχής, όπως Κούρκουλος,Γεωργίτσης, Παπαμιχαήλ, Φούντας, Αλεξανδράκης.

Ξεχωρίζουν οι ερμηνείες της στα «Κόκκινα Φανάρια» του Β. Γεωργιάδη (1963, Δαμασκηνός-Μιχαηλίδης), «Χωρίς Ταυτότητα», (1963, Φίνος Φιλμ), «Πολύ Αργά για Δάκρυα» του Γ. Δαλιανίδη (1968, Φίνος Φιλμ), «Οι Αδίστακτοι» του Ν. Κατσουρίδη (1965, Σάβας Φιλμ), «Κοινωνία Ώρα Μηδέν» του Ντ. Δημόπουλου (1966, Φίνος Φιλμ), «Η Λεωφόρος του Μίσους» (1968, Φίνος Φιλμ) και «Ορατότης Μηδέν» του Ν. Φώσκολου (1970, Φίνος Φιλμ).

Ανάμεσα σε αυτές τις κοινωνικές και δραματικές ταινίες εμφανίστηκε σε τρία μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη, παραγωγής Φίνος Φιλμ, στα οποία θα κάνει θραύση: «Οι Θαλασσιές οι Χάντρες», «Μια Κυρία στα Μπουζούκια» και «Γοργόνες και Μάγκες». Ιδιαίτερα στο «Μια Κυρία στα Μπουζούκια» σαγήνευσε το κοινό με το ακαταμάχητο στυλ και ταμπεραμέντο της τόσο υποκριτικά όσο και ερμηνεύοντας δύο από τις μυθικές επιτυχίες των τραγουδιών του Ελληνικού Κινηματογράφου, το «Είμαι Γυναίκα του Γλεντιού» και το «Του Αγοριού Απέναντι».

Στη θεατρική της καριέρα, συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους θιάσους της Αθήνας και έπαιξε με την ίδια ερμηνευτική ικανότητα σε όλα τα είδη θεάτρου. Το 1972 συγκρότησε το δικό της θίασο με τον οποίο ανέβασε τα έργα: «Τι Ώρα θα γυρίσεις Πηνελόπη» του Μομ και «Ένα Καυτό Κορίτσι» του Καμπανέλη.

Έχει στο ενεργητικό της σημαντικές ερμηνείες και στο Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο, όπως στις εξαίρετες ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Κυνηγοί» και «Ταξίδι στα Κύθηρα», ενώ κέρδισε βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την ταινία «Τα Παιδιά της Χελιδόνας» του Κώστα Βρεττάκου, το 1987.

Προσωπική ζωήΕπεξεργασία

Τον Αύγουστο του 1975 παντρεύτηκε τον πρώην δήμαρχο Σπάτων και πρώην βουλευτή Δήμο Μπότσαρη και χώρισαν μετά από λίγο καιρό.

Υπήρξε αρραβωνιασμένη για 3 χρόνια με τον ηθοποιό Ανδρέα Μπάρκουλη.

Έχει βαφτίσει τον γιο του Νίκου Κούρκουλου, Άλκη Κούρκουλο.

Τον Αύγουστο του 1999 υπέστη ένα σοβαρό ατύχημα με το αυτοκίνητό της, που την έχει αναγκάσει να βρίσκεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Σε κάποια φάση της ζωής της είχε μείνει εννέα ημέρες κλινικά νεκρή (το έχει δηλώσει η ίδια σε τηλεοπτική της συνέντευξη). Έχει 100% Αναπηρία.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος
1954 Χαρούμενο ξεκίνημα
1958 Το τελευταίο ψέμα
1959 Στουρνάρα 288
1962 Χωρίς Ταυτότητα
1963 Τα παλιόπαιδα

Ανήσυχα νιάτα

Το τεμπελόσκυλο

Τα κόκκινα φανάρια

1964 Το κορίτσι της Κυριακής

Η Κραυγή

Η Κύπρος στις φλόγες

1965 Αδίστακτοι

The naked brigade

Το χώμα βάφτικε κόκκινο

1966 Ο φόβος

Κοινωνία ώρα μηδέν

Δάκρυα για την Ηλέκτρα

1967 Ψωμί για έναν δραπέτη

Οι θαλασσιές οι χάντρες

1968 Γοργόνες και μάγκες

Πολύ αργά για δάκρυα

Η λεωφόρος του μίσους

Μια κυρία στα μπουζούκια

Το παρελθόν μιας γυναίκας

1969 Όταν η πόλις πεθαίνει
1970 Ορατότης μηδέν

Εν ονόματι του νόμου

Η ζούγκλα των πόλεων

1971 Ο Ιπποκράτης και η Δημοκρατία
1973 Γυναικοκρατία
1977 Οι κυνηγοί
1979 Το προσκλητήριο της μάνας
1980 Ο ποδόγυρος

Στόχος των εκτελεστών

Ο καθένας με την τρέλα του

1982 Πανικός στα σχολεία

Ο ζιγκολό της Αθήνας

1984 Ταξίδι στα Κύθηρα
1987 Τα παιδια της χελιδόνας
1996 Προς την ελευθερία

ΤηλεόρασηΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Προγράμματος Κανάλι Ρόλος Σημειώσεις
1971 13ο ανακριτικό γραφείο ΕΙΡΤ Πρωταγωνιστικός ρόλος
1972-1973 Χαρούμενη Κυριακή ΕΙΡΤ
1973 Η χρυσή βολή ΕΙΡΤ Η Ίδια Παρουσιάστρια
1981 Οι πρωταγωνιστές ΥΕΝΕΔ Δώρα Πρωταγωνιστικός ρόλος
1983-1984 Μπάσκετ των γνώσεων ΕΡΤ2 Η Ίδια Παρουσιάστρια
1984 Βραδυά επιθεώρησης ΕΡΤ διάφοροι 2 επεισόδια
1989 Και Καλό Πάσχα ΕΤ2 Η Ίδια Ειδική εκπομπή, Παρουσιάστρια
1992-1994 Μάνα είναι μόνο μία MEGA Μαίρη Μωυσιάδου Πρωταγωνιστικός ρόλος
1994 Εμείς κι Εμείς MEGA Μαίρη Χρονά Επεισόδιο: "Μαίρη είναι μόνο μία"

Τραγούδια τα οποία έχει τραγουδήσειΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος απο Ταινία / Θεατρικό Έργο / Δίσκο
1963 Ώρες αργές

Ένα καράβι είν'η ζωή

Τα Παλιόπαιδα
1964 Μια Κυριακή

Αστέρια απόψε θα σβηστούν

Το κορίτσι της Κυριακής
1967 Έκλαψα χτες Οι Θαλασσιές οι Χάντρες
1968 Είμαι γυναίκα του κεφιού

Του αγοριού απέναντι

Μια Κυρία στα Μπουζούκια
1968 Φλώρα

Καμαρούλα μια σταλιά

Γοργόνες και Μάγκες
1968 Σήκω λεβέντη μου

Τα δάκρυα μου

Το παρελθόν μιας γυναίκας
1969 Υπάρχει κάπου ένα παιδί Όταν η πόλις πεθαίνει
1971 Πάρε χαρτί μελάνι

Ήρθε η ώρα

Φινάλε

Το κοροϊδάκι της πριγκηπέσσας /

Vinyl Μαίρη Χρονοπούλου

1977 Μ'ΑΡΕΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ
1979 ΠΑΕΙ Η ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ (?)
1980 Το παλιόσπιτο

Ακρογιαλιές Δειλινά

40 χρόνια Τσιτσάνης /

Vinyl Μαίρη Χρονοπούλου

(?) Ένα καράβι απ' τον Περαία Vinyl Μαίρη Χρονοπούλου
(?) Τα Παιδιά Του Λιμανιού Vinyl Μαίρη Χρονοπούλου
(?) Η φυγή Vinyl Μαίρη Χρονοπούλου
1984 Πες πως φταίω εγώ Παλιούς μας φίλους
1994 Άρχισαν τα όργανα Εμείς κι Εμείς

Θεατρικές παραστάσεις στις οποίες έχει παίξειΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος
1954 Ιππόλυτος
1960 Επικίνδυνη στροφή
1961 Κόκκινα φανάρια

Το πάρτυ

1962 Άνιμα νερά
1963 Ποντικοπαγίδα
1964 Ο πύργος
1966 Αυτό το ζώο το παράξενο
1967 Ήταν ένας playboy
1969 Ο Μπάμπης και ο Μπαμπίνος

Ο Στρατής παραστράτησε

Το 24ωρο ενός Αθηναίου

1971 Το κοροϊδάκι της πριγκηπέσας
1974 Με λένε Κώστα 
1980 40 χρόνια Τσιτσάνης
1983 Στου ΠΑΣΟΚ την πόρτα... όσο θέλεις βρόντα!


χρονική περίοδος παράσταση ρόλος εταιρεία παραγωγής θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1955/1956 Μήδεια χορός Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας περιοδεία Αλέξης Μινωτής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1956/1957 Ιφιγένεια η εν Αυλίδι Χορός Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1956/1957 Κλυταιμνήστρα Χορός Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1960/1961 Επικίνδυνη στροφή Όλγουϊν Πηλ Θίασος των Διονυσίων Θέατρο Διονύσια Τίτος Φαρμάκης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1963/1964 Οργισμένα νιάτα Άλισον Πόρτερ Θίασος Δημήτρη Παπαμιχαήλ Θέατρο Διάνα Αλέξης Δαμιανός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1964/1965 Ο Πύργος Όλγα Προσκήνιο Αλέξη Σολομού Θέατρο Βεάκη Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1964/1965 Να ντύσουμε τους γυμνούς Ερσίλια Ντρέι Προσκήνιο Αλέξη Σολομού Θέατρο Βεάκη Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1980/1981 Παίζουν το τραγούδι μας Σόνια Καλλιτεχνικός Οργανισμός "Μοντέρνο Θέατρο" Θέατρο Καλουτά Ερρίκος Ανδρέου


ΠηγέςΕπεξεργασία

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία