Ηρώ Κυριακάκη

Ελληνίδα ηθοποιός

Η Ηρώ Κυριακάκη (Πόρος, 1932) είναι Ελληνίδα ηθοποιός, που έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό από την ερμηνεία της στο ρόλο της Κατερίνας στην ταινία Τα κόκκινα φανάρια του Βασίλη Γεωργιάδη σε σενάριο Αλέκου Γαλανού, στο πλάι του ηθοποιού Νότη Περγιάλη.

Ηρώ Κυριακάκη
H Ηρώ Κυριακάκη σε σκηνή από την ταινία Τα κόκκινα φανάρια (1963)
Γέννηση1932 (1932-00-{{{3}}}) (91 ή 92 ετών)
Πόρος
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότηταηθοποιός
ΣύζυγοςΣταύρος Τορνές

Βιογραφία

Επεξεργασία

Γεννήθηκε στον Πόρο και σπούδασε σκηνοθεσία και θέατρο στη σχολή του Καρόλου Κούν. Έπαιξε κοντά στον Κουν στο έργο Θείος Βάνιας του Αντόν Τσέχωφ και στο Τελευταίο φθινόπωρο του Αλέξη Δαμιανού. Στον κινηματογράφο είχε σημαντικές συμμετοχές, όπως στα Κόκκινα φανάρια μαζί με γνωστούς ηθοποιούς (όπως οι Τζένη Καρέζη, Γιώργος Φούντας, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Δέσπω Διαμαντίδου, Μάνος Κατράκης, Μαίρη Χρονοπούλου, Φαίδων Γεωργίτσης, Αλεξάνδρα Λαδικού, Ελένη Ανουσάκη, Νότης Περγιάλης, Κώστας Κούρτης, Κατερίνα Χέλμη), αλλά και στα Παιδιά της χελιδόνας με τους Αλέκο Αλεξανδράκη, Μαίρη Χρονοπούλου, Βασίλη Διαμαντόπουλο, Ηλία Λογοθέτη, Πέρη Μιχαηλίδη, Στέφανο Ληναίο, Σοφία Αλιμπέρτη, Στέλιο Λιωνάκη, Θάνο Γραμμένο, Δημήτρη Πουλικάκο, Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Φαίδρα Νούτσου.

Παντρεύτηκε τον κινηματογραφιστή Σταύρο Τορνέ, ο οποίος πέθανε το 1988.

Φιλμογραφία

Επεξεργασία
Έτος Τίτλος Ρόλος
1963 Τα κόκκινα φανάρια Κατερίνα [1]
1966 Στεφανία σύζυγος Αρμάγου
Ο παπατρέχας Μαρία Λαγού
1967 Το χρήμα ήταν βρώμικο
1976 Η διαδικασία
1978 Δυο φεγγάρια τον Αύγουστο [2]
1982 Νυχτερινό [3]
1986 Ελντοράντο
1987 Τα παιδιά της Χελιδόνας Φανή

Τηλεόραση

Επεξεργασία
Έτος Τίτλος Κανάλι
1975 Ο Χριστός ξανασταυρώνεται ΕΙΡΤ
1976 Γαλήνη

Γιούγκερμαν

ΕΡΤ

ΥΕΝΕΔ

1982 Κοχλίας: ένοχος ενοχής ΕΡΤ
1983 Το ουράνιο τόξο ΕΡΤ
1984 Τοπική εφημερίδα ΕΡΤ

Τηλεοπτικό θέατρο

Επεξεργασία
Έτος Τίτλος Κανάλι
1976 Λίβινγκ ρουμ ΕΡΤ
1977 Καντίνα ΕΡΤ
1978 Η καταιγίδα

Γαμήλιο εμβατήριο

ΥΕΝΕΔ

ΕΡΤ

1979 Τρεις ευχές ΥΕΝΕΔ

Ελεύθερο Θέατρο

Επεξεργασία
Έτος Τίτλος
1959 Θείος Βάνιας
1960 Τελευταίο φθινόπωρο
1961 Κόκκινα φανάρια
1965 Χωριστά τραπέζια
1977 Κομμάτια και θρύψαλα
1990 Η σκιά του Μαρτ

Παραπομπές

Επεξεργασία
  • Έλληνες - Ελληνίδες ηθοποιοί
  • Θόδωρος Έξαρχος: "Έλληνες ηθοποιοί - Αναζητώντας τις ρίζες", Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών
  • www.90lepta.com
  • www.retrpdb.gr
  • Who's who

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Επεξεργασία