Άνοιγμα κυρίου μενού

Κατάλογος αεροδρομίων της Ευρώπης ανά επιβατική κίνηση

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Αυτός ο κατάλογος περιεχεί 100 μεγαλύτερους αερολιμένες της Ευρώπης.

Στατιστική 2015Επεξεργασία

Τάξη
2015
Χώρα Αερολιμένας Πόλη Επιβάτες
2014
Επιβάτες
2015
Αλλαγή
2014-2015
1   Ηνωμένο Βασίλειο Διεθνές Αεροδρόμιο Χίθροου Λονδίνο 73,405,330[1] 74,985,748[1]  02.2%
2   Γαλλία Διεθνές Αεροδρόμιο Παρισιού Σαρλ ντε Γκωλ Παρίσι 63,813,756[2] 65,766,986[2]  03.1%
3   Τουρκία Διεθνές Αεροδρόμιο Ατατούρκ Κωνσταντινούπολη 56,954,790[3] 61,322,729[3]  07.7%
4   Γερμανία Διεθνές Αεροδρόμιο Φραγκφούρτης Φραγκφούρτη 59,566,132[4] 61,032,022[4]  02.5%
5   Ολλανδία Διεθνές Αεροδρόμιο Σκίπχολ Άμστερνταμ 54,978,023[5] 58,285,118[5]  06.0%
6   Ισπανία Διεθνές Αεροδρόμιο Μαδρίτης Μπαράχας Μαδρίτη 41,833,686[6] 46,828,279[6]  11.9%
7   Γερμανία Διεθνής Αερολιμένας Μόναχου Μόναχο 39,700,515[4] 40,981,522[4]  03.2%
8   Ιταλία Αεροδρόμιο της Ρώμης-Φιουμιτσίνο Ρώμη 38,506,908[7] 40,463,208[7]  05.1%
9   Ηνωμένο Βασίλειο Διεθνές Αεροδρόμιο Γκάτγουικ Λονδίνο 38,103,667[1] 40,269,087[1]  05.7%
10   Ισπανία Διεθνής Αερολιμένας Βαρκελόνης "Ελ Πρατ" Βαρκελόνη 37,558,981[6] 39,711,276[6]  05.7%
11   Ρωσία Διεθνής Αερολιμένας Μόσχας "Σερεμέτιεβο" Μόσχα 31,259,662[8] 31,279,508[8]  00.1%
12   Ρωσία Διεθνής Αερολιμένας Μόσχας "Ντομοντέντοβο" Μόσχα 33,039,531[8] 30,504,515[8]  07.7%
13   Γαλλία Διεθνής Αερολιμένας Παρισίου "Ορλί" Παρίσι 28,862,586[2] 29,664,993[2]  02.8%
14   Τουρκία Διεθνές Αεροδρόμιο Σαμπιχά Γκιοκτσέν Κωνσταντινούπολη 23,631,883[9] 28,112,438[9]  19.0%
15   Τουρκία Διεθνής Αερολιμένας Αττάλειας Αττάλεια 28,341,063[3] 27,724,249[3]  02.2%
16   Δανία Διεθνής Αερολιμένας Κοπεγχάγης "Καστρούπ" Κοπεγχάγη 25,627,093[10] 26,610,332[10]  03.8%
17   Ελβετία Διεθνής Αερολιμένας Ζυρίχης "Κλοτέν" Ζυρίχη 25,477,622[11] 26,281,228[11]  03.2%
18   Ιρλανδία Διεθνές Αεροδρόμιο Δουβλίνου Δουβλίνο 21,711,967[12] 25,049,335[12]  15.4%
19   Νορβηγία Διεθνής Αερολιμένας Όσλο "Γκαρντερμόεν Όσλο 24,269,235[13] 24,678,195[13]  01.7%
20   Ισπανία Διεθνής Αερολιμένας Πάλμας Πάλμα ντε Μαγιόρκα 23,115,622[6] 23,745,131[6]  02.7%
21   Βέλγιο Διεθνές Αεροδρόμιο Βρυξελλών Βρυξέλλες 21,933,190[14] 23,460,018[14]  07.0%
22   Σουηδία Διεθνές Αεροδρόμιο Αρλάντα Στοκχόλμη 22,419,739[15] 23,142,536[15]  03.2%
23   Ηνωμένο Βασίλειο Διεθνής Αερολιμένας Μάντσεστερ Μάντσεστερ 21,989,682[1] 23,136,047[1]  05.2%
24   Αυστρία Διεθνές Αεροδρόμιο της Βιέννης Βιέννη 22,483,158[16] 22,775,054[16]  01.3%
25   Ηνωμένο Βασίλειο Διεθνής Αερολιμένας Λονδίνου "Στάνστεντ" Λονδίνο 19,965,093[1] 22,519,178[1]  12.8%
26   Γερμανία Διεθνής Αερολιμένας Ντίσελντορφ Ντίσελντορφ 21,850,489[4] 22,476,685[4]  02.9%
27   Γερμανία Διεθνής Αερολιμένας Βερολίνου "Τέγκελ" Βερολίνο 20,688,016[4] 21,005,196[4]  01.5%
28   Πορτογαλία Διεθνής Αερολιμένας Λισαβόνας "Πορτέλα" Λισαβόνα 18,142,035<[17] 20,110,805[17]  10.9%
29   Ιταλία Διεθνής Αερολιμένας Μιλάνου "Μαλπένσα" Μιλάνο 18,853,203[7] 18,582,043[7]  01.4%
30   Ελλάδα Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» Αθήνα 15,196,369[18] 18,086,894[18]  19.0%
31   Φινλανδία Διεθνές Αεροδρόμιο του Ελσίνκι Ελσίνκι 15,948,760[19] 16,422,266[19]  03.0%
32   Ρωσία Διεθνής Αερολιμένας Μόσχας "Βνούκοβο" Μόσχα 12,733,118[8] 15,815,129[8]  24.2%
33   Ελβετία Διεθνής Αερολιμένας Γενεύη Γενεύη 15,152,927[11] 15,772,081[11]  04.1%
34   Γερμανία Αεροδρόμιο του Αμβούργου Αμβούργο 14,760,280[4] 15,610,072[4]  05.8%
35   Ισπανία Διεθνής Αερολιμένας Μάλαγας Μάλαγα 13,748,976[6] 14,404,170[6]  04.8%
36   Ρωσία Διεθνές Αεροδρόμιο Πούλκοβο Αγία Πετρούπολη 14,264,732[20] 13,501,454[20]  05.4%
37   Τουρκία Διεθνές Αεροδρόμιο Εσένμπογκα Άγκυρα 11,012,119[3] 12,326,869[3]  11.9%
38   Ηνωμένο Βασίλειο Διεθνές Αεροδρόμιο Λούτον Λονδίνο 10,484,938[1] 12,263,505[1]  17.0%
39   Τουρκία Διεθνές Αεροδρόμιο Αντνάν Μεντερές Σμύρνη 10,936,772[3] 12,139,788[3]  11.0%
40   Τσεχία Διεθνής αερολιμένας Πράγας "Βάτσλαβ Χάβελ" Πράγα 11,149,926 12,030,928  07.9%
41   Γαλλία Διεθνής αερολιμένας "Κυανή Ακτή" Νίκαια 11,660,208 12,016,730  03.1%
42   Πολωνία Διεθνής αερολιμένας Βαρσοβίας "Φρεντερίκ Σοπέν" Βαρσοβία 10,574,539[21] 11,206,700[21]  06.0%
43   Ηνωμένο Βασίλειο Αεροδρόμιο του Εδιμβούργου Εδιμβούργο 10,160,004[1] 11,114,587[1]  09.4%
44   Ισπανία Διεθνής αερολιμένας Λας Πάλμας Λας Πάλμας ντε Γκαν Κανάρια 10,315,740[6] 10,627,182[6]  03.0%
45   Ισπανία Διεθνής αερολιμένας Αλικάντε Αλικάντε 10,066,067[6] 10,574,484[6]  05.1%
46   Γερμανία Διεθνές Αεροδρόμιο Εχτερντίνγκεν Στουτγκάρδη 09,718,438[4] 10,512,225[4]  08.2%
47   Ιταλία Αεροδρόμιο του Μπέργκαμο-Όριο αλ Σέριο Μπέργκαμο / Μιλάνο 08,774,256[7] 10,404,625[7]  18.6%
48   Γερμανία Διεθνής αερολιμένας Κολωνία/Βόννη Κολωνία / Βόννη 09,450,493[4] 10,338,375[4]  09.4%
49   Ουγγαρία Διεθνής αερολιμένας Βουδαπέστης "Φραντς Λιστ" Βουδαπέστη 09,155,161 10,298,963  12.5%
50   Ηνωμένο Βασίλειο Αεροδρόμιο του Μπέρμιγχαμ Μπέρμιγχαμ 09,705,955[1] 10,187,122[1]  05.0%
51   Ιταλία Διεθνής αερολιμένας Μιλάνου "Λινάτε" Μιλάνο 09,025,978[7] 09,689,635[7]  07.4%
52   Ρουμανία Διεθνής αερολιμένας Βουκουρέστιου "Χένρι Κοάντα" Βουκουρέστι 08,317,168[22] 09,274,629[23]  11.5%
53   Ισπανία Διεθνής αερολιμένας Τενερίφε "Βασίλισσα Σοφία" Σάντα Κρουθ ντε Τενερίφε 09,176,235[6] 09,117,637[6]  00.6%
54   Ιταλία Διεθνής αερολιμένας Βενετίας "Μάρκο Πόλο" Βενετία 08,475,188[7] 08,751,028[7]  03.3%
55   Ηνωμένο Βασίλειο Αεροδρόμιο της Γλασκώβης Γλασκώβη 07,715,988[1] 08,714,307[1]  12.9%
56   Γαλλία Διεθνής αερολιμένας Λυών "Σαιντ-Εξυπερύ" Λυών 08,467,093[2] 08,703,354[2]  02.8%
57   Γερμανία Διεθνής αερολιμένας Βερολίνου "Σιόνεφελντ" Βερολίνο 07,292,517[4] 08,526,268[4]  16.9%
58   Γαλλία Διεθνής αερολιμένας Μασσαλίας "Προβηγκία" Μασσαλία 08,182,237 08,261,804  01.0%
59   Πορτογαλία Διεθνής αερολιμένας Πόρτου "Φραντσίσκο ντε Σα Καρνέιρο" Πόρτο 06,930,270[17] 08,087,625[17]  16.7%
60   Γαλλία Διεθνής αερολιμένας Τουλούζ "Μπλανγιάκ" Τουλούζ 07,517,736 07,669,054  02.0%
61   Ουκρανία Διεθνής αερολιμένας Κίεβου "Μπορίσπιλ" Κίεβο 06,890,443[24] 07,277,135[24]  05.6%
62   Ιταλία Διεθνής αερολιμένας Κατάνια Φονταναρόσσα Κατάνια 07,304,012[7] 07,105,487[7]  02.7%
63   Γαλλία
  Ελβετία
  Γερμανία
Ευρώαερολιμένας Βαψιλεία-Μυλούζ-Φράιμπουργκ Βασιλεία / Μυλούζ / Φράιμπουργκ 06,523,874 07,061,059  08.2%
64   Βέλγιο Διεθνής αερολιμένας Σαρλερουά Σαρλερουά 06,439,957 06,956,302  08.0%
65   Ιταλία Αεροδρόμιο της Μπολόνια-Μπόργκο Πανιγκάλε Μπολόνια 06,580,389[7] 06,889,742[7]  04.7%
66   Ηνωμένο Βασίλειο Διεθνές Αεροδρόμιο Μπρίστολ Μπρίστολ 06,339,805[1] 06,786,790[1]  07.1%
67   Ισπανία Διεθνής αερολιμένας Ίμπιζα Ίμπιζα 06,212,198[6] 06,477,283[6]  04.3%
68   Πορτογαλία Διεθνής αερολιμένας Φάρου Φάρο 06,166,927[17] 06,400,000[17]  03.8%
69   Ιταλία Διεθνής αερολιμένας Νάπολης Νάπολη 05,960,035[7] 06,163,188[7]  03.4%
70   Σουηδία Διεθνής αερολιμένας Γκέτεμποργκ Λαντβέττερ Γκέτεμποργκ 05,207,737[15] 06,158,334[15]  18.3%
71   Ισπανία Διεθνής αερολιμένας Λανθαρότε Λανθαρότε 05,882,691[6] 06,124,321[6]  04.1%
72   Ελλάδα Κρατικός Αερολιμένας Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» Ηράκλειο 06,024,958[18] 06,057,355[18]  00.5%
73   Νορβηγία Διεθνής αερολιμένας Μπέργκεν Μπέργκεν 06,216,841[13] 06,020,866[13]  03.2%
74   Ιταλία Διεθνής αερολιμένας Ρώμης "Τσαμπίνο" Ρώμη 05,018,289[7] 05,834,201[7]  16.3%
75   Γερμανία Διεθνής αερολιμένας Αννόβερου Αννόβερο 05,291,882[4] 05,452,669[4]  03.0%
76   Κύπρος Διεθνής Αερολιμένας Λάρνακας Λάρνακα 05,320,173 05,407,248  01.6%
77   Τουρκία Διεθνής αερολιμένας Αδάνων Άδανα 04,679,878[3] 05,369,260[3]  14.7%
78   Ελλάδα Διεθνής Κρατικός Αερολιμένας Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» Θεσσαλονίκη 04,950,726[18] 05,341,293[18]  07.9%
79   Γαλλία Διεθνής αερολιμένας Μπορντό "Μαρινγιάκ" Μπορντό 04,945,029[2] 05,331,648[2]  07.8%
80   Λετονία Διεθνής αερολιμένας Ρίγας Ρίγα 04,813,959 05,162,149  07.2%
81   Ισπανία Διεθνής αερολιμένας Βαλένθιας Βαλένθια 04,597,095[6] 05,051,871[6]  09.9%
82   Ισπανία Διεθνής αερολιμένας Φουερτεβεντούρας Πουέρτο ντελ Ροσάριο 04,764,646[6] 05,026,902[6]  05.5%
83   Ουκρανία Διεθνής αερολιμένας Συμαερόπολης Συμφερόπολη 02,685,269 05,017,758  86.9%
84   Ιταλία Διεθνής αερολιμένας Παλέρμου "Φαλκόνε Μπορσελίνο" Παλέρμο 04,569,550[7] 04,910,791[7]  07.5%
85   Ισλανδία Διεθνές Αεροδρόμιο Κέφλαβικ Κέφλαβικ 03,867,425[25] 04,855,505[25]  25.5%
86   Ιταλία Διεθνές Αεροδρόμιο της Πίζας Πίζα 04,683,811[7] 04,804,774[7]  02.6%
87   Σερβία Διεθνές Αεροδρόμιο Νίκολα Τέσλα Βελιγράδι 04,638,577 04,776,110  03.0%
88   Μάλτα Διεθνής αερολιμένας Μάλτας Μάλτα 04,290,380 04,618,642  07.7%
89   Ελλάδα Κρατικός Αερολιμένας Ρόδου «Διαγόρας» Ρόδος 04,552,056[18] 04,579,023[18]  00.6%
90   Ηνωμένο Βασίλειο Διεθνής αερολιμένας Νιουκάσλ Νιούκασλ 04,516,739[1] 04,562,853[1]  01.0%
91   Νορβηγία Διεθνής αερολιμένας Σταβάνγκερ Σταβάνγκερ 04,721,970[13] 04,501,368[13]  04.7%
92   Ηνωμένο Βασίλειο Αεροδρόμιο του Ιστ Μίντλαντς Ντέρμπι / Λέστερ / Νότιγχαμ 04,510,544[1] 04,450,862[1]  01.3%
93   Γαλλία Διεθνής αερολιμένας Ναντ Ναντ 04,157,284[2] 04,394,996[2]  05.7%
94   Ηνωμένο Βασίλειο Διεθνής αερολιμένας Μπέλφαστ Μπέλφαστ 04,033,954[1] 04,391,292[1]  08.9%
95   Τουρκία Διεθνής αερολιμένας Νταλαμάν Νταλαμάν 04,276,674[3] 04,377,101[3]  02.3%
96   Νορβηγία Διεθνής αερολιμένας Τρόντχαϊμ Τρόντχαϊμ 04,416,681[13] 04,352,721[13]  01.4%
97   Ολλανδία Διεθνής αερολιμένας Αϊντχόφεν Αϊντχόφεν 03,926,395 04,331,658  10.3%
98   Γαλλία Διεθνής αερολιμένας Μποβέ Μποβέ 04,024,201[2] 04,330,019[2]  07.6%
99   Ηνωμένο Βασίλειο Διεθνής αερολιμένας Λονδίνο-Σίτι Λονδίνο 03,647,824[1] 04,319,301[1]  18.4%
100   Ισπανία Διεθνής αερολιμένας Σεβίλλης "Σαν Παύλο" Σεβίλλη 03,885,434[6] 04,308,852[6]  10.9%

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 1,14 1,15 1,16 1,17 1,18 1,19 1,20 1,21 1,22 1,23 1,24 1,25 http://www.caa.co.uk/Data-and-analysis/UK-aviation-market/Airports/Datasets/UK-airport-data
  2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 http://www.parisaeroport.fr/en/group/finance/investor-relations/traffic
  3. 3,00 3,01 3,02 3,03 3,04 3,05 3,06 3,07 3,08 3,09 3,10 3,11 «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Μαΐου 2015. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2016. 
  4. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 4,10 4,11 4,12 4,13 4,14 4,15 4,16 4,17 http://www.adv.aero/verkehrszahlen
  5. 5,0 5,1 http://www.schiphol.nl/SchipholGroup/Company1/Statistics/TransportAndTrafficStatistics.htm
  6. 6,00 6,01 6,02 6,03 6,04 6,05 6,06 6,07 6,08 6,09 6,10 6,11 6,12 6,13 6,14 6,15 6,16 6,17 6,18 6,19 6,20 6,21 6,22 6,23 http://www.aena.es/csee/Satellite?pagename=Estadisticas/Home
  7. 7,00 7,01 7,02 7,03 7,04 7,05 7,06 7,07 7,08 7,09 7,10 7,11 7,12 7,13 7,14 7,15 7,16 7,17 7,18 7,19 7,20 7,21 http://www.assaeroporti.com/statistiche/
  8. 8,0 8,1 8,2 8,3 8,4 8,5 http://favt.ru/novosti-novosti/?id=2334
  9. 9,0 9,1 [1]
  10. 10,0 10,1 [2]
  11. 11,0 11,1 11,2 11,3 [3]
  12. 12,0 12,1 «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2016. 
  13. 13,0 13,1 13,2 13,3 13,4 13,5 13,6 13,7 [4]
  14. 14,0 14,1 [5]
  15. 15,0 15,1 15,2 15,3 [6]
  16. 16,0 16,1 [7]
  17. 17,0 17,1 17,2 17,3 17,4 17,5 [8]
  18. 18,0 18,1 18,2 18,3 18,4 18,5 18,6 18,7 [9]
  19. 19,0 19,1 [10]
  20. 20,0 20,1 Russian airport statistic 2014-2015(Ρωσικά)
  21. 21,0 21,1 During the 12 months of last year, Warsaw Chopin Airport has served more than 11.2 million people.
  22. [11] Αρχειοθετήθηκε 2016-04-04 στο Wayback Machine. (Ρουμανικά)
  23. Bucharest Airports: record air traffic in 2015
  24. 24,0 24,1 http://kbp.aero/ru/about/press-center/news/2016/1398/ Αρχειοθετήθηκε 2016-02-03 στο Wayback Machine. В аэропорту «Борисполь» в течение 2015 года увеличен объем перевозок до 7,3 млн пассажиров](Ρωσικά)
  25. 25,0 25,1 Keflavik Passenger Statistics