Άνοιγμα κυρίου μενού

Κατάλογος αεροδρομίων της Ευρώπης ανά επιβατική κίνηση

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Αυτός ο κατάλογος περιεχεί 100 μεγαλύτερους αερολιμένες της Ευρώπης.

Στατιστική 2015Επεξεργασία

Τάξη
2015
Χώρα Αερολιμένας Πόλη Επιβάτες
2014
Επιβάτες
2015
Αλλαγή
2014-2015
1   Ηνωμένο Βασίλειο Διεθνές Αεροδρόμιο Χίθροου Λονδίνο 73,405,330[1] 74,985,748[1]  02.2%
2   Γαλλία Διεθνές Αεροδρόμιο Παρισιού Σαρλ ντε Γκωλ Παρίσι 63,813,756[2] 65,766,986[2]  03.1%
3   Τουρκία Διεθνές Αεροδρόμιο Ατατούρκ Κωνσταντινούπολη 56,954,790[3] 61,322,729[3]  07.7%
4   Γερμανία Διεθνές Αεροδρόμιο Φραγκφούρτης Φραγκφούρτη 59,566,132[4] 61,032,022[4]  02.5%
5   Ολλανδία Διεθνές Αεροδρόμιο Σκίπχολ Άμστερνταμ 54,978,023[5] 58,285,118[5]  06.0%
6   Ισπανία Διεθνές Αεροδρόμιο Μαδρίτης Μπαράχας Μαδρίτη 41,833,686[6] 46,828,279[6]  11.9%
7   Γερμανία Διεθνής Αερολιμένας Μόναχου Μόναχο 39,700,515[4] 40,981,522[4]  03.2%
8   Ιταλία Αεροδρόμιο της Ρώμης-Φιουμιτσίνο Ρώμη 38,506,908[7] 40,463,208[7]  05.1%
9   Ηνωμένο Βασίλειο Διεθνές Αεροδρόμιο Γκάτγουικ Λονδίνο 38,103,667[1] 40,269,087[1]  05.7%
10   Ισπανία Διεθνής Αερολιμένας Βαρκελόνης "Ελ Πρατ" Βαρκελόνη 37,558,981[6] 39,711,276[6]  05.7%
11   Ρωσία Διεθνής Αερολιμένας Μόσχας "Σερεμέτιεβο" Μόσχα 31,259,662[8] 31,279,508[8]  00.1%
12   Ρωσία Διεθνής Αερολιμένας Μόσχας "Ντομοντέντοβο" Μόσχα 33,039,531[8] 30,504,515[8]  07.7%
13   Γαλλία Διεθνής Αερολιμένας Παρισίου "Ορλί" Παρίσι 28,862,586[2] 29,664,993[2]  02.8%
14   Τουρκία Διεθνές Αεροδρόμιο Σαμπιχά Γκιοκτσέν Κωνσταντινούπολη 23,631,883[9] 28,112,438[9]  19.0%
15   Τουρκία Διεθνής Αερολιμένας Αττάλειας Αττάλεια 28,341,063[3] 27,724,249[3]  02.2%
16   Δανία Διεθνής Αερολιμένας Κοπεγχάγης "Καστρούπ" Κοπεγχάγη 25,627,093[10] 26,610,332[10]  03.8%
17   Ελβετία Διεθνής Αερολιμένας Ζυρίχης "Κλοτέν" Ζυρίχη 25,477,622[11] 26,281,228[11]  03.2%
18   Ιρλανδία Διεθνές Αεροδρόμιο Δουβλίνου Δουβλίνο 21,711,967[12] 25,049,335[12]  15.4%
19   Νορβηγία Διεθνής Αερολιμένας Όσλο "Γκαρντερμόεν Όσλο 24,269,235[13] 24,678,195[13]  01.7%
20   Ισπανία Διεθνής Αερολιμένας Πάλμας Πάλμα ντε Μαγιόρκα 23,115,622[6] 23,745,131[6]  02.7%
21   Βέλγιο Διεθνές Αεροδρόμιο Βρυξελλών Βρυξέλλες 21,933,190[14] 23,460,018[14]  07.0%
22   Σουηδία Διεθνές Αεροδρόμιο Αρλάντα Στοκχόλμη 22,419,739[15] 23,142,536[15]  03.2%
23   Ηνωμένο Βασίλειο Διεθνής Αερολιμένας Μάντσεστερ Μάντσεστερ 21,989,682[1] 23,136,047[1]  05.2%
24   Αυστρία Διεθνές Αεροδρόμιο της Βιέννης Βιέννη 22,483,158[16] 22,775,054[16]  01.3%
25   Ηνωμένο Βασίλειο Διεθνής Αερολιμένας Λονδίνου "Στάνστεντ" Λονδίνο 19,965,093[1] 22,519,178[1]  12.8%
26   Γερμανία Διεθνής Αερολιμένας Ντίσελντορφ Ντίσελντορφ 21,850,489[4] 22,476,685[4]  02.9%
27   Γερμανία Διεθνής Αερολιμένας Βερολίνου "Τέγκελ" Βερολίνο 20,688,016[4] 21,005,196[4]  01.5%
28   Πορτογαλία Διεθνής Αερολιμένας Λισαβόνας "Πορτέλα" Λισαβόνα 18,142,035<[17] 20,110,805[17]  10.9%
29   Ιταλία Διεθνής Αερολιμένας Μιλάνου "Μαλπένσα" Μιλάνο 18,853,203[7] 18,582,043[7]  01.4%
30   Ελλάδα Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» Αθήνα 15,196,369[18] 18,086,894[18]  19.0%
31   Φινλανδία Διεθνές Αεροδρόμιο του Ελσίνκι Ελσίνκι 15,948,760[19] 16,422,266[19]  03.0%
32   Ρωσία Διεθνής Αερολιμένας Μόσχας "Βνούκοβο" Μόσχα 12,733,118[8] 15,815,129[8]  24.2%
33   Ελβετία Διεθνής Αερολιμένας Γενεύη Γενεύη 15,152,927[11] 15,772,081[11]  04.1%
34   Γερμανία Αεροδρόμιο του Αμβούργου Αμβούργο 14,760,280[4] 15,610,072[4]  05.8%
35   Ισπανία Διεθνής Αερολιμένας Μάλαγας Μάλαγα 13,748,976[6] 14,404,170[6]  04.8%
36   Ρωσία Διεθνές Αεροδρόμιο Πούλκοβο Αγία Πετρούπολη 14,264,732[20] 13,501,454[20]  05.4%
37   Τουρκία Διεθνές Αεροδρόμιο Εσένμπογκα Άγκυρα 11,012,119[3] 12,326,869[3]  11.9%
38   Ηνωμένο Βασίλειο Διεθνές Αεροδρόμιο Λούτον Λονδίνο 10,484,938[1] 12,263,505[1]  17.0%
39   Τουρκία Διεθνές Αεροδρόμιο Αντνάν Μεντερές Σμύρνη 10,936,772[3] 12,139,788[3]  11.0%
40   Τσεχία Διεθνής αερολιμένας Πράγας "Βάτσλαβ Χάβελ" Πράγα 11,149,926 12,030,928  07.9%
41   Γαλλία Διεθνής αερολιμένας "Κυανή Ακτή" Νίκαια 11,660,208 12,016,730  03.1%
42   Πολωνία Διεθνής αερολιμένας Βαρσοβίας "Φρεντερίκ Σοπέν" Βαρσοβία 10,574,539[21] 11,206,700[21]  06.0%
43   Ηνωμένο Βασίλειο Αεροδρόμιο του Εδιμβούργου Εδιμβούργο 10,160,004[1] 11,114,587[1]  09.4%
44   Ισπανία Διεθνής αερολιμένας Λας Πάλμας Λας Πάλμας ντε Γκαν Κανάρια 10,315,740[6] 10,627,182[6]  03.0%
45   Ισπανία Διεθνής αερολιμένας Αλικάντε Αλικάντε 10,066,067[6] 10,574,484[6]  05.1%
46   Γερμανία Διεθνές Αεροδρόμιο Εχτερντίνγκεν Στουτγκάρδη 09,718,438[4] 10,512,225[4]  08.2%
47   Ιταλία Αεροδρόμιο του Μπέργκαμο-Όριο αλ Σέριο Μπέργκαμο / Μιλάνο 08,774,256[7] 10,404,625[7]  18.6%
48   Γερμανία Διεθνής αερολιμένας Κολωνία/Βόννη Κολωνία / Βόννη 09,450,493[4] 10,338,375[4]  09.4%
49   Ουγγαρία Διεθνής αερολιμένας Βουδαπέστης "Φραντς Λιστ" Βουδαπέστη 09,155,161 10,298,963  12.5%
50   Ηνωμένο Βασίλειο Αεροδρόμιο του Μπέρμιγχαμ Μπέρμιγχαμ 09,705,955[1] 10,187,122[1]  05.0%
51   Ιταλία Διεθνής αερολιμένας Μιλάνου "Λινάτε" Μιλάνο 09,025,978[7] 09,689,635[7]  07.4%
52   Ρουμανία Διεθνής αερολιμένας Βουκουρέστιου "Χένρι Κοάντα" Βουκουρέστι 08,317,168[22] 09,274,629[23]  11.5%
53   Ισπανία Διεθνής αερολιμένας Τενερίφε "Βασίλισσα Σοφία" Σάντα Κρουθ ντε Τενερίφε 09,176,235[6] 09,117,637[6]  00.6%
54   Ιταλία Διεθνής αερολιμένας Βενετίας "Μάρκο Πόλο" Βενετία 08,475,188[7] 08,751,028[7]  03.3%
55   Ηνωμένο Βασίλειο Αεροδρόμιο της Γλασκώβης Γλασκώβη 07,715,988[1] 08,714,307[1]  12.9%
56   Γαλλία Διεθνής αερολιμένας Λυών "Σαιντ-Εξυπερύ" Λυών 08,467,093[2] 08,703,354[2]  02.8%
57   Γερμανία Διεθνής αερολιμένας Βερολίνου "Σιόνεφελντ" Βερολίνο 07,292,517[4] 08,526,268[4]  16.9%
58   Γαλλία Διεθνής αερολιμένας Μασσαλίας "Προβηγκία" Μασσαλία 08,182,237 08,261,804  01.0%
59   Πορτογαλία Διεθνής αερολιμένας Πόρτου "Φραντσίσκο ντε Σα Καρνέιρο" Πόρτο 06,930,270[17] 08,087,625[17]  16.7%
60   Γαλλία Διεθνής αερολιμένας Τουλούζ "Μπλανγιάκ" Τουλούζ 07,517,736 07,669,054  02.0%
61   Ουκρανία Διεθνής αερολιμένας Κίεβου "Μπορίσπιλ" Κίεβο 06,890,443[24] 07,277,135[24]  05.6%
62   Ιταλία Διεθνής αερολιμένας Κατάνια Φονταναρόσσα Κατάνια 07,304,012[7] 07,105,487[7]  02.7%
63   Γαλλία
  Ελβετία
  Γερμανία
Ευρώαερολιμένας Βαψιλεία-Μυλούζ-Φράιμπουργκ Βασιλεία / Μυλούζ / Φράιμπουργκ 06,523,874 07,061,059  08.2%
64   Βέλγιο Διεθνής αερολιμένας Σαρλερουά Σαρλερουά 06,439,957 06,956,302  08.0%
65   Ιταλία Αεροδρόμιο της Μπολόνια-Μπόργκο Πανιγκάλε Μπολόνια 06,580,389[7] 06,889,742[7]  04.7%
66   Ηνωμένο Βασίλειο Διεθνές Αεροδρόμιο Μπρίστολ Μπρίστολ 06,339,805[1] 06,786,790[1]  07.1%
67   Ισπανία Διεθνής αερολιμένας Ίμπιζα Ίμπιζα 06,212,198[6] 06,477,283[6]  04.3%
68   Πορτογαλία Διεθνής αερολιμένας Φάρου Φάρο 06,166,927[17] 06,400,000[17]  03.8%
69   Ιταλία Διεθνής αερολιμένας Νάπολης Νάπολη 05,960,035[7] 06,163,188[7]  03.4%
70   Σουηδία Διεθνής αερολιμένας Γκέτεμποργκ Λαντβέττερ Γκέτεμποργκ 05,207,737[15] 06,158,334[15]  18.3%
71   Ισπανία Διεθνής αερολιμένας Λανθαρότε Λανθαρότε 05,882,691[6] 06,124,321[6]  04.1%
72   Ελλάδα Κρατικός Αερολιμένας Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» Ηράκλειο 06,024,958[18] 06,057,355[18]  00.5%
73   Νορβηγία Διεθνής αερολιμένας Μπέργκεν Μπέργκεν 06,216,841[13] 06,020,866[13]  03.2%
74   Ιταλία Διεθνής αερολιμένας Ρώμης "Τσαμπίνο" Ρώμη 05,018,289[7] 05,834,201[7]  16.3%
75   Γερμανία Διεθνής αερολιμένας Αννόβερου Αννόβερο 05,291,882[4] 05,452,669[4]  03.0%
76   Κύπρος Διεθνής Αερολιμένας Λάρνακας Λάρνακα 05,320,173 05,407,248  01.6%
77   Τουρκία Διεθνής αερολιμένας Αδάνων Άδανα 04,679,878[3] 05,369,260[3]  14.7%
78   Ελλάδα Διεθνής Κρατικός Αερολιμένας Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» Θεσσαλονίκη 04,950,726[18] 05,341,293[18]  07.9%
79   Γαλλία Διεθνής αερολιμένας Μπορντό "Μαρινγιάκ" Μπορντό 04,945,029[2] 05,331,648[2]  07.8%
80   Λετονία Διεθνής αερολιμένας Ρίγας Ρίγα 04,813,959 05,162,149  07.2%
81   Ισπανία Διεθνής αερολιμένας Βαλένθιας Βαλένθια 04,597,095[6] 05,051,871[6]  09.9%
82   Ισπανία Διεθνής αερολιμένας Φουερτεβεντούρας Πουέρτο ντελ Ροσάριο 04,764,646[6] 05,026,902[6]  05.5%
83   Ουκρανία Διεθνής αερολιμένας Συμαερόπολης Συμφερόπολη 02,685,269 05,017,758  86.9%
84   Ιταλία Διεθνής αερολιμένας Παλέρμου "Φαλκόνε Μπορσελίνο" Παλέρμο 04,569,550[7] 04,910,791[7]  07.5%
85   Ισλανδία Διεθνές Αεροδρόμιο Κέφλαβικ Κέφλαβικ 03,867,425[25] 04,855,505[25]  25.5%
86   Ιταλία Διεθνές Αεροδρόμιο της Πίζας Πίζα 04,683,811[7] 04,804,774[7]  02.6%
87   Σερβία Διεθνές Αεροδρόμιο Νίκολα Τέσλα Βελιγράδι 04,638,577 04,776,110  03.0%
88   Μάλτα Διεθνής αερολιμένας Μάλτας Μάλτα 04,290,380 04,618,642  07.7%
89   Ελλάδα Κρατικός Αερολιμένας Ρόδου «Διαγόρας» Ρόδος 04,552,056[18] 04,579,023[18]  00.6%
90   Ηνωμένο Βασίλειο Διεθνής αερολιμένας Νιουκάσλ Νιούκασλ 04,516,739[1] 04,562,853[1]  01.0%
91   Νορβηγία Διεθνής αερολιμένας Σταβάνγκερ Σταβάνγκερ 04,721,970[13] 04,501,368[13]  04.7%
92   Ηνωμένο Βασίλειο Αεροδρόμιο του Ιστ Μίντλαντς Ντέρμπι / Λέστερ / Νότιγχαμ 04,510,544[1] 04,450,862[1]  01.3%
93   Γαλλία Διεθνής αερολιμένας Ναντ Ναντ 04,157,284[2] 04,394,996[2]  05.7%
94   Ηνωμένο Βασίλειο Διεθνής αερολιμένας Μπέλφαστ Μπέλφαστ 04,033,954[1] 04,391,292[1]  08.9%
95   Τουρκία Διεθνής αερολιμένας Νταλαμάν Νταλαμάν 04,276,674[3] 04,377,101[3]  02.3%
96   Νορβηγία Διεθνής αερολιμένας Τρόντχαϊμ Τρόντχαϊμ 04,416,681[13] 04,352,721[13]  01.4%
97   Ολλανδία Διεθνής αερολιμένας Αϊντχόφεν Αϊντχόφεν 03,926,395 04,331,658  10.3%
98   Γαλλία Διεθνής αερολιμένας Μποβέ Μποβέ 04,024,201[2] 04,330,019[2]  07.6%
99   Ηνωμένο Βασίλειο Διεθνής αερολιμένας Λονδίνο-Σίτι Λονδίνο 03,647,824[1] 04,319,301[1]  18.4%
100   Ισπανία Διεθνής αερολιμένας Σεβίλλης "Σαν Παύλο" Σεβίλλη 03,885,434[6] 04,308,852[6]  10.9%

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 1,14 1,15 1,16 1,17 1,18 1,19 1,20 1,21 1,22 1,23 1,24 1,25 http://www.caa.co.uk/Data-and-analysis/UK-aviation-market/Airports/Datasets/UK-airport-data
  2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 http://www.parisaeroport.fr/en/group/finance/investor-relations/traffic
  3. 3,00 3,01 3,02 3,03 3,04 3,05 3,06 3,07 3,08 3,09 3,10 3,11 http://dhmi.gov.tr/istatistik.aspx
  4. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 4,10 4,11 4,12 4,13 4,14 4,15 4,16 4,17 http://www.adv.aero/verkehrszahlen
  5. 5,0 5,1 http://www.schiphol.nl/SchipholGroup/Company1/Statistics/TransportAndTrafficStatistics.htm
  6. 6,00 6,01 6,02 6,03 6,04 6,05 6,06 6,07 6,08 6,09 6,10 6,11 6,12 6,13 6,14 6,15 6,16 6,17 6,18 6,19 6,20 6,21 6,22 6,23 http://www.aena.es/csee/Satellite?pagename=Estadisticas/Home
  7. 7,00 7,01 7,02 7,03 7,04 7,05 7,06 7,07 7,08 7,09 7,10 7,11 7,12 7,13 7,14 7,15 7,16 7,17 7,18 7,19 7,20 7,21 http://www.assaeroporti.com/statistiche/
  8. 8,0 8,1 8,2 8,3 8,4 8,5 http://favt.ru/novosti-novosti/?id=2334
  9. 9,0 9,1 [1]
  10. 10,0 10,1 [2]
  11. 11,0 11,1 11,2 11,3 [3]
  12. 12,0 12,1 [4]
  13. 13,0 13,1 13,2 13,3 13,4 13,5 13,6 13,7 [5]
  14. 14,0 14,1 [6]
  15. 15,0 15,1 15,2 15,3 [7]
  16. 16,0 16,1 [8]
  17. 17,0 17,1 17,2 17,3 17,4 17,5 [9]
  18. 18,0 18,1 18,2 18,3 18,4 18,5 18,6 18,7 [10]
  19. 19,0 19,1 [11]
  20. 20,0 20,1 Russian airport statistic 2014-2015(Ρωσικά)
  21. 21,0 21,1 During the 12 months of last year, Warsaw Chopin Airport has served more than 11.2 million people.
  22. [12] (Ρουμανικά)
  23. Bucharest Airports: record air traffic in 2015
  24. 24,0 24,1 http://kbp.aero/ru/about/press-center/news/2016/1398/ В аэропорту «Борисполь» в течение 2015 года увеличен объем перевозок до 7,3 млн пассажиров](Ρωσικά)
  25. 25,0 25,1 Keflavik Passenger Statistics