Κατάλογος των καλύτερων ταινιών

κατάλογος εγχειρημάτων Wikimedia

Αυτός είναι ένας κατάλογος με τις ταινίες που θεωρούνται οι καλύτερες σε εθνικές και διεθνείς έρευνες κριτικών και κοινού.

Ο Πολίτης Κέιν (1941), με πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη τον Όρσον Γουέλς, βρίσκεται στην κορυφή πολλών διεθνών δημοσκοπήσεων, όπως στο νούμερο 1 της δεκαετούς δημοσκόπησης των κριτικών του περιοδικούSight & Sound του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου για πέντε συνεχόμενες δεκαετίες.

Ορισμένες έρευνες επικεντρώνονται σε όλες τις ταινίες, ενώ άλλες επικεντρώνονται σε ένα συγκεκριμένο είδος ή σε μια συγκεκριμένη χώρα. Τα συστήματα ψηφοφορίας διαφέρουν και ορισμένες έρευνες χαρακτηρίζονται από προκαταλήψεις όπως αυτοεπιλογή ή διαστρωβλωμένα δημογραφικά στοιχεία, ενώ άλλες μπορεί να είναι ύποπτε για διάφορες μορφές παρέμβασης.

Κριτικοί και κινηματογραφιστέςΕπεξεργασία

Περιοδικό Sight & SoundΕπεξεργασία

 
Ο Δεσμώτης του ιλίγγου (1958) κατετάγη νούμερο ένα στην πιο πρόσφατη ψηφοφορία του περιοδικού Sight & Sound (2012)

Κάθε δεκαετία, ξεκινώντας από το 1952, το βρετανικό κινηματογραφικό περιοδικό Sight & Sound ζητά από μια διεθνή ομάδα κριτικών κινηματογράφου να ψηφίσουν την καλύτερη ταινία όλων των εποχών. Από το 1992, το περιοδικό έχει προσκαλέσει σκηνοθέτες επίσης να ψηφίσουν σε ξεχωριστή ψηφοφορία. Εξήντα τρεις κριτικοί συμμετείχαν το 1952, 70 κριτικοί το 1962, 89 κριτικοί το 1972, 122 κριτικοί το 1982, 132 κριτικοί και 101 σκηνοθέτες το 1992, 145 κριτικοί και 108 σκηνοθέτες το 2002, ενώ 846 κριτικοί και 358 σκηνοθέτες ψήφισαν το 2012.[1]

Αυτή η δημοσκόπηση θεωρείται μία από τους σημαντικότερους καταλόγους με τις "καλύτερες ταινίες όλων των εποχών". Ο Αμερικανός κριτικός Ρότζερ Ίμπερτ την περιέγραψε ως «με διαφορά η πιο σεβαστή από τις αμέτρητες δημοσκοπήσεις σημαντικών ταινιών - τη μόνη που λαμβάνουν στα σοβαρά οι πιο σοβαροί άνθρωποι του κινηματογράφου».[2]

  • Το Κλέφτης ποδηλάτων (1948) ήταν στην κορυφή της πρώτης ψηφοφορίας το 1952 με 25 ψήφους.[1]
  • Ο Πολίτης Κέιν (1941) ήταν νούμερο 1 σε πέντε συνεχόμενες ψηφοφορίες, με 22 ψήφους το 1962, 32 ψήφους το 1972, 45 ψήφους το 1982, 43 ψήφους το 1992 και 46 ψήφους το 2002. Επίσης, ήταν στην κορυφή των δύο πρώτων ψηφοφοριών των σκηνοθετών, με 30 ψήφους το 1992 και 42 ψήφους το 2002.[1]
  • Ο Δεσμώτης του ιλίγγου (1958) ήταν στην κορυφή της δημοσκόπησης των κριτικών το 2012 με 191 ψήφους, εκθρονίζοντας τον Πολίτη Κέιν.[1]
  • Το Tokyo Story (1953) ήταν στην κορυφή της δημοσκόπησης των σκηνοθετών το 2012 με 48 ψήφους, εκθρονίζοντας επίσης τον Πολίτη Κέιν.[1]

Άλλες δημοσκοπήσειςΕπεξεργασία

 
Η ταινία Οι επτά σαμουράι (1954) ήταν στην κορυφή της δημοσκόπησης του BBC για τις καλύτερες ξενόγλωσσες ταινίες καθώς και σε αρκετές ιαπωνικές δημοσκοπήσεις.
  • Το Θωρηκτό Ποτέμκιν (1925) κατατάχθηκε στο νούμερο 1 με 32 ψήφους όταν το Festival Mondial du Film et des Beaux-Arts de Belgique ζήτησε από 63 επαγγελματίες του κινηματογράφου σε όλο τον κόσμο, κυρίως σκηνοθέτες, να ψηφίσουν τις καλύτερες ταινίες του μισού αιώνα το 1951.[3] Κατατάχθηκε επίσης στο νούμερο 1 όταν η Παγκόσμια Έκθεση των Βρυξελλών διοργάνωσε δημοσκόπηση με 117 ειδικούς από 26 χώρες το 1958.[4]
  • Ο Πολίτης Κέιν (1941) κατατάχθηκε νούμερο 1 με 48 ψήφους όταν το γαλλικό κινηματογραφικό περιοδικό Cahiers du cinéma ζήτησε από 78 Γάλλους κριτικούς και ιστορικούς να ψηφίσουν τις καλύτερες ταινίες το 2007.[5] Κατατάχθηκε επίσης στο νούμερο 1 με 48 ψήφους όταν η κινεζική ιστοσελίδα Cinephilia.net ζήτησε από 135 κινεζόφωνους κριτικούς, μελετητές, επιμελητές και εργαζόμενους στον χώρο του πολιτισμού να ψηφίσουν τις καλύτερες ταινίες το 2012.[6] Κατατάχθηκε στην πρώτη θέση με 49 ψήφους όταν το ισπανικό κινηματογραφικό περιοδικό Nickel Odeon ζήτησε από 150 Ισπανούς ειδικούς του κινηματογράφου να ψηφίσουν τις καλύτερες ταινίες το 1999.
  • Οι επτά σαμουράι (1954) ψηφίστηκαν ως η καλύτερη ξενόγλωσση (μη αγγλόφωνη) ταινία στη δημοσκόπηση του BBC το 2018 με 209 κριτικούς σε 43 χώρες.[7]
  • Ο Δεσμώτης του ιλίγγου (1958) κατατάχθηκε στο νούμερο 1, με 39 ψήφους, όταν το γερμανικό κινηματογραφικό περιοδικό Steadycam ζήτησε από 174 κριτικούς και κινηματογραφιστές να ψηφίσουν τις αγαπημένες τους ταινίες το 2007.[8] Κατατάχθηκε επίσης στο νούμερο 1 με 25 ψήφους όταν το ιρανικό κινηματογραφικό περιοδικό Film ζήτησε από 92 Ιρανούς κριτικούς να ψηφίσουν τις καλύτερες ταινίες το 2009,[9] όπως και στη δημοσκόπηση του γαλλικού περιοδικού Télérama το 2018.[10]
  • Το 8 12 (1963) ψηφίστηκε ως η καλύτερη ξένη (δηλαδή μη σουηδική) ομιλούσα ταινία με 21 ψήφους σε δημοσκόπηση του 1964 από 50 Σουηδούς επαγγελματίες του κινηματογράφου που διοργανώθηκε από το σουηδικό κινηματογραφικό περιοδικό Chaplin. Κατατάχθηκε επίσης στο νούμερο 1 όταν το Museum of Cinematography in Łódź ζήτησε από 279 Πολωνούς επαγγελματίες του κινηματογράφου (σκηνοθέτες, κριτικούς και καθηγητές) να ψηφίσουν για τις καλύτερες ταινίες το 2015.[11]
  • Ο νονός (1972) κατατάχθηκε νούμερο 1 όταν το ιαπωνικό κινηματογραφικό περιοδικό Kinema Junpo ζήτησε από 114 Ιάπωνες κριτικούς και επαγγελματίες του κινηματογράφου να ψηφίσουν για τις καλύτερες ξένες (δηλαδή μη ιαπωνικές) ταινίες το 2009.[12] Ψηφίστηκε επίσης ως η καλύτερη ταινία σε δημοσκόπηση του αμερικανικού περιοδικού The Hollywood Reporter με 2120 μέλη του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων κάθε στούντιο, πρακτορείου, διαφημιστικής εταιρείας και εταιρείας παραγωγής στο Χόλιγουντ το 2014.[13]
  • Τα παιδιά της γειτονιάς (Boyz n the Hood, 1991) ήταν στην κορυφή της δημοσκόπησης "Κορυφαίες μαύρες ταινίες όλων των εποχών" στο τεύχος του Νοεμβρίου 1998 του περιοδικού Ebony.[14]
  • Τα Μαθήματα πιάνου (1993) ψηφίστηκαν ως η καλύτερη ταινία που γυρίστηκε από γυναίκα σκηνοθέτη σε δημοσκόπηση του 2019 του BBC από 368 ειδικούς κινηματογράφου από 84 χώρες.[15]

Δημοσκοπήσεις κοινούΕπεξεργασία

 
Ο νονός (1972) βρίσκεται στην κορυφή πολλών δημοσκοπήσεων κοινού και επαγγελματιών.
  • Το Όσα παίρνει ο άνεμος (1939) ψηφίστηκε ως η αγαπημένη ταινία των Αμερικανών σε μια δημοσκόπηση 2.279 ενηλίκων που πραγματοποιήθηκε από την Harris Interactive το 2008,[16] και ξανά σε μια δημοσκόπηση με 2.276 ενήλικες το 2014.[17]
  • Το Διακοπές στη Ρώμη (1953) ψηφίστηκε ως η καλύτερη ξένη (δηλαδή μη ιαπωνική) ταινία όλων των εποχών σε μια δημοσκόπηση του 1990 σε περίπου ένα εκατομμύριο άτομα που διοργάνωσε ο ιαπωνικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας NHK.[18]
  • Ο νονός (1972) ψηφίστηκε νούμερο 1 από αναγνώστες του περιοδικού Entertainment Weekly το 1999 [19] και του περιοδικού Time Out το 1998.[20] Η ταινία ψηφίστηκε ως η «καλύτερη ταινία όλων των εποχών» τον Σεπτέμβριο του 2008 από 10.000 αναγνώστες του περιοδικού Empire, με 150 άτομα από τον κινηματογράφο και 50 κριτικούς κινηματογράφου.[21] Το ίδιο έγινε και όταν η δημοσκόπηση επαναλήφθηκε τον Ιούνιο του 2017 δημοσκόπηση με 20.000 αναγνώστες του περιοδικού.[22][23]
  • Ο πόλεμος των άστρων: Επεισόδιο V - Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται (1980) ψηφίστηκε ως η καλύτερη ταινία όλων των εποχών από περισσότερους από 250.000 αναγνώστες του κινηματογραφικού περιοδικού Empire. [24]
  • Το Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ (1994) ψηφίστηκε ως η καλύτερη ταινία όλων των εποχών από τους αναγνώστες του Empire στη δημοσκόπηση "Οι 201 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών" που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2006.[25]
  • Ο Τιτανικός (1997) ψηφίστηκε ως η μεγαλύτερη επιτυχία όλων των εποχών σε δημοσκόπηση με 6.000 κινηματογραφόφιλους που διεξήχθη από την αγγλόφωνη εφημερίδα China Daily τον Μάρτιο του 2008.[26]
  • Το Shiri (1999) ψηφίστηκε ως η αγαπημένη ταινία των Κορεατών με 11.918 ψήφους σε διαδικτυακή δημοσκόπηση του 2002 με 54.013 άτομα που διεξήχθη από το κορεατικό κινηματογραφικό κανάλι Orion Cinema Network.[27]
  • Η τριλογία Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών (2001–2003) ψηφίστηκε ως η πιο δημοφιλής ταινία όλων των εποχών από μια ψηφοφορία κοινού για την αυστραλιανή τηλεοπτική εκπομπή My Favorite Film το 2005 [28] και από μια δημοσκόπηση που έγινε από 120.000 Γερμανούς ψηφοφόρους για την τηλεοπτική εκπομπή Die besten Filme aller Zeiten ("Οι καλύτερες ταινίες όλων των εποχών") το 2004.[29]

Είδη ή μέσαΕπεξεργασία

ΔράσηςΕπεξεργασία

  • Το Μαντ Μαξ 2: Εκδικητής πέρα απ' τον νόμο (Mad Max 2, 1981) ψηφίστηκε ως η καλύτερη ταινία δράσης όλων των εποχών σε δημοσκόπηση αναγνωστών από το αμερικανικό περιοδικό Rolling Stone το 2015.
  • Το Πολύ σκληρός για να πεθάνει (1988) ψηφίστηκε ως η καλύτερη ταινία δράσης όλων των εποχών με 21 ψήφους σε δημοσκόπηση του 2014 με 50 σκηνοθέτες, ηθοποιούς, κριτικούς και ειδικούς που διεξήχθη από το Time Out New York.[30]

Κινούμενα σχέδια (μικρού και μεγάλου μήκους)Επεξεργασία

 
Το Toy Story (1995) βρίσκεται στην κορυφή των δημοσκοπήσεων για ταινίες κινουμένων σχεδίων από κριτικούς και κοινό.
  • Ο Πινόκιο (1940) ψηφίστηκε ως η καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων που έγινε ποτέ σε μια δημοσκόπηση του 2014 από ανιμέιτορς, κινηματογραφιστές, κριτικούς, δημοσιογράφους και ειδικούς που διεξήχθη από το Time Out.[31][32]
  • Το Τι είναι η όπερα, γιατρέ; Το (1957), ένα καρτούν Bugs Bunny, επιλέχθηκε ως η καλύτερη ταινία μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών από 1.000 επαγγελματίες του ανιμέισον στο βιβλίο Τα 50 καλύτερα κινούμενα σχέδια.[33]
  • Ο Σκαντζόχοιρος στην ομίχλη (Hedgehog in the Fog, 1975) κατατάχθηκε στο νούμερο 1 σε μια ψηφοφορία στο Laputa Animation Festival το 2003, όπου 140 ανιμέιτορς από όλο τον κόσμο ψήφισαν τις καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών.[34][35]
  • Το Skazka skazok (1979) κατατάχθηκε νούμερο 1 με 17 ψήφους σε μια ψηφοφορία στην Ολυμπιάδα Κινουμένων Σχεδίων το 1984, όπου τις καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων ψήφισε μια διεθνής επιτροπή 35 δημοσιογράφων, μελετητών, διευθυντών φεστιβάλ και προγραμματιστών κινουμένων σχεδίων.[36][37] Κατατάχθηκε επίσης στο νούμερο 1 σε ψηφοφορία που διοργάνωσε το περιοδικό κινουμένων σχεδίων του Channel 4 Dope Sheet το 1997, καθώς και σε δημοσκόπηση που διοργάνωσε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων του Ζάγκρεμπ, το οποίο ανακοίνωσε τα αποτελέσματα το 2002.[37]
  • Η Ναυσικά της κοιλάδας των ανέμων (Nausicaä of the Valley of the Wind, 1984) ήταν η ταινία με την υψηλότερη κατάταξη σε δημοσκόπηση του 2006 για τα καλύτερα κινούμενα σχέδια που διεξήχθη στο Ιαπωνικό Φεστιβάλ Media Arts και ψηφίστηκε από 80.000 θεατές.[38]
  • Το κάστρο στον ουρανό (Tenkû no shiro Rapyuta, 1986) ψηφίστηκε για πρώτη φορά σε δημοσκόπηση κοινού κινουμένων σχεδίων το 2008 που διεξήχθη από την Oricon στην Ιαπωνία.[39]
  • Το Toy Story (1995) ψηφίστηκε νούμερο 1 στη λίστα "100 κορυφαία κινούμενα σχέδια όλων των εποχών" από την Ένωση Διαδικτυακών Κριτικών Κινηματογράφου (δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2003). Οι ψηφοφόροι επέλεξαν από μια λίστα με περισσότερες από 350 ταινίες.[40] Επίσης, ήταν στην κορυφή μιας δημοσκόπησης 4.000 κινηματογραφόφιλων ως η "καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών" το 2009, όταν επανακυκλοφόρησε σε 3D.[41]

ΧριστουγεννιάτικεςΕπεξεργασία

ΚωμωδίεςΕπεξεργασία

 
Το Μερικοί το προτιμούν καυτό (1959) ήταν η επιλογή των κριτικών στη δημοσκόπηση του BBC ως η καλύτερη κωμωδία.
  • Το Μερικοί το προτιμούν καυτό (1959) ψηφίστηκε ως η καλύτερη κωμωδία όλων των εποχών σε δημοσκόπηση 253 κριτικών κινηματογράφου από 52 χώρες που διεξήχθη από το BBC το 2017.[44]
  • Το Μπότες, σπιρούνια και καυτές σέλες (Blazing Saddles, 1974) ψηφίστηκε ως η πιο αστεία ταινία όλων των εποχών σε δημοσκόπηση αναγνωστών του 2014 από το περιοδικό Rolling Stone.
  • Το Ένας προφήτης... Μα τι προφήτης! (1979) των Monty Python ψηφίστηκε ως η καλύτερη κωμωδία όλων των εποχών σε μια δημοσκόπηση με πάνω από 22.000 άτομα που διεξήχθη από το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4 το 2006.[45] Ψηφίστηκε επίσης ως η καλύτερη κωμωδία σε δημοσκοπήσεις που διεξήγαγε το βρετανικό κινηματογραφικό περιοδικό Total Film το 2000,[46] και η βρετανική εφημερίδα The Guardian το 2007.[47]
  • Το This Is Spinal Tap (1984) ψηφίστηκε ως η καλύτερη κωμωδία όλων των εποχών σε μια ψηφοφορία με πάνω από 70 stand-up κωμικούς, ηθοποιούς, σεναριογράφους και σκηνοθέτες που διεξήγαγε το Time Out London το 2016.[48][49]

ΚαταστροφήςΕπεξεργασία

ΝτοκιμαντέρΕπεξεργασία

 
Ο άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή (Man with a Movie Camera, 1929) ήταν στην κορυφή της δημοσκόπησης των ειδικών του Sight & Sound το 2014
  • Ο άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή (Man with a Movie Camera, 1929))ψηφίστηκε ως το καλύτερο ντοκιμαντέρ όλων των εποχών με 125 ψήφους (100 κριτικών και 25 κινηματογραφιστών).[51]
  • Το Hoop Dreams (1994) κατατάχθηκε ως το καλύτερο ντοκιμαντέρ όλων των εποχών από τη Διεθνή Ένωση Ντοκιμαντέρ (IDA) το 2007. Οι ψηφοφόροι επιλέχθηκαν από έναν κατάλογο με περισσότερες από 700 ταινίες.[52]
  • Το Ακήρυχτος πόλεμος (Bowling for Columbine, 2002) είναι επικεφαλής του καταλόγου με τις 20 αγαπημένες ταινίες εκτός μυθοπλασίας όλων των εποχών που επιλέχθηκαν από μέλη του IDA το 2002.[53]

ΦαντασίαςΕπεξεργασία

ΤρόμουΕπεξεργασία

  • Ο εξορκιστής (1973) ψηφίστηκε ως η καλύτερη ταινία τρόμου όλων των εποχών με 53 ψήφους σε δημοσκόπηση του 2012 με 150 ειδικούς που διεξήχθη από το Time Out London.[55] Ψηφίστηκε επίσης ως η καλύτερη ταινία τρόμου με 67 ψήφους σε μια δημοσκόπηση του 2015 με 104 επαγγελματίες τρόμου που διεξήχθη από το HitFix [56][57] και ήταν στην κορυφή μιας δημοσκόπησης αναγνωστών από το περιοδικό Rolling Stone το 2014.
  • Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι (1974) κατετάγη νούμερο 1 στον κατάλογο του βρετανικού κινηματογραφικού περιοδικού Total Film 2005 για τις μεγαλύτερες ταινίες τρόμου[58] Το 2010 ανέβηκε στην πρώτη θέση σε μια πρόσθετη δημοσκόπηση του Total Film με κορυφαίους σκηνοθέτες και αστέρες ταινιών τρόμου.[59]

ΛΟΑΤ+Επεξεργασία

  • Το μυστικό του Brokeback Mountain (2005) κατατάχθηκε ως η κορυφαία ταινία ΛΟΑΤ+ σε δημοσκόπηση του 2016 με 28 σκηνοθέτες, ηθοποιούς και σεναριογράφους, που διεξήχθη από το Time Out London.[60][61]
  • Η Carol (2015) κατατάχθηκε ως η κορυφαία ταινία ΛΟΑΤ+ σε δημοσκόπηση του 2016 με περισσότερους από 100 κριτικούς, κινηματογραφιστές, προγραμματιστές, συγγραφείς, επιμελητές και ακαδημαϊκούς που διεξήχθη από το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.[62][63]

ΜιούζικαλΕπεξεργασία

  • Το Γουέστ Σάιντ στόρι (1961) επιλέχθηκε ως το καλύτερο κινηματογραφικό μιούζικαλ από τους αναγνώστες της βρετανικής εφημερίδας The Observer σε δημοσκόπηση του 2007.[64]
  • Το Ρόκυ χόρορ σόου (Rocky Horror Picture Show, 1975) ψηφίστηκε ως το καλύτερο κινηματογραφικό μιούζικαλ από τους αναγνώστες του Rolling Stone σε δημοσκόπηση του 2017.

ΑισθηματικέςΕπεξεργασία

  • Η Καζαμπλάνκα (1942) ψηφίστηκε ως η καλύτερη αισθηματική ταινία όλων των εποχών με 56 ψήφους σε δημοσκόπηση του 1996 με 100 ειδικούς που διοργάνωσε το ισπανικό κινηματογραφικό περιοδικό Nickel Odeon.
  • Η Σύντομη συνάντηση (1945) ψηφίστηκε ως η καλύτερη αισθηματική ταινία όλων των εποχών με 25 ψήφους σε δημοσκόπηση του 2013 από 101 ειδικούς που διεξήχθη από το Time Out London.[65]
  • Ο Τιτανικός (1997) ψηφίστηκε ως η πιο ρομαντική ταινία όλων των εποχών σε δημοσκόπηση που διεξήχθη από την εταιρεία Fandango τον Φεβρουάριο του 2011

Επιστημονικής φαντασίαςΕπεξεργασία

  • Το 2001: Η οδύσσεια του διαστήματος (1968) ψηφίστηκε ως η καλύτερη ταινία επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών με 73 ψήφους σε δημοσκόπηση του 2014 με 136 ειδικούς επιστημονικής φαντασίας, κινηματογραφιστές, συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας, κριτικούς κινηματογράφου και επιστήμονες που διεξήγαγε το Time Out London.[66] Ψηφίστηκε επίσης ως η καλύτερη ταινία επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών από 115 μέλη της Ένωσης Διαδικτυακών Κριτικών Κινηματογράφου το 2002.[67] Ήταν στην κορυφή μιας δημοσκόπησης αναγνωστών που διεξήχθη από το περιοδικό Rolling Stone το 2014. Είναι επίσης η μόνη ταινία επιστημονικής φαντασίας που συμμετείχε στη δημοσκόπηση των κριτικών του περιοδικού Sight & Sound για τις δέκα καλύτερες ταινίες (νούμερο 10 το 1992, νούμερο 6 το 2002 και το 2012).[1]
  • Το Blade Runner (1982) ψηφίστηκε ως η καλύτερη ταινία επιστημονικής φαντασίας από μια ομάδα 56 επιστημόνων που συγκεντρώθηκε από τη βρετανική εφημερίδα The Guardian το 2004.[68] Στο βρετανικό περιοδικό New Scientist, το Blade Runner ψηφίστηκε ως «αγαπημένη ταινία επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών» στη δημοσκόπηση αναγνωστών το 2008, με 12 τοις εκατό επί χιλιάδων ψήφων.[69] Ήταν στην κορυφή μιας δημοσκόπησης του 2011 που διεξήχθη από το περιοδικό Total Film.[70]
  • Το Serenity (2005) ψηφίστηκε ως η καλύτερη ταινία επιστημονικής φαντασίας σε δημοσκόπηση 3.000 ατόμων που διεξήχθη από το περιοδικό SFX.[71]

ΒουβέςΕπεξεργασία

  • Το Θωρηκτό Ποτέμκιν (1925) ψηφίστηκε ως η καλύτερη βουβή ταινία με 32 ψήφους σε δημοσκόπηση του 1964 σε 50 Σουηδούς επαγγελματίες του κινηματογράφου που διοργανώθηκε από το σουηδικό κινηματογραφικό περιοδικό Chaplin.

ΑθλητικέςΕπεξεργασία

  • Το Ρόκυ: Τα χρυσά γάντια (1976) βρέθηκε στην κορυφή της διαδικτυακής δημοσκόπησης της βρετανικής ιστοσελίδας Digital Spy ως η «καλύτερη αθλητική ταινία όλων των εποχών» το 2012, με 18,7% των ψήφων. Οι ψηφοφόροι επέλεξαν από έναν κατάλογο 25 ταινιών.[72] Ψηφίστηκε επίσης ως η καλύτερη αθλητική ταινία όλων των εποχών σε δημοσκόπηση του 2020 που διοργάνωσε η εταιρεία The Athletic. Ζήτησαν από 120 συμμετέχοντες να ονομάσουν τις αγαπημένες τους αθλητικές ταινίες και στη συνέχεια να βαθμολογήσουν κάθε υποψηφιότητα από 1 έως 100. Ταινίες με τουλάχιστον 10 βαθμολογίες προκρίθηκαν στην τελική λίστα. Το Ρόκυ είχε την υψηλότερη μέση βαθμολογία, με 91,04.[73]

ΥπερηρώωνΕπεξεργασία

  • Ο Σούπερμαν (1978) ψηφίστηκε ως η καλύτερη ταινία υπερηρώων σε δημοσκόπηση με 1.000 Βρετανούς ενήλικες που διεξήχθη από τη Virgin Media το 2018.[74]
  • Ο Σκοτεινός Ιππότης (2008) ψηφίστηκε ως η καλύτερη ταινία με υπερήρωες σε δημοσκόπηση που διεξήχθη από το αμερικανικό περιοδικό Rolling Stone το 2014.[75]

Ταξίδι στο χρόνοΕπεξεργασία

  • Η Επιστροφή στο μέλλον (1985) ήταν η ταινία με τις περισσότερες αναφορές σε δημοσκόπηση του 2012, όταν το IndieWire ρώτησε 53 κριτικούς «Ποια είναι η καλύτερη ταινία με ταξίδια στον χρόνο που γυρίστηκε ποτέ;»[76]

ΠολεμικέςΕπεξεργασία

  • Η διάσωση του στρατιώτη Ράιαν (1998) ψηφίστηκε ως η καλύτερη πολεμική ταινία σε δημοσκόπηση του Channel 4 το 2008 για την ανάδειξη των 100 καλύτερων πολεμικών ταινιών.[77]

ΓουέστερνΕπεξεργασία

  • Η ταχυδρομική άμαξα (1939) ψηφίστηκε ως η καλύτερη ταινία γουέστερν όλων των εποχών με 54 ψήφους σε δημοσκόπηση του 1996 με 100 ειδικούς που διοργανώθηκε από το ισπανικό περιοδικό Nickel Odeon.
  • Το Johnny Guitar (1954) ήταν η ταινία με τις περισσότερες αναφορές στους καταλόγους με τα "Δέκα καλύτερα γουέστερν" που επέλεξαν 27 Γάλλοι κριτικοί στο περιοδικό Le Western.[78]

Εθνικές δημοσκοπήσειςΕπεξεργασία

ΑίγυπτοςΕπεξεργασία

  • Το Al-mummia (1969) ψηφίστηκε ως η καλύτερη αραβική ταινία όλων των εποχών (δηλαδή η καλύτερη ταινία που έγινε από αραβική χώρα) σε δημοσκόπηση του 2013 σε 475 κριτικούς κινηματογράφου, συγγραφείς, μυθιστοριογράφους, πανεπιστημιακούς και άλλους επαγγελματίες της τέχνης που διοργανώθηκε από την το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ντουμπάι.[79][80]

ΑργεντινήΕπεξεργασία

  • Το χρονικό ενός μοναχικού παιδιού (Crónica de un niño solo, 1965) ψηφίστηκε ως η καλύτερη αργεντίνικη ταινία όλων των εποχών σε δημοσκόπηση του 2000 με κριτικούς και ιστορικούς κινηματογράφου που διοργανώθηκε από το Museo del Cine Pablo Ducros Hicken.[81]

ΑυστραλίαΕπεξεργασία

  • Το μυστικό του βράχου των κρεμασμένων (Picnic at Hanging Rock, 1975) ψηφίστηκε ως η καλύτερη αυστραλιανή ταινία όλων των εποχών από μέλη του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Κινηματογράφου, κινηματογραφικές συντεχνίες και συνδικάτα, κριτικούς κινηματογράφου, πανεπιστημιακούς και καθηγητές μέσων ενημέρωσης και μέλη της Kookaburra Card του National Film and Sound Archive (NFSA), σε δημοσκόπηση του 1996 που διοργανώθηκε από τη Victorian Centenary of Cinema Committee και την NFSA.
  • Ο πύργος (The Castle, 1997) επιλέχθηκε από το κοινό ως η αγαπημένη ταινία της Αυστραλίας σε διαδικτυακή δημοσκόπηση του 2008 που διεξήχθη από το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, σε συνεργασία με τα Αυστραλιανά Ταχυδρομεία.[82] Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αδελαΐδας διεξήγαγε ψηφοφορία του κοινού, που την ψήφισε και πάλι ως την καλύτερη αυστραλιανή ταινία όλων των εποχών το 2018.[83]

ΒενεζουέλαΕπεξεργασία

  • Το El pez que fuma (1977) ψηφίστηκε ως η καλύτερη βενεζουελανή ταινία όλων των εποχών με 22 ψήφους σε δημοσκόπηση του 1987 από 29 ειδικούς που διοργάνωσε το περιοδικό Imagen. Ψηφίστηκε επίσης η καλύτερη βενεζουελανή ταινία όλων των εποχών με 33 ψήφους σε δημοσκόπηση του 2016 από 41 ειδικούς που διοργάνωσε η Fundación Cinemateca Nacional.[84] It was also voted the best Venezuelan film of all time with 33 votes in a 2016 poll of 41 experts organized by the Fundación Cinemateca Nacional.

Βόρεια ΚορέαΕπεξεργασία

  • Το Hong Kil-dong (1986) ψηφίστηκε ως η «καλύτερη βορειοκορεάτικη ταινία όλων των εποχών» σε δημοσκόπηση του 2002 με πρώην Βορειοκορεάτες κατοίκους της Νότιας Κορέας, που διοργανώθηκε από την εφημερίδα The Chosun Ilbo.[85]

Βοσνία και ΕρζεγοβίνηΕπεξεργασία

  • Το Θυμάσαι την Ντόλυ Μπελ; (Sjecas li se, Dolly Bell, 1981) ψηφίστηκε ως η καλύτερη βοσνιακή ταινία όλων των εποχών σε δημοσκόπηση του 2003 με 13 επαγγελματίες του κινηματογράφου που διοργανώθηκε από την Εθνική Ταινιοθήκη της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.[86]

ΒουλγαρίαΕπεξεργασία

ΒραζιλίαΕπεξεργασία

  • Το Limite (1931) κατατάχθηκε στο νούμερο 1 στη λίστα της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου της Βραζιλίας με τις 100 κορυφαίες βραζιλιάνικες ταινίες, που ψηφίστηκε από τα 100 μέλη της το 2015.[88]
  • Το Μαύρος θεός, λευκός διάβολος (Deus e o Diabo na Terra do Sol, 1964) ψηφίστηκε ως η καλύτερη βραζιλιάνικη ταινία όλων των εποχών σε δημοσκόπηση του 2001 με 108 κριτικούς και επαγγελματίες του κινηματογράφου που διοργανώθηκε από το βραζιλιάνικο κινηματογραφικό περιοδικό Contracampo.[89]
  • Το Bandido da Luz Vermelha (1968) ψηφίστηκε ως η καλύτερη βραζιλιάνικη ταινία όλων των εποχών σε μια δημοσκόπηση του 2011 με 102 κριτικούς, ερευνητές και επαγγελματίες που διοργάνωσε το βραζιλιάνικο κινηματογραφικό περιοδικό Filme Cultura.[90]

ΓαλλίαΕπεξεργασία

  • Ο κανόνας του παιχνιδιού (La règle du jeu, 1939) ψηφίστηκε ως η καλύτερη γαλλική ταινία όλων των εποχών με 15 ψήφους σε δημοσκόπηση του 2012 από 85 επαγγελματίες του κινηματογράφου που διεξήχθη από το περιοδικό Time Out Paris.[91] Ψηφίστηκε ως η καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία όλων των εποχών με 56 ψήφους (ισόπαλη με τη γερμανική ταινία Νοσφεράτου, μια συμφωνία τρόμου) σε δημοσκόπηση του 1994 με 70 κριτικούς και ιστορικούς κινηματογράφου που διοργάνωσε η Cinemateca Portuguesa.[92] Είναι επίσης η μόνη ταινία που κατατάχθηκε στις 10 πρώτες ταινίες κάθε δημοσκόπησης των κριτικών του περιοδικού Sight & Sound. [1]

ΓερμανίαΕπεξεργασία

ΓεωργίαΕπεξεργασία

  • Το Eliso (1928) ψηφίστηκε ως η καλύτερη γεωργιανή ταινία όλων των εποχών σε δημοσκόπηση κριτικών που διοργάνωσε η εταιρεία Tbilisi Intermedia.[94]

ΕλβετίαΕπεξεργασία

  • Το Höhenfeuer (1985) ψηφίστηκε ως η καλύτερη ελβετική ταινία όλων των εποχών το 2001, το 2006, το 2011 και το 2016, σε δημοσκοπήσεις που διοργάνωσε η ελβετική εφημερίδα SonntagsZeitung. Το 2011 συμμετείχαν 31 εμπειρογνώμονες και το 2016 36 εμπειρογνώμονες.[95]

ΕλλάδαΕπεξεργασία

ΕσθονίαΕπεξεργασία

  • Το Kevade (1969) έλαβε την πρώτη θέση ανάμεσα στις 10 καλύτερες εσθονικές ταινίες μεγάλου μήκους σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε το 2002 από Εσθονούς κριτικούς κινηματογράφου και δημοσιογράφους.[97]
  • Ο Φθινοπωρινός κύκλος (Sügisball, 2007) ψηφίστηκε ως η καλύτερη εσθονική ταινία όλων των εποχών με 29 ψήφους σε δημοσκόπηση του 2011 από 33 συγγραφείς και μελετητές κινηματογράφου που διοργάνωσε η Εσθονική Ένωση Κινηματογραφικών Δημοσιογράφων.[98]

Ηνωμένες ΠολιτείεςΕπεξεργασία

 
Το Όσα παίρνει ο άνεμος (1939) έχει βρεθεί στην κορυφή σε αρκετές δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ
  • Το Όσα παίρνει ο άνεμος (1939) ψηφίστηκε ως η αγαπημένη ταινία των Αμερικανών σε μια δημοσκόπηση 2.279 ενηλίκων που πραγματοποιήθηκε από τη Harris Interactive το 2008,[16] και ξανά σε μια νέα δημοσκόπηση με 2.276 ενηλίκων το 2014.[17] Ψηφίστηκε επίσης η καλύτερη αμερικανική ταινία όλων των εποχών από 35.000 μέλη του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου το 1977.[99] Επιλέχθηκε το 2011 ως η καλύτερη ταινία για το Best in Film: The Greatest Movies of Our Time, μια διαδικτυακή δημοσκόπηση στην οποία καταχωρίστηκαν πάνω από 500.000 ψήφοι. Οι ψηφοφόροι επέλεξαν από μια λίστα με 10 αγγλόφωνες ταινίες που επιλέχθηκαν από ειδικούς της κινηματογραφικής βιομηχανίας.[100]
  • Ο Πολίτης Κέιν (1941) επιλέχθηκε ως η καλύτερη αμερικανική ταινία το 2015 από εξήντα δύο διεθνείς κριτικούς κινηματογράφου που ερωτήθηκαν από το BBC.[101] Κατατάχθηκε επίσης στην κορυφή σε κάθε δημοσκόπηση κριτικών του περιοδικού Sight & Sound μεταξύ 1962 και 2002, και στη δημοσκόπηση σκηνοθετών το 1992 και το 2002.[1] Επίσης, ψηφίστηκε η καλύτερη αμερικανική ταινία όλων των εποχών με 156 ψήφους σε δημοσκόπηση του 1977 από 203 ειδικούς σε 22 χώρες (116 Αμερικανούς και 87 μη Αμερικανούς). Η δημοσκόπηση οργανώθηκε από τη Βασιλική Ταινιοθήκη του Βελγίου, είχε τίτλο «Οι πιο σημαντικές και υποτιμημένες αμερικανικές ταινίες» και αναζητούσε υποκειμενικές επιλογές.[102]
  • Η Καζαμπλάνκα (1942) ψηφίστηκε ως η καλύτερη αμερικανική ταινία από τους αναγνώστες της εφημερίδας Los Angeles Daily News το 1997.[103]
  • Ο Δεσμώτης του ιλίγγου (1958) ήταν στην κορυφή της δημοσκόπησης κριτικών του περιοδικού Sight & Sound το 2012 με 191 ψήφους.[1]
  • Ο νονός (1972) επιλέχθηκε ως η καλύτερη ταινία από 2.120 επαγγελματίες του κλάδου σε μια έρευνα του Χόλιγουντ που πραγματοποιήθηκε από την εφημερίδα The Hollywood Reporter το 2014.[13]

Ηνωμένο ΒασίλειοΕπεξεργασία

 
Ο Λόρενς της Αραβίας (1962) ψηφίστηκε ως η «καλύτερη βρετανική ταινία όλων των εποχών» από κορυφαίους Βρετανούς κινηματογραφιστές.
  • Ο τρίτος άνθρωπος (1949) ψηφίστηκε ως η καλύτερη βρετανική ταινία όλων των εποχών από 1.000 επαγγελματίες του κλάδου, πανεπιστημιακούς και κριτικούς σε δημοσκόπηση του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε το 1999.[104]
  • Ο Λόρενς της Αραβίας (1962) ψηφίστηκε ως η «καλύτερη βρετανική ταινία όλων των εποχών» τον Αύγουστο του 2004 από περισσότερους από 200 ερωτηθέντες σε δημοσκόπηση της Sunday Telegraph με τους κορυφαίους Βρετανούς κινηματογραφιστές.[105]
  • Το Ληστεία αλά Ιταλικά (1969) ψηφίστηκε ως η καλύτερη βρετανική ταινία σε δημοσκόπηση κινηματογραφόφιλων που διεξήχθη από το Sky Movies HD το 2011, όταν έλαβε το 15% των ψήφων.[106] Ήταν επίσης στην κορυφή μιας έρευνας του 2017 από τη Vue Entertainment.[107]
  • Το Συλλάβετε τον Κάρτερ (Το Get Carter, 1971) ψηφίστηκε ως η καλύτερη βρετανική ταινία που έγινε ποτέ σε δημοσκόπηση του 2003 από το περιοδικό Hotdog.[108] Επίσης, ήταν στην κορυφή της δημοσκόπησης του 2004 όπου πήραν μέρος 25 κριτικοί κινηματογράφου που διεξήγαγε το περιοδικό Total Film.[109]
  • Το Μετά τα Μεσάνυχτα (1973) ονομάστηκε η καλύτερη βρετανική ταινία σε δημοσκόπηση 150 ειδικών της κινηματογραφικής βιομηχανίας που διεξήχθη από το Time Out London το 2011.[110]
  • Οι ιππότες της ελεεινής τραπέζης (1975) ψηφίστηκε ως η καλύτερη βρετανική ταινία όλων των εποχών από 7.000 κινηματογραφόφιλους σε δημοσκόπηση του 2004 από το βρετανικό σκέλος της Amazon και την Internet Movie Database.

ΙαπωνίαΕπεξεργασία

 
Το Tokyo Story (1953) βρέθηκε στην κορυφή πολλών διεθνών δημοσκοπήσεων, όπως στη δημοσκόπηση σκηνοθετών του περιοδικού Sight & Sound το 2012.
  • Το Ρασομόν (1950) κατατάχθηκε από κοινού δέκατο στην ψηφοφορία των σκηνοθετών του περιοδικού Sight & Sound το 1992 και ένατο στην κοινή ψηφοφορία το 2002 [1]
  • Το Tokyo Story (1953) ήταν στην κορυφή της δημοσκόπησης σκηνοθετών του περιοδικού Sight & Sound με 48 ψήφους και νούμερο 3 στη δημοσκόπηση κριτικών με 107 ψήφους το 2012.[1] Ψηφίστηκε επίσης ως η καλύτερη ιαπωνική ταινία όλων των εποχών σε δημοσκόπηση του 2009 από 114 κριτικούς και επαγγελματίες του κινηματογράφου που διοργανώθηκε από το ιαπωνικό κινηματογραφικό περιοδικό Kinema Junpo.[12] Ψηφίστηκε ως η καλύτερη ασιατική ταινία όλων των εποχών σε δημοσκόπηση του 2015 από 73 κριτικούς κινηματογράφου, στελέχη φεστιβάλ, προγραμματιστές και σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο, που διοργανώθηκε από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μπούσαν.[111]
  • Οι Επτά Σαμουράι (1954) ψηφίστηκε ως η καλύτερη ιαπωνική ταινία όλων των εποχών σε δημοσκόπηση του 1989 από 372 διασημότητες για ένα βιβλίο που εκδόθηκε από την Bungeishunjū.[112] Ψηφίστηκε ως η καλύτερη ιαπωνική ταινία όλων των εποχών σε δημοσκόπηση του 1990 από περίπου ένα εκατομμύριο άτομα που διοργάνωσε το δίκτυο NHK.[18] Ήταν επίσης νούμερο 3 με 15 ψήφους και η ιαπωνική ταινία με την υψηλότερη βαθμολογία στην ψηφοφορία κριτικών του περιοδικού Sight & Sound το 1982. Κατατάχθηκε επίσης δέκατο στην ψηφοφορία σκηνοθετών του περιοδικού Sight & Sound το 1992 και ένατο στην κοινή ψηφοφορία το 2002.[1] Ήταν η καλύτερη ξενόγλωσση ταινία στη δημοσκόπηση του BBC Culture το 2018 ανάμεσα σε 209 κριτικούς σε 43 χώρες.[7]

ΙνδίαΕπεξεργασία

  • Το τραγούδι του δρόμου (1955) είναι η ινδική ταινία με την υψηλότερη κατάταξη σε οποιαδήποτε δημοσκόπηση του περιοδικού Sight & Sound στην 6η ψηφοφορία κριτικών του 1992.[1] Επίσης, ήταν στην κορυφή της δημοσκόπησης του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου για τις «10 κορυφαίες ινδικές ταινίες» όλων των εποχών το 2002.[113]
  • Το Maya Bazaar(1957) επιλέχθηκε ως η καλύτερη ινδική ταινία όλων των εποχών με 16.960 ψήφους σε διαδικτυακή δημοσκόπηση που διεξήχθη από το IBN Live το 2013. Οι ψηφοφόροι επέλεξαν από έναν κατάλογο 100 ταινιών από διαφορετικές ινδικές γλώσσες και δόθηκαν 70.926 ψήφοι.[114][115]
  • Το Sholay (1975) βρέθηκε στην κορυφή της δημοσκόπησης των κριτικών του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου για τις «10 κορυφαίες ινδικές ταινίες» όλων των εποχών το 2002.[116]

ΜπόλιγουντΕπεξεργασία

  • Το Γη ποτισμένη με ιδρώτα (Mother India, 1957) ψηφίστηκε ως η καλύτερη ταινία Μπόλιγουντ όλων των εποχών με 15 ψήφους σε δημοσκόπηση του 2003 με 25 σκηνοθέτες που διοργανώθηκε από το ινδικό περιοδικό Outlook.[117]
  • Το Sholay (1975) ψηφίστηκε ως η καλύτερη ταινία Μπόλιγουντ όλων των εποχών με 17 ψήφους σε δημοσκόπηση του 2015 με 27 ειδικούς του Μπόλιγουντ που διοργανώθηκε από το περιοδικό Time Out London.[118]

ΙράνΕπεξεργασία

  • Το Gavaznha (1974) ψηφίστηκε ως η καλύτερη ιρανική ταινία όλων των εποχών με 33 ψήφους σε δημοσκόπηση του 2009 με 92 κριτικούς που διοργανώθηκε από το ιρανικό κινηματογραφικό περιοδικό Film [9] και ξανά σε νέα δημοσκόπηση με 140 κριτικούς το 2019.[119]
  • Το Bashu, gharibeye koochak (1986) ψηφίστηκε ως «καλύτερη ιρανική ταινία όλων των εποχών» τον Νοέμβριο του 1999 σε δημοσκόπηση του περσικού κινηματογραφικού περιοδικού Picture World ανάμεσα σε 150 Ιρανούς κριτικούς και επαγγελματίες.[120]
  • Το Κοντινό πλάνο (Nema-ye Nazdik, 1990) έφτασε στην υψηλότερη θέση (42) των ιρανικών ταινιών στη δημοσκόπηση του περιοδικού Sight & Sound το 2012 για τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.[1]

ΙρλανδίαΕπεξεργασία

  • Το The Commitments: Οι ροκάδες του Δουβλίνου (The Commitments, 1991) ψηφίστηκε ως η καλύτερη ιρλανδική ταινία όλων των εποχών σε μια διαδικτυακή δημοσκόπηση της εταιρείας Jameson Whisky του 2005 σε περισσότερους από 10.000 Ιρλανδούς.[121]

ΙσλανδίαΕπεξεργασία

  • Τα παιδιά της φύσης (Börn náttúrunnar, 1991) ψηφίστηκαν ως η καλύτερη ισλανδική ταινία όλων των εποχών σε δημοσκόπηση του φεστιβάλ Stockfish από 12 ειδικούς του κινηματογράφου.[122]

ΙσπανίαΕπεξεργασία

  • Η Βιριδιάνα (1961) ψηφίστηκε ως η καλύτερη ισπανική ταινία όλων των εποχών με 227 ψήφους σε δημοσκόπηση του 2016 από 350 ειδικούς που διοργάνωσε το ισπανικό κινηματογραφικό περιοδικό Caimán Cuadernos de Cine.
  • Το El verdugo (1963) ψηφίστηκε ως η καλύτερη ισπανική ταινία όλων των εποχών με 77 ψήφους σε δημοσκόπηση του 1995 από 100 κριτικούς και επαγγελματίες του κινηματογράφου που διοργανώθηκε από το ισπανικό περιοδικό Nickel Odeon.

ΙσραήλΕπεξεργασία

  • Το Giv'at Halfon Eina Ona (1976) ψηφίστηκε ως "αγαπημένη ισραηλινή ταινία όλων των εποχών" σε δημοσκόπηση του 2004 από το Ynet, τη διαδικτυακή πλατφόρμα της ισραηλινής εφημερίδας Yediot Ahronot. Η ταινία έλαβε ψήφους από 25.000 χρήστες.[123]
  • Το Avanti Popolo (1986) ψηφίστηκε ως η «καλύτερη ισραηλινή ταινία όλων των εποχών» σε δημοσκόπηση του 2013 από 20 Ισραηλινούς ειδικούς του κινηματογράφου που διοργανώθηκε από την εφημερίδα NRG Ma'ariv.[124][125]

ΙταλίαΕπεξεργασία

 
Το 8 12 (1963) ήταν η ιταλική ταινία με την υψηλότερη βαθμολογία σε πολλές διεθνείς δημοσκοπήσεις επαγγελματιών.
  • Ο Κλέφτης ποδηλάτων (1948) ήταν στην κορυφή της πρώτης δημοσκόπησης των κριτικών του περιοδικού Sight & Sound.[1]
  • Το (1963) ψηφίστηκε ως η καλύτερη ξένη (δηλαδή μη σουηδική) ομιλούσα ταινία με 21 ψήφους σε δημοσκόπηση του 1964 σε 50 Σουηδούς επαγγελματίες του κινηματογράφου που διοργανώθηκε από το σουηδικό κινηματογραφικό περιοδικό Chaplin. Κατατάχθηκε επίσης στο νούμερο 1 όταν το πολωνικό Museum of Cinematography in Łódź ζήτησε από 279 Πολωνούς επαγγελματίες του κινηματογράφου (σκηνοθέτες, κριτικούς και καθηγητές) να ψηφίσουν για τις καλύτερες ταινίες το 2015.[11] Κατατάχθηκε επίσης στο τοπ 10 και ήταν η ιταλική ταινία με την υψηλότερη βαθμολογία, στη δημοσκόπηση των κριτικών του περιοδικού Sight & Sound το 1972, 1982, 2002 και 2012, και στη δημοσκόπηση των σκηνοθετών το 1992, το 2002 και το 2012.[1]

ΚαναδάςΕπεξεργασία

  • Το Mon oncle Antoine (1971) ονομάστηκε πρώτη από τις 10 καλύτερες καναδικές ταινίες όλων των εποχών του Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο το 1984, το 1993 και το 2004.[126]
  • Το γλυκό πεπρωμένο (Sweet Hereafter, 1997) ψηφίστηκε ως η καλύτερη καναδική ταινία από τους αναγνώστες του περιοδικού Playback το 2002 σε διαδικτυακή ψηφοφορία. Περισσότεροι από 500 ερωτηθέντες του κλάδου συμμετείχαν στη δημοσκόπηση.[127]
  • Ο δρομέας (Atanarjuat: The Fast Runner, 2001) ψηφίστηκε ως η καλύτερη καναδική ταινία όλων των εποχών με 94 ψήφους σε δημοσκόπηση του 2015 με 220 σκηνοθέτες, κριτικούς, προγραμματιστές και πανεπιστημιακούς που διοργάνωσε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, εκθρονίζοντας το Mon oncle Antoine που είχε κερδίσει τις προηγούμενες τρεις δημοσκοπήσεις.[128]

ΚίναΕπεξεργασία

  • Το Xiao cheng zhi chun (小城之春, 1948) κατατάχθηκε νούμερο 1 στη λίστα των 100 καλύτερων κινεζικών ταινιών της Hong Kong Film Awards Association το 2005.[129] Ψηφίστηκε επίσης ως η καλύτερη κινεζική ταινία όλων των εποχών με 25 ψήφους σε δημοσκόπηση του 2010 με 37 κριτικούς που διοργανώθηκε από την Εταιρεία Κριτικών Κινηματογράφου του Χονγκ Κονγκ.[130]
  • Το Αντίο, παλλακίδα μου (霸王别姬; 1993) ψηφίστηκε ως η καλύτερη κινεζική ταινία όλων των εποχών από 88 διεθνείς κινηματογραφικούς ειδικούς σε δημοσκόπηση που διεξήχθη από τα περιοδικά Time Out Shanghai και το Time Out Beijing.[131]

ΚολομβίαΕπεξεργασία

  • Το La estrategia del caracol (1993) ψηφίστηκε ως η καλύτερη κολομβιανή ταινία όλων των εποχών με 38 ψήφους σε δημοσκόπηση του 2015 σε 65 κριτικούς και δημοσιογράφους που διοργάνωσε το κολομβιανό περιοδικό Semana.[132]

ΚούβαΕπεξεργασία

  • Το Μνήμες υπανάπτυξης (Memorias del subdesarrollo, 1968) ψηφίστηκε ως η καλύτερη λατινοαμερικάνικη ταινία όλων των εποχών με 30 ψήφους σε δημοσκόπηση του 1999 με 36 κριτικούς και ειδικούς κινηματογράφου από 11 χώρες που διοργανώθηκε από τους κριτικούς Κάρλος Γκαλιάνο και Ρούφο Καμπαλέρο.[133] Ψηφίστηκε επίσης ως η καλύτερη λατινοαμερικάνικη ταινία όλων των εποχών σε δημοσκόπηση του 2009 με περισσότερους από 500 επαγγελματίες κινηματογράφου, κριτικούς, δημοσιογράφους, διοργανωτές φεστιβάλ και κινηματογραφόφιλους σε όλο τον κόσμο που διοργάνωσε το ισπανικό περιοδικό Noticine.[134]

ΚροατίαΕπεξεργασία

  • Το Tko pjeva zlo ne misli (1970) ψηφίστηκε ως η καλύτερη κροατική ταινία όλων των εποχών από 44 Κροάτες κριτικούς κινηματογράφου το 1999, σε δημοσκόπηση που διοργάνωσε το κροατικό περιοδικό Hollywood. Επίσης ψηφίστηκε ως η καλύτερη κροατική ταινία από τους αναγνώστες του ίδιου περιοδικού.[135]
  • Το H-8 (1958) ψηφίστηκε ως η καλύτερη κροατική ταινία μεγάλου μήκους όλων των εποχών από 38 Κροάτες κριτικούς και μελετητές κινηματογράφου σε δημοσκόπηση του 2020.[136]

ΜεξικόΕπεξεργασία

  • Το Vámonos con Pancho Villa! (1936) κατατάχθηκε νούμερο 1 μεξικάνικη ταινία όλων των εποχών σε δημοσκόπηση του 1994 από 25 κριτικούς και δημοσιογράφους που διοργάνωσε το μεξικάνικο περιοδικό Somos.[137]
  • Το Ξεχασμένοι από την Κοινωνία (1950) ψηφίστηκε ως η καλύτερη μεξικάνικη ταινία όλων των εποχών σε δημοσκόπηση του 2020 από 27 κριτικούς και δημοσιογράφους που διοργάνωσε το διαδικτυακό περιοδικό Sector Cine. [138]

ΜπανγκλαντέςΕπεξεργασία

Νέα ΖηλανδίαΕπεξεργασία

  • Το Ήταν κάποτε πολεμιστές (Once Were Warrior, 1994) ψηφίστηκε ως η καλύτερη νεοζηλανδική ταινία όλων των εποχών σε διαδικτυακή ψηφοφορία του 2014 που διοργάνωσε η εταιρεία Fairfax Media. Πάνω από 500 άτομα ψήφισαν, μεταξύ των οποίων περίπου 100 επαγγελματίες του κινηματογράφου και 15 κριτικοί.[140]

ΝορβηγίαΕπεξεργασία

  • Το Ni Liv (ives, 1957) ήταν η επιλογή των κριτικών για την "καλύτερη νορβηγική ταινία όλων των εποχών" κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μπέργκεν το 2005.[141]
  • Το Jakten (1959) ψηφίστηκε ως η καλύτερη νορβηγική ταινία όλων των εποχών με 23 ψήφους σε δημοσκόπηση του 2011 με 32 κριτικούς και ειδικούς που διοργάνωσε το νορβηγικό περιοδικό Rushprint.[142]
  • Το Flåklypa Grand Prix (1975) ήταν η επιλογή του κοινού για την "καλύτερη νορβηγική ταινία όλων των εποχών" κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μπέργκεν το 2005.[141]

Νότια ΚορέαΕπεξεργασία

  • Το Obaltan (1961) ψηφίστηκε ως η καλύτερη κορεάτικη ταινία όλων των εποχών με 48 ψήφους σε μια δημοσκόπηση του 1999 με 140 κινηματογραφιστές που διοργανώθηκε από την κορεατική εφημερίδα The Chosun Ilbo.[143] Ψηφίστηκε επίσης ως η καλύτερη κορεάτικη ταινία όλων των εποχών (ισοπαλία με το Η υπηρέτρια (Hanyo) και το Babodeuli haengjin σε μια δημοσκόπηση του 2014 με 62 μελετητές κινηματογράφου, κριτικούς, επαγγελματίες του κινηματογράφου, ερευνητές και προγραμματιστές που διοργανώθηκε από την Κορεάτικη Ταινιοθήκη.[144]
  • Το Shiri (1999) ψηφίστηκε ως η αγαπημένη ταινία των Κορεατών με 11.918 ψήφους σε διαδικτυακή δημοσκόπηση του 2002 με 54.013 άτομα που διεξήχθη από το κορεατικό κινηματογραφικό κανάλι Orion Cinema Network.[27]
  • Το Memories of Murder (2003) ψηφίστηκε ως η καλύτερη κορεατική ταινία όλων των εποχών με 806 ψήφους από 1.462 άτομα σε δημοσκόπηση κοινού του 2014 που διοργάνωσε η Κορεατική Ταινιοθήκη.[145]
  • Το παιχνίδι με τη φωτιά (Beoning, 2018) ψηφίστηκε ως η καλύτερη κορεάτικη ταινία όλων των εποχών σε δημοσκόπηση του 2021 από 158 κριτικούς 28 χωρών που διοργάνωσε η Korean Screen.[146]

ΟλλανδίαΕπεξεργασία

  • Το Λουλούδι της σάρκας (Turks fruit, 1973) ψηφίστηκε ως η καλύτερη ολλανδική ταινία του 20ού αιώνα σε δημοσκόπηση του 1999 που διοργάνωσε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ολλανδίας.[147]
  • Ο Αγώνας επιβιώσεως (Soldaat van Oranje, 1977) ψηφίστηκε ως η καλύτερη ολλανδική ταινία όλων των εποχών από σχεδόν 9.000 άτομα σε διαδικτυακή δημοσκόπηση του 2006 που διοργάνωσε ο σήμερα ανενεργός ολλανδικός ιστότοπος Filmwereld.net.[148]
  • Η Μαύρη λίστα (2006) ψηφίστηκε ως η καλύτερη ολλανδική ταινία όλων των εποχών στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ολλανδίας το 2008 από σχεδόν 15.000 μέλη του κοινού.[149]

ΟυγγαρίαΕπεξεργασία

  • Οι νικημένοι (Szegénylegények, 1965) επιλέχθηκαν ως η καλύτερη ουγγρική ταινία σε δημοσκόπηση Ούγγρων κριτικών κινηματογράφου το 2000.[150]

ΟυκρανίαΕπεξεργασία

  • Το Στις σκιές των ξεχασμένων προγόνων (Tini zabutykh predkiv, 1965) ψηφίστηκε ως η καλύτερη ουκρανική ταινία όλων των εποχών με 30 ψήφους σε δημοσκόπηση του 2012 από περίπου 100 δημοσιογράφους που διοργανώθηκε από το Cinema Journalism Bureau of Ukraine και την Εθνική Ένωση Κινηματογραφιστών της Ουκρανίας.[151]

ΟυρουγουάηΕπεξεργασία

  • Το Ουίσκι (Whisky, 2004) ψηφίστηκε ως η καλύτερη ουγουγουανή ταινία όλων των εποχών από 22 μέλη της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου της Ουρουγουάης το 2015.[152]

ΠακιστάνΕπεξεργασία

  • Το Baji (1963) ήταν στην κορυφή της δημοσκόπησης των κριτικών του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου για τις «10 καλύτερες πακιστανικές ταινίες» όλων των εποχών το 2002.[153]
  • Το Aina (1977) ήταν στην κορυφή της δημοσκόπησης χρηστών του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου για τις «10 καλύτερες πακιστανικές ταινίες» όλων των εποχών το 2002.[154]

ΠολωνίαΕπεξεργασία

  • Η γη της επαγγελίας (1975) ψηφίστηκε ως η καλύτερη πολωνική ταινία όλων των εποχών σε μια ψηφοφορία του 2015 με 279 Πολωνούς επαγγελματίες του κινηματογράφου που διοργανώθηκε από το Museum of Cinematography in Łódź.[11]
  • Το Mis (1981) ψηφίστηκε από το κοινό του 2013 Filmfest PL ως η καλύτερη ταινία όλων των εποχών.[155]

ΠορτογαλίαΕπεξεργασία

  • Το Os Verdes Anos (1963) ψηφίστηκε ως η καλύτερη πορτογαλική ταινία όλων των εποχών σε δημοσκόπηση του 2020 με 122 κριτικούς και επαγγελματίες του κινηματογράφου που διοργάνωσε το filmSPOT.[156]

ΡουμανίαΕπεξεργασία

  • Η Αναπαράσταση (Reconstituirea , 1968) επιλέχθηκε ως η καλύτερη ρουμανική ταινία από 40 κριτικούς κινηματογράφου το 2008.[157]

ΡωσίαΕπεξεργασία

  • Ο φίλος μου, ο Ιβάν Λάπσιν (Moy drug Ivan Lapshin, 1985) ψηφίστηκε ως η καλύτερη ρωσική ταινία όλων των εποχών με 47 ψήφους σε δημοσκόπηση του 2008 από 100 σκηνοθέτες και κριτικούς, που διοργανώθηκε από το ρωσικό κινηματογραφικό περιοδικό Seance.[158]

Δείτε επίσης Σοβιετική Ένωση.

ΣερβίαΕπεξεργασία

  • Το λεωφορείο της συμφοράς (Ko to tamo peva, 1980) ψηφίστηκε από Σέρβους κριτικούς ως η καλύτερη σερβική ταινία όλων των εποχών.[159]

ΣλοβακίαΕπεξεργασία

  • Το Obrazy starého sveta (1972) ψηφίστηκε ως η καλύτερη σλοβακική ταινία όλων των εποχών από τους Σλοβάκους κριτικούς το 2000.[160]

Βλέπε επίσης Τσεχοσλοβακία.

ΣλοβενίαΕπεξεργασία

  • Το Χορός στη βροχή (Ples v dezju, 1961) ψηφίστηκε ως η καλύτερη σλοβενική ταινία όλων των εποχών σε δημοσκόπηση από Σλοβένους κριτικούς.[161]

Σοβιετική ΈνωσηΕπεξεργασία

 
Το Θωρηκτό Ποτέμκιν (1925) είναι η κορυφαία βωβή ταινία καθώς και μία από τις πιο αγαπημένες ταινίες όλων των εποχών.
  • Το Θωρηκτό Ποτέμκιν (1925) κατατάχθηκε στο νούμερο 1 με 32 ψήφους όταν το Festival Mondial du Film et des Beaux-Arts de Belgique ζήτησε από 63 επαγγελματίες του κινηματογράφου σε όλο τον κόσμο, κυρίως σκηνοθέτες, να ψηφίσουν τις καλύτερες ταινίες του μισού αιώνα το 1951.[3] Κατατάχθηκε επίσης στο νούμερο 1 όταν η Παγκόσμια Έκθεση των Βρυξελλών διοργάνωσε δημοσκόπηση με 117 ειδικούς από 26 χώρες το 1958.[4]
  • Ο άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή (Chelovek s kino-apparatom, 1929) ψηφίστηκε ως η όγδοη καλύτερη ταινία που έγινε ποτέ στη δημοσκόπηση του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου το 2012.[162]
  • Ο καθρέφτης (Zerkalo, 1975) κατέλαβε την 9η θέση το 2012 στη δημοσκόπηση σκηνοθετών του περιοδικού Sight & Sound.[163]

Βλέπε επίσης Ρωσία.

ΣουηδίαΕπεξεργασία

 
Η άμαξα φάντασμα (Körkarlen, 1921) ψηφίστηκε ως η καλύτερη σουηδική ταινία από κριτικούς και ακαδημαϊκούς στη δημοσκόπηση του FLM.
  • Η άμαξα φάντασμα (Körkarlen, 1921) ψηφίστηκε ως η καλύτερη σουηδική ταινία όλων των εποχών με 30 ψήφους σε δημοσκόπηση 50 κριτικών κινηματογράφου και πανεπιστημιακών που διεξήχθη από το κινηματογραφικό περιοδικό FLM το 2012.[164]
  • Το Έρωτες χωρίς φραγμό (Persona, 1966) έφτασε στην υψηλότερη θέση (νούμερο 5 το 1972) από οποιαδήποτε άλλη σουηδική ταινία στους καταλόγους του περιοδικού Sight & Sound με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.[1]

Σρι ΛάνκαΕπεξεργασία

  • Το Anantha Rathiriya (1996) ήταν στην κορυφή της δημοσκόπησης κοινού που έγινε από το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου για τις «10 κορυφαίες ταινίες της Σρι Λάνκα» όλων των εποχών το 2002.[165]
  • Το Θάνατος με πανσέληνο (Pura Handa Kaluwara, 1997) ήταν στην κορυφή της δημοσκόπησης κριτικών που έγινε από το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου για τις «10 κορυφαίες ταινίες της Σρι Λάνκα» όλων των εποχών το 2002.[166]

ΤαϊβάνΕπεξεργασία

  • Η πόλη της θλίψης (Bei qing cheng shi, 1989) ψηφίστηκε ως η καλύτερη κινεζική ταινία όλων των εποχών με 73 ψήφους σε δημοσκόπηση του 2010 από 122 επαγγελματίες του κινηματογράφου που διοργανώθηκε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ταϊπέι Golden Horse.[167] Ήταν επίσης το νούμερο 5, η ταινία της Ταϊβάν με την υψηλότερη κατάταξη, στη λίστα των 100 κΚαλύτερωνκΚινεζικώντΤαινιών των Βραβείων Χονγκ Κονγκ, που ψηφίστηκε από 101 σκηνοθέτες, κριτικούς και μελετητές.[129]

ΤουρκίαΕπεξεργασία

  • Το Άνυδρο καλοκαίρι (1963) ψηφίστηκε ως η καλύτερη τουρκική ταινία που κυκλοφόρησε μεταξύ 1923 και 2013 σε δημοσκόπηση του 2014 που ξεκίνησε το τουρκικό Υπουργείο Τουρισμού.[168]
  • Η ελπίδα (Umut, 1970) ψηφίστηκε ως η καλύτερη τουρκική ταινία όλων των εποχών σε ψηφοφορία 100 σκηνοθετών, ηθοποιών, παραγωγών και κινηματογραφιστών που διοργάνωσε η τουρκική εφημερίδα Hürriyet.[169]
  • Ο δρόμος (Yol, 1982) ψηφίστηκε ως η καλύτερη τουρκική ταινία όλων των εποχών σε δημοσκόπηση του 2016 από 383 ειδικούς που διοργάνωσε το τουρκικό περιοδικό Notos.[170] Επιλέχθηκε επίσης ως η καλύτερη τουρκική ταινία σε δημοσκόπηση του 2003 που πραγματοποιήθηκε από την Ankara Sinema Derneği (Ένωση Άγκυρας για την Κινηματογραφική Κουλτούρα) από άτομα που ενδιαφέρονται επαγγελματικά για τον κινηματογράφο.[171]

ΤσεχίαΕπεξεργασία

  • Ο Κριστιάν (Kristián, 1939) ψηφίστηκε ως η καλύτερη τσέχικη ταινία όλων των εποχών σε ψηφοφορία που διεξήχθη από το Media Desk και το περιοδικό Týden το 2010.[172]
  • Η Marketa Lazarová (1967) ψηφίστηκε ως η καλύτερη τσέχικη ταινία όλων των εποχών από Τσέχους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι το 1994.[173][174][175][176] Επίσης, ήταν στην κορυφή της δημοσκόπησης του 1998 σε Τσέχους και Σλοβάκους κριτικούς κινηματογράφου και δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι το 1998.[177]
  • Το Φωτιά... Πυροσβέστες (Horí, má panenko, 1967) ψηφίστηκε ως η καλύτερη τσέχικη ταινία σε δημοσκόπηση του 2018 σε 20 Τσέχους ιστορικούς, θεωρητικούς και κριτικούς.[178]
  • Το Spalovac mrtvol (1969) ψηφίστηκε ως η καλύτερη τσέχικη ταινία από το κοινό σε δημοσκόπηση του περιοδικού Kánon 100 το 2018.[179][180]
  • Το Mια ζεστή φωλιά (Pelísky, 1999) ψηφίστηκε ως η καλύτερη τσέχικη ταινία με 622 ψήφους σε δημοσκόπηση αναγνωστών από το περιοδικό Reflex το 2011.[181]

Δείτε επίσης Τσεχοσλοβακία.

ΤσεχοσλοβακίαΕπεξεργασία

Δείτε επίσης Τσεχία και τη Σλοβακία.

  • Η Marketa Lazarová (1967) ψηφίστηκε ως η καλύτερη τσεχοσλοβακική ταινία όλων των εποχών σε δημοσκόπηση του 1998 σε 55 Τσέχους και Σλοβάκους κριτικούς και δημοσιογράφους, λαμβάνοντας 41 ψήφους.[182]
  • Το Φωτιά... Πυροσβέστες (1967) ψηφίστηκε ως η καλύτερη τσεχοσλοβακική ταινία όλων των εποχών με 33 ψήφους σε δημοσκόπηση του 2007 σε 53 ειδικούς (κυρίως από την Τσεχία, αλλά και από τη Σλοβακία και την Πολωνία) με τίτλο "Filmové dědictví česko-slovenské kinematografie".[183]
  • Το δημοτικό σχολείο (Obecná skola, 1991) ψηφίστηκε ως η καλύτερη τσεχοσλοβακική ταινία με 192 ψήφους σε δημόσια ψηφοφορία του 2007 του "Filmové dědictví česko-slovenské kinematografie".[183]

ΦιλιππίνεςΕπεξεργασία

  • Το Maynila sa mga kuko ng liwanag (1975) ψηφίστηκε ως η καλύτερη φιλιππινέζικη ταινία όλων των εποχών σε δημοσκόπηση του 2013 με 81 κριτικούς, κινηματογραφιστές, αρχειονόμους και πανεπιστημιακούς που διοργάνωσε ο φορέας Pinoy Rebyu.[184] Ψηφίστηκε επίσης ως η καλύτερη φιλιππινέζικη ταινία όλων των εποχών με 16 ψήφους ( ισόπαλη με την Ganito Kami Noon, Paano Kayo Ngayon) σε μια δημοσκόπηση του 1989 με 28 σκηνοθέτες και κριτικούς, που διοργανώθηκε από τον Joel David και το μάθημα κριτικής κινηματογράφου του UP και δημοσιεύτηκε στις Φιλιππίνες, στο περιοδικό National Midweek. Το άρθρο περιελάμβανε επίσης κατάλογο με τις πιο συχνές νούμερο ένα επιλογές (με κορυφαίο το Maynila sa mga kuko ng liwanag), καθώς και μια εναλλακτική έκδοση του κορυφαίου 10 (με κορυφαίο το City After Dark).[185]
  • Το Himala (1982) κέρδισε το 2008 το CNN Asia Pacific Screen Awards Viewers Choice ως "καλύτερη ταινία Ασίας-Ειρηνικού όλων των εποχών" (ψηφίστηκε από χιλιάδες κινηματογραφόφιλους σε όλον τον κόσμο).[186]

ΦινλανδίαΕπεξεργασία

  • Ο άγνωστος στρατιώτης (Tuntematon sotilas, 1955) ψηφίστηκε ως η καλύτερη φινλανδική ταινία από 1.213 ερωτηθέντες σε διαδικτυακή δημοσκόπηση της εφημερίδας Helsingin Sanomat το 2007.[187]
  • Το Komisario Palmun erehdys (1960) επιλέχθηκε ως η καλύτερη φινλανδική ταινία φαντασίας όλων των εποχών σε δημοσκόπηση 48 κριτικών από τον τηλεοπτικό σταθμό Yle το 2012.[188]

ΧιλήΕπεξεργασία

  • Το El Chacal de Nahueltoro (1969) ψηφίστηκε ως η καλύτερη χιλιανή ταινία όλων των εποχών με 57 ψήφους σε μια δημοσκόπηση του 2016 με 77 σκηνοθέτες, ηθοποιούς, προγραμματιστές, μελετητές, δημοσιογράφους και κριτικούς που διοργάνωσε η εγκυκλοπαίδεια CineChile.[189]
  • Το Julio Comienza en Julio (1979) επιλέχθηκε το 1999 ως η «καλύτερη χιλιανή ταινία του αιώνα» σε ψηφοφορία που διοργάνωσε ο Δήμος του Σαντιάγο.[190]

Χονγκ ΚονγκΕπεξεργασία

  • Το Για ένα καλύτερο αύριο (Ying hung boon sik, 1986), που γυρίστηκε στο Χονγκ Κονγκ, ψηφίστηκε ως η δεύτερη καλύτερη κινεζική ταινία που έγινε ποτέ σύμφωνα με την Ένωση Βραβείων Κινηματογράφου του Χονγκ Κονγκ το 2005.[129]
  • Το Οι άγριες μέρες μας (Ah Fei jing juen, 1990) ψηφίστηκε ως η καλύτερη ταινία του Χονγκ Κονγκ όλων των εποχών με 16 ψήφους σε δημοσκόπηση του 2010 με 37 κριτικούς που διοργανώθηκε από την Εταιρεία Κριτικών Κινηματογράφου του Χονγκ Κονγκ.[130]
  • Η Ερωτική επιθυμία (2000) έφτασε στην υψηλότερη θέση (νούμερο 24 το 2012) από οποιαδήποτε ταινία του Χονγκ Κονγκ στις λίστες των καλύτερων ταινιών όλων των εποχών σε δημοσκόπηση του περιοδικού Sight & Sound το 2012. [1]

Δείτε επίσηςΕπεξεργασία

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 1,14 1,15 1,16 1,17 The Sight & Sound Poll of the Greatest Films of All Time
  2. Ebert, Roger (11 Αυγούστου 2002). «'Citizen Kane' fave film of movie elite». RogerEbert.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2019. 
  3. 3,0 3,1 Referendum International. Festival Mondial du Film et des Beaux-Arts de Belgique. 1951. σελ. 3. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2017. 
  4. 4,0 4,1 «Film History Milestones – 1958». Filmsite.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2019. 
  5. «100 Films». Cahiers du cinéma. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουλίου 2015. 
  6. «10x10: Introduction». Cinephilia.net. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Απριλίου 2016. 
  7. 7,0 7,1 «The 100 greatest foreign-language films». BBC Culture (στα Αγγλικά). 29 Οκτωβρίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Νοεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2018. 
  8. Emerson, Jim (6 Ιουλίου 2007). «The Favoritest Movies (or Everybody Loves Lieblingsfilme)». RogerEbert.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2017. 
  9. 9,0 9,1 «بهترین فیلم‌های زندگی ما». Film Magazine. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2017. 
  10. «Les 100 meilleurs films de l'histoire selon "Télérama"». Télérama. 
  11. 11,0 11,1 11,2 «Wyniki ankiety: 12 filmów na 120-lecie kina». Muzeum Kinematografii w Łodzi. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2017. 
  12. 12,0 12,1 «「オールタイム・ベスト 映画遺産200」全ランキング公開». Kinema Junpo. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Μαΐου 2010. 
  13. 13,0 13,1 «Hollywood's 100 Favorite Films». The Hollywood Reporter. 2014-06-25. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2014-12-21. https://web.archive.org/web/20141221100526/https://hollywoodreporter.com/list/100-greatest-films-all-time-713215. Ανακτήθηκε στις 2014-07-03. 
  14. Ebony (στα Αγγλικά). Johnson Publishing Company. Νοέμβριος 1998. σελίδες 154–162. 
  15. «The 100 greatest films directed by women» (στα αγγλικά). BBC. http://www.bbc.com/culture/story/20191125-the-100-greatest-films-directed-by-women-poll. Ανακτήθηκε στις 2020-02-20. 
  16. 16,0 16,1 Corso, Regina A. (21 Φεβρουαρίου 2008). «Frankly My Dear, The Force is With Them as Gone With the Wind and Star Wars are the Top Two All Time Favorite Movies» (PDF). Harris Insights & Analytics. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 14 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2014. 
  17. 17,0 17,1 Shannon-Missal, Larry (17 Δεκεμβρίου 2014). «Gone but Not Forgotten: Gone with the Wind is Still America's Favorite Movie». Harris Insights & Analytics. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2015. 
  18. 18,0 18,1 «国内外の名画がずらり!『衛星映画劇場』(前編)». NHK. 31 Μαΐου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2017. 
  19. «posting about Entertainment Weekly's book». Filmsite.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2011. 
  20. «posting about Time out reader's poll». Filmsite.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2011. 
  21. «The 500 Greatest Movies of All Time». Empire. 3 Οκτωβρίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2011. 
  22. «The 100 Greatest Movies». Empire (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουνίου 2018. 
  23. «The Godfather tops Empire Magazine's best film poll – Sunday Post» (στα αγγλικά). Sunday Post. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-06-12. https://web.archive.org/web/20180612143702/https://www.sundaypost.com/fp/the-godfather-tops-empire-magazines-best-film-poll/. Ανακτήθηκε στις 2018-06-07. 
  24. «250,000 movie fans voted The Empire Strikes Back the greatest film of all time». Business Insider. 2 Ιουνίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2017. 
  25. «Shawshank is 'best ever film'». London Evening Standard. 2006-01-27. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-11-08. https://web.archive.org/web/20171108035126/https://www.standard.co.uk/goingout/film/shawshank-is-best-ever-film-7277210.html. Ανακτήθηκε στις 2017-11-07. 
  26. «'Titanic' named greatest blockbuster of alltime». Chinadaily (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2019. 
  27. 27,0 27,1 «"한국인의 100대 영화" 결과 발표». OCN. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιουλίου 2002. 
  28. «My Favourite Film – Top 100». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Απριλίου 2011. 
  29. «Er ist der Beste: "Herr der Ringe"-Trilogie vor Star Wars und Forrest Gump zum "besten Film aller Zeiten" gewählt: Kabel 1 präsentierte Top 20-Spielfilme und internationale Stars» [It is the best: Lord of the Rings trilogy voted "the best film of all time" ahead of Star Wars and Forrest Gump: Kabel 1 presented top 20 feature films and international stars]. presseportal.de (στα Γερμανικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2011. 
  30. «The 100 best action movies ever made». Time Out New York. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2017. 
  31. «The 100 best animated movies ever made». Time Out New York. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-06-25. https://web.archive.org/web/20180625021925/https://www.timeout.com/newyork/film/the-100-best-animated-movies. Ανακτήθηκε στις 2018-06-24. 
  32. «The 100 best animated movies: who voted?». Time Out New York. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-06-25. https://web.archive.org/web/20180625021920/https://www.timeout.com/newyork/film/the-100-best-animated-movies-who-voted. Ανακτήθηκε στις 2018-06-24. 
  33. Beck, Jerry (1994). The 50 Greatest Cartoons, as selected by 1,000 animation professionals. Turner Publishing. 
  34. 世界と日本のアニメーションベスト150. ふゅーじょんぷろだくと. 2003. ASIN 4893933671. 
  35. «The Olympiad of Animation: An Interview With Fini Littlejohn». www.awn.com. 
  36. Deneroff, Harvey. «The Olympiad of Animation: An Interview With Fini Littlejohn». Animation World Network. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2017. 
  37. 37,0 37,1 Kitson, Clare (2005). Yuri Norstein and Tale of Tales: An Animator's Journey. John Libbey Publishing. σελίδες 2–3. ISBN 0253218381. 
  38. «文化庁メディア芸術祭10周年企画アンケート日本のメディア芸術100選 結果発表» [Japan Media Arts Festival 10th Anniversary Questionnaire Announcement of 100 Media Arts Results in Japan] (στα Ιαπωνικά). Japan Media Arts Plaza. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Σεπτεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2012. 
  39. «面白かったアニメ映画、宮崎作品が人気». Oricon. 2008-05-01. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2008-05-06. https://web.archive.org/web/20080506094052/http://life.oricon.co.jp/news/080502.html. Ανακτήθηκε στις 2008-05-06. 
  40. «OFCS Top 100 Animated Features». ofcs.org. Online Film Critics Society. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2016. 
  41. «Toy Story voted greatest ever animated film». Telegraph.co.uk. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-10-20. https://web.archive.org/web/20171020071845/http://www.telegraph.co.uk/culture/film/film-news/6343915/Toy-Story-voted-greatest-ever-animated-film.html. Ανακτήθηκε στις 2017-07-17. 
  42. Nather, David. «Everyone's favorite Christmas movie that isn't Die Hard». Axios (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2019. 
  43. «The 30 Best Christmas Movies Ever». Empire. 22 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2019. 
  44. «The 100 greatest comedies of all time». BBC Culture. 22 Αυγούστου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιανουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2017. 
  45. «Life of Brian named best comedy». BBC News. 2006-01-01. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2009-03-31. https://web.archive.org/web/20090331174611/http://news.bbc.co.uk/1/hi/entertainment/4573444.stm. Ανακτήθηκε στις 2010-05-02. 
  46. «Life of Brian tops comedy poll». BBC News. 2000-09-29. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2009-01-01. https://web.archive.org/web/20090101023333/http://news.bbc.co.uk/1/hi/entertainment/948331.stm. Ανακτήθηκε στις 2007-04-03. 
  47. French, Philip (2007-07-22). «The last laugh: your favourite 50». The Guardian (London). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2008-07-07. https://web.archive.org/web/20080707124543/http://film.guardian.co.uk/features/featurepages/0,,2131880,00.html. Ανακτήθηκε στις 2010-05-02. 
  48. «The 100 best comedy movies» (στα αγγλικά). Time Out London. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-06-12. https://web.archive.org/web/20180612141601/https://www.timeout.com/london/film/100-best-comedy-movies. Ανακτήθηκε στις 2018-06-07. 
  49. «The 100 best comedy movies: who voted?» (στα αγγλικά). Time Out London. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-06-12. https://web.archive.org/web/20180612140856/https://www.timeout.com/london/film/100-best-comedy-movies-contributors-index. Ανακτήθηκε στις 2018-06-07. 
  50. «Poseidon Adventure tops film poll». BBC News. 2004-05-17. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-04-09. https://web.archive.org/web/20120409090050/http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/3720347.stm. Ανακτήθηκε στις 2011-08-04. 
  51. «Critics' 50 Greatest Documentaries of All Time». BFI. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2015. 
  52. «IDA's Top 25 Documentaries». International Documentary Association. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-11-29. https://web.archive.org/web/20161129083022/http://www.documentary.org/content/top-25-docs. Ανακτήθηκε στις 2016-11-28. 
  53. «"Bowling for Columbine" Named Best Documentary Film». About.com. 12 Δεκεμβρίου 2002. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Αυγούστου 2009. Ανακτήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2009. 
  54. Gilsdorf, Ethan (2012-12-30). «And the Winner Is... Reader's Choice for Top 10 Fantasy Movies». Wired. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-12-22. https://web.archive.org/web/20161222061621/http://www.wired.com/2012/12/winners-fantasy-movies/. Ανακτήθηκε στις 2019-05-25. 
  55. «The 100 best horror films: the full list». Time Out London. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιανουαρίου 2013. 
  56. «The 100 Greatest Horror Films of All Time, Voted on by Over 100 Experts» (στα αγγλικά). UPROXX. 2015-10-21. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-06-12. https://web.archive.org/web/20180612135954/https://uproxx.com/hitfix/hitfixs-ultimate-halloween-poll-the-100-greatest-horror-movies-of-all-time/. Ανακτήθηκε στις 2018-06-08. 
  57. «Post-Mortem: Breaking down our Ultimate Horror Movie Poll» (στα αγγλικά). UPROXX. 2015-10-23. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-06-12. https://web.archive.org/web/20180612142154/https://uproxx.com/hitfix/horror-poll-post-mortem-the-unbeatable-exorcist-and-why-near-dark-stands-alone/. Ανακτήθηκε στις 2018-06-08. 
  58. «Texas Massacre tops horror poll». BBC News. 2005-10-09. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-08-31. https://web.archive.org/web/20170831121239/http://news.bbc.co.uk/1/hi/entertainment/4323968.stm. Ανακτήθηκε στις 2009-11-22. 
  59. «Texas Chain Saw Massacre voted greatest ever horror film». The Telegraph. 2010-09-30. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-08-11. https://web.archive.org/web/20180811200457/https://www.telegraph.co.uk/culture/film/film-news/8033019/Texas-Chain-Saw-Massacre-voted-greatest-ever-horror-film.html. Ανακτήθηκε στις 2018-08-11. 
  60. «The 50 best gay movies – the most essential LGBT+ films ever made». Time Out London (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Μαΐου 2018. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2019. 
  61. «The 50 best gay movies: contributors». Time Out London (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2019. 
  62. «The 30 Best LGBTQ+ Films of All Time». British Film Institute (στα Αγγλικά). 15 Μαρτίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2019. 
  63. «All voters and votes: The 30 Best LGBT Films of All Time». British Film Institute. 15 Μαρτίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Μαρτίου 2016. 
  64. «West Side Story Tops Best Movie Musical». Starpulse.com. 19 Φεβρουαρίου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Φεβρουαρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2011. 
  65. «The 100 best romantic movies». Time Out London. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Απριλίου 2013. 
  66. «The 100 best sci-fi movies». Time Out London. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουλίου 2014. 
  67. «OFCS Top 100: Top 100 Sci-Fi Films». Online Film Critics Society. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιουλίου 2011. 
  68. Alok Jha (2004-08-26). «Scientists vote Blade Runner best sci-fi film of all time». Guardian. https://www.theguardian.com/uk_news/story/0,3604,1290823,00.html. Ανακτήθηκε στις 2011-08-04. 
  69. George, Alison (2008-11-12). «Sci-fi special: Your all-time favourite science fiction». New Scientist (Reed Business Information) (2682). doi:10.1016/S0262-4079(08)62908-5. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2014-04-06. https://web.archive.org/web/20140406224932/http://www.newscientist.com/article/mg20026826.300-scifi-special-your-alltime-favourite-science-fiction.html. Ανακτήθηκε στις 2017-09-03. 
  70. «'Blade Runner' tops sci-fi film poll». 2011-07-06. https://www.irishexaminer.com/breakingnews/entertainment/blade-runner-tops-sci-fi-film-poll-511750.html. Ανακτήθηκε στις 2018-06-08. 
  71. «Serenity named top sci-fi movie» (στα αγγλικά). 2007-04-02. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2007-04-16. https://web.archive.org/web/20070416101011/http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/6517155.stm. Ανακτήθηκε στις 2018-06-08. 
  72. «'Rocky' voted greatest ever sports movie by Digital Spy readers». Digital Spy. 27 Ιουλίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 26 Αυγούστου 2012. 
  73. «The Athletic's Top 100 Sports Movies». The Athletic. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2021. 
  74. «Superman tops poll of greatest superhero films of all time» (στα αγγλικά). The Independent. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-06-12. https://web.archive.org/web/20180612151507/https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/films/superman-christopher-reeve-best-superhero-film-poll-batman-spiderman-deadpool-a8381856.html. Ανακτήθηκε στις 2018-06-07. 
  75. «Readers' Poll: The 15 Greatest Superhero Movies». Rolling Stone. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2014-05-23. https://web.archive.org/web/20140523235918/http://www.rollingstone.com/movies/pictures/readers-poll-the-15-greatest-superhero-movies-20140409. Ανακτήθηκε στις 2014-06-13. 
  76. «The Criticwire Survey: The Best Time Travel Movie». IndieWire. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2021. 
  77. «100 Greatest War Films». Channel 4. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Μαρτίου 2009. 
  78. Cawelti, John (1999). The Six-Gun Mystique Sequel. Popular Press. σελ. 202. ISBN 0879727861. 
  79. «Dubai International Film Festival Releases The 100 Greatest Arab Films». Dubai International Film Festival. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2017. 
  80. Hamad, Marwa. «Dubai International Film Festival picks top 100 Arab films». Gulf News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2017. 
  81. «5 películas de Favio que podés ver gratis». inmendoza.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Μαΐου 2018. Ανακτήθηκε στις 16 Μαΐου 2018. 
  82. «Australia's Favourite Film». Australian Film Institute. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαρτίου 2011. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2014. 
  83. Kornits, Dov (31 Αυγούστου 2018). «The Castle voted Top Australian Film #YouMustSee by Adelaide Film Festival». FilmInk (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2020. 
  84. Izaguirre, Rodolfo (Μάιος 2016). «50 Aniversario De La Fundación Cinemateca Nacional». Fundación Cinemateca Nacional (296): 7–8. 
  85. Schönherr, Johannes (2012). North Korean Cinema: A History. McFarland. σελ. 101. 
  86. «50 godina BiH kinematografije – 10 najboljih filmova». Culturenet.hr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2017. 
  87. «Best Bulgarian movie of all times». BNT. 
  88. «Abraccine organiza ranking dos 100 melhores filmes brasileiros». Abraccine. 27 Νοεμβρίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2017. 
  89. «Os filmes mais citados». Contracampo. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Νοεμβρίου 2004. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2017. 
  90. «Os 10 filmes brasileiros do coração». Filme Cultura. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Δεκεμβρίου 2012. 
  91. «Les 100 meilleurs films français». Time Out Paris. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2017. 
  92. 92,0 92,1 Costa, João Bénard da (1994). 100 dias 100 filmes. Cinemateca Portuguesa. 
  93. «The 100 Most Important German Films». Journal of Film Preservation (54): 41. Απρίλιος 1997. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2015-06-05. https://web.archive.org/web/20150605042344/http://www.fiafnet.org/pdf/uk/fiaf54.pdf. 
  94. გველესიანი, სალომე (18 Ιουνίου 2012). «ყველა დროის საუკეთესო ქართული ფილმები». Tbilisi. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2017. 
  95. «Das «Höhenfeuer» glüht und glüht» (PDF) (στα Γερμανικά). Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2021. 
  96. 96,0 96,1 «Τα top 10 της ΠΕΚΚ». Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2017. 
  97. «Tallinnfilm» (στα Εσθονικά). Tallinnfilm.ee. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Μαρτίου 2008. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2011. 
  98. Ruus, Jaan (6 Δεκεμβρίου 2011). «Sajandi kümme parimat Eesti filmi». Eesti Express. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2017. 
  99. Wexman, Virginia (28 Ιουνίου 1998). «Greatest Movie Polls: What Do They Mean?». Chicago Tribune. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2017. 
  100. «Best in Film: The Greatest Movies of Our Time – Entertainment News – ABC News Radio». ABC News Radio. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2016. 
  101. «The 100 greatest American films». BBC. 20 Ιουλίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Σεπτεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2016. 
  102. The Most Important and Misappreciated American Films Since the Beginning of the Cinema. Royal Film Archive of Belgium. 1978. 
  103. «Los Angeles Daily News film poll (1997)». Filmsite.org. 3 Δεκεμβρίου 1997. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2011. 
  104. «The BFI 100». British Film Institute. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιουλίου 2008. 
  105. Hastings, Chris; Govan, Fiona (2004-08-15). «Stars vote Lawrence of Arabia the best British film of all time». The Daily Telegraph (London). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2009-07-06. https://web.archive.org/web/20090706021548/http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/1469436/Stars-vote-Lawrence-of-Arabia-the-best-British-film-of-all-time.html. Ανακτήθηκε στις 2010-05-02. 
  106. Sinclair, Lulu (9 Ιανουαρίου 2011). «Just The Job: Caine Classic Tops Movie Poll». Sky News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2019. 
  107. Healy, Jack (12 Ιουλίου 2017). «'The Italian Job' named the best British film of all-time» (στα Αγγλικά). AOL UK. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2017. 
  108. Fitzgerald, Martin (2000). Orson Welles: The Pocket Essential Guide (στα Αγγλικά). Summersdale Publishers Limited. σελ. 95. ISBN 978-1-84839-680-7. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Νοεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2017. 
  109. Dent, Jackie (4 Οκτωβρίου 2004). «Get Carter voted best British film». The Guardian. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2017. 
  110. «100 best British films: The list». Time Out London. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2017. 
  111. «Asian Cinema 100». Busan International Film Festival. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Οκτωβρίου 2015. 
  112. 大アンケートによる日本映画ベスト150. 文藝春秋. 1989. ASIN 4168116093. 
  113. «User Poll: Indian Top 10». British Film Institute. 2002. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Μαΐου 2008. 
  114. «'Mayabazar' is India's greatest film ever: IBNLive poll». Ibnlive.in.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2013. 
  115. «Which should be the No. 1 film of this list?». Polldaddy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιανουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2017. 
  116. «Top 10 Indian Films». British Film Institute. 2002. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Μαΐου 2011. Ανακτήθηκε στις 14 Μαρτίου 2009. 
  117. «Bollywood's Best Films». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Οκτωβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2021. 
  118. «The 100 best Bollywood movies: the list at a glance». Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2021. 
  119. «شماره ۵۵۸ - خرداد ۱۳۹۸». Film Magazine. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2021. 
  120. Picture World (Donyaye Tassvir), No. 74, November 1999, ISSN 1023-2613
  121. Best Film. Δελτίο τύπου. Αρχειοθετήθηκε 2005-12-19 στο Wayback Machine.
  122. «The Best Film of Iceland's Cinematic History». Stockfish Film Festival. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2018. 
  123. «העם בחר סרג'יו» [The people elected Sergio]. Ynet.co.il (στα Εβραϊκά). 20 Ιουνίου 1995. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2011. 
  124. «פרויקט הסרטים הגדול: חמשת הגדולים» [Great films project: the Big Five]. NRG Ma'ariv (στα Εβραϊκά). 15 Απριλίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2016. 
  125. «הסרט הדברות: פרויקט הסרטים הישראלים הגדול» [Movie dialogue: the great Israeli film project]. NRG Ma'ariv (στα Εβραϊκά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2016. 
  126. «Top 10 Canadian Films of All Time». Top 10 Canadian Films of All Time. http://www.thecanadianencyclopedia.com/articles/top-10-canadian-films-of-all-time. 
  127. «Egoyan tops Canada's all-time best movies list». Playback. 2 Σεπτεμβρίου 2002. Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2016. 
  128. «Canada's All Time Top Ten». Toronto International Film Festival. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 29 Μαρτίου 2018. 
  129. 129,0 129,1 129,2 «Welcome to the Hong Kong Film Awards» (στα Κινεζικά). 2004. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιανουαρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2007. 
  130. 130,0 130,1 «「十大香港電影」及「十大華語電影」名單公佈». Hong Kong Film Critics Society. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2017. 
  131. «The 100 best Mainland Chinese Films: the full list». TimeOut Beijing. 4 Απριλίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 1 Απριλίου 2015. 
  132. «Así votaron los críticos» (PDF). Semana. Αρχειοθετήθηκε (PDF) από το πρωτότυπο στις 18 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2017. 
  133. Galiano, Carlos· Caballero, Rufo (1999). Cien años sin soledad : las mejores películas latinoamericanas de todos los tiempos. Letras Cubanos. 
  134. «La cubana "Memorias del subdesarrollo", mejor película iberoamericana de la Historia». Noticine. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2017. 
  135. «"Tko pjeva, zlo ne misli" najbolji hrvatski film svih vremena!» (στα hr). Slobodna Dalmacija. 1999-11-28. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-01-24. https://web.archive.org/web/20170124051035/http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/19991128/kultura.htm. Ανακτήθηκε στις 2013-02-08. 
  136. B., R. P. (24 Νοεμβρίου 2020). «Filmski kritičari i filmolozi izabrali najbolji domaći igrani, dokumentarni i animirani film». Culturnet.hr. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2021. 
  137. «Las 100 mejores películas del cine mexicano». cinemexicano.mty.itesm.mx. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Φεβρουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 16 Μαΐου 2018. 
  138. «Las 100 mejores películas mexicanas de la historia». Sector Cine (στα Ισπανικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2020. 
  139. «Top 10 Bangladeshi Films». British Film Institute. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Μαΐου 2007. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2014. 
  140. «Best Kiwi Films of All Time». Fairfax Media. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιανουαρίου 2014. 
  141. 141,0 141,1 «Norsk film i 100». 23 Οκτωβρίου 2005. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Φεβρουαρίου 2006. 
  142. «"Jakten" er tidenes norske kinofilm». Rushprint. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2017. 
  143. «영화전문가 1백1명이 뽑은 「20세기 한국 最高의 영화·감독·배우」». The Chosun Ilbo. Δεκέμβριος 1999. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2017. 
  144. «[100선]한국영화사의 찬란한 순간들을 그러모으다». Korean Film Archive. 8 Απριλίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Μαΐου 2015. 
  145. «[100선]관객이 뽑은 역대 최고의 한국영화는?». Korean Film Archive. 21 Απριλίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Μαΐου 2015. 
  146. «100 Greatest Korean Films Ever (50-1)». Korean Screen. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουνίου 2021. 
  147. Barton-Fumo, Margaret (2016). Paul Verhoeven: Interviews (στα Αγγλικά). Univ. Press of Mississippi. ISBN 978-1-4968-1016-8. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Νοεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2017. 
  148. «Soldaat van Oranje beste film aller tijden» (στα nl-NL). NU.nl. https://www.nu.nl/achterklap/710293/soldaat-van-oranje-beste-nederlandse-film.html. Ανακτήθηκε στις 2019-10-08. 
  149. «Zwartboek beste film aller tijden» (στα nl-NL). VPRO. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-09-29. https://web.archive.org/web/20110929153735/http://www.cinema.nl/artikelen/4084816/zwartboek-beste-film-aller-tijden. Ανακτήθηκε στις 2016-12-04. 
  150. «Budapesti 12» (στα Ουγγρικά). Sulinet.hu. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2011. 
  151. «Названы лучшие украинские фильмы 2011 года и последнего 20-летия». delo.ua. 23 Μαρτίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2017. 
  152. Solomita, Mariangel (10 Δεκεμβρίου 2015). «Whisky: es la mejor película nacional». El País. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2017. 
  153. «Top 10 Pakistani Films». British Film Institute. 2002. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Οκτωβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 14 Μαρτίου 2009. 
  154. «User Poll: Pakistani Top 10». British Film Institute. 2002. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Οκτωβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2009. 
  155. «50. najlepszych polskich filmów wszech czasów» [The 50 best Polish films of all time] (στα Πολωνικά). Stopklatka.pl. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2014. 
  156. «Os 10 Melhores Filmes Portugueses de Sempre» (στα Πορτογαλικά). filmSPOT.pt. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2021. 
  157. «Cele mai bune 10 filme romanesti (?!)» (στα Ρουμανικά). Dob.ro. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2011. 
  158. «Помогая Михалкову». Seance. 5 Ιουλίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2017. 
  159. Gocić, Goran (2001). Notes from the Underground: The Cinema of Emir Kusturica (στα Αγγλικά). Wallflower Press. σελ. 172. ISBN 978-1-903364-14-7. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Νοεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2017. 
  160. «Czech and Slovak Film Festival». Pictures of the Old World. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2016. 
  161. «Slovenian New Wave – Canadian Film Institute – Institut canadien du film». www.cfi-icf.ca (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2017. 
  162. «The 50 Greatest Films of All Time». British Film Institute (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2017. 
  163. «Directors' top 100». www.bfi.org.uk (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2017. 
  164. «De 25 bästa svenska filmerna genom tiderna» (στα Σουηδικά). 30 Αυγούστου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2014. 
  165. «User Poll: Sri Lankan Top 10». British Film Institute. 2002. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Νοεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2009. 
  166. «Top 10 Sri Lankan Films». British Film Institute. 2002. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Νοεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2009. 
  167. «100 Greatest Chinese-Language Films». Taipei Golden Horse Film Festival. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2017. 
  168. «'Dry summer' best ever Turkish film». 2 Σεπτεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2020. 
  169. «Sinemamızın en iyi 100 filmi» (στα Τουρκικά). Hürriyet. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2021. 
  170. «Türk Sineması'nda yüzyılın en iyi filmleri seçildi!». Hürriyet. 28 Ιανουαρίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2017. 
  171. «'En İyi On Türk Filmi' belirlendi» (στα Τουρκικά). Arsiv.ntvmsnbc.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2011. 
  172. «Poll: best Czech film of all time is 1939 "Kristián"». Radio.cz (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2017. 
  173. «Marketa Lazarová — Česká televize». Česká televize (στα Τσεχικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2017. 
  174. Novotny, Michal. «Festivalové ozvěny: 20. týden – filmserver.cz». filmserver.cz. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2017. 
  175. «Slavný český film Marketa Lazarová prochází digitálním restaurováním». Rozhlas.cz (στα Τσεχικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2017. 
  176. «Markéta Lazarová». Česká televize. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2017. 
  177. «Markéta Lazarová vyhrála anketu kritiků». iDNES.cz. 14 Φεβρουαρίου 1999. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2018. 
  178. «Století českého filmu. Vybíráme kanonická díla moderní české státnosti». Vltava (στα Τσεχικά). 27 Ιουνίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Σεπτεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2018. 
  179. «Spalovač mrtvol a Válka s mloky. V anketě Kánon 100 Češi vybrali nejzásadnější díla za sto let». iROZHLAS (στα Τσεχικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2018. 
  180. «Osvobozené divadlo, Ještěd, Válka s mloky. Posluchačské hlasování Kánon100 zná své vítěze». Vltava (στα Τσεχικά). 28 Οκτωβρίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Νοεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2018. 
  181. «10 nejlepších českých filmů podle čtenářů Reflexu. Nejraději máte Pelíšky!». Reflex.cz (στα Τσεχικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2016. 
  182. «Top 10 Cesko-Slovenskeho Hraneho Filmu». Mestska kina Uherske Hradiste (στα Τσεχικά). 1998. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Οκτωβρίου 1999. 
  183. 183,0 183,1 «Filmové dědictví 2007». Nostalghia.cz. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2017. 
  184. Labastilla, Skilty C. (Νοέμβριος 2017). «On Film Polls and Pinoy Rebyu». Plaridel 14 (2): 195–205. http://www.plarideljournal.org/article/on-film-polls/. Ανακτήθηκε στις 2021-06-13. 
  185. David, Joel. «Fields of Vision – Ten Best Filipino Films Up to 1990». Amauteurish!. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2017. 
  186. «Asia Pacific Screen Awards Winners Announced». ebroadcast.com.au. 2008-11-12. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2008-12-05. https://web.archive.org/web/20081205030830/http://www.ebroadcast.com.au/enews/movies/ASIA-PACIFIC-SCREEN-AWARDS-WINNERS-ANNOUNCED-121108.html. 
  187. Jyrki Räikkä (28 Μαΐου 2007). «Tuntematon sotilas on lukijoiden mielestä yhä paras – HS.fi – Kulttuuri» (στα Φινλανδικά). HS.fi. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Μαΐου 2007. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2011. 
  188. «Kriitikot valitsivat kaikkien aikojen parhaan kotimaisen elokuvan». yle.fi (στα Φινλανδικά). Yle. 12 Νοεμβρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2016. 
  189. Morales, Marcelo. «Las 50 mejores películas chilenas de todos los tiempos». CineChile. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2017. 
  190. «Memoria Chilena – Presentación». Memoriachilena.cl. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία