Άνοιγμα κυρίου μενού

Κατάλογος βασιλέων της Ελλάδας

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia
(Ανακατεύθυνση από Κατάλογος Βασιλέων της Ελλάδας)

Αυτή είναι μια λίστα των βασιλέων του σύγχρονου έθνους-κράτους στην Ελλάδα. Ο μόνος που κατείχε τον τίτλο του Βασιλέα της Ελλάδος ήταν ο Όθων ο Α΄. Ο διάδοχός του, Γεώργιος ο Α΄, είχε τον τίτλο Βασιλεύς των Ελλήνων, όπως και όλοι οι διάδοχοί του.

Ο Οίκος του Βίττελσμπαχ κατείχε τον ελληνικό θρόνο μεταξύ του 1832 και του 1862, όταν πέρασε πλέον στον Οίκο του Γκλύξμπουργκ.

Με την εγκαθίδρυση της τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας η μοναρχία καταργήθηκε μετά από το δημοψήφισμα του 1974. Η μοναρχία είχε καταργηθεί, επίσης, κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ελληνικής Δημοκρατίας (1924-1935).

Πίνακας περιεχομένων

Οίκος του ΒίττελσμπαχΕπεξεργασία

Πορτρέτο Βασιλικό έμβλημα Όνομα Θητεία Σχέση με προκάτοχο Τίτλος
    Όθων Α΄ 27 Μαΐου 1832 12 Οκτωβρίου 1862 Επιλέχθηκε από τις μεγάλες δυνάμεις Βασιλεὺς τῆς Ἑλλάδος

Οίκος του ΓκλύξμπουργκΕπεξεργασία

Πορτρέτο Βασιλικό έμβλημα Όνομα Βασιλεία Σχέση με προκάτοχο Τίτλος
    Γεώργιος Α΄ 30 Μαρτίου 1863 18 Μαρτίου 1913 Έβδομος ξάδερφος του Βασιλιά Όθωνα ως απόγονος Γουλιέλμου ΣΤ΄ του Λύνεμπουργκ. Επιλέχθηκε Βασιλιάς Βασιλεὺς τῶν Ἑλλήνων
    Κωνσταντίνος Α΄ 18 Μαρτίου 1913 11 Ιουνίου 1917 Γιος του Γεωργίου Α΄ Βασιλεὺς τῶν Ἑλλήνων
    Αλέξανδρος Α΄ 11 Ιουνίου 1917 25 Οκτωβρίου 1920 Γιος του Κωνσταντίνου Α΄ Βασιλεὺς τῶν Ἑλλήνων
    Κωνσταντίνος Α΄ 19 Δεκεμβρίου 1920 27 Σεπτεμβρίου 1922 Γιος του Γεωργίου Α΄· πατέρας του Αλεξάνδρου Α΄ Βασιλεὺς τῶν Ἑλλήνων
    Γεώργιος Β΄ 27 Σεπτεμβρίου 1922 25 Μαρτίου 1924 Γιος του Κωνσταντίνου Α΄· αδελφός του Αλεξάνδρου Α΄ Βασιλεὺς τῶν Ἑλλήνων
 Δεύτερη Ελληνική Δημοκρατία (1924–1935) •  
    Γεώργιος Β΄ 3 Νοεμβρίου 1935 1 Απριλίου 1947 Γιος του Κωνσταντίνου Α΄· αδελφός του Αλεξάνδρου Α΄ Βασιλεὺς τῶν Ἑλλήνων
    Παύλος Α΄ 1 Απριλίου 1947 6 Μαρτίου 1964 Γιος του Κωνσταντίνου Α΄ Βασιλεὺς τῶν Ἑλλήνων
    Κωνσταντίνος Β΄ 6 Mαρτίου 1964 13 Δεκεμβρίου 1967
(εξορία)
1 Ιουνίου 1973
(καθαίρεση)
Γιος του Παύλου Α΄ Βασιλεὺς τῶν Ἑλλήνων

Χρονολόγιο Ελλήνων ΜοναρχώνΕπεξεργασία

Κωνσταντίνος Β΄ της ΕλλάδαςΠαύλος Α΄ της ΕλλάδαςΓεώργιος Β΄ της ΕλλάδαςΓεώργιος Β΄ της ΕλλάδαςΑλέξανδρος Α΄ της ΕλλάδαςΚωνσταντίνος Α΄ της ΕλλάδαςΓεώργιος Α' της ΕλλάδαςΌθων της ΕλλάδαςΟίκος του ΓκλύξμπουργκΟίκος του ΓκλύξμπουργκΟίκος του Βίττελσμπαχ 


Δείτε επίσηςΕπεξεργασία

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of Kings of Greece της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).