Άνοιγμα κυρίου μενού

Κατάλογος κομήτων της Προβηγκίας

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia
Χάρτης που παρουσιάζει την Κομητεία της Προβηγκίας και τις γειτονικές κομητείες τον 12ο - 13ο αιώνα.

Οι Κόμητες της Προβηγκίας κυβέρνησαν την ομώνυμη περιοχή στην νοτιοανατολική Γαλλία που βρέχεται από την Μεσόγειο Θάλασσα με επίκεντρο την σημερινή Μασσαλία. Η γη της Προβηγκίας έχει την μεγαλύτερη ιστορία από οποιοδήποτε άλλο έθνος στην Ευρώπη, κατάγονται από το συνοριακό δουκάτο των Μεροβίγγειων στην Γαλατία. Η Προβηγκία ήρθε ασταμάτητα σε επαφή με πολλούς διαφορετικούς λαούς αλλά διατήρησε την ανεξαρτησία της που ενισχύθηκε με την Δυναστεία των Καρολιδών που δημιούργησε στην θέση της ένα ισχυρό βασίλειο. Η Προβηγκία ενώθηκε με τις υπόλοιπες περιοχές στην Άνω Βουργουνδία αλλά την κυβερνούσαν πάντοτε ανεξάρτητοι κόμητες.

Η Προβηγκία αμφισβητήθηκε τον 11ο αιώνα από τους κόμητες της Τουλούζης που πήραν τον τίτλο του "μαγδράβου της Προβηγκίας". Τον μεσαίωνα κυβερνήθηκε με διάφορες οικογένειες Φραγκικής καταγωγής όπως : ο Οίκος της Βαρκελώνης, ο Οίκος των Καπέτων-Ανζού και ο Οίκος των Βαλουά, η κομητεία μεταβιβάστηκε στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (1032). Ο Λουδοβίκος ΙΑ΄ της Γαλλίας (1481) την κληρονόμησε και ο γιος του Κάρολος Η΄ της Γαλλίας την ενσωμάτωσε στο Βασίλειο της Γαλλίας (1484).

Πίνακας περιεχομένων

ΙστορίαΕπεξεργασία

Διοίκηση ΚαρολιδώνΕπεξεργασία

 
Το βασίλειο της Προβηγκίας (567)

Την εποχή των Μεροβίγγειων η Προβηγκία κυβερνήθηκε από έναν άντρα που είχε τον τίτλο Δουξ, στην Φραγκική διανομή το Βασίλειο της Προβηγκίας έγινε ανεξάρτητο και κυβερνήθηκε με δούκες μέχρι την Συνθήκη του Βερντέν (843). Μετά την διανομή της δυναστείας των Καρολιδών ο πρώτος κυβερνήτης της ευρύτερης περιοχής ήταν ο εγγονός του Καρλομάγνου Λοθάριος Α΄ που μοίρασε το βασίλειο σύμφωνα με τα Φραγκικά έθιμα στους τρεις γιους του, την Προβηγκία κληρονόμησε ο μικρότερος Κάρολος της Προβηγκίας. Το βασίλειο της Προβηγκίας αν και ήταν πολλές φορές υποτελές σε μεγαλύτερα γειτονικά βασίλεια κυβερνήθηκε ανεξάρτητα και έμεινε γνωστό σαν Κάτω Βουργουνδία. Η πρωτεύουσα του αρχικά ήταν η Βιέννη, αργότερα μετακινήθηκε στην Αρλ που έμεινε γνωστή σαν "Αρελάτη". Ο Κάρολος πέθανε πολύ πρόωρα (863) και τον κληρονόμησαν οι δυο μεγαλύτεροι αδελφοί του Λουδοβίκος Β΄ της Ιταλίας και Λοθάριος Β΄ της Λοθαριγγίας, ο Λουδοβίκος Β΄ κατείχε από το 855 και τον τίτλο του Αυτοκράτορα. Τον Λουδοβίκο Β΄ που πέθανε άτεκνος (875) τον διαδέχθηκε ο θείος του Κάρολος ο Φαλακρός (875) και αυτόν με την σειρά του ο γιος του ο γιος του Λουδοβίκος ο Τραυλός (877).

Διοίκηση ΜποζονιδώνΕπεξεργασία

 
Η κομητεία της Προβηγκίας (1125)

Με τον θάνατο του ασθενικού Λουδοβίκου του Τραυλού (879) το βασίλειο δεν πέρασε στους γιους του, νέος βασιλιάς εξελέγη ο Μπόζο της Προβηγκίας (879 - 887) μέλος του Οίκου των Μποζονιδών που παντρεύτηκε την Ερμενγάρδη της Ιταλίας κόρη του αυτοκράτορα Λουδοβίκου Β΄. Τον Μπόζο διαδέχθηκε ο γιος του Λουδοβίκος ο Τυφλός (887 - 928), με τον θάνατο του Λουδοβίκου του Τυφλού η Προβηγκία κυβερνήθηκε από τοπικούς κόμητες που βρέθηκαν υπό την εξουσία ενός μαγδράβου. Ο Ούγος της Προβηγκίας που παντρεύτηκε την ετεροθαλή αδελφή του Λουδοβίκου του Τυφλού κυβέρνησε την κομητεία την εποχή που ο ίδιος ο Λουδοβίκος ήταν τυφλός και μετακίνησε την πρωτεύουσα στην Αρλ. Με την συνθήκη του 933 ο Ροδόλφος Β΄ της Βουργουνδίας πήρε την κομητεία της Βιέννης και το δουκάτο της Προβηγκίας αλλά δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τους ευγενείς και διόρισε τον Ούγο ως πρώτο μαγδράβο. Την ίδια εποχή οι κόμητες του Αρλ και οι κόμητες της Αβινιόν κυβέρνησαν την περιοχή, τον τίτλο του Κόμη της Προβηγκίας κατείχαν βασικά οι απόγονοι του Ρότμπολντ του Αρλ από τον Οίκο των Μποζονιδών. Οι δυο εγγονοί του Ρότμπολντ Γουλιέλμος Α΄ της Προβηγκίας και Ρότμπολντ Α΄ της Προβηγκίας δεν μοίρασαν την κληρονομιά του πατέρα τους Μπόζο Β΄ της Προβηγκίας, η ίδια κατάσταση διατηρήθηκε και με τους απογόνους τους. Είναι ασαφές συνεπώς να γνωρίζουμε το ακριβή κατάλογο και την περίοδο που κυβέρνησε ο κάθε κόμης.

Διοίκηση του Οίκου της ΤουλούζηςΕπεξεργασία

Ο Γουλιέλμος Γ΄, κόμης της Τουλούζης μέλος του Οίκου της Τουλούζης παντρεύτηκε την Έμμα κόρη του Ρότμπολντ Β΄ της Προβηγκίας και κληρονόμησε τα εδάφη και τα κάστρα της οικογένειας στην Προβηγκία όταν πέθανε άτεκνος ο κουνιάδος του Γουλιέλμος Γ΄ της Προβηγκίας (1037). Ο γιος τους Πονς της Τουλούζης και οι απόγονοι τους που κυβέρνησαν την Κομητεία της Τουλούζης διεκδίκησαν την κομητεία της Προβηγκίας χάρη στα δικαιώματα της Έμμας και έδωσαν στον εαυτό τους τον τίτλο του "Μαγδράβου της Προβηγκίας".

Κόμητες της ΠροβηγκίαςΕπεξεργασία

Οίκος των ΜποζονιδώνΕπεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Γουλιέλμος Α΄ της Προβηγκίας
(Γουλιέλμος ο Ελευθερωτής)
(Guillaume I le liberateur)
968 - 993
  περί το 950
Δεύτερος γιος του Μπόζο Β΄ της Αρλ και της Κωνσταντίας της Βιέν
(1) Αρσέντα του Κομάνζ
Ένας γιος
(2) Αδελαΐδα του Ανζού
Μία κόρη[1]
993
περίπου 43 ετών
Ρότμπολντ Α΄ της Προβηγκίας
(Rotbold I)
993 - 1008
Πρώτος γιος του Μπόζο Β΄ της Αρλ και της Κωνσταντίας της Βιέν Εμίλντε
Ένας γιος και μία κόρη
1008
Γουλιέλμος Β΄ της Προβηγκίας
(Γουλιέλμος ο Ευσεβής)
(Gullaume II le pieux)
993 - 1018
  981
Γιος του Γουλιέλμου Α΄ της Προβηγκίας και της Αρσέντας του Κομάνζ
Ζερμπεργκά της Ιβρέας
Τρεις γιοι
30 Μαΐου 1018
37 ετών
Ρότμπολντ Β΄ της Προβηγκίας
(Rotboald II de Provence)
1108 - 1015
980
Γιος του Ρότμπολντ Α΄ της Προβηγκίας και της Εμίλντε
Ερμενγάρδη της Βουργουνδίας
Δύο γιοι και μία κόρη[2]
22 Απριλίου 1015
35 ετών
Γουλιέλμος Γ΄ της Προβηγκίας
(Guillaume III de Provence)
1015 - 1037
981
Γιος του Ρότμπολντ Β΄ της Προβηγκίας και της Ερμενγάρδης
1037
56 ετών
Γουλιέλμος Δ΄ της Προβηγκίας
(Guillaume IV de Provence)
1019 - 1030
Πρώτος γιος του Γουλιέλμου του Ευσεβούς και της Ζερμπεργκάς της Ιβρέας 1030
Βερτράνδος Α΄ της Προβηγκίας
(Foulques Bertrand de Provence)
1030 - 1051
1014
Δεύτερος γιος του Γουλιέλμου του Ευσεβούς και της Ζερμπεργκάς της Ιβρέας
Χίλντεγκαρντ
Δύο γιοι
27 Απριλίoυ 1051
37 ετών
Γοδεφρείδος Α΄ της Προβηγκίας
(Godofredo I de Provenza)
1030 - 1062
1015
Τρίτος γιος του Γουλιέλμου του Ευσεβούς και της Ζερμπεργκάς της Ιβρέας
Στεφανία
Ένας γιος και τρεις κόρες
1064
49 ετών

Ο Γουλιέλμος Γ΄ της Προβηγκίας πέθανε χωρίς απογόνους, η αδελφή του Έμμα της Προβηγκίας που είχε παντρευτεί τον Γουλιέλμο Γ΄ κόμη της Τουλούζης διεκδίκησε την Προβηγκία για χάρη των απογόνων της. Οι απόγονοι της Έμμας μέλη του Οίκου της Τουλούζης χρησιμοποίησαν τον τίτλο του "Μαγδράβου της Προβηγκίας" αλλά στην πραγματικότητα δεν κυβέρνησαν ποτέ την κομητεία που συνέχισε να διοικείται επίσημα με κόμητες από τον Οίκο των Μποζονιδών.

Οίκος των Μποζονιδών (συνέχεια)Επεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Γουλιέλμος Ε΄ της Προβηγκίας
(Guillaume V Bertrand de Provence)
1062 - 1094
περί το 1040
Πρώτος γιος του Φουλκ Βερτράνδου της Προβηγκίας και της Χίλντεγκαρντ
(1) Τερέζα των Χιμένεθ
(2) Αδελαΐδα του Καβένεθ
Μία κόρη
1094
περίπου 54 ετών
Γοδεφρείδος Β΄ της Προβηγκίας
(Geoffroi II de Provence)
1062 - 1067
περί το 1040
Δεύτερος γιος του Φουλκ Βερτράνδου της Προβηγκίας και της Χίλντεγκαρντ
Ερμενγάρδη 1067
περίπου 27 ετών
Βερτράνδος Β΄ της Προβηγκίας
(Bertrand II de Provence)
1062 - 1094
  περί το 1050
Γιος του Γοδεφρείδου Α΄ της Προβηγκίας και της Στεφανίας
Ματθίλδη
Μία κόρη
28 Ιουλίου 1094
περίπου 44 ετών
Γκέρμπεργκα της Προβηγκίας
(Gerberge de Provence)
1094 - 1112
  περί το 1060
Κόρη του Γοδεφρείδου Α΄ της Προβηγκίας και της Στεφανίας
Γκίλμπερτ Α΄ του Γκεβωντάν
Μία κόρη
1015
περίπου 55 ετών

Η Γκέρμπεργκα της Προβηγκίας είχε την φήμη ότι ήταν σοφή γυναίκα, παραιτήθηκε (1112) αμέσως μετά τον γάμο της κόρης της Ντούσε Α΄ με τον κόμη της Βαρκελώνης.[3]

Οίκος του ΓκεβωντάνΕπεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Ντους Α΄ της Προβηγκίας
(Douce de Gevaudan)
1112 - 1127
  περί το 1090
Κόρη του Γκίλμπερτ Α΄ του Ζεβωντάν και της Γκέρμπεργκας της Προβηγκίας
Ραϋμόνδος Βερεγγάριος Γ΄ της Βαρκελώνης
Δύο γιοι και τέσσερις κόρες
περί το 1129
περίπου 39 ετών

Διαφωνίες στην διαδοχήΕπεξεργασία

Οι Καταλανοί χωρίς ενδιαφέρον για την Ρεκονκίστα έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στην Μεσόγειο Θάλασσα και τα βόρεια, ο στόχος τους ήταν η περιοχή που βρισκόταν ανάμεσα στην οροσειρά Σεβέν και τον Ροδανό που βρισκόταν υπό τον έλεγχο του Οίκου της Τουλούζης. Ο κόμης Ραϋμόνδος Βερεγγάριος Γ΄ της Βαρκελώνης παντρεύτηκε την διάδοχο της κομητείας της Προβηγκίας Ντους Α΄ της Προβηγκίας κόρη της Γκέρμπεργκα της Προβηγκίας από τον Οίκο των Μποζονιδών. Ο γάμος έγινε με την προτροπή της εκκλησίας που βρισκόταν εκείνη την εποχή σε σύγκρουση με τον Οίκο της Τουλούζης. Ο Ραϋμόνδος Δ΄ της Τουλούζης αφορίστηκε αν και εξακολουθούσε να υποστηρίζει μέχρι το 1080 τον έκπτωτο αρχιεπίσκοπο της Αρλ. Η κομητεία δεν συμμετείχε στην Α΄ Σταυροφορία και η εκκλησία βρήκε την ευκαιρία να αποκτήσει την εξουσία στην περιοχή, με τον γάμο η Προβηγκία πέρασε στον Οίκο της Βαρκελώνης.

Ο γιος του Ραϋμόνδου Αλφόνσος Ιορδάνης για να διεκδικήσει τα δικαιώματα του αναγνώρισε τον εαυτό του με διάταγμα "Μαγδράβο της Προβηγκίας" (1125). Η μαγδραβία της Προβηγκίας ορίστηκε ανάμεσα στους ποταμούς Ντουράν και Ροδανό, η περιοχή ανάμεσα στον Ροδανό, τις Άλπεις και την θάλασσα μεταβιβάστηκαν στον Οίκο της Βαρκελώνης, η Αβινιόν και οι υπόλοιπες κεντρικές περιοχές παρέμειναν αδιαίρετες. Οι δυο δυναστείες έφεραν μεγάλη αβεβαιότητα στην διαδοχή, η Ντους Α΄ της Προβηγκίας και ο σύζυγος της υπέγραφαν μαζί τα διατάγματα μέχρι τον θάνατο της (1129), στην συνέχεια τα υπέγραφε όλα ο Ραϋμόνδος Βερεγγάριος Γ΄ της Βαρκελώνης μέχρι τον δικό του θάνατο (1131). Η μικρότερη αδελφή της Ντούσε Στεφανία παντρεύτηκε τον Ραϋμόνδο του Μπω και διεκδίκησε την κληρονομιά της μητέρας της αλλά η Προβηγκία πέρασε τελικά ειρηνικά στον ανιψιό της Βερεγγάριο Ραϋμόνδο της Προβηγκίας.

Οίκος της ΒαρκελώνηςΕπεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Ραϋμόνδος Βερεγγάριος Α΄ της Προβηγκίας
(Ραϋμόνδος Βερεγγάριος ο Μέγας)

(Ramon Berenguer III el gran)
1112 - 1131
  11 Νοεμβρίου 1082
γιος του Ραϋμόνδου Βερεγγάριου Β΄ της Βαρκελώνης και της Ματθίλδης του Ωτβίλ
(1) Μαρία Ροδρίγεθ
Μία κόρη
(2) Ντους Α΄ της Προβηγκίας
Δύο γιοι και τέσσερεις κόρες
1131
49 ετών
Βερεγγάριος Ραϋμόνδος της Προβηγκίας
(Berenguer Ramon)
1131 - 1144
  1115
Δεύτερος γιος του Ραϋμόνδου Βερεγγάριου Γ΄ της Βαρκελώνης και της Ντους Α΄ της Προβηγκίας
Βεατρίκη του Μελγκέιγ
Ένας γιος
1144
29 ετών

Την περίοδο 1144 - 1157 ακολούθησε αντιβασιλεία του Ραϋμόνδου Βερεγγάριου Δ΄ της Βαρκελώνης

Οίκος της Βαρκελώνης (συνέχεια)Επεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Ραϋμόνδος Βερεγγάριος Β΄ της Προβηγκίας
(Ramon Berenguer III de Provenza)
1157 - 1166
1135
Γιος του Βερεγγάριου Ραϋμόνδου της Προβηγκίας και της Βεατρίκης του Μελγκέιγ
Ριχέτσα των Πιάστ
Μία κόρη
1166
31 έτους
Ντους Β΄ της Προβηγκίας
(Douce II de Provence)
1166
1162
Κόρη του Ραϋμόνδου Βερεγγάριου Β΄ της Προβηγκίας και της Ριχέτσας των Πιάστ
1172
10 ετών
Αλφόνσος Α΄ της Προβηγκίας
(Αλφόνσος ο Τροβαδούρος)
(Alfonso II de Aragon)
1166 - 1173
  1157
Δεύτερος γιος του Ραϋμόνδου Βερεγγάριου Δ΄ της Βαρκελώνης και της Πετρονίλας της Αραγωνίας[4]
Σάντσα της Καστίλης
Δύο κόρες και τρεις γιοι
1196
39 ετών
Ραϋμόνδος Βερεγγάριος Γ΄ της Προβηγκίας
(Raimond-Berenger III de Provence)
1173 - 1181
  1158
Τρίτος γιος του Ραϋμόνδου Βερεγγάριου Δ΄ της Βαρκελώνης και της Πετρονίλας της Αραγωνίας
1181
23 ετών
Δολοφονήθηκε
Σάντσο της Προβηγκίας
(Sanche de Roussillon)
1181 - 1185
  1161
Τέταρτος γιος του Ραϋμόνδου Βερεγγάριου Δ΄ της Βαρκελώνης και της Πετρονίλας της Αραγωνίας
(1) Ερμεσσέντα του Ροκαβέρτι
(2) Σάντσα Νούνιεθ δε Λάρα
Ένας γιος
1223
62 ετών
Αλφόνσος Β΄ της Προβηγκίας
(Alphonse II de Provence)
1185 - 1209
  1080
Δεύτερος γιος του Αλφόνσου του Τροβαδούρου και της Σάντσας της Καστίλης
Γαρσέντα του Σαμπράν
Ένας γιος
2 Φεβρουαρίου 1209
29 ετών
Ραϋμόνδος Βερεγγάριος Δ΄ της Προβηγκίας
(Raimond-Berenger IV de Provence)
1120 - 1145
  1198
Γιος του Αλφόνσου Β΄ της Προβηγκίας και της Γαρσέντας του Σαμπράν
Βεατρίκη της Σαβοΐας
Τέσσερεις κόρες
19 Αυγούστου 1245
47 ετών
Βεατρίκη της Προβηγκίας
(Beatrice de Provence)
1245 - 1267
  1231
Τέταρτη κόρη του Ραϋμόνδου Βερεγγάριου Δ΄ της Προβηγκίας και της Βεατρίκης της Σαβοΐας
Κάρολος ο Ανδεγαυός
Δύο γιοι και τρεις κόρες
23 Σεπτεμβρίου 1267
36 ετών

Οίκος της Τουλούζης (Μαγδράβοι της Προβηγκίας και διεκδικητές)Επεξεργασία

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Αλφόνσος Ιορδάνης
(Alphonse Jourdain)
1125 - 1148
  1103
Δεύτερος γιος του Ραϋμόνδου Δ΄ της Τουλούζης και της Ελβίρας της Καστίλης
Φαϊντίβα ντ' Ουζές
Δύο γιοι και μία κόρη
Δύο νόθες κόρες
1148
45 ετών
Ραϋμόνδος Ε΄ της Τουλούζης
(Raymond V de Toulouse)
1148 - 1194
1134
Γιος του Αλφόνσου Ιορδάνη και της Βεατρίκης του Μελγκέιγ
(1) Κωνσταντία της Γαλλίας
Τρείς γιοι και μία κόρη
Μία νόθη κόρη
1194
60 ετών
Ραϋμόνδος ΣΤ΄ της Τουλούζης
(Raymond VI de Toulouse)
1194 - 1222
  27 Οκτωβρίου 1156
Πρώτος γιος του Ραϋμόνδου Ε΄ της Τουλούζης και της Κωνσταντίας των Καπετιδών
(1) Ερμεσσένντε κόμισσα τού Μελγκέιγ
(2) Βεατρίκη τού Μπεζιέ
Μία κόρη
(3) Ιωάννα της Αγγλίας
Ένας γιος και μία κόρη
(4) Κυρά της Κύπρου
(5) Ελεονώρα της Αραγωνίας, κόμισσα της Τουλούζης
2 Αυγούστου 1222
66 ετών
Ραϋμόνδος Ζ΄ της Τουλούζης
(Raymond VII de Toulouse)
1222 - 1249
  1197
Γιος του Ραϋμόνδου ΣΤ΄ της Τουλούζης και της Ιωάννας της Αγγλίας
(1) Σάντσα της Αραγωνίας, κόμισσα της Τουλούζης
Μία κόρη
(2) Μαργαρίτα των Λουζινιάν
27 Σεπτεμβρίου 1249
52 ετών
Ιωάννα Α΄ της Προβηγκίας
(Jeanne de Toulouse)
1249 - 1271
  1220
Κόρη του Ραϋμόνδου Ζ΄ της Τουλούζης και της Σάντσας της Αραγωνίας
Αλφόνσος του Πουατιέ 25 Αυγούστου 1271
51 έτους

Οίκος των Καπέτων-ΑνζούΕπεξεργασία

Με τον γάμο της Βεατρίκης της Προβηγκίας με τον Κάρολο τον Ανδεγαυό η Κομητεία της Προβηγκίας μεταβιβάστηκε στον Οίκο των Καπετιδών του Ανζού

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Κάρολος Α΄ της Νάπολης
(Charles d'Anjou)
1246 - 1285
  21 Μαρτίου 1226
μικρότερος γιος του Λουδοβίκου του Λέοντα και της Λευκής της Καστίλης
(1) Βεατρίκη της Προβηγκίας
Δυο γιοι και τρεις κόρες
(2) Μαργαρίτα της Βουργουνδίας, βασίλισσα της Σικελίας
7 Ιανουαρίου 1285
59 ετών
Κάρολος Β΄ της Νάπολης
(Κάρολος ο Χωλός)
(Carlo II di Napoli)
1285 - 1309
  1254
Πρώτος γιος του Καρόλου Α΄ του Ανδεγαυού και της Βεατρίκης της Προβηγκίας
Μαρία της Ουγγαρίας
Οκτώ γιοι και πέντε κόρες
5 Μαΐου 1309
55 ετών
Ροβέρτος της Νάπολης
(Ροβέρτος ο Σοφός)
(Roberto d'Angio)
1309 - 1343
  1277
Τρίτος γιος του Καρόλου Β΄ του Χωλού και της Μαρίας της Ουγγαρίας
(1) Γιολάντα της Αραγωνίας
Ένας γιος
(2) Σάντσα της Μαγιόρκας
Ένας νόθος γιος και δύο νόθες κόρες
16 Ιανουαρίου 1343
66 ετών
Ιωάννα Β΄ της Προβηγκίας
(Giovanna I di Napoli)
1343 - 1382
  1327
Κόρη του Καρόλου της Καλαβρίας και της Μαρίας του Βαλουά, δούκισσα της Καλαβρίας
(1) Ανδρέας της Καλαβρίας
Ένας γιος
(2) Λουδοβίκος Α΄ της Νάπολης
Δύο κόρες
(3) Ιάκωβος Δ΄ της Μαγιόρκας
(4) Όθων του Γκρουμπενχάγκεν
12 Μαΐου 1382
55 ετών
Δολοφονήθηκε
Λουδοβίκος Α΄ της Προβηγκίας
(Luigi I)
1348 - 1362
Συμβασιλεία με την Ιωάννα Α΄ της Νάπολης
  1320
Τέταρτος γιος του Φιλίππου Α΄ του Τάραντος και της Αικατερίνης Β΄ του Βαλουά
Ιωάννα Α΄ της Νάπολης
Δύο κόρες
26 Μαΐου 1362
42 ετών
Πανώλη

Οίκος των ΒαλουάΕπεξεργασία

Η βασίλισσα κληροδότησε την κομητεία της Προβηγκίας στον μακρινό της ξάδελφο Λουδοβίκο Α΄ του Ανζού δεύτερο γιο του βασιλιά της Γαλλίας Ιωάννη του Αγαθού και μέλους του Οίκου των Βαλουά.

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Λουδοβίκος Β΄ της Προβηγκίας
(Louis Ier d'Anjou)
1382 - 1384
  23 Ιουλίου 1339
Δεύτερος γιος του Ιωάννη του Αγαθού και της Μπόννης του Λουξεμβούργου
Μαρία των Μπλουά, δούκισσα του Ανζού
Δυο γιοι
20 Σεπτεμβρίου 1384
45 ετών
Λουδοβίκος Γ΄ της Προβηγκίας
(Louis II d'Anjou)
1384 - 1417
  5 Οκτωβρίου 1377
Πρώτος γιος του Λουδοβίκου Α΄ του Ανζού και της Μαρίας των Μπλουά
Γιολάντα της Αραγωνίας
Τρεις γιοι και δύο κόρες
29 Απριλίου 1417
40 ετών
Λουδοβίκος Δ΄ της Προβηγκίας
(Louis III d'Anjou)
1417 - 1434
  25 Σεπτεμβρίου 1403
Πρώτος γιος του Λουδοβίκου Β΄ του Ανζού και της Γιολάντας της Αραγωνίας
Μαργαρίτα της Σαβοΐας, δούκισσα του Ανζού 12 Νοεμβρίου 1434
31 έτους
Ελονοσία
Ρενέ της Προβηγκίας
(Ρενέ του Ανζού)
(René d'Anjou)
1434 - 1480
  16 Ιανουαρίου 1409
Δεύτερος γιος του Λουδοβίκου Β΄ του Ανζού και της Γιολάντας της Αραγωνίας
(1) Ισαβέλλα της Λωρραίνης
Πέντε γιοι και πέντε κόρες
(2) Ιωάννα του Λαβάλ
Ένας νόθος γιος και δύο νόθες κόρες
10 Ιουλίου 1480
71 έτους
Κάρολος Γ΄ της Προβηγκίας
(Charles V d'Anjou)
1480 - 1481
  1446
Γιος του Καρόλου του Μαιν και της Ισαβέλλας του Λουξεμβούργου
Ιωάννα της Λωρραίνης 10 Δεκεμβρίου 1481
35 ετών

Με τον θάνατο του ο Κάρολος Δ΄ του Ανζού κληροδότησε την κομητεία της Προβηγκίας στον Γάλλο βασιλιά Λουδοβίκο ΙΑ΄ την κομητεία της Προβηγκίας, από τότε έγινε ένας από τους τίτλους του Γαλλικού στέμματος. Ο Λουδοβίκος ΙΗ΄ της Γαλλίας χρησιμοποίησε ανεξάρτητα τον τίτλο και λεγόταν Κόμης της Προβηγκίας μέχρι τον θάνατο του ανιψιού του Λουδοβίκου ΙΖ΄ (1795) που διεκδικήθηκε ξανά από το Γαλλικό στέμμα.

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Detlev Schwennicke, Europaische Stammtafeln: Stammtafeln zur Geschichte der Europaischen Staaten, Neue Folge, Band II (Marburg, Germany: Verlag von J. A. Stargardt, 1984), Tafel 187
  2. Detlev Schwennicke, Europaische Stammtafeln: Stammtafeln zur Geschichte der Europaischen Staaten, Neue Folge, Band II (Marburg, Germany: Verlag von J. A. Stargardt, 1984), Tafel 187
  3. https://books.google.gr/books?pg=PA436&lpg=PA436&dq=gilbert+gerburge+provence&sig=N6PpyasRpJHLHwGMHGDSMepyPEU&ei=QuIMUs6JMcT4yAGQroGoAg&id=1YJEAAAAcAAJ&ots=rqmzb9S291&output=html&redir_esc=y
  4. https://books.google.gr/books?id=aEx8TJoXiAEC&pg=PA538&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false

ΠηγέςΕπεξεργασία

  • Clement, Francois. L' Art De Vérifier Les Dates Des Faits Historiques, Des Chartes, Des Chroniques, Et Autres Anciens Monumens, Depuis La Naissance De Notre-Seigneur
  • Detlev Schwennicke, Europaische Stammtafeln: Stammtafeln zur Geschichte der Europaischen Staaten, Neue Folge, Band II (Marburg, Germany: Verlag von J. A. Stargardt, 1984)

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of rulers of Provence της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).