Κατάλογος χωρών ανά μήκος ακτογραμμής

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Αυτός είναι ένας κατάλογος χωρών κατά μήκος ακτογραμμής, σε χιλιόμετρα, σύμφωνα με στοιχεία του 2005 από το World Factbook της CIA.[1] Αν δεν υπάρχει ένδειξη για ακτογραμμή σημαίνει ότι πρόκειται για περίκλειστη χώρα.

Κατάταξη Χώρα Χερσαία έκταση (τ.χλμ²) Χερσαία σύνορα (χλμ) Ακτογραμμή (χλμ) Συνολική περίμετρος (χλμ) Λόγος Ακτογραμμής / Εμβαδού (μ/χλμ²) Ποσοστό Ακτογραμμής / Περιμέτρου (%)
1 Καναδάς 9.220.970 8.893 202.080 210.973 21,915 95,8%
2 Νορβηγία Νορβηγία 324.220 2.515 83.281 85.796 256,866 97,1%
3 Ινδονησία Ινδονησία 1.826.440 2.830 54.716 57.546 29,958 95,1%
4 Ρωσία Ρωσία 16.995.800 19.917 37.653 57.570 2,215 65,4%
5 Φιλιππίνες Φιλιππίνες 298.170 - 36.289 36.289 121,706 100,0%
6 Ιαπωνία Ιαπωνία 374.744 - 29.751 29.751 79,390 100,0%
7 Αυστραλία Αυστραλία 7.617.930 - 25.760 25.760 3,381 100,0%
8 Flag of the United States.svg ΗΠΑ 9.158.960 12.219 19.924 32.143 2,175 62,0%
9 Νέα Ζηλανδία Νέα Ζηλανδία 268.680 - 15.134 15.134 56,327 92%
10 Κίνα 9.326.410 22.147 14.500 36.647 1,555 39,6%
11 Ελλάδα Ελλάδα 130.800 1.160 13.676 16.040 113,761 100%
12 Ηνωμένο Βασίλειο 241.590 360 12.429 12.789 51,447 97,2%
13 Μεξικό Μεξικό 1.923.040 4.538 9.330 13.868 4,852 67,3%
14 Ιταλία Ιταλία 294.020 1.932 7.896 9.532 25,849 79,7%
15 Βραζιλία 8.456.510 15.735 7.367 23.102 0,871 31,9%
16 Δανία Δανία 42.394 68 7.314 7.382 172,524 99,1%
17 Τουρκία Τουρκία 770.760 2.627 7.200 9.827 9,341 73,3%
18 Ινδία Ινδία 2.973.190 14.103 7.000 21.103 2,354 33,2%
19 Χιλή 748.800 6.171 6.435 12.606 8,594 51,0%
20 Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας Μικρονησία 702 - 6.112 6.112 8.706,553 100,0%
21 Κροατία Κροατία 56.414 2.197 6.104 8.032 103,432 72,6%
22 Flag of the Solomon Islands.svg Νήσοι Σολομώντα 27.540 - 5.313 5.313 192,919 100,0%
23 Flag of Papua New Guinea.svg Παπούα Νέα Γουινέα 452.860 820 5.152 5.972 11,377 86,3%
24 Αργεντινή 2.736.690 9.665 4.989 14.654 1,823 34,0%
25 Ισραήλ Ισλανδία 100.329 - 4.988 4.988 49,716 100,0%
26  Ισπανία 499.542 1.918 4.964 6.882 9,937 72,1%
27 Μαδαγασκάρη Μαδαγασκάρη 581.540 - 4.828 4.828 8,302 100,0%
28 Μαλαισία Μαλαισία 328.550 2.669 4.675 7.344 14,229 63,7%
29 Εσθονία Εσθονία 43.211 633 3.794 4.427 87,802 85,7%
30 Κούβα Κούβα 110.860 29 3.735 3.764 33,691 99,2%
31 Μπαχάμες 10.070 - 3.542 3.542 351,738 100,0%
32 Βιετνάμ Βιετνάμ 325.360 4.639 3.444 8.083 10,585 42,6%
33 Γαλλία Γαλλία 545.630 2.889 3.427 6.316 6,281 54,3%
34 Ταϊλάνδη Ταϊλάνδη 511.770 4.863 3.219 8.082 6,290 39,8%
35 Σουηδία 410.934 2.205 3.218 5.423 7,831 59,3%
36 Κολομβία Κολομβία 1.038.700 6.004 3.208 9.212 3,088 34,8%
37 Ιράν Ιράν 1.636.000 5.440 3.180 8.620 1,944 36,9%
38 Σομαλία Σομαλία 627.337 2.366 3.025 5.391 4,822 56,1%
39 Καζακστάν Καζακστάν 2.669.800 12.012 2.964 1.976 1,110 19,8%
40 Βενεζουέλα Βενεζουέλα 882.050 4.993 2.800 7.793 3,174 35,9%
41 Flag of South Africa.svg Νότια Αφρική 1.219.912 4.750 2.798 7.548 2,294 37,1%
42 Ουκρανία Ουκρανία 603.700 4.558 2.782 7.340 4,608 37,9%
43 Σαουδική Αραβία Σαουδική Αραβία 2.217.949 4.415 2.640 7.055 1,190 37,4%
44 Βανουάτου Βανουάτου 14.760 - 2.528 2.528 171,274 100,0%
45 Βόρεια Κορέα Βόρεια Κορέα 120.410 1.673 2.495 4.168 20,721 59,9%
46 Παναμάς Παναμάς 75.990 555 2.490 3.045 32,767 81,8%
47 Μοζαμβίκη Μοζαμβίκη 784.090 4.571 2.470 7.041 3,150 35,1%
48 Flag of Egypt.svg Αίγυπτος 995.450 2.689 2.450 5.139 2,461 47,7%
49 Flag of Peru.svg Περού 1.280.000 5.536 2.414 7.950 1,886 30,4%
50 Νότια Κορέα Νότια Κορέα 98.190 238 2.413 2.651 24,575 91,0%
51  Γερμανία 349.223 3.621 2.389 6.010 6,841 39,8%
52 Ισημερινός (χώρα) Ισημερινός 276.840 2.010 2.237 4.247 8,080 52,7%
53 Ερυθραία Ερυθραία 121.320 1.630 2.234 3.864 18,414 57,8%
54 Ομάν Ομάν 309.500 1.374 2.092 3.466 6,759 60,4%
55 Μυανμάρ Μιανμάρ 657.740 5.876 1.930 7.806 2,934 24,7%
56 Υεμένη Υεμένη 527.970 1.746 1.906 3.652 3,610 52,2%
57 Flag of Morocco.svg Μαρόκο 446.300 2.018 1.835 3.853 4,112 47,6%
58 Πορτογαλία 91.951 1.214 1.793 3.007 19,500 59,6%
59 Αϊτή Αϊτή 27.560 360 1.771 2.131 64,260 83,1%
60 Λιβύη Λιβύη 1.759.540 4.383 1.770 6.153 1,006 28,8%
61 Τουρκμενιστάν Τουρκμενιστάν 488.100 3.736 1.768 5.504 3,622 32,1%
62 Ανγκόλα 1.246.700 5.198 1.600 6.798 1,283 23,5%
63 Ναμίμπια Ναμίμπια 825.418 3.824 1.572 5.396 1,904 29,1%
64 Ταϊβάν Ταϊβάν 32.260 - 1.566 1.566 48,552 100,0%
65 Παλάου Παλάου 458 - 1.519 1.519 3.316,594 100,0%
66 Ιρλανδία Ιρλανδία 68.890 360 1.448 1.808 21,019 80,1%
67 Τανζανία Τανζανία 886.037 3.402 1.424 4.826 1,607 29,5%
68 Σρι Λάνκα Σρι Λάνκα 64.740 - 1.340 1.340 20,698 100,0%
69 Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 82.880 867 1.318 2.185 15,903 60,3%
70 Κόστα Ρίκα Κόστα Ρίκα 50.660 639 1.290 1.929 25,464 66,9%
71 Δομινικανή Δημοκρατία Δομινικανή Δημοκρατία 48.380 275 1.288 1.563 26,623 82,4%
72 Τυνησία Τυνησία 155.360 1.424 1.148 2.572 7,389 44,6%
73 Κιριμπάτι Κιριμπάτι 717 - 1.143 1.143 1.594,142 100,0%
74 Φίτζι Φίτζι 18.270 - 1.129 1.129 61,795 100,0%
75 Φινλανδία Φινλανδία 305.470 2.628 1.126 3.754 3,686 30,0%
76 Δυτική Σαχάρα Δυτική Σαχάρα 266.000 2.046 1.110 3.156 4,173 35,2%
77 Πακιστάν Πακιστάν 778.720 6.774 1.046 7.820 1,343 13,4%
78 Τζαμάικα Τζαμάικα 10.830 - 1.022 1.022 94,367 100.0%
79 Αλγερία Αλγερία 2.381.740 6.343 998 7.341 0,419 13,6%
80 Πράσινο Ακρωτήριo Πράσινο Ακρωτήριο 4.033 - 965 965 239,276 100,0%
81 Νικαράγουα Νικαράγουα 120.254 1.231 910 2.141 7,567 42,5%
82 Γκαμπόν Γκαμπόν 257.667 2.551 885 3.436 3,435 25,8%
83 Νιγηρία Νιγηρία 910.768 4.047 853 4.900 0,937 17,4%
84 Σουδάν Σουδάν 2.376.000 7.687 853 8.540 0,359 10,0%
85 Ονδούρα Ονδούρα 111.890 1.520 820 2.340 7,329 35,0%
86 Αζερμπαϊτζάν 86.100 2.013 800 2.813 9,292 28,4%
87 Μαυριτανία Μαυριτανία 1.030.400 5.074 754 5.828 0,732 12,9%
88 Ανατολικό Τιμόρ Ανατολικό Τιμόρ 15.007 228 706 934 47,045 75,6%
89 Ουρουγουάη Ουρουγουάη 173.620 1.564 660 2.224 3,801 29,7%
90 Κύπρος Κύπρος 9.240 - 648 648 70,130 100,0%
91 Μαλδίβες Μαλδίβες 300 - 644 644 2.146,667 100,0%
92 Μπανγκλαντές 133.910 4.246 580 4.826 4,331 12,0%
93 Λιβερία Λιβερία 96.320 1.585 579 2.164 6,011 26,8%
94 Flag of Qatar.svg Κατάρ 11.437 60 563 623 49,226 90,4%
95 Γκάνα Γκάνα 230.020 2.093 539 2.632 2,343 20,5%
96 Flag of Kenya.svg Κένυα 569.250 3.446 536 3.982 0,942 13,5%
97 Λετονία Λετονία 64.589 1.150 531 1.681 8,221 31,6%
98 Σενεγάλη Σενεγάλη 192.000 2.640 531 3.171 2,766 16,7%
99 Ακτή Ελεφαντοστού 318.000 3.110 515 3.625 1,619 14,2%
100 Κουβέιτ Κουβέιτ 17.820 462 499 961 28,002 51,9%
101 Σεϋχέλλες Σεϋχέλλες 455 - 491 491 1.079,121 100,0%
102 Πολωνία 304.465 2.888 491 3.379 1,613 14,5%
103 Γουιάνα Γουιάνα 196.850 2.462 459 2.921 2,332 15,7%
104 Ολλανδία 33.883 1.027 451 1.478 13,311 30,5%
105 Καμπότζη Καμπότζη 176.520 2.572 443 3.015 2,510 14,7%
106 Ουζμπεκιστάν Ουζμπεκιστάν 425.400 6.221 420 6.641 0,987 6,3%
107 Τόνγκα Τόνγκα 718 - 419 419 583,565 100,0%
108 Σαμόα Σαμόα 2.850 - 403 403 141,404 100,0%
109 Σιέρα Λεόνε Σιέρα Λεόνε 71.620 958 402 1.360 5,613 29,6%
110 Καμερούν 469.440 4.591 402 4.993 0,856 8,1%
111 Γουατεμάλα Γουατεμάλα 108.430 1.687 400 2.087 3,689 19,2%
112 Μπελίζ 22.800 516 386 902 16,930 42,8%
113 Σουρινάμ Σουρινάμ 161.470 1.707 386 2.093 2,391 18,4%
114 Νήσοι Μάρσαλ Νήσοι Μάρσαλ 181 - 370 370 2.043,023 100,0%
115 Flag of Trinidad and Tobago.svg Τρίνινταντ και Tομπάγκο 5.128 - 362 362 70,593 100,0%
116 Αλβανία 27.398 720 362 1.082 13,213 33,5%
117 Βουλγαρία 110.550 1.808 354 2.162 3,202 16,4%
118 Γουινέα-Μπισσάου Γουινέα-Μπισσάου 28.000 724 350 1.074 12,500 32,6%
119 Κομόρες Κομόρες 2.170 - 340 340 156,682 100,0%
120 Γουινέα Γουινέα 245.857 3.399 320 3.719 1,302 8,6%
121 Τζιμπουτί Τζιμπουτί 21.980 506 314 820 14,286 38,3%
122 Γεωργία Γεωργία 69.700 1.461 310 1.771 4,448 17,5%
123 Ελ Σαλβαδόρ Ελ Σαλβαδόρ 20.720 545 307 852 14,817 36,0%
124 Ισημερινή Γουινέα Ισημερινή Γουινέα 28.051 539 296 835 10,552 35,4%
125 Ισραήλ Ισραήλ 20.330 1.017 273 1.290 13,428 21,2%
126 Λίβανος Λίβανος 10.280 454 225 679 21,887 33,1%
127 Flag of Romania.svg Ρουμανία 230.340 2.508 225 2.733 0,977 8,2%
128 Σάο Τομέ και Πρίνσιπε Σάο Τομέ και Πρίνσιπε 1.001 - 209 209 208,791 100,0%
129 🇲🇪 Μαυροβούνιο 102.136 2.246 199 2.445 1,948 8,1%
130 Σιγκαπούρη Σιγκαπούρη 638 - 193 193 302,745 100,0%
131 Συρία Συρία 184.050 2.253 193 2.446 1,049 7,9%
132 Flag of Mauritius.svg Μαυρίκιος 2.030 - 177 177 87,192 100,0%
133 Κογκό Δημοκρατία του Κονγκό 341.500 5.504 169 5.673 0,495 3,0%
134 Μπαχρέιν 620 - 161 161 259,677 100,0%
135 Μπρουνέι 5.270 381 161 542 30,550 29,7%
136 Αγία Λουκία Αγία Λουκία 610 - 158 158 259,016 100,0%
137 Αντίγκουα και Μπαρμπούντα 442 - 153 153 346,154 100,0%
138 Ντομίνικα Δομινίκα 754 - 148 148 196,286 100,0%
139 Μάλτα Μάλτα 316 - 140 140 443,038 100,0%
140 Άγιος Χριστόφορος και Νέβις Άγιος Χριστόφορος και Νέβις 261 - 135 135 517,241 100,0%
141 Γρενάδα Γρενάδα 340 - 121 121 355,882 100,0%
142 Μπενίν 110.620 1.989 121 2.110 1,094 5,7%
Νήσοι Κουκ Νήσοι Κουκ 240 - 120 120 500,000 100,0%
143 Λιθουανία Λιθουανία 65.200 1.273 99 1.372 1,518 7,2%
144 Μπαρμπάντος 430 - 97 97 225,581 100,0%
145 Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες 389 - 84 84 215,938 100,0%
146 Γκάμπια Γκάμπια 10.000 740 80 820 8,000 9,8%
147 Βέλγιο 30.278 1.379 66 1.446 2,196 4,6%
Νιούε Νιούε 260 - 64 64 246,154 100,0%
148 Ιράκ Ιράκ 432.162 3.631 58 3,689 0,134 1,6%
149 Τόγκο Τόγκο 54.385 1.647 56 1.703 1,030 3,3%
150 Σλοβενία Σλοβενία 20.253 1.334 47 1.381 2,301 3,4%
151 Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό 2.267.600 10.744 37 10.781 0,016 0,3%
152 Flag of Nauru.svg Ναουρού 21 - 30 30 1.428,571 100,0%
153 Flag of Jordan.svg Ιορδανία 88.884 1.619 26 1.645 0,293 1,6%
154 Τουβαλού Τουβαλού 26 - 24 24 923,077 100,0%
155 Βοσνία και Ερζεγοβίνη 51.129 1.459 20 1.479 0,391 1,4%
156 Μονακό Μονακό 2 4 4 9 2.102,564 48,2%
157 Flag of the Taliban.svg Αφγανιστάν 647.500 5.529 - 5.529 - 0,0%
158 Ανδόρρα 468 120 - 120 - 0,0%
159 Αρμενία 28.400 1.254 - 1.254 - 0,0%
160 Αυστρία 82.738 2.562 - 2.562 - 0,0%
161 Μπουρούντι 25.650 974 - 974 - 0,0%
162 Μπουρκίνα Φάσο 273.800 3.192 - 3.192 - 0,0%
163 Μπουτάν 47.000 1.075 - 1.075 - 0,0%
164 Λευκορωσία 207.600 3.098 - 3.098 - 0,0%
165 Βολιβία 1.084.390 6.743 - 6.743 - 0,0%
166 Μποτσουάνα 585.370 4.013 - 4.013 - 0,0%
167 Κεντροαφρικανική Δημοκρατία 622.984 5.203 - 5.203 - 0,0%
168 Τσαντ Τσαντ 1.259.200 5.968 - 5.968 - 0,0%
169 Τσεχία Τσεχία 77.276 1.881 - 1.881 - 0,0%
170 Flag of Ethiopia.svg Αιθιοπία 1.119.683 5.311 - 5.311 - 0,0%
171 Ουγγαρία Ουγγαρία 92.340 2.009 - 2.009 - 0,0%
172 Κιργιζιστάν Κιργιζία 191.300 3.878 - 3.878 - 0,0%
173 Λάος Λάος 230.800 5.083 - 5.083 - 0,0%
174 Λεσότο Λεσότο 30.355 909 - 909 - 0,0%
175 Λίχτενσταϊν Λίχτενσταϊν 160 76 - 76 - 0,0%
176 Λουξεμβούργο Λουξεμβούργο 2.586 359 - 359 - 0,0%
177 Μαλάουι Μαλάουι 94.080 2.881 - 2.881 - 0,0%
178 Μολδαβία Μολδαβία 33.371 1.389 - 1.389 - 0,0%
179 Μογγολία Μογγολία 1.565.000 8.114 - 8.114 - 0,0%
180 Βόρεια Μακεδονία Βόρεια Μακεδονία 24.856 748 - 748 - 0,0%
181 Flag of Mali.svg Μάλι 1.220.000 7.243 - 7.243 - 0,0%
182 Νεπάλ Νεπάλ 136.800 2.926 - 2.926 - 0,0%
183 Νίγηρας Νίγηρας 1.266.700 5.697 - 5.697 - 0,0%
184 Παραγουάη Παραγουάη 397.300 3.920 - 3.920 - 0,0%
185 Ρουάντα Ρουάντα 24.948 893 - 893 - 0,0%
186 Άγιος Μαρίνος Άγιος Μαρίνος 61 39 - 39 - 0,0%
187 Ελβετία 39.770 1.852 - 1.852 - 0,0%
188 🇷🇸 Σερβία
189 Σλοβακία Σλοβακία 48.800


1.355 - 1.355 - 0,0%
190 Εσουατίνι Εσουατίνι 17.203 535 - 535 - 0,0%
191 Τατζικιστάν Τατζικιστάν 142.700 3.651 - 3.651 - 0,0%
192 Ουγκάντα Ουγκάντα 199.710 2.698 - 2.698 - 0,0%
193 Ζάμπια Ζάμπια 740.724 5.664 - 5.664 - 0,0%
194 Ζιμπάμπουε Ζιμπάμπουε 386.670 3.066 - 3.066 - 0,0%
195 Βατικανό Βατικανό 1 3 - 3 - 0.0%

Δείτε επίσηςΕπεξεργασία

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία