Άνοιγμα κυρίου μενού

Κατάλογος χωρών κατά δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης (2008)

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Αυτός είναι ένας κατάλογος των χωρών του κόσμου κατά την κατάταξή τους στην Έκθεση για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη (Human Development Report) του 2008 με βάση στα στοιχεία του 2006.

Ο Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης (Human Development Index, HDI) αποτελεί μέτρο σύγκρισης του προσδόκιμου ηλικίας, του αλφαβητισμού, της εκπαίδευσης και της ποιότητας ζωής ανά τον κόσμο. Με βάση αυτόν το Δείκτη, γίνεται χαρακτηρισμός μιας χώρας σε υπανάπτυκτη ή αναπτυσσόμενη ή αναπτυγμένη.

Ο δείκτης ξεκίνησε να μετράται για πρώτη χρονιά το 1990 από τον Πακιστανό οικονομολόγο Μαχμπούμπ ουλ Χακ. Οι χώρες (σχεδόν όλα τα Μέλη του ΟΗΕ και μερικά ειδικά εδάφη) διαιρούνται σε τρεις κύριες κατηγορίες με βάση το Δείκτη HDI: Με Υψηλή, Με Μέση και Με χαμηλή ανθρώπινη ανάπτυξη.

Η τελευταία έκθεση δημοσιεύτηκε το 2007, ωστόσο το 2008 η κατάταξη των χωρών αναθεωρήθηκε. Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία δημοσιεύτηκαν στις 18 Δεκεμβρίου του 2008[1]. Περιλαμβάνει συνολικά 179 χώρες (μεταξύ των οποίων 177 από τις 192 συνολικά χώρες που είναι μέλη του ΟΗΕ), το Χονγκ Κονγκ, τα Παλαιστινιακά εδάφη και τη Δημοκρατία της Κίνας. Πρώτη στον κατάλογο των χωρών είναι η Ισλανδία και τελευταία η Σιέρα Λεόνε.

Πίνακας περιεχομένων

Πλήρης κατάλογος χωρώνΕπεξεργασία

  •   = αύξηση με βάση τα στοιχεία του 2006 (δημοσιεύτηκαν το 2008) - σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2004 (δημοσιεύτηκαν το 2006).
  •   = στοιχεία του 2006 (δημοσιευμένα το 2008) που παρέμειναν ίδια με τα στοιχεία του 2005 (δημοσιεύτηκαν το 2007).
  •   = μείωση με βάση στα στοιχεία του 2006 (δημοσιευμένα το 2008) - σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2005 (δημοσιεύτηκαν το 2007).

  Υψηλή ανάπτυξηΕπεξεργασία

  Μεσαία ανάπτυξηΕπεξεργασία

  Χαμηλή ανάπτυξηΕπεξεργασία

Μη συμπεριλαμβανόμενα στον κατάλογοΕπεξεργασία

Κράτη μέλη του ΟΗΕ (πιο πρόσφατα στοιχεία του UNDP)Επεξεργασία

Μη μέλη του ΟΗΕ (δεν υπολογίζονται από το UNDP)Επεξεργασία

Κατάλογος χωρών ανά ηπείρουςΕπεξεργασία

ΑμερικήΕπεξεργασία

Ασία & ΩκεανίαΕπεξεργασία

ΑφρικήΕπεξεργασία

ΕυρώπηΕπεξεργασία

HDI ανά περιοχές και ομάδεςΕπεξεργασία

Σημειώσεις και παραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Media Centre | News | Human Development Reports (HDR) | United Nations Development Programme (UNDP)
  2. Συμπεριλαμβάνει πληροφορίες για την επικράτεια της Κίνας, εξαιρούνται το Χονγκ Κονγκ (κατατάσσεται αυτόνομο) και το Μακάο, όπως επίσης η Δημοκρατία της Κίνας.
  3. Human Development Report 1998.
  4. Human Development Report 2000.
  5. Human Development Report 2007/2008.
  6. Afghanistan Human Development Report 2007, Centre for Policy and Human Development, Kabul University & United Nations Development Programme. Τελευταία φορά που συμπεριλήφθηκε το Αφγανιστάν σε HDI ήταν στην έκθεση του 1996 (με στοιχεία για το 1993).
  7. Human Development Report: Somalia - 2001. Τελευταία φορά που συμπεριλήφθηκε η Σομαλία σε HDI ήταν στην έκθεση του 1996 (με στοιχεία για το 1993).
  8. Puerto Rico (United States)
  9. Οι υπολογισμοί του Δείκτη προέρχονται από στοιχεία του 2005 που υπολόγισε η κυβέρνηση στο 0.932 με βάση: προσδόκιμο ζωής στα 77,4 χρόνια, αλφαβητισμό στο 97,3% και κατά κεφαλήν ΑΕΠ (σε αγοραστική δύναμη) σε Δολάρια ΗΠΑ ύψους 28.552. Αν συμπεριλαμβανόταν στον κατάλογο των Ηνωμένων Εθνών, θα ήταν 23η.«National Statistics, R.O.C. (Taiwan)» (PDF) (στα στα κινέζικα). Directorate General of Budget, Accounting and Statistics, Executive Yuan, R.O.C. 2006. Ανακτήθηκε στις 24-02-2008.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
  10. 10,0 10,1 10,2 10,3 10,4 «Les défis de la croissance calédonienne, on page 13» (PDF) (στα Γαλλικά). CEROM - INSEE. Ανακτήθηκε στις 10-12-2008.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
  11. Greenland (Denmark)
  12. Η κυβέρνηση του Μακάο υπολόγισε το δικό της Δείκτη με στοιχεία του 2004 ως 0,909. Αν συμπεριλαμβανόταν στον κατάλογο των Ηνωμένων Εθνών, θα ήταν 28ο. «2006 Macao in Figures» (στα English). Statistics and Census Service, Macau SAR. 2006. Ανακτήθηκε στις 02-11-2006.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
  13. «L'INDICE DE DÉVELOPPEMENT HUMAIN : UNE ÉVALUATION POUR LA RÉUNION» (PDF) (στα Γαλλικά). Laboratoire d’Economie Appliquée au Développement (LEAD) Université du Sud Toulon-Var. Ανακτήθηκε στις 210-12-2008.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία