Τζαλ Φιλμ

εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών

Η Τζαλ Φιλμ ήταν μια ελληνική εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1949 από τον σκηνοθέτη Τζανή Αλιφέρη. Η εταιρεία παρήγαγε συνολικά 16 ταινίες μέχρι το 1963[1] εκ των οποίων 11 από αυτές τις σκηνοθέτησε ο Τζανής Αλιφέρης. Η ταινία «Ο τρελλάρας» (1963) υπήρξε η πιο εμπορική επιτυχία της Τζαλ Φιλμ η οποία έκοψε συνολικά 212.009 εισητήρια.

ΠαραγωγήΕπεξεργασία

Στον παράκατω πίνακα αναφέρονται το έτος παραγωγής, ο τίτλος της ταινίας, ο σκηνοθέτης ,η θέση στο box office και τέλος ο αριθμός εισητηρίων που έκοψε η κάθε ταινία κατά την διάρκεια της κυκλοφορίας της στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Φιλμογραφία
Έτος Τίτλος Σκηνοθεσία Θέση Εισητήρια
1949 Γκρεμισμένα όνειρα Ιάσων Βροντάκης 21η (21) 5.157
1952 Ένας αλήτης με καρδιά Τζανής Αλιφέρης 15η (22) 19.581
1954 Γκολ στον έρωτα Τζανής Αλιφέρης 6η (21) 60.828
1957 Της νύχτας τα καμώματα Αλέκος Σακελλάριος 13η (30) 27.474
1958 Αδέκαροι ερωτευμένοι Τζανής Αλιφέρης 27η (31) 5.994
Τέσσερις νύφες και ένας γαμπρός Τζανής Αλιφέρης 18η (51) 29.371
1959 Ο Αλή πασάς και η κυρά Φροσύνη Στέφανος Στρατηγός 16η (51) 32.201
Ο μαγκούφης Τζανής Αλιφέρης 27η (68) 25.485
Το παραστράτημα μιας αθώας Κώστας Ανδρίτσος 22η (51) 19.588
1960 Έγκλημα στο Κολωνάκι Τζανής Αλιφέρης 9η (52) 68.097
Τσακιτζής, ο προστάτης των φτωχών Κώστας Ανδρίτσος 37η (58) 14.426
Χίλιες παρά μια νύχτες Τζανής Αλιφέρης 26η (52) 29.070
1961 Το Παιδί του Δρόμου Τζανής Αλιφέρης 48η (58) 9.543
1963 Αστέρια στο βούρκο Τζανής Αλιφέρης 23η (82) 29.756
Η Μικρή Ζητιάνα Τζανής Αλιφέρης 43η (92) 114.400
Ο τρελλάρας Τζανής Αλιφέρης 21η (92) 212.232

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. «Κατάλογος ταινιών της Τζαλ Φιλμ» (στα Αγγλικά). imdb.com. Ανακτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2020.