Κατάλογος χωρών κατά δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης (2014)

Παγκόσμιος χάρτης της κατάταξης των χωρών με βάση τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης του 2013 (βασισμένος σε δεδομένα του 2013, δημοσιεύτηκε στις 24 Ιουλίου 2014).
  0.900 και άνω
  0.850–0.899
  0.800–0.849
  0.750–0.799
  0.700–0.749
  0.650–0.699
  0.600–0.649
  0.550–0.599
  0.500–0.549
  0.450–0.499
  0.400–0.449
  0.350–0.399
  0.349 και κάτω
  Μη διαθέσιμα στοιχεία
Παγκόσμιος χάρτης που δείχνει το δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης ανά χώρα (με βάση στοιχεία του 2013, δημοσιεύτηκε στις 24 Ιουλίου 2014)
  Πολύ υψηλή
  Υψηλή
  Μεσαία
  Χαμηλή
  Μη διαθέσιμα στοιχεία

Παρατίθεται ένας κατάλογος χωρών του κόσμου με βάση τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης όπως συμπεριλήφθηκε στην έκθεση για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Δημοσιοποιήθηκε στις 24 Ιουλίου 2014 και δημιουργήθηκε με βάση τις εκτιμήσεις για το έτος 2013. Καλύπτει 185 χώρες που είναι μέλη των Ηνωμένων Εθνών (επί συνόλου 193), μαζί με το Χονγκ Κονγκ (της Κίνας) και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.[1] Εξαιτίας της έλλειψης δεδομένων, δεν συμπεριλαμβάνονται 8 κράτη-μέλη του ΟΗΕ.

Ο Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης (ΔΑΑ), (Αγγλ. Human Development Index, HDI) αποτελεί μέτρο σύγκρισης του προσδόκιμου ηλικίας, του αλφαβητισμού, της εκπαίδευσης και της ποιότητας ζωής ανά τον κόσμο. Με βάση αυτόν το Δείκτη, γίνεται χαρακτηρισμός μιας χώρας σε υπανάπτυκτη ή αναπτυσσόμενη ή αναπτυγμένη και επίσης για να μετρήσει την επίδραση των οικονομικών πολιτικών στην ποιότητα ζωής.

Oι χώρες κατατάσσονται ανά τέσσερις κατηγορίες (με πολύ υψηλή - αναπτυγμένες χώρες-, υψηλή, μεσαία και χαμηλή ανάπτυξη).

ΚατάταξηΕπεξεργασία

  • Ο αριθμός στις παρενθέσεις αφορά το νούμερο των θέσεων που η χώρα έχει ανεβεί ή κατεβεί σε σχέση με τους αναθεωρημένους υπολογισμούς για το 2013.

Πλήρης κατάλογος χωρώνΕπεξεργασία

Πολύ υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξηΕπεξεργασία

Υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξηΕπεξεργασία

Μεσαία ανθρώπινη ανάπτυξηΕπεξεργασία

Χαμηλή ανθρώπινη ανάπτυξηΕπεξεργασία

Χώρες που λείπουν από την τελευταία έκθεσηΕπεξεργασία

ΣημειώσειςΕπεξεργασία

  1. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν αναγνωρίζουν την Ταϊβάν ως κυρίαρχο κράτος. Η έκθεση του ΔΑΑ δεν περιλαμβάνει την Ταϊβάν ως μέρος της Κίνας κατά τον υπολογισμό των στοιχείων για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. (δείτε [4]). Η κυβέρνηση της Ταϊβάν υπολόγισε τον ΔΑΑ της σε 0.882, με βάση τη νέα μεθοδολογία του 2010 από το UNDP.[5]

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 1,14 1,15 1,16 1,17 1,18 1,19 1,20 1,21 1,22 1,23 1,24 «Human Development Report 2014 – "Sustaining Human Progress: Reducing Vulnerabilities and Building Resilience"». HDRO (Human Development Report Office) United Nations Development Programme. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2014. 
  2. «HDI - Syria» (PDF). 
  3. 3,00 3,01 3,02 3,03 3,04 3,05 3,06 3,07 3,08 3,09 3,10 3,11 3,12 3,13 3,14 3,15 3,16 3,17 3,18 3,19 3,20 3,21 3,22 3,23 3,24 3,25 3,26 3,27 3,28 3,29 3,30 3,31 3,32 3,33 3,34 3,35 3,36 3,37 3,38 3,39 Filling Gaps in the Human Development Index Αρχειοθετήθηκε 2011-10-05 στο Wayback Machine., United Nations ESCAP, February 2009
  4. http://hdr.undp.org/en/media/HDR_2010_EN_Readers_reprint.pdf
  5. «2011中華民國人類發展指數 (HDI)» (PDF) (στα Κινεζικά). Directorate General of Budget, Accounting and Statistics, Executive Yuan, R.O.C. 2011. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2011. 
  6. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν υπολογίζουν τον HDI του Μακάο. Η κυβέρνηση του Μακάο υπολογίζει το δικό της HDI.Macau in Figures, 2013
  7. «Human Development Report - Kosovo 2012» (PDF). UNDP. 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 27 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία