Κατάλογος νομισμάτων των χωρών του κόσμου

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Ακολουθεί ένας αλφαβητικός κατάλογος με τα νομίσματα που είναι σε κυκλοφορία ανά τον κόσμο.

Κυρίαρχα κράτηΕπεξεργασία

Κυρίαρχο κράτος Νόμισμα Σύμβολο Κωδικός ISO Υποδιαίρεση Αριθμός υποδιαιρέσεων
  Αγία Λουκία Δολάριο Ανατολικής Καραϊβικής $ XCD λεπτό (cent) 100
  Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες Δολάριο Ανατολικής Καραϊβικής $ XCD λεπτό (cent) 100
  Άγιος Θωμάς και Πρίγκιπας Ντόμπρα Db STN Céntimo 100
  Άγιος Μαρίνος Ευρώ EUR λεπτό (cent) 100
  Άγιος Χριστόφορος και Νέβις Δολάριο Ανατολικής Καραϊβικής $ XCD λεπτό (cent) 100
  Ανγκόλα Κουάνζα Kz AOA σεντίμο (cêntimo) 100
  Αζερμπαϊτζάν Μανάτ του Αζερμπαϊτζάν man. και ман. AZN καπίκι (Qəpik) 100
  Αίγυπτος Λίρα Αιγύπτου £ και ج.م EGP πιάστρα (piastre) 100
  Αιθιοπία Μπιρ Br ETB λεπτό (cent) 100
  Αϊτή Γκουρντ G HTG λεπτό (cent) 100
  Ακτή Ελεφαντοστού Φράγκο CFA Δυτικής Αφρικής Fr XOF λεπτό (cent) 100
  Αλβανία Λεκ L ALL κιντάρ 100
  Αλγερία Δηνάριο της Αλγερίας د.ج DZD να σαντίμ (santeem) 100
  Ανατολικό Τιμόρ Δολάριο ΗΠΑ[1][2] $ USD λεπτό (cent) 100
  Ανδόρρα Ευρώ EUR λεπτό (cent) 100
  Αντίγκουα και Μπαρμπούντα Δολάριο Ανατολικής Καραϊβικής $ XCD λεπτό (cent) 100
  Αργεντινή Πέσο Αργεντινής $ ARS σεντάβο (centavo) 100
  Αρμενία Ντραμ դր. AMD λούμα 100
  Αυστραλία Δολάριο Αυστραλίας $ AUD λεπτό (cent) 100
  Αυστρία Ευρώ EUR λεπτό (cent) 100
  Αφγανιστάν Αφγάνι ؋ AFN πουλ 100
  Βανουάτου Βάτου VT VUV λεπτό (cent) 100
  Βατικανό Ευρώ EUR λεπτό (cent) 100
  Βέλγιο Ευρώ EUR λεπτό (cent) 100
  Βενεζουέλα Μπολίβαρ Ντιχιτάλ Bs VED σέντιμο 100
  Βιετνάμ Ντονγκ VND Χάο[3] 10
  Βολιβία Μπολιβιάνο b$ BOB λεπτό (cent) 100
  Βόρεια Κορέα Γουόν Βόρειας Κορέας KPW Jeon 100
  Βόρεια Μακεδονία Δηνάριο Βόρειας Μακεδονίας ден MKD Deni 100
  Βοσνία και Ερζεγοβίνη Μετατρέψιμο μάρκο Βοσνίας και Ερζεγοβίνης KM και КМ BAM Feninga 100
  Βουλγαρία Λεβ лв BGN Stotinki 100
  Βραζιλία Ρεάλ Βραζιλίας R$ BRL σεντάβο (centavo) 100
  Γαλλία Ευρώ EUR λεπτό (cent) 100
  Γερμανία Ευρώ EUR λεπτό (cent) 100
  Γεωργία Λάρι GEL Τέτρι 100
  Γκάμπια Νταλάζι (Dalasi) D GMD μπούτουτ (butut) 100
  Γκαμπόν Φράγκο CFA Κεντρικής Αφρικής Fr XAF Σαντίμ (centime) 100
  Γκάνα Σέντι της Γκάνας GHC Pesewa 100
  Γουατεμάλα Κετσάλ Q GTQ σεντάβο (centavo) 100
  Γουιάνα Δολάριο Γουιάνας $ GYD λεπτό (cent) 100
  Γουινέα Φράγκο Γουινέας Fr GNF Σαντίμ (centime) 100
  Γουινέα-Μπισσάου Φράγκο CFA Δυτικής Αφρικής Fr XOF Σαντίμ (centime) 100
  Γρενάδα Δολάριο Ανατολικής Καραϊβικής $ XCD λεπτό (cent) 100
  Δανία Κορόνα Δανίας kr DKK Øre 100
  Δημοκρατία του Κονγκό Nouveau Likuta NK Σαντίμ (centime) 100
  Δομινίκα Δολάριο Ανατολικής Καραϊβικής $ XCD λεπτό (cent) 100
  Δομινικανή Δημοκρατία Πέσο Δομινικανής Δημοκρατίας $ DOP σεντάβο (centavo) 100
  Ελ Σαλβαδόρ Δολάριο ΗΠΑ Bitcoin, Δολάριο ΗΠΑ BTC, USD satoshi, σεντ (cent) 100
  Ελβετία Ελβετικό Φράγκο S₣ CHF Rappen[4] 100
  Ελλάδα Ευρώ EUR λεπτό (cent) 100
  Ερυθραία Νάκφα Nfk ERN λεπτό (cent) 100
  Εσθονία Ευρώ EUR λεπτό (cent) 100
  Εσουατίνι Λιλανγκένι L SZL λεπτό (cent) 100
  Ζάμπια Κουάτσα της Ζάμπιας ZK ZMK Ngwee 100
  Ζιμπάμπουε RTGS Dollar $ ZWD λεπτό (cent) 100
  Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Ντιρχάμ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων د.إ AED Fils 100
  Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής Δολάριο ΗΠΑ $ USD λεπτό (cent)[5] 100
  Ηνωμένο Βασίλειο Στερλίνα £ GBP Πένα (penny) 100
  Ιαπωνία Γιέν ¥ JPY Sen 100
  Ινδία Ρουπία Ινδίας[6] INR Paisa 100
  Ινδονησία Ρουπία Ινδονησίας IDR Sen 100
  Ιορδανία Ιορδανικό δηνάριο د.ا JOD Piaster[7] 100
  Ιράκ Δηνάριο του Ιράκ ع.د IQD Fils 1,000
  Ιράν Ριάλ του Ιράν ريال IRR Dinar 100
  Ιρλανδία Ευρώ EUR λεπτό (cent) 100
  Ισημερινή Γουινέα Φράγκο CFA Κεντρικής Αφρικής Fr XAF Σαντίμ (centime) 100
  Ισημερινός Δολάριο ΗΠΑ $ USD λεπτό (cent) 100
  Ισλανδία Κορόνα Ισλανδίας (króna) kr ISK Aur 100
  Ισπανία Ευρώ EUR λεπτό (cent) 100
  Ισραήλ νέο σέκελ ILS νέο agora 100
  Ιταλία Ευρώ EUR λεπτό (cent) 100
  Καζακστάν Τένγκε T KZT Tiyin 100
  Καμερούν Φράγκο CFA Fr XAF Σαντίμ (centime) 100
  Καμπότζη Ριέλ Καμπότζης KHR Sen 100
  Καναδάς Δολάριο Καναδά $ CAD λεπτό (cent) 100
  Κατάρ Ριγιάλ του Κατάρ ر.ق QAR Dirham 100
  Κεντροαφρικανική Δημοκρατία Φράγκο CFA Κεντρικής Αφρικής Fr XAF Σαντίμ (centime) 100
  Κένυα Σελίνι Κένυας S KES λεπτό (cent) 100
  Κίνα Γιουάν | 元 και 圆 CNY Jiao[8] 10
  Κιργιστάν Σομ της Κιργιζίας сом KGS Tyyn 100
  Κιριμπάτι Δολάριο Αυστραλίας $ AUD λεπτό (cent) 100
  Κολομβία Πέσο Κολομβίας $ COP σεντάβο (centavo) 100
  Κομόρες Φράγκο Κομόρων Fr KMF Σαντίμ (centime) 100
  Κόστα Ρίκα Κολόν CRC Céntimo 100
  Κούβα Μετατρέψιμο πέσο Κούβας $ CUC σεντάβο (centavo) 100
Πέσος Κούβας $ CUP σεντάβο (centavo) 100
  Κουβέιτ Δηνάριο του Κουβέιτ د.ك KWD Fils 1,000
  Κροατία Κούνα kn HRK Lipa 100
  Κύπρος Ευρώ EUR λεπτό (cent) 100
  Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό Φράγκο του Κονγκό Fr CDF Σαντίμ (centime) 100
  Λάος Κιπ LAK At 100
  Λεσότο Λότι[9] L LSL Lisente 100
  Λετονία Ευρώ EUR λεπτό (cent) 100
  Λευκορωσία Ρούβλι Λευκορωσίας р. BYΝ καπίκι (Kapiejka) 100
  Λίβανος Λίρα Λιβάνου £ και ل.ل LBP Πιάστρες 100
  Λιβερία Δολάριο Λιβερίας $ LRD λεπτό (cent) 100
  Λιβύη Δηνάριο Λιβύης ل.د LYD Ντιρχάμ 1000
  Λιθουανία Ευρώ EUR λεπτό (cent) 100
  Λίχτενσταϊν Ελβετικό Φράγκο S₣ CHF Rappen 100
  Λουξεμβούργο Ευρώ EUR λεπτό (cent) 100
  Μαδαγασκάρη Αριάρι[10] MGA Iraimbilanja 5
  Μαλαισία Ρινγκίτ RM MYR Σεν (Sen) 100
  Μαλάουι Κουάτσα του Μαλάουι MK MWK Tambala 100
  Μαλδίβες Ρουφίγια ރ. MVR Laari 100
  Μάλι Φράγκο CFA Δυτικής Αφρικής Fr XOF Σαντίμ (centime) 100
  Μάλτα Ευρώ EUR λεπτό (cent) 100
  Μαρόκο Ντιρχάμ Μαρόκου د.م. MAD Σαντιμά (santimat) 100
  Μαυρίκιος Ρουπία Μαυρίκιου MUR λεπτό (cent) 100
  Μαυριτανία Ουγκίγια[10] UM MRU Khoums 5
  Μαυροβούνιο Ευρώ EUR λεπτό (cent) 100
  Μεξικό Πέσο Μεξικού $ MXN σεντάβο (centavo) 100
  Μογγολία Τουγκρίκ MNT Mongo 100
  Μοζαμβίκη Μετικάλ MTn MZN σεντάβο (centavo) 100
  Μολδαβία Μολδαβικό Λέου L MDL μπάνι (Ban) 100
  Μονακό Ευρώ EUR λεπτό (cent) 100
  Μπανγκλαντές Τάκα ৲ και ৳ BDT Paisa 100
  Μπαρμπάντος Δολάριο των Μπαρμπάντος $ BBD λεπτό (cent) 100
  Μπαχάμες Δολάριο Μπαχαμών , δολάριο Sand (εναλλακτικά, από το 2020) $ BSD λεπτό (cent) 100
  Μπαχρέιν Δηνάριο του Μπαχρέιν ب.د BHD Fils 1.000
  Μπελίζ Δολάριο Μπελίζ $ BZD λεπτό (cent) 100
  Μπενίν Φράγκο CFA BCEAO Fr XOF Σαντίμ (centime) 100
  Μποτσουάνα Πούλα P BWP Thebe 100
  Μπουρκίνα Φάσο Φράγκο CFA BCEAO Fr XOF Σαντίμ (centime) 100
  Μπουρούντι Φράγκο του Μπουρούντι Fr BIF Σαντίμ (centime) 100
  Μπουτάν Νγκούλντρουμ Nu BTN Chertrum 100
  Μιανμάρ Κυάτ Μιανμάρ $ BND λεπτό (cent) 100
  Ναμίμπια Δολάριο Ναμίμπιας $ NAD λεπτό (cent) 100
  Ναούρου Δολάριο Αυστραλίας $ AUD λεπτό (cent) 100
  Νέα Ζηλανδία Δολάριο Νέας Ζηλανδίας $ NZD λεπτό (cent) 100
  Νεπάλ Ρουπία του Νεπάλ (rupee) NPR Paisa 100
  Νήσοι Μάρσαλ Δολάριο ΗΠΑ $ USD λεπτό (cent) 100
  Νήσοι Σολομώντα Δολάριο των Νήσων του Σολομώντα $ SBD λεπτό (cent) 100
  Νίγηρας Φράγκο CFA BCEAO Fr XOF Σαντίμ (centime) 100
  Νιγηρία Νάιρα, eNaira (ψηφιακή μορφή, από το 2021) NGN Kobo 100
  Νικαράγουα Χρυσό κόρντομπα της Νικαράγουας $ NIO σεντάβο (centavo) 100
  Νορβηγία Κορόνα Νορβηγίας (krone) kr NOK Øre 100
  Νότια Αφρική Ραντ Νότιας Αφρικής R ZAR λεπτό (cent) 100
  Νότια Κορέα Γουόν Νότιας Κορέας KRW Jeon 100
  Νότιο Σουδάν Λίρα Νοτίου Σουδάν £ SSP πιάστρα 20 100
  Ολλανδία Ευρώ EUR λεπτό (cent) 100
  Ομάν Ριάλ του Ομάν ر.ع. OMR Baiza 1,000
  Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας Δολάριο ΗΠΑ $ USD λεπτό (cent) 100
  Ονδούρα Λεμπίρα L HNL σεντάβο (centavo) 100
  Ουγγαρία Φιορίνι Ουγγαρίας Ft HUF Fillér 100
  Ουγκάντα Σελίνι Ουγκάντας Ush UGX λεπτό (cent) 100
  Ουζμπεκιστάν Σομ του Ουζμπεκιστάν su’m και сўм UZS Tiyin 100
  Ουκρανία Γρίβνα Ουκρανίας UAH καπίκι (Kopiyka) 100
  Ουρουγουάη Πέσο Ουρουγουάης $ UYU Centésimo 100
  Πακιστάν Ρουπία του Πακιστάν (rupee) PKR Paisa 100
  Παλάου Δολάριο ΗΠΑ $ USD λεπτό (cent) 100
  Παναμάς Μπαλμπόα Παναμά B/. PAB Centesimo 100
  Παπούα Νέα Γουινέα Κίνα Παπούα-Νέας Γουινέας K PGK Toea 100
  Παραγουάη Γκουαρανί PYG Centesimo 100
  Περού Σολ Περού (sol) S/. PEN Céntimo 100
  Πολωνία Ζλότι PLN γρόσι (Grosz) 100
  Πορτογαλία Ευρώ EUR λεπτό (cent) 100
  Πράσινο Ακρωτήριο Εσκούδο Πρασίνου Ακρωτηρίου Esc CVE σεντάβο (centavo) 100
  Ρουάντα Φράγκο της Ρουάντα Fr RWF Σαντίμ (centime) 100
  Ρουμανία Λέου Ρουμανίας RON μπάνι (ban) 100
  Ρωσία Ρούβλι Ρωσίας RUB Kopek (καπίκι) 100
  Σαμόα Τάλα Σαμόα S$ WST Sene 100
  Σαουδική Αραβία Ριάλ Σαουδικής Αραβίας (riyal) ر.س SAR Halalat 100
  Σενεγάλη Φράγκο CFA BCEAO Fr XOF Σαντίμ (centime) 100
  Σερβία Δηνάριο Σερβίας Din. και ДИН CSD Para 100
  Σεϋχέλλες Ρουπία των Σεϋχελλών (Seychellois rupee) SCR λεπτό (cent) 100
  Σιγκαπούρη Δολάριο Σιγκαπούρης $ SGD λεπτό (cent) 100
  Σιέρα Λεόνε Λεόνε της Σιέρα Λεόνε Le SLL λεπτό (cent) 100
  Σλοβακία Ευρώ EUR λεπτό (cent) 100
  Σλοβενία Ευρώ EUR λεπτό (cent) 100
  Σομαλία Σελίνι Σομαλίας Sh. SOS Centesimo 100
  Σουδάν Λίρα του Σουδάν SDG Piaster 100
  Σουηδία Κορόνα Σουηδίας (krona) kr SEK Öre 100
  Σουρινάμ Δολάριο του Σουρινάμ $ SRD λεπτό (cent) 100
  Σρι Λάνκα Ρουπία της Σρι Λάνκας (rupee) ரூ LKR λεπτό (cent) 100
  Συρία Λίρα Συρίας £ και ل.س SYP Piaster 100
  Ταϊλάνδη Μπαχτ ฿ THB Stang 100
  Τανζανία Σελίνι Τανζανίας (shilling) Tsh TZS λεπτό (cent) 100
  Τατζικιστάν Σομόνι ЅМ TJS Diram 100
  Τζαμάικα Δολάριο Τζαμάικας $ JMD λεπτό (cent) 100
  Τζιμπουτί Φράγκο του Τζιμπουτί Fr DJF Σαντίμ (centime) 100
  Τόγκο Φράγκο CFA BCEAO Fr XOF Σαντίμ (centime) 100
  Τόνγκα Παάνγκα T$ TOP Seniti 100
  Τουβαλού Δολάριο του Τουβαλού $ Δεν υπάρχει λεπτό (cent) 100
  Τουρκία Τουρκική Λίρα TRY κουρούς 100
  Τουρκμενιστάν Μανάτ του Τουρκμενιστάν m TMM τένεσι (tennesi) 100
  Τρινιντάντ και Τομπάγκο Δολάριο Τρινιντάντ και Τομπάγκο $ TTD λεπτό (cent) 100
  Τσαντ Φράγκο CFA Κεντρικής Αφρικής Fr XAF Σαντίμ (centime) 100
  Τσεχία Κορόνα Τσεχίας (koruna) CZK Heller 100
  Τυνησία Δηνάριο Τυνησίας د.ت TND Millime 1.000
  Υεμένη Ριάλ Υεμένης ريال YER Fils 100
  Φινλανδία Ευρώ EUR λεπτό (cent) 100
  Φιλιππίνες Πέσο Φιλιππίνων PHP σεντάβο (centavo) 100
  Φίτζι Δολάριο Νησιών Φίτζι $ FJD λεπτό (cent) 100
  Χιλή Πέσο Χιλής $ CLP σεντάβο (centavo) 100

Χώρες με περιορισμένη αναγνώρισηΕπεξεργασία

  Μιανμάρ Νόμισμα Σύμβολο Κωδικός ISO Υποδιαίρεση Αριθμός υποδιαιρέσεων
  Αμπχαζία Λάρι Γεωργίας (ντε γιουρέ)
Ρούβλι Ρωσίας (ντε φάκτο)[11]
ლ και р. GEL και RUB Τέτρι και Kopek (καπίκι) 100 (και στα 2 νομίσματα)
  Αρτσάχ Ντραμ Αρμενίας (ντε φάκτο)[12] դր. AMD λούμα 100
  Κοσσυφοπέδιο Ευρώ (ντε φάκτο)[13] EUR λεπτό 100
  Νότια Οσσετία Λάρι Γεωργίας (ντε γιουρέ)
Ρούβλι Ρωσίας (ντε φάκτο)[11]
ლ και р. GEL και RUB Τέτρι και Kopek (καπίκι) 100 (και στα 2 νομίσματα)
  Παλαιστίνη Νέο ισραηλινό σέκελ (ντε φάκτο) ILS νέο αγκόρα 100
  Σαχάρα Ντιρχάμ Μαρόκου (ντε φάκτο)[14] د.م. MAD λεπτό 100
  Σομαλιλάνδη Σελλίνι της Σομαλιλάνδης So. Sh. λεπτό 100
  Ταϊβάν Νέο Δολάριο της Ταϊβάν 元, 圓 και $ TWD λεπτό (cent) 100
  Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου Τουρκική Λίρα TRY κουρούς 100
  Υπερδνειστερία Ρούβλι Τρανσνίστριας р. καπίκι 100

Εξαρτημένα εδάφηΕπεξεργασία

Εξαρτημένα εδάφη Νόμισμα Σύμβολο Κωδικός ISO Υποδιαίρεση Αριθμός υποδιαιρέσεων
  Αγία Ελένη Λίρα Αγίας Ελένης £ SHP Νέα Πένα (penny) 100
  Άγιος Μαρτίνος (Ολλανδία) Γκούλντεν ƒ ANG λεπτό 100
  Άγιος Ευστάθιος Δολάριο ΗΠΑ $ USD λεπτό 100
  Ανγκουίλα Δολάριο Ανατολικής Καραϊβικής $ XCD λεπτό 100
  Αρούμπα Φλορίνι της Αρούμπα ƒ AWG λεπτό 100
  Βερμούδες Δολάριο των Βερμούδων $ BMD λεπτό 100
  Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι Δολάριο ΗΠΑ $ USD λεπτό 100
  Βρετανικό Έδαφος Ινδικού Ωκεανού Βρετανική Λίρα £ GBP Πένα 100
  Γαλλική Πολυνησία Φράγκο CFP XPF λεπτό 100
  Γιβραλτάρ Λίρα του Γιβραλτάρ £ GIP Πένα (penny) 100
  Γκέρνσεϋ Λίρα του Γκέρνσι £ Δεν υπάρχει Πένα (penny) 100
  Γροιλανδία Κορόνα Δανίας kr DKK Øre 100
Κέιμαν Νήσοι Δολάριο Νησιών Κέιμαν $ KYD λεπτό 100
  Κουρασάο Γκούλντεν ƒ ANG λεπτό 100
  Μακάου Πατάκα P MOP άβος 100
  Μοντσερράτ Δολάριο Ανατολικής Καραϊβικής $ XCD λεπτό 100
  Μποναίρ Δολάριο ΗΠΑ $ USD λεπτό 100
  Νέα Καληδονία Φράγκο CFP XPF λεπτό 100
  Νησιά Κόκος Δολάριο Αυστραλίας $ AUD λεπτό 100
  Νήσοι Κουκ Δολάριο Νέας Ζηλανδίας $ NZD λεπτό 100
  Νήσος Μαν Λίρα της Νήσου Μαν £ Δεν υπάρχει Πένα (penny) 100
  Νήσοι Πίτκαιρν Δολάριο Νέας Ζηλανδίας $ NZD λεπτό 100
  Νήσοι Φερόες Κορόνα των Φερόε (króna) kr Δεν υπάρχει όιρα 100
  Νήσοι Φώκλαντ Λίρα των Φώκλαντ £ FKP Πένα (penny) 100
  Ουαλίς και Φουτουνά Φράγκο CFP XPF λεπτό 100
  Σάμπα Δολάριο ΗΠΑ $ USD λεπτό 100
  Τερκς και Κέικος Δολάριο ΗΠΑ $ USD λεπτό 100
  Τζέρσεϋ Λίρα του Τζέρσι £ Δεν υπάρχει Πένα (penny) 100
  Χονγκ Κονγκ Δολάριο του Χονγκ Κονγκ $ και 圓 HKD λεπτό 100

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Το Ανατολικό Τιμόρ κόβει επίσης το δικό του τοπικό κέρμα, το σεντάβο, το οποίο χρησιμοποιείται παράλληλα μαζί με τα Αμερικανικά Σέντς.
  2. 1 cent ισοδυναμεί με 10 mills (mill : ενικός, γράφεται επίσης mil).
  3. 1 hào ισοδυναμεί με 10 xu (τσου).
  4. Rappen είναι στα γερμανικά, στα γαλλικά λέγεται centime, και στα ιταλικά centesimo.
  5. 1 cent ισοδυναμεί με 10 mills (mill: ενικός, γράφεται επίσης mil).
  6. Η Ινδική ρουπία (₨, INR, paisa, 100) είναι επίσης νόμιμη για συναλλαγές και στο Νεπάλ.
  7. 1 piaster ισοδυναμεί με 10 fils.
  8. 1 jiao ισοδυναμεί με 10 fen.
  9. Το νοτιαφρικανικό rand (R, ZAR, cent, 100) είναι επίσης νόμιμο για τις συναλλαγές, στο Λεσότο.
  10. 10,0 10,1 Το Αριάρι (της Μαδαγασκάρης) και η Ουγκίγια (της Μαυριτανίας), είναι τα δύο μοναδικά νομίσματα στον κόσμο που κυκλοφορούν στις μέρες μας και δεν υποδιαιρούνται σύμφωνα με το δεκαδικό σύστημα αρίθμησης (δηλαδή το 100). Υποδιαιρούνται σε 5 ιραϊμπιλάντζα και Khoums αντίστοιχα.
  11. 11,0 11,1 Το Ρούβλι της Ρωσίας (р., RUB, kopek, 100) είναι από τα μόνα νόμιμα για τις χρηματικές συναλλαγές στην Αμπχαζία και επιπρόσθετα νόμιμα για συναλλαγές στη Νότια Οσσετία.
  12. Η Δημοκρατία του Αρτσάχ, και το αυτόνομο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, χρησιμοποιεί το Ντράμ Αρμενίας ως επίσημο νόμισμά της.
  13. Το Ευρώ, αποτελεί το επίσημο νόμισμα του Κοσόβου, υπό την ανοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, χωρίς ωστόσο να έχει το δικαίωμα να κόβει τις εθνικές του όψεις, στα κέρματα.
  14. Το Ντιρχάμ του Μαρόκου, αποτελεί επίσης ντε φάκτο νόμισμα της Δημοκρατίας της Σαχάρας. Παρά το γεγονός ότι το ντιρχάμ είναι πλήρως μετατρέψιμο νόμισμα, απαγορεύεται η εξαγωγή του τοπικού νομίσματος διά νόμου

Δείτε επίσηςΕπεξεργασία

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία