Άνοιγμα κυρίου μενού

Κατάλογος νομισμάτων των χωρών του κόσμου

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Ακολουθεί ένας αλφαβητικός κατάλογος με τα νομίσματα που είναι σε κυκλοφορία ανά τον κόσμο.

Είναι τα επίσημα ή ντε φάκτο νομίσματα των:

ΧώρεςΕπεξεργασία

Χώρα Νόμισμα Σύμβολο Κωδικός ISO Υποδιαίρεση Αριθμός υποδιαιρέσεων
  Αγία Λουκία Δολάριο Ανατολικής Καραϊβικής $ XCD λεπτό (cent) 100
  Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες Δολάριο Ανατολικής Καραϊβικής $ XCD λεπτό (cent) 100
  Άγιος Θωμάς και Πρίγκιπας Ντόμπρα Db STN Céntimo 100
  Άγιος Μαρίνος Ευρώ[1] EUR λεπτό (cent) 100
  Άγιος Χριστόφορος και Νέβις Δολάριο Ανατολικής Καραϊβικής $ XCD λεπτό (cent) 100
  Ανγκόλα Κουάνζα Kz AOA σεντίμο (cêntimo) 100
  Αζερμπαϊτζάν Μανάτ του Αζερμπαϊτζάν man. και ман. AZN καπίκι (Qəpik) 100
  Αίγυπτος Λίρα Αιγύπτου £ και ج.م EGP πιάστρα (piastre) 100
  Αιθιοπία Μπιρ Br ETB λεπτό (cent) 100
  Αϊτή Γκουρντ G HTG λεπτό (cent) 100
  Ακτή Ελεφαντοστού Φράγκο CFA Δυτικής Αφρικής Fr XOF λεπτό (cent) 100
  Αλβανία Λεκ L ALL κιντάρ 100
  Αλγερία Δηνάριο της Αλγερίας د.ج DZD σαντίμ (santeem) 100
  Ανατολικό Τιμόρ Δολάριο ΗΠΑ[2][3] $ USD λεπτό (cent) 100
  Ανδόρρα Ευρώ[1] EUR λεπτό (cent) 100
  Αντίγκουα και Μπαρμπούντα Δολάριο Ανατολικής Καραϊβικής $ XCD λεπτό (cent) 100
  Αργεντινή Πέσο Αργεντινής $ ARS σεντάβο (centavo) 100
  Αρμενία Ντραμ դր. AMD λούμα 100
  Αυστραλία Δολάριο Αυστραλίας $ AUD λεπτό (cent) 100
  Αυστρία Ευρώ (χώρα μέλος της   Ευρωζώνης) EUR λεπτό (cent) 100
  Αφγανιστάν Αφγάνι ؋ AFN πουλ 100
  Βανουάτου Βάτου VT VUV λεπτό (cent) 100
  Βατικανό Ευρώ[1] EUR λεπτό (cent) 100
  Βέλγιο Ευρώ (χώρα μέλος της   Ευρωζώνης) EUR λεπτό (cent) 100
  Βενεζουέλα Μπολίβαρ Σομπεράνο Bs VES σέντιμο 100
  Βιετνάμ Ντονγκ VND Χάο[4] 10
  Βολιβία Μπολιβιάνο b$ BOB λεπτό (cent) 100
  Βόρεια Κορέα Γουόν Βόρειας Κορέας[5] KPW Jeon 100
  Βόρεια Μακεδονία Δηνάριο Βόρειας Μακεδονίας ден MKD Deni 100
  Βοσνία και Ερζεγοβίνη Μετατρέψιμο μάρκο Βοσνίας και Ερζεγοβίνης KM και КМ BAM Feninga 100
  Βουλγαρία Λεβ лв BGN Stotinki 100
  Βραζιλία Ρεάλ Βραζιλίας R$ BRL σεντάβο (centavo) 100
  Γαλλία Ευρώ (χώρα μέλος της   Ευρωζώνης) EUR λεπτό (cent) 100
  Γερμανία Ευρώ (χώρα μέλος της   Ευρωζώνης) EUR λεπτό (cent) 100
  Γεωργία Λάρι GEL Τέτρι 100
  Γκάμπια Νταλάζι (Dalasi) D GMD μπούτουτ (butut) 100
  Γκαμπόν Φράγκο CFA Κεντρικής Αφρικής Fr XAF Σαντίμ (centime) 100
  Γκάνα Σέντι της Γκάνας GHC Pesewa 100
  Γουατεμάλα Κετσάλ Q GTQ σεντάβο (centavo) 100
  Γουιάνα Δολάριο Γουιάνας $ GYD λεπτό (cent) 100
  Γουινέα Φράγκο Γουινέας Fr GNF Σαντίμ (centime) 100
  Γουινέα-Μπισσάου Φράγκο CFA Δυτικής Αφρικής Fr XOF Σαντίμ (centime) 100
  Γρενάδα Δολάριο Ανατολικής Καραϊβικής $ XCD λεπτό (cent) 100
  Δανία Κορόνα Δανίας kr DKK Øre 100
  Δημοκρατία του Κονγκό Φράγκο CFA Κεντρικής Αφρικής Fr XAF Σαντίμ (centime) 100
  Δομινίκα Δολάριο Ανατολικής Καραϊβικής $ XCD λεπτό (cent) 100
  Δομινικανή Δημοκρατία Πέσο Δομινικανής Δημοκρατίας $ DOP σεντάβο (centavo) 100
  Ελ Σαλβαδόρ Δολάριο ΗΠΑ[6] USD σεντ (cent) 100
  Ελβετία Ελβετικό Φράγκο S₣ CHF Rappen[7] 100
  Ελλάδα Ευρώ (χώρα μέλος της   Ευρωζώνης) EUR λεπτό (cent) 100
  Ερυθραία Νάκφα Nfk ERN λεπτό (cent) 100
  Εσθονία Ευρώ (χώρα μέλος της   Ευρωζώνης) EUR Λεπτό 100
  Εσουατίνι Λιλανγκένι L SZL λεπτό (cent) 100
  Ζάμπια Κουάτσα της Ζάμπιας ZK ZMK Ngwee 100
  Ζιμπάμπουε Δολάριο της Ζιμπάμπουε[8] $ ZWD λεπτό (cent) 100
  Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Ντιρχάμ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων د.إ AED Fils 100
  Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής Δολάριο ΗΠΑ $ USD λεπτό (cent)[9] 100
  Ηνωμένο Βασίλειο Βρετανική Λίρα[10] £ GBP Πένα (penny) 100
  Ιαπωνία Γιέν ¥ JPY Sen 100
  Ινδία Ρουπία Ινδίας[11] INR Paisa 100
  Ινδονησία Ρουπία Ινδονησίας IDR Sen 100
  Ιορδανία Ιορδανικό δηνάριο د.ا JOD Piaster[12] 100
  Ιράκ Δηνάριο του Ιράκ ع.د IQD Fils 1,000
  Ιράν Ριάλ του Ιράν ريال IRR Dinar 100
  Ιρλανδία Ευρώ (χώρα μέλος της   Ευρωζώνης) EUR λεπτό (cent) 100
  Ισημερινή Γουινέα Φράγκο CFA Κεντρικής Αφρικής Fr XAF Σαντίμ (centime) 100
  Ισημερινός Δολάριο ΗΠΑ $ USD λεπτό (cent) 100
  Ισλανδία Κορόνα Ισλανδίας (króna) kr ISK Aur 100
  Ισπανία Ευρώ (χώρα μέλος της   Ευρωζώνης) EUR λεπτό (cent) 100
  Ισραήλ νέο σέκελ ILS νέο agora 100
  Ιταλία Ευρώ (χώρα μέλος της   Ευρωζώνης) EUR λεπτό (cent) 100
  Καζακστάν Τένγκε T KZT Tiyin 100
  Καμερούν Φράγκο CFA Fr XAF Σαντίμ (centime) 100
  Καμπότζη Ριέλ Καμπότζης KHR Sen 100
  Καναδάς Δολάριο Καναδά $ CAD λεπτό (cent) 100
  Κατάρ Ριγιάλ του Κατάρ ر.ق QAR Dirham 100
  Κεντροαφρικανική Δημοκρατία Φράγκο CFA Κεντρικής Αφρικής Fr XAF Σαντίμ (centime) 100
  Κένυα Σελίνι Κένυας S KES λεπτό (cent) 100
  Κίνα Γουάν 元 και 圆 CNY Jiao[13] 10
  Κιργιστάν Σομ της Κιργιζίας сом KGS Tyyn 100
  Κιριμπάτι Δολάριο Αυστραλίας $ AUD λεπτό (cent) 100
  Κολομβία Πέσο Κολομβίας $ COP σεντάβο (centavo) 100
  Κομόρες Φράγκο Κομόρων Fr KMF Σαντίμ (centime) 100
  Κόστα Ρίκα Κολόν CRC Céntimo 100
  Κούβα[14] Μετατρέψιμο πέσο Κούβας $ CUC σεντάβο (centavo) 100
Πέσος Κούβας $ CUP σεντάβο (centavo) 100
  Κουβέιτ Δηνάριο του Κουβέιτ د.ك KWD Fils 1,000
  Κροατία Κούνα kn HRK Lipa 100
  Κύπρος Ευρώ (χώρα μέλος της   Ευρωζώνης) EUR λεπτό (cent) 100
  Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό Φράγκο του Κονγκό Fr CDF Σαντίμ (centime) 100
  Λάος Κιπ LAK At 100
  Λεσότο Λότι[15] L LSL Lisente 100
  Λετονία Ευρώ (χώρα μέλος της   Ευρωζώνης) EUR λεπτό(cent) 100
  Λευκορωσία Ρούβλι Λευκορωσίας р. BYΝ Kapiejka 100
  Λίβανος Λίρα Λιβάνου £ και ل.ل LBP Πιάστρες 100
  Λιβερία Δολάριο Λιβερίας $ LRD λεπτό (cent) 100
  Λιβύη Δηνάριο Λιβύης ل.د LYD Ντιρχάμ 1000
  Λιθουανία Ευρώ (χώρα μέλος της   Ευρωζώνης) EUR λεπτό (cent) 100
  Λίχτενσταϊν Ελβετικό Φράγκο S₣ CHF Rappen 100
  Λουξεμβούργο Ευρώ (χώρα μέλος της   Ευρωζώνης) EUR λεπτό (cent) 100
  Μαδαγασκάρη Αριάρι[16] MGA Iraimbilanja 5
  Μαλαισία Ρινγκίτ RM MYR Σεν (Sen) 100
  Μαλάουι Κουάτσα του Μαλάουι MK MWK Tambala 100
  Μαλδίβες Ρουφίγια ރ. MVR Laari 100
  Μάλι Φράγκο CFA Δυτικής Αφρικής Fr XOF Σαντίμ (centime) 100
  Μάλτα Ευρώ (χώρα μέλος της   Ευρωζώνης) EUR λεπτό (cent) 100
  Μαρόκο Ντιρχάμ Μαρόκου[17] د.م. MAD Σαντιμά (santimat) 100
  Μαυρίκιος Ρουπία Μαυρίκιου MUR λεπτό (cent) 100
  Μαυριτανία Ουγκίγια[16] UM MRU Khoums 5
  Μαυροβούνιο Ευρώ[18] EUR λεπτό (cent) 100
  Μεξικό Πέσο Μεξικού $ MXN σεντάβο (centavo) 100
  Μογγολία Τουγκρίκ MNT Mongo 100
  Μοζαμβίκη Μετικάλ MTn MZN σεντάβο (centavo) 100
  Μολδαβία Μολδαβικό Λέου L MDL Ban 100
  Μονακό Ευρώ[1] EUR λεπτό (cent) 100
  Μπανγκλαντές Τάκα ৲ και ৳ BDT Paisa 100
  Μπαρμπάντος Δολάριο των Μπαρμπάντος $ BBD λεπτό (cent) 100
  Μπαχάμες Δολάριο Μπαχάμας $ BSD λεπτό (cent) 100
  Μπαχρέιν Δηνάριο του Μπαχρέιν ب.د BHD Fils 1.000
  Μπελίζ Δολάριο Μπελίζ $ BZD λεπτό (cent) 100
  Μπενίν Φράγκο CFA BCEAO Fr XOF Σαντίμ (centime) 100
  Μποτσουάνα Πούλα P BWP Thebe 100
  Μπουρκίνα Φάσο Φράγκο CFA BCEAO Fr XOF Σαντίμ (centime) 100
  Μπουρούντι Φράγκο του Μπουρούντι Fr BIF Σαντίμ (centime) 100
  Μπουτάν Νγκούλντρουμ Nu BTN Chertrum 100
  Μπρουνέι Δολάριο του Μπρουνέι [17] $ BND λεπτό (cent) 100
  Μιανμάρ Κυάτ Μιανμάρ K MMK Pya 100
  Ναμίμπια Δολάριο Ναμίμπιας [18] $ NAD λεπτό (cent) 100
  Ναούρου Δολάριο Αυστραλίας $ AUD λεπτό (cent) 100
  Νέα Ζηλανδία Δολάριο Νέας Ζηλανδίας $ NZD λεπτό (cent) 100
  Νεπάλ Ρουπία του Νεπάλ (rupee) NPR Paisa 100
  Νήσοι Μάρσαλ Δολάριο ΗΠΑ $ USD λεπτό (cent) [2] 100
  Νήσοι Σολομώντα Δολάριο των Νήσων του Σολομώντα $ SBD λεπτό (cent) 100
  Νίγηρας Φράγκο CFA BCEAO Fr XOF Σαντίμ (centime) 100
  Νιγηρία Νάιρα NGN Kobo 100
  Νικαράγουα Χρυσό κόρντομπα της Νικαράγουας $ NIO σεντάβο (centavo) 100
  Νορβηγία Κορόνα Νορβηγίας (krone) kr NOK Øre 100
  Νότια Αφρική Ραντ R ZAR λεπτό (cent) 100
  Νότια Κορέα Γουόν Νότιας Κορέας KRW Jeon 100
  Νότιο Σουδάν Λίρα Νοτίου Σουδάν £ SSP πιάστρα 20 100
  Ολλανδία Ευρώ (χώρα μέλος της   Ευρωζώνης) EUR λεπτό (cent) 100
  Ομάν Ριάλ του Ομάν ر.ع. OMR Baiza 1,000
  Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας Δολάριο ΗΠΑ $ USD λεπτό (cent) [2] 100
  Ονδούρα Λεμπίρα L HNL σεντάβο (centavo) 100
  Ουγγαρία Ουγγρικό φιορίνι Ft HUF Fillér 100
  Ουγκάντα Σελίνι Ουγκάντας Ush UGX λεπτό (cent) 100
  Ουζμπεκιστάν Σομ του Ουζμπεκιστάν su’m και сўм UZS Tiyin 100
  Ουκρανία Χρίβνια UAH Kopiyka 100
  Ουρουγουάη Πέσο Ουρουγουάης $ UYU Centésimo 100
  Πακιστάν Ρουπία του Πακιστάν (rupee) PKR Paisa 100
  Παλάου Δολάριο ΗΠΑ $ USD λεπτό (cent) 100
  Παναμάς Μπαλμπόα B/. PAB Centesimo 100
  Παπούα Νέα Γουινέα Κίνα Παπούα-Νέας Γουινέας K PGK Toea 100
  Παραγουάη Γκουαρανί PYG Centesimo 100
  Περού Σολ Περού (sol) S/. PEN Céntimo 100
  Πολωνία Ζλότι PLN Grosz 100
  Πορτογαλία Ευρώ (χώρα μέλος της   Ευρωζώνης) EUR λεπτό (cent) 100
  Πράσινο Ακρωτήριο Εσκούδο Πρασίνου Ακρωτηρίου Esc CVE σεντάβο (centavo) 100
  Ρουάντα Φράγκο της Ρουάντα Fr RWF Σαντίμ (centime) 100
  Ρουμανία Λέου RON νέο ban 100
  Ρωσία Ρούβλι Ρωσίας р. RUB Kopek (καπίκι) 100
  Σαμόα Τάλα S$ WST Sene 100
  Σαουδική Αραβία Ριάλ Σαουδικής Αραβίας (riyal) ر.س SAR Halalat 100
  Σενεγάλη Φράγκο CFA BCEAO Fr XOF Σαντίμ (centime) 100
  Σερβία Δηνάριο Σερβίας Din. και ДИН CSD Para 100
  Σεϋχέλλες Ρουπία των Σεϋχελλών (Seychellois rupee) SCR λεπτό (cent) 100
  Σιγκαπούρη Δολάριο Σιγκαπούρης [15] $ SGD λεπτό (cent) 100
  Σιέρα Λεόνε Λεόνε της Σιέρα Λεόνε Le SLL λεπτό (cent) 100
  Σλοβακία Ευρώ (χώρα μέλος της   Ευρωζώνης) EUR λεπτό (cent) 100
  Σλοβενία Ευρώ (χώρα μέλος της   Ευρωζώνης) EUR λεπτό (cent) 100
  Σομαλία Σελίνι Σομαλίας Sh. SOS Centesimo 100
  Σουδάν Λίρα του Σουδάν SDG Piaster 100
  Σουηδία Κορόνα Σουηδίας (krona) kr SEK Öre 100
  Σουρινάμ Δολάριο του Σουρινάμ $ SRD λεπτό (cent) 100
  Σρι Λάνκα Ρουπία της Σρι Λάνκας (rupee) ரூ LKR λεπτό (cent) 100
  Συρία Λίρα Συρίας £ και ل.س SYP Piaster 100
  Ταϊλάνδη Μπαχτ ฿ THB Stang 100
  Τανζανία Σελίνι Τανζανίας (shilling) Tsh TZS λεπτό (cent) 100
  Τατζικιστάν Σομόνι ЅМ TJS Diram 100
  Τζαμάικα Δολάριο Τζαμάικας $ JMD λεπτό (cent) 100
  Τζιμπουτί Φράγκο του Τζιμπουτί Fr DJF Σαντίμ (centime) 100
  Τόγκο Φράγκο CFA BCEAO Fr XOF Σαντίμ (centime) 100
  Τόνγκα Παάνγκα T$ TOP Seniti [21] 100
  Τουβαλού Δολάριο του Τουβαλού $ Δεν υπάρχει λεπτό (cent) 100
  Τουρκία Τουρκική Λίρα TRY κουρούς 100
  Τουρκμενιστάν Μανάτ του Τουρκμενιστάν m TMM τένεσι (tennesi) 100
  Τρινιντάντ και Τομπάγκο Δολάριο Τρινιντάντ και Τομπάγκο $ TTD λεπτό (cent) 100
  Τσαντ Φράγκο CFA Κεντρικής Αφρικής Fr XAF Σαντίμ (centime) 100
  Τσεχία Κορόνα Τσεχίας (koruna) CZK Heller 100
  Τυνησία Δηνάριο Τυνησίας د.ت TND Millime 1.000
  Υεμένη Ριάλ Υεμένης ريال YER Fils 100
  Φινλανδία Ευρώ (χώρα μέλος της   Ευρωζώνης) EUR λεπτό (cent) 100
  Φιλιππίνες Πέσο Φιλιππίνων PHP σεντάβο (centavo) 100
  Φίτζι Δολάριο Νησιών Φίτζι $ FJD λεπτό (cent) 100
  Χιλή Πέσο Χιλής $ CLP σεντάβο (centavo) 100

Χώρες με περιορισμένη αναγνώρισηΕπεξεργασία

Χώρα Νόμισμα Σύμβολο Κωδικός ISO Υποδιαίρεση Αριθμός υποδιαιρέσεων
  Αμπχαζία Ρούβλι Ρωσίας[19] р. RUB Kopek (καπίκι) 100
  Αρτσάχ Ντραμ (Αρμενίας) դր. AMD λούμα 100
  Κοσσυφοπέδιο Ευρώ[18] EUR λεπτό 100
  Νότια Οσσετία Ρούβλι Ρωσίας[19] р. RUB Kopek (καπίκι) 100
  Παλαιστίνη Νέο ισραηλινό σέκελ ILS νέο αγκόρα 100
  Σαχάρα Ντιρχάμ Μαρόκου[17] د.م. MAD λεπτό 100
  Σομαλιλάνδη Σελλίνι της Σομαλιλάνδης So. Sh. λεπτό 100
  Ταϊβάν Νέο Δολάριο της Ταϊβάν 元, 圓 και $ TWD λεπτό (cent) 100
  Τ.Δ.Β.Κ.[20] Τουρκική Λίρα TRY κουρούς 100
  Υπερδνειστερία Ρούβλι Τρανσνίστριας р. καπίκι 100

Εξαρτημένα εδάφηΕπεξεργασία

Εξαρτημένα εδάφη Νόμισμα Σύμβολο Κωδικός ISO Υποδιαίρεση Αριθμός υποδιαιρέσεων
  Αγία Ελένη Λίρα Αγίας Ελένης £ SHP Νέα Πένα (penny) 100
  Άγιος Μαρτίνος (Ολλανδία) Γκούλντεν ƒ ANG λεπτό 100
  Άγιος Ευστάθιος Δολάριο ΗΠΑ $ USD λεπτό 100
  Ανγκουίλα Δολάριο Ανατολικής Καραϊβικής $ XCD λεπτό 100
  Αρούμπα Φλορίνι της Αρούμπα ƒ AWG λεπτό 100
  Βερμούδες Δολάριο των Βερμούδων $ BMD λεπτό [2] 100
  Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι Δολάριο ΗΠΑ $ USD λεπτό 100
  Βρετανικό Έδαφος Ινδικού Ωκεανού Βρετανική Λίρα [6] £ GBP Πένα 100
  Γαλλική Πολυνησία Φράγκο CFP XPF λεπτό 100
  Γιβραλτάρ Λίρα του Γιβραλτάρ £ GIP Πένα (penny) 100
  Γκέρνσεϋ Λίρα του Γκέρνσι £ Δεν υπάρχει Πένα (penny) 100
  Γροιλανδία Κορόνα Δανίας kr DKK Øre 100
  Καμπιόνε ντ' Ιτάλια Ελβετικό Φράγκο S₣ CHF centesimo 100
Κέιμαν Νήσοι Δολάριο Νησιών Κέιμαν $ KYD λεπτό 100
  Κουρασάο Γκούλντεν ƒ ANG λεπτό 100
  Μακάου Πατάκα P MOP άβος 100
  Μοντσερράτ Δολάριο Ανατολικής Καραϊβικής $ XCD λεπτό 100
  Μπύσινγκεν επί του Άνω Ρήνου Ελβετικό Φράγκο S₣ CHF Rappen 100
  Μποναίρ Δολάριο ΗΠΑ $ USD λεπτό 100
  Νέα Καληδονία Φράγκο CFP XPF λεπτό 100
  Νησιά Κόκος Δολάριο Αυστραλίας [22] $ AUD λεπτό 100
  Νήσοι Κουκ Δολάριο Νέας Ζηλανδίας [16] $ NZD λεπτό 100
  Νήσος Μαν Λίρα της Νήσου Μαν £ Δεν υπάρχει Πένα (penny) 100
  Νήσοι Πίτκαιρν Δολάριο Νέας Ζηλανδίας $ NZD λεπτό 100
  Νήσοι Φερόες Κορόνα των Φερόε (króna) kr Δεν υπάρχει όιρα 100
  Νήσοι Φώκλαντ Λίρα των Φώκλαντ £ FKP Πένα (penny) 100
  Ουαλίς και Φουτουνά Φράγκο CFP XPF λεπτό 100
  Σάμπα Δολάριο ΗΠΑ $ USD λεπτό 100
  Τερκς και Κέικος Δολάριο ΗΠΑ $ USD λεπτό [17] 100
  Τζέρσεϋ Λίρα του Τζέρσι £ Δεν υπάρχει Πένα (penny) 100
  Χονγκ Κονγκ Δολάριο του Χονγκ Κονγκ $ και 圓 HKD λεπτό 100
  Ώλαντ Νήσοι Ευρώ (τμήμα της   Φινλανδίας, χώρα μέλος της   Ευρωζώνης) EUR λεπτό (cent) 100

Νομίσματα που καταργήθηκανΕπεξεργασία

Χώρα Νόμισμα Σύμβολο Κωδικός ISO Υποδιαίρεση Αριθμός υποδιαιρέσεων Σε κυκλοφορία Από Σε κυκλοφορία Εώς Αντικαταστάθηκε από
  Αυστρία Αυστριακό σελίνι ATS γρόσια (Groschen) 100 1945 1/1/1999 Ευρώ
  Αυστροουγγαρία Κορώνα Αυστροουγγαρίας AHK 1892 1921 Κορώνα Τσεχοσλοβακίας
  Βέλγιο Βελγικό Φράγκο BEF 100 1832 1/1/1999 Ευρώ
  Γαλλία Γαλλικό Φράγκο FRF 100 1960 1/1/1999 Ευρώ
  Γερμανία Γερμανικό μάρκο DEM πφένιγκ (pfennig) 100 1948 1/1/1999 Ευρώ
  Ελλάδα Δραχμή GRD λεπτό 100 1833 1/1/2001 Ευρώ
  Εσθονία Κορόνα Εσθονίας EEK 100 1992 1/1/2011 Ευρώ
  Ιρλανδία Λίρα Ιρλανδίας IEP 100 1938 1/1/1999 Ευρώ
  Ισπανία Πεσέτα ESP θέντιμος (céntimos) 100 1869 1/1/1999 Ευρώ
  Ιταλία Λιρέττα ITL 100 1861 1/1/1999 Ευρώ
  Κύπρος Λίρα Κύπρου CYP λεπτό (cent) 100 1879 1/1/2008 Ευρώ
  Λετονία Λατς LVL 100 1993 1/1/2014 Ευρώ
  Λιθουανία Λίτας LTL 100 1/1/2015 Ευρώ
  Λουξεμβούργο Φράγκο Λουξεμβούργου LUF 100 1944 1/1/1999 Ευρώ
  Μάλτα Λίρα Μάλτας MTL 100 Ευρώ
  Ολλανδία Φιορίνι 100 Ευρώ
  Πορτογαλία Εσκούδο 100 Ευρώ
  Σλοβακία Κορόνα Σλοβακίας SKK 100 Ευρώ
  Σλοβενία Τολάρ 100 Ευρώ
  Φινλανδία Μάρκο Φινλανδίας FIM 100 1860 1/1/1999 Ευρώ


Χώρα Νόμισμα Σύμβολο Κωδικός ISO Υποδιαίρεση Αριθμός υποδιαιρέσεων Σε κυκλοφορία Από Σε κυκλοφορία Εώς Αντικαταστάθηκε από
GGK 300 0 Γερμανικό Χρυσό Μάρκο 1873 1922 GPM
GPM 300 0 Παπίερμαρκ Γερμανίας 1922 1923 GRM
MCF ... 1 Φράγκο των Μονεγάσκων 1960 1999-01-01 EUR
MAF ... Φράγκο Μαρόκου 1921 1960–1976 MAD
MTL 470 2 Λίρα Μάλτας 1968[21] 2008-01-01 EUR
NLG 528 2 Γκίλτερ Ολλανδίας 1810s 1999-01-01 EUR
PTE 620 0 Εσκούδο Πορτογαλίας 1911-05-22 1999-01-01 EUR
SIT 705 1 Τόλαρ Σλοβενίας 1991-10-08 2007-01-01 EUR
SKK 703 1 Κορόνα Σλοβακίας 1993-02-08 2009-01-01 EUR
SML ... 0 Λίρα Αγίου Μαρίνου 1864 1999-01-01 EUR
VAL ... 0 Λίρα Βατικανού 1929 1999-01-01 EUR
XEU 954 . European Currency Unit (1 XEU = 1 EUR) ? 1999-01-01 EUR
AFA 004 Αφγάνι Αφγανιστάν 1925 2003 AFN
AON 024 0 Νέο Κουάτσα Ανγκόλας 1990 1995 AOR
AOR 982 0 Κουάτσα Ανγκόλας readjustado 1995 1999 AOA
ARL ... 2 Argentine peso ley 1970-01-01 1983-05-05 ARP
ARP ... 2 Πέσο Αρτζεντίνο Αργεντινής 1983-06-06 1985-06-14 ARA
ARA ... 2 Αουστράλ Αργεντινής 1985-06-15 1991-12-31 ARS
AZM 031 0 Μάνατ Αζερμπαιτζάν 1992-08-15 2006-01-01 AZN
BDT 1 Τάκα Μπανγκλαντές February 1972 Still in use
BGL 100 2 Λεβ Βουλγαρίας A/99 1962 1999-07-05 BGN
BOP ... 2 Πέσο Βολιβίας 1963-01-01 1987-01-01 BOB
BRB ... 2 Κρουζεϊρο Βραζιλίας 1967 1986 BRC
BRC ... 2 Κρουζάντο Βραζιλίας 1986 1989 BRN
BRE ... 2 Κρουζεϊρο Βραζιλίας 1990 1993 BRR
BRN ... 2 Νέο Κρουζάντο Βραζιλίας 1989-01-15 1990-03-15 BRE
BRR ... 2 Κρουζεϊρο ρεάλ Βραζιλίαςl 1993-08-01 1994 BRL
CLE ... Εσκούδο Χιλής 1960-01-01 1975 CLP
CSD 891 2 Δηνάριο Σερβίας 2003-07-03 2006 RSD
CSK 200 Κορόνα Τσεχοσλοβακίας ? 1993-02-08 CZK and SKK
DDM 278 Μάρκο Ανατολικής Γερμανίας 1948-06-21 1990-07-01 DEM
ECS 218 0 Σούκρε Εκουαδόρ ? 2000 USD
GQE ... Εκουελε Ισημερινής Γουινέας 1975 1985 XAF
GNE ... Σίλι Γουινέας 1971 1985 GNF
GHC 288 0 Σέντι της Γκάνας 1967 2007-07-01 GHS
GWP 624 Πέσο Γουινέας-Μπισσάου 1975 1997 XOF
ILP ... 3, 2 Λίρα Ισραήλ 1948 1980 ILR
ILR ... 2 Israeli shekel 1980-02-24 1985-12-31 ILS
ISJ ... 0 Κορόνα Ισλανδίας ? 1981 ISK
LAJ ... Κιπ του Λάος ? 1979 LAK
MGF 450 Φράγκο Μαδαγασκάρης 1963-07-01 2005-01-01 MGA
MKN ... Δηνάριο Βόρειας Μακεδονίας A/93 ? 1993 MKD
MLF ... Φράγκο Μάλι 1962 1984 XOF
MVQ ... Ρουπία Μαλδίβων ? 1981 MVR
MXP ... Πέσο Μεξικού ? 1993 MXN
MZM 508 0 Μετικάλ Μονζαμβίκης 1980 2006-06-30 MZN
NFD ... 2 Newfoundland dollar 1865 1949 CAD
PEH ... Σολ Περού 1863 1985-02-01 PEI
PEI ... ϊντι Περού 1985-02-01 1991-10-01 PEN
PLZ 616 Ζλότι Πολωνίας A/94 1950 1995 PLN
ROL 642 Λέου Ρουμανίας A/05 1952-01-28 2005 RON
RUR 810 Ρούβλι Ρωσίας A/97 1992 1997-12-31 RUB
SDD 736 Δηνάριο Σουδάν 1992-06-08 2007-01-10 SDG
SDP 736 Λίρα του Σουδάν 1956 1992-06-08 SDD
SRG 740 Γκίλντερ Σουρινάμ ? 2004 SRD
SUR ... Ρούβλι Σοβιετικής Ένωσης 1961 1991 RUR
SVC 222 2 Κολόν του Σαλβαδόρ 1892 2001 USD
TJR 762 Ρούβλι Τατζικιστάν 1995-05-10 2000-10-30 TJS
TMM 795 0 Μάνατ Τουρκμενιστάν 1993-11-01 2008-12-31 TMT
TRL 792 0 Λίρα Τουρκίας A/05 ? 2005 TRY
UAK 804 Καρμποβάνετς Ουκρανίας ? 1996-09-02 UAH
UGS ... Σελίνι Ουγκάντας A/87 ? 1987 UGX
UYN ... Παλαιό Πέσο Ουρουγουάης ? 1993-03-01 UYU
VEB 862 2 Μπολιβάρ Βενεζουέλας ? 2008-01-01 VEF
YDD 720 Δηνάριο της Νότιας Υεμένης ? 1996-06-11 YER
YUD ... 2 Δηνάριο Γιουγκοσλαβίας 1966-01-01 1989-12-31 YUN
YUN ... 2 Δηνάριο Γιουγκοσλαβίας 1990-01-01 1992-06-30 YUR
YUR ... 2 Δηνάριο Γιουγκοσλαβίας 1992-07-01 1993-09-30 YUO
YUO ... 2 Δηνάριο Γιουγκοσλαβίας 1993-10-01 1993-12-31 YUG
YUG ... 2 Δηνάριο Γιουγκοσλαβίας 1994-01-01 1994-01-23 YUM
YUM 891 2 Δηνάριο Γιουγκοσλαβίας 1994-01-24 2003-07-02 CSD
ZMK 894 0 Κουάτσα της Ζάμπιας 2013-01-01 ZMW
ZRN 180 2 Νέο Ζαΐρε του Ζαΐρ 1993 1997 CDF
ZRZ ... 3 Ζαΐρε του Ζαΐρ 1967 1993 ZRN
ZWC ... 2 Δολάριο Ροδεσίας 1970-02-17 1980 ZWD
ZWD 716 2 Δολάριο Ζιμπάμπουε A/06 1980-04-18 2006-07-31 ZWN
ZWN 942 2 Δολάριο Ζιμπάμπουε A/08 2006-08-01 2008-07-31 ZWR
ZWR 935 2 Δολάριο Ζιμπάμπουε A/09 2008-08-01 2009-02-02 ZWL

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Ο Άγιος Μαρίνος, η Ανδόρρα, το Βατικανό και το Μονακό, δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν επίσημες συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να χρησιμοποιούν το ευρώ ως το επίσημο νόμισμα τους και να εκδίδουν τα δικά τους νομίσματα.
  2. Το Ανατολικό Τιμόρ κόβει επίσης το δικό του τοπικό κέρμα, το σεντάβο, το οποίο χρησιμοποιείται παράλληλα μαζί με τα Αμερικανικά Σέντς.
  3. 1 cent ισοδυναμεί με 10 mills (mill : ενικός, γράφεται επίσης mil).
  4. 1 hào ισοδυναμεί με 10 xu (τσου).
  5. Η Βόρεια Κορέα έχει το Ευρώ ως επίσημο νόμισμα για διεθνείς συναλλαγές (το εθνικό νόμισμα Γουόν δεν είναι ανταλλάξιμο στο εξωτερικό, και η χρήση του προοορίζεται αποκλειστικά για Βορειοκορεάτες πολίτες).
  6. Tο Κολόν του Ελ Σαλβαδόρ μπορεί να αναφερθεί για οικονομικές πληροφορίες, ωστόσο δεν είναι πλέον σε κυκλοφορία, από το 2001.
  7. Rappen είναι στα γερμανικά, στα γαλλικά λέγεται centime, και στα ιταλικά centesimo.
  8. Παρότι παραμένει το επίσημο νόμισμα στην Ζιμπάμπουε, το τοπικό Δολάριο, περισσότερο χρησιμοποιούνται στις συναλλαγές, άλλα έξι νομίσματα: το αμερικανικό δολάριο, το πούλα της Μποτσουάνα, το νοτιοαφρικανικό ραντ, η Βρετανική Στερλίνα και το Ευρώ. Για όλες τις κυβερνητικές συναλλαγές έχει υιοθετηθεί το αμερικανικό δολάριο, με απόφαση της νέας κυβέρνησης συνεργασίας. Για τις εμπορικές συναλλαγές, υιοθετήθηκε επίσης από το 2015 και το Κινέζικο Γουάν.
  9. 1 cent ισοδυναμεί με 10 mills (mill: ενικός, γράφεται επίσης mil).
  10. Τα βρετανικά χαρτονομίσματα εκδίδονται από την Τράπεζα της Αγγλίας και από τράπεζες στη Σκωτία και στη Βόρεια Ιρλανδία. Ανάλογα με τις νομοθεσίες ποικίλλουν και οι νόμοι για τα νομίσματα που κυκλοφορούν νόμιμα στις περιοχές.
  11. Η Ινδική ρουπία (₨, INR, paisa, 100) είναι επίσης νόμιμη για συναλλαγές και στο Νεπάλ.
  12. 1 piaster ισοδυναμεί με 10 fils.
  13. 1 jiao ισοδυναμεί με 10 fen.
  14. Η Κούβα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο, που έχει επίσημα δυο νομίσματα.
  15. Το νοτιαφρικανικό rand (R, ZAR, cent, 100) είναι επίσης νόμιμο για τις συναλλαγές, στο Λεσότο.
  16. 16,0 16,1 Το Αριάρι (της Μαδαγασκάρης) και η Ουγκίγια (της Μαυριτανίας), είναι τα δύο μοναδικά νομίσματα στον κόσμο που κυκλοφορούν στις μέρες μας και δεν υποδιαιρούνται σύμφωνα με το δεκαδικό σύστημα αρίθμησης (δηλαδή το 100). Υποδιαιρούνται σε 5 ιραϊμπιλάντζα και Khoums αντίστοιχα.
  17. 17,0 17,1 Το Ντιρχάμ του Μαρόκου, αποτελεί επίσης ντε φάκτο νόμισμα της Δημοκρατίας της Σαχάρας. Παρά το γεγονός ότι το ντιρχάμ είναι πλήρως μετατρέψιμο νόμισμα, απαγορεύεται η εξαγωγή του τοπικού νομίσματος διά νόμου.
  18. 18,0 18,1 Το Ευρώ χρησιμοποιείται χωρίς συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μονομερώς από το Μαυροβούνιο αλλά και από το Κόσοβο, με το Κόσοβο να χρησιμοποιεί το ευρώ αντί για το σερβικό δηνάριο, κυρίως για πολιτικούς λόγους (διαφορές με τη Σερβία).
  19. 19,0 19,1 Tο Ρούβλι της Ρωσίας (р., RUB, kopek, 100) είναι το μόνο νόμιμο για τις χρηματικές συναλλαγές στην Αμπχαζία και επιπρόσθετο νόμιμο για συναλλαγές στη Νότια Οσσετία.
  20. Η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία, από την οποία και εξαρτάται πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά. Τα Ηνωμένα Έθνη εξακολουθούν να αναγνωρίζουν την κυριαρχία της νόμιμης Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλη την επικράτεια του νησιού και έχουν ανακηρύξει την προσπάθεια απόσχισης ως παράνομη.
  21. «Fate of Paper Money». News.goldseek.com. 30 Ιουνίου 2008. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2010. 

Δείτε επίσηςΕπεξεργασία

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία