Κατάλογος ηγετών των ανεξάρτητων κρατών του κόσμου

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Στον κατάλογο που ακολουθεί παρατίθενται οι κυβερνώντες και κυβερνώσες (αρχηγοί κράτους και αρχηγοί κυβέρνησης) στις 194 ανεξάρτητες χώρες του κόσμου σήμερα (2024). Πρόκειται για 193 κράτη-μέλη του ΟΗΕ και ένα μέλος-παρατηρητή (το Βατικανό). Στον κατάλογο δεν συμπεριλαμβάνονται όσα κράτη δεν αναγνωρίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη.

O Χασανάλ Μπολκιάχ είναι ο ηγέτης με την μακροβιότερη παραμονή στο αξίωμα του αρχηγού κράτους διεθνώς, καθώς κυβερνά ως σουλτάνος του Μπρουνέι από το 1967.
Χώρα Αρχηγός κράτους Αρχηγός κυβέρνησης
Αγία Λουκία Αγία Λουκία ΒασιλιάςΚάρολος Γ'

Υπηρεσιακός Γενικός ΚυβερνήτηςΈρολ Τσαρλς

Πρωθυπουργός - Φίλιπ Τζ. Πιερ
Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες ΒασιλιάςΚάρολος Γ'

Γενική ΚυβερνήτριαΣούζαν Ντούγκαν

Πρωθυπουργός - Ραλφ Γκονζάλβες
Άγιος Μαρίνος Άγιος Μαρίνος
Άγιος Χριστόφορος και Νέβις Άγιος Χριστόφορος και Νέβις Βασιλιάς- Κάρολος Γ'

Γενικός Κυβερνήτης - Μαρσέλα Λίμπαρντ

Πρωθυπουργός - Τέρανς Ντρου
Ανγκόλα Ανγκόλα
Αζερμπαϊτζάν Αζερμπαϊτζάν Πρόεδρος - Ιλχάμ Αλίγιεφ Πρωθυπουργός - Αλί Ασάντοφ
 Αίγυπτος Πρόεδρος - Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι Πρωθυπουργός - Μουσταφά Μαντμπουλί
 Αιθιοπία Πρόεδρος - Σάλε Γουόρκ Ζέουντα Πρωθυπουργός - Άμπιι Αχμέτ
Αϊτή Αϊτή Υπηρεσιακός Πρόεδρος - Αριέλ Ανρί Υπηρ. Πρωθυπουργός - Αριέλ Ανρί
Ακτή Ελεφαντοστού Ακτή Ελεφαντοστού Πρόεδρος - Αλασάν Ουαταρά Πρωθυπουργός - Ρομπέρ Μπεγκρέ Μαμπέ
Αλβανία Αλβανία Πρόεδρος - Μπαϊράμ Μπεγκάι Πρωθυπουργός - Έντι Ράμα
Αλγερία Αλγερία Πρόεδρος - Αμπντελματζίντ Τεμπούν Πρωθυπουργός - Ναντίρ Λαρμπαουί
Ανατολικό Τιμόρ Ανατολικό Τιμόρ Πρόεδρος - Ζοζέ Ράμος Όρτα Πρωθυπουργός - Σανάνα Γκουσμάο
Ανδόρρα Ανδόρρα Συνηγεμόνες - Πρόεδρος - της Γαλλίας Εμμανυέλ Μακρόν εκπροσωπούμενος από τον Πατρίκ Στρζοντά και Επίσκοπος της Ουρζέλ Χοάν Ενρίκ Βίβες Σισίλια εκπροσωπούμενος από το Ζοζέπ Μαρία Μαουρί Πρωθυπουργός - Ζαβιέρ Εσπότ Ζαμόρα
Αντίγκουα και Μπαρμπούντα Αντίγκουα και Μπαρμπούντα Βασιλιάς - Κάρολος Γ'

Γενικός Κυβερνήτης - Ρόντνεϊ Ουίλιαμς

Πρωθυπουργός - Γκαστόν Μπράουν
Αργεντινή Αργεντινή
Αρμενία Αρμενία Πρόεδρος - Βαχάγκν Χατσατουριάν Πρωθυπουργός - Νικόλ Πασινιάν
Αυστραλία Βασιλιάς - Κάρολος Γ'

Γενικός Κυβερνήτης - Ντέιβιντ Χάρλεϊ

Πρωθυπουργός - Άντονι Αλμπανίζι
Αυστρία Αυστρία Πρόεδρος - Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν Καγκελάριος - Καρλ Νεχάμερ
Αφγανιστάν
Βανουάτου Βανουάτου Πρόεδρος - Νικενίκε Βουρομπαράβου Πρωθυπουργός - Σαρλό Σαλουάι
Βατικανό Βατικανό Πάπας - Φραγκίσκος Πρόεδρος της Παπικής Επιτροπής για το Κράτος του Βατικανού - Αρχιεπίσκοπος Φερνάντο Βέργκεθ Αλθάγα
Βέλγιο Βέλγιο Βασιλιάς - Φίλιππος Πρωθυπουργός - Αλεξάντερ Ντε Κρο
Βενεζουέλα Βενεζουέλα
Βιετνάμ Βιετνάμ Γεν. Γραμματέας- Νγκουγιέν Φου Τρονγκ
Πρόεδρος - Βο Θι Ανχ Σουάν (υπηρ.)
Πρωθυπουργός - Φαμ Μιν Τσιν
Βολιβία Βολιβία
Βόρεια Κορέα Βόρεια Κορέα Πρόεδρος του Κόμματος Εργατών της Κορέας - Κιμ Γιονγκ Ουν
Ανώτατος Ηγέτης[1] - Κιμ Γιονγκ Ουν


Αρχηγός του Προεδρείου της Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης - Κιμ Γιόνγκ-ναμ

Πρωθυπουργός - Κιμ Τόκ-ουν
 Βόρεια Μακεδονία Πρόεδρος - Στέβο Πενταρόφσκι Πρόεδρος της Κυβέρνησης (Πρωθυπουργός) - Ταλάτ Τζαφέρι
Βοσνία και Ερζεγοβίνη Βοσνία και Ερζεγοβίνη
Προεδρείο[2]
Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς (πρόεδρος, Σερβίδα)
Ντένις Μπετσίροβιτς (Μέλος, Βόσνιος Μουσουλμάνος)

Ζέλικο Κόμσιτς (Μέλος, Κροάτης)
Πρωθυπουργός - Μποριάνα Κρίστο
Βουλγαρία Βουλγαρία Πρόεδρος - Ρούμεν Ράντεφ Πρωθυπουργός - Νικολάι Ντένκοφ
Βραζιλία Βραζιλία
Γαλλία Πρόεδρος - Εμμανυέλ Μακρόν Πρωθυπουργός - Ελιζαμπέτ Μπορν
 Γερμανία Πρόεδρος - Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ Καγκελάριος - Όλαφ Σολτς
 Γεωργία Πρόεδρος - Σαλομέ Ζουραμπισβίλι Πρωθυπουργός - Ιρακλί Κομπαχίτζε
Γκάμπια Γκάμπια
Γκαμπόν Γκαμπόν Πρόεδρος - Μπρις Ολιγκί Πρωθυπουργός - Ραϊμόν Εντόνγκ Σιμά
Γκάνα Γκάνα
Γουατεμάλα Γουατεμάλα
Γουιάνα Γουιάνα Πρόεδρος - Ιρφάαν Αλί Πρωθυπουργός - Μαρκ Φίλιπς
Γουινέα Γουινέα Πρόεδρος - Μαμαντί Ντουμπουγιά Πρωθυπουργός - Μπα Ουρί
Γουινέα-Μπισσάου Γουινέα-Μπισσάου Πρόεδρος - Ουμάρου Σισοκό Εμπαλό Πρωθυπουργός - Ρουί Ντουάρτε ντε Μπάρος
Γρενάδα Γρενάδα Βασιλιάς - Κάρολος Γ'

Γενική Κυβερνήτρια - Λαίδη Σεσίλ Λα Γκρενάντ

Πρωθυπουργός - Ντίκον Μίτσελ
 Δανία Βασιλιάς - Φρειδερίκος Ι΄ Πρωθυπουργός - Μέττε Φρεντέρικσεν
Ντομίνικα Δομινίκα Πρόεδρος - Τσαρλς Σάβαριν Πρωθυπουργός - Ρούσβελτ Σκέριτ
Δομινικανή Δημοκρατία Δομινικανή Δημοκρατία
Ελ Σαλβαδόρ Ελ Σαλβαδόρ
Ελβετία Ελβετία
Ελλάδα Ελλάδα Πρόεδρος - Κατερίνα Σακελλαροπούλου Πρωθυπουργός - Κυριάκος Μητσοτάκης
Ερυθραία Ερυθραία
Εσθονία Εσθονία Πρόεδρος - Άλαρ Κάρις Πρωθυπουργός - Κάγια Κάλας
Εσουατίνι Εσουατίνι Βασιλιάς - Μσουάτι Γ΄ Πρωθυπουργός - Ράσελ Ντλαμίνι
Ζάμπια Ζάμπια
Ζιμπάμπουε Ζιμπάμπουε
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Πρόεδρος - Χαλίφα μπιν Ζαγέντ αλ Ναχαγιάν Πρωθυπουργός - Μοχάμετ μπιν Ρασίντ αλ Μάκτουμ
 ΗΠΑ
Ηνωμένο Βασίλειο Ηνωμένο Βασίλειο Βασιλιάς - Κάρολος Γ' Πρωθυπουργός - Ρίσι Σούνακ
Ιαπωνία Ιαπωνία Αυτοκράτορας - Ναρουχίτο Πρωθυπουργός - Φουμίο Κισίντα
Ινδία Ινδία Πρόεδρος - Ντραουπάντι Μούρμου Πρωθυπουργός - Ναρέντρα Μόντι
Ινδονησία Ινδονησία
 Ιορδανία Βασιλιάς - Αμπντάλα Β΄ Πρωθυπουργός - Μπισέρ Αλ Χασάουνεχ
Ιράκ Ιράκ Πρόεδρος - Αμπντούλ Λατίφ Ρασίντ Πρωθυπουργός - Μοχάμεντ Σιά Αλ Σουντανί
Ιράν Ιράν Ανώτατος Ηγέτης (Ραχμπάρ, αρχηγός της Ισλαμικής Δημοκρατίας και Επανάστασης) -Αλί Χαμενεΐ
 Ιρλανδία Πρόεδρος - Μάικλ Χίγκινς Πρωθυπουργός - (Taoiseach) Λίο Βαράντκαρ
Ισημερινή Γουινέα Ισημερινή Γουινέα Πρόεδρος - Τεοδόρο Ομπιάνγκ Νγκέμα Μπασόνγκο Πρωθυπουργός - Μανουέλα Ρόκα Μποτέι
Ισημερινός (χώρα) Ισημερινός
Ισραήλ Ισλανδία Πρόεδρος - Γκούντνι Θορλάσιους Γιοχάνεσον Πρωθυπουργός - Κατρίν Γιακομπσντότιρ
 Ισπανία Βασιλιάς - Φίλιππος ΣΤ΄ Πρωθυπουργός - Πέδρο Σάντσεθ
Ισραήλ Πρόεδρος - Ισαάκ Χέρτζογκ Πρωθυπουργός - Μπενιαμίν Νετανιάχου
Ιταλία Πρόεδρος - Σέρτζιο Ματαρέλα Πρωθυπουργός - Τζόρτζια Μελόνι
Καζακστάν Πρόεδρος - Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ Πρωθυπουργός - Όλζας Μπεκτένοφ
Καμερούν Καμερούν Πρόεδρος - Πολ Μπιγιά Πρωθυπουργός - Τζόζεφ Ενγκούτε
Καμπότζη Καμπότζη Βασιλιάς - Νοροντόμ Σιχαμονί Πρωθυπουργός - Χουν Μανέτ
Καναδάς Καναδάς Βασιλιάς - Κάρολος Γ'

Γενική Κυβερνήτρια - Μαίρη Σάιμον

Πρωθυπουργός - Τζάστιν Τρυντώ
 Κατάρ Εμίρης - Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί Πρωθυπουργός - Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θανί
Κεντροαφρικανική Δημοκρατία Κεντροαφρικανική Δημοκρατία Πρόεδρος - Φοστέν-Αρσάνζ Τουαντερά Πρωθυπουργός - Φελίξ Μολουά
 Κένυα Πρόεδρος - Γουίλιαμ Ρούτο Αρχιγραμματέας του υπουργικού συμβουλίου - Μουζάλια Μουνταβάντι
Κίνα Κίνα Πρόεδρος - Σι Τσινπίν Πρωθυπουργός - Λι Τσιάνγκ
Κιργιζιστάν Κιργιζία Πρόεδρος - Σαντίρ Τζαπάροφ Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών - Ακίλμπεκ Τζαπάροφ
Κιριμπάτι Κιριμπάτι
Κολομβία Κολομβία
Κομόρες Κομόρες
Κογκό Δημοκρατία του Κονγκό Πρόεδρος - Ντενί Σασού Νγκουέσσο Πρωθυπουργός - Ανατόλ Κολινέ Μακοσό
Κόστα Ρίκα Κόστα Ρίκα
Κούβα Κούβα Πρόεδρος - Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ Πρωθυπουργός - Μανουέλ Μαρέρο Κρους
Κουβέιτ Κουβέιτ Εμίρης - Μισάλ Αλ-Αχμάντ Αλ-Τζαμπέρ Αλ-Σαμπάχ Πρωθυπουργός - Μοχάμαντ Σαμπάχ Αλ-Σαλέμ Αλ-Σαμπάχ
Κροατία Κροατία Πρόεδρος - Ζόραν Μιλάνοβιτς Πρωθυπουργός - Αντρέι Πλένκοβιτς
 Κύπρος
 Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό Πρόεδρος - Φέλιξ Τσισεκέντι Πρωθυπουργός - Ζαν Μισέλ Σαμά Λικόντ
Λάος Λάος Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας του Επαναστατικού Κόμματος - Θόνγκλουν Σισουλίθ Πρωθυπουργός - Σονεσάι Σιφαντόν
Λεσότο Λεσότο Βασιλιάς - Λετσίε Γ΄ Πρωθυπουργός - Σαμ Ματεκάνε
 Λετονία Πρόεδρος - Έντγκαρς Ρίνκεβιτς Πρωθυπουργός - Αρτούρς Κρισιάνις Καρίνς
Λευκορωσία Λευκορωσία Πρόεδρος - Αλιαξάντρ Λουκασένκα Πρωθυπουργός - Ρομάν Γκολόβτσενκο
Λίβανος Λίβανος Πρόεδρος - Μισέλ Αούν Πρωθυπουργός (πρόεδρος του συμβουλίου υπουργών) - Νατζίμπ Μικάτι
Λιβερία Λιβερία
Λιβύη Λιβύη Προεδρικό Συμβούλιο[4] - Μοχάμεντ αλ Μενφί (ως Πρόεδρος)
Αμπντουλάχ αλ Λαφί (ως μέλος)
Μουσά αλ Κονί (ως μέλος)
Μεταβατικός ΠρωθυπουργόςΑμπντούλ Χαμίντ Ντεμπεϊντέχ
Οσάμα Χαμάντα
 Λιθουανία Πρόεδρος - Γκιτάνας Ναουσέντα Πρωθυπουργός - Ίνγκριντα Σιμονιτέ
Λίχτενσταϊν Λίχτενσταϊν Πρίγκιπας - Χανς Άνταμ Β΄

Διάδοχος του θρόνου - Πρίγκιπας Αλόις

Πρωθυπουργός - Ντάνιελ Ρισχ
 Λουξεμβούργο Μέγας Δούκας - Ερρίκος Πρωθυπουργός - Λικ Φρίντεν
Μαδαγασκάρη Μαδαγασκάρη Πρόεδρος - Αντρί Ραζοελίνα Πρωθυπουργός - Κριστιάν Εντσαΐ
Μαλαισία Μαλαισία Βασιλιάς της Μαλαισίας - Ιμπραήμ Ισκαντάρ του Τζοχόρ Πρωθυπουργός - Ανουάρ Ιμπραήμ
Μαλάουι Μαλάουι
Μαλδίβες Μαλδίβες
 Μάλι Μεταβατικός πρόεδρος - Ασιμί Γκοϊτά Υπηρεσιακός πρωθυπουργός - Σογκέλ Κοκαλά Μαϊγκά
Μάλτα Πρόεδρος - Τζορτζ Βέλλα Πρωθυπουργός - Ρόμπερτ Αμπέλα
 Μαρόκο Βασιλιάς - Μοχάμετ ΣΤ΄ Πρωθυπουργός - Αζίζ Αχανούς
Νήσοι Μάρσαλ Νήσοι Μάρσαλ
 Μαυρίκιος Πρόεδρος - Πριθβιράισινγκ Ρούπουν Πρωθυπουργός - Πράβιντ Τζάγκνοτ
Μαυριτανία Μαυριτανία Πρόεδρος - Μοχάμεντ Ουλντ Γκαζουανί Πρωθυπουργός - Μοχάμεντ Ουλντ Μπιλάλ
Μαυροβούνιο Μαυροβούνιο Πρόεδρος - Γιάκοβ Μιλάτοβιτς Πρωθυπουργός - Μιλόικο Σπάιτς
Μεξικό Μεξικό
Μυανμάρ Μιανμάρ (Βιρμανία) Πρόεδρος του Συμβουλίου Κρατικής Διοίκησης και Πρωθυπουργός - Μιν Αούνγκ Χλάινγκ Μεταβατικός Πρόεδρος - Μίιντ Σουέ
Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας Μικρονησία
Μογγολία Μογγολία Πρόεδρος - Ουχναγκίν Χουρελσούχ Πρωθυπουργός - Λουβσαναμσράιν Ογιούν-Έρντενε
Μοζαμβίκη Μοζαμβίκη Πρόεδρος - Φιλίπε Νιούσι Πρωθυπουργός - Αντριάνο Μαλεγιάνε
 Μολδαβία Πρόεδρος - Μάγια Σάντου Πρωθυπουργός - Ντορίν Ρετσεάν
Μονακό Μονακό Πρίγκιπας - Αλβέρτος Β΄ Κρατικός υπουργός (Πρωθυπουργός) - Πιερ Νταρτού
Μπανγκλαντές Μπανγκλαντές Πρόεδρος - Μοχάμεντ Σαχαμπουντίν Πρωθυπουργός - Σεΐχ Χασίνα Γουαζέντ
Μπαρμπάντος Μπαρμπάντος Πρόεδρος - Λαίδη Σάντρα Μέισον Πρωθυπουργός - Μία Μότλεϊ
Μπαχάμες Μπαχάμες Βασιλιάς - Κάρολος Γ'

Γενικός Κυβερνήτης - Σερ Κορνέλιους Α. Σμιθ

Πρωθυπουργός - Φίλιπ Ντέιβις
Μπαχρέιν Μπαχρέιν Βασιλιάς - Χαμάντ μπιν Ισά αλ Χαλίφα Πρωθυπουργός - Σαλμάν μπιν Χαμάντ αλ Χαλίφα
Μπελίζ Μπελίζ Βασιλιάς Κάρολος Γ'

Γενική Κυβερνήτρια - Φρόιλα Τζαλάμ

Πρωθυπουργός - Τζόνι Μπρισένιο
Μπενίν Μπενίν
Μποτσουάνα Μποτσουάνα
Μπουρκίνα Φάσο Μπουρκίνα Φάσο Μεταβατικός Πρόεδρος - Ιμπραΐμ Τραορέ Μεταβατικός Πρωθυπουργός - Απολινέρ Ζοασίμ Κιελέμ ντε Ταμπελά
Μπουρούντι Μπουρούντι Πρόεδρος - Εβαρίτ Ενταγισιμιγιέ Πρωθυπουργός του Μπουρούντι - Ζερβέ Εντιρακομπουκά
Μπουτάν Μπουτάν Ντρουκ Γκιάλπο (Δράκων Βασιλεύς) - Γίγκμε Κεσάρ Ναμγκιάλ Βανγκτσούκ Επικεφαλής Σύμβουλος - Τσέρινγκ Τομπγκάι
Μπρουνέι Μπρουνέι
Ναμίμπια Ναμίμπια Πρόεδρος - Νανγκόλο Εμπούμπα Πρωθυπουργός - Σάρα Κουγκονγκέλουα
 Ναουρού
Νέα Ζηλανδία Νέα Ζηλανδία Βασιλιάς - Κάρολος Γ'

Γενική Κυβερνήτρια - Σίντι Κίρο

Πρωθυπουργός - Κρίστοφερ Λάξον
Νεπάλ Νεπάλ Πρόεδρος - Ραμ Τσάντρα Πουντέλ Πρωθυπουργός - Πούσπα Καμάλ Νταχάλ
Νίγηρας Νίγηρας Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διασφάλιση της πατρίδας - Αμπντουραμάν Τινανί Πρωθυπουργός - Αλί Λαμίν Ζέιν
Νιγηρία Νιγηρία
Νικαράγουα Νικαράγουα
Νορβηγία Νορβηγία Βασιλιάς - Χάραλντ Ε΄ Πρωθυπουργός - Γιούνας Γκαρ Στόρε
 Νότια Αφρική
Νότια Κορέα Νότια Κορέα Πρόεδρος - Γιουν Σουκ-γέολ Πρωθυπουργός - Χαν Ντουκ-Σου
Νότιο Σουδάν
Ολλανδία Βασιλιάς - Γουλιέλμος Αλέξανδρος Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε
Ομάν Ομάν
Ονδούρα Ονδούρα
 Ουγγαρία Πρόεδρος - Τάμας Σούλιοκ Πρωθυπουργός - Βίκτορ Ορμπάν
Ουγκάντα Ουγκάντα Πρόεδρος - Γιουέρι Μουσέβενι Πρωθυπουργός - Ρομπίνα Ναμπάντζα
Ουζμπεκιστάν Ουζμπεκιστάν Πρόεδρος - Σαβκάτ Μιρζιγιάγιεφ Πρωθυπουργός - Αμπντουλά Ορίποφ
 Ουκρανία Πρόεδρος - Βολοντίμιρ Ζελένσκι Πρωθυπουργός - Ντενίς Σμιγκάλ
 Ουρουγουάη
Πακιστάν Πακιστάν Πρωθυπουργός - Ασίφ Αλί Ζαρντάρι Πρωθυπουργός - Σεχμπάζ Σαρίφ
Παλάου Παλάου
Παναμάς Παναμάς
 Παπούα Νέα Γουινέα Βασιλιάς - Κάρολος Γ'

Γενικός Κυβερνήτης - Σερ Μπομπ Νταντάε

Πρωθυπουργός - Τζέιμς Μαράπε
Παραγουάη Παραγουάη
 Περού Πρόεδρος - Ντίνα Μπολουάρτε Πρωθυπουργός - Γκουστάβο Αντριανσέν
Πολωνία Πρόεδρος - Αντρέι Ντούντα Πρωθυπουργός - Ντόναλντ Τουσκ
Πορτογαλία Πορτογαλία Πρόεδρος - Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα Πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα
Πράσινο Ακρωτήριo Πράσινο Ακρωτήριο Πρόεδρος - Ζοζέ Μαρία Νέβες Πρωθυπουργός - Ουλίσες Κορέια ε Σίλβα
Ρουάντα Ρουάντα Πρόεδρος - Πολ Καγκάμε Πρωθυπουργός - Εντουάρ Ενζιρεντέ
 Ρουμανία Πρόεδρος - Κλάους Γιοχάνις Πρωθυπουργός -Μαρσέλ Τσολάκου
Ρωσία Πρόεδρος - Βλαντίμιρ Πούτιν Πρωθυπουργός - Μιχαήλ Μισούστιν
Σαμόα Σαμόα Ο Λε Άο Ο Λε Μάλο - Βαλετόα Σουαλαούβι Β΄ Πρωθυπουργός - Ναόμι Ματαάφα
Σάο Τομέ και Πρίνσιπε Σάο Τομέ και Πρίνσιπε Πρόεδρος - Κάρλος Βίλα Νόβα Πρωθυπουργός - Πατρίς Τροβοάντα
Σαουδική Αραβία Σαουδική Αραβία Βασιλιάς - Σαλμάν Διάδοχος και ΠρωθυπουργόςΜοχάμεντ Μπιν Σαλμάν
Σενεγάλη Σενεγάλη Πρόεδρος - Μάκι Σαλ Πρωθυπουργός - Σιντικί Καμπά
Σερβία Πρόεδρος - Αλεξάνταρ Βούτσιτς Πρωθυπουργός - Άνα Μπρνάμπιτς
Σεϋχέλλες Σεϋχέλλες
Σιγκαπούρη Σιγκαπούρη Πρόεδρος - Θαρμάν Σανμουγκαράτναμ Πρωθυπουργός - Λι Χσιεν Λουνγκ
Σιέρα Λεόνε Σιέρα Λεόνε Πρόεδρος - Τζούλιους Μαάντα Μπίο Επικεφαλής υπουργός - Ντέιβιντ Μοϊνίνα Σενγκέχ
 Σλοβακία Πρόεδρος - Ζουζάνα Τσαπούτοβα Πρωθυπουργός - Ρόμπερτ Φίτσο
Σλοβενία Πρόεδρος - Νατάσα Πιρτς Μουσάρ Πρωθυπουργός - Ρόμπερτ Γκόλομπ
 Νήσοι Σολομώντα Βασιλιάς - Κάρολος Γ'

Γενικός Κυβερνήτης - Σερ Ντέιβιντ Βουνάγκι

Πρωθυπουργός - Μανασέ Σογκαβάρε
Σομαλία Σομαλία Πρόεδρος - Χασάν Σεΐχ Μοχάμουντ Πρωθυπουργός - Χαμζά Αμπντί Μπαρέ
Σουδάν Σουδάν Αρχηγός του Συμβουλίου Κυριαρχίας - Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός - Οσμάν Χουσεΐν
Σουηδία Βασιλιάς - Κάρολος ΙΣΤ΄ Γουσταύος Πρωθυπουργός - Ουλφ Κρίστερσον
Σουρινάμ Σουρινάμ
Σρι Λάνκα Σρι Λάνκα Πρόεδρος - Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε Πρωθυπουργός - Ντινές Γκουναγουαρντένα
Συρία Συρία Πρόεδρος - Μπασάρ αλ Άσαντ Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός - Χουσεΐν Αρνούς
Ταϊλάνδη Ταϊλάνδη Βασιλιάς - Μάχα Βαγιραλονγκόρν ή Ράμα Ι΄ Πρωθυπουργός - Σρέθα Θαβίσιν
Τανζανία Τανζανία Πρόεδρος - Σάμια Σουλούχου Πρωθυπουργός - Κασίμ Ματζαλίουα
Τατζικιστάν Τατζικιστάν Πρόεδρος - Ιμομάλι Ραχμόν Πρωθυπουργός - Κοχίρ Ρασουλζόντα
Τζαμάικα Τζαμάικα Βασιλιάς - Κάρολος Γ'

Γενικός Κυβερνήτης Σερ Πάτρικ Άλεν

Πρωθυπουργός - Άντριου Χόλνες
Τζιμπουτί Τζιμπουτί Πρόεδρος - Ισμαήλ Ομάρ Γκουέλεχ Πρωθυπουργός - Αμπντουλκαντέρ Καμίλ Μοχάμεντ
Τόγκο Τόγκο Πρόεδρος- Φωρ Γκνασινγκμπέ Πρωθυπουργός - Βικτουάρ Τομεγκά Ντογκμπέ
Τόνγκα Τόνγκα Βασιλιάς - Τουπόου ΣΤ΄ Πρωθυπουργός - Σιαόσι Σοβαλένι
Τουβαλού Τουβαλού Βασιλιάς - Κάρολος Γ'

Γενικός Κυβερνήτης - Τοφίγκα Βαεβάλου Φαλάνι

Πρωθυπουργός - Φελέτι Τίο
 Τουρκία
Τουρκμενιστάν Τουρκμενιστάν
 Τρίνινταντ και Tομπάγκο Πρόεδρος - Κριστίν Κανγκάλου Πρωθυπουργός - Κιθ Ρόουλι
Τσαντ Τσαντ Μεταβατικός Πρόεδρος - Μαχαμάτ Ντεμπί Ίτνο Πρωθυπουργός - Σουξέ Μασρά
 Τσεχία Πρόεδρος - Πετρ Πάβελ Πρωθυπουργός - Πετρ Φίαλα
Τυνησία Τυνησία Πρόεδρος - Καΐς Σαγιέντ Πρωθυπουργός - Αχμέντ Ασανί
Υεμένη Υεμένη Πρόεδρος -Ρασάντ αλ Αλιμί
(υπό αμφισβήτηση)
Πρωθυπουργός - Αχμάντ Αγουάντ μπιν Μουμπάρακ
(υπό αμφισβήτηση)
 Φινλανδία Πρόεδρος - Αλεξάντερ Στουμπ Πρωθυπουργός - Πέτερι Όρπο
Φιλιππίνες Φιλιππίνες
Φίτζι Φίτζι Πρόεδρος - Ουίλιαμ Κατονίβερε Πρωθυπουργός - Σιτιβένι Ραμπούκα
Χιλή Χιλή

Εξωτερικοί σύνδεσμοι Επεξεργασία

  • Ηγέτες εν ενεργεία στον κόσμο σήμερα (Ιστοσελίδα που ανανεώνεται συνεχώς και περιέχει τις κυβερνητικές μεταβολές σε όλο τον κόσμο, ανάμεσα στις οποίες και αποτελέσματα εκλογών).
  • Οι ηγέτες του κόσμου (παραπλήσια με την προηγούμενη ιστοσελίδα, που περιέχει επιπλέον πληροφορίες για χώρες, σημαίες, πληθυσμό κλπ.)

Σημειώσεις Επεξεργασία

  1. Στο προοίμιο του Συντάγματος της Βόρειας Κορέας αναφέρεται ότι όλος ο κορεάτικος λαός και το κόμμα DPRK θα θεωρούν συνεχώς τον ανώτατο ηγέτη Σύντροφο Κιμ Ιλ Σουνγκ ως τον αιώνιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Κιμ Ιλ Σουνγκ απεβίωσε το 1994.
  2. Το τριμελές προεδρείο ασκεί συλλογικά τα καθήκοντα του Αρχηγού Κράτους.
  3. Το επταμελές Ομοσπονδιακό Συμβούλιο είναι συλλογικά Αρχηγός Κράτους και Κυβέρνησης της Ελβετικής Συνομοσπονδίας. Εντός του Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας υπηρετεί μόνο primus inter pares με θητεία ενός έτους.
  4. Ως μέρος της συμφωνίας για εκεχειρία, αρχηγός κράτος είναι όλα μαζί τα μέλη του τριμελούς προεδρείου.