Άνοιγμα κυρίου μενού

Κατάλογος Παπών

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia
Πλάκα που μνημονεύει τους πάπες που έχουν ταφεί στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου

Η λίστα των Παπών χρονολογικά καταγράφει τους άνδρες που τους δόθηκε ο τίτλος Πάπας (ή Επίσκοπος Ρώμης) από την Καθολική Εκκλησία. Ενώ δεν υπάρχει ουσιαστικά επίσημη λίστα των παπών, το Annuario Pontificio, που εκδίδεται κάθε χρόνο από το Βατικανό, περιέχει μια λίστα που γενικά θεωρείται η πιο έγκυρη. Το Annuario Pontificio αναφέρει τον Βενέδικτο ΙΣΤ΄ ως τον 265ο Επίσκοπο Ρώμης. Αυτή η λίστα είναι αυτή που δίνεται παρακάτω• αναφέρει 263 άνδρες να έχουν υπηρετήσει 265 ποντιφικάτα (περίοδος της Παπικής εξουσίας), εάν ο Στέφανος αποκλείεται (βλέπε παρακάτω). Η διαφορά σε αυτούς τους αριθμούς υπάρχει εξαιτίας του γεγονότος ότι ο Βενέδικτος Θ΄ κυβέρνησε μη συνεχόμενες περιόδους μεταξύ 1032 και 1048.

Ο όρος Πάπας (Λατινικά: papa "πατέρας'") χρησιμοποιείται σε αρκετές Εκκλησίες για να δηλώσει τους υψηλότερους πνευματικούς ηγέτες τους (για παράδειγμα Κοπτικός Πάπας). Αυτός ο τίτλος στην Αγγλική του μορφή συχνά αναφέρεται στην κεφαλή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ο Ρωμαιοκαθολικός Πάπας επίσημα χρησιμοποιεί τον τίτλο του Pontifex Maximus. Αυτός ο τίτλος πρώτα χρησιμοποιήθηκε από τους Αρχαίους Ρωμαίους ως ο τίτλος του αρχιερέα του Κολλεγίου των Ποντιφήκων. Ο Αυτοκράτορας Αύγουστος αργότερα συγχώνευσε το αξίωμα στο Αυτοκρατορικό του αξίωμα [1] αλλά ο Γρατιανός απέρριψε τον τίτλο με την συμβουλή του Αμβροσίου.[2]

Ο Hermannus Contractus είναι ίσως ο πρώτος ιστορικός που αρίθμησε τους πάπες αδιάκοπα. Η λίστα του τελειώνει το 1049 με τον Πάπα Λεόντα Θ' ως νούμερο 154. Πολλές αλλαγές έγιναν στη λίστα κατά τον 20 αιώνα. Ο Αντιπάπας Χριστόφορος θεωρήθηκε νόμιμος για μια μακρά περίοδο. Ο εκλεγμένος Πάπας Στέφανος θεωρήθηκε νόμιμος υπό το όνομα Στέφανος Β' έως την έκδοση του 1961, οπότε το όνομα του διαγράφηκε. Αν και αυτές οι αλλαγές δεν είναι πλέον αμφιλεγόμενες, ένας αριθμός συγχρόνων καταλόγων περιλαμβάνει ακόμη αυτόν τον "πρώτο Πάπα Στέφανο Β'". Είναι πιθανό ότι αυτό συμβαίνει επειδή βασίζονται σε μια έκδοση του 1913 της Καθολικής Εγκυκλοπαίδειας, η οποία είναι σε δημόσια αρμοδιότητα. Το έτος 2001 μια αυστηρή μελέτη έγινε από την Καθολική Εκκλησία στην ιστορία του παπισμού η οποία "υπέβαλε σχεδόν 200 διορθώσεις των υπαρχουσών βιογραφιών των Παπών, από τον Άγιο Πέτρο στον Ιωάννη Παύλο Β΄.".[3]

Ο τίτλος Episcopus Romanus σημαίνει Ρωμαίος Επίσκοπος στα Λατινικά.

Πίνακας περιεχομένων

Χρονολογική λίστα των παπώνΕπεξεργασία

1ος–5ος ΑιώναςΕπεξεργασία

1ος ΑιώναςΕπεξεργασία

Ποντιφικάτο Πορτραίτο Κοινό Ελληνικό όνομα Επίσημο (Λατινικό) όνομα Προσωπικό όνομα Τόπος γέννησης Ηλικία κατά την Εκλογή / Θάνατο ή την Παραίτηση # έτη ως Πάπας Σημειώσεις
30 – 64/67   Πέτρος
Άγιος Πέτρος
Petrus, Σημαίνει Βράχος ή χαλίκι, Episcopus Romanus Σίμων Πέτρος
שמעון בן יונה
(Shimon ben Yona)

Shimon Kipha
CΙΜΗΟΝ ΚΗΦΑC
(Simeon Kephas – Σίμων ο Βράχος)
Βηθεσδά, Γαλιλαία     Μαθητής του Ιησού από τον οποίο έλαβε τα κλειδιά του Βασιλείου του Ουρανού. Εκτελέσθηκε με σταύρωση ανάποδα• εορτάζεται στις (Εορτή των Αγίων Πέτρου και Παύλου) 29 Ιουνίου, (Θρόνος του Αγίου Πέτρου) στις 22 Φεβρουαρίου. Αναγνωρίζεται ως ο πρώτος Επίσκοπος της Ρώμης (Πάπας) που διορίσθηκε από τον Χριστό, από την Καθολική Εκκλησία. Επίσης τιμάται ως άγιος στον Ανατολικό Χριστιανισμό, με ημέρα εορτής στις 29 Ιουνίου.
64/67(?) – 76/79(?)   Λίνος
Άγιος Λίνος
Linus, Episcopus Romanus Λίνος Τοσκάνη (Βόρειο Λάτιο)     Εορτάζεται στις 23 Σεπτεμβρίου. Επίσης τιμάται ως άγιος στον Ανατολικό Χριστιανισμό, με ημέρα εορτής στις 7 Ιουνίου.
76/79(?) – 88   Ανάκλητος
(Cletus)
Άγιος Ανάκλητος
Anacletus, Episcopus Romanus Ανάκλητος Πιθανώς Ελλάδα     Μαρτύρησε• εορτάζεται στις 26 Απριλίου. Κάπτε λανθασμένος διαχωρισμός ανάμεσα σε Κλήτος και Ανάκλητος[4]
88/92 – 97/101   Κλήμης Α΄
Άγιος Κλήμης
Clemens, Episcopus Romanus   Ρώμη     Εορτάζεται 23 Νοεμβρίου. Επίσης τιμάται ως άγιος στον Ανατολικό Χριστιανισμό, με ημέρα εορτής στις 25 Νοεμβρίου.
97/99 – 105/107   Ευάριστος
(Aristus)
Άγιος Ευάριστος
Evaristus, Episcopus Romanus Άριστος Βηθλεέμ, Παλαιστίνη     Εορτάζεται 26 Οκτωβρίου

2ος ΑιώναςΕπεξεργασία

Ποντιφικάτο Πορτραίτο Κοινό Ελληνικό όνομα Επίσημο (Λατινικό) όνομα Προσωπκό όνομα Τόπος γέννησης Ηλικία κατά την Εκλογή / Θάνατο ή την Παραίτηση # έτη ως Πάπας Σημειώσεις
105/107 – 115/116   Αλέξανδρος Α΄
Άγιος Αλέξανδρος
Alexander, Episcopus Romanus Αλέξανδρος Ρώμη     Επίσης τιμάται ως άγιος στον Ανατολικό Χριστιανισμό, με ημέρα εορτής στις 16 Μαρτίου.
115/116 – 125   Σίξτος Α΄
Άγιος Σίξτος
Xystus, Episcopus Romanus   Ρώμη ή Ελλάδα     Επίσης τιμάται ως άγιος στον Ανατολικό Χριστιανισμό,με μέρα εορτασμού στις 10 Aυγούοστου.
125 – 136/138 Τελεσφόρος
Άγιος Τελεσφόρος
Telesphorus, Episcopus Romanus   Ελλάδα      
136/138 – 140/142   Υγίνος
Άγιος Υγίνος
Hyginus, Episcopus Romanus   Ελλάδα     Παραδοσιακά μαρτύρησε• εορτάζεται στις 11 Ιανουαρίου
140/142 – 155   Πίος Α΄
Άγιος Πίος
Pius, Episcopus Romanus   Ακίλια, Φρίουλι, Iταλία     Μαρτύρησε με ξίφος• εορτάζεται στις 11 Ιουλίου
155 – 166   Ανίκητος
Άγφιος Ανίκητος
Anicetus, Episcopus Romanus   Έμεσα, Συρία     Παραδοσιακά μαρτύρησε• ημέρα εορτής στις 17 Απριλίου
περ.166 – 174/175   Σωτήρ
Άγιος Σωτήρ
Soterius, Episcopus Romanus   Φόντι, Λάτιο, Ιταλία     Παραδοσιακά μαρτύρησε• ημέρα εορτής στις 22 Απριλίου
174/175 – 189   Ελεύθερος
Άγιος Ελεύθερος
Eleutherius, Episcopus Romanus   Νικόπολη, Ήπειρος     Παραδοσιακά μαρτύρησε• εορτάζεται στις 6 Mαΐου
189 – 198/199   Βίκτωρ Α΄
Άγιος Βίκτωρ
Victor, Episcopus Romanus   Βόρεια Αφρική      
199 – 217   Ζεφυρίνος
Άγιος Ζεφυρίνος
Zephyrinus, Episcopus Romanus   Ρώμη      

3ος ΑιώναςΕπεξεργασία

Ποντιφικάτο Πορτραίτο Κοινό Ελληνικό όνομα Επίσημο (Λατινικό) όνομα Προσωπικό όνομα Τόπος γέννησης Ηλικία κατά την Εκλογή / Θάνατο ή την Παραίτηση # έτη ως Πάπας Σημειώσεις
περ.217 – 222/223   Κάλλιστος Α΄
Άγιος Κάλλιστος
Callistus, Episcopus Romanus         Μαρτύρησε• εορτάζεται στις 14 Oκτωβρίου
222/223 – 230   Ουρβανός Α΄
Άγιος Ουρβανός
Urbanus, Episcopus Romanus   Ρώμη     Επίσης τιμάται ως άγιος στον Ανατολικό χριστιανισμό, με μέρα εορτασμού στις 25 Mαΐου.
21 Ιουλίου 230 – 28 Σεπτεμβρίου 235   Ποντιανός
Άγιος Ποντιανός
Pontianus, Episcopus Romanus   Ρώμη   5 Πρώτος Πάπας με πιστοποιημένες ημερομηνίες στο αξίωμα
21 Noεμβρίου 235 – 3 Ιανουαρίου 236   Ανθηρός
Άγιος Ανθηρός
Anterus, Episcopus Romanus   Ελλάδα   <1 Επίσης τιμάται ως άγιος στον Ανατολικό Χριστιανισμό, με μέρα εορτασμού στις 5 Aυγούστου.
10 Ιανουαρίου 236 – 20 Ιανουαρίου 251   Φαβιανός
Άγιος Φαβιανός
Fabianus, Episcopus Romanus   Ρώμη   14 Εορτάζεται στις 20 Ιανουαρίου. Επίσης τιμάται ως άγιος στον Ανατολικό Χριστιανισμό, με μέρα εορτασμού στις 5 Aυγούστου.
6 Μαρτίου/11 Μαρτίου 251 – Ιούνιος 253   Κορνήλιος
Άγιος Κορνήλιος
Cornelius, Episcopus Romanus       2 Πέθανε ως μάρτυρας, με φοβερά βασανιστήρια• εορτάζεται στις 16 Σεπτεμβρίου
25 Ιουνίου 253 – 5 Μαρτίου 254   Λούκιος Α΄
Άγιος Λούκιος
Lucius, Episcopus Romanus   Ρώμη   <1 Εορτάζεται στις 4 Mαρτίου
12 Μαΐου 254 – 2 Αυγούστου 257   Στέφανος Α΄
Saint Stephen
Stephanus, Episcopus Romanus   Ρώμη   3 Mαρτύρησε με αποκεφαλισμό• μέρα εορτής στις 2 Aυγούστου. Επίσης τιμάται ως άγιος στον Ανατολικό Χριστιανισμό, με την ίδια μέρα εορτασμού με το μαρτύριο του.
30/31 Αυγούστου 257 – 6 Aυγούστου 258   Σίξτος Β΄
Άγιος Σίξτος Β΄
Xystus Secundus, Episcopus Romanus   Ελλάδα   <1 Μαρτύρησε με αποκεφαλισμό.Επίσης τιμάται ως άγιος στον Ανατολικό Χριστιανισμό, με μέρα εορτασμού στις of 10 Aυγούστου.
22 Ιουλίου 259 – 26 Δεκεμβρίου 268   Διονύσιος
Saint Dionysius
Dionysius, Episcopus Romanus   Ελλάδα   9 Εορτάζεται στις 26 Δεκεμβρίου
5 Ιανουαρίου 269 – 30 Δεκεμβρίου 274   Φήλιξ Α΄
Άγιος Φήλιξ
Felix, Episcopus Romanus   Ρώμη   5  
4 Ιανουαρίου 275 – 7 Δεκεμβρίου 283   Ευτυχιανός
Άγιος Εΰτυχιανός
Eutychianus, Episcopus Romanus       8  
17 Δεκεμβρίου 283 – 22 Aπριλίου 296   Γάιος
Άγιος Γάϊος
Caius, Episcopus Romanus       12 Μαρτύρησε (σύυμφωνα με το θρύλο) Εορτάζεται στις 22 Aπριλίου. Επίσης τιμάται ως άγιος στον Ανατολικό Χριστιανισμό, με μέρα εορτασμού στις 11 Aυγούστου.
30 Ιουνίου 296 – 1 Απριλίου 304   Μαρκελλίνος
Άγιος Μαρκελλίνος
Marcellinus, Episcopus Romanus       7 Εορτάζεται στις 26 Aπριλίου. Επίσης τιμάται ως άγιος στον Ανατολικό Χριστιανισμό, με μέρα εορτασμού στις 7 Ιουνίου.

4ος ΑιώναςΕπεξεργασία

Ποντιφικάτο Πορτραίτο Κοινό Ελληνικό όνομα Επίσημο (Λατινικό) όνομα Ποροσωπικό όνομα Τόπος γέννησης Ηλικία κατά την Εκλογή / Θάνατο ή Παραίτηση # έτη ως Πάπας Σημειώσεις
308 έως 309   Μάρκελλος Α΄
Άγιος Μάρκελλος
Marcellus, Episcopus Romanus          
περ.309 – περ.310   Ευσέβιος
Saint Eusebius
Eusebius, Episcopus Romanus          
2 Ιουλίου 311 – 11 Ιανουαρίου 314   Μιλτιάδης
Melchiades
Άγιος Μιλτιάδης
Miltiades, Episcopus Romanus   Αφρική   2 Πρώτος πάπας μετά το τέλος των διώξεων των χριστιανών μέσω του Εδίκτου του Μιλάνου (313 μ.Χ.) που εκδόθηκε από τον Κωνσταντίνο Α΄
31 Ιανουαρίου 314 – 31 Δεκεμβρίου 335   Σιλβέστρος Α΄
Άγιος Σιβέστρος
Silvester, Episcopus Romanus   Σαντ'Άντζελο α Σκάλα, Αβελλίνο   21 Εορτάζεται στις 31 Δεκεμβρίου. Επίσης τιμάται ως άγιος στον Αντολικό Χριστιανισμό, με ημέρα εορτής στις 2 Ιανουαρίου.
18 Ιανουαρίου 336 – 7 Oκτωβρίου 336   Μάρκος
Άγιος Μάρκος
Marcuαs, Episcopus Romanus   Ρώμη   <1 Εορτάζεται στις 7 Οκτωβρίου
6 Φεβρουαρίου 337 – 12 Aπριλίου 352   Ιούλιος Α΄
άγιος Ιούλιος
Iulius, Episcopus Romanus   Ρώμη   15  
17 Μαΐου 352 – 24 Σεπτεμβρίου 366   Λιβέριος Liberius, Episcopus Romanus       14 Ο πρωιμότερος Πάπας που δεν αγιοποιήθηκε ακόμη από την Ρωμαϊκή Εκκλησία. Τιμάται ως άγιος στον Ανατολικό Χριστιανισμό, με ημέρα εορτής στις 27 Aυγούστου.
1 Oκτωβρίου 366 – 11 Δεκεμβρίου 384   Δάμασος Α΄
Άγιος Δάμασος
Damasus, Episcopus Romanus   Idanha-a-Velha, Πορτογαλία   18
11 Δεκεμβρίου 384 – 26 Νοεμβρίου 399   Σιρίκιος
Άγιος Σιρίκιος
Papa Siricius, Episcopus Romanus       14 Πρώτος Επίσκοπος Ρώμης που χρησιμοποίησε τον τίτλο "Papa" ("Πάπας")
27 Noεμβρίου 399 – 19 Δεκεμβρίου 401   Aναστάσιος Α΄
Άγιος Αναστάσιος
Papa Anastasius, Episcopus Romanus       2  

5ος ΑιώναςΕπεξεργασία

Ποντιφικάτο Πορτραίτο Κοινό Ελληνικό όνομα Επίσημο (Λατινικό) όνομα Προσωπικό όνομα Τόπος γέννησης Ηλικία κατά την Εκλογή / Θάνατο ή Παραίτηση # έτη ως Πάπας Σημειώσεις
22 Δεκεμβρίου 401 – 12 Mαρτίου 417   Ιννοκέντιος Α΄
Άγιος Ιννοκέντιος
Papa Innocentius, Episcopus Romanus       15 Βησιγοτθική Λεηλασία της Ρώμης (410) υπό τον Αλάριχο
18 Mαρτίου 417 – 26 Δεκεμβρίου 418   Zώσιμος
Saint Zosimus
Papa Zosimus, Episcopus Romanus       1  
28/29 Δεκεμβρίου 418 – 4 Σεπτεμβρίου 422   Βονιφάτιος Α΄
Άγιος Βονιφάτιος
Papa Bonifacius, Episcopus Romanus       3  
10 Σεπτεμβρίου 422 – 27 Ιουλίου 432   Κελεστίνος Α΄
Άγιος Κελεστίνος
Papa Coelestinus, Episcopus Romanus   Ρώμη, Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία   9 Επίσης τιμάται ως άγιος στον Ανατολικό Χριστιανισμό, με μέρα εορτής στις 8 Aπριλίου.
31 Ιουλίου 432 – Μάρτιος/ΑύγουστοςAugust 440 Σίξτος Γ΄
Άγιος Σίξτος
Papa Xystus Tertius, Episcopus Romanus       8  
29 Σεπτεμβρίου 440 – 10 Noεμβρίου 461   Λέων Α΄
Άγιος Λέων
Λέων ο Μέγας
Papa Leo Magnus, Episcopus Romanus   Ρώμη   21 Έπεισε τον Αττίλα τον Ούνο να σταματήσει την προέλαση του στην Ιταλία. Εορτάζεται στις 10 Noεμβρίου. Επίσης τιμάται ως άγιος στον Ανατολικό Χριστιανισμό, με μέρα εορτής στις 18 Φεβρουαρίου.
19 Noεμβρίου - 29 Φεβρουαρίου 468   Ιλάριος
Άγιος Ιλάριος
Papa Hilarius, Episcopus Romanus   Σαρδηνία, Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία   6  
3 Mαρτίου 468 – 10 Μαρτίου 483   Σιμπλίκιος
Άγιος Σιμπλίκιος
Papa Simplicius, Episcopus Romanus   Τίβολι, Iταλία   15  
13 Mαρτίου 483 – 1 Mαρτίου 492   Φήλιξ Γ΄ (Φήλιξ Β΄)
Άγιος Φήλιξ
Papa Felix Tertius (Secundus), Episcopus Romanus   Ρώμη   8 Μερικές φορές καλείται Φήλιξ Β΄
1 Mαρτίου 492 έως 21 Noεμβρίου 496   Γελάσιος Α΄
Άγιος Γελάσιος
Papa Gelasius, Episcopus Romanus   Αφρική   4  
24 Νοεμβρίου 496 – 19 Νοεμβρίου 498   Αναστάσιος Β΄ Papa Anastasius Secundus, Episcopus Romanus       1  
22 Noεμβρίου 498 – 19 Ιουλίου 514   Σύμμαχος
Άγιος Σύμμαχος
Papa Symmachus, Episcopus Romanus   Σαρδηνία   15  

6ος–10ος ΑιώναςΕπεξεργασία

6ος ΑιώναςΕπεξεργασία

Ποντιφικάτο Πορτραίτο Κοινό Ελληνικό όνομα Επίσημο (Λατινικό) όνομα Προσωπικό όνομα Τόπος γέννησης Ηλικία κατά την Εκλογή / Θάνατο ή Παραίτηση # έτη ως Πάπας Σημειώσεις
20 Ιουλίου 514 – 19 Ιουλίου 523   Ορμίσδας
Άγιος Ορμίσδας
Papa Hormisdus, Episcopus Romanus   Φροζινόνε, Νότιο Λάτιο, Iταλία   8 Πατέρας του Πάπα Σιλβέριου
13 Aυγούστου 523 – 18 Mαΐου 526   Ιωάννης Α΄
Άγιος Ιωάννης
Papa Ioannes, Episcopus Romanus   Τοσκάνη   2  
13 Ιουλίου 526 – 22 Σεπτεμβρίου 530   Φήλιξ Δ΄ (Φήλιξ Γ΄)
Άγιος Φήλιξ
Papa Felix Quartus(Tertius), Episcopus Romanus   Σάμνιο   4 Μερικές φορές αποκαλείται Φήλιξ Γ΄
22 Σεπτεμβρίου 530 – 17 Oκτωβρίου 532   Βονιφάτιος Β΄ Papa Bonifacius Secundus, Episcopus Romanus   Ρώμη από Οστρογότθους γονείς   2  
2 Ιανουαρίου 533 – 8 Μαΐου 535   Ιωάννης Β΄ Papa Ioannes Secundus, Episcopus Romanus Μερκούριος Ρώμη   2 Πρώτος πάπας που δεν χρησιμοποίησε το προσωπικό του όνομα. Αυτό εξαιτίας του ότι ο Μερκούριος (Ερμής) ήταν ένας Ρωμαίος θεός.
13 Μαΐου 535 – 22 Απριλίου 536   Αγαπητός Α΄
Άγιος Αγαπητός
Papa Agapetus, Episcopus Romanus   Ρώμη, Οστρογοτθικό Βασίλειο   <1 Εορτάζεται στις 22 Aπριλίου, 20 Σεπτεμβρίου. Επίοσης τιμάται ως άγιος στον Ανατολικό Χριστιανισμό, με μέρα εορτής στις 17 Aπριλίου.
1 Ιουνίου 536 – 11 Noεμβρίου 537   Σιλβέριος
Άγιος Σιλβέριος
Papa Silverius, Episcopus Romanus       1 Εξορίσθηκε• εορτάζεται στις 20 Ιουνίου, γιος του Πάπα Ορμίσδα
29 Μαρτίου 537 – 7 Ιουνίου 555   Βιγίλιος Papa Vigilius, Episcopus Romanus   Ρώμη   18  
16 Aπριλίου 556 – 4 Μαρτίου 561   Πελάγιος Α΄ Papa Pelagius, Episcopus Romanus   Ρώμη   5  
17 Ιουλίου 561 – 13 Ιουλίου 574   Ιωάννης Γ΄ Papa Ioannes Tertius, Episcopus Romanus Κατιλίνας Ρώμη, Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία   12  
2 Ιουνίου 575 – 30 Ιουλίου 579   Βενέδικτος Α΄ Papa Benedictus, Episcopus Romanus       4  
26 Νοεμβρίου 579 – 7 Φεβρουαρίου 590   Πελάγιος Β΄ Papa Pelagius Secundus, Episcopus Romanus   Ρώμη   10  
3 Σεπτεμβρίου 590 – 12 Μαρτίου 604   Γρηγόριος Α΄, Τ.Α.B.
Άγιος Γρηγόριος
Γρηγόριος ο Μέγας
Papa Gregorius Magnus, Episcopus Romanus   Ρώμη   13 Ο πρώτος που χρησιμοποίησε επίσημα τους τίτλους "Servus servorum Dei" και "Pontifex Maximus". Εορτάζεται στις 3 Σεπτεμβρίου. Τιμάται είσης ως άγιος στον Ανατολικό Χριστιανισμό, με ημέρα εορτής στις 12 Mαρτίου.

7ος ΑιώναςΕπεξεργασία

Ποντιφικάτο Πορτραίτο Κοινό Ελληνικό όνομα Επίσημο (Λατινικό) όνομα Προσωπικό Τόπος γέννησης Ηλικία κατά την Εκλογή / Θάνατο ή Παραίτηση # έτη ως Πάπας Σημειώσεις
13 Σεπτεμβρίου 604 – 22 Φεβρουαρίου 606   Σαβινιανός
Άγιος Σαβινιανός
Papa Sabinianus, Episcopus Romanus   Μπλέρα   1  
19 Φεβρουαρίου 607 – 12 Noεμβρίου 607   Βονιφάτιος Γ΄ Papa Bonifacius Tertius, Episcopus Romanus   Ρώμη   <1  
25 Αυγούστου 608 – 8 Mαΐου 615   Βονιφάτιος Δ΄, Τ.Α.B.
Άγιος Βονιφάτιος
Papa Bonifacius Quartus, Episcopus Romanus   Μάρσι   6 Πρώτος Πάπας που υιοθετεί το ίδιο όνομα με τον προκάτοχο του. Μέλος του Τ.Α.Β..
19 Οκτωβρίου 615 – 8 Νοεμβρίου   Αδεοδάτος Α΄ Papa Adeodatus,
or Papa Deusdedit Episcopus Romanus
  Ρώμη   3 Μερικές φορές καλείται Deusdedit, και μετά ο Πάπας Αδεοδάτος Β΄ καλείται Πάπας Αδεοδάτος χωρίς αριθμό
23 Δεκεμβρίου 619 – 25 Οκτωβρίου 625   Βονιφάτιος Ε΄ Papa Bonifacius Quintus, Episcopus Romanus   Νάπολη   5  
27 Οκτωβρίου 625 – 12 Οκτωβρίου 638   Ονώριος Α΄ Papa Honorius, Episcopus Romanus   Καμπανία, Βυζαντινή Αυτοκρατορία   2  
Oκτώβριος 638 – 2 Aυγούστου 640   Σεβερίνος Papa Severinus, Episcopus Romanus   Ρώμη   1  
24 Δεκεμβρίου 640 – 12 Oκτωβρίου 642   Ιωάννης ΣΤ΄ Papa Ioannes Quartus, Episcopus Romanus   Ζάνταρ, Δαλματία, τώρα Κροατία   1  
24 Νοεμβρίου 642 – 14 Μαΐου 649   Θεόδωρος Α΄ Papa Theodorus, Episcopus Romanus   Παλαιστίνη   6  
Ιούλιος 649 – 16 Σεπτεμβρίου 655   Μaρτίνος Α΄
Άγιος Μαρτίνος
Papa Martinus, Episcopus Romanus   Κοντά στο Τόντι, Ούμπρια, Βυζαντινή Αυτοκρατορία   6 Εορτάζεται στις 12 Noεμβρίου. Επίσης τιμάται ως άγιος στον Ανατολικό Χριστιανισμό, με ημέρα εορτής στις 14 Aπριλίου.
10 Αυγούστου 654 – 2 Ιουνίου 657   Ευγένιος Α΄
Άγιος Ευγένιος
Papa Eugenius, Episcopus Romanus   Ρώμη   2  
30 Ιουλίου 657 – 27 Ιανουαρίου 672   Βιταλιανός
Άγιος Βιταλιανός
Papa Vitalianus, Episcopus Romanus   Σέγκνι, Βυζαντινή Αυτοκρατορία   14  
11 Απριλίου 672 – 17 Ιουνίου 676   Αδεοδάτος Β΄, Τ.Α.B. Papa Adeodatus Secundus, Episcopus Romanus   Ρώμη, Βυζαντινή Αυτοκρατορία   4 Μερικές φορές καλείται Πάπας Αδεοδάτος (χωρίς αριθμό) όταν ο Πάπας Αδεοδάτος Α΄ καλείται Πάπας Deusdedit. Μέλος του Τ.Α.Β..
2 Noεμβρίου 676 – 11 Aπριλίου 678   Δόνος Papa Donus, Episcopus Romanus   Ρώμη, Βυζαντινή Αυτοκρατορία   1  
27 Ιουνίου 678 – 10 Ιανουαρίου 681   Αγάθων
Άγιος Αγάθων
Papa Agatho, Episcopus Romanus   Σικελία   2 Επίσης τιμάται ως άγιος στον Ανατολικό Χριστιανισμό, με ημέρα εορτής στις 20 Φεβρουαρίου.
Δεκέμβριος 681 – 3 Ιουλίου 683 Λέων Β΄
Άγιος Λέων
Papa Leo Secundus, Episcopus Romanus   Σικελία   1 Εορτάζεται στις 3 Ιουλίου
683/26 Ιουνίου 684 – 8 Mαΐου 685   Βενέδικτος Β΄
Άγιος Βενέδικτος
Papa Benedictus Secundus, Episcopus Romanus   Ρώμη, Βυζαντινή Αυτοκρατορία   <1 Εορτάζεται στις 7 Μαΐου
12 Ιουλίου 685 – 2 Αυγούστου 686   Ιωάννης Ε΄ Papa Ioannes Quintus, Episcopus Romanus   Συρία   1  
21 Οκτωβρίου 686 – 22 Σεπτεμβρίου 687   Κόνων Papa Conon, Episcopus Romanus       <1  
15 Δεκεμβρίου 687 – 8 Σεπτεμβρίου 701   Σέργιος Α΄
Άγιος Σέργιος
Papa Sergius, Episcopus Romanus   Σικελία   13  

8ος ΑιώναςΕπεξεργασία

Ποντιφικάτο Πορτραίτο Κοινό Ελληνικό όνομα Επίσημο (Λατινικό)όνομα Προσωπικό όνομα Τόπος γέννησης Ηλικία κατά την Εκλογή/Θάνατο ή Παραίτηση # έτη ως Πάπας Σημειώσεις
30 Oκτωβρίου 701 – 11 Ιανουαρίου 705   Ιωάννης ΣΤ΄ Papa Ioannes Sextus, Episcopus Romanus   Ελλάδα   3  
1 Mαρτίου 705 - 18 Οκτωβρίου 707   Ιωάννης Ζ΄ Papa Ioannes Septumus, Episcopus Romanus   Ελλάδα   2 Δεύτερος Πάπας που φέρει το ίδιο όνομα με τον προκάτοχό του
15 Ιανουαρίου 708 – 4 Φεβρουαρίου 708   Σισίνιος Papa Sisinnius, Episcopus Romanus   Συρία   <1  
25 Μαρτίου 708 – 9 Aπριλίου 715   Κωνσταντίνος Papa Constantinus, Episcopus Romanus   Συρία   7 Τελευταίος Πάπας που επισκέφθηκε την Ελλάδα μέχρι τον Ιωάννη Παύλο Β΄ το 2001
19 Μαΐου 715 – 11 Φεβρουαρίου 731   Γρηγόριος Β΄
Άγιος Γρηγόριος
Papa Gregorius Secundus, Episcopus Romanus   Ρώμη, Βυζαντινή Αυτοκρατορία   15 Εορτάζεται στις 11 Φεβρουαρίου
18 Mαρτίου 731 – 28 Νοεμβρίου 741   Γρηγόριος Γ΄ Papa Gregorius Tertius, Episcopus Romanus   Συρία   10 Τρίτος πάπας που φέρει το όνομα του προκατόχου του
3 Δεκεμβρίου 741 – 14 Mαρτίου/22 Mαρτίου 752   Ζαχαρίας
Άγιος Ζαχαρίας
Papa Zacharias, Episcopus Romanus   Ελλάδα   10 Εορτάζεται στις 15 Mαρτίου
23 Μαρτίου 752 – 25 Μαρτίου 752 Ποτέ δεν ανέλαβε το αξίωμα του Πάπα.   (Στέφανος) Papa Scelga Stephanus       0 Μερικές φορές γνωστός ως Στέφανος Β΄. Πέθανε τρεις ημέρες μετά την εκλογή του και δεν χειροτονήθηκε ποτέ στο αξίωμα του Πάπα ως τέτοιος. Μερικές λίστες ακόμη περιλαμβάνουν το όνομά του. Το Βατικανό ενέκρινε την πρόσθεσή του στη λίστα των Παπών το 16ο αιώνα, αλλά αφαιρέθηκε το 1961. Δεν θεωρείται πλέον Πάπας από την Καθολική Εκκλησία.
26 Μαρτίου 752 – 26 Aπριλίου 757   Στέφανος Β΄ Papa Stephanus Secundus, Episcopus Romanus       5 Μερικές φορές καλείται Στέφανος Γ΄
29 May 757 – 28 ιουνίου 767   Παύλος Α΄
Άγιος Παύλος
Papa Paulus, Episcopus Romanus   Ρώμη   10  
1 Aυγούστου ή 7 Aυγούστου 767 – 24 Ιανουαρίου 772   Στέφανος Γ΄ Papa Stephanus Tertius, Episcopus Romanus   Σικελία   4 Μερικές φορές Στέφανος Δ΄
1 Φεβρουαρίου 772 – 26 Δεκεμβρίου 795   Αδριανός Α΄ Papa Hadrianus, Episcopus Romanus   Ρώμη   23  
26 Δεκεμβρίου 795 – 12 Ιουνίου 816   Λέων Γ΄
Άγιος Λέων
Papa Leo Tertius, Episcopus Romanus   Ρώμη   20 Έστεψε τον Καρλομάγνο Imperator Augustus την Ημέρα των Χριστουγέννων, το 800, εγκαινιάζοντας έκτοτε αυτό που θα γινόταν το αξίωμα του Άγιου Ρωμαίου Αυτοκράτορα απαιτώντας τη επίσημη έγκριση του πάπα για την νομιμότητά του

9ος ΑιώναςΕπεξεργασία

Ποντιφικάτο Πορτραίτο Κοινό Ελληνικό όνομα Επίσημο (Λατινικό) όνομα Προσωπικό όνομα Τόπος γέννησης Ηλικία κατά την Εκλογή / Θάνατο ή Παραίτηση # έτη ως Πάπας Σημειώσεις
12 Ιουνίου 816 – 24 Ιανουαρίου 817   Στέφανος Δ΄ Papa Stephanus Quartus, Episcopus Romanus       <1 Μερικές φορές καλείται Στέφανος Ε΄
25 Ιανουαρίου 817 – 11 Φεβρουαρίου 824   Πασχάλης Α΄
Άγιος Πασχάλης
Papa Paschalis, Episcopus Romanus   Ρώμη   7  
8 Mαΐου 824 – Αύγουστος 827   Eυγένιος Β΄ Papa Eugenius Secundus, Episcopus Romanus   Ρώμη   3  
Aύγουστος 827 – Σεπτέμβριος 827   Βαλεντίνος Papa Valentinus, Episcopus Romanus   Ρώμη   <1  
827 – Ιανουάριος 844   Γρηγόριος Δ΄ Papa Gregorius Quartus, Episcopus Romanus   Ρώμη   17  
Ιανουάριος 844 – 7 Ιανουάριος 847   Σέργιος Β΄ Papa Sergius Secundus, Episcopus Romanus   Ρώμη   3  
Ιανουάριος 847 – 17 Ιουλίου 855   Λέων Δ΄, Τ.Α.Β.
Άγιος Λέων
Papa Leo Quartus, Episcopus Romanus   Ρώμη   8 Μέλος του Τ.Α.Β..
855 – 7 Απριλίου 858   Βενέδικτος Γ΄ Papa Benedictus Tertius, Episcopus Romanus   Ρώμη      
24 Απριλίου 858 – 13 Noεμβρίου 867   Νικόλαος Α΄
Άγιος Νικόλαος
Νικόλαος ο Μέγας
Papa Nicolaus Magnus Episcopus Romanus   Ρώμη   9  
14 Δεκεμβρίου 867 – 14 Δεκεμβρίου 872   Αδριανός Β΄ Papa Hadrianus Secundus, Episcopus Romanus   Ρώμη   5  
14 Δεκεμβρίου 872 – 16 Δεκεμβρίου 882   Ιωάννης Η΄ Papa Ioannes Octavus, Episcopus Romanus   Ρώμη   10  
16 Δεκεμβρίου 882 – 15 Μαΐου 884   Μαρίνος Α΄ Papa Marinus, Episcopus Romanus   Γκαλλέζε, Ρώμη   1  
17 Μαΐου 884 – περ.Σεπτέμβριος 885   Αδριανός Γ΄
Άγιος Αδριανός
Papa Hadrianus Tertius, Episcopus Romanus   Ρώμη      
885 – 14 Σεπτεμβρίου 891   Στέφανος Ε΄ Papa Stephanus Quintus, Episcopus Romanus   Ρώμη   &nbsp Μερικές φορές αποκαλείται Στέφανος ΣΤ΄
19 Σεπτεμβρίου 891 – 4 Απριλίου 896   Φόρμοζος Papa Formosus, Episcopus Romanus   Όστια   4 Εκτελέσθηκε τελετουργικά μεταθανατίως μετά την Πτωματική Σύνοδο
4 Απριλίου 896 – 19 Απριλίου 896   Βονιφάτιος ΣΤ΄ Papa Bonifacius Sextus, Episcopus Romanus   Ρώμη   <1  
22 Mαΐου 896 – Aύγουστος 897   Στέφανος ΣΤ΄ Papa Stephanus Sextus, Episcopus Romanus       1 Μερικές φορές αποκαλείται Στέφανος Ζ΄
Αύγουστος 897 – Noέμβριος 897   Ρωμανός Papa Romanus, Episcopus Romanus   Γκαλλέζε, Ρώμη   <1  
Δεκέμβριος 897   Θεόδωρος Β΄ Papa Theodorus Secundus, Episcopus Romanus   Ρώμη   <1  
Ιανουάριος 898 – Ιανουάριος 900   Ιωάννης Θ΄, Τ.Α.Β. Papa Ioannes Nonus, Episcopus Romanus   Τίβολι, Ιταλία     Μέλος του Τάγματος του Αγίου Βενέδικτου.
900 – 903   Βενέδικτος Δ΄ Papa Benedictus Quartus, Episcopus Romanus   Ρώμη      

10ος ΑιώναςΕπεξεργασία

Ποντιφικάτο Πορτραίτο Κοινό Ελληνικό όνομα Επίσημο (Λατινικό) όνομα Προσωπικό όνομα Τόπος γέννησης Ηλικία κατά την Εκλογή / Θάνατο ή Παραίτηση # έτη ως Πάπας Σημειώσεις
Ιούλιος 903 – Σεπτέμβριος 903   Λέων Ε΄ Papa Leo Quintus, Episcopus Romanus   Αρντέα   <1  
29 Ιανουαρίου 904 – 14 Απριλίου 911   Σέργιος Γ΄ Papa Sergius Tertius, Episcopus Romanus   Ρώμη   7 Η "Πορνοκρατία" αρχίζει
Aπρίλιος 911 – Ιούνιος 913   Αναστάσιος Γ΄ Papa Anastasius Tertius, Episcopus Romanus   Ρώμη   2  
Ιούλιος/Αύγουστος 913 – Φεβρουάριος/Μάρτιος 914   Λάνδων Papa Lando, Episcopus Romanus   Σαμπίνα, Ιταλία   <1  
Μάρτιος 914 – Mαΐου 928   Ιωάννης Ι΄ Papa Ioannes Decimus, Episcopus Romanus   Ρομάνια, Iταλία   14  
Mάϊος 928 – Δεκέμβριος 928   Λέων ΣΤ΄ Papa Leo Sextus, Episcopus Romanus   Ρώμη   <1  
Δεκέμβριος 928 – Φεβρουάριος 931   Στέφανος Ζ΄ Papa Stephanus Septimus, Episcopus Romanus   Ρώμη   2 Μερικές φορές Στέφανος Η΄
Φεβρουάριος/Μάρτιος 931 – Δεκέμβριος 935   Ιωάννης ΙΑ΄ Papa Ioannes Undecimus, Episcopus Romanus   Ρώμη   4  
3 Ιανουαρίου 936 – 13 Ιουλίου 939   Λέων Ζ΄, Τ.Α.Β. Papa Leo Septimus, Episcopus Romanus       3 Μέλος του Τάγματος του Αγίου Βενέδικτου.
14 Ιουλίου 939 – Οκτώβριος 942   Στέφανος Η΄ Papa Stephanus Octavus, Episcopus Romanus   Γερμανία   3 Μερικές φορές Στέφανος Θ΄
30 Oκτωβρίου 942 – Mάϊος 946   Μαρίνος Β΄ Papa Marinus Secundus, Episcopus Romanus   Ρώμη   3  
10 Mαΐου 946 – Δεκέμβριος 955   Αγαπητός Β΄ Papa Agapetus Secundus, Episcopus Romanus   Ρώμη   9  
16 Δεκεμβρίου 955 – 14 Μαΐου 964   Ιωάννης ΙΒ΄ Papa Ioannes Duodecimus, Episcopus Romanus Οκταβιανός Ρώμη   8 Εκθρονίσθηκε το 963 από τον Αυτοκράτορα Όθωνα αυθαίρετα• τέλος της "Πορνοκρατία"
22 Mαΐου 964 – 23 Ιουνίου 964   Βενέδικτος Ε΄ Papa Benedictus Quintus, Episcopus Romanus   Ρώμη   <1 Εκλέχθηκε μετά τον θάνατο του Ιωάννη ΙΒ΄ από τους κατοίκους της Ρώμης, σε αντίθεση με τον Αντιπάπα Λέοντα Η΄ ο οποίος διορίσθηκε από τον Αυτοκράτορα Όθων• Ο Βενέδικτος δέχθηκε την εκθρόνιση του το 964 αφήνοντας τον Λέοντα μόνο πάπα.
Ιούλιος 964 – 1 Mαρτίου 965   Λέων Η΄ Papa Leo Octavus, Episcopus Romanus   Ρώμη   <1 Διορίσθηκε αντιπάπας από τον Αυτοκράτορα Όττο το 963 σε αντίπραξη προς τον Ιωάννη ΙΒ΄ και τον Βενέδικτο Ε΄. Έγινε ο αληθινός Πάπας αφού εκθρονίσθηκε ο Βενέδικτος Ε΄
1 Οκτωβρίου 965 – 6 Σεπτεμβρίου 972   Ιωάννης ΙΓ΄ Papa Ioannes Tertius Decimus, Episcopus Romanus   Ρώμη   6  
19 Ιανουαρίου 973 – Ιούνιος 974   Βενέδικτος ΣΤ΄ Papa Benedictus Sextus, Episcopus Romanus   Ρώμη, Παπικά Κράτη   1 Εκθρονίσθηκε και δολοφονήθηκε
Οκτώβριος 974 – 10 Ιουλίου 983   Bενέδικτος Ζ΄ Papa Benedictus Septimus, Episcopus Romanus   Ρώμη   8  
Δεκέμβριος 983 – 20 Aυγούστου 984   Ιωάννης ΙΔ΄ Papa Ioannes Quartus Decimus, Episcopus Romanus Πιέτρο Καμπανόρα Παβία   <1  
Aύγουστος 985 – Μάρτιος 996   Ιωάννης ΙΕ΄ Papa Ioannes Quintus Decimus, Episcopus Romanus   Ρώμη   10  
3 Mαΐου 996 – 18 Φεβρουαρίου 999   Γρηγόριος Ε΄ Papa Gregorius Quintus, Episcopus Romanus Μπρούνο της Καρινθίας Γερμανία, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία   2 Πρώτος γερμανός Πάπας
2 Aπριλίου 999 – 12 Mαΐου 1003   Σιλβέστρος Β΄ Papa Silvester Secundus, Episcopus Romanus Ζερμπέρ ντ'Οριγιάκ Περιοχή της Οβέρνης στην Γαλλία   4 Πρώτος Γάλλος Πάπας

11ος–15ος ΑιώναςΕπεξεργασία

11ος ΑιώναςΕπεξεργασία

Ποντιφικάτο Πορτραίτο Κοινό Ελληνικό όνομα Επίσημο (Λατινικό) όνομα Προσωπικό όνομα Τόπος γέννησης Ηλικία κατά την Εκλογή / Θάνατο ή Παραίτηση # έτη ως Πάπας Σημειώσεις
Ιούνιος 1003 – Δεκέμβριος 1003   Ιωάννης ΙΖ΄ Papa Ioannes Septimus Decimus, Episcopus Romanus Σικόνε Ρώμη, Παπικά Κράτη   <1  
25 Δεκεμβρίου 1003 – Ιούλιος 1009   Ιωάννης ΙΗ΄ Papa Ioannes Duodevicesimus, Episcopus Romanus Τζιοβάννι Φασάνο• Φασιανός Ραπανιάνο, Παπικά Κράτη   5  
31 Ιουλίου 1009 – 12 Mαΐου 1012   Σέργιος Δ΄ Papa Sergius Quartus, Episcopus Romanus Πιέτρο Μποκκαπεκόρα Ρώμη, Παπικά Κράτη, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία   2  
18 Mαΐου 1012 – 9 Aπριλίου 1024   Βενέδικτος Η΄ Papa Benedictus Octavus, Episcopus Romanus Θεοφύλακτος Β΄, Κόντι ντι Τούσκουλουμ Ρώμη, Παπικά Κράτη, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία   11  
Aπρίλιος/Μάιος 1024 – 20 Oκτωβρίου 1032   Ιωάννης ΙΘ΄ Papa Ioannes Undevicesimus, Episcopus Romanus Ρωμανός, Κόντι του Τούσκουλουμ Ρώμη, Παπικά Κράτη, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία   8  
1032 – 1044   Βενέδικτος Θ΄ Papa Benedictus Nonus, Episcopus Romanus Θεοφύλακτος Γ΄, Κόντι ντι Τούσκουλουμ Ρώμη, Παπικά Κράτη, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία     1η Θητεία
1045   Σιλβέστρος Γ΄ Papa Silvester Tertius, Episcopus Romanus Ιωάννης, Επίσκοπος της Σαμπίνα Ρώμη, Παπικά Κράτη, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία     Αμφισβητούμενη εγκυρότητα εκλογής• θεωρήθηκε Αντιπάπας• εκθρονίσθηκε στη Σύνοδο του Σούτρι.
1045 – 1046   Βενέδικτος Θ΄ Papa Benedictus Nonus, Episcopus Romanus Θεοφύλακτος Γ΄, Κόμης του Τούσκουλουμ Ρώμη, Παπικά Κράτη, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία     2η Θητεία• εκθρονίσθηκε στη Σύνοδο του Σούτρι
Aπρίλιος/Mάϊος 1045 – 20 Δεκεμβρίου 1046   Γρηγόριος ΣΤ΄ Papa Gregorius Sextus, Episcopus Romanus Γιοχάννες Γκρατιάνους Ρώμη, Παπικά Κράτη, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία   1 Εκθρονίσθηκε στη Σύνοδο του Σούτρι
24 Δεκεμβρίου 1046 – 9 Oκτωβρίου 1047   Κλήμης Β΄ Papa Clemens Secundus, Episcopus Romanus Σούτγκερ Χόρνμπουργκ, Δουκάτο της Σαξωνίας, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία   <1  
Noέμβριος 1047 – 1048   Βενέδικτος Θ΄ Papa Benedictus Nonus, Episcopus Romanus Θεοφύλακτος Γ΄, Κόμης του Τούσκουλουμ Ρώμη, Παπικά Κράτη, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία     3η Θητεία• εκθρονίσθηκε και αφορίσθηκε
17 Ιουλίου 1048 – 9 Aυγούστουt 1048   Δάμασος Β΄ Papa Damasus Secundus, Episcopus Romanus Πόππο Πίλντεναου, Δουκάτο της Βαυαρίας, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία   <1  
12 Φεβρουαρίου 1049 – 19 Aπριλίου 1054   Λέων Θ΄
Άγιος Λέων
Papa Leo Nonus, Episcopus Romanus Μπρούνο, Κόμης του Ντάγκσμπουργκ Έγκβισχαϊμ, Σουηβία, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία   5 Το 1054, ο Λέων Θ΄ και ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης Μιχαήλ Α΄ Κηρουλάριος αφόρισαν ο ένας τον άλλο, ξεκινώντας το ακόμη υπάρχον Ανατολικό-Δυτικό σχίσμα.
13 Aπριλίου 1055 – 28 Ιουλίου 1057   Βίκτωρ Β΄ Papa Victor Secundus, Episcopus Romanus Γκέμπχαρντ, Κόμης του Κάλβ, Τόλλενσταϊν, και Χίρσμπεργκ Βασίλειο της Γερμανίας, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία   2  
2 Aυγούστου 1057 – 29 Mαρτίου 1058   Στέφανος Θ΄, Τ.Α.B. Papa Stephanus Nonus, Episcopus Romanus Φρειδερίκος της Λωρραίνης Δουκάτο της Λοραίνης, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία   <1 Μερικές φορές καλείται Στέφανος Ι΄. Μέλος του Τάγματος των Βενεδικτίνων
6 Δεκεμβρίου 1058 – 27 Ιουλίου 1061   Νικόλαος Β΄ Papa Nicolaus Secundus, Episcopus Romanus Γεράρδος της Βουργουνδίας Σατώ ντε Σεβρόν, Βασίλειο της Αρλ   2  
30 Σεπτεμβρίου 1061 – 21 Aπριλίου 1073   Αλέξανδρος Β΄ Papa Alexander Secundus, Episcopus Romanus Ανσέλμο ντα Μπάτζο Μιλάνο, Iταλία, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία   11  
22 Aπριλίου 1073 – 25 May 1085   Γρηγόριος Ζ΄, Τ.Α.B.
Άγιος Γρηγόριος
Papa Gregorius Septimus, Episcopus Romanus Χίλντεμπραντ Σοβάνα, Iταλία, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία   12 Περιόρισε την χρήση του τίτλου "Papa" για τον Επίσκοπο Ρώμης. Μέλος του Τ.Α.Β..
24 Mαΐουy 1086 – 16 Σεπτεμβρίου 1087   Βίκτωρ Γ΄, Τ.Α.B.
Ευλογημένος Βίκτωρ
Papa Victor Tertius, Episcopus Romanus Ντεσιντέριο• Ντεσιντέριους• Νταουφέριους Μπενεβέντο, Δουκάτο του Μπενεβέντο   1 Μέλος του Τ.Α.Β..
12 Mαρτίου 1088 – 29 Ιουλίου 1099   Ουρβανός Β΄, Τ.Α.B.
Ευλογημένος Ουρβανός
Papa Urbanus Secundus, Episcopus Romanus Ο0ντόν του Λαζερί Λαζερί, Κομητεία της Καμπανίας, Γαλλία   11 Άρχισε την Πρώτη Σταυροφορία. Μέλος του Τ.Α.Β..
13 Αυγούστου 1099 – 21 Ιανουαρίου 1118   Πασχάλης Β΄, Τ.Α.B. Papa Paschalis Secundus, Episcopus Romanus Ρανιέρο Μπλέντα, Παπικά Κράτη, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία   18 Μέλος του Τ.Α.Β..

12ος ΑιώναςΕπεξεργασία

Ποντιφικάτο Πορτραίτο Κοινό Ελληνικό όνομα Επίσημο (Λατινικό) όνομα Προσωπικό όνομα Τόπος γέννησης Ηλικία κατά την Εκλογή / Θάνατο ή Παραίτηση # έτη ως Πάπας Σημειώσεις
24 Ιανουαρίου 1118 – 28 Ιανουαρίου 1119   Γελάσιος Β΄, Τ.Α.B. Papa Gelasius Secundus, Episcopus Romanus Τζιοβάνι Κονιούλο Γκαέτα, Πριγκιπάτο της Κάπουα   1 Mέλος του Τάγματος του Αγίου Βενέδικτου.
2 Φεβρουαρίου 1119 – 13 Δεκεμβρίου 1124   Κάλλιστος Β΄ Papa Callistus Secundus, Episcopus Romanus Γκουίντο, Κόμης της Βουργουνδίας Κανζέ, Κομητεία της Βουργουνδίας, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία   5 Άνοιξε την Πρώτη Σύνοδο του Λατερανού το 1123
15 Δεκεμβρίου 1124 – 13 Φεβρουαρίου 1130   Ονώριος Β΄, K.I. Papa Honorius Secundus, Episcopus Romanus Λαμπέρτο Σαναμπέκι Φιανιάνο, Παπικά Κράτη, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία   5 Κανονικός Ιερέας της Σαν Μαρία ιν Ρένο
14 Φεβρουαρίου 1130 – 24 Σεπτεμβρίου 1143   Ιννοκέντιος Β΄, K.I. Papa Innocentius Secundus, Episcopus Romanus Γκρεγκόριο Παπαρέσι Ρώμη, Παπικά Κράτη, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία   13 Συγκάλεσε τη Δεύτερη Σύνοδο του Λατερανού, 1139
Κανονικός Ιερέας τού Αγ. Ιωάννη στο Λατερανό
26 Σεπτεμβρίου 1143 – 8 Mαρτίου 1144   Κελεστίνος Β΄ Papa Coelestinus Secundus, Episcopus Romanus Γκουίντο Σιτά ντι Καστέλο, Παπικά Κράτη, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία   <1  
12 Mαρτίου 1144 – 15 Φεβρουαρίου 1145   Λούκιος Β΄, K.I. Papa Lucius Secundus, Episcopus Romanus Γκεράρντο Κατσιανεμίτσι νταλ Όρσο Μπολόνια, Παπικά Κράτη, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία   1 Κανονικός Ιερέας τού Σαν Φρεντιάνο ντι Λούκκα
15 Φεβρουαρίου 1145 – 8 Ιουλίου 1153   Eυγένιος Γ΄, Τ.Κ.
Ευλογημένος Ευγένιος
Papa Eugenius Tertius, Episcopus Romanus Μπερνάρντο ντα Πίζα Πίζα, Δημοκρατία της Πίζα, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία   8 Μέλος του Τάγματος των Κιστερκιανών.
8 Ιουλίου 1153 – 3 Δεκεμβρίου 1154   Αναστάσιος Δ΄ Papa Anastasius Quartus, Episcopus Romanus Κοράντο Ντεμέτρι ντέλα Σουμπούρα Ρώμη, Παπικά Κράτη, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία   1  
4 Δεκεμβρίου 1154 – 1 Σεπτεμβρίου 1159   Αδριανός Δ΄, Τ.Α.Α. Papa Hadrianus Quartus, Episcopus Romanus Νίκολας Μπρέικσπιρ Abbots Langley, Χέρτφορντσαϊρ, Βασίλειο της Αγγλίας   4 Πρώτος και μόνος Άγγλος πάπας• φαίνεται να έδωσε την Ιρλανδία στον Ερρίκο Β', Βασιλιά της Αγγλίας. Μέλος του Τάγματος του Αγίου Αυγουστίνου.
7 Σεπτεμβρίου 1159 – 30 Aυγούστου 1181   Αλέξανδρος Γ΄ Papa Alexander Tertius, Episcopus Romanus Ρολάντο Σιένα, Ιταλία, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία   21 Συγκάλεσε την Τρίτη Σύνοδο του Λατερανού, 1179
1 Σεπτεμβρίου 1181 – 25 Noεμβρίου 1185   Λούκιος Γ΄ Papa Lucius Tertius, Episcopus Romanus Ουμπάλντο Λούκα, Iταλία, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία   4  
25 November 1185 – 19 October 1187   Ουρβανός Γ΄ Papa Urbanus Tertius, Episcopus Romanus Ουμπέρτο Κριβέλι Κουγκιόνο, Iταλία, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία   1  
21 Oκτωβρίου 1187 – 17 Δεκεμβρίου 1187   Γρηγόριος Η΄, K.I. Papa Gregorius Octavus, Episcopus Romanus Αλμπέρτο ντι Μόρα Μπενεβέντο, Παπικά Κράτη, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία   <1 Πρότεινε την Τρίτη Σταυροφορία.
Κανονικός Ιερέας τού Σαν Μαρτίν ιν Λαόν
19 Δεκεμβρίου 1187 – 20 Mαρτίου 1191[5]   Κλήμης Γ΄ Papa Clemens Tertius, Episcopus Romanus Πάολο Σκολάρι Ρώμη, Παπικά Κράτη, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία   3  
21 Mαρτίου 1191 – 8 Ιανουαρίου 1198   Κελεστίνος Γ΄ Papa Coelestinus Tertius, Episcopus Romanus Τζιακίντο Μπομπόνε Ρώμη, Παπικά Κράτη, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία   6  
8 Ιανουαρίου 1198 – 16 Ιουλίου 1216   Ιννοκέντιος Γ΄ Papa Innocentius Tertius, Episcopus Romanus Λοτάριο ντεϊ Κόντι ντι Σέγκνι Γκαβινιάνο, Παπικά Κράτη, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία   18 Συγκάλεσε την Τέταρτη Σύνοδο του Λατερανού, 1215

13ος ΑιώναςΕπεξεργασία

Ποντιφικάτο Πορτραίτο Κοινό Ελληνικό όνομα Επίσημο (Λατινικό) όνομα Προσωπικό όνομα Τόπος γέννησης Ηλικία κατά την Εκλογή / Θάνατο ή Παραίτηση # έτη ως Πάπας Σημειώσεις
18 Ιουλίου 1216 – 18 Μαρτίου 1227   Ονώριος Γ΄ Papa Honorius Tertius, Episcopus Romanus Σένσιο Ρώμη, Παπικά Κράτη, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία   10  
19 Mαρτίου 1227 – 22 Αυγούστου 1241   Γρηγόριος Θ΄ Papa Gregorius Nonus, Episcopus Romanus Ουγκολίνο ντεϊ Κόντι ντι Σέγκνι Ανάνι, Παπικά Κράτη, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία   14 Αγιοποίησε την Ελισσάβετ της Ουγγαρίας το 1235
25 Oκτωβρίου 1241 – 10 Noεμβρίου 1241   Κελεστίνος Papa Coelestinus Quartus, Episcopus Romanus Γκοφρέντο Καστιγκλιόνι Μιλάνο, Iταλία, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία   <1 Πέθανε πριν τη στέψη του.
25 Ιουνίου 1243 – 7 Δεκεμβρίου 1254   Ιννοκέντιος Δ΄ Papa Innocentius Quartus, Episcopus Romanus Σινιμπάλντο Φιέσι Γένοβα, Δημοκρατία της Γένοβας, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία   11 Συγκάλεσε την Α΄ Σύνοδο της Λυόν το 1245
12 Δεκεμβρίου 1254 – 25 Μαΐου 1261   Αλέξανδρος Δ΄ Papa Alexander Quartus, Episcopus Romanus Ρινάλντο ντεϊ Κόντι ντι Γιένε Τζέννε, Παπικά Κράτη, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία   6  
29 Aυγούστου 1261 – 2 Oκτωβρίου 1264   Ουρβανός Δ΄ Papa Urbanus Quartus, Episcopus Romanus Ζακ Πανταλεόν Τρουά, Κομητεία της Καμπανίας, Γαλλία   3  
5 Φεβρουαρίου 1265 – 29 Noεμβρίου 1268   Κλήμης Δ΄ Papa Clemens Quartus, Episcopus Romanus Γκι Φοκουά Λε Γκρο Σαιν-Ζιλ, Λανγκντόκ, Γαλλία   3  
29 Noεμβρίου 1268 – 1 Σεπτεμβρίου 1271   Μεσοβασιλεία Περίοδος σχεδόν τριών ετών χωρίς έγκυρη εκλογή πάπα. Αυτό εξαιτίας ενός αδιεξόδου μεταξύ των καρδιναλίων που ψήφιζαν για πάπα.
1 Σεπτεμβρίου 1271 – 10 Ιανουαρίου 1276   Γρηγόριος Ι΄
Ευλογημένος Γρηγόριος
Papa Gregorius Decimus, Episcopus Romanus Τεμπάλντο Βισκόντι Πιατσέντσα, Iταλία, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία   4 Συγκάλεσε τη Β΄ Σύνοδο της Λυόν το 1274.
21 Ιανουαρίου 1276 – 22 Ιουνίου 1276   Ιννοκέντιος Ε΄, O.P.
Ευλογημένος Ιννοκέντιος
Papa Innocentius Quintus, Episcopus Romanus Πιέρ ντε Ταρανταίζ Κομητεία της Σαβοΐας, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία   <1 Μέλος του Δομινικανού Τάγματος.
11 Ιουλίου 1276 – 18 Aυγούστου 1276   Αδριανός Ε΄ Papa Hadrianus Quintus, Episcopus Romanus Οτομπουόνο Φιέσι Γένοβα, Δημοκρατία της Γένοβας, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία   <1  
8 Σεπτεμβρίου 1276 – 20 Mαΐου 1277   Ιωάννης ΚΑ΄ Papa Ioannes Vicesimus Primus, Episcopus Romanus Πέντρο Ισπάνο Λισαβόνα, Πορτογαλία   <1 Σκοτώθηκε στην κατάρρευση του επιστημονικού του εργαστηρίου
25 Noεμβρίου 1277 – 22 Aυγούστου 1280   Νικόλαος Γ΄ Papa Nicolaus Tertius, Episcopus Romanus Τζιοβάνι Καετάνο Ορσίνι Ρώμη, Παπικά Κράτη, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία   2
22 Φεβρουαρίου 1281 – 28 Mαρτίου 1285   Μαρτίνος Δ΄ Papa Martinus Quartus, Episcopus Romanus Σιμόν ντε Μπριόν Μανπισιάν, Τουρέν, Γαλλία   4  
2 Aπριλίου 1285 – 3 Aπριλίου 1287   Ονώριος Δ΄ Papa Honorius Quartus, Episcopus Romanus Τζιάκομο Σαβέλι Ρώμη, Παπικά Κράτη, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία   2  
22 Φεβρουαρίου 1288 – 4 Aπριλίου 1292   Νικόλαος Δ΄, Τ.Φ.M. Papa Nicolaus Quartus, Episcopus Romanus Τζιρόλαμο Μάσι Λισιάνο, Παπικά Κράτη, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία   4 Μέλος του Φραγκισκανικού Τάγματος.
4 Aπριλίου 1292 – 5 Ιουλίου 1294   Μεσοβασιλεία Διετής περίοδος χωρίς την εκλογή ενός έγκυρου πάπα. Αυτό ήτα εξαιτίας ενός αδιεξόδου μεταξύ των καρδινάλιων που ψήφιζαν για τον πάπα.
5 Ιουλίου 1294 – 13 Δεκεμβρίου 1294   Κελεστίνος Ε΄, Τ.Α.Β.
Saint Celestine
Papa Coelestinus Quintus, Episcopus Romanus Πιέτρο ντα Μορόνε Σαντ'Άντζελο Λιμοζάνο, Βασίλειο της Σικελίας   <1 Ένας από τους δύο μόνο πάπες που παραιτήθηκαν. Μέλος του Τάγματος του Αγίου Βενέδικτου.
24 Δεκεμβρίου 1294 – 11 Οκτωβρίου 1303   Βονιφάτιος Η΄ Papa Bonifacius Octavus, Episcopus Romanus Μπενεντέτο Καετάνο Ανάνι, Παπικά Κράτη, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία   8  

14ος ΑιώναςΕπεξεργασία

Ποντιφικάτο Πορτραίτο Κοινό Ελληνικό όνομα Επίσημο (Λατινικό) όνομα Προσωπικό όνομα Τόπς γέννησης Ηλικία κατά την Εκλογή / Θάνατο ή Παραίτηση # έτη ως Πάπας Σημειώσεις
22 Oκτωβρίου 1303 – 7 Ιουλίου 1304   Βενέδικτος ΙΑ΄, O.P.
Ευλογημένος Βενέδικτος
Papa Benedictus Undecimus, Episcopus Romanus Niccolò Boccasini Tρεβίζο, Iταλία, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία   <1 Συγκάλεσε την Σύνοδο της Βιέννης, 1311–1312. Μέλος του Δομινικανού Τάγματος.
5 Ιουνίου 1305 – 20 Aπριλίου 1314   Κλήμης Ε΄ Papa Clemens Quintus, Episcopus Romanus Μπερτράν ντε Γκο Βιλαντρώ, Γασκώνη, Γαλλία   8 Πάπας στην Αβινιόν. Διέταξε την εκτέλεση των Ναϊτών στη Σύνοδο της Βιέννης.
20 Απριλίου 1314 – 7 Αυγούστου 1316   μεσοβασιλεία 2ετής περίοδος χωρίς την εκλογή ενός έγκυρου πάπα. Αυτό ήταν εξαιτία ενός αδιεξόδου μεταξύ των καρδιναλίων που ψήφιζαν για τον πάπα.
7 Aυγούστου 1316 – 4 Δεκεμβρίου 1334   Ιωάννης ΚΒ΄ Papa Ioannes Vicesimus Secundus, Episcopus Romanus Ζακ ντ'Εζ Καόρ, Κερσί, Γαλλία   18 Πάπας στην Αβινιόν
20 Δεκεμβρίου 1334 – 25 Aπριλίου 1342   Βενέδικτος ΙΒ΄, O.Cist. Papa Benedictus Duodecimus, Episcopus Romanus Ζακ Φουρνιέ Σαβερντάν, Κομητεία της Φουά, Γαλλία   7 Πάπας στην Αβινιόν. Μέλος του Τάγματος των Κιστερκιανών.
7 Μαΐου 1342 – 6 Δεκεμβρίου 1352   Κλήμης ΣΤ΄, Τ.Α.B. Papa Clemens Sextus, Episcopus Romanus Πιέρ Ροζέ Μωμόν, Λιμουζέν, Γαλλία   10 Πάπας στην Αβινιόν
18 Δεκεμβρίου 1352 – 12 Σεπτεμβρίου 1362   Ιννοκέντιος ΣΤ΄ Papa Innocentius Sextus, Episcopus Romanus Ετιέν Ωμπέρ Λε Μον, Λιμουζέν, Γαλλία   9 Πάπας στην Αβινιόν
28 Σεπτεμβρίου 1362 – 19 Δεκεμβρίου 1370   Ουρβανός Ε΄, Τ.Α.B.
Ευλογημένος Ουρβανός
Papa Urbanus Quintus, Episcopus Γκιγιόμ Γκριμοάρ Γκριζάκ, Λανγκντόκ, Γαλλία   8 Πάπας στην Αβινιόν. Μέλος του Τάγματος του Αγίου Βενέδικτου.
30 Δεκεμβρίου 1370 – 26 Mαρτίου 1378   Γρηγόριος ΙΑ΄ Papa Gregorius Undecimus, Episcopus Romanus Πιέρ Ροζέ ντε Μπωφόρ Μωμόν, Λιμουζέν, Γαλλία   7 Πάπας στην Αβινιόν• επιστρέφει στην Ρώμη• τελευταίος Γάλλος Πάπας
8 Απριλίου 1378 – 15 Oκτωβρίου 1389   Ουρβανός ΣΤ΄ Papa Urbanus Sextus, Episcopus Romanus Μπαρτολομέο Πρινιάνο Νάπολη, Βασίλειο της Νάπολης   11 Δυτικό Σχίσμα
2 Noεμβρίου 1389 – 1 Oκτωβρίου 1404   Βονιφάτιος Θ΄ Papa Bonifacius Nonus, Episcopus Romanus Πιέτρο Τοματσέλι Νάπολη, Βασίλειο της Νεάπολης   14 Δυτικό Σχίσμα

15ος ΑιώναςΕπεξεργασία

  • R Αυτός ο πάπας παραιτήθηκε από το αξίωμα του.
  • B Η ακριβής ημερομηνία γέννησης του Ιννοκέντιου Η΄ και σχεδόν όλων των παπών πριν τον Ευγένιο Δ' είναι άγνωστη, επομένως η κατώτατη πιθανή ηλικία έχει ληφθεί υπ'όψη για αυτόν τον πίνακα.
Ποντιφικάτο Πορτραίτο Κοινό Ελληνικό Όνομα Επίσημο (Λατινικό) όνομα Προσωπικό όνομα Τόπος γέννησης Ηλικία κατά την Εκλογή / Θάνατο ή Παραίτηση # έτη ως Πάπας Σημειώσεις
17 Oκτωβρίου 1404 – 6 Noεμβρίου 1406   Ιννοκέντιος Ζ΄ Papa Innocentius Septimus, Episcopus Romanus Κόζιμο Τζεντίλε Μιγκλιοράτι Σούλμονα, Βασίλειο της Νάπολης 67 / 69 [B] 2 Δυτικό Σχίσμα
30 Noεμβρίου 1406 – 4 Ιουλίου 1415   Γρηγόριος ΙΒ΄ Papa Gregorius Duodecimus, Episcopus Romanus Άντζελο Κορέρ Βενετία, Δημοκρατία της Βενετίας 60 / 69 [R][B] 8 Δυτικό Σχίσμα• παραιτήθηκε στην Σύνοδο της Κωνσταντίας, η οποία είχε σγκληθεί απότον αντίπαλο του Ιωάννη ΚΓ΄.
4 Ιουλίου 1415 – 11 Noεμβρίου 1417   Μεσοβασιλεία Περίοδος δύο ετών χωρίς μία έγκυρη παπική εκλογή. Ο Αλέξανδρος Ε΄ και ο Ιωάννης ΚΓ΄ ήταν και οι δύο αντιπάπες κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου.
11 Νοεμβρίου 1417 – 20 Φεβρουαρίου 1431   Μαρτίνος Ε΄ Papa Martinus Quintus, Episcopus Romanus Οντόνε Κολόνα Γκενατσάνο, Παπικά Κράτη 48 / 62 [B] 13 Συγκάλεσε τη Σύνοδο της Βασιλείας, 1431
3 Mαρτίου 1431 – 23 Φεβρουαρίου 1447   Ευγένιος Δ΄, Τ.Α.Α. Papa Eugenius Quartus, Episcopus Romanus Γκαμπριέλε Κοντουλμέρ Βενετία, Δημοκρατία της Βενετίας 47 / 63 [B] 15 Μέλος του Αυγουστινιανού Τάγματος. Έστεψε τον Σιγισμόνδο αυτοκράτορα στη Ρώμη το 1433. Μετέφερε τη Σύνοδο από την Βασιλεία στη Φερράρα. Αργότερα μεταφέρθηκε πάλι στη Φλωρεντία, εξαιτίας της βουβωνικής πανώλης.
6 Mαρτίου 1447 – 24 Mαρτίου 1455   Νικόλαος Ε΄ Papa Nicolaus Quintus, Episcopus Romanus Τομάσο Παρεντουτσέλι Σαρζάνα, Δημοκρατία της Γένοβας 49 / 57 8 Held Jubilee of 1450• έστεψε τον Φρειδερίκο Γ' αυτοκράτορα στην Ρώμη το 1452.
8 Απριλίου 1455 – 6 Αυγούστου 1458   Κάλλιστος Γ΄ Papa Callistus Tertius, Episcopus Romanus Αλφόνσο ντε Βοργία Χάτιβα, Βασίλειο της Βαλένθια, Στέμμα της Αραγονίας 76 / 79 3 Πρώτος Ισπανός Πάπας
19 Aυγούστου 1458 – 15 Aυγούστου 1464   Πίος Β΄ Papa Pius Secundus, Episcopus Romanus Ενέα Σίλβιο Πικολομίνι Κορσινιάνο, Δημοκρατία της Σιένα 52 / 58 5  
30 Αυγούστου 1464 – 26 Ιουλίου 1471   Παύλος Β΄ Papa Paulus Secundus, Episcopus Romanus Πιέτρο Μπάρμπο Βενετία, Δημοκρατία της Βενετίας 47 / 54 6 Ανιψιός του Ευγένιου Δ΄
9 Aυγούστου 1471 – 12 Aυγούστου 1484   Σίξτος Δ΄, Τ.Φ.Μ. Papa Xystus Quartus, Episcopus Romanus Φρανσέσκο ντέλλα Ροβέρε Τσέλε Λίγκουρε, Δημοκρατία της Γένοβας 57 / 70 13 Μέλος του Φραγκισκανικού Τάγματος. Παρήγγειλε την Καπέλα Σιξτίνα
29 Aυγούστου 1484 – 25 Ιουλίου 1492   Iννοκέντιος Η΄ Papa Innocentius Octavus, Episcopus Romanus Τζιοβάνι Μπατίστα Κίμπο Γένοβα, Δημοκρατία της Γένοβας 51 / 59 [B] 7 Διόρισε τον Τομάς ντε Τορκεμάδα
11 Aυγούστου 1492 – 18 Aυγούστου 1503   Αλέξανδρος ΣΤ΄ Papa Alexander Sextus, Episcopus Romanus Ροδρίγο ντε Λανθόλ-Βοργία Χάτιβα, Βασίλειο της Βαλένθια, Στέμμα της Αραγωνίας 61 / 72 11 Ανιψιός του Κάλλιστου Γ΄. Πατέρας του Καίσαρα Βοργία της Λουκρητίας Βοργία. Διαχώρισε τον εκτός Ευρώπης κόσμο μεταξύ της Ισπανίας και της Πορτογαλίας το 1493 με τη Βούλα Inter caetera.

16ος–20ος ΑιώναςΕπεξεργασία

16ος ΑιώναςΕπεξεργασία

Ποντιφικάτο Πορτραίτο Κοινό Ελληνικό όνομα Επίσημο (Λατινικό) όνομα Προσωπικό όνομα Τόπος γέννησης Ηλικία κατά την Εκλογή / Θάνατο ή Παραίτηση # έτη ως Πάπας Σημειώσεις
22 Σεπτεμβρίου 1503 – 18 Οκτωβρίου 1503   Πίος Γ΄ Papa Pius Tertius, Episcopus Romanus Φρανσέσκο Τοντεσίνι Πικολομίνι Σιένα, Δημοκρατία της Σιένα 64 / 64 <1 Ανιψιός του Πίου Β΄
31 Οκτωβρίου 1503 – 21 Φεβρουαρίου 1513   Ιούλιος Β΄ Papa Iulius Secundus, Episcopus Romanus Τζιουλιάνο ντέλλα Ροβέρε Αλμπισόλα, Δημοκρατία της Γένοβας 59 / 69 9 Ανιψιός του Σίξτου Δ΄• Συγκάλεσε την Πέμπτη Σύνοδο του Λατερανού, 1512. Πήρε αποτελεσματικά τον έλεγχο του πλήρους εδάφους των Παπικών Κρατών για πρώτη φορά. Πρότεινε σχέδια για να ξαναχτισθεί η Βασιλική του Αγίου Πέτρου
9 Mαρτίου 1513 – 1 Δεκεμβρίου 1521   Λέων Ι΄ Papa Leo Decimus, Episcopus Romanus Τζιοβάνι ντι Λορέντζο ντε Μεντίτσι Φλωρεντία, Δημοκρατία της Φλωρεντίας 37 / 45 8 Γιος του Λαυρέντιου του Μεγαλοπρεπή. Αφόρισε τον Μαρτίνο Λούθηρο
9 Ιανουαρίου 1522 – 14 Σεπτεμβρίου 1523   Αδριανός ΣΤ΄ Papa Hadrianus Sextus, Episcopus Romanus Άντριαν Φλόρισον Μπόγιενς Ουτρέχτη, Επισκοπή της Ουτρέχτης, Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (τώρα στις Κάτω Χώρες) 62 / 64 1 Ο μόνος Ολλανδός Πάπας. Τελευταίος μη Ιταλός που εκλέχθηκε πάπας μέχρι τον Ιωάννη Παύλο Β΄ το 1978. Ο δάσκαλος του Καρόλου Ε΄
26 Νοεμβρίου 1523 – 25 Σεπτεμβρίου 1534   Κλήμης Ζ΄ Papa Clemens Septimus, Episcopus Romanus Τζιούλιο ντι Τζιουλιάνο ντε Μεντίτσι Φλωρεντία, Δημοκρατία της Φλωρεντίας 45 / 56 11 Εξάδελφος του Λέοντα Ι΄. Κατάληψη τηες Ρώμης από αυτοκρατορικές μονάδες στρατού ("Sacco di Roma"), 1527. Απαγόρευσε το διαζύγιο του Ερρίκου Η΄ και έστεψε τον Κάρολο Ε΄ Αυτοκράτορα στην

Μπολόνια το 1530. Η ανιψιά του Αικατερίνη των Μεδίκων παντρεύθηκε το γιο του Γάλλου βασιλιά.

13 Oκτωβρίου 1534 – 10 Noεμβρίου 1549   Παύλος Γ΄ Papa Paulus Tertius, Episcopus Romanus Αλεσσάντρο Φαρνέζε Κανίνο, Λάτσιο, Παπικά Κράτη 66 / 81 15 Άνοιξε την Σύνοδο του Τρέντο το 1545. Ο νόθος γιος του έγινε ο πρώτος Δούκας της Πάρμα.
7 Φεβρουαρίου 1550 – 29 Mαρτίου 1555   Ιούλιος Γ΄ Papa Iulius Tertius, Episcopus Romanus Τζιοβάνι Μαρία Τσιότσι ντελ Μόντε Ρώμη, Παπικά Κράτη 62 / 67 5  
9 Aπριλίου 1555 – 30 Aπριλίου or 1 Mαΐου 1555   Μάρκελλος Β΄ Papa Marcellus Secundus, Episcopus Romanus Mάρτσελλο Τσερβίνι Μοντεφάνο, Μάρκε, Παπικά Κράτη 53 / 53 <1 Τελευταίος που χρησιμοποίησε το κοσμικό του όνομα ως βασιλικό όνομα
23 May 1555 – 18 Aυγούστου 1559   Παύλος Δ΄ Papa Paulus Quartus, Episcopus Romanus Τζιοβάνι Πιέτρο Καράφα Καπρίγκλια Ιρπίνα, Καμπανία, Βασίλειο της Νάπολης 78 / 83 4  
26 Δεκεμβρίου 1559 – 9 Δεκεμβρίου 1565   Πίος Δ΄ Papa Pius Quartus, Episcopus Romanus Τζιοβάνι Άντζελο Μεντίτσι Μιλάνο, Δουκάτο του Μιλάνου 60 / 66 6 Επανάνοιξε την Σύνοδο του Τρέντο, 1562, τελείωσε τα πεπραγμένα της το 1563
7 Ιανουαρίου 1566 – 1 Μαΐου 1572   Πίος Ε΄, Τ.Α.Δ.
Άγιος Πίος Ε΄
Papa Pius Quintus, Episcopus Romanus Μιτσέλε Γκισλιέρε Μπόσκο, Δουκάτο του Μιλάνου 61 / 68 6 Μέλος του Δομινικανού Τάγματος. Αφόρισε την Ελισάβετ Α' της Αγγλίας, 1570. Νίκη του Λεπάντο 1571
13 Μαΐου 1572 – 10 Aπριλίου 1585   Γρηγόριος ΙΓ΄ Papa Gregorius Tertius Decimus, Episcopus Romanus Ούγκο Μποκομπάνι Μπολόνια, Παπικά Κράτη 70 / 83 12 Μεταρρύθμιση του ημερολογίου 1582
24 Απριλίου 1585 – 27 Aυγούστου 1590   Σίξτος Ε΄, Τ.Φ.Μ. Papa Xystus Quintus, Episcopus Romanus Φελίτσε Περέτι Γκροταμάρε, Μάρκα, Παπικά Κράτη 63 / 68 5 Member of the Conventual Franciscan Order.
15 Σεπτεμβρίου 1590 – 27 Σεπτεμβρίου 1590   Ουρβανός Ζ΄ Papa Urbanus Septimus, Episcopus Romanus Τζιοβάνι Μπατίστα Καστάνια Ρώμη, Παπικά Κράτη 69 / 69 <1  
5 Δεκεμβρίου 1590 – 15 /16 Oκτωβρίου 1591   Γρηγόριος ΙΔ΄ Papa Gregorius Quartus Decimus, Episcopus Romanus Νικολό Σφοντράτι Σόμα Λομπάρντο, Δουκάτο του Μιλάνου 55 / 56 <1  
29 Οκτωβρίου 1591 – 30 Δεκεμβρίου 1591   Iννοκέντιος Θ΄ Papa Innocentius Nonus, Episcopus Romanus Τζιοβάνι Αντόνιο Φατσινέτι Μπολόνια, Παπικά Κράτη 72 / 72 <1  
30 Ιανουαρίου 1592 – 3 Mαρτίου 1605   Κλήμης Η΄ Papa Clemens Octavus, Episcopus Romanus Ιπολίτο Αλτομπραντίνι Φάνο, Μάρκα, Παπικά Κράτη 55 / 69 13  

17ος ΑιώναςΕπεξεργασία

Ποντιφικάτο Πορτραίτο Κοινό Ελληνικό όνομα Επίσημο (Λατινικό) όνομα Προσωπικό όνομα Τόπος γέννησης Ηλικία κατά την Εκλογή/ Θάνατο ή την Παραίτηση # έτη ως Πάπας Σημειώσεις
1 Απριλίου 1605 – 27 Απριλίου   Λέων ΙΑ΄ Papa Leo Undecimus, Episcopus Romanus Αλεσάντρο Οταβιάνο ντε Μεντίτσι Φλωρεντία, Δουκάτο της Φλωρεντίας 69 / 69 <1  
16 Mαΐου 1605 – 28 Ιανουαρίου 1621   Παύλος Ε΄ Papa Paulus Quintus, Episcopus Romanus Καμίλο Μποργκέζε Ρώμη, Παπικά Κράτη 52 / 68 15  
9 February 1621 – 8 July 1623   Γρηγόριος ΙΕ΄ Papa Gregorius Quintus Decimus, Episcopus Romanus Αλεσάντρο Λουντοβίζι Μπολόνια, Παπικά Κράτη 67 / 69 2  
6 Αυγούστου 1623 – 29 Ιουλίου 1644   Ουρβανός Η΄ Papa Urbanus Octavus, Episcopus Romanus Μαφέο Μπαρμπερίνι Φλωρεντία, Δουκάτο της Φλωρεντίας 55 / 76 20 Δίκη του Γαλιλαίου
15 Σεπτεμβρίου 1644 – 7 Ιανουαρίου 1655   Ιννοκέντιος Ι΄ Papa Innocentius Decimus, Episcopus Romanus Τζιοβάνι Μπατίστα Παμφίλι Ρώμη, Παπικά Κράτη 70 / 80 10  
7 Απριλίου 1655 – 22 Mαΐου 1667   Αλέξανδρος Ζ΄ Papa Alexander Septimus, Episcopus Romanus Φάμπιο Τσίγκι Σιένα, Μέγα Δουκάτο της Τοσκάνης 56 / 68 12  
20 June 1667 – 9 December 1669   Κλήμης Θ΄ Papa Clemens Nonus, Episcopus Romanus Τζιούλιο Ροσπιγκλιόζι Πιστόια, Μέγα Δουκάτο της Τοσκάνης 67 / 69 2  
29 Απριλίου 1670 – 22 Ιουλίου 1676   Κλήμης Ι΄ Papa Clemens Decimus, Episcopus Romanus Εμίλιο Αλτιέρι Ρώμη, Παπικά Κράτη 79 / 86 6  
21 Σεπτεμβρίου 1676 – 11/12 Aυγούστου 1689   Ιννοκέντιος ΙΑ΄
Ευλογημέος Ιννοκέντιος ΙΑ΄
Papa Innocentius Undecimus, Episcopus Romanus Μπενεντέτο Οντεσκάλτσι Κόμο, Μέγα Δουκάτο του Μιλάνο 65 / 78 12  
6 Oκτωβρίου 1689 – 1 Φεβρουαρίου 1691   Αλέξανδρος Η΄ Papa Alexander Octavus, Episcopus Romanus Πιέτρο Βίτο Οτομπόνι Βενετία, Δημοκρατία της Βενετίας 79 / 80 1  
12 Ιουλίου 1691 – 27 Σεπτεμβρίου 1700   Ιννοκέντιος ΙΒ΄ Papa Innocentius Duodecimus, Episcopus Romanus Αντόνιο Πινιατέλι Σπινατσόλα, Βασίλειο της Νάπολης 76 / 85 9  
23 Noεμβερίου 1700 – 19 Mαρτίου 1721   Κλήμης ΙΑ΄ Papa Clemens Undecimus, Episcopus Romanus Τζιοβάνι Φρανσέσκο Αλμπάνι Ουρμπίνο, Μάρκα, Παπικά Κράτη 51 / 71 20  

18ος ΑιώναςΕπεξεργασία

Ποντιφικάτο Πορτραίτο Κοινό Ελληνικό όνομα Επίσημο (Λατινικό) όνομα Προσωπικό όνομα Τόπος γέννησης Ηλικία κατά την Εκλογή / Θάνατο ή Παραίτηση # έτη ως Πάπας Σημειώσεις
8 Mαΐου 1721 – 7 Mαρτίου 1724   Ιννοκέντιος ΙΓ΄ Papa Innocentius Tertius Decimus, Episcopus Romanus Μικελάντζελο ντε Κόντι Πόλι, Λάτσιο, Παπικά Κράτη 65 / 68 3  
29 Mαΐου 1724 – 21 Φεβρουαρίου 1730   Βενέδικτος ΙΓ΄, Τ.Α.Δ. Papa Benedictus Tertius Decimus, Episcopus Romanus Πιερφραντσέσκο Ορσίνι Γράβινα της Απουλίας, Βασίλειο της Νάπολης 75 / 81 5 Μέλος του Δομινικανού Τάγματος.
12 Ιουλίου 1730 – 6 Φεβρουαρίου 1740   Κλήμης ΙΒ΄ Papa Clemens Duodecimus, Episcopus Romanus Λορέντσο Κορσίνι Φλωρεντία, Μέγα Δουκάτο της Τοσκάνης 78 / 87 9  
17 Aυγούστου 1740 – 3 Mαΐου 1758   Βενέδικτος ΙΔ΄ Papa Benedictus Quartus Decimus, Episcopus Romanus Πρόσπερο Λορέντζο Λαμπερτίνι Μπολόνια, Παπικά Κράτη 65 / 83 17  
6 Ιουλίου 1758 – 2 Φεβρουαρίου 1769   Κλήμης ΙΓ΄ Papa Clemens Tertius Decimus, Episcopus Romanus Κάρλο ντέλλα Τόρε Ρετζονίκο Βενετία, Δημοκρατία της Βενετίας 65 / 75 10  
19 Mαΐου 1769 – 22 Σεπτεμβρίου 1774   Κλήμης ΙΔ΄, Τ.Φ.Μ. Papa Clemens Quartus Decimus, Episcopus Romanus Τζιοβάνι Βιτσέντσο Αντόνιο Γκανγκανέλι Σαντ Αρκάντζελο ντι Ρομάνια, Παπικά κράτη 63 / 68 5 Μέλος των Conventual Franciscans. Περιόρισε τους Ιησουΐτες.
15 Φεβρουαρίου 1775 – 29 Aυγούστου 1799   Πίος ΣΤ΄ Papa Pius Sextus, Episcopus Romanus Κόμης Τζιοβάνι Άντζελο Μπράσι Τσεζένα, Παπικά Κράτη 57 / 81 24 Καταδίκασε τη Γαλλική Επανάσταση και εκδιώχθηκε από τα Παπικά Κράτη από Γαλλικές δυνάμεις από το 1798 ως το θάνατο του.

19ος αιώναςΕπεξεργασία

Αριθμητική σειρά Ποντιφικάτο Πορτρέτο Όνομα
Ελληνικό · Επίσημο
Προσωπικό όνομα Τόπος γέννησης Ηλικία κατά την έναρξη/λήξη του ποντιφικάτου Σημειώσεις
251  14 Μαρτίου 1800
– 20 Αυγούστου 1823
(23)
  Πίος Ζ΄, Τ.Α.Β.
Papa PIUS Septimus
Κόμης Μπαρναμπά Νικολό Μαρία Λουίτζι Κιαραμόντι Τσεζένα, Παπικά Κράτη 57 / 81 Μέλος του Τάματος του Αγίου Βενέδικτου. Παρίστατο στην στέψη του Ναπολέοντα ως Αυτοκράτορα των Γάλλων. Προσωρινά εξοβελίσθηκε από τα Παπικά Κράτη από τους Γάλλους μεταξύ 1809 και 1814.
252  28 Σεπτεμβρίου 1823
– 10 Φεβρουαρίου 1829
(5)
  Λέων ΙΒ΄
Papa LEO Duodecimus
Κόμης Ανιμπάλε Φραντσέσκο Κλεμέντε Μελκιόρε Τζιρολάμο Νίκολα Σερματέι ντέλλα Τζένγκα Τζένγκα ή Σπολέτο, Παπικά Κράτη 63 / 68 Έθεσε το Καθολικό Εκπαιδευτικό Σύστημα υπό τον έλεγχο των Ιησουϊτών μέσω της Βούλας Quod divina sapientia, το 1824.
253  31 Mαρτίου 1829
– 1 Δεκεμβρίου 1830
(1)
  Πίος Η΄
Papa PIUS Octavus
Φραντσέσκο Σαβέριο Καστιγκλιόνι Τσίνγκολι, Μάρκε, Παπικά Κράτη 67 / 69 Αποδέχθηκε τον Λουδοβίκο Φίλιππο Α΄ ως Βασιλιά των Γάλλων.
254  2 Φεβρουαρίου 1831
– 1 Ιουνίου 1846
(15)
  Γρηγόριος ΙΣΤ΄, Καμ.
Papa GREGORIUS Sextus Decimus
Μπαρτολομέο Αλμπέρτο Καπελάρι Μπελλούνο, Δημοκρατία της Βενετίας 65 / 80 Μέλος του Τάγματος των Καμαλδολέζων. Ο τελευταίος μη-επίσκοπος που εκλέχτηκε στο αξίωμα αυτό
255  16 Ιουνίου 1846
– 7 Φεβρουαρίου 1878
(31)
  Bd. Πίος Θ΄, Κ.Φ.Τ.
Papa PIUS Nonus
Κόμης Τζιοβάνι Μαρία Μαστάι-Φερέτι Σενιγκάλλια, Μάρκε, Παπικά Κράτη 54 / 85 Άνοιξε την Πρώτη Σύνοδο του Βατικανού· έχασε τα Παπικά Κράτη προς όφελος της Ιταλίας. Ο πάπας με την μακρύτερη θητεία στην ιστορία (βλέπε σήμανση στον Άγιο Πέτρο.)
256  20 Φεβρουαρίου 1878
– 20 Ιουλίου 1903
(25)
  Λέων ΙΓ΄, Κ.Φ.Τ.
Papa LEO Tertius Decimus
Τζοακίνο Βιτσέντζο Ραφαέλε Λουίτζι Πέτσι Καρπινέτο Ρομάνο, Νομός Ρώμης, Γαλλική Αυτοκρατορία (σημερινή Ιταλία) 67 / 93 Εξέδωσε την εγκύκλιο περί της κοινωνικής παιδείας, Rerum Novarum (On Capital and Labor) και υποστήριξε την Χριστιανοδημοκρατία ως ένα μέτρο απέναντι στην άνοδο του Κομμουνισμού; ο τέταρτος μεγαλύτερος σε θητεία Πάπας μετά τους Πίο Θ΄, Άγιο Πέτρο και Ιωάννη Παύλο Β΄.

20ός ΑιώναςΕπεξεργασία

Αριθμητική σειρά Ποντιφικάτο Πορτραίτο Κοινό Ελληνικό Όνομα Επίσημο (Λατινικό) όνομα Προσωπικό όνομα Τόπος γέννησης Ηλικία κατά την Εκλογή / Θάνατο ή Παραίτηση # έτη ως Πάπας Σημειώσεις
257  4 Αυγούστου 1903 – 20 Aυγούστου 1914 Πίος Ι΄, Κ.Φ.Τ.
Άγιος Πίος Ι΄
Papa Pius Decimus, Episcopus Romanus Τζουζέπε Μελκιόρε Σάρτο Ριέζε, Λομβαρδία-Βενετία, Αυστριακή Αυτοκρατορία 68 / 79 11 Ενθάρρυνε και επεξέτεινε τη λήψη της Θείας Κοινωνίας. Ο πιο πρόσφατος Πάπας που αγιοποιήθηκε.
258  3 Σεπτεμβρίου 1914 – 22 Ιανουαρίου 1922   Βενέδικτος ΙΕ΄, Κ.Φ.Τ. Papa Benedictus Quintus Decimus, Episcopus Romanus Τζάκομο ντέλλα Κιέζα Γένοβα, Βασίλειο της Σαρδηνίας 59 / 67 7 Πιστεύεται ότι μεσολάβησε για την ειρήνη κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μνημονεύεται από τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄ ως «προφήτης της ειρήνης».
259  6 Φεβρουαρίου 1922 – 10 Φεβρουαρίου 1939   Πίος ΙΑ΄, Κ.Φ.Τ. Papa Pius Undecimus, Episcopus Romanus Ατσίλε Αμπρόζιο Νταμιάνο Ράτι Ντέζιο, Λομβαρδία-Βενετία, Aυστριακή Αυτοκρατορία 64 / 81 17 Υπέγραψε την Συνθήκη του Λατερανού με την Ιταλία, καθιστώντας την Πόλη του Βατικανού ανεξάρτητο κράτος.
260  2 Mαρτίου 1939 – 9 Oκτωβρίου 1958

 

Πίος ΙΒ΄, Κ.Φ.Τ.
Venerable Pius XII
Papa Pius Duodecimus, Episcopus Romanus Εουτζένιο Μαρία Τζουζέπε Τζιοβάνι Πατσέλι Ρώμη, Iταλία 63 / 82 19 Επικαλέσθηκε το παπικό αλάθητο στην εγκύκλιο Munificentissimus Deus.
261  28 Οκτωβρίου 1958 – 3 Ιουνίου 1963

 

Ιωάννης ΚΓ΄, Κ.Φ.Τ.
Ευλογημένος Ιωάννης ΚΓ΄
Papa Ioannes Vicesimus Tertius, Episcopus Romanus Άντζελο Τζουζέπε Ρονκάλι Σόττο ιλ Μόντε, Μπέργκαμο, Iταλία 76 / 81 4 Άνοιξε τη Δεύτερη Σύνοδο του Βατικανού· μερικές φορές καλείται "Καλός Πάπας Ιωάννης"
262  21 Ιουνίου 1963 – 6 Aυγούστου 1978   Παύλος ΣΤ΄
Υπηρέτης του Θεού Παύλος ΣΤ΄
Papa Paulus Sextus, Episcopus Romanus Τζιοβάνι Μπατίστα Ενρίκο Αντόνιο Μαρία Μοντίνι Κονκέσιο, Μπρέσια, Ιταλία 65 / 80 15 Ο τελευταίος πάπας που στέφθηκε με την Παπική Τιάρα. Τελείωσε τη Δεύτερη Σύνοδο του Βατικανού.
263  26 Aυγούστου 1978 – 28 Σεπτεμβρίου 1978   Ιωάννης Παύλος Α΄
Υπηρέτης του Θεού Ιωάννης Παύλος Α΄
Papa Ioannes Paulus Primus, Episcopus Romanus Αλμπίνο Λουτσιάνι Φόρνο ντι Κανάλε (πλέον Κανάλε ντ'Αργκόντο), Βένετο, Ιταλία 65 / 65 <1 Πρώτος Πάπας προερχόμενος από την εργατική τάξη. Πρώτος πάπας με δύο ονόματα (των δύο προηγούμενων παπών) και πρώτος Πάπας που χρησιμοποίησε το 'ο Πρώτος' σε επίσημο όνομα. Πέθανε νωρίς σε μια χαρισματική βασιλεία. Στην Ιταλία, ενθυμείται με τον χαρακτηρισμό ως ο χαμογελαστός Πάπας ("Il Papa del Sorriso") ή Το χαμόγελο του Θεού ("Il Sorriso di Dio").
264  16 Oκτωβρίου 1978 – 2 Aπριλίου 2005   Ιωάννης Παύλος Β΄
Υπηρέτης του Θεού Ιωάννης Παύλος Β΄
Papa Ioannes Paulus Secundus, Episcopus Romanus Κάρολ Τζόζεφ Βοϊτίλα Βαντόβιτσε, Πολωνία 58 / 84 26 Πρώτος Πολωνός πάπας και πρώτος μη Ιταλός σε 455 έτη. Οσιοποίησε περισσότερα άτομα από όλους τους προκατόχους του. Ταξίδεψε εκτεταμένα. Ο πρώτος Πάπας που ταξίδεψε στην Αμερική (1979) και δεύτερος σε διάρκεια θητείας μετά τον Πίο Θ΄.

21ος ΑιώναςΕπεξεργασία

Αριθμητική σειρά Ποντιφικάτο Πορτραίτο Κοινό Ελληνικό όνομα Επίσημο (Λατινικό) όνομα Προσωπικό όνομα Τόπος γέννησης Ηλικία κατά την Εκλογή / Θάνατο ή Παραίτηση # έτη ως Πάπας Σημειώσεις
265   19 Aπριλίου 2005 – 28 Φεβρουαρίου 2013   Βενέδικτος ΙΣΤ΄ Papa Benedictus Sextus Decimus, Episcopus Romanus Γιόζεφ Άλοις Ράτσινγκερ Μαρκτλ αμ Ινν, Βαυαρία, Γερμανία 78 / 85 7 Πρώτος Γερμανός Πάπας από τον Στέφανο Θ΄ το 1057. Ο γηραιότερος που γίνεται πάπας από τον Κλήμη ΙΒ΄ το 1730.
266   13 Μαρτίου 2013 – σήμερα   Φραγκίσκος Papa Franciscus, Episcopus Romanus Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο Μπουένος Άιρες, Αργεντινή 76 Πρώτος Ιησουίτης Πάπας. Πρώτος Πάπας από την Λατινική Αμερική (και από την Αμερική γενικότερα). Πρώτος μη Ευρωπαίος Πάπας μετά τον Γρηγόριο Γ΄ (8ος αι.)

Θρησκευτικά ΤάγματαΕπεξεργασία

Από αυτούς, 34 πάπες ήταν μέλη θρησκευτικών ταγμάτων. Αυτοί περιλαμβάνουν:

Σημειώσεις στην αρίθμηση των παπώνΕπεξεργασία

Ένας αριθμός ανωμαλιών στην ανωτέρω λίστα χρειάζεται περαιτέρω εξήγηση:

  • Όταν ο Simon de Brion έγινε πάπας το 1281, διάλεξε να λέγεται Mαρτίνος. Εκείνη την εποχή, ο Μαρίνος Α΄ και ο Mαρίνος Β΄ θεωρήθηκαν λανθασμένα ότι ήταν οι Μαρτίνος Β΄ και Μαρτίνος Γ΄ αντίστοιχα και έτσι, εσφαλμένα, ο Simon de Brion έγινε ο Πάπας Μαρτίνος Δ΄ και αργότερα ο Όττο Κολόννα έγινε ο Μαρτίνος Ε΄.[7]
  • Δεν έχει υπάρξει ποτέ πάπας Ιωάννης Κ΄ ως αποτέλεσμα της σύγχυσης του αριθμητικού συστήματος για τους πάπες με το όνομα Ιωάννης τον 11ο αιώνα: Στο Index Pontificalis η καταχώρηση του Ιωάννη ΙΔ΄ έγινε "Ιωάννης ΙΔ΄ μ. η΄, για μ. δ΄", δηλ. ο Ιωάννης ΙΔ΄ ήταν πάπας μήνες η΄ και φυλακίστηκε από τον Βονιφάτιο Ζ΄ για μήνες δ΄. Αυτό παρερμηνεύθηκε ότι ο Ιωάννης ΙΔ΄ ήταν πάπας μήνες η΄ και ένας άλλος Ιωάννης, που ξεχάστηκε από την αρίθμηση, ήταν πάπας μήνες δ΄· οι ακόλουθοι πάπες ΙΕ΄ ως ΙΘ΄ διορθώθηκαν (λανθασμένα) σε ΙΣΤ΄ ως Κ΄. Έτσι ο επόμενος εκλεγείς Ιωάννης έλαβε την αρίθμηση ΚΑ΄. Αργότερα οι λανθασμένες διορθώσεις αποκαταστάθηκαν σε ΙΕ΄ ως ΙΘ΄.[8]
  • Ο Πάπας Δόνος Β΄, ο οποίος λέγεται ότι ήταν ποντίφικας περίπου το 974, δεν υπήρξε ποτέ. Η παρερμηνεία αυτή προήλθε από το ότι μετά τον Βενέδικτο ΣΤ΄ έγραψαν Donus ως συντομογραφία του Dominus (κύριος) και όχι Donus ως κύριο όνομα. Έτσι υπάρχει μόνο ένας πάπας Δόνος. Επίσης η Πάπισσα Ιωάννα πιθανότατα δεν υπήρξε ποτέ· οι θρύλοι σχετικά με αυτήν μάλλον προέρχονται από ιστορίες σχετικά με την περίοδο της πορνοκρατίας.[9]
  • Όταν ξεκίνησε η αρίθμηση των Παπών, ο Αντίπαπας Φήλιξ Β΄ συνυπολογίστηκε στους επίσημους Πάπες. Πρόσφατα έγινε προσπάθεια τροποποίησης της αρίθμησης, ώστε να εξαιρεθεί ο αντίπαπας, έτσι ο Φήλιξ Γ΄ να θεωρηθεί Β΄ και και ο Φήλιξ Δ΄ να θεωρηθεί Γ΄. Αλλά αυτή η νέα αρίθμηση δεν έχει καθιερωθεί. Επιπλέον, υπήρξε ένας αντίπαπας Φήλιξ Ε΄.[6]
  • Ο Στέφανος, εκλεγμένος Πάπας, που απεβίωσε πριν χειροτονηθεί, εμφανιζόταν στους καταλόγους παπών προ του 1960 ως Στέφανος Β΄. Από το 1961 και μετά αποφασίστηκε να μην υπάρχει στον επίσημο κατάλογο παπών, έτσι οι ως τότε πάπες Στέφανος Γ΄ έως Στέφανος Ι΄ δίδονται στις μέρες μας ως Στέφανος Β΄ έως Στέφανος Θ΄.
  • Τελευταίος πάπας ή αντίπαπας με το όνομα Ιωάννης ήταν ο Αντιπάπας Ιωάννης ΚΓ΄. Η αρίθμηση των αντιπαπών συνεχίζει αυτή των παπών ή είναι παράλληλη (διπλή)· για τον τελευταίο στην αρίθμηση πάπα μπορεί να θεωρηθεί το ένα ή το άλλο. Το 1958 ο νεοεκλεγείς πάπας Angelo-Giuseppe Roncalli ανακοίνωσε ότι το δικό του όνομα θα είναι Ιωάννης ΚΓ΄, έτσι η αρίθμηση του Αντίπαπα έγινε η δεύτερη περίπτωση.

Δείτε επίσηςΕπεξεργασία

ΑναφορέςΕπεξεργασία

ΣυγκεκριμένεςΕπεξεργασία

  1. [1] Pontifex maximus: the Roman high priest.
  2. Gratian (367-83 A.D.) Walter E. Roberts, Emory University
  3. «Corrections Made to Official List of Popes». ZENIT. 5 Ιουνίου 2001. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2008. 
  4. The fourth pope Discussed in the article on Clement I
  5. Για τις ημερομηνίες θανάτου του Κλήμεντα Γ΄ και την εκλογή του Κελεστίνου Γ΄ βλέπε Katrin Baaken: Zu Wahl, Weihe und Krönung Papst Cölestins III. Deutsches Archiv für Erforschung des Mittelalters Volume 41 / 1985, pp. 203–211
  6. 6,0 6,1 {{CathEncy|author=Paschal Robinson|wstitle=Antipope}}
  7. {{CathEncy|author=Paschal Robinson|wstitle=Pope Martin IV}}
  8. {{CathEncy|author=Paschal Robinson|wstitle=Chronological Lists of Popes}}
  9. {{CathEncy|author=Paschal Robinson|wstitle=Popess Joan}}

ΓενικάΕπεξεργασία

  • John N.D. Kelly, The Oxford Dictionary of Popes, Oxford University Press, 1986.
  • AA.VV., Enciclopedia dei Papi, Istituto dell'Enciclopedia italiana, 2000.
  • Pontificia Amministrazione della Patriarcale Basilica di San Paolo, I Papi. Venti secoli di storia, Libreria Editrice Vaticana, 2002.

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία