Κατάλογος κρατών ανά ήπειρο

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Τα κριτήρια κατάρτισης του καταλόγου που ακολουθεί είναι τα εξής: Ανεξάρτητα κράτη, συνιστώντα μέρη ομοσπονδιακών κρατών, αυτόνομες περιοχές, εξαρτημένες περιοχές, νησιά σε μεγάλη απόσταση από το επικυρίαρχο σε αυτά κράτος, είτε είναι ακατοίκητα είτε όχι. Ο κατάλογος παρατίθεται ανά ήπειρο. Καθώς ο γεωπολιτικός χάρτης μεταβάλλεται, γίνεται προσπάθεια τήρησης του καταλόγου, κατά το δυνατόν, ενημερωμένου.

Βόρεια ΑμερικήΕπεξεργασία

Βορειότερη Αμερική

  Γροιλανδία, Αυτόνομη επαρχία του Βασιλείου της Δανίας

  Καναδάς, Ανεξάρτητο Ομοσπονδιακό κράτος

Οι δέκα επαρχίες έχουν καθεστώς συνιστώσας πολιτείας και τα τρία εδάφη έχουν κάποιο βαθμό μικρότερης αυτονομίας:

  Νήσοι Αγίου Πέτρου & Μιχαήλ, Υπερπόντια Κοινότητα της Γαλλίας

  Ηνωμένες Πολιτείες, Ανεξάρτητο Ομοσπονδιακό κράτος

Οι 49 πολιτείες που βρίσκονται στην Βόρεια Αμερική (το Διαμέρισμα Πρωτευούσης της Ουάσινγκτον (Περιφέρεια της Κολούμπια) είναι η έδρα της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης και δεν αποτελεί αυτόνομη πολιτεία):

  Βερμούδες, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

  Μεξικό, Ανεξάρτητο Ομοσπονδιακό κράτος

Οι 31 πολιτείες είναι οι εξής (το Διαμέρισμα Πρωτευούσης της Πόλης του Μεξικού είναι η έδρα της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης, και δεν αποτελεί αυτόνομη πολιτεία):

Νησιά εκτός της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας:

  Νήσος Κλίπερτον, ή Νήσος του Πάθους, υπερπόντια κτήση της Γαλλίας στον Ειρηνικό Ωκεανό

Κεντρική Αμερική

  Γουατεμάλα, Ανεξάρτητο κράτος

  Μπελίζ, Ανεξάρτητο κράτος

  Ονδούρα, Ανεξάρτητο κράτος

  Ελ Σαλβαδόρ, Ανεξάρτητο κράτος

  Νικαράγουα, Ανεξάρτητο κράτος

  Κόστα Ρίκα, Ανεξάρτητο κράτος

  Παναμάς, Ανεξάρτητο κράτος

  • Διαηπειρωτική χώρα με το 67,59% των εδαφών της στην Βόρειο Αμερική και το 32,41% στην Νότιο Αμερική

Δυτικές Ινδίες - Καραϊβική

Νήσοι Μπαχάμας

  Μπαχάμες, Ανεξάρτητο κράτος

  Τερκς και Κέικος, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

Μεγάλες Αντίλλες

  Άγιος Ανδρέας και Πρόνοια, Νησιωτική Επαρχία της Κολομβίας, την διεκδικεί η Νικαράγουα

Τα υπόλοιπα μπάγκος της περιοχής που τα διεκδικούν κάποια άλλα κράτη:

  • Μπάγκος Αλίκης, βυθισμένη ανύψωση χωρίς νησίδες ή κης, το διεκδικεί η Τζαμάικα
  • Μπάγκος Μπάχο Νουέβο (Νέος Ύφαλος), ακατοίκητος ύφαλος με μικρές νησίδες, το διεκδικούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, Τζαμάικα, και ίσως και η Ονδούρα
  • Μπάγκος Σερρανίγια (Βουναλάκι), Νήσος με πολλά μικρά κης μέσα σε μια πρώην ατόλλη, το διεκδικούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ίσως η Ονδούρα και η Τζαμάικα

Τα παρακάτω μπάγκος είναι εκτός του διαμερίσματος:

  • Μπάγκος Ροζαλίντας, βυθισμένη ατόλλη, το διεκδικούν οι Νικαράγουα, Ονδούρα, Ηνωμένες Πολιτείες και η Τζαμάικα
  • Μπάγκος Θάντερ Νολλ (Βροντερή Πρόσχωση), πρόσχωση υφάλου από κοραλλιογεννή άμμο, το διεκδικούν οι Νικαράγουα, Ονδούρα, Ηνωμένες Πολιτείες και η Τζαμάικα

  Κέιμαν Νήσοι, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

  Κούβα, Ανεξάρτητο κράτος

  Τζαμάικα, Ανεξάρτητο κράτος

  • Μπάγκος Πέδρο, μεγάλη πρόσχωση από άμμο και κοράλλια, με 4 κης και άλλους βράχους και πολλούς βυθισμένους υφάλους και βράχους
  • Μοράντ Κης, παράκτια νησιωτική ομάδα

  Νήσος Ναβάσσα, ακατοίκητο νησί, μη οργανωμένο μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών, για στατιστικούς λόγους αποτελεί τμήμα των Μικρών Εξωτερικών Νήσων των Ηνωμένων Πολιτειών, το διεκδικεί η Αϊτή

  Αϊτή, Ανεξάρτητο κράτος

  Δομινικανή Δημοκρατία, Ανεξάρτητο κράτος

  Πουέρτο Ρίκο, μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών, με καθεστώς Κοινοπολιτείας (ελεύθερη σύνδεση)

Μικρές Αντίλλες

Υπήνεμες Νήσοι

  Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι, οργανωμένο, μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών

  Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

  Ανγκουίλα, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

  Γαλλικός Άγιος Μαρτίνος, υπερπόντια κολεκτίβα της Γαλλίας

  Ολλανδικός Άγιος Μαρτίνος, Αυτόνομο τμήμα του Βασιλείου των Κάτω Χωρών

  Άγιος Βαρθολομαίος, υπερπόντια κολεκτίβα της Γαλλίας

  Σάμπα, Ειδικός δήμος της Ολλανδίας

  Άγιος Ευστάθιος, Ειδικός δήμος της Ολλανδίας

  Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Ανεξάρτητο Ομοσπονδιακό κράτος

  •   Νέβις, Νήσος με σημαντική αυτονομία εντός της Ομοσπονδίας και δικαίωμα απόσχισης ύστερα από δημοψήφισμα

  Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Ανεξάρτητο κράτος Ομοσπονδιακής μορφής

  Μοντσερράτ, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

  Γουαδελούπη, υπερπόντιο διαμέρισμα, περιοχή και εσωτερικό τμήμα της Γαλλίας. Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά όχι της συνθήκης Σένγκεν

Προσήνεμες Νήσοι

  Δομινίκα, Ανεξάρτητο κράτος

  Άβες Νήσος (Νήσος των Πουλιών), τμήμα των Ομοσπονδιακών Εξαρτήσεων Βενεζουέλας (το διεκδικεί και η Δομινίκα)

  Μαρτινίκα, υπερπόντιο διαμέρισμα, περιοχή και εσωτερικό τμήμα της Γαλλίας. Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά όχι της συνθήκης Σένγκεν

  Αγία Λουκία, Ανεξάρτητο κράτος

  Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Ανεξάρτητο κράτος

  Γρενάδα, Ανεξάρτητο κράτος

  Μπαρμπάντος, Ανεξάρτητο κράτος

  Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Ανεξάρτητο κράτος

Νότια ΑμερικήΕπεξεργασία

Υπήνεμες Αντίλλες

  Μποναίρ, Ειδικός δήμος της Ολλανδίας

  Κουρασάο, Αυτόνομο τμήμα του Βασιλείου των Κάτω Χωρών

  Αρούμπα, Αυτόνομο τμήμα του Βασιλείου των Κάτω Χωρών

Γουιάνες

  Γουιάνα, Ανεξάρτητο κράτος

  Σουρινάμ, Ανεξάρτητο κράτος

  Γαλλική Γουιάνα, υπερπόντιο διαμέρισμα, περιοχή και εσωτερικό τμήμα της Γαλλίας. Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά όχι της συνθήκης Σένγκεν

Άνδεις

  Κολομβία, Ανεξάρτητο κράτος

  • Διαηπειρωτική χώρα με το 99,995% των εδαφών της στην Νότιο Αμερική και το 0,005% στην Βόρειο Αμερική

  Βενεζουέλα, Ανεξάρτητο κράτος

  Ισημερινός, Ανεξάρτητο κράτος

  Περού, Ανεξάρτητο κράτος

  Βολιβία, Ανεξάρτητο κράτος

Νότιος Κώνος

  Παραγουάη, Ανεξάρτητο κράτος

  Αργεντινή, Ανεξάρτητο κράτος

  Χιλή, Ανεξάρτητο κράτος

Ανατολική Νότιος Αμερική

  Βραζιλία, Ανεξάρτητο Ομοσπονδιακό κράτος

Οι 26 πολιτείες είναι οι εξής (το Διαμέρισμα Πρωτευούσης της Μπραζίλια είναι η έδρα της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης, και δεν αποτελεί αυτόνομη πολιτεία):

  Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα Μπραζίλιας

Νησιά εκτός της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας:

  Ουρουγουάη, Ανεξάρτητο κράτος

Υποανταρκτικοί Νήσοι

  Νήσοι Φώκλαντ, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου (το διεκδικεί και η Αργεντινή)

  Νήσοι Νότια Γεωργία και Νότιες Σάντουιτς, ακατοίκητο υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου (το διεκδικεί και η Αργεντινή)

ΑφρικήΕπεξεργασία

Βόρεια Αφρική

  Μαρόκο, Ανεξάρτητο κράτος

  Μαδέιρα, Αυτόνομη περιοχή της Πορτογαλίας

  στην Αφρική βρίσκονται 1 από τις 17 αυτόνομες κοινότητες, της Ισπανίας:

οι 5 περιοχές Κυριαρχίας της Ισπανίας στην Αφρική που αποτελούνται από τις 2 αυτόνομες Αφρικανικές πόλεις ή Μεγάλες Περιοχές Κυριαρχίας:

και τις 3 Μικρές Περιοχές Κυριαρχίας που είναι:

και η ακατοίκητη ειδική περιοχή Κυριαρχίας:

Αλμποράν Νήσος, Ισπανικό νησί πλησιέστερα στην Αφρική, ανήκει στο δημοτικό συμβούλιο της Αλμερίας

  Δημοκρατία της Σαχάρας, Αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ της Σαχαραβικής Δημοκρατίας και του Μαρόκου

  •   Δυτική Σαχάρα, πρώην ισπανική αποικία. Η Ισπανία εγκατέλειψε την περιοχή το 1975-1976. Με την αποχώρηση των Ισπανών ο ΟΗΕ πρότεινε το διαχωρισμό της περιοχής σε τρία τμήματα και την παραχώρηση εδαφών στο Μαρόκο, την Αλγερία και τη Μαυριτανία. Στις 27 Φεβρουαρίου του 1976, το Μέτωπο Πολισάριο ανακήρυξε την περιοχή ως ανεξάρτητη χώρα με το όνομα Λαοκρατική Αραβική Δημοκρατία της Σαχάρας. Οι τρεις χώρες αρνήθηκαν και παραιτήθηκαν του δικαιώματος, με αποτέλεσμα να προταθεί από τον ΟΗΕ η δημιουργία ανεξάρτητου κράτους. Έκτοτε, το Μαρόκο κατέλαβε το δυτικό τμήμα και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, και έως και σήμερα το κατέχει και το διεκδικεί. Από το 1991 ισχύει εκεχειρία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που προσπαθεί να διοργανώσει δημοψήφισμα για το τελικό καθεστώς της περιοχής
  • Μέτωπο Πολισάριο, Το Μέτωπο Πολισάριο έλεγχει τα ανατολικά τμήματα, και είναι το Εθνικό επαναστατικό απελευθερωτικό κίνημα που εκπροσωπεί τους Σαχράουι ώστε να δημιουργήσουν ένα ανεξάρτητο κράτος με την ονομασία Λαϊκή Αραβική Δημοκρατία της Σαχάρας, απομακρύνοντας τους Μαροκινούς από τη Δυτική Σαχάρα. Έχει θέση παρατηρητή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Το 1979, τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν το μέτωπο Πολισάριο ως εκπρόσωπο του λαού της Δυτικής Σαχάρας

  Αλγερία, Ανεξάρτητο κράτος

  Τυνησία, Ανεξάρτητο κράτος

  Πελάγους Νήσοι και Παντελλερία, Ιταλικά Νησιά πλησιέστερα στις ακτές της Τυνησίας και κατά συνέπεια γεωγραφικά στην Αφρική

  Μάλτα, Ανεξάρτητο κράτος

  Λιβύη, Ανεξάρτητο κράτος

  Αίγυπτος, Ανεξάρτητο κράτος

  • Διαηπειρωτική χώρα με το 93,65% των εδαφών της στην Αφρική και το 6,35% στην Ασία

  Τρίγωνο Μπιρ Ταουΐλ, περιοχή κατά μήκος των συνόρων μεταξύ της Αιγύπτου και του Σουδάν, η οποία δεν διεκδικείται από καμία χώρα. Όταν αναφέρεται σε σχέση με το γειτονικό Τρίγωνο Χαλάιμπ, μερικές φορές αναφέρεται ως παρά το τετράπλευρο σχήμα της περιοχής.

  Τρίγωνο Χαλάιμπ, διεκδικείται εξίσου από την Αίγυπτο και το Σουδάν, ενώ σήμερα ελέγχεται ντε φάκτο από την Αίγυπτο. Όταν, το 1899, διευθετήθηκαν τα σύνορα των δύο χωρών, η Χαλάιμπ ανήκε στην Αίγυπτο αλλά το 1902 μια νέα διευθέτηση η πόλη δόθηκε στο Σουδάν. Από τότε η κάθε χώρα δέχεται τη συμφωνία που της δίνει την περιοχή.

  Σουδάν, Ανεξάρτητο κράτος

  •   Νταρφούρ, περιοχή ανθρωπιστικής κρίσης στο δυτικό Σουδάν λόγω της σύγκρουσης επαναστατικών ομάδων με κυβερνητικά στρατεύματα

Δυτική Αφρική

  Πράσινο Ακρωτήριο, Ανεξάρτητο νησιωτικό κράτος

  Μαυριτανία, Ανεξάρτητο κράτος

  Σενεγάλη, Ανεξάρτητο κράτος

  Γκάμπια, Ανεξάρτητο κράτος

  Γουινέα-Μπισσάου, Ανεξάρτητο κράτος

  Γουινέα, Ανεξάρτητο κράτος

  Σιέρρα Λεόνε, Ανεξάρτητο κράτος

  Λιβερία, Ανεξάρτητο κράτος

  Ακτή Ελεφαντοστού, Ανεξάρτητο κράτος, η χώρα παραμένει χωρισμένη στα 2 μετά τον εμφύλιο πόλεμο που έληξε το 2004, με τον βορρά να ελέγχεται από τους επαναστάτες και τον νότο από την κυβέρνηση, εκλογές αναμένονται τον Οκτώβριο του 2007

  Γκάνα, Ανεξάρτητο κράτος

  Μπουρκίνα Φάσο, Ανεξάρτητο κράτος

  Μπενίν, Ανεξάρτητο κράτος

  Τόγκο, Ανεξάρτητο κράτος

  Νιγηρία, Ανεξάρτητο Ομοσπονδιακό κράτος Οι 36 πολιτείες της Νιγηρίας είναι (η Ομοσπονδιακή Περιοχή Πρωτεύουσης δεν αποτελεί πολιτεία):

  Νίγηρας, Ανεξάρτητο κράτος

  Μάλι, Ανεξάρτητο κράτος

  Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Ανεξάρτητο κράτος

  Τσαντ, Ανεξάρτητο κράτος

  Καμερούν, Ανεξάρτητο κράτος

  Ισημερινή Γουινέα, Ανεξάρτητο κράτος

  • Αποτελείται από ένα ηπειρωτικό τμήμα, το Ρίο Μούνι, και ένα νησιωτικό με το νησί Μπιόκο στα ανοικτά του Καμερούν και το νησί Αννομπόν πολύ νοτιότερα, ενδιάμεσα στα 2 βρίσκονται τα νησιά Αγίου Θωμά και Πρίγκηπα

  Άγιος Θωμάς & Πρίγκηπας, Ανεξάρτητο κράτος

  Δημοκρατία του Κονγκό, Ανεξάρτητο κράτος

  Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Ανεξάρτητο κράτος

  Αγία Ελένη, Ασενσιόν και Τριστάν ντα Κούνια, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

  Μπουβέ, ακατοίκητη εξάρτηση του Βασιλείου της Νορβηγίας

Νότια Αφρική

  Ανγκόλα, Ανεξάρτητο κράτος

  • Καμπίντα, εξωτερική επαρχία της Ανγκόλας στα σύνορα μεταξύ Κονγκό και Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό στις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού

  Ναμίμπια, Ανεξάρτητο κράτος

  Μποτσουάνα, Ανεξάρτητο κράτος

  Νότια Αφρική, Ανεξάρτητο κράτος

  Λεσότο, Ανεξάρτητο κράτος

  Εσουατίνι, Ανεξάρτητο κράτος

  Μοζαμβίκη, Ανεξάρτητο κράτος

  Μαλάουι, Ανεξάρτητο κράτος

  Ζάμπια, Ανεξάρτητο κράτος

  Ζιμπάμπουε, Ανεξάρτητο κράτος

Ανατολική Αφρική

  Ερυθραία, Ανεξάρτητο κράτος

  Αιθιοπία, Ανεξάρτητο ομοσπονδιακό κράτος

Η Αιθιοπία απαρτίζεται από 9 εθνολογικές διοικητικές περιοχές και 2 πόλεις:

  Τζιμπουτί, Ανεξάρτητο κράτος

  Νότιο Σουδάν, Ανεξάρτητο κράτος

  Σομαλία, Ανεξάρτητο ομοσπονδιακό κράτος

  •   Σομαλιλάνδη, ντε φάκτο ανεξάρτητη δημοκρατία εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Σομαλίας. Η Σομαλιλάνδη «ανακήρυξε» εκ των πραγμάτων την ανεξαρτησία της από την Σομαλία το 1991. Θεωρεί τον εαυτό της διάδοχο του «Κράτους της Σομαλιλάνδης». Έκτοτε καμία χώρα του κόσμου, ποτέ δεν επιχείρησε και αναγνώρισε, την Σομαλιλάνδη ως ανεξάρτητο κράτος
  •   Πουντλάνδη, το 1998 δήλωσε την ανεξαρτησία της, αλλά πλέον είναι αυτόνομη περιοχή που περιμένει την δημιουργία μιας ομοσπονδιακής Σομαλίας ώστε να ενταχθεί σ’αυτήν
  •   Γκαλμουντούγκ, αυτόνομη πολιτεία στα κεντρικά της Σομαλίας, προσβλέπει στην δημιουργία μιας ομοσπονδιακής Σομαλίας

Η υπόλοιπη Σομαλία που παλεύει να βγει απ’ την κρίση έχει την υποστήριξη 2 περιοχών που επιθυμούν και αυτές να αποκτήσουν αυτονομία εντός της ομοσπονδιακής Σομαλίας, και μετέχουν στην μεταβατική ομοσπονδιακή κυβέρνηση:

  Σοκότρας Νήσοι, νησιωτική ομάδα της Υεμένης στο άκρο του κέρατος της Αφρικής

  Κένυα, Ανεξάρτητο κράτος

  Ουγκάντα, Ανεξάρτητο κράτος

  Ρουάντα, Ανεξάρτητο κράτος

  Μπουρούντι, Ανεξάρτητο κράτος

  Τανζανία, Ανεξάρτητο κράτος

  Κομόρες, Ανεξάρτητο ομοσπονδιακό κράτος

Αποτελείται από 3 αυτόνομα νησιά:

  Μαγιότ ή Μαορέ, υπερπόντια κολεκτίβα της Γαλλίας

  Σεϋχέλλες, Ανεξάρτητο κράτος

  Μαδαγασκάρη, Ανεξάρτητο κράτος

  Ρεϋνιόν, υπερπόντιο διαμέρισμα, περιοχή και εσωτερικό τμήμα της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

  Μαυρίκιος, Ανεξάρτητο κράτος

Στον Μαυρίκιο ανήκουν 3 εξαρτήσεις:

Επίσης του ανήκουν και οι εξής 3 περιοχές (υποθαλάσσιες ανυψώσεις του Οροπεδίου των Μασκαρένων):

  Γαλλικά Νότια και Ανταρκτικά Εδάφη, υπερπόντιο έδαφος της Γαλλίας

Διοικητικά στα Γαλλικά Νότια Εδάφη υπάγονται οι εξής νήσοι:

  Χερντ και ΜακΝτόναλντ Νήσοι, ακατοίκητο εξωτερικό έδαφος της Αυστραλίας

ΕυρώπηΕπεξεργασία

Βόρεια Ευρώπη

Αρκτικά Νησιά

  Γιαν Μάγεν, κτήση του Βασιλείου της Νορβηγίας

  Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ, αρχιπέλαγος, τμήμα του Βασιλείου της Νορβηγίας

  Ισλανδία, Ανεξάρτητο κράτος

  Νήσοι Φερόες, Αυτόνομη επαρχία του Βασιλείου της Δανίας

Σκανδιναβία

  Δανία, Ανεξάρτητο κράτος

  Νορβηγία, Ανεξάρτητο κράτος

  Σουηδία, Ανεξάρτητο κράτος

  Φινλανδία, Ανεξάρτητο κράτος

  •   Νήσοι Ώλαντ, Αυτόνομη αποστρατιωτικοποιημένη επαρχία της Φινλανδίας
  • Μάερκετ, ακατοίκητη βραχονησίδα, μέρος των Νήσων Ώλαντ, ανήκει εξ ημισίας σε Φινλανδία και Σουηδία. Η φινλανδική πλευρά του νησιού Μάερκετ, είναι μέρος του Δήμου Χάμαρλαντ, ενώ η σουηδική πλευρά του νησιού Μάερκετ, διαιρείται από δύο κομητείες της Σουηδίας: την Κομητεία της Ουψάλας (Δήμος Όστχαμαρ) και την Κομητεία της Στοκχόλμης (Δήμος Νόρταλιε).

Βαλτικές Χώρες

  Εσθονία, Ανεξάρτητο κράτος

  Λετονία, Ανεξάρτητο κράτος

  Λιθουανία, Ανεξάρτητο κράτος

  Όμπλαστ του Καλίνινγκραντ, Ομοσπονδιακό υποκείμενο και εξκλάβιο της Ρωσίας.

Βρετανικές Νήσοι

  Ρόκολ, μικρή ακατοίκητη βραχονησίδα του Ηνωμένου Βασιλείου. Την διεκδικούν οι Ιρλανδία, Δανία (για τις Φερόες Νήσους), και Ισλανδία.

  Ιρλανδία, Ανεξάρτητο κράτος

  Ηνωμένο Βασίλειο, Ανεξάρτητο κράτος

  •   Αγγλία, Περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, το μόνο από τις 4 περιοχές που για όλα τα θέματα αποφασίζει η κυβέρνηση της Ένωσης
  •   Βόρεια Ιρλανδία, Συνιστών κράτος του Ηνωμένου Βασιλείου, με περιορισμένη αυτοδιοίκηση
  •   Ουαλία, Περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου με περιορισμένη αυτοδιοίκηση
  •   Σκωτία, Περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου με περιορισμένη αυτοδιοίκηση

  Νήσος Μαν, Εξάρτηση του Βρετανικού στέμματος, δεν αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου

Δυτική Ευρώπη

  Γαλλία, Ανεξάρτητο κράτος

  Γκέρνσεϊ, Εξάρτηση του Βρετανικού στέμματος, δεν αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου

  •   Άλντερνεϊ, αυτοκυβερνώμενη εξάρτηση με αντιπροσώπευση στην κυβέρνηση του Γκέρνσεϊ
  •   Σαρκ, φέουδο, αυτοκυβερνώμενο τμήμα χωρίς αντιπροσώπευση στην κυβέρνηση του Γκέρνσεϊ
  •   Χερμ, Εξάρτηση του Γκέρνσεϊ

  Τζέρσεϊ, Εξάρτηση του Βρετανικού στέμματος, δεν αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης

  Μονακό, Ανεξάρτητη πόλη-κράτος

Κάτω Χώρες

  Ολλανδία, Ανεξάρτητο κράτος

  • Μπάαρλε-Νάσσαου, πόλη της Ολλανδίας, στην οποία, επτά εξωτερικά εδάφη της Ολλανδίας, βρίσκονται μέσα σε εξωτερικά εδάφη του Βελγίου στην Ολλανδία και ένα ακόμα που βρίσκεται στο Βέλγιο

  Βέλγιο, Ανεξάρτητο Ομόσπονδο Κράτος

  • Μπάαρλε-Χέρτογκ, πόλη του Βελγίου, στην οποία, 22 εξωτερικά εδάφη του Βελγίου, βρίσκονται στην Ολλανδία και τρία ακόμα στα Ολλανδο-Βελγικά σύνορα

Οι 3 περιοχές του Βελγίου είναι:

  •   Φλάνδρα, η πλειοψηφία των κατοίκων της έχει ως μητρική γλώσσα τα Ολλανδικά
  •   Βαλλωνία, η πλειοψηφία των κατοίκων της έχει ως μητρική γλώσσα τα Γαλλικά
  •   Περιφέρεια των Βρυξελλών, η πρωτεύουσα του Βελγίου, η πλειονότητα των κατοίκων της έχει ως μητρική γλώσσα τη Γαλλική, ενώ μαζί με την Ολλανδική, και οι δύο γλώσσες αποτελούν τις επίσημες γλώσσες της περιφέρειας.

  Λουξεμβούργο, Ανεξάρτητο κράτος

Κεντρική Ευρώπη

  Γερμανία, Ανεξάρτητο Ομόσπονδο κράτος

Τα 16 κρατίδια που συνιστούν την Γερμανία είναι:

  Πολωνία, Ανεξάρτητο κράτος

  Τσεχία, Ανεξάρτητο κράτος

  Σλοβακία, Ανεξάρτητο κράτος

  Ουγγαρία, Ανεξάρτητο κράτος

Άλπεις

  Ελβετία, Ανεξάρτητο Ομόσπονδο κράτος

Τα 26 καντόνια (συνιστώντα κρατίδια) της Ελβετίας είναι:

Εντός των συνόρων της Ελβετίας βρίσκονται και 2 εσώκλειστες περιοχές που είναι οι:

  Λίχτενσταϊν, Ανεξάρτητο κράτος

  Αυστρία, Ανεξάρτητο Ομόσπονδο κράτος

Τα 9 κρατίδια που συνιστούν την Αυστρία είναι:

  Σλοβενία, Ανεξάρτητο κράτος

Νότια Ευρώπη

Ιβηρική Χερσόνησος

  Ανδόρρα, Ανεξάρτητο κράτος

  Ισπανία, Ανεξάρτητο Ομόσπονδο κράτος

Διαηπειρωτική χώρα με το 98,52% των εδαφών της στην Ευρώπη και το 1,48% στην Αφρική

Η Ισπανία απαρτίζεται από 17 αυτόνομες κοινότητες και 5 περιοχές Ισπανικής Κυριαρχίας, οι 16 αυτόνομες κοινότητες που βρίσκονται στην Ευρώπη είναι:

  Πορτογαλία, Ανεξάρτητο κράτος

Διαηπειρωτική χώρα με το 99,137% των εδαφών της στην Ευρώπη και το 0,863% στην Αφρική

  •   Αζόρες, Αυτόνομη περιοχή της Πορτογαλίας

  Γιβραλτάρ, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

Ιταλική Χερσόνησος

  Ιταλία, Ανεξάρτητο κράτος

Διαηπειρωτική χώρα με το 99,963% των εδαφών της στην Ευρώπη και το 0,037% στην Αφρική

Η Ιταλία αποτελείται από 20 περιοχές εκ των οποίων οι 5 είναι αυτόνομες:

  Άγιος Μαρίνος, Ανεξάρτητο κράτος

  Βατικανό, Ανεξάρτητη πόλη-κράτος

Βαλκάνια

  Κροατία, Ανεξάρτητο κράτος

  Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Ανεξάρτητο Ομόσπονδο κράτος

Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη αποτελείται, σύμφωνα με την Συμφωνία του Ντέιτον από 2 συνιστώσες περιοχές:

και αποτελείται από 10 καντόνια:

  •   Μπρτσκο, αυτοκυβερνώμενη περιφέρεια που υπάγεται απευθείας στην Ομοσπονδιακή κυβέρνηση αφού «ανήκει» και στις 2 συνιστώσες περιοχές της χώρας, δηλαδή την Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας και Ομοσπονδία Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

  Σερβία, Ανεξάρτητο κράτος

Η Σερβία, αποτελείται από την Κεντρική Σερβία και 2 αυτόνομες Επαρχίες:

  Κόσοβο, ντε φάκτο Ανεξάρτητο κράτος, και αμφισβητούμενη περιοχή. Ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία τον Φεβρουάριο του 2008, με το όνομα Δημοκρατία του Κοσόβου. Η πλειονότητα των κατοίκων είναι Αλβανοί και η χώρα από το 1999 βρισκόταν υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ και τη στρατιωτική προστασία του ΝΑΤΟ. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε στις 8 Οκτωβρίου του 2008 το αίτημα της Σερβίας να παραπέμψει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το ζήτημα της μονομερούς απόφασης του Κοσσυφοπεδίου να κηρύξει την ανεξαρτησία του. Από τις 19 Απριλίου 2013 οι δύο χώρες συνήψαν συμφωνία στις Βρυξέλλες, η οποία καταρτίστηκε υπό την αιγίδα της ΕΕ. Στη συμφωνία προβλέπεται ένας ορισμένος βαθμός αυτονομίας για τους Σέρβους του Βορείου Κοσόβου, με υπαγωγή τους όμως στην Πρίστινα, ενώ Βελιγράδι και Πρίστινα συμφώνησαν πως καμία από τις δύο χώρες δε θα έχει δικαίωμα βέτο σε πιθανή ένταξη μιας από τις δύο χώρες σε διεθνή οργανισμό, όπως το ΝΑΤΟ ή η ΕΕ. Παρά τη συμφωνία η Σερβία δεν αναγνωρίζει την αποσχισθείσα Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου ως ανεξάρτητη.

  Μαυροβούνιο, Ανεξάρτητο κράτος

  Βόρεια Μακεδονία, Ανεξάρτητο κράτος

  Αλβανία, Ανεξάρτητο κράτος

  Βουλγαρία, Ανεξάρτητο κράτος

  Ανατολική Θράκη, το Ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας

  Ρουμανία, Ανεξάρτητο κράτος

  Ελλάδα, Ανεξάρτητο κράτος

  •   Άγιο Όρος, Αυτοκυβερνώμενη μοναστική πολιτεία εντός της κυριαρχίας της Ελλάδος. Το Άγιο(ν) Όρος διέπεται από ένα ιδιότυπο νομικό καθεστώς που έγκειται σε ένα πλέγμα διατάξεων του Συντάγματος, διεθνών συνθηκών, του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του υπόλοιπου εσωτερικού δικαίου, με βασικότερο κανονιστικό κείμενο τον Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους, ο οποίος οργανώνει διοικητικά την περιοχή.

Ανατολική Ευρώπη

  Μολδαβία, Ανεξάρτητο κράτος

Η Μολδαβία περιέχει και δύο αυτόνομες περιοχές:

  •   Γκαγκαουζία, περιοχή με αυτόχθονο πληθυσμό, και με μη συνεχόμενα σύνορα
  •   Υπερδνειστερία, ντε φάκτο αυτόνομο «κράτος», από το 1992, και ντε ζουρ τμήμα της Μολδαβίας, περιοχή με κατά πλειοψηφιά ρωσικό πληθυσμό. Οι κάτοικοι της επιθυμούν, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, την ένωση της Υπερδνειστερίας, με την Ρωσική Ομοσπονδία, με την οποία δεν συνορεύει

  Ουκρανία, Ανεξάρτητο κράτος

  •   Κριμαία, Αυτόνομη Δημοκρατία της Ουκρανίας. Η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας είναι νομικά, μια κοινοβουλευτική δημοκρατία της Ουκρανίας. Όμως μετά το «δημοψήφισμα», της 16ης Μαρτίου 2014 η Ρωσία δημιούργησε την Δημοκρατία της Κριμαίας, και συνεπώς στην Χερσόνησο της Κριμαίας υπάρχουν δύο καθεστώτα: το «Νόμιμο» της Ουκρανίας και το «Ρωσικό», με αποτέλεσμα, να αποτελεί αμφισβητούμενη περιοχή (ντε ζουρ Αυτόνομη Δημοκρατία της Ουκρανίας και ντε φάκτο, Αυτόνομη Δημοκρατία της Ρωσικής Ομοσπονδίας). Η Κριμαία, είναι επίσης περιοχή με κατά πλειοψηφία ρωσικό πληθυσμό, και οι κάτοικοι της επιθυμούν, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, την επανένωση της Κριμαίας, με την Ρωσική Ομοσπονδία. Ωστόσο, η Κριμαία αναγνωρίζεται ως τμήμα της Ουκρανίας από την πλειονότητα της διεθνούς κοινότητας
  •   Σεβαστούπολη, αυτόνομη πόλη - λιμένας, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κριμαίας. H πόλη προς το παρόν αποτελεί αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία. Η Ρωσία και η ίδια η Σεβαστούπολη θεωρούν ότι είναι ομοσπονδιακή πόλη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ η Ουκρανία ότι πρόκειται για πόλη της Ουκρανίας με ειδικό καθεστώς. Η Ρωσία έχει εκτοπίσει τον Ουκρανικό στρατό και ελέγχει την πόλη

Περιοχές της Ουκρανίας, που ελέγχουν Ρώσοι Αυτονομιστές:

  •   Ομοσπονδιακή Πολιτεία της Νέας Ρωσίας, ή Νέα Ρωσία, αυτοαποκαλούμενο κράτος στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. Η Νέα Ρωσία ελέγχει τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ ενώ έχει εδαφικές βλέψεις στις περιοχές του Χάρκοβο, Ντνιπροπετρόφσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνoς, Μικολάιβ και Οδησσού στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας
    •   Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, αυτοαποκαλούμενο κράτος, που κήρυξε ανεξαρτησία από την Ουκρανία στις 7 Απριλίου 2014, και αποτελεί ομόσπονδο τμήμα της αυτοαποκαλούμενης Ομοσπονδιακής Πολιτείας της Νέας Ρωσίας. Η ανακήρυξη πραγματοποιήθηκε από Ρωσόφωνους διαδηλωτές οι οποίοι είχαν καταλάβει προηγουμένως κυβερνητικά και τοπικά δημόσια κτίρια στην πόλη του Ντονέτσκ, αλλά και σε άλλες πόλεις της περιοχής. Οι δραστηριότητες του αυτοαποκαλούμενου κράτους διευθύνονται από την Ρωσία. Η Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ είχε απαγορευθεί στην Ουκρανία από το 2007 και από το 2014 η δημοκρατία στο σύνολο της χαρακτηρίζεται από το ουκρανικό κράτος ως τρομοκρατική οργάνωση
    • Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ, αυτοαποκαλούμενο κράτος, που κήρυξε την ανεξαρτησία του από την Ουκρανία στις 27 Απριλίου 2014 και αποτελεί ομόσπονδο τμήμα της αυτοαποκαλούμενης Ομοσπονδιακής Πολιτείας της Νέας Ρωσίας. Η ανακήρυξη πραγματοποιήθηκε στις 27 Απριλίου 2014 και επισημοποιήθηκε με το δημοψήφισμα που έγινε στις 11 Μαΐου 2014. Η Ουκρανία χαρακτηρίζει τη Δημοκρατία του Λουχάνσκ ως τρομοκρατική οργάνωση. Η περιοχή βόρεια του Λουχάνσκ, όπου πλειοψηφούν οι Ουκρανόφωνοι, έχει παραμείνει υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας και τοπικών ένοπλων ομάδων αυτοάμυνας

  Λευκορωσία, Ανεξάρτητο κράτος, με δικτατορικό καθεστώς

  Ρωσία, Ανεξάρτητο Ομοσπονδιακό κράτος

Διηπειρωτική χώρα με το 23,19% των εδαφών της στην Ευρώπη και το 76,81% στην Ασία

Η Ρωσική Δημοκρατία αποτελείται από 48 Επαρχίες, 7 περιοχές (ιστορικός όρος για συνοριακές επαρχίες) και μία Αυτόνομη Επαρχία στην Ασία, 4 Αυτόνομους Θύλακες:

Έναν στην Ευρώπη:

  •   Νενετσία, Επαρχία Αρχαγγέλου, στην οποία ενδέχεται να ενσωματωθεί πλήρως ύστερα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που θα γίνει τον Δεκέμβριο του 2007

και πέντε στην Ασία και αποτελούν την Ομοσπονδία μαζί με 21 ακόμα δημοκρατίες:

  • Σχεδόν σε όλες της Δημοκρατίες, κυρίαρχο έθνος είναι οι Ρώσοι, ενώ σε κάποιες δημοκρατίες που βρίσκονται στα νότια της χώρας, στην οροσειρά του Καυκάσου, όπως την Καμπαρντίνο-Μπαλκαρία, το Καρατσάγεβο-Κιρκασία και το Νταγκεστάν έχουν περισσότερα από ένα δικαιούχα έθνη
  • Η Δημοκρατία της Κριμαίας δεν έχει δικαιούχο έθνος, και δεν αναφέρεται. Εκτός από τη Ρωσική αναγνωρίζει την Κριμαϊκή Ταταρική και Ουκρανικά ως επίσημες γλώσσες της. Η Δημοκρατία της Κριμαίας είναι όμορη με την διεκδικούμενη από την Ουκρανία Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας και αναγνωρίζεται ως τμήμα της Ουκρανίας από το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας
  •   Αντιγκέα
  •   Βόρεια Οσετία-Αλανία
  •   Ινγκουσετία, κατοικείται αποκλειστικά από αυτόχθονες πληθυσμούς - Ινγκούς (77,3%) και Τσετσένους (20,4%). Κατά τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την παρουσία του ένα κίνημα απόσχισης από τη Ρωσική Ομοσπονδία, το οποίο όμως περιορίζεται σε μικρά τρομοκρατικά χτυπήματα και δεν έχει αποκτήσει τη μαζικότητα του αντιστοίχου της Τσετσενίας.
  •   Καλμίκια
  •   Καμπαρντίνο-Μπαλκάρια, αποτελείται από δύο συστατικές εθνότητες: Οι Καμπαρντίνοι είναι αρχαίο καυκάσιο φύλο, συγγενές με τους Αντιγκέους (βλ. Αντιγκέα) και τους Κιρκασίους (βλ. Καρατσάγεβο-Κιρκασία). Ομιλούν μία τοπική διάλεκτο του Καυκάσου που φέρει το όνομά τους και οι περισσότεροι είναι σουνίτες μουσουλμάνοι. Αντιπροσωπεύουν το 55% του συνολικού πληθυσμού. Οι Μπαλκάριοι είναι ο τοπικός κλάδος των Καρατσαϊτών. Ομιλούν την Καρατσαϊκή-Μπαλκαρική, η οποία ανήκει στην οικογένεια των τουρκικών γλωσσών, και είναι επίσης σουνίτες μουσουλμάνοι. Κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κατηγορήθηκαν για συνεργασία με τους Γερμανούς και εκτοπίσθηκαν μαζικά στο ασιατικό κομμάτι της Ρωσίας. Η επιστροφή τους επετράπη το 1957 και σήμερα αριθμούν λίγο παραπάνω από 100.000 μέλη (12% του πληθυσμού).
  •   Καρατσάγεβο-Κιρκασία, Συνταγματικά η Δημοκρατία συνίσταται από τις εθνότητες των Καρατσαϊτών (38,5% του πληθυσμού) και των Κιρκασίων (11,3%), όμως και οι δύο μαζί αποτελούν μόλις το ήμισυ του πληθυσμού. Οι υπόλοιποι είναι Ρώσοι (33,6%) ή ανήκουν σε μικρότερες εθνότητες του Καυκάσου.
  •   Καρελία
  •   Κόμι
  •   Μαρί Ελ
  •   Μορδοβία
  •   Μπασκορτοστάν
  •   Νταγκεστάν, Πληθυσμιακά το Νταγκεστάν είναι το πιο ανομοιογενές ομοσπονδιακό υποκείμενο της Ρωσίας. Στα εδάφη του ζει μια πανσπερμία εθνοτήτων εκ των οποίων είναι Άβαροι (29,4%), Δαργίνοι (16,5%), Κουμίκοι (14,2%), Λεζγίνοι (13,1%), Λακ (5,4%), Ρώσοι (4,7%), Αζέροι (4,3%), Ταβασαράνοι (4,3%), Τσετσένοι (3,4%). Με εξαίρεση τους Ρώσους, τα υπόλοιπα φύλα είναι είτε καυκάσια είτε τουρκικά, τα οποία έχουν διατηρήσει τις ιδιαιτερότητές τους λόγω του ορεινού αναγλύφου της περιοχής και της χαμηλής αστικοποίησης (σχεδόν 60% ζει σε χωριά). Για τη συνεννόηση όλων αυτών μεταξύ τους χρησιμοποιείται κυρίως η ρωσική, ενώ απαντώνται τριάντα ακόμα γλώσσες. Από το 2000 η πολιτική κατάσταση στο Νταγκεστάν είναι ασταθής - μια σειρά τρομοκρατικών ενεργειών και επιχειρήσεων ατάκτων εναντίον κρατικών αξιωματούχων, δείχνουν ότι υπάρχει προσπάθεια μεταφοράς στο Νταγκεστάν του πολέμου της Τσετσενίας.
  •   Ουντμουρτία
  •   Ταταρστάν
  •   Τσετσενία, Κυρίαρχη εθνότητα της Δημοκρατίας, είναι οι Τσετσένοι, οι οποίοι εκπροσωπούν το 93,5% του πληθυσμού. Οι Σχέσεις των Τσετσένων με την ρωσική κυβέρνηση της Μόσχας δεν υπήρξαν ποτέ αρμονικές, όμως η κατάσταση έγινε ανεξέλεγκτη μετά τη διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Τότε η τοπική κυβέρνηση επιδίωξε την πλήρη απόσχιση της Τσετσενίας από τη Ρωσία, πράγμα που η κεντρική κυβέρνηση απέρριψε για τρεις λόγους. Νομικά, η Τσετσενία αποτελούσε και πριν το 1991 τμήμα της Ρωσίας (Αυτόνομη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία υπαγόμενη στη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ρωσίας), επομένως δεν είχε δικαίωμα πλήρους απόσχισης όπως π.χ. η Ουκρανία ή η Λιθουανία, οι οποίες ήταν εξαρχής χωριστές Σοβιετικές Δημοκρατίες, ενώ πολιτικά, πιθανή ανεξαρτησία της Τσετσενίας θα αποτελούσε παράδειγμα απόσχισης, και για άλλες εθνότητες που ζουν στο ρωσικό νότο, επίσης οικονομικά, η Τσετσενία είναι βασικός κόμβος στο δίκτυο μεταφοράς του ρωσικού πετρελαίου.
    • Το 1991, μετά την άρνηση της ρωσικής κυβέρνησης, ο επικεφαλής του αποσχιστικού κινήματος Τζοχάρ Ντουντάγιεβ έπαυσε να αναγνωρίζει τις ρωσικές αρχές και αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης Τσετσενικής Δημοκρατίας της Ιτσκερίας, έχοντας μεγάλη λαϊκή υποστήριξη. Το νέο κράτος δεν αναγνώρισε ποτέ κανείς, παρά μόνο το Αφγανιστάν (όσο ελεγχόταν από τους Ταλιμπάν) και προσωρινά η Γεωργία (η οποία έχει σύνορα με την Τσετσενία, ενώ τότε εκείνη την περίοδο, η Γεωργία είχε μεγάλα προβλήματα με τη Ρωσία). Η κατάσταση συνέχισε να οξύνεται όλο και περισσότερο, μέχρι που σύντομα στα τσετσενικά εδάφη ξεκίνησε ένας αιματηρός εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στους Αυτονομιστές και τους Ομοσπονδιακούς. Η σύνθεση των δύο αυτών στρατοπέδων δεν ήταν σαφής, με τους ντόπιους πολέμαρχους να αλλάζουν πλευρά ανάλογα με τα συμφέροντα και τις διαθέσεις της στιγμής. Ο εμφύλιος έδωσε στη Ρωσία το πρόσχημα να επέμβει στρατιωτικά το 1994 και έκτοτε η Τσετσενία βρίσκεται (επίσημα ή ανεπίσημα) σε εμπόλεμη κατάσταση. Από το 1996, μέχρι και σήμερα η Ρωσία φαίνεται να έχει σταθεροποιήσει την κατάσταση, έχοντας εξοντώσει τα βασικά στελέχη των αυτονομιστών και εγκαθιστώντας φιλική κυβέρνηση στο Γκρόζνυ, έστω και με μεγάλες απώλειες. Αδυνατεί όμως ακόμα να ελέγξει τις ομάδες των αυτονομιστών που δρουν έξω από τις μεγάλες πόλεις και παράλληλα επιχειρούν να εξάγουν τον πόλεμο στις γειτονικές Δημοκρατίες του Νταγκεστάν και της Ινγκουσετίας, όπου ζουν συμπαγείς τσετσενικές μειονότητες.
  •   Τσουβασία

και 5 Δημοκρατίες στην Ασία

ΑσίαΕπεξεργασία

Βόρεια Ασία

Σιβηρία, το Ασιατικό τμήμα της Ρωσίας (76,8% των εδαφών της). Οι αυτόνομες περιοχές και οι δημοκρατίες της Ρωσίας στην Ασία είναι:

Μία Αυτόνομη Επαρχία:

3 Αυτόνομοι Θύλακες:

5 Δημοκρατίες:

5 πρώην Θύλακες της Ρωσίας στην Ασία:

την 1/1/2007 οι θύλακες Ταϋμυρία και Εβενκία ενσωματώθηκαν πλήρως στην Περιοχή Κρασνογιάρσκ


Νοτιοδυτική Ασία

  Γεωργία, Ανεξάρτητο κράτος

Διηπειρωτική χώρα, με το 97,13% των εδαφών της στην Ασία και το 2,87% στην Ευρώπη

  •   Αμπχαζία, ντε φάκτο ανεξάρτητο κράτος εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Γεωργίας, ντε ζουρ Αυτόνομη Δημοκρατία, είναι επίσης αναγνωρισμένη ως κράτος από τη Ρωσία, και πέντε ακόμα χώρες.
  •   Ατζαρία, Αυτόνομη Δημοκρατία
  •   Νότια Οσσετία, ντε φάκτο ανεξάρτητη δημοκρατία, πρώην αυτόνομη επαρχία, η Γεωργία μετά την διάλυση της επαρχίας και τις αποσχιστικές τάσεις που ακολούθησαν στην περιοχή έχει δημιουργήσει μια Επαρχιακή Διοικητική Οντότητα στην Νότια Οσσετία με σκοπό την διοίκηση του τμήματος της περιοχής που κατέχει και την διαπραγμάτευση για το τελικό καθεστώς του συνόλου της, επίσημα στα εδάφη της Νότιας Οσσετίας βρίσκονται εδάφη 3 διαφορετικών επαρχιών (Μτσχέτα-Μτιανέτι, Ράτσα-Λετσχούμι και Κβέμο Σβανέτι και Σίντα Κάρτλι).

  Αζερμπαϊτζάν, Ανεξάρτητο κράτος

Διηπειρωτική χώρα με το 91,79% των εδαφών της στην Ασία και το 8,21% στην Ευρώπη

  • Γιουκάρι Ασκιπάρα και Μπαρκχουνταρλί, εξωτερικά εδάφη του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία
  •   Ναχιτσεβάν, Αυτόνομη Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν, είναι εδαφικά αποκομμένη από το υπόλοιπο Αζερμπαϊτζάν
    • Καρκί, εξωτερικό έδαφος της αυτόνομης δημοκρατίας στην Αρμενία
  •   Δημοκρατία του Αρτσάχ, ντε φάκτο ανεξάρτητη δημοκρατία εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων του Αζερμπαϊτζάν, με αρμένικο πληθυσμό
    •   Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αμφισβητούμενη, διεθνώς αναγνωρισμένη περιοχή του Αζερμπαϊτζάν, αλλά το μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, επίσης με αρμένικο πληθυσμό

  Αρμενία, Ανεξάρτητο κράτος

  • Αρτσβασέν, εξωτερικό έδαφος της Αρμενίας στο Αζερμπαϊτζάν

  Τουρκία, Ανεξάρτητο κράτος

Διηπειρωτική χώρα με το 96,95% των εδαφών της στην Ασία και το 3,05% στην Ευρώπη

  Κύπρος, Ανεξάρτητο κράτος

Η Κύπρος ντε γιούρε αποτελείται από 6 επαρχίες στο σύνολο της νήσου και τα περιβάλλοντα ύδατα, ντε φάκτο όμως αποτελείται από 4 πολιτικές οντότητες:

  Συρία, Ανεξάρτητο κράτος

Η χώρα, βρίσκεται στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης, επειδή ακόμη είναι σε εξέλιξη η Συριακή εμφύλια διαμάχη, η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011. Ο πόλεμος έχει τις απαρχές του στην εξέγερση που ξέσπασε στη Συρία στο πλαίσιο της Αραβικής Άνοιξης. Η συριακή κυβέρνηση ανέπτυξε τον στρατό για να καταστείλει την εξέγερση και αρκετές πόλεις της χώρας πολιορκήθηκαν. Σύμφωνα με μάρτυρες, στρατιώτες που αρνήθηκαν να ανοίξουν πυρ εναντίον αμάχων εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από το στρατό της Συρίας. Η κυβέρνηση της Συρίας αρνήθηκε τη φημολογία για αποστασίες και κατηγόρησε "ένοπλες συμμορίες" για την πρόκληση ταραχών.

  • Ροζάβα (Δυτικό Κουρδιστάν), ντε φάκτο αυτόνομη περιοχή στη Βόρεια και Βορειοδυτική Συρία, με κουρδικό πληθυσμό. Η περιοχή απέκτησε την αυτονομία της, τον Νοέμβριο του 2013 ως μέρος της συνεχιζόμενης Κουρδικής εξέγερσης, για τη θέσπιση μιας κοινωνίας που βασίζεται στις αρχές της άμεσης δημοκρατίας, της ισότητας των φύλων, και της βιωσιμότητας. Το Δυτικό Κουρδιστάν δεν αναγνωρίζεται επίσημα ως αυτόνομο από την Συριακή κυβέρνηση, και συμμετέχει στον Συριακό εμφύλιο.

  Λίβανος, Ανεξάρτητο κράτος

  • Η σιιτική στρατιωτική και πολιτική οργάνωση, Χεζμπολάχ, ελέγχει τα Βορειοανατολικά και Νότια τμήματα της χώρας, τμήματα των επαρχιών Αλέι και Μπααμπντά και μέρος της πρωτεύουσας της Βυρητού. Η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης θεωρείται κίνημα αντίστασης στον αραβικό κόσμο, ενώ πολλά κράτη, την κατατάσσουν ως τρομοκρατική οργάνωση.

  Ισραήλ, Ανεξάρτητο κράτος

  • Γκολάν Υψώματα, υπό Ισραηλινή κατοχή προσαρτισμένο έδαφος (τμήμα της Βόρειας Περιφέρειας), νόμιμα έδαφος της Συρίας

  Κράτος της Παλαιστίνης

Το Κράτος της Παλαιστίνης, αναγνωρίζεται από το 70% των κρατών-μελών των Ηνωμένων Εθνών, όχι όμως από το Ισραήλ. Οι παλαιστινιακές παρατάξεις Φατάχ και Χαμάς, αλλά και η ΟΑΠ, θεωρούνται κινήματα αντίστασης στον αραβικό κόσμο, ενώ πολλά κράτη, τις κατατάσσουν ως τρομοκρατικές οργανώσεις.

  Ιορδανία, Ανεξάρτητο κράτος

  Ιράκ, Ανεξάρτητο ομοσπονδιακό κράτος

  Σαουδική Αραβία, Ανεξάρτητο κράτος

  Υεμένη, Ανεξάρτητο κράτος

  • Διηπειρωτική χώρα με το 99,31% των εδαφών της στην Ασία και το 0,69% στην Αφρική

  Ομάν, Ανεξάρτητο κράτος

  • Μουσαντάμ, εξωτερικό έδαφος του Ομάν στην ομώνυμη χερσόνησο, χωρίζεται από την υπόλοιπη χώρα από τα Η.Α.Ε.
    • Μαντά, εξωτερικό έδαφος του Μουσαντάμ στο εμιράτο Σάργια, στο ενδιάμεσο μεταξύ Μουσαντάμ και του υπόλοιπου Ομάν

  Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ανεξάρτητο ομοσπονδιακό κράτος

Τα 6 εμιράτα βρίσκονται από την μεριά του Περσικού Κόλπου και 1 το Φουτζέιρα από την μεριά του Κόλπου Ομάν, γύρω από το Φουτζέιρα βρίσκονται εξωτερικά εδάφη των άλλων εμιράτων και του Ομάν, τα 7 εμιράτα με τα εξωτερικά εδάφη τους είναι:

Υπάρχουν επίσης ένα εξωτερικό έδαφος που ελέγχουν από κοινού Φουτζέιρα και Σάργια, ένα εξωτερικό έδαφος που ελέγχουν από κοινού το Αϊμάν και το κράτος του Ομάν και 2 νησιωτικές περιοχές υπό Ιρανική διοίκηση που διεκδικούνται από τη Σάργια και το Ρας αλ-Καϊμά

  Κατάρ, Ανεξάρτητο κράτος

  Μπαχρέιν, Ανεξάρτητο κράτος

  Κουβέιτ, Ανεξάρτητο κράτος

Νότια Ασία

  Ιράν, Ανεξάρτητο κράτος

  Αφγανιστάν, Ανεξάρτητο κράτος

  Πακιστάν, Ανεξάρτητο κράτος

  • Φυλετικές Περιοχές υπό ομοσπονδιακή διοίκηση
  • σε 2 από τις 4 επαρχίες υπάρχουν επίσης και Φυλετικές Περιοχές υπό την επαρχιακή διοίκηση

Επίσης το Πακιστάν διοικεί και τις βορειοδυτικές περιοχές του Κασμίρ

Κατά μήκος των συνόρων με την Ινδία υπάρχουν αρκετές περιοχές που αμφισβητούνται, όπως οι Βάλτοι Κουτς στο δέλτα του Ινδού Ποταμού, τα σύνορα στις επαρχίες Παντζάμπ (όνομα επαρχιών και στα 2 κράτη), και οι περιοχές Τζουναγκάντ και Μαναβαντάρ στην Χερσόνησο Καθιαουάρ

  Περιοχή Κασμίρ, περιοχή που αναζητά την ανεξαρτησία της και κατέχεται από 3 διαφορετικές ανεξάρτητες χώρες (Πακιστάν, Ινδία και Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας)

  • Πακιστάν (βορειοδυτική περιοχή)
    • Αζάντ Κασμίρ
    • Βόρειες Περιοχές
  • Κίνα (βορειοανατολική περιοχή)
    • Ακσάι Τσιν
    • Σακσγκάμ Κοιλάδα
  • Ινδία (κεντρική και νότια περιοχή)
    • Γιαμμού και Κασμίρ (συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής Λαντάκ)

και η περιοχή του Παγετώνα Σιαχέν που κατέχεται και από την Ινδία (ψηλότερες κορυφές) και το Πακιστάν (χαμηλότερες κορυφές)

  Ινδία, Ανεξάρτητο ομοσπονδιακό κράτος

Η Ινδία αποτελείται από 28 πολιτείες και 7 περιοχές της ένωσης:

Πολιτείες

Περιοχές Ένωσης

  Νεπάλ, Ανεξάρτητο κράτος

  Μπουτάν, Ανεξάρτητο κράτος

  Μπανγκλαντές, Ανεξάρτητο κράτος

  Σρι Λάνκα, Ανεξάρτητο κράτος

  Μαλδίβες, Ανεξάρτητο κράτος

  Βρετανικό Έδαφος Ινδικού Ωκεανού, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

Κεντρική Ασία

  Καζακστάν, Ανεξάρτητο κράτος

  • Διαηπειρωτική χώρα με το 94,48% των εδαφών της στην Ασία και το 5,52% στην Ευρώπη
  • Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, η ομώνυμη πόλη και οι εγκαταστάσεις δορυφορικών εκτοξεύσεων της NASA, νοικιασμένη και διοικούμενη από την Ρωσική Ομοσπονδία. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανεξαρτησία του Καζακστάν, η Ρωσία μισθώνει το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, καθώς, παρότι διαθέτει άλλα δύο για εκτοξεύσεις δορυφόρων, μόνον από αυτό μπορούν να ξεκινήσουν επανδρωμένες αποστολές στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

  Ουζμπεκιστάν, Ανεξάρτητο κράτος

  Τουρκμενιστάν, Ανεξάρτητο κράτος

  Τατζικιστάν, Ανεξάρτητο κράτος

Εξωτερικό έδαφος του Τατζικιστάν στο Ουζμπεκιστάν:

  Κιργιστάν, Ανεξάρτητο κράτος

Εξωτερικό έδαφος του Κιργιστάν στο Ουζμπεκιστάν:

Ανατολική Ασία

  Μογγολία, Ανεξάρτητο κράτος

  Βόρεια Κορέα, Ανεξάρτητο σοσιαλιστικό κράτος. Επίσημα ονομάζεται Λαϊκή Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας. Η Βόρεια Κορέα είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα κράτη σε παγκόσμιο επίπεδο που κυβερνώνται από ένα ιδιότυπο σοσιαλιστικό καθεστώς (Τζούτσε). Το Τζούτσε είναι η εθνική ιδεολογία της Βόρειας Κορέας και σύμφωνα με αυτήν, τα μέσα παραγωγής ανήκουν στο κράτος μέσω κρατικών επιχειρήσεων και κολεκτιβοποιημένων αγροκτημάτων. Οι περισσότερες υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση, η στέγαση και η παραγωγή τροφίμων χρηματοδοτούνται από το κράτος.

Επίσης η Βόρεια Κορέα, δεν έχει οποιαδήποτε επαφή με τη Δύση και τη δυτική κουλτούρα, ενώ η μοναδική αεροπορική γραμμή είναι μόνο προς το Πεκίνο της Κίνας. Στην Βόρεια Κορέα, συνεχίζουν να υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι και στρατόπεδα συγκέντρωσης ενώ οι δημόσιες εκτελέσεις συνεχίζονται (Εκτελεστικό απόσπασμα). Η Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί συχνά δημόσιες εκτελέσεις. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία της, επιβάλλεται θανατική ποινή για πορνεία, «συναλλαγές ναρκωτικών», συνωμοσίες εναντίον της εθνικής κυριαρχίας της, τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία σε βάρος της Μητέρας Πατρίδας από πολίτες, προδοσία εναντίον του λαού, φόνο, βιασμό, ένοπλη ληστεία και μεγάλη κλοπή. Επίσης, στην πρωτεύουσα της χώρας, οι διακοπές ρεύματος δεν είναι συχνές, ωστόσο εκεί χρησιμοποιούνται γεννήτριες, κινητά τηλέφωνα, αυτοκίνητα, καθώς και περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ στην υπόλοιπη χώρα δεν επιτρέπεται ούτε η είσοδος στην πρωτεύουσα, καθώς και η χρήση κινητών τηλεφώνων.

Η Βόρεια Κορέα αποτελείται εκτός από τις διοικητικές της περιφέρειες και από 3 ειδικές περιφέρειες, εκ των οποίων η πρώτη, έχει καθεστώς στο μοντέλο των Χονγκ Κονγκ και Μακάο της Κίνας:

  Νότια Κορέα, Ανεξάρτητο κράτος. Επίσημα ονομάζεται Δημοκρατία της Κορέας.

  •   Τζέτζου-ντο, Ειδική Αυτόνομη Επαρχία της Νοτίου Κορέας
  • Λιανκώρτ Βράχοι, αμφισβητούμενη νησιωτική περιοχή, που ελέγχει η Νότιος Κορέα ως «Ντοκντό» και διεκδικεί η Ιαπωνία ως «Τακεσίμα»

  Κίνα, Ανεξάρτητο σοσιαλιστικό κράτος. Επίσημα ονομάζεται Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Σε μια διαμάχη που συνεχίζεται από την λήξη του Κινεζικού Εμφυλίου το 1949, η Κίνα προβάλλει κυριαρχικά δικαιώματα επί της Ταϊβάν (επισήμως «Δημοκρατία της Κίνας»), καθώς και μια σειρά νησιωτικών συμπλεγμάτων όπως το Αρχιπέλαγος Σπράτλυ και τα Νησιά Παρασέλ. Η ΛΔ Κίνας έχει επίσης ενεργές εδαφικές διαφορές με την Ινδία

Η Κίνα περιλαμβάνει 5 αυτόνομες περιοχές:

και 2 ειδικές διοικητικές περιοχές:

  Ταϊβάν, ντε φάκτο Ανεξάρτητο κράτος, επίσημα ονομάζεται Δημοκρατία της Κίνας και στους περισσότερους διεθνής οργανισμούς Κινεζική Ταϊπέι. Θεωρητικά είναι η 23η επαρχία της Κίνας στην οποία κατέφυγε η κυβέρνηση της Κίνας μετά την επικράτηση των κομμουνιστών στην ενδοχώρα, η Κίνα απειλεί με εισβολή εάν δηλώσει ανεξαρτησία από την υπόλοιπη Κίνα, ενώ η Ταϊβάν θεωρεί ότι όλη η Κίνα είναι τμήμα της υπό το όνομα Δημοκρατία της Κίνας

  Ιαπωνία, Ανεξάρτητο κράτος

  • Σενκάκου Νήσοι, αμφισβητούμενη περιοχή που την διεκδικούν εκτός από την Ιαπωνία που την ελέγχει, η Κίνα και η Ταϊβάν

Νοτιοανατολική Ασία

  Ανατολικό Τιμόρ, Ανεξάρτητο κράτος

  Μιανμάρ, Ανεξάρτητο κράτος, με δικτατορικό καθεστώς που αποτελείται από 7 επαρχίες και 7 πολιτείες με πληθυσμό φυλετικά διαφορετικό αλλά δίχως αυτονομία από την κεντρική κυβέρνηση

  Λάος, Ανεξάρτητο κράτος

  Καμπότζη, Ανεξάρτητο κράτος

  Βιετνάμ, Ανεξάρτητο κράτος

  Ταϊλάνδη, Ανεξάρτητο κράτος

  Μαλαισία, Ανεξάρτητο ομοσπονδιακό κράτος

Η Μαλαισία αποτελείται από 13 πολιτείες (9 σουλτανάτα και 4 πολιτείες) και 3 ομοσπονδιακές περιοχές:

  Σιγκαπούρη, Ανεξάρτητη πόλη-κράτος

  Μπρουνέι, Ανεξάρτητο κράτος-Σουλτανάτο

  Νησιά Παρασέλ, αμφισβητούμενο αρχιπέλαγος στην Νότια Κινεζική Θάλασσα που διοικεί η Κίνα, και διεκδικούν το Βιετνάμ και η Ταϊβάν

  Νησιά Σπράτλυ, αμφισβητούμενο αρχιπέλαγος στην Νότια Κινεζική Θάλασσα μεταξύ Μπρουνέι (θαλάσσια ζώνη μόνο και όχι νησιά), Κίνας (στο σύνολο τους), Μαλαισίας (τμήμα), Φιλιππίνων (τμήμα), Ταϊβάν (στο σύνολο τους) και Βιετνάμ (στο σύνολο τους), περίπου 45 από τα 100 και πλέον νησιά κατέχονται από μικρές δυνάμεις των διεκδικούντων κρατών πλην του Μπρουνέι

  Νήσοι Πράτας, διοικούνται από την Ταϊβάν και τα διεκδικεί η Κίνα

  Ανύψωση Μάκκλσφηλντ, επιμήκης βυθισμένη ατόλλη που είναι αμφισβητούμενη μεταξύ Κίνας, Βιετνάμ και Ταϊβάν

  Ύφαλος Κάρμπορο, κατέχεται από το πολεμικό ναυτικό των Φιλιππίνων με ανοχή στην διεθνής αλιεία και τον διεκδικούν Κίνα και Ταϊβάν

  Φιλιππίνες, Ανεξάρτητο κράτος

  Ινδονησία, Ανεξάρτητο κράτος

Διαηπειρωτική χώρα με το 60,84% των εδαφών της στην Ασία και το 39,16% στην Ωκεανία

Από τις 33 επαρχίες της Ινδονησίας 5 έχουν ειδικό καθεστώς:

  Νησιά Κόκος, Eξωτερικό έδαφος της Αυστραλίας

  Νήσος των Χριστουγέννων, Εξωτερικό Έδαφος της Αυστραλίας

ΩκεανίαΕπεξεργασία

Αυστραλασία

  Αυστραλία, Ανεξάρτητο ομοσπονδιακό κράτος

Η Αυστραλία αποτελείται από 6 πολιτείες και 10 εδάφη:

Τα υπόλοιπα 4 εδάφη αναφέρονται στις ηπείρους που βρίσκονται:

  Νήσος Λορντ Χάου, μη ενσωματωμένο νησιωτικό έδαφος της Νέας Νότιας Ουαλίας

  Νήσος Μακουώρι, υποανταρκτικό νησί της Αυστραλίας, τμήμα της Πολιτείας της Τασμανίας

Μελανησία

Τμήμα της Μελανησίας αποτελούν και τα τμήματα της Ινδονησίας που βρίσκονται ανατολικά της Γραμμής της Μελανησίας (Μολούκκες Νήσοι και Παπούα) ενώ ως Ωκεανία θεωρούνται και τα τμήματα της Ινδονησίας που βρίσκονται ανατολικά της Γραμμής Γουάλλας (πλην των άνωθεν, το Σουλαουέζι και οι Μικρές Σούνδες ανατολικά του Μπαλί)

  Παπούα Νέα Γουινέα, Ανεξάρτητο κράτος

  Σολομώντα Νήσοι, Ανεξάρτητο κράτος

  Νέα Καληδονία, υπερπόντια κτήση της Γαλλίας

  •   το καθεστώς της Νέας Καληδονίας, είναι μοναδικό ανάμεσα στις Γαλλικές περιοχές και θεωρείται sui generis, καθώς βρίσκεται κάπου ανάμεσα στην υπερπόντια κολλεκτίβα και στο ανεξάρτητο κράτος
  • Τσέστερφηλντ Νήσοι, Μπελλόνα Ύφαλοι και Νήσος ντε Σαμπλ στα δυτικά των κυρίως νήσων
  • Νήσος Γουώλπολ στα νοτιοανατολικά των κυρίως νήσων

και μακρύτερα στα ανατολικά βρίσκονται δύο ακατοίκητα νησιά που τα διεκδικεί το Βανουάτου:

  Βανουάτου, Ανεξάρτητο κράτος

  Φίτζι, Ανεξάρτητο κράτος

  • Ροτούμα, εξάρτηση των Φίτζι με πολυνησιακό στοιχείο

Μικρονησία

  Παλάου, Ανεξάρτητο κράτος σε ελεύθερη σύνδεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες

  Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας, Ανεξάρτητο ομοσπονδιακό κράτος

που αποτελείται από 4 πολιτείες:

  Ναούρου, Ανεξάρτητο κράτος

  Ιαπωνικές Νήσοι Ωκεανίας, συστάδες νησιών που αποτελούνται από τα:

Και δύο απομονωμένα νησιά που διοικούνται ως τμήμα των Νήσων Ογκασαβάρα:

  • Οκίνο Τορισίμα, 700 χμ νότια της Συστάδας Ηφαιστείου και βόρεια του Παλάου
  • Μινάμι Τορισίμα ή Νήσος Μάρκου, απομονωμένο νησί της Ιαπωνίας βορειοανατολικά από τις Νήσους Μαριάνες, 1900 χμ ανατολικά των κυρίως νησιών.

  Βόρειες Μαριάνες Νήσοι, κοινοπολιτεία σε πολιτική ένωση με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

  Γκουάμ, οργανωμένο μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών

  Γουέηκ Νήσος, ανοργάνωτο μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, για στατιστικούς λόγους αποτελεί τμήμα των Μικρών Εξωτερικών Νήσων των Ηνωμένων Πολιτειών

  Μάρσαλ Νήσοι, Ανεξάρτητο κράτος

  Κιριμπάτι, Ανεξάρτητο κράτος, από τις 3 νησιωτικές περιοχές του Κιριμπάτι, οι Νήσοι Γκίλμπερτ είναι τμήμα της Μικρονησίας και οι Νήσοι Φοίνικα και Γραμμής Ισημερινού της Πολυνησίας

Πολυνησία

  Νέα Ζηλανδία, Ανεξάρτητο κράτος

Οι 9 Εξωτερικές νησιωτικές ομάδες της Νέας Ζηλανδίας:

Οι υπόλοιπες 7 δεν αποτελούν τμήμα καμιάς περιοχής ή περιφέρειας, αλλά αποτελούν Περιοχή Έκτός Εδαφικής Εξουσίας:

Οι εναπομείνασες 5 αποτελούν τα υπο-ανταρκτικά νησιά της Νέας Ζηλανδίας:

Επίσης, η Νέα Ζηλανδία διοικεί ως έναν βαθμό και τρεις νησιωτικές περιοχές της πολυνησίας:

  •   Τοκελάου, μη αυτοκυβερνώμενη εδαφική κτήση της Νέας Ζηλανδίας
  •   Νήσοι Κουκ, αυτοκυβερνώμενη νησιωτική περιοχή σε ελεύθερη σύνδεση με την Νέα Ζηλανδία
  •   Νιούε, αυτοκυβερνώμενη νησιωτική περιοχή σε ελεύθερη σύνδεση με την Νέα Ζηλανδία

  Τόνγκα, Ανεξάρτητο κράτος

  Σαμόα, Ανεξάρτητο κράτος

  Αμερικανική Σαμόα, μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών

  • Σουαίηνς Νήσος, ανοργάνωτο έδαφος της Αμερικανικής Σαμόα στην αλυσίδα των Τοκελάου Νήσων
  • Ρόουζ Νήσος, ακατοίκητο ανοργάνωτο έδαφος της Αμερικανικής Σαμόα

  Ουαλίς και Φουτουνά, υπερπόντια κολεκτίβα της Γαλλίας

  Τουβαλού, Ανεξάρτητο κράτος

  Μπαίηκερ Νήσος, μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών στις Βόρειες Νήσους Φοίνικα, για στατιστικούς λόγους αποτελεί τμήμα των Μικρών Εξωτερικών Νήσων των Ηνωμένων Πολιτειών

  Χάουλαντ νήσος, μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών στις Βόρειες Νήσους Φοίνικα, για στατιστικούς λόγους αποτελεί τμήμα των Μικρών Εξωτερικών Νήσων των Ηνωμένων Πολιτειών

  Ατόλλη Παλμύρα, ενσωματωμένη ατόλλη των Ηνωμένων Πολιτειών στις Βόρειες Νήσους Γραμμής Ισημερινού, για στατιστικούς λόγους αποτελεί τμήμα των Μικρών Εξωτερικών Νήσων των Ηνωμένων Πολιτειών

  Κίνγκμαν Ύφαλος, μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών στις Βόρειες Νήσους Γραμμής Ισημερινού, για στατιστικούς λόγους αποτελεί τμήμα των Μικρών Εξωτερικών Νήσων των Ηνωμένων Πολιτειών

  Νήσος Τζάρβις, μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών στις Κεντρικές Νήσους Γραμμής Ισημερινού, για στατιστικούς λόγους αποτελεί τμήμα των Μικρών Εξωτερικών Νήσων των Ηνωμένων Πολιτειών

  Χαβάη, Πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Πολυνησία

  • Βορειοδυτικές Νήσοι Χαβάης ή Απήνεμοι Νήσοι Χαβάης, διοικούνται από την Πολιτεία της Χαβάης εκτός της Ατόλλης Μίντγουεη που διοικείται από την Υπηρεσία Αλιείας και Άγριας Ζωής

  Ατόλλη Μίντγουαιη, μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών στις Βορειοδυτικές Νήσους της Χαβάης, για στατιστικούς λόγους αποτελεί τμήμα των Μικρών Εξωτερικών Νήσων των Ηνωμένων Πολιτειών

  Ατόλλη Τζόνστον, μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών απομονωμένο στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό νότια της Χαβάης, για στατιστικούς λόγους αποτελεί τμήμα των Μικρών Εξωτερικών Νήσων των Ηνωμένων Πολιτειών

  Γαλλική Πολυνησία, υπερπόντια κολεκτίβα της Γαλλίας με τον χαρακτηρισμό υπερπόντιας χώρας, που αποτελείται από τα πέντε αρχιπελάγη:

  Νήσοι Πίτκαιρν, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου που αποτελείται από τις Νήσους Πίτκαιρν, Χέντερσον, Ντούτσι και Οένο, όπως και το επίσημο όνομα τους

  Ράπα Νούι ή Νήσος του Πάσχα, νησί της Χιλής στον Νοτιοανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό

  Σάλα υ Γκομέζ και Σκοτ Ύφαλος, μικρό ακατοίκητο νησί στον Ειρηνικό Ωκεανό και ύφαλος πλησίον αυτού που ανήκουν στην Χιλή και αποτελούν το ανατολικότερο σημείο της Πολυνησίας

ΑνταρκτικήΕπεξεργασία

  Ανταρκτική, η νότια ήπειρος της γης που δεν ανήκει σε καμμία χώρα και με την συνθήκη της Ανταρκτικής κάθε απαίτηση στην Ανταρκτική νότια των 60° γεωγραφικού πλάτους έχει ανασταλεί

Οι διεκδικήσεις στην Ανταρκτική που πάγωσαν με την Συνθήκη της Ανταρκτικής είναι:

  •   Αργεντίνικη Ανταρκτική ή Επαρχία Γης του Πυρός, Ανταρκτικής και Νήσων Νοτίου Ατλαντικού, η σημαία είναι η ίδια με αυτήν της Επαρχίας Γης του Πυρός και εκτός από τις διεκδικήσεις στην Ανταρκτική (25°Δ έως 74°Δ) περιλαμβάνει και τις διεκδικήσεις στις Νήσους Μαλβίνας (Φώκλαντ Νήσοι) και Νότιας Γεωργίας και Νότιους Σάντουιτς Νήσους
  •   Αυστραλιανή Ανταρκτική Περιοχή, αποτελείται από όλα τα νησιά και εδάφη νότια των 60° Ν και μεταξύ 160°Α έως 142°2΄Δ και 136°11΄Δ έως 44°38΄Α
  •   Ανταρκτική Χιλιανή Περιοχή ή Μαγκαλιάνες και Ανταρκτική Χιλιανή Περιοχή καθώς οι διεκδικήσεις στην Ανταρκτική (53°Δ έως 90°Δ) θεωρούνται τμήμα της Επαρχίας Μαγκαλιάνες
  •   Αδελία Γη, αποτελεί την διεκδικούμενη περιοχή της Γαλλίας μεταξύ 142°2΄Α και 136°11΄Α ως τμήμα των Γαλλικών Νοτίων και Ανταρκτικών Εδαφών
  •   Εξάρτηση Ρος, αποτελεί την διεκδικούμενη περιοχή της Νέας Ζηλανδίας μεταξύ 150°Δ και 160°Α
  •   Νορβηγική Ανταρκτική Περιοχή που αποτελείται από δύο ξεχωριστές διεκδικήσεις:
  •   Βρετανικό Έδαφος Ανταρκτικής, αποτελεί την διεκδικούμενη περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ 20°Δ και 80°Δ
  •   Βραζιλιανή Ανταρκτική αποτελεί την ‘Ζώνη Ενδιαφέροντος’ της Βραζιλίας στην Ανταρκτική μεταξύ 28°Δ και 53°Δ, δεν αναφέρεται στην Συνθήκη της Ανταρκτικής καθώς χαρακτηρίστηκε μόλις το 1986

Είναι εμφανές ότι οι διεκδικήσεις της Αργεντινής, Χιλής και Βρετανίας συμπίπτουν στο μεγαλύτερο μέρος τους, ενώ αυτή της Βραζιλίας συμπίπτει με αυτές της Αργεντινής και της Βρετανίας χωρίς να τις προσβάλει, καθώς ο όρος ΄Ζώνη Ενδιαφέροντος’ δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως.

Μεταξύ 90°Δ και 150°Δ δεν υπάρχουν διεκδικήσεις και το τμήμα αυτό της Ανταρκτικής (Γη Μαρί Μπερντ) αποτελεί την μεγαλύτερη περιοχή στον κόσμο που δεν διεκδικείται από κανένα κράτος.

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες διατήρησαν, βάσει της Συνθήκης, το δικαίωμα διεκδίκησης εδαφών, όταν και εάν αυτή πάψει να ισχύει.

Οι κάτωθι υπο-Ανταρκτικές νησιωτικές περιοχές βόρεια των 60° γεωγραφικού πλάτους συνδέονται με την Ανταρκτική, αλλά εδώ δεν αναφέρονται σ’ αυτήν καθώς θεωρούμε ως Ανταρκτική τις περιοχές νότια των 60° που υπόκεινται στην Συνθήκη της Ανταρκτικής με την οποία όλες οι διεκδικήσεις σ’ αυτήν έχουν ανασταλεί.


Διηπειρωτικές χώρεςΕπεξεργασία

Ως Διηπειρωτικές χώρες μπορούν να θεωρηθούν οι εξής, εάν υπολογίσουμε νησιά που συνδέονται με άλλες ηπείρους από αυτήν που κυρίως βρίσκονται, γεωπολιτικούς δεσμούς με άλλην ήπειρο από αυτήν που κυρίως βρίσκονται και, φυσικά, συνεχόμενα εδάφη τους να βρίσκονται σε παραπάνω από μία ήπειρο:

Κράτη που βρίσκονται γεωγραφικά στην ΑμερικήΕπεξεργασία

Κράτη που βρίσκονται γεωγραφικά στην ΑσίαΕπεξεργασία

Κράτος Γεωγραφία
  Ανατολικό Τιμόρ Το Ανατολικό Τιμόρ βρίσκεται, εξ ολοκλήρου γεωγραφικά στην Ασία, αλλά λόγω ότι είναι πολύ κοντά και στην Αυστραλία, μπορεί να θεωρηθεί ότι βρίσκεται γεωγραφικά και στην Ωκεανία.
  Αζερμπαϊτζάν Το Αζερμπαϊτζάν, βρίσκεται γεωγραφικά, στο όριο Ευρώπης - Ασίας. Θρησκευτικά και γεωγραφικά, όμως το Αζερμπαϊτζάν, είναι πολύ κοντά στην Ασία. —
  Αρμενία Η Αρμενία βρίσκεται, εξ ολοκλήρου γεωγραφικά στην Ασία, αλλά θεωρείται πολιτιστικά, πολιτικά και ιστορικά Ευρωπαϊκό κράτος.
  Γεωργία Η Γεωργία, βρίσκεται γεωγραφικά, στο όριο Ευρώπης - Ασίας, αλλά θεωρείται πολιτιστικά, πολιτικά και ιστορικά Ευρωπαϊκό κράτος.
  Ιαπωνία Η Ιαπωνία, βρίσκεται γεωγραφικά στην Ασία, ενώ ορισμένα νησιωτικά συμπλέγματα της, γεωγραφικά βρίσκονται στην Ωκεανία.
  Ινδονησία Στην Ωκεανία ανήκει γεωγραφικά, μόνο ένα μέρος στα ανατολικά της χώρας (Παπούα και Δυτική Παπούα). Πολιτισμικά και θρησκευτικά όμως, η Ινδονησία ανήκει στην Ασία, με το μεγαλύτερο μέρος της να βρίσκεται γεωγραφικά στην Ασία. Ακόμη, τις περισσότερες φορές, η Ινδονησία αναφέρεται ως ασιατική χώρα.
  Καζακστάν Στην Ευρώπη ανήκει γεωγραφικά, μόνο ένα μικρό κομμάτι στα δυτικά της χώρας. Πολιτισμικά και θρησκευτικά όμως, το Καζακστάν ανήκει στην Ασία, με το μεγαλύτερο μέρος του να βρίσκεται γεωγραφικά στην Ασία. Ακόμη, τις περισσότερες φορές, το Καζακστάν αναφέρεται ως ασιατική χώρα.
  Κύπρος Η Κύπρος βρίσκεται, εξ ολοκλήρου γεωγραφικά στην Ασία αλλά θεωρείται πολιτιστικά, πολιτικά και ιστορικά Ευρωπαϊκό κράτος. Το βόρειο τμήμα της τελεί υπό τουρκική κατοχή. Ακόμη, τις περισσότερες φορές, η Κύπρος αναφέρεται ως ευρωπαϊκή χώρα.
  Ρωσία Το μεγαλύτερο μέρος της Ρωσίας (Σιβηρία) ανήκει γεωγραφικά στην Ασία, ενώ το 25% της συνολικής έκτασης της Ρωσικής επικράτειας, ανήκει γεωγραφικά στην Ευρώπη, στην οποία περιλαμβάνονται η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη, οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ρωσίας. Πολιτικά, πολιτισμικά και Θρησκευτικά, η Ρωσία, ανήκει περισσότερο στην Ευρώπη.
  Τουρκία Η Ανατολική Θράκη, η Δυτική Κωνσταντινούπολη και τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος βρίσκονται γεωγραφικά στην Ευρώπη, ενώ η Μικρά Ασία και γενικότερα το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, βρίσκεται γεωγραφικά στην Ασία. Πολιτικά, πολιτισμικά και Θρησκευτικά, η Τουρκία, ανήκει στην Ασία.
  Υεμένη Η Ηπειρωτική Υεμένη βρίσκεται γεωγραφικά στην Ασία, ενώ το νησιωτικό συμπλέγμα της Υεμένης, η Σοκότρα, γεωγραφικά βρίσκεται στην Αφρική.

Κράτη που βρίσκονται γεωγραφικά στην ΑφρικήΕπεξεργασία

Κράτος Γεωγραφία
  Αίγυπτος Το μεγαλύτερο μέρος της Αιγύπτου, βρίσκεται γεωγραφικά στην Αφρική, ενώ η Χερσόνησος του Σινά, γεωγραφικά βρίσκεται στην Ασία.
  Νότιος Αφρική Η Νότια Αφρική, βρίσκεται, εξ ολοκλήρου γεωγραφικά στην Αφρική, ενώ το νησιωτικό της συμπλέγμα, οι Νήσοι Πρίγκιπα Εδουάρδου, γεωγραφικά βρίσκεται στην Ανταρκτική.

Κράτη που βρίσκονται γεωγραφικά στην ΕυρώπηΕπεξεργασία

Κράτος Γεωγραφία
  Γαλλία Η Μητροπολιτική Γαλλία, βρίσκεται γεωγραφικά στην Ευρώπη. Στη Γαλλία συμπεριλαμβάνονται και υπερπόντια διαμερίσματα και εδαφικές επικράτειες σε όλες τις ηπείρους της Γης.
  Δανία Στο Βασίλειο της Δανίας, ανήκουν και οι αυτόνομες Νήσοι Φερόες καθώς και η Γροιλανδία, που πολιτικά θεωρείται Δανική περιοχή με αυτοδιάθεση. Η Δανία και οι Νήσοι Φερόες, βρίσκονται γεωγραφικά στην Ευρώπη, ενώ η Γροιλανδία βρίσκεται γεωγραφικά στην Βόρεια Αμερική, αλλά πολιτιστικά και πολιτικά στην Ευρώπη.
  Ηνωμένο Βασίλειο Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται γεωγραφικά στην Ευρώπη, ενώ επιπλέον περιλαμβάνει, 3 εξαρτήσεις του Βρετανικού στέμματος, τα οποία επίσης βρίσκονται γεωγραφικά στην Ευρώπη, και 14 υπερπόντια εδάφη, σε όλες τις ηπείρους της Γης.
  Ισπανία Η Μητροπολιτική Ισπανία, βρίσκεται γεωγραφικά στην Ευρώπη, ενώ τα Κανάρια Νησιά, οι πόλεις Θεούτα και Μελίγια, και ορισμένες βραχονησίδες, τα οποία απολαμβάνουν, καθεστώς αυτονομίας, από την Ισπανία, γεωγραφικά βρίσκονται στην Αφρική.
  Ιταλία Η Ιταλία βρίσκεται εξ ολοκλήρου, γεωγραφικά στην Ευρώπη. Όμως, ορισμένα νησιωτικά συμπλέγματα, όπως οι Πελάγους Νήσοι και η Παντελλερία, επειδή είναι πολύ κοντά στην Τυνησία, μπορεί να θεωρηθούν ότι βρίσκονται γεωγραφικά και στην Αφρική, αν και συνήθως πάντα, οι Πελάγους Νήσοι, και η Παντελλερία, ως μέρος του Ιταλικού κράτους, αναφέρονται, οτι ανήκουν γεωγραφικά στην Ευρώπη.
  Μάλτα Γεωγραφικά, Θρησκευτικά, Πολιτικά και Πολιτισμικά, η Μάλτα βρίσκεται στην Ευρώπη. Ορισμένες φορές μπορεί να θεωρηθεί σπάνια, κυρίως γλωσσικά και Αφρικανική χώρα, λόγω ότι η Μαλτέζικη γλώσσα, έχει πολλές επιρροές από την Αραβική γλώσσα. Ακόμη, συνήθως πάντα, η Μάλτα αναφέρεται ως ευρωπαϊκή χώρα.
  Νορβηγία Η Ηπειρωτική Νορβηγία, το Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ και το νησί Γιαν Μαγιέν, βρίσκονται γεωγραφικά στην Ευρώπη, ενώ το νησί Μπουβέ, το Νησί του Πέτρου Α' και η Γη της Βασίλισσας Μάουντ, γεωγραφικά βρίσκονται στην Ανταρκτική.
  Ολλανδία Οι Κάτω Χώρες (αναφέρονται ως Ολλανδία στον καθημερινό λόγο) αποτελούν συστατικό κράτος του Βασιλείου των Κάτω Χωρών, και βρίσκονται γεωγραφικά στην Ευρώπη. Σε αυτό ανήκουν επίσης και χώρες και ειδικοί δήμοι στην Καραϊβική τα οποία βρίσκονται γεωγραφικά στην, Βόρεια και Νότια Αμερική.
  Πορτογαλία Η Ηπειρωτική Πορτογαλία βρίσκεται γεωγραφικά στην Ευρώπη, ενώ τα αυτόνομα νησιωτικά συμπλέγματα της Πορτογαλίας Αζόρες και Μαδέρα, γεωγραφικά βρίσκονται στην Αφρική.

Κράτη που βρίσκονται γεωγραφικά στην ΩκεανίαΕπεξεργασία