Κατάλογος κρατών ανά ήπειρο

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Τα κριτήρια κατάρτισης του καταλόγου που ακολουθεί είναι τα εξής:

  • Ανεξάρτητα κράτη, συνιστώντα μέρη ομοσπονδιακών κρατών, αυτόνομες περιοχές, εξαρτημένες περιοχές, νησιά σε μεγάλη απόσταση από το επικυρίαρχο σε αυτά κράτος, είτε είναι ακατοίκητα είτε όχι.
  • Ο κατάλογος παρατίθεται ανά ήπειρο.
  • Καθώς ο γεωπολιτικός χάρτης μεταβάλλεται, γίνεται προσπάθεια τήρησης του καταλόγου, κατά το δυνατόν, ενημερωμένου.

Βόρεια ΑμερικήΕπεξεργασία

Βορειότερη Αμερική

  Γροιλανδία, Αυτοδιοικούμενη περιοχή του   Βασιλείου της Δανίας

  Καναδάς, Κυρίαρχο Ομοσπονδιακό κράτος

  • Οι δέκα επαρχίες έχουν καθεστώς συνιστώσας πολιτείας και τα τρία εδάφη έχουν κάποιο βαθμό μικρότερης αυτονομίας:

  Νήσοι Αγίου Πέτρου & Μιχαήλ, Υπερπόντια Κοινότητα της Γαλλίας

  Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Κυρίαρχο Ομοσπονδιακό κράτος

  • Οι 49 πολιτείες που βρίσκονται στην Βόρεια Αμερική (το Διαμέρισμα Πρωτευούσης της Ουάσινγκτον (Περιφέρεια της Κολούμπια) είναι η έδρα της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης και δεν αποτελεί αυτόνομη πολιτεία), ενώ η κάθε πολιτεία (συμπεριλαμβανόμενης και της Χαβάης, που βρίσκεται στην Ωκεανία), έχει τους δικούς της νόμους και το δικό της σύνταγμα:

  Βερμούδες, υπερπόντιο έδαφος του   Ηνωμένου Βασιλείου

  Μεξικό, Κυρίαρχο Ομοσπονδιακό κράτος

  • Οι 31 πολιτείες είναι οι εξής (το Διαμέρισμα Πρωτευούσης της Πόλης του Μεξικού είναι η έδρα της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης, και δεν αποτελεί αυτόνομη πολιτεία), ενώ η κάθε πολιτεία, έχει τους δικούς της νόμους και το δικό της σύνταγμα:

Νησιά εκτός της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας:

  Νήσος Κλίπερτον, ή Νήσος του Πάθους, υπερπόντια κτήση της Γαλλίας στον Ειρηνικό Ωκεανό

Κεντρική Αμερική

  Γουατεμάλα, Κυρίαρχο κράτος

  Μπελίζ, Κυρίαρχο κράτος

  Ονδούρα, Κυρίαρχο κράτος

  Ελ Σαλβαδόρ, Κυρίαρχο κράτος

  Νικαράγουα, Κυρίαρχο κράτος

  Κόστα Ρίκα, Κυρίαρχο κράτος

  Παναμάς, Κυρίαρχο κράτος

  • Διαηπειρωτική χώρα με το 67,59% των εδαφών της στην Βόρειο Αμερική και το 32,41% στην Νότιο Αμερική

Δυτικές Ινδίες - Καραϊβική

Νήσοι Μπαχάμας

  Μπαχάμες, Κυρίαρχο κράτος

  Νήσοι Τερκς και Κέικος, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

Μεγάλες Αντίλλες

  Άγιος Ανδρέας και Πρόνοια, Νησιωτική Επαρχία της Κολομβίας, την διεκδικεί η Νικαράγουα

Τα υπόλοιπα μπάγκος της περιοχής που τα διεκδικούν κάποια άλλα κράτη:

  • Μπάγκος Αλίκης, βυθισμένη ανύψωση χωρίς νησίδες ή κης, το διεκδικεί η Τζαμάικα
  • Μπάγκος Μπάχο Νουέβο (Νέος Ύφαλος), ακατοίκητος ύφαλος με μικρές νησίδες, το διεκδικούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, Τζαμάικα, και ίσως και η Ονδούρα
  • Μπάγκος Σερρανίγια (Βουναλάκι), Νήσος με πολλά μικρά κης μέσα σε μια πρώην ατόλλη, το διεκδικούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ίσως η Ονδούρα και η Τζαμάικα

Τα παρακάτω μπάγκος είναι εκτός του διαμερίσματος:

  • Μπάγκος Ροζαλίντας, βυθισμένη ατόλλη, το διεκδικούν οι Νικαράγουα, Ονδούρα, Ηνωμένες Πολιτείες και η Τζαμάικα
  • Μπάγκος Θάντερ Νολλ (Βροντερή Πρόσχωση), πρόσχωση υφάλου από κοραλλιογεννή άμμο, το διεκδικούν οι Νικαράγουα, Ονδούρα, Ηνωμένες Πολιτείες και η Τζαμάικα

  Κέιμαν Νήσοι, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

  Κούβα, Κυρίαρχο κράτος

  Τζαμάικα, Κυρίαρχο κράτος

  • Μπάγκος Πέδρο, μεγάλη πρόσχωση από άμμο και κοράλλια, με 4 κης και άλλους βράχους και πολλούς βυθισμένους υφάλους και βράχους
  • Μοράντ Κης, παράκτια νησιωτική ομάδα

  Νήσος Ναβάσσα, ακατοίκητο νησί, μη οργανωμένο μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών, για στατιστικούς λόγους αποτελεί τμήμα των Μικρών Εξωτερικών Νήσων των Ηνωμένων Πολιτειών, το διεκδικεί η Αϊτή

  Αϊτή, Κυρίαρχο κράτος

  Δομινικανή Δημοκρατία, Κυρίαρχο κράτος

  Πουέρτο Ρίκο, μη ενσωματωμένο έδαφος των   Ηνωμένων Πολιτειών, με καθεστώς Κοινοπολιτείας (ελεύθερη σύνδεση)

Μικρές Αντίλλες

Υπήνεμες Νήσοι

  Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι, οργανωμένο, μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών

  Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

  Ανγκουίλα, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

  Γαλλικός Άγιος Μαρτίνος, υπερπόντια κολεκτίβα της Γαλλίας

  Ολλανδικός Άγιος Μαρτίνος, Αυτόνομο τμήμα του Βασιλείου των Κάτω Χωρών

  Άγιος Βαρθολομαίος, υπερπόντια κολεκτίβα της Γαλλίας

  Σάμπα, Ειδικός δήμος της Ολλανδίας

  Άγιος Ευστάθιος, Ειδικός δήμος της Ολλανδίας

  Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Κυρίαρχο Ομοσπονδιακό κράτος

  •   Νέβις, Νήσος με σημαντική αυτονομία εντός της Ομοσπονδίας και δικαίωμα απόσχισης ύστερα από δημοψήφισμα

  Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Κυρίαρχο κράτος Ομοσπονδιακής μορφής

  Μοντσερράτ, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

  Γουαδελούπη, υπερπόντιο διαμέρισμα, περιοχή και εσωτερικό τμήμα της Γαλλίας. Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά όχι της συνθήκης Σένγκεν

Προσήνεμες Νήσοι

  Δομινίκα, Κυρίαρχο κράτος

  Άβες Νήσος (Νήσος των Πουλιών), τμήμα των Ομοσπονδιακών Εξαρτήσεων Βενεζουέλας (το διεκδικεί και η Δομινίκα)

  Μαρτινίκα, υπερπόντιο διαμέρισμα, περιοχή και εσωτερικό τμήμα της Γαλλίας. Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά όχι της συνθήκης Σένγκεν

  Αγία Λουκία, Κυρίαρχο κράτος

  Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Κυρίαρχο κράτος

  Γρενάδα, Κυρίαρχο κράτος

  Μπαρμπάντος, Κυρίαρχο κράτος

  Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Κυρίαρχο κράτος

Νότια ΑμερικήΕπεξεργασία

Υπήνεμες Αντίλλες

  Μποναίρ, Ειδικός δήμος της Ολλανδίας

  Κουρασάο, Αυτόνομο τμήμα του Βασιλείου των Κάτω Χωρών

  Αρούμπα, Αυτόνομο τμήμα του Βασιλείου των Κάτω Χωρών

Γουιάνες

  Γουιάνα, Κυρίαρχο κράτος

  Σουρινάμ, Κυρίαρχο κράτος

  Γαλλική Γουιάνα, υπερπόντιο διαμέρισμα, περιοχή και εσωτερικό τμήμα της Γαλλίας. Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά όχι της συνθήκης Σένγκεν

Άνδεις

  Κολομβία, Κυρίαρχο κράτος

  • Διαηπειρωτική χώρα με το 99,995% των εδαφών της στην Νότιο Αμερική και το 0,005% στην Βόρειο Αμερική

  Βενεζουέλα, Κυρίαρχο κράτος

  Εκουαδόρ, Κυρίαρχο κράτος

  Περού, Κυρίαρχο κράτος

  Βολιβία, Κυρίαρχο μεσόγειο κράτος

Νότιος Κώνος

  Παραγουάη, Κυρίαρχο μεσόγειο κράτος

  Αργεντινή, Κυρίαρχο κράτος

  Χιλή, Κυρίαρχο κράτος

Ανατολική Νότιος Αμερική

  Βραζιλία, Κυρίαρχο Ομοσπονδιακό κράτος

Οι 26 πολιτείες είναι οι εξής (το Διαμέρισμα Πρωτευούσης της Μπραζίλια είναι η έδρα της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης, και δεν αποτελεί αυτόνομη πολιτεία):

  Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα Μπραζίλιας

Νησιά εκτός της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας:

  Ουρουγουάη, Κυρίαρχο κράτος

Υποανταρκτικοί Νήσοι

  Νήσοι Φώκλαντ, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου (το διεκδικεί και η Αργεντινή)

  Νήσοι Νότια Γεωργία και Νότιες Σάντουιτς, ακατοίκητο υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου (το διεκδικεί και η Αργεντινή)

ΑφρικήΕπεξεργασία

Μακαρονησία

  Πράσινο Ακρωτήριο, Κυρίαρχο νησιωτικό κράτος

  Νήσοι Μαδέιρα, Αυτόνομη περιοχή της   Πορτογαλίας

  Κανάριες Νήσοι, Αυτόνομη περιοχή της   Ισπανίας

Βόρεια Αφρική

  Περιοχές της Ισπανίας, που βρίσκονται γεωγραφικά στην Αφρική (εκτός από τις Κανάριες Νήσους):

  Μαρόκο, Κυρίαρχο κράτος

  Δημοκρατία της Σαχάρας, Αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ της Σαχαραβικής Δημοκρατίας και του Μαρόκου

  •   Δυτική Σαχάρα, πρώην ισπανική αποικία. Η Ισπανία εγκατέλειψε την περιοχή το 1975-1976. Με την αποχώρηση των Ισπανών ο ΟΗΕ πρότεινε το διαχωρισμό της περιοχής σε τρία τμήματα και την παραχώρηση εδαφών στο Μαρόκο, την Αλγερία και τη Μαυριτανία. Στις 27 Φεβρουαρίου του 1976, το Μέτωπο Πολισάριο ανακήρυξε την περιοχή ως ανεξάρτητη χώρα με το όνομα Λαοκρατική Αραβική Δημοκρατία της Σαχάρας. Οι τρεις χώρες αρνήθηκαν και παραιτήθηκαν του δικαιώματος, με αποτέλεσμα να προταθεί από τον ΟΗΕ η δημιουργία ανεξάρτητου κράτους. Έκτοτε, το Μαρόκο κατέλαβε το δυτικό τμήμα και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, και έως και σήμερα το κατέχει και το διεκδικεί. Από το 1991 ισχύει εκεχειρία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που προσπαθεί να διοργανώσει δημοψήφισμα για το τελικό καθεστώς της περιοχής
  • Μέτωπο Πολισάριο, Το Μέτωπο Πολισάριο έλεγχει τα ανατολικά τμήματα, και είναι το Εθνικό επαναστατικό απελευθερωτικό κίνημα που εκπροσωπεί τους Σαχράουι ώστε να δημιουργήσουν ένα ανεξάρτητο κράτος με την ονομασία Λαϊκή Αραβική Δημοκρατία της Σαχάρας, απομακρύνοντας τους Μαροκινούς από τη Δυτική Σαχάρα. Έχει θέση παρατηρητή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Το 1979, τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν το μέτωπο Πολισάριο ως εκπρόσωπο του λαού της Δυτικής Σαχάρας

  Αλγερία, Κυρίαρχο κράτος

  Τυνησία, Κυρίαρχο κράτος

  Πελάγους Νήσοι και Παντελλερία, Ιταλικά Νησιά πλησιέστερα στις ακτές της Τυνησίας και κατά συνέπεια γεωγραφικά στην Αφρική

  Μάλτα, Κυρίαρχο κράτος

  Λιβύη, Κυρίαρχο κράτος

  Αίγυπτος, Κυρίαρχο κράτος

  • Διαηπειρωτική χώρα με το 93,65% των εδαφών της στην Αφρική (το μεγαλύτερο μέρος της χώρας) και το 6,35% στην Ασία (ανήκει γεωγραφικά, μόνο η Χερσόνησος του Σινά)

  Τρίγωνο Μπιρ Ταουΐλ, περιοχή κατά μήκος των συνόρων μεταξύ της Αιγύπτου και του Σουδάν, η οποία δεν διεκδικείται από καμία χώρα. Όταν αναφέρεται σε σχέση με το γειτονικό Τρίγωνο Χαλάιμπ, μερικές φορές αναφέρεται ως παρά το τετράπλευρο σχήμα της περιοχής.

  Τρίγωνο Χαλάιμπ, διεκδικείται εξίσου από την Αίγυπτο και το Σουδάν, ενώ σήμερα ελέγχεται ντε φάκτο από την Αίγυπτο. Όταν, το 1899, διευθετήθηκαν τα σύνορα των δύο χωρών, η Χαλάιμπ ανήκε στην Αίγυπτο αλλά το 1902 μια νέα διευθέτηση η πόλη δόθηκε στο Σουδάν. Από τότε η κάθε χώρα δέχεται τη συμφωνία που της δίνει την περιοχή.

  Σουδάν, Κυρίαρχο κράτος

  •   Νταρφούρ, περιοχή ανθρωπιστικής κρίσης στο δυτικό Σουδάν, λόγω της σύγκρουσης επαναστατικών ομάδων με κυβερνητικά στρατεύματα, ενώ ορισμένες περιοχές της, ελέγχονται από Αυτονομιστές Αντάρτες, που χρηματοδοτούνται από την τρομοκρατική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, η οποία έχει παρακλάδια σε πολλές αφρικανικές χώρες.

Δυτική Αφρική

  Μαυριτανία, Κυρίαρχο κράτος

  Σενεγάλη, Κυρίαρχο κράτος

  Γκάμπια, Κυρίαρχο κράτος

  Γουινέα-Μπισσάου, Κυρίαρχο κράτος

  Γουινέα, Κυρίαρχο κράτος

  Σιέρρα Λεόνε, Κυρίαρχο κράτος

  Λιβερία, Κυρίαρχο κράτος

  Ακτή Ελεφαντοστού, Κυρίαρχο κράτος

  Γκάνα, Κυρίαρχο κράτος

  Μπουρκίνα Φάσο, Κυρίαρχο κράτος

  Μπενίν, Κυρίαρχο κράτος

  Τόγκο, Κυρίαρχο κράτος

  Νιγηρία, Κυρίαρχο Ομοσπονδιακό κράτος Οι 36 πολιτείες της Νιγηρίας είναι (η Ομοσπονδιακή Περιοχή Πρωτεύουσης δεν αποτελεί πολιτεία):

  Νίγηρας, Κυρίαρχο κράτος

  Μάλι, Κυρίαρχο κράτος

  Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Κυρίαρχο κράτος

  Τσαντ, Κυρίαρχο κράτος

  Καμερούν, Κυρίαρχο κράτος

  Ισημερινή Γουινέα, Κυρίαρχο κράτος

  • Αποτελείται από ένα ηπειρωτικό τμήμα, το Ρίο Μούνι, και ένα νησιωτικό με το νησί Μπιόκο στα ανοικτά του Καμερούν και το νησί Αννομπόν πολύ νοτιότερα, ενδιάμεσα στα 2 βρίσκονται τα νησιά Αγίου Θωμά και Πρίγκηπα

  Άγιος Θωμάς & Πρίγκηπας, Κυρίαρχο κράτος

  Δημοκρατία του Κονγκό, Κυρίαρχο κράτος

  Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Κυρίαρχο κράτος

  Αγία Ελένη, Ασενσιόν και Τριστάν ντα Κούνια, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

  Μπουβέ, ακατοίκητη εξάρτηση του Βασιλείου της Νορβηγίας

Νότια Αφρική

  Ανγκόλα, Κυρίαρχο κράτος

  • Καμπίντα, εξωτερική επαρχία, και αποσπασμένο έδαφος της Ανγκόλας στα σύνορα μεταξύ Κονγκό και Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό στις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού

  Ναμίμπια, Κυρίαρχο κράτος

  Μποτσουάνα, Κυρίαρχο κράτος

  Νότια Αφρική, Κυρίαρχο κράτος

  Λεσότο, Κυρίαρχο κράτος

  Εσουατίνι, Κυρίαρχο κράτος

  Μοζαμβίκη, Κυρίαρχο κράτος

  Μαλάουι, Κυρίαρχο κράτος

  Ζάμπια, Κυρίαρχο κράτος

  Ζιμπάμπουε, Κυρίαρχο κράτος

Ανατολική Αφρική

  Ερυθραία, Κυρίαρχο κράτος

  Αιθιοπία, Κυρίαρχο ομοσπονδιακό κράτος

  • Η Αιθιοπία απαρτίζεται από 2 πόλεις και 9 εθνολογικές διοικητικές περιοχές:
  • Πόλεις