Κατάλογος κρατών ανά ήπειρο

Τα κριτήρια κατάρτισης του καταλόγου που ακολουθεί είναι τα εξής:

  • Ανεξάρτητα κράτη, συνιστώντα μέρη ομοσπονδιακών κρατών, αυτόνομες περιοχές, εξαρτημένες περιοχές, νησιά σε μεγάλη απόσταση από το επικυρίαρχο σε αυτά κράτος, είτε είναι ακατοίκητα είτε όχι.
  • Ο κατάλογος παρατίθεται ανά ήπειρο.
  • Καθώς ο γεωπολιτικός χάρτης μεταβάλλεται, γίνεται προσπάθεια τήρησης του καταλόγου, κατά το δυνατόν, ενημερωμένου.

Βόρεια ΑμερικήΕπεξεργασία

Βορειότερη Αμερική

  Γροιλανδία, Αυτοδιοικούμενη περιοχή του   Βασιλείου της Δανίας

  Καναδάς, Κυρίαρχο Ομοσπονδιακό κράτος

Οι δέκα επαρχίες έχουν καθεστώς συνιστώσας πολιτείας και τα τρία εδάφη έχουν κάποιο βαθμό μικρότερης αυτονομίας:

  Νήσοι Αγίου Πέτρου & Μιχαήλ, Υπερπόντια Κοινότητα της Γαλλίας

  Ηνωμένες Πολιτείες, Κυρίαρχο Ομοσπονδιακό κράτος

Οι 49 πολιτείες που βρίσκονται στην Βόρεια Αμερική (το Διαμέρισμα Πρωτευούσης της Ουάσινγκτον (Περιφέρεια της Κολούμπια) είναι η έδρα της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης και δεν αποτελεί αυτόνομη πολιτεία):

  Βερμούδες, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

  Μεξικό, Κυρίαρχο Ομοσπονδιακό κράτος

Οι 31 πολιτείες είναι οι εξής (το Διαμέρισμα Πρωτευούσης της Πόλης του Μεξικού είναι η έδρα της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης, και δεν αποτελεί αυτόνομη πολιτεία):

Νησιά εκτός της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας:

  Νήσος Κλίπερτον, ή Νήσος του Πάθους, υπερπόντια κτήση της Γαλλίας στον Ειρηνικό Ωκεανό

Κεντρική Αμερική

  Γουατεμάλα, Κυρίαρχο κράτος

  Μπελίζ, Κυρίαρχο κράτος

  Ονδούρα, Κυρίαρχο κράτος

  Ελ Σαλβαδόρ, Κυρίαρχο κράτος

  Νικαράγουα, Κυρίαρχο κράτος

  Κόστα Ρίκα, Κυρίαρχο κράτος

  Παναμάς, Κυρίαρχο κράτος

  • Διαηπειρωτική χώρα με το 67,59% των εδαφών της στην Βόρειο Αμερική και το 32,41% στην Νότιο Αμερική

Δυτικές Ινδίες - Καραϊβική

Νήσοι Μπαχάμας

  Μπαχάμες, Κυρίαρχο κράτος

  Νήσοι Τερκς και Κέικος, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

Μεγάλες Αντίλλες

  Άγιος Ανδρέας και Πρόνοια, Νησιωτική Επαρχία της Κολομβίας, την διεκδικεί η Νικαράγουα

Τα υπόλοιπα μπάγκος της περιοχής που τα διεκδικούν κάποια άλλα κράτη:

  • Μπάγκος Αλίκης, βυθισμένη ανύψωση χωρίς νησίδες ή κης, το διεκδικεί η Τζαμάικα
  • Μπάγκος Μπάχο Νουέβο (Νέος Ύφαλος), ακατοίκητος ύφαλος με μικρές νησίδες, το διεκδικούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, Τζαμάικα, και ίσως και η Ονδούρα
  • Μπάγκος Σερρανίγια (Βουναλάκι), Νήσος με πολλά μικρά κης μέσα σε μια πρώην ατόλλη, το διεκδικούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ίσως η Ονδούρα και η Τζαμάικα

Τα παρακάτω μπάγκος είναι εκτός του διαμερίσματος:

  • Μπάγκος Ροζαλίντας, βυθισμένη ατόλλη, το διεκδικούν οι Νικαράγουα, Ονδούρα, Ηνωμένες Πολιτείες και η Τζαμάικα
  • Μπάγκος Θάντερ Νολλ (Βροντερή Πρόσχωση), πρόσχωση υφάλου από κοραλλιογεννή άμμο, το διεκδικούν οι Νικαράγουα, Ονδούρα, Ηνωμένες Πολιτείες και η Τζαμάικα

  Κέιμαν Νήσοι, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

  Κούβα, Κυρίαρχο κράτος

  Τζαμάικα, Κυρίαρχο κράτος

  • Μπάγκος Πέδρο, μεγάλη πρόσχωση από άμμο και κοράλλια, με 4 κης και άλλους βράχους και πολλούς βυθισμένους υφάλους και βράχους
  • Μοράντ Κης, παράκτια νησιωτική ομάδα

  Νήσος Ναβάσσα, ακατοίκητο νησί, μη οργανωμένο μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών, για στατιστικούς λόγους αποτελεί τμήμα των Μικρών Εξωτερικών Νήσων των Ηνωμένων Πολιτειών, το διεκδικεί η Αϊτή

  Αϊτή, Κυρίαρχο κράτος

  Δομινικανή Δημοκρατία, Κυρίαρχο κράτος

  Πουέρτο Ρίκο, μη ενσωματωμένο έδαφος των   Ηνωμένων Πολιτειών, με καθεστώς Κοινοπολιτείας (ελεύθερη σύνδεση)

Μικρές Αντίλλες

Υπήνεμες Νήσοι

  Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι, οργανωμένο, μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών

  Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

  Ανγκουίλα, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

  Γαλλικός Άγιος Μαρτίνος, υπερπόντια κολεκτίβα της Γαλλίας

  Ολλανδικός Άγιος Μαρτίνος, Αυτόνομο τμήμα του Βασιλείου των Κάτω Χωρών

  Άγιος Βαρθολομαίος, υπερπόντια κολεκτίβα της Γαλλίας

  Σάμπα, Ειδικός δήμος της Ολλανδίας

  Άγιος Ευστάθιος, Ειδικός δήμος της Ολλανδίας

  Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Κυρίαρχο Ομοσπονδιακό κράτος

  •   Νέβις, Νήσος με σημαντική αυτονομία εντός της Ομοσπονδίας και δικαίωμα απόσχισης ύστερα από δημοψήφισμα

  Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Κυρίαρχο κράτος Ομοσπονδιακής μορφής

  Μοντσερράτ, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

  Γουαδελούπη, υπερπόντιο διαμέρισμα, περιοχή και εσωτερικό τμήμα της Γαλλίας. Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά όχι της συνθήκης Σένγκεν

Προσήνεμες Νήσοι

  Δομινίκα, Κυρίαρχο κράτος

  Άβες Νήσος (Νήσος των Πουλιών), τμήμα των Ομοσπονδιακών Εξαρτήσεων Βενεζουέλας (το διεκδικεί και η Δομινίκα)

  Μαρτινίκα, υπερπόντιο διαμέρισμα, περιοχή και εσωτερικό τμήμα της Γαλλίας. Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά όχι της συνθήκης Σένγκεν

  Αγία Λουκία, Κυρίαρχο κράτος

  Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Κυρίαρχο κράτος

  Γρενάδα, Κυρίαρχο κράτος

  Μπαρμπάντος, Κυρίαρχο κράτος

  Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Κυρίαρχο κράτος

Νότια ΑμερικήΕπεξεργασία

Υπήνεμες Αντίλλες

  Μποναίρ, Ειδικός δήμος της Ολλανδίας

  Κουρασάο, Αυτόνομο τμήμα του Βασιλείου των Κάτω Χωρών

  Αρούμπα, Αυτόνομο τμήμα του Βασιλείου των Κάτω Χωρών

Γουιάνες

  Γουιάνα, Κυρίαρχο κράτος

  Σουρινάμ, Κυρίαρχο κράτος

  Γαλλική Γουιάνα, υπερπόντιο διαμέρισμα, περιοχή και εσωτερικό τμήμα της Γαλλίας. Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά όχι της συνθήκης Σένγκεν

Άνδεις

  Κολομβία, Κυρίαρχο κράτος

  • Διαηπειρωτική χώρα με το 99,995% των εδαφών της στην Νότιο Αμερική και το 0,005% στην Βόρειο Αμερική

  Βενεζουέλα, Κυρίαρχο κράτος

  Εκουαδόρ, Κυρίαρχο κράτος

  Περού, Κυρίαρχο κράτος

  Βολιβία, Κυρίαρχο μεσόγειο κράτος

Νότιος Κώνος

  Παραγουάη, Κυρίαρχο μεσόγειο κράτος

  Αργεντινή, Κυρίαρχο κράτος

  Χιλή, Κυρίαρχο κράτος

Ανατολική Νότιος Αμερική

  Βραζιλία, Κυρίαρχο Ομοσπονδιακό κράτος

Οι 26 πολιτείες είναι οι εξής (το Διαμέρισμα Πρωτευούσης της Μπραζίλια είναι η έδρα της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης, και δεν αποτελεί αυτόνομη πολιτεία):

  Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα Μπραζίλιας

Νησιά εκτός της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας:

  Ουρουγουάη, Κυρίαρχο κράτος

Υποανταρκτικοί Νήσοι

  Νήσοι Φώκλαντ, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου (το διεκδικεί και η Αργεντινή)

  Νήσοι Νότια Γεωργία και Νότιες Σάντουιτς, ακατοίκητο υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου (το διεκδικεί και η Αργεντινή)

ΑφρικήΕπεξεργασία

Μακαρονησία

  Πράσινο Ακρωτήριο, Κυρίαρχο νησιωτικό κράτος

  Νήσοι Μαδέιρα, Αυτόνομη περιοχή της   Πορτογαλίας

  Κανάριες Νήσοι, Αυτόνομη περιοχή της   Ισπανίας

Βόρεια Αφρική

  Περιοχές της Ισπανίας, που βρίσκονται γεωγραφικά στην Αφρική (εκτός από τις Κανάριες Νήσους):

  Μαρόκο, Κυρίαρχο κράτος

  Δημοκρατία της Σαχάρας, Αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ της Σαχαραβικής Δημοκρατίας και του Μαρόκου

  •   Δυτική Σαχάρα, πρώην ισπανική αποικία. Η Ισπανία εγκατέλειψε την περιοχή το 1975-1976. Με την αποχώρηση των Ισπανών ο ΟΗΕ πρότεινε το διαχωρισμό της περιοχής σε τρία τμήματα και την παραχώρηση εδαφών στο Μαρόκο, την Αλγερία και τη Μαυριτανία. Στις 27 Φεβρουαρίου του 1976, το Μέτωπο Πολισάριο ανακήρυξε την περιοχή ως ανεξάρτητη χώρα με το όνομα Λαοκρατική Αραβική Δημοκρατία της Σαχάρας. Οι τρεις χώρες αρνήθηκαν και παραιτήθηκαν του δικαιώματος, με αποτέλεσμα να προταθεί από τον ΟΗΕ η δημιουργία ανεξάρτητου κράτους. Έκτοτε, το Μαρόκο κατέλαβε το δυτικό τμήμα και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, και έως και σήμερα το κατέχει και το διεκδικεί. Από το 1991 ισχύει εκεχειρία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που προσπαθεί να διοργανώσει δημοψήφισμα για το τελικό καθεστώς της περιοχής
  • Μέτωπο Πολισάριο, Το Μέτωπο Πολισάριο έλεγχει τα ανατολικά τμήματα, και είναι το Εθνικό επαναστατικό απελευθερωτικό κίνημα που εκπροσωπεί τους Σαχράουι ώστε να δημιουργήσουν ένα ανεξάρτητο κράτος με την ονομασία Λαϊκή Αραβική Δημοκρατία της Σαχάρας, απομακρύνοντας τους Μαροκινούς από τη Δυτική Σαχάρα. Έχει θέση παρατηρητή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Το 1979, τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν το μέτωπο Πολισάριο ως εκπρόσωπο του λαού της Δυτικής Σαχάρας

  Αλγερία, Κυρίαρχο κράτος

  Τυνησία, Κυρίαρχο κράτος

  Πελάγους Νήσοι και Παντελλερία, Ιταλικά Νησιά πλησιέστερα στις ακτές της Τυνησίας και κατά συνέπεια γεωγραφικά στην Αφρική

  Μάλτα, Κυρίαρχο κράτος

  Λιβύη, Κυρίαρχο κράτος

  Αίγυπτος, Κυρίαρχο κράτος

  • Διαηπειρωτική χώρα με το 93,65% των εδαφών της στην Αφρική (το μεγαλύτερο μέρος της χώρας) και το 6,35% στην Ασία (ανήκει γεωγραφικά, μόνο η Χερσόνησος του Σινά)

  Τρίγωνο Μπιρ Ταουΐλ, περιοχή κατά μήκος των συνόρων μεταξύ της Αιγύπτου και του Σουδάν, η οποία δεν διεκδικείται από καμία χώρα. Όταν αναφέρεται σε σχέση με το γειτονικό Τρίγωνο Χαλάιμπ, μερικές φορές αναφέρεται ως παρά το τετράπλευρο σχήμα της περιοχής.

  Τρίγωνο Χαλάιμπ, διεκδικείται εξίσου από την Αίγυπτο και το Σουδάν, ενώ σήμερα ελέγχεται ντε φάκτο από την Αίγυπτο. Όταν, το 1899, διευθετήθηκαν τα σύνορα των δύο χωρών, η Χαλάιμπ ανήκε στην Αίγυπτο αλλά το 1902 μια νέα διευθέτηση η πόλη δόθηκε στο Σουδάν. Από τότε η κάθε χώρα δέχεται τη συμφωνία που της δίνει την περιοχή.

  Σουδάν, Κυρίαρχο κράτος

  •   Νταρφούρ, περιοχή ανθρωπιστικής κρίσης στο δυτικό Σουδάν λόγω της σύγκρουσης επαναστατικών ομάδων με κυβερνητικά στρατεύματα, ενώ ορισμένες περιοχές της, ελέγχονται από την τρομοκρατική οργάνωση Μπόκο Χαράμ.

Δυτική Αφρική

  Μαυριτανία, Κυρίαρχο κράτος

  Σενεγάλη, Κυρίαρχο κράτος

  Γκάμπια, Κυρίαρχο κράτος

  Γουινέα-Μπισσάου, Κυρίαρχο κράτος

  Γουινέα, Κυρίαρχο κράτος

  Σιέρρα Λεόνε, Κυρίαρχο κράτος

  Λιβερία, Κυρίαρχο κράτος

  Ακτή Ελεφαντοστού, Κυρίαρχο κράτος

  Γκάνα, Κυρίαρχο κράτος

  Μπουρκίνα Φάσο, Κυρίαρχο κράτος

  Μπενίν, Κυρίαρχο κράτος

  Τόγκο, Κυρίαρχο κράτος

  Νιγηρία, Κυρίαρχο Ομοσπονδιακό κράτος Οι 36 πολιτείες της Νιγηρίας είναι (η Ομοσπονδιακή Περιοχή Πρωτεύουσης δεν αποτελεί πολιτεία):

  Νίγηρας, Κυρίαρχο κράτος

  Μάλι, Κυρίαρχο κράτος

  Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Κυρίαρχο κράτος

  Τσαντ, Κυρίαρχο κράτος

  Καμερούν, Κυρίαρχο κράτος

  Ισημερινή Γουινέα, Κυρίαρχο κράτος

  • Αποτελείται από ένα ηπειρωτικό τμήμα, το Ρίο Μούνι, και ένα νησιωτικό με το νησί Μπιόκο στα ανοικτά του Καμερούν και το νησί Αννομπόν πολύ νοτιότερα, ενδιάμεσα στα 2 βρίσκονται τα νησιά Αγίου Θωμά και Πρίγκηπα

  Άγιος Θωμάς & Πρίγκηπας, Κυρίαρχο κράτος

  Δημοκρατία του Κονγκό, Κυρίαρχο κράτος

  Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Κυρίαρχο κράτος

  Αγία Ελένη, Ασενσιόν και Τριστάν ντα Κούνια, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

  Μπουβέ, ακατοίκητη εξάρτηση του Βασιλείου της Νορβηγίας

Νότια Αφρική

  Ανγκόλα, Κυρίαρχο κράτος

  • Καμπίντα, εξωτερική επαρχία, και αποσπασμένο έδαφος της Ανγκόλας στα σύνορα μεταξύ Κονγκό και Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό στις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού

  Ναμίμπια, Κυρίαρχο κράτος

  Μποτσουάνα, Κυρίαρχο κράτος

  Νότια Αφρική, Κυρίαρχο κράτος

  Λεσότο, Κυρίαρχο κράτος

  Εσουατίνι, Κυρίαρχο κράτος

  Μοζαμβίκη, Κυρίαρχο κράτος

  Μαλάουι, Κυρίαρχο κράτος

  Ζάμπια, Κυρίαρχο κράτος

  Ζιμπάμπουε, Κυρίαρχο κράτος

Ανατολική Αφρική

  Ερυθραία, Κυρίαρχο κράτος

  Αιθιοπία, Κυρίαρχο ομοσπονδιακό κράτος

Η Αιθιοπία απαρτίζεται από 9 εθνολογικές διοικητικές περιοχές και 2 πόλεις:

  Τζιμπουτί, Κυρίαρχο κράτος

  Νότιο Σουδάν, Κυρίαρχο κράτος

  Σομαλία, Κυρίαρχο ομοσπονδιακό κράτος

  •   Σομαλιλάνδη, ντε φάκτο ανεξάρτητη δημοκρατία εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Σομαλίας. Η Σομαλιλάνδη «ανακήρυξε» εκ των πραγμάτων την ανεξαρτησία της από την Σομαλία το 1991. Θεωρεί τον εαυτό της διάδοχο του «Κράτους της Σομαλιλάνδης». Έκτοτε καμία χώρα του κόσμου, ποτέ δεν επιχείρησε και αναγνώρισε, την Σομαλιλάνδη ως ανεξάρτητο κράτος
  •   Πουντλάνδη, το 1998 δήλωσε την ανεξαρτησία της, αλλά πλέον είναι αυτόνομη περιοχή που περιμένει την δημιουργία μιας ομοσπονδιακής Σομαλίας ώστε να ενταχθεί σ’αυτήν
  •   Γκαλμουντούγκ, αυτόνομη πολιτεία στα κεντρικά της Σομαλίας, προσβλέπει στην δημιουργία μιας ομοσπονδιακής Σομαλίας

Η υπόλοιπη Σομαλία που παλεύει να βγει απ’ την κρίση έχει την υποστήριξη 2 περιοχών που επιθυμούν και αυτές να αποκτήσουν αυτονομία εντός της ομοσπονδιακής Σομαλίας, και μετέχουν στην μεταβατική ομοσπονδιακή κυβέρνηση:

  Σοκότρας Νήσοι, νησιωτική ομάδα της Υεμένης στο άκρο του κέρατος της Αφρικής

  Κένυα, Κυρίαρχο κράτος

  Ουγκάντα, Κυρίαρχο κράτος

  Ρουάντα, Κυρίαρχο κράτος

  Μπουρούντι, Κυρίαρχο κράτος

  Τανζανία, Κυρίαρχο κράτος

  Κομόρες, Κυρίαρχο ομοσπονδιακό κράτος

Αποτελείται από 3 αυτόνομα νησιά:

  Μαγιότ ή Μαορέ, υπερπόντια κολεκτίβα της Γαλλίας

  Σεϋχέλλες, Κυρίαρχο κράτος

  Μαδαγασκάρη, Κυρίαρχο κράτος

  Ρεϋνιόν, υπερπόντιο διαμέρισμα, περιοχή και εσωτερικό τμήμα της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

  Μαυρίκιος, Κυρίαρχο κράτος

Στον Μαυρίκιο ανήκουν 3 εξαρτήσεις:

Επίσης του ανήκουν και οι εξής 3 περιοχές (υποθαλάσσιες ανυψώσεις του Οροπεδίου των Μασκαρένων):

  Γαλλικά Νότια και Ανταρκτικά Εδάφη, υπερπόντιο έδαφος της Γαλλίας

Διοικητικά στα Γαλλικά Νότια Εδάφη υπάγονται οι εξής νήσοι:

  Χερντ και ΜακΝτόναλντ Νήσοι, ακατοίκητο εξωτερικό έδαφος της Αυστραλίας

ΕυρώπηΕπεξεργασία

Βόρεια Ευρώπη

Βόρειες Χώρες

  Ισλανδία, Κυρίαρχο κράτος

  Νήσοι Φερόες, Αυτόνομη επαρχία του   Βασιλείου της Δανίας

  Νορβηγία, Κυρίαρχο κράτος

  Σουηδία, Κυρίαρχο κράτος

  Δανία, Κυρίαρχο κράτος

  Φινλανδία, Κυρίαρχο κράτος

  •   Άλαντ Νήσοι, Αυτόνομη αποστρατιωτικοποιημένη επαρχία της Φινλανδίας
  • Μάερκετ, ακατοίκητη βραχονησίδα, μέρος των Νήσων Ώλαντ, ανήκει εξ ημισίας σε Φινλανδία και Σουηδία. Η φινλανδική πλευρά του νησιού Μάερκετ, είναι μέρος του Δήμου Χάμαρλαντ, ενώ η σουηδική πλευρά του νησιού Μάερκετ, διαιρείται από δύο κομητείες της Σουηδίας: την Κομητεία της Ουψάλας (Δήμος Όστχαμαρ) και την Κομητεία της Στοκχόλμης (Δήμος Νόρταλιε).

Βαλτικά κράτη

  Εσθονία, Κυρίαρχο κράτος

  Λετονία, Κυρίαρχο κράτος

  Λιθουανία, Κυρίαρχο κράτος

  Όμπλαστ του Καλίνινγκραντ, Ομοσπονδιακό υποκείμενο, αποσπασμένο έδαφος και εξκλάβιο της Ρωσίας

Βρετανικές Νήσοι

  Ρόκολ, μικρή ακατοίκητη βραχονησίδα του Ηνωμένου Βασιλείου. Την διεκδικούν οι Ιρλανδία, Δανία (για τις Φερόες Νήσους), και Ισλανδία.

  Ιρλανδία, Κυρίαρχο κράτος

  Ηνωμένο Βασίλειο, Κυρίαρχο κράτος

  •   Αγγλία, Περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, το μόνο από τις 4 περιοχές που για όλα τα θέματα αποφασίζει η κυβέρνηση της Ένωσης
  •   Βόρεια Ιρλανδία, Συνιστών κράτος του Ηνωμένου Βασιλείου, με περιορισμένη αυτοδιοίκηση
  •   Ουαλία, Περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου με περιορισμένη αυτοδιοίκηση
  •   Σκωτία, Περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου με περιορισμένη αυτοδιοίκηση

  Νήσος Μαν, Εξάρτηση του Βρετανικού στέμματος, δεν αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου

Δυτική Ευρώπη

  Γαλλία, Κυρίαρχο κράτος

  •   Κορσική, Εδαφική κολεκτίβα της Γαλλίας

  Γκέρνσεϊ, Εξάρτηση του Βρετανικού στέμματος, δεν αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου

  •   Άλντερνεϊ, αυτοκυβερνώμενη εξάρτηση με αντιπροσώπευση στην κυβέρνηση του Γκέρνσεϊ
  •   Σαρκ, φέουδο, αυτοκυβερνώμενο τμήμα χωρίς αντιπροσώπευση στην κυβέρνηση του Γκέρνσεϊ
  •   Χερμ, Εξάρτηση του Γκέρνσεϊ

  Τζέρσεϊ, Εξάρτηση του Βρετανικού στέμματος, δεν αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου

  Μονακό, Κυρίαρχη πόλη-κράτος

Κάτω Χώρες

  Ολλανδία, Κυρίαρχο κράτος

  • Μπάαρλε-Νάσσαου, πόλη της Ολλανδίας, στην οποία, επτά εξωτερικά εδάφη της Ολλανδίας, βρίσκονται μέσα σε εξωτερικά εδάφη του Βελγίου στην Ολλανδία και ένα ακόμα που βρίσκεται στο Βέλγιο

  Βέλγιο, Κυρίαρχο Κράτος

  • Μπάαρλε-Χέρτογκ, πόλη του Βελγίου, στην οποία, 22 εξωτερικά εδάφη του Βελγίου, βρίσκονται στην Ολλανδία και τρία ακόμα στα Ολλανδο-Βελγικά σύνορα

Οι 3 περιοχές του Βελγίου είναι:

  Λουξεμβούργο, Κυρίαρχο μεσόγειο κράτος

Κεντρική Ευρώπη

  Γερμανία, Κυρίαρχο κράτος

Τα 16 κρατίδια που συνιστούν την Γερμανία είναι:

  Πολωνία, Κυρίαρχο κράτος

  Τσεχία, Κυρίαρχο μεσόγειο κράτος

  Σλοβακία, Κυρίαρχο μεσόγειο κράτος

  Ουγγαρία, Κυρίαρχο μεσόγειο κράτος

Άλπεις

  Ελβετία, Κυρίαρχο μεσόγειο κράτος

Τα 26 καντόνια (συνιστώντα κρατίδια) της Ελβετίας είναι:

Εντός των συνόρων της Ελβετίας βρίσκονται και 2 εσώκλειστες περιοχές που είναι οι:

  Λίχτενσταϊν, Κυρίαρχο μεσόγειο κράτος

  Αυστρία, Κυρίαρχο μεσόγειο κράτος

Τα 9 κρατίδια που συνιστούν την Αυστρία είναι:

  Σλοβενία, Κυρίαρχο κράτος

Νότια Ευρώπη

Ιβηρική Χερσόνησος

  Ανδόρρα, Κυρίαρχο μεσόγειο κράτος

  Ισπανία, Κυρίαρχο κράτος

Διαηπειρωτική χώρα με το 98,52% των εδαφών της στην Ευρώπη και το 1,48% στην Αφρική

Η Ισπανία απαρτίζεται από 17 αυτόνομες κοινότητες και 5 περιοχές Ισπανικής Κυριαρχίας, οι 16 αυτόνομες κοινότητες που βρίσκονται στην Ευρώπη είναι:

  Πορτογαλία, Κυρίαρχο κράτος

  • Διαηπειρωτική χώρα με το 99,137% των εδαφών της, να ανήκουν γεωγραφικά στην Ευρώπη (Μητροπολιτική Πορτογαλία) και το 0,863% στην Αφρική (Νησιά Αζόρες και Μαδέιρα), τα οποία απολαμβάνουν καθεστώς αυτονομίας από την Πορτογαλία
  •   Αζόρες, Αυτόνομη περιοχή της Πορτογαλίας

  Γιβραλτάρ, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

Ιταλική Χερσόνησος

  Ιταλία, Κυρίαρχο κράτος

  • Διαηπειρωτική χώρα με το 99,963% των εδαφών της στην Ευρώπη (Μητροπολιτική Ιταλία) και το 0,037% στην Αφρική (Πελάγους Νήσοι και Παντελλερία)

Η Ιταλία αποτελείται από 20 περιοχές εκ των οποίων οι 5 είναι αυτόνομες:

  Άγιος Μαρίνος, Κυρίαρχο μεσόγειο κράτος

  Βατικανό, Κυρίαρχη μεσόγεια πόλη-κράτος, αποτελεί την επισκοπική δικαιοδοσία της Καθολικής Εκκλησίας στη Ρώμη

Βαλκάνια

  Κροατία, Κυρίαρχο κράτος

  Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κυρίαρχο κράτος Η Ομοσπονδία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης αποτελείται, σύμφωνα με την ειρηνευτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στην βάση της πολεμικής αεροπορίας Ράιτ-Πάτερσον του Ντέιτον, στο Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών, την 1η Νοεμβρίου 1995, και υπογράφηκε επίσημα στο Παρίσι την 14η Δεκεμβρίου 1995. Με τη συμφωνία αυτή έληξε ο Πόλεμος της Βοσνίας, και διαιρείται από 2 συνιστώσες περιοχές:

  •   Μπρτσκο, αυτοκυβερνώμενη περιφέρεια που υπάγεται απευθείας στην Ομοσπονδιακή κυβέρνηση αφού «ανήκει» και στις 2 συνιστώσες περιοχές της χώρας, δηλαδή την Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας και Ομοσπονδία Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

  Σερβία, Κυρίαρχο μεσόγειο κράτος

  Κόσοβο, ντε φάκτο Κυρίαρχο κράτος, και αμφισβητούμενη περιοχή. Ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία τον Φεβρουάριο του 2008, με το όνομα Δημοκρατία του Κοσόβου. Η πλειονότητα των κατοίκων είναι Αλβανοί και η χώρα από το 1999 βρισκόταν υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ και τη στρατιωτική προστασία του ΝΑΤΟ. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε στις 8 Οκτωβρίου του 2008 το αίτημα της Σερβίας να παραπέμψει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το ζήτημα της μονομερούς απόφασης του Κοσσυφοπεδίου να κηρύξει την ανεξαρτησία του. Από τις 19 Απριλίου 2013 οι δύο χώρες συνήψαν συμφωνία στις Βρυξέλλες, η οποία καταρτίστηκε υπό την αιγίδα της ΕΕ. Στη συμφωνία προβλέπεται ένας ορισμένος βαθμός αυτονομίας για τους Σέρβους του Βορείου Κοσόβου, με υπαγωγή τους όμως στην Πρίστινα, ενώ Βελιγράδι και Πρίστινα συμφώνησαν πως καμία από τις δύο χώρες δε θα έχει δικαίωμα βέτο σε πιθανή ένταξη μιας από τις δύο χώρες σε διεθνή οργανισμό, όπως το ΝΑΤΟ ή η ΕΕ. Παρά τη συμφωνία η Σερβία δεν αναγνωρίζει την αποσχισθείσα Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου ως κυρίαρχη και ανεξάρτητη.

  Μαυροβούνιο, Κυρίαρχο κράτος

  Βόρεια Μακεδονία, Κυρίαρχο μεσόγειο κράτος

  Αλβανία, Κυρίαρχο κράτος

  Βουλγαρία, Κυρίαρχο κράτος

  Ανατολική Θράκη, το Ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας

  Ρουμανία, Κυρίαρχο κράτος

  Ελλάδα, Κυρίαρχο κράτος

  •   Άγιο Όρος, Αυτοκυβερνώμενη μοναστική πολιτεία εντός της κυριαρχίας της Ελλάδος. Το Άγιο(ν) Όρος διέπεται από ένα ιδιότυπο νομικό καθεστώς που έγκειται σε ένα πλέγμα διατάξεων του Συντάγματος, διεθνών συνθηκών, του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του υπόλοιπου εσωτερικού δικαίου, με βασικότερο κανονιστικό κείμενο τον Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους, ο οποίος οργανώνει διοικητικά την περιοχή.

Ανατολική Ευρώπη

  Μολδαβία, Κυρίαρχο μεσόγειο κράτος

  • Η Μολδαβία περιέχει και δύο αυτόνομες περιοχές:
    •   Γκαγκαουζία, Αυτόνομη Δημοκρατία, με αυτόχθονο πληθυσμό, και με μη συνεχόμενα σύνορα
    •   Υπερδνειστερία, Αυτόνομη Δημοκρατία, με ρωσικό αυτόχθονο πληθυσμό. Ντε φάκτο «κυρίαρχο κράτος», από το 1992, και ντε ζουρ τμήμα της Μολδαβίας, περιοχή με κατά πλειοψηφιά ρωσικό πληθυσμό. Οι κάτοικοι της επιθυμούν, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, την πλήρη απόσχιση τους από την Μολδαβία, και την προσάρτηση της Υπερδνειστερίας, με την Ρωσική Ομοσπονδία, με την οποία δεν συνορεύει.

  Ουκρανία, Κυρίαρχο κράτος

  •   Κριμαία, Αυτόνομη Δημοκρατία της Ουκρανίας. Η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας είναι νομικά, μια κοινοβουλευτική δημοκρατία της Ουκρανίας. Όμως μετά το «δημοψήφισμα», της 16ης Μαρτίου 2014 η Ρωσία δημιούργησε την Δημοκρατία της Κριμαίας, και συνεπώς στην Χερσόνησο της Κριμαίας υπάρχουν δύο καθεστώτα: το «Νόμιμο» της Ουκρανίας και το «Ρωσικό», με αποτέλεσμα, να αποτελεί αμφισβητούμενη περιοχή (ντε ζουρ Αυτόνομη Δημοκρατία της Ουκρανίας και ντε φάκτο, Αυτόνομη Δημοκρατία της Ρωσικής Ομοσπονδίας). Η Κριμαία, είναι επίσης περιοχή με κατά πλειοψηφία ρωσικό πληθυσμό, και οι κάτοικοι της επιθυμούν, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, την επανένωση της Κριμαίας, με την Ρωσική Ομοσπονδία. Ωστόσο, η Κριμαία αναγνωρίζεται ως τμήμα της Ουκρανίας από την πλειονότητα της διεθνούς κοινότητας
  •   Σεβαστούπολη, αυτόνομη πόλη - λιμένας, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κριμαίας. Η πόλη προς το παρόν αποτελεί αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία. Η Ρωσία και η ίδια η Σεβαστούπολη θεωρούν ότι είναι ομοσπονδιακή πόλη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ η Ουκρανία ότι πρόκειται για πόλη της Ουκρανίας με ειδικό καθεστώς. Η Ρωσία έχει εκτοπίσει τον Ουκρανικό στρατό και ελέγχει την πόλη

Περιοχές της Ουκρανίας, που ελέγχουν Ρώσοι Αυτονομιστές, αμφισβιτούμενες και διεκδικούμενες, μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας

  •   Ομοσπονδιακή Πολιτεία της Νέας Ρωσίας, ή Νέα Ρωσία, αυτοαποκαλούμενο κράτος στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. Η Νέα Ρωσία ελέγχει τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ ενώ έχει εδαφικές βλέψεις στις περιοχές του Χάρκοβο, Ντνιπροπετρόφσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνoς, Μικολάιβ και Οδησσού στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας
    •   Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, αυτοαποκαλούμενο κράτος, που κήρυξε ανεξαρτησία από την Ουκρανία στις 7 Απριλίου 2014, και αποτελεί ομόσπονδο τμήμα της αυτοαποκαλούμενης Ομοσπονδιακής Πολιτείας της Νέας Ρωσίας. Η ανακήρυξη πραγματοποιήθηκε από Ρωσόφωνους διαδηλωτές οι οποίοι είχαν καταλάβει προηγουμένως κυβερνητικά και τοπικά δημόσια κτίρια στην πόλη του Ντονέτσκ, αλλά και σε άλλες πόλεις της περιοχής. Οι δραστηριότητες του αυτοαποκαλούμενου κράτους διευθύνονται από την Ρωσία. Η Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ είχε απαγορευθεί στην Ουκρανία από το 2007 και από το 2014 η δημοκρατία στο σύνολο της χαρακτηρίζεται από το ουκρανικό κράτος ως τρομοκρατική οργάνωση
    • Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ, αυτοαποκαλούμενο κράτος, που κήρυξε την ανεξαρτησία του από την Ουκρανία στις 27 Απριλίου 2014 και αποτελεί ομόσπονδο τμήμα της αυτοαποκαλούμενης Ομοσπονδιακής Πολιτείας της Νέας Ρωσίας. Η ανακήρυξη πραγματοποιήθηκε στις 27 Απριλίου 2014 και επισημοποιήθηκε με το δημοψήφισμα που έγινε στις 11 Μαΐου 2014. Η Ουκρανία χαρακτηρίζει τη Δημοκρατία του Λουχάνσκ ως τρομοκρατική οργάνωση. Η περιοχή βόρεια του Λουχάνσκ, όπου πλειοψηφούν οι Ουκρανόφωνοι, έχει παραμείνει υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας και τοπικών ένοπλων ομάδων αυτοάμυνας

  Λευκορωσία, Κυρίαρχο μεσόγειο κράτος, με δικτατορικό καθεστώς

  Ρωσία, Κυρίαρχο κράτος

Διηπειρωτική χώρα με το 23,19% των εδαφών της στην Ευρώπη και το 76,81% στην Ασία

Η Ρωσική Δημοκρατία αποτελείται από 48 Επαρχίες, 7 περιοχές (ιστορικός όρος για συνοριακές επαρχίες) και μία Αυτόνομη Επαρχία στην Ασία, 4 Αυτόνομους Θύλακες:

Έναν στην Ευρώπη:

  •   Νενετσία, Επαρχία Αρχαγγέλου, στην οποία ενδέχεται να ενσωματωθεί πλήρως ύστερα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που θα γίνει τον Δεκέμβριο του 2007

και πέντε στην Ασία και αποτελούν την Ομοσπονδία μαζί με 21 ακόμα δημοκρατίες:

  • Σχεδόν σε όλες της Δημοκρατίες, κυρίαρχο έθνος είναι οι Ρώσοι, ενώ σε κάποιες δημοκρατίες που βρίσκονται στα νότια της χώρας, στην οροσειρά του Καυκάσου, όπως την Καμπαρντίνο-Μπαλκαρία, το Καρατσάγεβο-Κιρκασία και το Νταγκεστάν έχουν περισσότερα από ένα δικαιούχα έθνη
  • Η Δημοκρατία της Κριμαίας δεν έχει δικαιούχο έθνος, και δεν αναφέρεται. Εκτός από τη Ρωσική αναγνωρίζει την Κριμαϊκή Ταταρική και Ουκρανικά ως επίσημες γλώσσες της. Η Δημοκρατία της Κριμαίας είναι όμορη με την διεκδικούμενη από την Ουκρανία Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας και αναγνωρίζεται ως τμήμα της Ουκρανίας από το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας
  •   Αντιγκέα
  •   Βόρεια Οσετία-Αλανία
  •   Ινγκουσετία, κατοικείται αποκλειστικά από αυτόχθονες πληθυσμούς - Ινγκούς (77,3%) και Τσετσένους (20,4%). Κατά τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την παρουσία του ένα κίνημα απόσχισης από τη Ρωσική Ομοσπονδία, το οποίο όμως περιορίζεται σε μικρά τρομοκρατικά χτυπήματα και δεν έχει αποκτήσει τη μαζικότητα του αντιστοίχου της Τσετσενίας.
  •   Καλμίκια
  •   Καμπαρντίνο-Μπαλκάρια, αποτελείται από δύο συστατικές εθνότητες: Οι Καμπαρντίνοι είναι αρχαίο καυκάσιο φύλο, συγγενές με τους Αντιγκέους (βλ. Αντιγκέα) και τους Κιρκασίους (βλ. Καρατσάγεβο-Κιρκασία). Ομιλούν μία τοπική διάλεκτο του Καυκάσου που φέρει το όνομά τους και οι περισσότεροι είναι σουνίτες μουσουλμάνοι. Αντιπροσωπεύουν το 55% του συνολικού πληθυσμού. Οι Μπαλκάριοι είναι ο τοπικός κλάδος των Καρατσαϊτών. Ομιλούν την Καρατσαϊκή-Μπαλκαρική, η οποία ανήκει στην οικογένεια των τουρκικών γλωσσών, και είναι επίσης σουνίτες μουσουλμάνοι. Κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κατηγορήθηκαν για συνεργασία με τους Γερμανούς και εκτοπίσθηκαν μαζικά στο ασιατικό κομμάτι της Ρωσίας. Η επιστροφή τους επετράπη το 1957 και σήμερα αριθμούν λίγο παραπάνω από 100.000 μέλη (12% του πληθυσμού).
  •   Καρατσάγεβο-Κιρκασία, Συνταγματικά η Δημοκρατία συνίσταται από τις εθνότητες των Καρατσαϊτών (38,5% του πληθυσμού) και των Κιρκασίων (11,3%), όμως και οι δύο μαζί αποτελούν μόλις το ήμισυ του πληθυσμού. Οι υπόλοιποι είναι Ρώσοι (33,6%) ή ανήκουν σε μικρότερες εθνότητες του Καυκάσου.
  •   Καρελία
  •   Κόμι
  •   Μαρί Ελ
  •   Μορδοβία
  •   Μπασκορτοστάν
  •   Νταγκεστάν, Πληθυσμιακά το Νταγκεστάν είναι το πιο ανομοιογενές ομοσπονδιακό υποκείμενο της Ρωσίας. Στα εδάφη του ζει μια πανσπερμία εθνοτήτων εκ των οποίων είναι Άβαροι (29,4%), Δαργίνοι (16,5%), Κουμίκοι (14,2%), Λεζγίνοι (13,1%), Λακ (5,4%), Ρώσοι (4,7%), Αζέροι (4,3%), Ταβασαράνοι (4,3%), Τσετσένοι (3,4%). Με εξαίρεση τους Ρώσους, τα υπόλοιπα φύλα είναι είτε καυκάσια είτε τουρκικά, τα οποία έχουν διατηρήσει τις ιδιαιτερότητές τους λόγω του ορεινού αναγλύφου της περιοχής και της χαμηλής αστικοποίησης (σχεδόν 60% ζει σε χωριά). Για τη συνεννόηση όλων αυτών μεταξύ τους χρησιμοποιείται κυρίως η ρωσική, ενώ απαντώνται τριάντα ακόμα γλώσσες. Από το 2000 η πολιτική κατάσταση στο Νταγκεστάν είναι ασταθής - μια σειρά τρομοκρατικών ενεργειών και επιχειρήσεων ατάκτων εναντίον κρατικών αξιωματούχων, δείχνουν ότι υπάρχει προσπάθεια μεταφοράς στο Νταγκεστάν του πολέμου της Τσετσενίας.
  •   Ουντμουρτία
  •   Ταταρστάν
  •   Τσετσενία, Κυρίαρχη εθνότητα της Δημοκρατίας, είναι οι Τσετσένοι, οι οποίοι εκπροσωπούν το 93,5% του πληθυσμού. Οι Σχέσεις των Τσετσένων με την ρωσική κυβέρνηση της Μόσχας δεν υπήρξαν ποτέ αρμονικές, όμως η κατάσταση έγινε ανεξέλεγκτη μετά τη διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Τότε η τοπική κυβέρνηση επιδίωξε την πλήρη απόσχιση της Τσετσενίας από τη Ρωσία, πράγμα που η κεντρική κυβέρνηση απέρριψε για τρεις λόγους. Νομικά, η Τσετσενία αποτελούσε και πριν το 1991 τμήμα της Ρωσίας (Αυτόνομη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία υπαγόμενη στη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ρωσίας), επομένως δεν είχε δικαίωμα πλήρους απόσχισης όπως π.χ. η Ουκρανία ή η Λιθουανία, οι οποίες ήταν εξαρχής χωριστές Σοβιετικές Δημοκρατίες, ενώ πολιτικά, πιθανή ανεξαρτησία της Τσετσενίας θα αποτελούσε παράδειγμα απόσχισης, και για άλλες εθνότητες που ζουν στο ρωσικό νότο, επίσης οικονομικά, η Τσετσενία είναι βασικός κόμβος στο δίκτυο μεταφοράς του ρωσικού πετρελαίου.
    • Το 1991, μετά την άρνηση της ρωσικής κυβέρνησης, ο επικεφαλής του αποσχιστικού κινήματος Τζοχάρ Ντουντάγιεβ έπαυσε να αναγνωρίζει τις ρωσικές αρχές και αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης Τσετσενικής Δημοκρατίας της Ιτσκερίας, έχοντας μεγάλη λαϊκή υποστήριξη. Το νέο κράτος δεν αναγνώρισε ποτέ κανείς, παρά μόνο το Αφγανιστάν (όσο ελεγχόταν από τους Ταλιμπάν) και προσωρινά η Γεωργία (η οποία έχει σύνορα με την Τσετσενία, ενώ τότε εκείνη την περίοδο, η Γεωργία είχε μεγάλα προβλήματα με τη Ρωσία). Η κατάσταση συνέχισε να οξύνεται όλο και περισσότερο, μέχρι που σύντομα στα τσετσενικά εδάφη ξεκίνησε ένας αιματηρός εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στους Αυτονομιστές και τους Ομοσπονδιακούς. Η σύνθεση των δύο αυτών στρατοπέδων δεν ήταν σαφής, με τους ντόπιους πολέμαρχους να αλλάζουν πλευρά ανάλογα με τα συμφέροντα και τις διαθέσεις της στιγμής. Ο εμφύλιος έδωσε στη Ρωσία το πρόσχημα να επέμβει στρατιωτικά το 1994 και έκτοτε η Τσετσενία βρίσκεται (επίσημα ή ανεπίσημα) σε εμπόλεμη κατάσταση. Από το 1996, μέχρι και σήμερα η Ρωσία φαίνεται να έχει σταθεροποιήσει την κατάσταση, έχοντας εξοντώσει τα βασικά στελέχη των αυτονομιστών και εγκαθιστώντας φιλική κυβέρνηση στο Γκρόζνυ, έστω και με μεγάλες απώλειες. Αδυνατεί όμως ακόμα να ελέγξει τις ομάδες των αυτονομιστών που δρουν έξω από τις μεγάλες πόλεις και παράλληλα επιχειρούν να εξάγουν τον πόλεμο στις γειτονικές Δημοκρατίες του Νταγκεστάν και της Ινγκουσετίας, όπου ζουν συμπαγείς τσετσενικές μειονότητες.
  •   Τσουβασία

και 5 Δημοκρατίες στην Ασία

ΑσίαΕπεξεργασία

Βόρεια Ασία

Σιβηρία, το Ασιατικό τμήμα της Ρωσίας (76,8% των εδαφών της). Οι αυτόνομες περιοχές και οι δημοκρατίες της Ρωσίας στην Ασία είναι:

Μία Αυτόνομη Επαρχία:

3 Αυτόνομοι Θύλακες:

5 Δημοκρατίες:

5 πρώην Θύλακες της Ρωσίας στην Ασία:

την 1/1/2007 οι θύλακες Ταϋμυρία και Εβενκία ενσωματώθηκαν πλήρως στην Περιοχή Κρασνογιάρσκ


Νοτιοδυτική Ασία

  Γεωργία, Κυρίαρχο κράτος

  • Διηπειρωτική χώρα, με το 97,13% των εδαφών της στην Ασία και το 2,87% στην Ευρώπη
    •   Αμπχαζία, Αυτόνομη Δημοκρατία, με αυτόχθονο πληθυσμό. Ντε φάκτο Κυρίαρχο κράτος εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Γεωργίας, ντε ζουρ Αυτόνομη Δημοκρατία, είναι επίσης αναγνωρισμένη ως κράτος από τη Ρωσία, και πέντε ακόμα χώρες.
    •   Ατζαρία, Αυτόνομη Δημοκρατία, πρώην αυτόνομη επαρχία, με σημαντικές κοινότητες Σουνιτών Μουσουλμάνων, ιδίως στην επαρχία Χούλο.
    •   Νότια Οσσετία, Ντε φάκτο Αυτόνομη Δημοκρατία με αυτόχθονο πληθυσμό, πρώην αυτόνομη επαρχία, η Γεωργία μετά την διάλυση της επαρχίας και τις αποσχιστικές τάσεις που ακολούθησαν στην περιοχή έχει δημιουργήσει μια Επαρχιακή Διοικητική Οντότητα στην Νότια Οσσετία με σκοπό την διοίκηση του τμήματος της περιοχής που κατέχει και την διαπραγμάτευση για το τελικό καθεστώς του συνόλου της, επίσημα στα εδάφη της Νότιας Οσσετίας βρίσκονται εδάφη 3 διαφορετικών επαρχιών (Μτσχέτα-Μτιανέτι, Ράτσα-Λετσχούμι και Κβέμο Σβανέτι και Σίντα Κάρτλι).

  Αζερμπαϊτζάν, Κυρίαρχο μεσόγειο κράτος

  • Διηπειρωτική χώρα με το 91,79% των εδαφών της στην Ασία και το 8,21% στην Ευρώπη
    • Γιουκάρι Ασκιπάρα και Μπαρκχουνταρλί, οικισμοί και εξωτερικά εδάφη του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία
    •   Ναχιτσεβάν, Αυτόνομη Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν, είναι εδαφικά αποκομμένη από το υπόλοιπο Αζερμπαϊτζάν
      • Καρκί, οικισμός και εξωτερικό έδαφος της αυτόνομης δημοκρατίας στην Αρμενία
    •   Δημοκρατία του Αρτσάχ, ντε φάκτο ανεξάρτητη δημοκρατία εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων του Αζερμπαϊτζάν, με αρμένικο πληθυσμό
      •   Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αμφισβητούμενη, διεθνώς αναγνωρισμένη περιοχή του Αζερμπαϊτζάν, αλλά το μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, επίσης με αρμένικο πληθυσμό

  Αρμενία, Κυρίαρχο μεσόγειο κράτος

  •   Αρτσβασέν, οικισμός και εξωτερικό έδαφος της Αρμενίας στο Αζερμπαϊτζάν

  Τουρκία, Κυρίαρχο κράτος

  Κύπρος, Κυρίαρχο νησιωτικό κράτος

  Συρία, Κυρίαρχο κράτος

  • Η χώρα, βρίσκεται στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης, επειδή ακόμη είναι σε εξέλιξη η Συριακή εμφύλια διαμάχη, η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011. Ο πόλεμος έχει τις απαρχές του στην εξέγερση που ξέσπασε στη Συρία στο πλαίσιο της Αραβικής Άνοιξης. Η συριακή κυβέρνηση ανέπτυξε τον στρατό για να καταστείλει την εξέγερση και αρκετές πόλεις της χώρας πολιορκήθηκαν. Σύμφωνα με μάρτυρες, στρατιώτες που αρνήθηκαν να ανοίξουν πυρ εναντίον αμάχων εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από το στρατό της Συρίας. Η κυβέρνηση της Συρίας αρνήθηκε τη φημολογία για αποστασίες και κατηγόρησε "ένοπλες συμμορίες" για την πρόκληση ταραχών.
  • Ροζάβα (Δυτικό Κουρδιστάν), ντε φάκτο αυτόνομη περιοχή στη Βόρεια και Βορειοδυτική Συρία, με κουρδικό πληθυσμό. Η περιοχή απέκτησε την αυτονομία της, τον Νοέμβριο του 2013 ως μέρος της συνεχιζόμενης Κουρδικής εξέγερσης, για τη θέσπιση μιας κοινωνίας που βασίζεται στις αρχές της άμεσης δημοκρατίας, της ισότητας των φύλων, και της βιωσιμότητας. Το Δυτικό Κουρδιστάν δεν αναγνωρίζεται επίσημα ως αυτόνομο από την Συριακή κυβέρνηση, και συμμετέχει στον Συριακό εμφύλιο.

  Λίβανος, Κυρίαρχο κράτος

  • Η σιιτική στρατιωτική και πολιτική οργάνωση, Χεζμπολάχ, ελέγχει τα Βορειοανατολικά και Νότια τμήματα της χώρας, τμήματα των επαρχιών Αλέι και Μπααμπντά και μέρος της πρωτεύουσας της Βυρητού. Η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης θεωρείται κίνημα αντίστασης στον αραβικό κόσμο, ενώ πολλά κράτη, την κατατάσσουν ως τρομοκρατική οργάνωση.

  Ισραήλ, Κυρίαρχο κράτος

  • Γκολάν Υψώματα, υπό Ισραηλινή κατοχή προσαρτισμένο έδαφος (τμήμα της Βόρειας Περιφέρειας), νόμιμα έδαφος της Συρίας

  Κράτος της Παλαιστίνης

  • Το Κράτος της Παλαιστίνης, αναγνωρίζεται από το 70% των κρατών-μελών των Ηνωμένων Εθνών, όχι όμως από το Ισραήλ. Οι παλαιστινιακές παρατάξεις Φατάχ και Χαμάς, αλλά και η ΟΑΠ, θεωρούνται κινήματα αντίστασης στον αραβικό κόσμο, ενώ πολλά κράτη, τις κατατάσσουν ως τρομοκρατικές οργανώσεις.

  Ιορδανία, Κυρίαρχο κράτος

  Ιράκ, Κυρίαρχο κράτος

  • Η χώρα, βρίσκεται στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης, και βρίσκεται μόνιμα σε εμφύλια διαμάχη, λόγω των διαφορετικών Εθνοτικών ομάδων, οι οποίοι κατά μεγάλο ποσοστό είναι Άραβες, ενώ η μεγαλύτερη εθνική μειονότητα είναι των Κούρδων, οι οποίοι ζουν κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας. Υπάρχουν ακόμη Τουρκομάνοι, συγγενείς των Τούρκων της Ανατολίας όπως επίσης Πέρσες και Ασσύριοι. Η πλειοψηφία των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι Σιίτες (περίπου 55%) και Σουνίτες (περίπου 20%), ενώ άλλοι πληθυσμοί που διαμένουν είναι οι Τσετσένοι, ενώ στο νότιο Ιράκ υπάρχει κοινότητα Ιρακινών αφρικανικής καταγωγής ως αποτέλεσμα του δουλεμπορίου του Ισλαμικού Χαλιφάτου κατά τον 9ο αιώνα με την πόλη της Βασόρας να είναι το επίκεντρο, και χάρις αυτό το πρόβλημα, που υπάρχει στο Ιράκ, δημιουργήθηκαν οι εξής αυτόνομες περιοχές:
    •   Ιρακινό Κουρδιστάν, η μόνη αναγνωρισμένη, από το Ιράκ, Αυτόνομη Δημοκρατία με Αυτόχθονο πληθυσμό, η οποία θεωρείται κίνημα αντίστασης στον αραβικό κόσμο και στην Τουρκία, ενώ πολλά κράτη, του δυτικού κόσμου, την κατατάσσουν ως τρομοκρατική οργάνωση
    • Σουννιτική περιοχή, μη δημιουργημένη αλλά ντε φάκτο υπαρκτή
    • Σιϊτική περιοχή, μη δημιουργημένη αλλά ντε φάκτο υπαρκτή
    • Υπήρχαν επίσης προτάσεις για Ασσυριακή αυτονομία, με στόχο τη δημιουργία μιας αυτονομίας ή ενός ανεξάρτητου κράτους για τους Ασσύριους που ομιλούν τα Συριακά στο βόρειο Ιράκ, το οποίο τελικά μποϊκοταρίστηκε, από πολλές Ιρακινές κυβερνήσεις και δεν έγινε ποτέ

  Σαουδική Αραβία, Κυρίαρχο κράτος

  Υεμένη, Κυρίαρχο κράτος

  • Διηπειρωτική χώρα με το 99,31% των εδαφών της στην Ασία και το 0,69% στην Αφρική

  Ομάν, Κυρίαρχο κράτος

  • Μουσαντάμ, εξωτερικό έδαφος του Ομάν στην ομώνυμη χερσόνησο, χωρίζεται από την υπόλοιπη χώρα από τα Η.Α.Ε.
    • Μαντά, εξωτερικό έδαφος του Μουσαντάμ στο εμιράτο Σάργια, στο ενδιάμεσο μεταξύ Μουσαντάμ και του υπόλοιπου Ομάν

  Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κυρίαρχο κράτος

Τα 6 εμιράτα βρίσκονται από την μεριά του Περσικού Κόλπου και 1 το Φουτζέιρα από την μεριά του Κόλπου Ομάν, γύρω από το Φουτζέιρα βρίσκονται εξωτερικά εδάφη των άλλων εμιράτων και του Ομάν, τα 7 εμιράτα με τα εξωτερικά εδάφη τους είναι:

Υπάρχουν επίσης ένα εξωτερικό έδαφος που ελέγχουν από κοινού Φουτζέιρα και Σάργια, ένα εξωτερικό έδαφος που ελέγχουν από κοινού το Αϊμάν και το κράτος του Ομάν και 2 νησιωτικές περιοχές υπό Ιρανική διοίκηση που διεκδικούνται από τη Σάργια και το Ρας αλ-Καϊμά

  Κατάρ, Κυρίαρχο κράτος

  Μπαχρέιν, Κυρίαρχο νησιωτικό κράτος

  Κουβέιτ, Κυρίαρχο κράτος

Νότια Ασία

  Ιράν, Κυρίαρχο κράτος

  Αφγανιστάν, Κυρίαρχο μεσόγειο κράτος

  • Στο Αφγανιστάν από το 2021, εξαιτίας της μερικής ανακατάληψης της χώρας από τους Ταλιμπάν, την εξουσία διεκδικούν και οι δυο αντιμαχόμενες παρατάξεις:

  Πακιστάν, Κυρίαρχο κράτος

  • Φυλετικές Περιοχές υπό ομοσπονδιακή διοίκηση
  • σε 2 από τις 4 επαρχίες υπάρχουν επίσης και Φυλετικές Περιοχές υπό την επαρχιακή διοίκηση

Επίσης το Πακιστάν διοικεί και τις βορειοδυτικές περιοχές του Κασμίρ

Κατά μήκος των συνόρων με την Ινδία υπάρχουν αρκετές περιοχές που αμφισβητούνται, όπως οι Βάλτοι Κουτς στο δέλτα του Ινδού Ποταμού, τα σύνορα στις επαρχίες Παντζάμπ (όνομα επαρχιών και στα 2 κράτη), και οι περιοχές Τζουναγκάντ και Μαναβαντάρ στην Χερσόνησο Καθιαουάρ

  Περιοχή Κασμίρ, περιοχή που αναζητά την ανεξαρτησία της και κατέχεται από 3 διαφορετικές ανεξάρτητες χώρες (Πακιστάν, Ινδία και Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας)

  • Πακιστάν (βορειοδυτική περιοχή)
    • Αζάντ Κασμίρ
    • Βόρειες Περιοχές
  • Κίνα (βορειοανατολική περιοχή)
    • Ακσάι Τσιν
    • Σακσγκάμ Κοιλάδα
  • Ινδία (κεντρική και νότια περιοχή)
    • Γιαμμού και Κασμίρ (συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής Λαντάκ)

και η περιοχή του Παγετώνα Σιαχέν που κατέχεται και από την Ινδία (ψηλότερες κορυφές) και το Πακιστάν (χαμηλότερες κορυφές)

  Ινδία, Κυρίαρχο κράτος

Η Ινδία αποτελείται από 28 πολιτείες και 7 περιοχές της ένωσης:

Πολιτείες

Περιοχές Ένωσης

  Νεπάλ, Κυρίαρχο μεσόγειο κράτος

  Μπουτάν, Κυρίαρχο μεσόγειο κράτος

  Μπανγκλαντές, Κυρίαρχο κράτος

  Σρι Λάνκα, Κυρίαρχο κράτος

  Μαλδίβες, Κυρίαρχο νησιωτικό κράτος

  Βρετανικό Έδαφος Ινδικού Ωκεανού, ακατοίκητο υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

Κεντρική Ασία

  Καζακστάν, Κυρίαρχο μεσόγειο κράτος

  • Διαηπειρωτική χώρα με το 94,48% των εδαφών της στην Ασία και το 5,52% στην Ευρώπη
  • Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, η ομώνυμη πόλη και οι εγκαταστάσεις δορυφορικών εκτοξεύσεων της NASA, νοικιασμένη και διοικούμενη από την Ρωσική Ομοσπονδία. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανεξαρτησία του Καζακστάν, η Ρωσία μισθώνει το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, καθώς, παρότι διαθέτει άλλα δύο για εκτοξεύσεις δορυφόρων, μόνον από αυτό μπορούν να ξεκινήσουν επανδρωμένες αποστολές στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

  Ουζμπεκιστάν, Κυρίαρχο μεσόγειο κράτος

  Τουρκμενιστάν, Κυρίαρχο μεσόγειο κράτος

  Τατζικιστάν, Κυρίαρχο μεσόγειο κράτος

Εξωτερικό έδαφος του Τατζικιστάν στο Ουζμπεκιστάν:

  Κιργιστάν, Κυρίαρχο μεσόγειο κράτος

Εξωτερικό έδαφος του Κιργιστάν στο Ουζμπεκιστάν:

Ανατολική Ασία

  Μογγολία, Κυρίαρχο μεσόγειο κράτος

  Βόρεια Κορέα, Κυρίαρχο σοσιαλιστικό κράτος

  • Επίσημα ονομάζεται Λαϊκή Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας. Η Βόρεια Κορέα είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα κράτη σε παγκόσμιο επίπεδο που κυβερνώνται από ένα ιδιότυπο σοσιαλιστικό καθεστώς (Τζούτσε). Το Τζούτσε είναι η εθνική ιδεολογία της Βόρειας Κορέας και σύμφωνα με αυτήν, τα μέσα παραγωγής ανήκουν στο κράτος μέσω κρατικών επιχειρήσεων και κολεκτιβοποιημένων αγροκτημάτων. Οι περισσότερες υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση, η στέγαση και η παραγωγή τροφίμων χρηματοδοτούνται από το κράτος.
  • Επίσης η Βόρεια Κορέα, δεν έχει οποιαδήποτε επαφή με τη Δύση και τη δυτική κουλτούρα, ενώ η μοναδική αεροπορική γραμμή είναι μόνο προς το Πεκίνο της Κίνας. Στην Βόρεια Κορέα, συνεχίζουν να υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι και στρατόπεδα συγκέντρωσης ενώ οι δημόσιες εκτελέσεις συνεχίζονται (Εκτελεστικό απόσπασμα). Η Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί συχνά δημόσιες εκτελέσεις. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία της, επιβάλλεται θανατική ποινή για πορνεία, «συναλλαγές ναρκωτικών», συνωμοσίες εναντίον της εθνικής κυριαρχίας της, τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία σε βάρος της Μητέρας Πατρίδας από πολίτες, προδοσία εναντίον του λαού, φόνο, βιασμό, ένοπλη ληστεία και μεγάλη κλοπή. Επίσης, στην πρωτεύουσα της χώρας, οι διακοπές ρεύματος δεν είναι συχνές, ωστόσο εκεί χρησιμοποιούνται γεννήτριες, κινητά τηλέφωνα, αυτοκίνητα, καθώς και περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ στην υπόλοιπη χώρα δεν επιτρέπεται ούτε η είσοδος στην πρωτεύουσα, καθώς και η χρήση κινητών τηλεφώνων.
  • Η Βόρεια Κορέα αποτελείται εκτός από τις διοικητικές της περιφέρειες και από 3 ειδικές περιφέρειες, εκ των οποίων η πρώτη, έχει καθεστώς στο μοντέλο των Χονγκ Κονγκ και Μακάο της Κίνας:

  Νότια Κορέα, Κυρίαρχο κράτος. Επίσημα ονομάζεται Δημοκρατία της Κορέας

  •   Τζέτζου-ντο, Ειδική Αυτόνομη Επαρχία της Νοτίου Κορέας
  • Λιανκώρτ Βράχοι, αμφισβητούμενη νησιωτική περιοχή, που ελέγχει η Νότιος Κορέα ως «Ντοκντό» και διεκδικεί η Ιαπωνία ως «Τακεσίμα»

  Κίνα, Κυρίαρχο σοσιαλιστικό κράτος. Επίσημα ονομάζεται Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας

  • Σε μια διαμάχη που συνεχίζεται από την λήξη του Κινεζικού Εμφυλίου το 1949, η Κίνα προβάλλει κυριαρχικά δικαιώματα επί της Ταϊβάν (επισήμως «Δημοκρατία της Κίνας»), καθώς και μια σειρά νησιωτικών συμπλεγμάτων όπως το Αρχιπέλαγος Σπράτλυ και τα Νησιά Παρασέλ, ενώ διεκδικεί και άλλα νησιά στον Ειρηνικό. Η ΛΔ Κίνας έχει επίσης ενεργές εδαφικές διαφορές με το Πακιστάν και την Ινδία, σχετικά με το Κασμίρ.
  • Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας περιλαμβάνει 5 αυτόνομες περιοχές:
  • και 2 ειδικές διοικητικές περιοχές, οι οποίες αναφέρονται πολλές φορές ως ανεξάρτητες χώρες (αν και στην πραγματικότητα δεν είναι), ειδικότερα στον τομέα της Παγκόσμιας Ναυτιλίας, ενώ έχουν επίσης και διαφορετικό φορολογικό σύστημα, από την υπόλοιπη Κίνα:

  Ταϊβάν, ντε φάκτο Κυρίαρχο κράτος, επίσημα ονομάζεται Δημοκρατία της Κίνας και στους περισσότερους διεθνής οργανισμούς Κινεζική Ταϊπέι. Θεωρητικά είναι η 23η επαρχία της Κίνας στην οποία κατέφυγε η κυβέρνηση της Κίνας μετά την επικράτηση των κομμουνιστών στην ενδοχώρα, η Κίνα απειλεί με εισβολή εάν δηλώσει ανεξαρτησία από την υπόλοιπη Κίνα, ενώ η Ταϊβάν θεωρεί ότι όλη η Κίνα είναι τμήμα της υπό το όνομα Δημοκρατία της Κίνας

  Ιαπωνία, Κυρίαρχο κράτος

  • Σενκάκου Νήσοι, αμφισβητούμενη περιοχή που την διεκδικούν εκτός από την Ιαπωνία που την ελέγχει, η Κίνα και η Ταϊβάν

Νοτιοανατολική Ασία

  Ανατολικό Τιμόρ, Κυρίαρχο κράτος

  Μιανμάρ, Κυρίαρχο κράτος, με δικτατορικό καθεστώς που αποτελείται από 7 επαρχίες και 7 πολιτείες με πληθυσμό φυλετικά διαφορετικό αλλά δίχως αυτονομία από την κεντρική κυβέρνηση

  Λάος, Κυρίαρχο κράτος

  Καμπότζη, Κυρίαρχο κράτος

  Βιετνάμ, Κυρίαρχο κράτος

  Ταϊλάνδη, Κυρίαρχο κράτος

  Μαλαισία, Κυρίαρχο ομοσπονδιακό κράτος

Η Μαλαισία αποτελείται από 13 πολιτείες (9 σουλτανάτα και 4 πολιτείες) και 3 ομοσπονδιακές περιοχές:

  Σιγκαπούρη, Κυρίαρχη πόλη-κράτος

  Μπρουνέι, Κυρίαρχο κράτος-Σουλτανάτο

  Νησιά Παρασέλ, αμφισβητούμενο αρχιπέλαγος στην Νότια Κινεζική Θάλασσα που διοικεί η Κίνα, και διεκδικούν το Βιετνάμ και η Ταϊβάν

  Νησιά Σπράτλυ, αμφισβητούμενο αρχιπέλαγος στην Νότια Κινεζική Θάλασσα μεταξύ Μπρουνέι (θαλάσσια ζώνη μόνο και όχι νησιά), Κίνας (στο σύνολο τους), Μαλαισίας (τμήμα), Φιλιππίνων (τμήμα), Ταϊβάν (στο σύνολο τους) και Βιετνάμ (στο σύνολο τους), περίπου 45 από τα 100 και πλέον νησιά κατέχονται από μικρές δυνάμεις των διεκδικούντων κρατών πλην του Μπρουνέι

  Νήσοι Πράτας, διοικούνται από την Ταϊβάν και τα διεκδικεί η Κίνα

  Ανύψωση Μάκκλσφηλντ, επιμήκης βυθισμένη ατόλλη που είναι αμφισβητούμενη μεταξύ Κίνας, Βιετνάμ και Ταϊβάν

  Ύφαλος Κάρμπορο, κατέχεται από το πολεμικό ναυτικό των Φιλιππίνων με ανοχή στην διεθνής αλιεία και τον διεκδικούν Κίνα και Ταϊβάν

  Φιλιππίνες, Κυρίαρχο κράτος

  Ινδονησία, Κυρίαρχο κράτος

  Νησιά Κόκος, Εξωτερικό έδαφος της Αυστραλίας

  Νήσος των Χριστουγέννων, Εξωτερικό Έδαφος της Αυστραλίας

ΩκεανίαΕπεξεργασία

Αυστραλασία

  Αυστραλία, Κυρίαρχο ομοσπονδιακό κράτος

Η Αυστραλία αποτελείται από 6 πολιτείες και 10 εδάφη:

Τα υπόλοιπα 4 εδάφη αναφέρονται στις ηπείρους που βρίσκονται:

  •   Νήσος Λορντ Χάου, μη ενσωματωμένο νησιωτικό έδαφος της Πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, αποτελεί νομικά επικράτεια της Αυστραλίας
  •   Νήσος Μακουώρι, υποανταρκτικό νησί της Αυστραλίας, τμήμα της Πολιτείας της Τασμανίας

Μελανησία

Τμήμα της Μελανησίας αποτελούν και τα τμήματα της Ινδονησίας που βρίσκονται ανατολικά της Γραμμής της Μελανησίας (Μολούκκες Νήσοι και Παπούα) ενώ ως Ωκεανία θεωρούνται και τα τμήματα της Ινδονησίας που βρίσκονται ανατολικά της Γραμμής Γουάλλας (πλην των άνωθεν, το Σουλαουέζι και οι Μικρές Σούνδες ανατολικά του Μπαλί)

  Παπούα Νέα Γουινέα, Κυρίαρχο κράτος

  Νήσοι Σολομώντα, Κυρίαρχο κράτος

  Νέα Καληδονία, υπερπόντια κτήση της Γαλλίας

  •   το καθεστώς της Νέας Καληδονίας, είναι μοναδικό ανάμεσα στις Γαλλικές περιοχές και θεωρείται sui generis, καθώς βρίσκεται κάπου ανάμεσα στην υπερπόντια κολλεκτίβα και στο ανεξάρτητο κράτος
  • Τσέστερφηλντ Νήσοι, Μπελλόνα Ύφαλοι και Νήσος ντε Σαμπλ στα δυτικά των κυρίως νήσων
  • Νήσος Γουώλπολ στα νοτιοανατολικά των κυρίως νήσων

και μακρύτερα στα ανατολικά βρίσκονται δύο ακατοίκητα νησιά που τα διεκδικεί το Βανουάτου:

  Βανουάτου, Κυρίαρχο κράτος

  Φίτζι, Κυρίαρχο κράτος

  • Ροτούμα, εξάρτηση των Φίτζι με πολυνησιακό στοιχείο

Μικρονησία

  Παλάου, Κυρίαρχο κράτος σε ελεύθερη σύνδεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες

  Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας, Κυρίαρχο ομοσπονδιακό κράτος

που αποτελείται από 4 πολιτείες:

  Ναούρου, Κυρίαρχο κράτος

  Ιαπωνικές Νήσοι Ωκεανίας, συστάδες νησιών που αποτελούνται από τα:

Και δύο απομονωμένα νησιά που διοικούνται ως τμήμα των Νήσων Ογκασαβάρα:

  • Οκίνο Τορισίμα, 700 χμ νότια της Συστάδας Ηφαιστείου και βόρεια του Παλάου
  • Μινάμι Τορισίμα ή Νήσος Μάρκου, απομονωμένο νησί της Ιαπωνίας βορειοανατολικά από τις Νήσους Μαριάνες, 1900 χμ ανατολικά των κυρίως νησιών.

  Βόρειες Μαριάνες Νήσοι, κοινοπολιτεία σε πολιτική ένωση με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

  Γκουάμ, οργανωμένο μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών

  Γουέηκ Νήσος, ανοργάνωτο μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, για στατιστικούς λόγους αποτελεί τμήμα των Μικρών Εξωτερικών Νήσων των Ηνωμένων Πολιτειών

  Μάρσαλ Νήσοι, Κυρίαρχο κράτος

  Κιριμπάτι, Κυρίαρχο κράτος, από τις 3 νησιωτικές περιοχές του Κιριμπάτι, οι Νήσοι Γκίλμπερτ είναι τμήμα της Μικρονησίας και οι Νήσοι Φοίνικα και Γραμμής Ισημερινού της Πολυνησίας

Πολυνησία

  Νέα Ζηλανδία, Κυρίαρχο κράτος

  Τόνγκα, Κυρίαρχο κράτος

  Σαμόα, Κυρίαρχο κράτος

  Αμερικανική Σαμόα, μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών

  • Σουαίηνς Νήσος, ανοργάνωτο έδαφος της Αμερικανικής Σαμόα στην αλυσίδα των Τοκελάου Νήσων
  • Ρόουζ Νήσος, ακατοίκητο ανοργάνωτο έδαφος της Αμερικανικής Σαμόα

  Ουαλίς και Φουτουνά, υπερπόντια κολεκτίβα της Γαλλίας

  Τουβαλού, Κυρίαρχο κράτος

  Μπαίηκερ Νήσος, μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών στις Βόρειες Νήσους Φοίνικα, για στατιστικούς λόγους αποτελεί τμήμα των Μικρών Εξωτερικών Νήσων των Ηνωμένων Πολιτειών

  Χάουλαντ νήσος, μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών στις Βόρειες Νήσους Φοίνικα, για στατιστικούς λόγους αποτελεί τμήμα των Μικρών Εξωτερικών Νήσων των Ηνωμένων Πολιτειών

  Ατόλλη Παλμύρα, ενσωματωμένη ατόλλη των Ηνωμένων Πολιτειών στις Βόρειες Νήσους Γραμμής Ισημερινού, για στατιστικούς λόγους αποτελεί τμήμα των Μικρών Εξωτερικών Νήσων των Ηνωμένων Πολιτειών

  Κίνγκμαν Ύφαλος, μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών στις Βόρειες Νήσους Γραμμής Ισημερινού, για στατιστικούς λόγους αποτελεί τμήμα των Μικρών Εξωτερικών Νήσων των Ηνωμένων Πολιτειών

  Νήσος Τζάρβις, μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών στις Κεντρικές Νήσους Γραμμής Ισημερινού, για στατιστικούς λόγους αποτελεί τμήμα των Μικρών Εξωτερικών Νήσων των Ηνωμένων Πολιτειών

  Χαβάη, Πολιτεία των   Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, στην Πολυνησία

  • Βορειοδυτικές Νήσοι Χαβάης ή Απήνεμοι Νήσοι Χαβάης, διοικούνται από την Πολιτεία της Χαβάης εκτός της Ατόλλης Μίντγουεη που διοικείται από την Υπηρεσία Αλιείας και Άγριας Ζωής

  Ατόλλη Μίντγουαιη, μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών στις Βορειοδυτικές Νήσους της Χαβάης, για στατιστικούς λόγους αποτελεί τμήμα των Μικρών Εξωτερικών Νήσων των Ηνωμένων Πολιτειών

  Ατόλλη Τζόνστον, μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών απομονωμένο στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό νότια της Χαβάης, για στατιστικούς λόγους αποτελεί τμήμα των Μικρών Εξωτερικών Νήσων των Ηνωμένων Πολιτειών

  Γαλλική Πολυνησία, υπερπόντια κολεκτίβα της Γαλλίας με τον χαρακτηρισμό υπερπόντιας χώρας, που αποτελείται από τα πέντε αρχιπελάγη:

  Νήσοι Πίτκαιρν, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου που αποτελείται από τις Νήσους Πίτκαιρν, Χέντερσον, Ντούτσι και Οένο, όπως και το επίσημο όνομα τους

  Ράπα Νούι ή Νήσος του Πάσχα, νησί της Χιλής στον Νοτιοανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό

  Σάλα υ Γκομέζ και Σκοτ Ύφαλος, μικρό ακατοίκητο νησί στον Ειρηνικό Ωκεανό και ύφαλος πλησίον αυτού που ανήκουν στην Χιλή και αποτελούν το ανατολικότερο σημείο της Πολυνησίας

ΑνταρκτικήΕπεξεργασία

  Ανταρκτική, η νότια ήπειρος της γης που δεν ανήκει σε καμία χώρα και προστατεύεται, για περιβαλλονικούς λόγους, άλλα και η αυτόχθονη πανίδα της και η χλωρίδα της, με την Συνθήκη της Ανταρκτικής, από όλα τα Κυρίαρχα κράτη του πλανήτη, ακόμα και αυτά που δεν την έχουν υπογράψει ποτέ. Ωστόσο πολλά κράτη δεν έχουν καμία απαίτηση, νότια των 60° γεωγραφικού πλάτους, η οποία έχει ανασταλεί

Οι διεκδικήσεις στην Ανταρκτική που πάγωσαν με την Συνθήκη της Ανταρκτικής είναι:

  •   Αργεντίνικη Ανταρκτική ή Επαρχία Γης του Πυρός, Ανταρκτικής και Νήσων Νοτίου Ατλαντικού, η σημαία είναι η ίδια με αυτήν της Επαρχίας Γης του Πυρός και εκτός από τις διεκδικήσεις στην Ανταρκτική (25°Δ έως 74°Δ) περιλαμβάνει και τις διεκδικήσεις στις Νήσους Μαλβίνας (Φώκλαντ Νήσοι) και Νότιας Γεωργίας και Νότιους Σάντουιτς Νήσους
  •   Αυστραλιανή Ανταρκτική Περιοχή, αποτελείται από όλα τα νησιά και εδάφη νότια των 60° Ν και μεταξύ 160°Α έως 142°2΄Δ και 136°11΄Δ έως 44°38΄Α
  •   Ανταρκτική Χιλιανή Περιοχή ή Μαγκαλιάνες και Ανταρκτική Χιλιανή Περιοχή καθώς οι διεκδικήσεις στην Ανταρκτική (53°Δ έως 90°Δ) θεωρούνται τμήμα της Επαρχίας Μαγκαλιάνες
  •   Αδελία Γη, αποτελεί την διεκδικούμενη περιοχή της Γαλλίας μεταξύ 142°2΄Α και 136°11΄Α ως τμήμα των Γαλλικών Νοτίων και Ανταρκτικών Εδαφών
  •   Εξάρτηση Ρος, αποτελεί την διεκδικούμενη περιοχή της Νέας Ζηλανδίας μεταξύ 150°Δ και 160°Α
  •   Νορβηγική Ανταρκτική Περιοχή που αποτελείται από δύο ξεχωριστές διεκδικήσεις:
  •   Βρετανικό Έδαφος Ανταρκτικής, αποτελεί την διεκδικούμενη περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ 20°Δ και 80°Δ
  •   Βραζιλιανή Ανταρκτική αποτελεί την ‘Ζώνη Ενδιαφέροντος’ της Βραζιλίας στην Ανταρκτική μεταξύ 28°Δ και 53°Δ, δεν αναφέρεται στην Συνθήκη της Ανταρκτικής καθώς χαρακτηρίστηκε μόλις το 1986

Είναι εμφανές ότι οι διεκδικήσεις της Αργεντινής, Χιλής και Βρετανίας συμπίπτουν στο μεγαλύτερο μέρος τους, ενώ αυτή της Βραζιλίας συμπίπτει με αυτές της Αργεντινής και της Βρετανίας χωρίς να τις προσβάλει, καθώς ο όρος ΄Ζώνη Ενδιαφέροντος’ δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως.

  • Μεταξύ 90°Δ και 150°Δ δεν υπάρχουν διεκδικήσεις και το τμήμα αυτό της Ανταρκτικής (Γη Μαρί Μπερντ) αποτελεί την μεγαλύτερη περιοχή στον κόσμο που δεν διεκδικείται από κανένα κράτος.

Η   Ρωσική Ομοσπονδία και οι   Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, είναι οι μόνες δυο χώρες που διατήρησαν, βάσει της Συνθήκης, το δικαίωμα διεκδίκησης εδαφών, όταν και εάν αυτή πάψει να ισχύει.

Οι κάτωθι υπο-Ανταρκτικές νησιωτικές περιοχές βόρεια των 60° γεωγραφικού πλάτους συνδέονται με την Ανταρκτική, αλλά εδώ δεν αναφέρονται σ’ αυτήν καθώς θεωρούμε ως Ανταρκτική τις περιοχές νότια των 60° που υπόκεινται στην Συνθήκη της Ανταρκτικής με την οποία όλες οι διεκδικήσεις σ’ αυτήν έχουν ανασταλεί.


Διηπειρωτικές χώρεςΕπεξεργασία

Ως Διηπειρωτικές χώρες μπορούν να θεωρηθούν οι εξής, εάν υπολογίσουμε νησιά που συνδέονται με άλλες ηπείρους από αυτήν που κυρίως βρίσκονται, γεωπολιτικούς δεσμούς με άλλην ήπειρο από αυτήν που κυρίως βρίσκονται και, φυσικά, συνεχόμενα εδάφη τους να βρίσκονται σε παραπάνω από μία ήπειρο:

Κράτη που βρίσκονται γεωγραφικά στην ΑμερικήΕπεξεργασία

Κράτη που βρίσκονται γεωγραφικά στην ΑσίαΕπεξεργασία

  •   Ανατολικό Τιμόρ — Το Ανατολικό Τιμόρ βρίσκεται, εξ ολοκλήρου γεωγραφικά στην Ασία, αλλά λόγω ότι είναι πολύ κοντά και στην Αυστραλία, μπορεί να θεωρηθεί ότι βρίσκεται γεωγραφικά και στην Ωκεανία.
  •   Αζερμπαϊτζάν — Το Αζερμπαϊτζάν, βρίσκεται γεωγραφικά, στο όριο Ευρώπης - Ασίας. Θρησκευτικά και γεωγραφικά, όμως το Αζερμπαϊτζάν, είναι πολύ κοντά στην Ασία.
  •   Αρμενία — Η Αρμενία βρίσκεται, εξ ολοκλήρου γεωγραφικά στην Ασία, αλλά θεωρείται πολιτιστικά, πολιτικά και ιστορικά Ευρωπαϊκό κράτος.
  •   Γεωργία — Η Γεωργία, βρίσκεται γεωγραφικά, στο όριο Ευρώπης - Ασίας, αλλά θεωρείται πολιτιστικά, πολιτικά και ιστορικά Ευρωπαϊκό κράτος.
  •   Ιαπωνία — Η Ιαπωνία, βρίσκεται γεωγραφικά στην Ασία, ενώ ορισμένα νησιωτικά συμπλέγματα της, γεωγραφικά βρίσκονται στην Ωκεανία.
  •   Ινδονησία — Στην Ωκεανία ανήκει γεωγραφικά, μόνο ένα μέρος στα ανατολικά της χώρας (Παπούα και Δυτική Παπούα). Πολιτισμικά και θρησκευτικά όμως, η Ινδονησία ανήκει στην Ασία, με το μεγαλύτερο μέρος της να βρίσκεται γεωγραφικά στην Ασία. Ακόμη, τις περισσότερες φορές, η Ινδονησία αναφέρεται ως ασιατική χώρα.
  •   Καζακστάν — Στην Ευρώπη ανήκει γεωγραφικά, μόνο ένα μικρό κομμάτι στα δυτικά της χώρας. Πολιτισμικά και θρησκευτικά όμως, το Καζακστάν ανήκει στην Ασία, με το μεγαλύτερο μέρος του να βρίσκεται γεωγραφικά στην Ασία. Ακόμη, τις περισσότερες φορές, το Καζακστάν αναφέρεται ως ασιατική χώρα.
  •   Κύπρος — Η Κύπρος βρίσκεται, εξ ολοκλήρου γεωγραφικά στην Ασία αλλά θεωρείται πολιτιστικά, πολιτικά και ιστορικά Ευρωπαϊκό κράτος. Το βόρειο τμήμα της τελεί υπό τουρκική κατοχή. Ακόμη, τις περισσότερες φορές, η Κύπρος αναφέρεται ως ευρωπαϊκή χώρα.
  •   Ρωσία — Το μεγαλύτερο μέρος της Ρωσίας (Σιβηρία) ανήκει γεωγραφικά στην Ασία, ενώ το 25% της συνολικής έκτασης της Ρωσικής επικράτειας, ανήκει γεωγραφικά στην Ευρώπη, στην οποία περιλαμβάνονται η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη, οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της. Πολιτικά, πολιτισμικά και Θρησκευτικά, η Ρωσία, ανήκει περισσότερο στην Ευρώπη.
  •   Τουρκία — Η Ανατολική Θράκη, η Δυτική Κωνσταντινούπολη και τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος βρίσκονται γεωγραφικά στην Ευρώπη, ενώ η Μικρά Ασία και γενικότερα το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, βρίσκεται γεωγραφικά στην Ασία. Πολιτικά, πολιτισμικά και Θρησκευτικά, η Τουρκία, ανήκει στην Ασία.
  •   Υεμένη — Η Ηπειρωτική Υεμένη βρίσκεται γεωγραφικά στην Ασία, ενώ το νησιωτικό συμπλέγμα της Υεμένης, η Σοκότρα, γεωγραφικά βρίσκεται στην Αφρική.

|}

Κράτη που βρίσκονται γεωγραφικά στην ΑφρικήΕπεξεργασία

Κράτη που βρίσκονται γεωγραφικά στην ΕυρώπηΕπεξεργασία

Κράτη που βρίσκονται γεωγραφικά στην ΩκεανίαΕπεξεργασία