Κατάλογος κρατών ανά ήπειρο

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Τα κριτήρια κατάρτισης του καταλόγου που ακολουθεί είναι τα εξής: Ανεξάρτητα κράτη, συνιστώντα μέρη ομοσπονδιακών κρατών, αυτόνομες περιοχές, εξαρτημένες περιοχές, νησιά σε μεγάλη απόσταση από το επικυρίαρχο σε αυτά κράτος, είτε είναι ακατοίκητα είτε όχι. Ο κατάλογος παρατίθεται ανά ήπειρο. Καθώς ο γεωπολιτικός χάρτης μεταβάλλεται, γίνεται προσπάθεια τήρησης του καταλόγου, κατά το δυνατόν, ενημερωμένου.

Βόρεια ΑμερικήΕπεξεργασία

Βορειότερη Αμερική

  Γροιλανδία, Αυτόνομη επαρχία του Βασιλείου της Δανίας

  Καναδάς, Ανεξάρτητο Ομοσπονδιακό κράτος

Οι δέκα επαρχίες έχουν καθεστώς συνιστώσας πολιτείας και τα τρία εδάφη έχουν κάποιο βαθμό μικρότερης αυτονομίας:

Ατλαντικές Επαρχίες

Κεντρικός Καναδάς

Δυτικές Επαρχίες

Εδάφη

  Σαιν Πιερ και Μικελόν, Υπερπόντια Κοινότητα της Γαλλίας

  Ηνωμένες Πολιτείες, Ανεξάρτητο Ομοσπονδιακό κράτος

Οι 49 πολιτείες που βρίσκονται στην Βόρεια Αμερική (το Διαμέρισμα Πρωτευούσης της Ουάσινγκτον (Περιφέρεια της Κολούμπια) είναι η έδρα της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης και δεν αποτελεί αυτόνομη πολιτεία):

  Βερμούδες, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

  Μεξικό, Ανεξάρτητο Ομοσπονδιακό κράτος

Οι 31 πολιτείες είναι οι εξής (το Διαμέρισμα Πρωτευούσης της Πόλης του Μεξικού είναι η έδρα της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης, και δεν αποτελεί αυτόνομη πολιτεία):

Νησιά εκτός της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας:

Νήσος Κλίπερτον, ή Νήσος του Πάθους, υπερπόντια κτήση της Γαλλίας στον Ειρηνικό Ωκεανό


Κεντρική Αμερική

  Γουατεμάλα, Ανεξάρτητο κράτος

  Μπελίζ, Ανεξάρτητο κράτος

  Ονδούρα, Ανεξάρτητο κράτος

  Ελ Σαλβαδόρ, Ανεξάρτητο κράτος

  Νικαράγουα, Ανεξάρτητο κράτος

  Κόστα Ρίκα, Ανεξάρτητο κράτος

  Παναμάς, Ανεξάρτητο κράτος

Διαηπειρωτική χώρα με το 67,59% των εδαφών της στην Βόρειο Αμερική και το 32,41% στην Νότιο Αμερική


Δυτικές Ινδίες - Καραϊβική

Νήσοι Μπαχάμας

  Μπαχάμες, Ανεξάρτητο κράτος

  Τερκς και Κέικος, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

Μεγάλες Αντίλλες

  Άγιος Ανδρέας και Πρόνοια, Νησιωτική Επαρχία της Κολομβίας, την διεκδικεί η Νικαράγουα

Τα υπόλοιπα μπάγκος της περιοχής που τα διεκδικούν κάποια άλλα κράτη:

  • Μπάγκος Αλίκης, βυθισμένη ανύψωση χωρίς νησίδες ή κης, το διεκδικεί η Τζαμάικα
  • Μπάγκος Μπάχο Νουέβο (Νέος Ύφαλος), ακατοίκητος ύφαλος με μικρές νησίδες, το διεκδικούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, Τζαμάικα, και ίσως και η Ονδούρα
  • Μπάγκος Σερρανίγια (Βουναλάκι), Νήσος με πολλά μικρά κης μέσα σε μια πρώην ατόλλη, το διεκδικούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ίσως η Ονδούρα και η Τζαμάικα

Τα παρακάτω μπάγκος είναι εκτός του διαμερίσματος:

  • Μπάγκος Ροζαλίντας, βυθισμένη ατόλλη, το διεκδικούν οι Νικαράγουα, Ονδούρα, Ηνωμένες Πολιτείες και η Τζαμάικα
  • Μπάγκος Θάντερ Νολλ (Βροντερή Πρόσχωση), πρόσχωση υφάλου από κοραλλιογεννή άμμο, το διεκδικούν οι Νικαράγουα, Ονδούρα, Ηνωμένες Πολιτείες και η Τζαμάικα

Κέιμαν Νήσοι, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

  Κούβα, Ανεξάρτητο κράτος

  Τζαμάικα, Ανεξάρτητο κράτος

  • Μπάγκος Πέδρο, μεγάλη πρόσχωση από άμμο και κοράλλια, με 4 κης και άλλους βράχους και πολλούς βυθισμένους υφάλους και βράχους
  • Μοράντ Κης, παράκτια νησιωτική ομάδα

  Νήσος Ναβάσσα, ακατοίκητο νησί, μη οργανωμένο μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών, για στατιστικούς λόγους αποτελεί τμήμα των Μικρών Εξωτερικών Νήσων των Ηνωμένων Πολιτειών, το διεκδικεί η Αϊτή

  Αϊτή, Ανεξάρτητο κράτος

  Δομινικανή Δημοκρατία, Ανεξάρτητο κράτος

  Πουέρτο Ρίκο, μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών, με καθεστώς Κοινοπολιτείας (ελεύθερη σύνδεση)

Μικρές Αντίλλες

Υπήνεμες Νήσοι

  Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι, οργανωμένο, μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών

  Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

  Ανγκουίλα, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

  Άγιος Μαρτίνος (Γαλλία), υπερπόντια κολεκτίβα της Γαλλίας

  Άγιος Βαρθολομαίος, υπερπόντια κολεκτίβα της Γαλλίας

  Άγιος Μαρτίνος (Ολλανδία), Αυτόνομο τμήμα του Βασιλείου των Κάτω Χωρών

  Σάμπα, Ειδικός δήμος της Ολλανδίας

  Άγιος Ευστάθιος, Ειδικός δήμος της Ολλανδίας

  Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Ανεξάρτητο Ομοσπονδιακό κράτος

  •   Νέβις, Νήσος με σημαντική αυτονομία εντός της Ομοσπονδίας και δικαίωμα απόσχισης ύστερα από δημοψήφισμα

  Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Ανεξάρτητο κράτος Ομοσπονδιακής μορφής

  Μοντσερράτ, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

  Γουαδελούπη, υπερπόντιο διαμέρισμα, περιοχή και εσωτερικό τμήμα της Γαλλίας. Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά όχι της συνθήκης Σένγκεν

Προσήνεμες Νήσοι

  Δομινίκα, Ανεξάρτητο κράτος

Άβες Νήσος (Νήσος των Πουλιών), τμήμα των Ομοσπονδιακών Εξαρτήσεων Βενεζουέλας, το διεκδικεί και η Δομινίκα

  Μαρτινίκα , υπερπόντιο διαμέρισμα, περιοχή και εσωτερικό τμήμα της Γαλλίας. Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά όχι της συνθήκης Σένγκεν

  Αγία Λουκία, Ανεξάρτητο κράτος

  Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Ανεξάρτητο κράτος

  Γρενάδα, Ανεξάρτητο κράτος

  Μπαρμπάντος, Ανεξάρτητο κράτος

  Τρινιδάδ και Τομπάγκο, Ανεξάρτητο κράτος

Νότια ΑμερικήΕπεξεργασία

Υπήνεμες Αντίλλες

  Μποναίρ, Ειδικός δήμος της Ολλανδίας

  Κουρασάο, Αυτόνομο τμήμα του Βασιλείου των Κάτω Χωρών

  Αρούμπα, Αυτόνομο τμήμα του Βασιλείου των Κάτω Χωρών

Γουιάνες

  Γουιάνα, Ανεξάρτητο κράτος

  Σουρινάμ, Ανεξάρτητο κράτος

  Γαλλική Γουιάνα , υπερπόντιο διαμέρισμα, περιοχή και εσωτερικό τμήμα της Γαλλίας. Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά όχι της συνθήκης Σένγκεν

Άνδεις

  Κολομβία, Ανεξάρτητο κράτος

Διαηπειρωτική χώρα με το 99,995% των εδαφών της στην Νότιο Αμερική και το 0,005% στην Βόρειο Αμερική

  Βενεζουέλα, Ανεξάρτητο κράτος

  Ισημερινός, Ανεξάρτητο κράτος

  Περού, Ανεξάρτητο κράτος

  Βολιβία, Ανεξάρτητο κράτος


Νότιος Κώνος

  Παραγουάη, Ανεξάρτητο κράτος

  Αργεντινή, Ανεξάρτητο κράτος

  Χιλή, Ανεξάρτητο κράτος

Ανατολική Νότιος Αμερική

  Βραζιλία, Ανεξάρτητο Ομοσπονδιακό κράτος

Οι 26 πολιτείες είναι οι εξής (το Διαμέρισμα Πρωτευούσης της Μπραζίλια είναι η έδρα της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης, και δεν αποτελεί αυτόνομη πολιτεία):

  Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα Μπραζίλιας

Νησιά εκτός της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας:

  Ουρουγουάη, Ανεξάρτητο κράτος

Υποανταρκτικοί Νήσοι

  Φώκλαντ Νήσοι, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

  Νήσοι Νότια Γεωργία και Νότιες Σάντουιτς , ακατοίκητο υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

ΑφρικήΕπεξεργασία

Βόρεια Αφρική

  Μαρόκο, Ανεξάρτητο κράτος

  Μαδέιρα, Αυτόνομη περιοχή της Πορτογαλίας

Ισπανία, στην Αφρική βρίσκονται 1 από τις 17 αυτόνομες κοινότητες της Ισπανίας:

οι 5 περιοχές Κυριαρχίας της Ισπανίας στην Αφρική που αποτελούνται από τις 2 αυτόνομες Αφρικανικές πόλεις ή Μεγάλες Περιοχές Κυριαρχίας:

και τις 3 Μικρές Περιοχές Κυριαρχίας που είναι:

και η ακατοίκητη ειδική περιοχή Κυριαρχίας:

Αλμποράν Νήσος, Ισπανικό νησί πλησιέστερα στην Αφρική, ανήκει στο δημοτικό συμβούλιο της Αλμερίας

  Δυτική Σαχάρα, Αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ της Σαχαραβικής Δημοκρατίας και του Μαρόκου

  Αλγερία, Ανεξάρτητο κράτος

  Τυνησία, Ανεξάρτητο κράτος

Πελάγους Νήσοι και Παντελλερία, Ιταλικά Νησιά πλησιέστερα στις ακτές της Τυνησίας και κατά συνέπεια γεωγραφικά στην Αφρική

  Μάλτα, Ανεξάρτητο κράτος

  Λιβύη, Ανεξάρτητο κράτος

  Αίγυπτος, Ανεξάρτητο κράτος

Διαηπειρωτική χώρα με το 93,65% των εδαφών της στην Αφρική και το 6,35% στην Ασία

  Σουδάν, Ανεξάρτητο κράτος

  •   Νταρφούρ, περιοχή ανθρωπιστικής κρίσης στο δυτικό Σουδάν λόγω της σύγκρουσης επαναστατικών ομάδων με κυβερνητικά στρατεύματα

Δυτική Αφρική

  Πράσινο Ακρωτήριο, Ανεξάρτητο νησιωτικό κράτος

  Μαυριτανία, Ανεξάρτητο κράτος

  Σενεγάλη, Ανεξάρτητο κράτος

  Γκάμπια, Ανεξάρτητο κράτος

  Γουινέα-Μπισσάου, Ανεξάρτητο κράτος

  Γουινέα, Ανεξάρτητο κράτος

  Σιέρρα Λεόνε, Ανεξάρτητο κράτος

  Λιβερία, Ανεξάρτητο κράτος

  Ακτή Ελεφαντοστού, Ανεξάρτητο κράτος, η χώρα παραμένει χωρισμένη στα 2 μετά τον εμφύλιο πόλεμο που έληξε το 2004, με τον βορρά να ελέγχεται από τους επαναστάτες και τον νότο από την κυβέρνηση, εκλογές αναμένονται τον Οκτώβριο του 2007

  Γκάνα, Ανεξάρτητο κράτος

  Μπουρκίνα Φάσο, Ανεξάρτητο κράτος

  Μπενίν, Ανεξάρτητο κράτος

  Τόγκο, Ανεξάρτητο κράτος

  Νιγηρία, Ανεξάρτητο Ομοσπονδιακό κράτος Οι 36 πολιτείες της Νιγηρίας είναι (η Ομοσπονδιακή Περιοχή Πρωτεύουσης δεν αποτελεί πολιτεία):

  Νίγηρας, Ανεξάρτητο κράτος

  Μάλι, Ανεξάρτητο κράτος

  Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Ανεξάρτητο κράτος

  Τσαντ, Ανεξάρτητο κράτος

  Καμερούν, Ανεξάρτητο κράτος

  Ισημερινή Γουινέα, Ανεξάρτητο κράτος

Αποτελείται από ένα ηπειρωτικό τμήμα, το Ρίο Μούνι, και ένα νησιωτικό με το νησί Μπιόκο στα ανοικτά του Καμερούν και το νησί Αννομπόν πολύ νοτιότερα, ενδιάμεσα στα 2 βρίσκονται τα νησιά Αγίου Θωμά και Πρίγκηπα

  Άγιος Θωμάς και Πρίγκηπας (Σάο Τομέ και Πρίνσιπε), Ανεξάρτητο κράτος

  Κονγκό, Ανεξάρτητο κράτος

  Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Ανεξάρτητο κράτος

  Νήσος Αγίας Ελένης, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

  Μπουβέ , ακατοίκητη εξάρτηση του Βασιλείου της Νορβηγίας

Νότια Αφρική

  Ανγκόλα, Ανεξάρτητο κράτος

  • Καμπίντα, εξωτερική επαρχία της Ανγκόλας στα σύνορα μεταξύ Κονγκό και Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό στις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού

  Ναμίμπια, Ανεξάρτητο κράτος

  Μποτσουάνα, Ανεξάρτητο κράτος

  Νότια Αφρική, Ανεξάρτητο κράτος

Πρίγκηπα Εδουάρδου Νήσοι, ακατοίκητα νησιά και τμήμα της Νοτίου Αφρικής στον υποανταρκτικό Ινδικό Ωκεανό

  Λεσότο, Ανεξάρτητο κράτος

  Εσουατίνι, Ανεξάρτητο κράτος

  Μοζαμβίκη, Ανεξάρτητο κράτος

  Μαλάουι, Ανεξάρτητο κράτος

  Ζάμπια, Ανεξάρτητο κράτος

  Ζιμπάμπουε, Ανεξάρτητο κράτος

Ανατολική Αφρική

  Ερυθραία, Ανεξάρτητο κράτος

  Αιθιοπία, Ανεξάρτητο ομοσπονδιακό κράτος

Η Αιθιοπία απαρτίζεται από 9 εθνολογικές διοικητικές περιοχές και 2 πόλεις:

Πόλεις

  Τζιμπουτί, Ανεξάρτητο κράτος

  Νότιο Σουδάν, Ανεξάρτητο κράτος

  Σομαλία, Ανεξάρτητο ομοσπονδιακό κράτος

  •   Σομαλιλάνδη, ντε φάκτο ανεξάρτητη δημοκρατία εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Σομαλίας
  •   Πουντλάνδη, το 1998 δήλωσε την ανεξαρτησία της, αλλά πλέον είναι αυτόνομη περιοχή που περιμένει την δημιουργία μιας ομοσπονδιακής Σομαλίας ώστε να ενταχθεί σ’αυτήν
  •   Γκαλμουντούγκ, αυτόνομη πολιτεία στα κεντρικά της Σομαλίας, προσβλέπει στην δημιουργία μιας ομοσπονδιακής Σομαλίας

Η υπόλοιπη Σομαλία που παλεύει να βγει απ’ την κρίση έχει την υποστήριξη 2 περιοχών που επιθυμούν και αυτές να αποκτήσουν αυτονομία εντός της ομοσπονδιακής Σομαλίας, και μετέχουν στην μεταβατική ομοσπονδιακή κυβέρνηση:

Σοκότρας Νήσοι, νησιωτική ομάδα της Υεμένης στο άκρο του κέρατος της Αφρικής

  Κένυα, Ανεξάρτητο κράτος

  Ουγκάντα, Ανεξάρτητο κράτος

  Ρουάντα, Ανεξάρτητο κράτος

  Μπουρούντι, Ανεξάρτητο κράτος

  Τανζανία, Ανεξάρτητο κράτος

  •   Ζανζιβάρη, αρχιπέλαγος της Τανζανίας, που απολαμβάνει ένα μεγάλο βαθμό αυτονομίας εντός της Ένωσης (Ταγκανίκα και Ζανζιβάρη ενώθηκαν ως Τανζανία)

  Κομόρες, Ανεξάρτητο ομοσπονδιακό κράτος

Αποτελείται από 3 αυτόνομα νησιά:

  Μαγιότ ή Μαορέ, υπερπόντια κολεκτίβα της Γαλλίας

  Σεϋχέλλες, Ανεξάρτητο κράτος

  Μαδαγασκάρη, Ανεξάρτητο κράτος

Ρεϊνιόν, υπερπόντιο διαμέρισμα, περιοχή και εσωτερικό τμήμα της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

  Μαυρίκιος, Ανεξάρτητο κράτος

Στον Μαυρίκιο ανήκουν 3 εξαρτήσεις:

Επίσης του ανήκουν και οι εξής 3 περιοχές (υποθαλάσσιες ανυψώσεις του Οροπεδίου των Μασκαρένων):

  Γαλλικά Νότια Εδάφη, υπερπόντιο έδαφος της Γαλλίας

Διοικητικά στα Γαλλικά Νότια Εδάφη υπάγονται οι εξής νήσοι:

  Χερντ και ΜακΝτόναλντ Νήσοι , ακατοίκητο εξωτερικό έδαφος της Αυστραλίας

ΕυρώπηΕπεξεργασία

Βόρεια Ευρώπη

Αρκτικά Νησιά

  Γιαν Μάγεν, κτήση του Βασιλείου της Νορβηγίας

  Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ, αρχιπέλαγος, τμήμα του Βασιλείου της Νορβηγίας

  Ισλανδία, Ανεξάρτητο κράτος

  Νήσοι Φερόες, Αυτόνομη επαρχία του Βασιλείου της Δανίας

Σκανδιναβία

  Δανία, Ανεξάρτητο κράτος

  Νορβηγία, Ανεξάρτητο κράτος

  Σουηδία, Ανεξάρτητο κράτος

  Φινλανδία, Ανεξάρτητο κράτος

  •   Άαλαντ, Αυτόνομη αποστρατιωτικοποιημένη επαρχία της Φινλανδίας

Βαλτικές Χώρες

  Εσθονία, Ανεξάρτητο κράτος

  Λεττονία, Ανεξάρτητο κράτος

  Λιθουανία, Ανεξάρτητο κράτος

  Περιφέρεια Καλίνινγκραντ, Εξωτερική Επαρχία της Ρωσίας

Βρετανικές Νήσοι

Ρόκολ, μικρή ακατοίκητη βραχονησίδα του Ηνωμένου Βασιλείου. Την διεκδικούν οι Ιρλανδία, Δανία (για τις Φερόες Νήσους), και Ισλανδία.

  Ιρλανδία, Ανεξάρτητο κράτος

  Ηνωμένο Βασίλειο, Ανεξάρτητο κράτος

  •   Αγγλία, Περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, το μόνο από τις 4 περιοχές που για όλα τα θέματα αποφασίζει η κυβέρνηση της Ένωσης
  •   Βόρειος Ιρλανδία, Συνιστών κράτος του Ηνωμένου Βασιλείου, με περιορισμένη αυτοδιοίκηση
  •   Σκωτία, Περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου με περιορισμένη αυτοδιοίκηση
  •   Ουαλία, Περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου με περιορισμένη αυτοδιοίκηση

  Νήσος Μαν, Εξάρτηση του Βρετανικού στέμματος, δεν αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Δυτική Ευρώπη

  Γαλλία, Ανεξάρτητο κράτος

  Γκέρνσεϊ, Εξάρτηση του Βρετανικού στέμματος, δεν αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου

  •   Άλντερνεϊ, αυτοκυβερνώμενη εξάρτηση με αντιπροσώπευση στην κυβέρνηση του Γκέρνσεϊ
  •   Σαρκ, φέουδο, αυτοκυβερνώμενο τμήμα χωρίς αντιπροσώπευση στην κυβέρνηση του Γκέρνσεϊ
  •   Χερμ, Εξάρτηση του Γκέρνσεϊ

  Τζέρσεϊ, Εξάρτηση του Βρετανικού στέμματος, δεν αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης

  Μονακό, Ανεξάρτητο κράτος

Κάτω Χώρες

  Ολλανδία, Ανεξάρτητο κράτος

  • Μπάαρλε-Νασσάου, επτά εξωτερικά εδάφη της Ολλανδίας που βρίσκονται μέσα σε εξωτερικά εδάφη του Βελγίου στην Ολλανδία και ένα ακόμα που βρίσκεται στο Βέλγιο

  Βέλγιο, Ανεξάρτητο Ομόσπονδο Κράτος

  • Μπάαρλε-Χέρτοκ, 22 εξωτερικά εδάφη του Βελγίου στην Ολλανδία και τρία ακόμα στα Ολλανδο-Βελγικά σύνορα

Οι 3 περιοχές του Βελγίου είναι:

  Λουξεμβούργο, Ανεξάρτητο κράτος

Κεντρική Ευρώπη

  Γερμανία, Ανεξάρτητο Ομόσπονδο κράτος

Τα 16 κρατίδια που συνιστούν την Γερμανία είναι:

  Πολωνία, Ανεξάρτητο κράτος

  Τσεχία, Ανεξάρτητο κράτος

  Σλοβακία, Ανεξάρτητο κράτος

  Ουγγαρία, Ανεξάρτητο κράτος

Άλπεις

  Ελβετία, Ανεξάρτητο Ομόσπονδο κράτος

Τα 26 καντόνια (συνιστώντα κρατίδια) της Ελβετίας είναι:

Γερμανόφωνα

Γερμανόφωνα

Γαλλόφωνα

Ιταλόφωνο

Δίγλωσσα (Γερμανικά, Γαλλικά)

Γερμανόφωνη πλειοψηφία

Γαλλόφωνη πλειοψηφία

Τρίγλωσσο (Γερμανικά, Ρωμανικά, Ιταλικά)

Εντός των συνόρων της Ελβετίας βρίσκονται και 2 εσώκλειστες περιοχές που είναι οι:

  Λίχτενσταϊν, Ανεξάρτητο κράτος

  Αυστρία, Ανεξάρτητο Ομόσπονδο κράτος

Τα 9 κρατίδια που συνιστούν την Αυστρία είναι:

  Σλοβενία, Ανεξάρτητο κράτος

Νότια Ευρώπη

Ιβηρική Χερσόνησος

  Ανδόρρα, Ανεξάρτητο κράτος

  Ισπανία, Ανεξάρτητο Ομόσπονδο κράτος

Διαηπειρωτική χώρα με το 98,52% των εδαφών της στην Ευρώπη και το 1,48% στην Αφρική

Η Ισπανία απαρτίζεται από 17 αυτόνομες κοινότητες και 5 περιοχές Ισπανικής Κυριαρχίας, οι 16 αυτόνομες κοινότητες που βρίσκονται στην Ευρώπη είναι:

  Πορτογαλία, Ανεξάρτητο κράτος

Διαηπειρωτική χώρα με το 99,137% των εδαφών της στην Ευρώπη και το 0,863% στην Αφρική

  •   Αζόρες, Αυτόνομη περιοχή της Πορτογαλίας

  Γιβραλτάρ, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

Ιταλική Χερσόνησος

  Ιταλία, Ανεξάρτητο κράτος

Διαηπειρωτική χώρα με το 99,963% των εδαφών της στην Ευρώπη και το 0,037% στην Αφρική

Η Ιταλία αποτελείται από 20 περιοχές εκ των οποίων οι 5 είναι αυτόνομες:

  Άγιος Μαρίνος, Ανεξάρτητο κράτος

  Βατικανό, Ανεξάρτητη πόλη-κράτος, μέλος παρατηρητής του ΟΗΕ

Βαλκάνια

  Κροατία, Ανεξάρτητο κράτος

  Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Ανεξάρτητο Ομόσπονδο κράτος

Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη αποτελείται από 2 συνιστώσες περιοχές:

και αποτελείται από 10 καντόνια:

  •   Μπρτσκο, αυτοκυβερνώμενη περιφέρεια που υπάγεται απευθείας στην Ομοσπονδιακή κυβέρνηση αφού ‘ανήκει’ και στις 2 συνιστώσες περιοχές της χώρας

  Σερβία, Ανεξάρτητο κράτος

Αποτελείται από την Κεντρική Σερβία και 2 αυτόνομες Επαρχίες:

  Μαυροβούνιο, Ανεξάρτητο κράτος

  Βόρεια Μακεδονία, Ανεξάρτητο κράτος

  Αλβανία, Ανεξάρτητο κράτος

  Βουλγαρία, Ανεξάρτητο κράτος

  Ανατολική Θράκη, το Ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας

  Ρουμανία, Ανεξάρτητο κράτος

  Ελλάδα, Ανεξάρτητο κράτος

  •   Άγιο Όρος, Αυτοκυβερνώμενη μοναστική πολιτεία εντός της κυριαρχίας της Ελλάδος

Ανατολική Ευρώπη

  Μολδαβία, Ανεξάρτητο κράτος

Η Μολδαβία περιέχει και δύο αυτόνομες περιοχές:

  •   Γκαγκαουζία, με μη συνεχόμενα σύνορα
  •   Υπερδνειστερία, ντε φάκτο αυτόνομο ‘κράτος’ και ντε ζουρ τμήμα της Μολδαβίας με ρωσικό πληθυσμό, περιοχή που επιθυμεί την ένωση της με την Ρωσία

  Ουκρανία, Ανεξάρτητο κράτος

  •   Κριμαία, Αυτόνομη Δημοκρατία της Ουκρανίας κυρίως με ρωσικό πληθυσμό, την διεκδικεί και η Ρωσία

  Λευκορωσία, Ανεξάρτητο κράτος

  Ρωσία, Ανεξάρτητο Ομοσπονδιακό κράτος

Διηπειρωτική χώρα με το 23,19% των εδαφών της στην Ευρώπη και το 76,81% στην Ασία

Η Ρωσική Δημοκρατία αποτελείται από 48 Επαρχίες, 7 περιοχές (ιστορικός όρος για συνοριακές επαρχίες) και μία Αυτόνομη Επαρχία στην Ασία, 4 Αυτόνομους Θύλακες:

Έναν στην Ευρώπη:

  •   Νενετσία, Επαρχία Αρχαγγέλου, στην οποία ενδέχεται να ενσωματωθεί πλήρως ύστερα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που θα γίνει τον Δεκέμβριο του 2007

και πέντε στην Ασία και αποτελούν την Ομοσπονδία μαζί με 21 ακόμα δημοκρατίες:

και 5 Δημοκρατίες στην Ασία

ΑσίαΕπεξεργασία

Βόρεια Ασία

Σιβηρία, το Ασιατικό τμήμα της Ρωσίας (76,8% των εδαφών της). Οι αυτόνομες περιοχές και οι δημοκρατίες της Ρωσίας στην Ασία είναι:

Μία Αυτόνομη Επαρχία:

3 Αυτόνομοι Θύλακες:

5 Δημοκρατίες:

5 πρώην Θύλακες της Ρωσίας στην Ασία:

την 1/1/2007 οι θύλακες Ταϋμυρία και Εβενκία ενσωματώθηκαν πλήρως στην Περιοχή Κρασνογιάρσκ


Νοτιοδυτική Ασία

  Γεωργία, Ανεξάρτητο κράτος

Διηπειρωτική χώρα, με το 97,13% των εδαφών της στην Ασία και το 2,87% στην Ευρώπη

  •   Αμπχαζία, ντε φάκτο ανεξάρτητο κράτος εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Γεωργίας, ντε ζουρ Αυτόνομη Δημοκρατία, είναι επίσης αναγνωρισμένη ως κράτος από τη Ρωσία, και πέντε ακόμα χώρες.
  •   Ατζαρία, Αυτόνομη Δημοκρατία
  •   Νότια Οσσετία, ντε φάκτο ανεξάρτητη δημοκρατία, πρώην αυτόνομη επαρχία, η Γεωργία μετά την διάλυση της επαρχίας και τις αποσχιστικές τάσεις που ακολούθησαν στην περιοχή έχει δημιουργήσει μια Επαρχιακή Διοικητική Οντότητα στην Νότια Οσσετία με σκοπό την διοίκηση του τμήματος της περιοχής που κατέχει και την διαπραγμάτευση για το τελικό καθεστώς του συνόλου της, επίσημα στα εδάφη της Νότιας Οσσετίας βρίσκονται εδάφη 3 διαφορετικών επαρχιών (Μτσχέτα-Μτιανέτι, Ράτσα-Λετσχούμι και Κβέμο Σβανέτι και Σίντα Κάρτλι).

  Αζερμπαϊτζάν, Ανεξάρτητο κράτος

Διηπειρωτική χώρα με το 91,79% των εδαφών της στην Ασία και το 8,21% στην Ευρώπη

  • Γιουκάρι Ασκιπάρα και Μπαρκχουνταρλί, εξωτερικά εδάφη του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία
  • Ναχιτσεβάν, Αυτόνομη Δημοκρατία
    • Καρκί, εξωτερικό έδαφος της αυτόνομης δημοκρατίας στην Αρμενία
  •   Δημοκρατία του Αρτσάχ, ντε φάκτο ανεξάρτητη δημοκρατία εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων του Αζερμπαϊτζάν, με αρμένικο πληθυσμό.
    • Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αμφισβητούμενη, διεθνώς αναγνωρισμένη περιοχή του Αζερμπαϊτζάν, αλλά το μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, επίσης με αρμένικο πληθυσμό.

  Αρμενία, Ανεξάρτητο κράτος

  • Αρτσβασέν, εξωτερικό έδαφος της Αρμενίας στο Αζερμπαϊτζάν

  Τουρκία, Ανεξάρτητο κράτος

Διηπειρωτική χώρα με το 96,95% των εδαφών της στην Ασία και το 3,05% στην Ευρώπη

  Κύπρος, Ανεξάρτητο κράτος

Η Κύπρος ντε γιούρε αποτελείται από 6 επαρχίες στο σύνολο της νήσου και τα περιβάλλοντα ύδατα, ντε φάκτο όμως αποτελείται από 4 πολιτικές οντότητες:

  Συρία, Ανεξάρτητο κράτος

  Λίβανος, Ανεξάρτητο κράτος

  Ισραήλ, Ανεξάρτητο κράτος

  • Γκολάν Υψώματα, υπό Ισραηλινή κατοχή προσαρτισμένο έδαφος (τμήμα της Βόρειας Περιφέρειας), νόμιμα έδαφος της Συρίας

  Παλαιστίνη, Ανεξάρτητο κράτος από 137 χώρες μέλη του ΟΗΕ

  Ιορδανία, Ανεξάρτητο κράτος

  Ιράκ, Ανεξάρτητο ομοσπονδιακό κράτος

  Σαουδική Αραβία, Ανεξάρτητο κράτος

  Υεμένη, Ανεξάρτητο κράτος

Διηπειρωτική χώρα με το 99,31% των εδαφών της στην Ασία και το 0,69% στην Αφρική

  Ομάν, Ανεξάρτητο κράτος

  • Μουσαντάμ, εξωτερικό έδαφος του Ομάν στην ομώνυμη χερσόνησο, χωρίζεται από την υπόλοιπη χώρα από τα Η.Α.Ε.
    • Μαντά, εξωτερικό έδαφος του Μουσαντάμ στο εμιράτο Σάργια, στο ενδιάμεσο μεταξύ Μουσαντάμ και του υπόλοιπου Ομάν

  Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ανεξάρτητο ομοσπονδιακό κράτος

Τα 6 εμιράτα βρίσκονται από την μεριά του Περσικού Κόλπου και 1 το Φουτζέιρα από την μεριά του Κόλπου Ομάν, γύρω από το Φουτζέιρα βρίσκονται εξωτερικά εδάφη των άλλων εμιράτων και του Ομάν, τα 7 εμιράτα με τα εξωτερικά εδάφη τους είναι:

Υπάρχουν επίσης ένα εξωτερικό έδαφος που ελέγχουν από κοινού Φουτζέιρα και Σάργια, ένα εξωτερικό έδαφος που ελέγχουν από κοινού το Αϊμάν και το κράτος του Ομάν και 2 νησιωτικές περιοχές υπό Ιρανική διοίκηση που διεκδικούνται από τη Σάργια και το Ρας αλ-Καϊμά

  Κατάρ, Ανεξάρτητο κράτος

  Μπαχρέιν, Ανεξάρτητο κράτος

  Κουβέιτ, Ανεξάρτητο κράτος

Νότια Ασία

  Ιράν, Ανεξάρτητο κράτος

  Αφγανιστάν, Ανεξάρτητο κράτος

  Πακιστάν, Ανεξάρτητο κράτος

  • Φυλετικές Περιοχές υπό ομοσπονδιακή διοίκηση
  • σε 2 από τις 4 επαρχίες υπάρχουν επίσης και Φυλετικές Περιοχές υπό την επαρχιακή διοίκηση

Επίσης το Πακιστάν διοικεί και τις βορειοδυτικές περιοχές του Κασμίρ

Κατά μήκος των συνόρων με την Ινδία υπάρχουν αρκετές περιοχές που αμφισβητούνται, όπως οι Βάλτοι Κουτς στο δέλτα του Ινδού Ποταμού, τα σύνορα στις επαρχίες Παντζάμπ (όνομα επαρχιών και στα 2 κράτη), και οι περιοχές Τζουναγκάντ και Μαναβαντάρ στην Χερσόνησο Καθιαουάρ

Περιοχή Κασμίρ, περιοχή που αναζητά την ανεξαρτησία της και κατέχεται από 3 διαφορετικές ανεξάρτητες χώρες

  • Πακιστάν (βορειοδυτική περιοχή)
    • Αζάντ Κασμίρ
    • Βόρειες Περιοχές
  • Κίνα (βορειοανατολική περιοχή)
    • Ακσάι Τσιν
    • Σακσγκάμ Κοιλάδα
  • Ινδία (κεντρική και νότια περιοχή)
    • Γιαμμού και Κασμίρ (συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής Λαντάκ)

και η περιοχή του Παγετώνα Σιαχέν που κατέχεται και από την Ινδία (ψηλότερες κορυφές) και το Πακιστάν (χαμηλότερες κορυφές)

  Ινδία, Ανεξάρτητο ομοσπονδιακό κράτος

Η Ινδία αποτελείται από 28 πολιτείες και 7 περιοχές της ένωσης:

Πολιτείες

Περιοχές Ένωσης

  Νεπάλ, Ανεξάρτητο κράτος

  Μπουτάν, Ανεξάρτητο κράτος

  Μπανγκλαντές, Ανεξάρτητο κράτος

  Σρι Λάνκα, Ανεξάρτητο κράτος

  Μαλδίβες, Ανεξάρτητο κράτος

  Βρετανικό Έδαφος Ινδικού Ωκεανού , υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

Κεντρική Ασία

  Καζακστάν, Ανεξάρτητο κράτος

  • Μπαϋκονούρ, η ομώνυμη πόλη και οι εγκαταστάσεις δορυφορικών εκτοξεύσεων της Ρωσίας έχουν εκμισθωθεί από την Ρωσία έως το 2050

Διαηπειρωτική χώρα με το 94,48% των εδαφών της στην Ασία και το 5,52% στην Ευρώπη

  Ουζμπεκιστάν, Ανεξάρτητο κράτος

  Τουρκμενιστάν, Ανεξάρτητο κράτος

  Τατζικιστάν, Ανεξάρτητο κράτος

Εξωτερικό έδαφος του Τατζικιστάν στο Ουζμπεκιστάν:

  Κιργιζία, Ανεξάρτητο κράτος

Εξωτερικό έδαφος της Κιργιζίας στο Ουζμπεκιστάν:

Ανατολική Ασία

  Μογγολία, Ανεξάρτητο κράτος

  Βόρεια Κορέα, Ανεξάρτητο κράτος με καθεστώς Τζούτσε

Η Βόρεια Κορέα αποτελείται εκτός από τις διοικητικές της περιφέρειες και από 3 ειδικές περιφέρειες, εκ των οποίων η πρώτη έχει καθεστώς στο μοντέλο των Χονγκ Κονγκ και Μακάο της Κίνας:

  Νότια Κορέα, Ανεξάρτητο κράτος

  •   Τζέτζου-ντο, Ειδική Αυτόνομη Επαρχία της Νοτίου Κορέας
  • Λιανκώρτ Βράχοι, αμφισβητούμενη νησιωτική περιοχή, που ελέγχει η Νότιος Κορέα ως Ντοκντό και διεκδικεί η Ιαπωνία ως Τακεσίμα

  Κίνα, Ανεξάρτητο κράτος

Η Κίνα περιλαμβάνει 5 αυτόνομες περιοχές:

και 2 ειδικές διοικητικές περιοχές:

  Ταϊβάν, ντε φάκτο Ανεξάρτητο κράτος, επίσημα ονομάζεται Δημοκρατία της Κίνας και στους περισσότερους διεθνής οργανισμούς Κινεζική Ταϊπέι. Θεωρητικά είναι η 23η επαρχία της Κίνας στην οποία κατέφυγε η κυβέρνηση της Κίνας μετά την επικράτηση των κομμουνιστών στην ενδοχώρα, η Κίνα απειλεί με εισβολή εάν δηλώσει ανεξαρτησία από την υπόλοιπη Κίνα, ενώ η Ταϊβάν θεωρεί ότι όλη η Κίνα είναι τμήμα της υπό το όνομα Δημοκρατία της Κίνας

  Ιαπωνία, Ανεξάρτητο κράτος

  • Σενκάκου Νήσοι, αμφισβητούμενη περιοχή που την διεκδικούν εκτός από την Ιαπωνία που την ελέγχει, η Κίνα και η Ταϊβάν

Νοτιοανατολική Ασία

  Ανατολικό Τιμόρ, Ανεξάρτητο κράτος

  Μιανμάρ, Ανεξάρτητο κράτος, με δικτατορικό καθεστώς που αποτελείται από 7 επαρχίες και 7 πολιτείες με πληθυσμό φυλετικά διαφορετικό αλλά δίχως αυτονομία από την κεντρική κυβέρνηση

  Λάος, Ανεξάρτητο κράτος

  Καμπότζη, Ανεξάρτητο κράτος

  Βιετνάμ, Ανεξάρτητο κράτος

  Ταϊλάνδη, Ανεξάρτητο κράτος

  Μαλαισία, Ανεξάρτητο ομοσπονδιακό κράτος

Η Μαλαισία αποτελείται από 13 πολιτείες (9 σουλτανάτα και 4 πολιτείες) και 3 ομοσπονδιακές περιοχές:

Σουλτανάτα

Πολιτείες

Ομοσπονδιακές Περιοχές

  Σιγκαπούρη, Ανεξάρτητο κράτος

  Μπρουνέι, Ανεξάρτητο κράτος

Νησιά Παρασέλ, αμφισβητούμενο αρχιπέλαγος στην Νότια Κινεζική Θάλασσα που διοικεί η Κίνα, και διεκδικούν το Βιετνάμ και η Ταϊβάν

Νησιά Σπράτλυ, αμφισβητούμενο αρχιπέλαγος στην Νότια Κινεζική Θάλασσα μεταξύ Μπρουνέι (θαλάσσια ζώνη μόνο και όχι νησιά), Κίνας (στο σύνολο τους), Μαλαισίας (τμήμα), Φιλιππίνων (τμήμα), Ταϊβάν (στο σύνολο τους) και Βιετνάμ (στο σύνολο τους), περίπου 45 από τα 100 και πλέον νησιά κατέχονται από μικρές δυνάμεις των διεκδικούντων κρατών πλην του Μπρουνέι

Νήσοι Πράτας, διοικούνται από την Ταϊβάν και τα διεκδικεί η Κίνα

Ανύψωση Μάκκλσφηλντ, επιμήκης βυθισμένη ατόλλη που είναι αμφισβητούμενη μεταξύ Κίνας, Βιετνάμ και Ταϊβάν

Ύφαλος κάρμπορο, κατέχεται από το πολεμικό ναυτικό των Φιλιππίνων με ανοχή στην διεθνής αλιεία και τον διεκδικούν Κίνα και Ταϊβάν

  Φιλιππίνες, Ανεξάρτητο κράτος

  Ινδονησία, Ανεξάρτητο κράτος

Διαηπειρωτική χώρα με το 60,84% των εδαφών της στην Ασία και το 39,16% στην Ωκεανία

Από τις 33 επαρχίες της Ινδονησίας 5 έχουν ειδικό καθεστώς:

  Νησιά Κόκος , εξωτερικό έδαφος της Αυστραλίας

  Νήσος των Χριστουγέννων, Εξωτερικό Έδαφος της Αυστραλίας

ΩκεανίαΕπεξεργασία

Αυστραλασία

  Αυστραλία, Ανεξάρτητο ομοσπονδιακό κράτος

Η Αυστραλία αποτελείται από 6 πολιτείες και 10 εδάφη:

Πολιτείες

Εδάφη Ενδοχώρας

Εξωτερικά Εδάφη

Τα υπόλοιπα 4 εδάφη αναφέρονται στις ηπείρους που βρίσκονται:

  Νήσος Λορντ Χάου, μη ενσωματωμένο νησιωτικό έδαφος της Νέας Νότιας Ουαλίας

Νήσος Μακουώρι, υποανταρκτικό νησί της Αυστραλίας, τμήμα της Πολιτείας της Τασμανίας

Μελανησία

Τμήμα της Μελανησίας αποτελούν και τα τμήματα της Ινδονησίας που βρίσκονται ανατολικά της Γραμμής της Μελανησίας (Μολούκκες Νήσοι και Παπούα) ενώ ως Ωκεανία θεωρούνται και τα τμήματα της Ινδονησίας που βρίσκονται ανατολικά της Γραμμής Γουάλλας (πλην των άνωθεν, το Σουλαουέζι και οι Μικρές Σούνδες ανατολικά του Μπαλί)

  Παπούα Νέα Γουινέα, Ανεξάρτητο κράτος

  • Μπουγκαινβίλ ή Βόρειες Νήσοι Σολομώντα, αυτόνομη επαρχία της Παπούα Νέα Γουινέα

  Σολομώντα Νήσοι, Ανεξάρτητο κράτος

  Νέα Καληδονία, υπερπόντια κτήση της Γαλλίας, το καθεστώς της είναι μοναδικό ανάμεσα στις Γαλλικές περιοχές και θεωρείται sui generis, καθώς βρίσκεται κάπου ανάμεσα στην υπερπόντια κολλεκτίβα και στο ανεξάρτητο κράτος

και μακρύτερα στα ανατολικά βρίσκονται δύο ακατοίκητα νησιά που τα διεκδικεί το Βανουάτου:

  Βανουάτου, Ανεξάρτητο κράτος

  Φίτζι, Ανεξάρτητο κράτος

  • Ροτούμα, εξάρτηση των Φίτζι με πολυνησιακό στοιχείο

Μικρονησία

  Παλάου, Ανεξάρτητο κράτος σε ελεύθερη σύνδεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες

  Μικρονησία, Ανεξάρτητο ομοσπονδιακό κράτος

που αποτελείται από 4 πολιτείες:

  Ναούρου, Ανεξάρτητο κράτος

  Ιαπωνικές Νήσοι Ωκεανίας, συστάδες νησιών που αποτελούνται από τα:

Και δύο απομονωμένα νησιά που διοικούνται ως τμήμα των Νήσων Ογκασαβάρα:

  • Οκίνο Τορισίμα, 700 χμ νότια της Συστάδας Ηφαιστείου και βόρεια του Παλάου
  • Μινάμι Τορισίμα ή Νήσος Μάρκου, απομονωμένο νησί της Ιαπωνίας βορειοανατολικά από τις Νήσους Μαριάνες, 1900 χμ ανατολικά των κυρίως νησιών.

  Βόρειες Μαριάνες Νήσοι, κοινοπολιτεία σε πολιτική ένωση με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

  Γκουάμ, οργανωμένο μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών

  Γουέηκ Νήσος, ανοργάνωτο μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών στον Β Ειρηνικό Ωκεανό, για στατιστικούς λόγους αποτελεί τμήμα των Μικρών Εξωτερικών Νήσων των Ηνωμένων Πολιτειών

  Μάρσαλ Νήσοι, Ανεξάρτητο κράτος

  Κιριμπάτι, Ανεξάρτητο κράτος, από τις 3 νησιωτικές περιοχές του Κιριμπάτι, οι Νήσοι Γκίλμπερτ είναι τμήμα της Μικρονησίας και οι Νήσοι Φοίνικα και Γραμμής Ισημερινού της Πολυνησίας

Πολυνησία

  Νέα Ζηλανδία, Ανεξάρτητο κράτος

Οι 9 Εξωτερικές νησιωτικές ομάδες της Νέας Ζηλανδίας:

Οι υπόλοιπες 7 δεν αποτελούν τμήμα καμιάς περιοχής ή περιφέρειας, αλλά αποτελούν Περιοχή Έκτός Εδαφικής Εξουσίας:

Οι εναπομείνασες 5 αποτελούν τα υπο-ανταρκτικά νησιά της Νέας Ζηλανδίας:

Επίσης, η Νέα Ζηλανδία διοικεί ως έναν βαθμό και τρεις νησιωτικές περιοχές της πολυνησίας:

  •   Τοκελάου, μη αυτοκυβερνώμενη εδαφική κτήση της Νέας Ζηλανδίας
  •   Κουκ Νήσοι, αυτοκυβερνώμενη νησιωτική περιοχή σε ελεύθερη σύνδεση με την Νέα Ζηλανδία
  •   Νιούε, αυτοκυβερνώμενη νησιωτική περιοχή σε ελεύθερη σύνδεση με την Νέα Ζηλανδία

  Τόνγκα, Ανεξάρτητο κράτος

  Σαμόα, Ανεξάρτητο κράτος

  Αμερικανική Σαμόα, μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών

  • Σουαίηνς Νήσος, ανοργάνωτο έδαφος της Αμερικανικής Σαμόα στην αλυσίδα των Τοκελάου Νήσων
  • Ρόουζ Νήσος, ακατοίκητο ανοργάνωτο έδαφος της Αμερικανικής Σαμόα

  Γουώλλις και Φουτούνα, υπερπόντια κολεκτίβα της Γαλλίας

  Τουβαλού, Ανεξάρτητο κράτος

Μπαίηκερ Νήσος, μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών στις Βόρειες Νήσους Φοίνικα, για στατιστικούς λόγους αποτελεί τμήμα των Μικρών Εξωτερικών Νήσων των Ηνωμένων Πολιτειών

Χάουλαντ νήσος, μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών στις Βόρειες Νήσους Φοίνικα, για στατιστικούς λόγους αποτελεί τμήμα των Μικρών Εξωτερικών Νήσων των Ηνωμένων Πολιτειών

Ατόλλη Παλμύρα, ενσωματωμένη ατόλλη των Ηνωμένων Πολιτειών στις Βόρειες Νήσους Γραμμής Ισημερινού, για στατιστικούς λόγους αποτελεί τμήμα των Μικρών Εξωτερικών Νήσων των Ηνωμένων Πολιτειών

Κίνγκμαν Ύφαλος, μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών στις Βόρειες Νήσους Γραμμής Ισημερινού, για στατιστικούς λόγους αποτελεί τμήμα των Μικρών Εξωτερικών Νήσων των Ηνωμένων Πολιτειών

Νήσος Τζάρβις, μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών στις Κεντρικές Νήσους Γραμμής Ισημερινού, για στατιστικούς λόγους αποτελεί τμήμα των Μικρών Εξωτερικών Νήσων των Ηνωμένων Πολιτειών

  Χαβάη, Πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Πολυνησία

  • Βορειοδυτικές Νήσοι Χαβάης ή Απήνεμοι Νήσοι Χαβάης, διοικούνται από την Πολιτεία της Χαβάης εκτός της Ατόλλης Μίντγουεη που διοικείται από την Υπηρεσία Αλιείας και Άγριας Ζωής

Ατόλλη Μίντγουαιη, μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών στις Βορειοδυτικές Νήσους της Χαβάης, για στατιστικούς λόγους αποτελεί τμήμα των Μικρών Εξωτερικών Νήσων των Ηνωμένων Πολιτειών

Ατόλλη Τζόνστον, μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών απομονωμένο στον Β Ειρηνικό Ωκεανό νότια της Χαβάης, για στατιστικούς λόγους αποτελεί τμήμα των Μικρών Εξωτερικών Νήσων των Ηνωμένων Πολιτειών

  Γαλλική Πολυνησία, υπερπόντια κολεκτίβα της Γαλλίας με τον χαρακτηρισμό υπερπόντιας χώρας, που αποτελείται από τα αρχιπελάγη   Γκάμπιερ,   Εταιρείας,   Μαρκέζας,   Τουαμότου και   Αουστράλ

  Νήσοι Πίτκαιρν , υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου που αποτελείται από τις Νήσους Πίτκαιρν, Χέντερσον, Ντούτσι και Οένο, όπως και το επίσημο όνομα τους

  Ράπα Νούι ή Νήσος του Πάσχα, νησί της Χιλής στον ΝΑ Ειρηνικό Ωκεανό

Σάλα υ Γκομέζ και Σκοτ Ύφαλος, μικρό ακατοίκητο νησί στον Ειρηνικό Ωκεανό και ύφαλος πλησίον αυτού που ανήκουν στην Χιλή και αποτελούν το ανατολικότερο σημείο της Πολυνησίας

ΑνταρκτικήΕπεξεργασία

  Ανταρκτική , η νότια ήπειρος της γης που δεν ανήκει σε καμμία χώρα και με την συνθήκη της Ανταρκτικής κάθε απαίτηση στην Ανταρκτική νότια των 60° γεωγραφικού πλάτους έχει ανασταλεί

Οι διεκδικήσεις στην Ανταρκτική που πάγωσαν με την Συνθήκη της Ανταρκτικής είναι:

  •   Αργεντίνικη Ανταρκτική ή Επαρχία Γης του Πυρός, Ανταρκτικής και Νήσων Νοτίου Ατλαντικού, η σημαία είναι η ίδια με αυτήν της Επαρχίας Γης του Πυρός και εκτός από τις διεκδικήσεις στην Ανταρκτική (25°Δ έως 74°Δ) περιλαμβάνει και τις διεκδικήσεις στις Νήσους Μαλβίνας (Φώκλαντ Νήσοι) και Νότιας Γεωργίας και Νότιους Σάντουιτς Νήσους
  •   Αυστραλιανή Ανταρκτική Περιοχή, αποτελείται από όλα τα νησιά και εδάφη νότια των 60° Ν και μεταξύ 160°Α έως 142°2΄Δ και 136°11΄Δ έως 44°38΄Α
  •   Ανταρκτική Χιλιανή Περιοχή ή Μαγκαλιάνες και Ανταρκτική Χιλιανή Περιοχή καθώς οι διεκδικήσεις στην Ανταρκτική (53°Δ έως 90°Δ) θεωρούνται τμήμα της Επαρχίας Μαγκαλιάνες
  •   Αδελία Γη, αποτελεί την διεκδικούμενη περιοχή της Γαλλίας μεταξύ 142°2΄Α και 136°11΄Α ως τμήμα των Γαλλικών Νοτίων και Ανταρκτικών Εδαφών
  •   Εξάρτηση Ρος, αποτελεί την διεκδικούμενη περιοχή της Νέας Ζηλανδίας μεταξύ 150°Δ και 160°Α
  •   Νορβηγική Ανταρκτική Περιοχή που αποτελείται από δύο ξεχωριστές διεκδικήσεις:
  •   Βρετανικό Έδαφος Ανταρκτικής, αποτελεί την διεκδικούμενη περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ 20°Δ και 80°Δ
  • Βραζιλιανή Ανταρκτική αποτελεί την ‘Ζώνη Ενδιαφέροντος’ της Βραζιλίας στην Ανταρκτική μεταξύ 28°Δ και 53°Δ, δεν αναφέρεται στην Συνθήκη της Ανταρκτικής καθώς χαρακτηρίστηκε μόλις το 1986

Είναι εμφανές ότι οι διεκδικήσεις της Αργεντινής, Χιλής και Βρετανίας συμπίπτουν στο μεγαλύτερο μέρος τους, ενώ αυτή της Βραζιλίας συμπίπτει με αυτές της Αργεντινής και της Βρετανίας χωρίς να τις προσβάλει, καθώς ο όρος ΄Ζώνη Ενδιαφέροντος’ δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως.

Μεταξύ 90°Δ και 150°Δ δεν υπάρχουν διεκδικήσεις και το τμήμα αυτό της Ανταρκτικής (Marie Byrd Land) αποτελεί την μεγαλύτερη περιοχή στον κόσμο που δεν διεκδικείται από κανένα κράτος.

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες διατήρησαν, βάσει της Συνθήκης, το δικαίωμα διεκδίκησης εδαφών, όταν και εάν αυτή πάψει να ισχύει.

Οι κάτωθι υπο-Ανταρκτικές νησιωτικές περιοχές βόρεια των 60° γεωγραφικού πλάτους συνδέονται με την Ανταρκτική, αλλά εδώ δεν αναφέρονται σ’ αυτήν καθώς θεωρούμε ως Ανταρκτική τις περιοχές νότια των 60° που υπόκεινται στην Συνθήκη της Ανταρκτικής με την οποία όλες οι διεκδικήσεις σ’ αυτήν έχουν ανασταλεί.


Διηπειρωτικές χώρεςΕπεξεργασία

Ως Διηπειρωτικές χώρες μπορούν να θεωρηθούν οι εξής, εάν υπολογίσουμε νησιά που συνδέονται με άλλες ηπείρους από αυτήν που κυρίως βρίσκονται, γεωπολιτικούς δεσμούς με άλλην ήπειρο από αυτήν που κυρίως βρίσκονται και, φυσικά, συνεχόμενα εδάφη τους να βρίσκονται σε παραπάνω από μία ήπειρο: