Κατάλογος πρωθυπουργών της Ελλάδας

Κατάλογος πρωθυπουργών και κυβερνήσεων της Ελλάδας
(Ανακατεύθυνση από Κατάλογος Πρωθυπουργών της Ελλάδας)

Στον παρακάτω κατάλογο εμφανίζονται κατά χρονολογική σειρά οι διατελέσαντες πρωθυπουργοί της Ελλάδας ή σε θέση ανάλογη του αρχηγού της κυβέρνησης, από τις προσωρινές διοικήσεις της Ελλάδας από το 1822 και την ίδρυση της Ελληνικής Πολιτείας έως σήμερα. Στα πρώτα πολιτεύματα που εφαρμόστηκαν χρησιμοποιούνταν διάφορες ονομασίες για την ίδια ή παρόμοια θέση.

Πίνακας περιεχομένων

Προσωρινή Διοίκησις της Ελλάδος (1822-1833)Επεξεργασία

Όνομα Διάρκεια Κυβέρνηση / Σημειώσεις
Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος
(1791-1865)
  13 Ιανουαρίου 182210 Μαΐου 1823 Εκτελεστικό 1822.
Ο Θεόδωρος Νέγρης είναι «Πρόεδρος του Συμβουλίου των Μινίστρων».
Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης
(1765-1848)
  10 Μαΐου 1823 - 30 Δεκεμβρίου 1823 Εκτελεστικό 1823
Γεώργιος Κουντουριώτης
(1782-1858)
30 Δεκεμβρίου 1823 – 26 Απριλίου 1826 Εκτελεστικό 1824
Ανδρέας Ζαΐμης
(1791-1840)
  26 Απριλίου 1826 – 14 Απριλίου 1827 Διοικητική Επιτροπή της Ελλάδος (1826)
Γεώργιος Μαυρομιχάλης
(1800-1831)
  14 Απριλίου 1827 – 18 Ιανουαρίου 1828 Αντικυβερνητική επιτροπή μέχρι την άφιξη του Καποδίστρια

Ελληνική ΠολιτείαΕπεξεργασία

Όνομα Διάρκεια Κυβέρνηση / Σημειώσεις
Ιωάννης Καποδίστριας
(1776-1831)
  30 Μαρτίου 18276 Ιανουαρίου 1828 Από την εκλογή του Καποδίστρια μέχρι την άφιξή του στην Ελλάδα, η διοίκηση είχε ανατεθεί στην Αντικυβερνητική επιτροπή
6 Ιανουαρίου 182827 Σεπτεμβρίου 1831 Κατέχοντας το αξίωμα του Κυβερνήτη ήταν ταυτόχρονα αρχηγός του κράτους και πρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου: Κυβέρνηση Καποδίστρια και Ελληνικές εκλογές 1829
Αυγουστίνος Καποδίστριας
(1778-1857)
  9 Οκτωβρίου 183128 Μαρτίου 1832 Διοικητική Επιτροπή της Ελλάδος (1831): Επικεφαλής τριμελούς επιτροπής που ανέλαβε την προσωρινή διοίκηση στη θέση του Κυβερνήτη. Το 1832 η χώρα βυθίστηκε στο χάος και στην αναρχία και ως την έλευση της Αντιβασιλείας προέκυψαν διάφορες αλληλοσυγκρουόμενες επιτροπές (Διοικητική Επιτροπή 1832) χωρίς ουσιαστική εξουσία.

Βασίλειον της Ελλάδος. Απόλυτη μοναρχία (1833-1843)Επεξεργασία

Όνομα Διάρκεια Κυβέρνηση / Σημειώσεις
Σπυρίδων Τρικούπης
(1788-1873)
  25 Ιανουαρίου 1833 - 3 Απριλίου 1833 Πρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου, Κυβέρνηση Σπυρίδωνος Τρικούπη Ιανουαρίου 1833 (Αντιβασιλεία)
3 Απριλίου 183312 Οκτωβρίου 1833 Πρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου, Κυβέρνηση Σπυρίδωνος Τρικούπη Απριλίου 1833 (Αντιβασιλεία)
Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος
(1791-1865)
  12 Οκτωβρίου 183331 Μαΐου 1834 Πρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου, Κυβέρνηση Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου (Αντιβασιλεία)
Ιωάννης Κωλέττης
(1774-1847)
  31 Μαΐου 183420 Μαΐου 1835 Πρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου, Κυβέρνηση Ιωάννη Κωλέττη (Αντιβασιλεία)
Κόμης Ιωσήφ Λουδοβίκος Άρμανσπεργκ
(1787-1853)
  20 Μαΐου 18352 Φεβρουαρίου 1837 Αρχιγραμματεύς της Επικρατείας, Κυβέρνηση Άρμανσπεργκ
Ιγνάτιος φον Ρούντχαρτ
(1790-1838)
  2 Φεβρουαρίου 18378 Δεκεμβρίου 1837 Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου, Κυβέρνηση Ιγνάτιου φον Ρούντχαρτ
Βασιλεύς Όθων
(1815-1867)
  8 Δεκεμβρίου 183724 Ιουνίου 1841 Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου, Κυβέρνηση Όθωνος 1837
Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος
(1791-1865)
  24 Iουνίου 184110 Αυγούστου 1841 Πρωθυπουργός, Κυβέρνηση Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου.
Βασιλεύς Όθων
(1815-1867)
  10 Αυγούστου 18413 Σεπτεμβρίου 1843 Κυβέρνηση Όθωνος 1841

Βασίλειον της Ελλάδος. Συνταγματική μοναρχία (1843-1862)Επεξεργασία

Βασίλειον της Ελλάδος. Συνταγματική μοναρχία
Όνομα Διάρκεια Κυβέρνηση / Σημειώσεις
Ανδρέας Μεταξάς
(1790-1860)
  3 Σεπτεμβρίου 184316 Φεβρουαρίου 1844 Προσωρινή, επαναστατική Κυβέρνηση Ανδρέα Μεταξά και Ελληνικές εκλογές 1843
Κωνσταντίνος Κανάρης
(1790-1877)
  16 Φεβρουαρίου 184430 Μαρτίου 1844 Προσωρινή Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Κανάρη
Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος
(1791-1865)
  30 Μαρτίου 18446 Αυγούστου 1844 Προσωρινή Κυβέρνηση Μαυροκορδάτου και Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1844
Ιωάννης Κωλέττης
(1774-1847)
  6 Αυγούστου 184431 Αυγούστου 1847 Κυβέρνηση Ιωάννη Κωλέττη. Απεβίωσε.
Κίτσος Τζαβέλας
(1801-1855)
  5 Σεπτεμβρίου 18478 Μαρτίου 1848 Κυβέρνηση Κίτσου Τζαβέλλα
Γεώργιος Κουντουριώτης
(1782-1858)
8 Μαρτίου 184815 Οκτωβρίου 1848 Εξωκοινοβουλευτική Κυβέρνηση Γεωργίου Κουντουριώτη
Κωνσταντίνος Κανάρης
(1790-1877)
  15 Οκτωβρίου 184812 Δεκεμβρίου 1849 Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Κανάρη
Αντώνιος Κριεζής
(1796-1865)
  12 Δεκεμβρίου 184916 Μαΐου 1854 Κυβέρνηση Αντωνίου Κριεζή
Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος
(1791-1865)
  16 Μαΐου 185422 Σεπτεμβρίου 1855 Κυβέρνηση Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου
Δημήτριος Βούλγαρης
(1802-1878)
  22 Σεπτεμβρίου 185513 Νοεμβρίου 1857 Κυβέρνηση Δημητρίου Βούλγαρη
Αθανάσιος Μιαούλης
(1815-1867)
  13 Νοεμβρίου 185726 Μαΐου 1862 Κυβέρνηση Αθανασίου Μιαούλη
Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης
(1803-1868)
  26 Μαΐου 186211 Οκτωβρίου 1862 Κυβέρνηση Ιωάννη Κολοκοτρώνη

Βασίλειον της Ελλάδος. Α΄ Βασιλευόμενη Δημοκρατία (1862-1924)Επεξεργασία

Α΄ Βασιλευόμενη Δημοκρατία
Όνομα Διάρκεια Κυβέρνηση / Σημειώσεις
Δημήτριος Βούλγαρης
(1802-1878)
  11 Οκτωβρίου 18629 Φεβρουαρίου 1863 Προσωρινή Κυβέρνησις της Ελλάδος (Επαναστατική), Εθνοσυνέλευση[1]
Αριστείδης Μωραϊτίνης
(1806-1875)
  9 Φεβρουαρίου 186313 Φεβρουαρίου 1863 Η Β΄ Εθνική εν Αθήναις Συνέλευση ανέλαβε την εκτελεστική εξουσία: Κυβέρνηση Μωραϊτίνη
Ζηνόβιος Βάλβης
(1800-1886)
  13 Φεβρουαρίου 186327 Μαρτίου 1863 Η Β΄ Εθνική εν Αθήναις Συνέλευση όρισε νέα «Προσωρινή Κυβέρνηση»: Κυβέρνηση Ζηνοβίου Βάλβη
Διομήδης Κυριακός
(1811-1869)
  27 Μαρτίου 186329 Απριλίου 1863 Κυβέρνηση Διομήδη Κυριακού (την όρισε η Εθνοσυνέλευση)
Μπενιζέλος Ρούφος
(1795-1868)
  29 Απριλίου 186325 Οκτωβρίου 1863 Η Β΄ Εθνική εν Αθήναις Συνέλευση όρισε την Κυβέρνηση Μπενιζέλου Ρούφου Το μεσοδιάστημα 19 έως 21 Ιουνίου την εκτελεστική εξουσία έχει πάλι η Εθνοσυνέλευση την οποία ασκούσε ο πρόεδρός της Διομήδης Κυριακός[2]. Μετά την 21η Ιουνίου, την εξουσία είχε πάλι Μπενιζέλος Ρούφος, ως πρωθυπουργός της Κυβέρνησης του Οροπεδίου
Δημήτριος Βούλγαρης
(1802-1878)
  25 Οκτωβρίου 18635 Μαρτίου 1864 Κυβέρνηση Δημητρίου Βούλγαρη (διορισμένη από το νέο Βασιλιά Γεώργιο στον οποίο η εθνοσυνέλευση έδωσε το δικαίωμα επιλογής κυβέρνησης)
Κωνσταντίνος Κανάρης
(1790-1877)
  5 Μαρτίου 186416 Απριλίου 1864 Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Κανάρη Μαρτίου 1864
Ζηνόβιος Βάλβης
(1800-1886)
  16 Απριλίου 186426 Ιουλίου 1864 Κυβέρνηση Ζηνοβίου Βάλβη
Κωνσταντίνος Κανάρης
(1790-1877)
  26 Ιουλίου 18642 Μαρτίου 1865 Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Κανάρη Ιουλίου 1864 Νέο Σύνταγμα: Μορφή του πολιτεύματος η Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία[3]
Αλέξανδρος Κουμουνδούρος
(1817-1883)
  2 Μαρτίου 186520 Οκτωβρίου 1865 Κυβέρνηση Αλέξανδρου Κουμουνδούρου Μαρτίου 1865 και Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1865
Επαμεινώνδας Δεληγεώργης
(1829-1889)
  20 Οκτωβρίου 18653 Νοεμβρίου 1865 Κυβέρνηση Επαμεινώνδα Δεληγεώργη Οκτωβρίου 1865 (για 12 ημέρες)
Δημήτριος Βούλγαρης
(1802-1878)
  3 Νοεμβρίου 18656 Νοεμβρίου 1865 Κυβέρνηση Δημητρίου Βούλγαρη 1865 (για 2 ημέρες)
Αλέξανδρος Κουμουνδούρος
(1817-1883)
  6 Νοεμβρίου 186513 Νοεμβρίου 1865 Κυβέρνηση Αλέξανδρου Κουμουνδούρου Νοεμβρίου 1865 (για 7 ημέρες)
Επαμεινώνδας Δεληγεώργης
(1829-1889)
  13 Νοεμβρίου 186528 Νοεμβρίου 1865 Κυβέρνηση Επαμεινώνδα Δεληγεώργη Νοεμβρίου 1865 (για 15 ημέρες)
Μπενιζέλος Ρούφος
(1795-1868)
  28 Νοεμβρίου 18659 Ιουνίου 1866 Κυβέρνηση Μπενιζέλου Ρούφου 1865
Δημήτριος Βούλγαρης
(1802-1878)
  9 Ιουνίου 186618 Δεκεμβρίου 1866 Κυβέρνηση Δημητρίου Βούλγαρη 1866
Αλέξανδρος Κουμουνδούρος
(1817-1883)
  18 Δεκεμβρίου 186620 Δεκεμβρίου 1867 Κυβέρνηση Αλέξανδρου Κουμουνδούρου Μαρτίου 1866 («Το Μέγα Υπουργείον»)
Αριστείδης Μωραϊτίνης
(1806-1875)
  20 Δεκεμβρίου 186725 Ιανουαρίου 1868 Κυβέρνηση Αριστείδη Μωραϊτίνη 1867 (υπηρεσιακή κυβέρνηση)
Δημήτριος Βούλγαρης
(1802-1878)
  25 Ιανουαρίου 186825 Ιανουαρίου 1869 Κυβέρνηση Δημητρίου Βούλγαρη 1868
Θρασύβουλος Ζαΐμης
(1825-1880)
  25 Ιανουαρίου 18699 Ιουλίου 1870 Κυβέρνηση Θρασύβουλου Ζαΐμη 1869
Επαμεινώνδας Δεληγεώργης
(1829-1889)
  9 Ιουλίου 18703 Δεκεμβρίου 1870 Κυβέρνηση Επαμεινώνδα Δεληγεώργη 1870
Αλέξανδρος Κουμουνδούρος
(1817-1883)
  3 Δεκεμβρίου 187028 Οκτωβρίου 1871 Κυβέρνηση Αλέξανδρου Κουμουνδούρου 1870
Θρασύβουλος Ζαΐμης
(1825-1880)
  28 Οκτωβρίου 187125 Δεκεμβρίου 1871 Κυβέρνηση Θρασύβουλου Ζαΐμη 1871
Δημήτριος Βούλγαρης
(1802-1878)
  25 Δεκεμβρίου 18718 Ιουλίου 1872 Κυβέρνηση Δημητρίου Βούλγαρη 1871
Επαμεινώνδας Δεληγεώργης
(1829-1889)
  8 Ιουλίου 18729 Φεβρουαρίου 1874 Κυβέρνηση Επαμεινώνδα Δεληγεώργη 1872 και Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1872
Δημήτριος Βούλγαρης
(1802-1878)
  9 Φεβρουαρίου 187427 Απριλίου 1875 Κυβέρνηση Δημητρίου Βούλγαρη 1874
Χαρίλαος Τρικούπης
(1832-1896)
  27 Απριλίου 187515 Οκτωβρίου 1875 Κυβέρνηση Χαρίλαου Τρικούπη 1875 και Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1875. Καθιέρωση της Αρχής της Δεδηλωμένης[4]
Αλέξανδρος Κουμουνδούρος
(1817-1883)
  15 Οκτωβρίου 187526 Νοεμβρίου 1876 Κυβέρνηση Αλέξανδρου Κουμουνδούρου 1875
Επαμεινώνδας Δεληγεώργης
(1829-1889)
  26 Νοεμβρίου 18761 Δεκεμβρίου 1876 Κυβέρνηση Επαμεινώνδα Δεληγιώργη 1876
Αλέξανδρος Κουμουνδούρος
(1817-1883)
  1 Δεκεμβρίου 187626 Φεβρουαρίου 1877 Κυβέρνηση Αλέξανδρου Κουμουνδούρου 1876
Επαμεινώνδας Δεληγεώργης
(1829-1889)
  26 Φεβρουαρίου 187719 Μαΐου 1877 Κυβέρνηση Επαμεινώνδα Δεληγιώργη 1877
Αλέξανδρος Κουμουνδούρος
(1817-1883)
  19 Μαΐου 187726 Μαΐου 1877 Κυβέρνηση Αλέξανδρου Κουμουνδούρου 1877
Κωνσταντίνος Κανάρης
(1790-1877)
  26 Μαΐου 18772 Σεπτεμβρίου 1877 Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Κανάρη. Οικουμενική κυβέρνηση μετά τον θάνατο του Κανάρη (14 Σεπτεμβρίου 1877, ν.η.). Προέδρευαν εναλλάξ οι υπουργοί.[5]
Αλέξανδρος Κουμουνδούρος
(1817-1883)
  11 Ιανουαρίου 187821 Οκτωβρίου 1878 Κυβέρνηση Αλέξανδρου Κουμουνδούρου Ιανουαρίου 1878
Χαρίλαος Τρικούπης
(1832-1896)
  21 Οκτωβρίου 187826 Οκτωβρίου 1878 Κυβέρνηση Χαριλάου Τρικούπη 1878
Αλέξανδρος Κουμουνδούρος
(1817-1883)
  26 Οκτωβρίου 187810 Μαρτίου 1880 Κυβέρνηση Αλέξανδρου Κουμουνδούρου Οκτωβρίου 1878 και Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1879
Χαρίλαος Τρικούπης
(1832-1896)
  10 Μαρτίου 188013 Οκτωβρίου 1880 Κυβέρνηση Χαριλάου Τρικούπη 1880
Αλέξανδρος Κουμουνδούρος
(1817-1883)
  13 Οκτωβρίου 18803 Μαρτίου 1882 Κυβέρνηση Αλέξανδρου Κουμουνδούρου 1880 και Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1881
Χαρίλαος Τρικούπης
(1832-1896)
  3 Μαρτίου 188219 Απριλίου 1885 Κυβέρνηση Χαρίλαου Τρικούπη 1882 και Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1882 (επαναληπτικές)
Θεόδωρος Δηλιγιάννης
(1820-1905)
  19 Απριλίου 188530 Απριλίου 1886 Κυβέρνηση Θεόδωρου Δηλιγιάννη 1885 και Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1885
Δημήτριος Βάλβης
(1814-1886)
  30 Απριλίου 18869 Μαΐου 1886 Κυβέρνηση Δημήτριου Βάλβη
Χαρίλαος Τρικούπης
(1832-1896)
  9 Μαΐου 188614 Οκτωβρίου 1890[6] Κυβέρνηση Χαρίλαου Τρικούπη 1886 και Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1887
Θεόδωρος Δηλιγιάννης
(1820-1905)
  14 Οκτωβρίου 1890[6]18 Φεβρουαρίου 1892 Κυβέρνηση Θεόδωρου Δηλιγιάννη 1890
Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος
(1832-1910)
  18 Φεβρουαρίου 189210 Ιουνίου 1892 Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου
Χαρίλαος Τρικούπης
(1832-1896)
  10 Ιουνίου 18923 Μαΐου 1893 Κυβέρνηση Χαρίλαου Τρικούπη 1892
Σωτήριος Σωτηρόπουλος
(1831-1898)
  3 Μαΐου 189330 Οκτωβρίου 1893 Κυβέρνηση Σωτηρίου Σωτηρόπουλου
Χαρίλαος Τρικούπης
(1832-1896)
  30 Οκτωβρίου 189312 Ιανουαρίου 1895 Κυβέρνηση Χαρίλαου Τρικούπη 1893 (πτώχευση της Ελλάδας)
Νικόλαος Δηλιγιάννης
(1841-1910)
  12 Ιανουαρίου 189531 Μαΐου 1895 Κυβέρνηση Νικολάου Δηλιγιάννη 1895
Θεόδωρος Δηλιγιάννης
(1820-1905)
  31 Μαΐου 189518 Απριλίου 1897 Κυβέρνηση Θεόδωρου Δηλιγιάννη 1895
Δημήτριος Ράλλης
(1844-1921)
  18 Απριλίου 189721 Σεπτεμβρίου 1897 Κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη 1897
Αλέξανδρος Ζαΐμης
(1855-1936)
  21 Σεπτεμβρίου 18972 Απριλίου 1899 Κυβέρνηση Αλέξανδρου Ζαΐμη 1897
Γεώργιος Θεοτόκης
(1844-1916)
  2 Απριλίου 189912 Νοεμβρίου 1901 Κυβέρνηση Γεωργίου Θεοτόκη 1899
Αλέξανδρος Ζαΐμης
(1855-1936)
  12 Νοεμβρίου 190124 Νοεμβρίου 1902 Κυβέρνηση Αλέξανδρου Ζαΐμη 1901 και Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1902
Θεόδωρος Δηλιγιάννης
(1820-1905)
  24 Νοεμβρίου 190214 Ιουνίου 1903 Κυβέρνηση Θεόδωρου Δηλιγιάννη 1902
Γεώργιος Θεοτόκης
(1844-1916)
  14 Ιουνίου 190328 Ιουνίου 1903 Κυβέρνηση Γεωργίου Θεοτόκη Ιουνίου 1903
Δημήτριος Ράλλης
(1844-1921)
  28 Ιουνίου 19036 Δεκεμβρίου 1903 Κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη 1903
Γεώργιος Θεοτόκης
(1844-1916)
  6 Δεκεμβρίου 190316 Δεκεμβρίου 1904 Κυβέρνηση Γεωργίου Θεοτόκη Δεκεμβρίου 1903
Θεόδωρος Δηλιγιάννης
(1820-1905)
  16 Δεκεμβρίου 190431 Μαΐου 1905 Κυβέρνηση Θεόδωρου Δηλιγιάννη 1904 και Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1905. Δολοφονήθηκε.
Δημήτριος Ράλλης
(1844-1921)
  9 Ιουνίου 19058 Δεκεμβρίου 1905 Κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη 1905
Γεώργιος Θεοτόκης
(1844-1916)
  8 Δεκεμβρίου 19057 Ιουλίου 1909 Κυβέρνηση Γεωργίου Θεοτόκη 1905 και Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1906
Δημήτριος Ράλλης
(1844-1921)
  7 Ιουλίου 190915 Αυγούστου 1909 Κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη 1909
Κυριακούλης Π. Μαυρομιχάλης
(1849-1916)
  15 Αυγούστου 190918 Ιανουαρίου 1910 Κυβέρνηση Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, μετά το Κίνημα στο Γουδί του Στρατιωτικού Συνδέσμου
Στέφανος Δραγούμης
(1842-1923)
  18 Ιανουαρίου 19106 Οκτωβρίου 1910 Κυβέρνηση Στέφανου Δραγούμη και Ελληνικές βουλευτικές εκλογές Αυγούστου 1910
Ελευθέριος Βενιζέλος
(1864-1936)
  6 Οκτωβρίου 191025 Φεβρουαρίου 1915 Κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου 1910
Ελληνικές εκλογές Νοεμβρίου 1910 και εκλογές 1912. Μέχρι το 1911 ο αριθμός των μελών του υπουργικού συμβουλίου παρέμενε σταθερός από την εποχή της βαυαρικής Αντιβασιλείας (1833).[7]
Δημήτριος Γούναρης
(1866-1922)
  25 Φεβρουαρίου 191510 Αυγούστου 1915 Κυβέρνηση Δημητρίου Γούναρη 1915 και Ελληνικές βουλευτικές εκλογές Μαΐου 1915
Ελευθέριος Βενιζέλος
(1864-1936)
  10 Αυγούστου 191524 Σεπτεμβρίου 1915 Κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου 1915
Κατά την απουσία του Βενιζέλου σε διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό από τα τέλη του 1912, εκτελούσε χρέη πρωθυπουργού ο Λ. Κορομηλάς.[8]
Αλέξανδρος Ζαΐμης
(1855-1936)
  24 Σεπτεμβρίου 191525 Οκτωβρίου 1915 Κυβέρνηση Αλέξανδρου Ζαΐμη 1915
Στέφανος Σκουλούδης
(1836-1928)
  25 Οκτωβρίου 19159 Ιουνίου 1916 Κυβέρνηση Στέφανου Σκουλούδη 1915 και Ελληνικές βουλευτικές εκλογές Δεκεμβρίου 1915
Αλέξανδρος Ζαΐμης
(1855-1936)
  9 Ιουνίου 19163 Σεπτεμβρίου 1916 Κυβέρνηση Αλέξανδρου Ζαΐμη 1916
Νικόλαος Καλογερόπουλος
(1853-1927)
  3 Σεπτεμβρίου 191627 Σεπτεμβρίου 1916 Κυβέρνηση Νικολάου Καλογερόπουλου
Ελευθέριος Βενιζέλος
(1864-1936)
  19 Σεπτεμβρίου 191627 Ιουνίου 1917 Κυβέρνηση Εθνικής Αμύνης
Επαναστατική κυβέρνηση που έλεγχε τη βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη. Αναγνωριζόταν από την Αντάντ από τις 19 Δεκεμβρίου 1916.
Σπυρίδων Λάμπρος
(1851-1919)
  27 Σεπτεμβρίου 191621 Απριλίου 1917 Κυβέρνηση Σπυρίδωνα Λάμπρου
Επίσημη κυβέρνηση που έλεγχε τη νότια Ελλάδα
Αλέξανδρος Ζαΐμης
(1855-1936)
  21 Απριλίου 191714 Ιουνίου 1917 Κυβέρνηση Αλέξανδρου Ζαΐμη 1917
Επίσημη κυβέρνηση που έλεγχε τη νότια Ελλάδα
Ελευθέριος Βενιζέλος
(1864-1936)
  14 Ιουνίου 19174 Νοεμβρίου 1920 Κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου 1917
Έλεγχε όλη την επικράτεια. Κατά την απουσία του Βενιζέλου σε διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό εκτελούσε χρέη πρωθυπουργού ο Ε. Ρέπουλης.[9]
Δημήτριος Ράλλης
(1844-1921)
  4 Νοεμβρίου 192024 Ιανουαρίου 1921 Κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη 1920 και Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1920
Νικόλαος Καλογερόπουλος
(1853-1927)
  24 Ιανουαρίου 192126 Μαρτίου 1921 Κυβέρνηση Νικολάου Καλογεροπουλου
Δημήτριος Γούναρης
(1866-1922)
  26 Μαρτίου 19212 Μαρτίου 1922 Κυβέρνηση Δημητρίου Γούναρη 1921
  2 Μαρτίου 19223 Μαΐου 1922 Κυβέρνηση Δημητρίου Γούναρη 1922
Νικόλαος Στράτος
(1872-1922)
3 Μαΐου 19229 Μαΐου 1922 Κυβέρνηση Νικολάου Στράτου
Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης
(1860-1922)
  9 Μαΐου 192228 Αυγούστου 1922 Κυβέρνηση Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη 1922
Νικόλαος Τριανταφυλλάκος
(1855-1939)
28 Αυγούστου 192216 Σεπτεμβρίου 1922 Κυβέρνηση Νικολάου Τριανταφυλλάκου
Αναστάσιος Χαραλάμπης
(1862-1949)
16 Σεπτεμβρίου 192217 Σεπτεμβρίου 1922 Κυβέρνηση Αναστασίου Χαραλάμπη
Μετά το Κίνημα της 11ης Σεπτεμβρίου 1922, η επαναστατική επιτροπή διόρισε Πρωθυπουργό τον Αλ. Ζαΐμη και επειδή έλειπε στο εξωτερικό, διόρισε προσωρινό πρωθυπουργό τον Σ. Κροκιδά. Αλλά επειδή και αυτός έλειπε εκτός Αθηνών όρκισε μόνο για μια ημέρα τον ταυτόχρονα ορκισθέντα υπουργό Στρατιωτικών αντιστράτηγο Αν. Χαραλάμπη.[10]
Σωτήριος Κροκιδάς
(1852-1924)
17 Σεπτεμβρίου 192214 Νοεμβρίου 1922 Κυβέρνηση Σωτηρίου Κροκιδά
Διορίστηκε από τους κινηματίες της 11ης Σεπτεμβρίου 1922. Στις 17/9 (π.η.) επέστρεψε στην Αθήνα ο Σ. Κροκιδάς και ορκίστηκε αμέσως Πρωθυπουργός.[11]
Στυλιανός Γονατάς
(1876-1966)
  14 Νοεμβρίου 192211 Ιανουαρίου 1924 Κυβέρνηση Στυλιανού Γονατά ως αρχηγός των κινηματίων της 11ης Σεπτεμβρίου 1922 και Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1923. Στις 10/11/1922 (π.ημερ.) παραιτήθηκε ο Κροκιδάς γιατί διαφώνησε με την επικείμενη εκτέλεση των Έξι και ανέλαβε ο εκ των αρχηγών της Επανάστασης Στ. Γονατάς (14/11 (π.η.).[12]
Ελευθέριος Βενιζέλος
(1864-1936)
  11 Ιανουαρίου 19246 Φεβρουαρίου 1924 Κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου 1924
Στις 2/1 ο Πλαστήρας κατέθεσε στην Εθνοσυνέλευση την εξουσία και παραιτήθηκε η κυβέρνηση Γονατά και στις 11/1 ορκίστηκε ο Βενιζέλος.
Γεώργιος Καφαντάρης
(1873-1946)
  6 Φεβρουαρίου 192412 Μαρτίου 1924 Κυβέρνηση Γεωργίου Καφαντάρη

Β΄ Ελληνική Δημοκρατία (1924-1935)Επεξεργασία

Όνομα Διάρκεια Κόμμα Κυβέρνηση / Σημειώσεις
Αλέξανδρος Παπαναστασίου
(1876-1936)
  12 Μαρτίου 192424 Ιουλίου 1924 Κυβέρνηση Αλεξάνδρου Παπαναστασίου. Διορισμός ύστερα από την παραίτηση της κυβέρνησης Καφαντάρη. Στις 25 Μαρτίου 1924 με Ψήφισμα της Δ΄ Συντακτικής Συνέλευσης κηρύσσεται έκπτωτη η βασιλική Δυναστεία, εγκαθιδρύεται η αβασίλευτη Δημοκρατία και προκηρύσσεται δημοψήφισμα.

Δημοψήφισμα του 1924

Θεμιστοκλής Σοφούλης
(1860-1949)
  24 Ιουλίου 19247 Οκτωβρίου 1924 Κυβέρνηση Θεμιστοκλή Σοφούλη
Ανδρέας Μιχαλακόπουλος
(1876-1938)
  7 Οκτωβρίου 192426 Ιουνίου 1925 Κυβέρνηση Ανδρέα Μιχαλακόπουλου
Θεόδωρος Πάγκαλος
(1878-1952)
  26 Ιουνίου 192519 Ιουλίου 1926 Κυβέρνηση Θεόδωρου Πάγκαλου μετά το Κίνημα Πάγκαλου 25ης Ιουνίου 1925. Δικτατορία του Παγκάλου μετά τις 4 Ιανουαρίου 1926
Αθανάσιος Ευταξίας
(1849-1931)
  19 Ιουλίου 192623 Αυγούστου 1926 Κυβέρνηση Αθανασίου Ευταξία, προσπάθεια για πολιτικοποίηση της Δικτατορίας του Παγκάλου
Γεώργιος Κονδύλης
(1879-1936)
  23 Αυγούστου 19264 Δεκεμβρίου 1926 Κυβέρνηση Γεωργίου Κονδύλη και Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1926. «Επαναστατική» κυβέρνηση μετά το Κίνημα Κονδύλη 22ης Αυγούστου 1926 .
Αλέξανδρος Ζαΐμης
(1855-1936)
  4 Δεκεμβρίου 192617 Αυγούστου 1927 Κυβέρνηση Αλέξανδρου Ζαΐμη 1926
17 Αυγούστου 19278 Φεβρουαρίου 1928 Κυβέρνηση Αλέξανδρου Ζαΐμη 1927
8 Φεβρουαρίου 19284 Ιουλίου 1928 Κυβέρνηση Αλέξανδρου Ζαΐμη 1928
Ελευθέριος Βενιζέλος
(1864-1936)
  4 Ιουλίου 19287 Ιουνίου 1929 Κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου 1928 και Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1928
7 Ιουνίου 192916 Δεκεμβρίου 1929 Κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου Ιουνίου 1929
16 Δεκεμβρίου 192926 Μαΐου 1932 Κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου Δεκεμβρίου 1929 και 4η πτώχευση της Ελλάδας
Αλέξανδρος Παπαναστασίου
(1876-1936)
  26 Μαΐου 19325 Ιουνίου 1932 Κυβέρνηση Αλέξανδρου Παπαναστασίου
Ελευθέριος Βενιζέλος
(1864-1936)
  5 Ιουνίου 19323 Νοεμβρίου 1932 Κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου 1932 και Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1932.
Παναγής Τσαλδάρης
(1868-1936)
  3 Νοεμβρίου 193216 Ιανουαρίου 1933 Κυβέρνηση Παναγή Τσαλδάρη 1932
Ελευθέριος Βενιζέλος
(1864-1936)
  16 Ιανουαρίου 19336 Μαρτίου 1933 Κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου 1933 και Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1933
Αλέξανδρος Οθωναίος
(1879-1970)
  6 Μαρτίου 193310 Μαρτίου 1933 Κυβέρνηση Αλέξανδρου Οθωναίου
Παναγής Τσαλδάρης
(1868-1936)
  10 Μαρτίου 193310 Οκτωβρίου 1935 Κυβέρνηση Παναγή Τσαλδάρη 1933 και Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1935

Παλινόρθωση της μοναρχίας - Δικτατορία (1935-1941)Επεξεργασία

Όνομα Διάρκεια Κυβέρνηση / Σημειώσεις
Γεώργιος Κονδύλης
(1879-1936)
  10 Οκτωβρίου 193530 Νοεμβρίου 1935 Κυβέρνηση Γεωργίου Κονδύλη. Πραξικόπημα Επαναστατικής Επιτροπής (Παπάγος, Οικονόμου, Ρέππας) και υπόδειξη νέας κυβέρνησης, που ορκίζεται ενώπιον της Ε΄ Συντακτικής Συνέλευσης. Με Ψήφισμα της τελευταίας καταργείται η αβασίλευτη Δημοκρατία και προκηρύσσεται δημοψήφισμα.

Δημοψήφισμα του 1935

Κωνσταντίνος Δεμερτζής
(1876-1936)
  30 Νοεμβρίου 193513 Απριλίου 1936 Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Δεμερτζή. Διορισμός του Κ. Δεμερτζή από τον Βασιλέα Γεώργιο Β΄ για τη διεξαγωγή εκλογών, ύστερα από την επιστροφή του τελευταίου στη χώρα και την παραίτηση της κυβέρνησης Κονδύλη.

Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1936.

Ιωάννης Μεταξάς
(1871-1941)
  13 Απριλίου 193629 Ιανουαρίου 1941 Κυβέρνηση Ιωάννη Μεταξά. Διορισμός ύστερα από τον θάνατο του Κ. Δεμερτζή. Στις 4 Αυγούστου 1936 εγκαθιδρύει δικτατορία με τη συγκατάθεση του Βασιλέα Γεωργίου Β΄.
Αλέξανδρος Κορυζής
(1885-1941)
  29 Ιανουαρίου 194118 Απριλίου 1941 Κυβέρνηση Αλέξανδρου Κορυζή. Διορισμός ύστερα από τον θάνατο του Ι. Μεταξά.
Άγις Ταμπακόπουλος
(1892-1958)
18 Απριλίου 194121 Απριλίου 1941 Κυβέρνηση Άγι Ταμπακόπουλου. Ύστερα από τον θάνατο του Πρωθυπουργού Αλ. Κοριζή και για το διάστημα 18-20 Απριλίου, άσκησε καθήκοντα Πρωθυπουργού ως ο πρώτος τη τάξει Υπουργός Δικαιοσύνης , ενώ για το διάστημα 20-21 Απριλίου ο Αντιπρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου και Υπουργός Ναυτικών Υποναύαρχος Αλ. Σακελλαρίου.
Εμμανουήλ Τσουδερός
(1882-1956)
  21 Απριλίου 194123 Μαΐου 1941 Κυβέρνηση Εμμανουήλ Τσουδερού, με έδρα αρχικά την Αθήνα και, μετά τις 23 Απριλίου, τα Χανιά.

Κατοχή της Ελλάδας (1941-1944)Επεξεργασία

Ελληνική ΠολιτείαΕπεξεργασία

Δοσιλογικές Κυβερνήσεις Ελληνικής Πολιτείας συνεργασθείσες με τις κατοχικές δυνάμεις με έδρα την Αθήνα
Όνομα Διάρκεια Κυβέρνηση / Σημειώσεις
Γεώργιος Τσολάκογλου
(1886-1948)
30 Απριλίου 19412 Δεκεμβρίου 1942 Κυβέρνηση Γεωργίου Τσολάκογλου
Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος
(1878-1961)
2 Δεκεμβρίου 19427 Απριλίου 1943 Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Λογοθετόπουλου
Ιωάννης Ράλλης
(1878-1946)
7 Απριλίου 194312 Οκτωβρίου 1944 Κυβέρνηση Ιωάννη Ράλλη

Βασίλειον της ΕλλάδοςΕπεξεργασία

Βασιλικές κυβερνήσεις εξωτερικού με έδρα το Λονδίνο και το Κάιρο
Όνομα Διάρκεια Κυβέρνηση / Σημειώσεις
Εμμανουήλ Τσουδερός
(1882-1956)
  23 Μαΐου 194114 Απριλίου 1944 Κυβέρνηση Εμμανουήλ Τσουδερού

Στις 23 Μαΐου 1941, κατά τη διάρκεια της μάχης της Κρήτης, η Κυβέρνηση Τσουδερού αναχώρησε από τα Χανιά με κατεύθυνση την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Στα τέλη Ιουνίου 1941 η Κυβέρνηση αναχώρησε από την Αλεξάνδρεια για το Κέιπ Τάουν της Νοτίου Αφρικής, απ' όπου μετακινήθηκε για να εγκατασταθεί οριστικά στο Λονδίνο. Ορισμένα μέλη της Κυβέρνησης έδρευαν στο Κάιρο της Αιγύπτου.

Σοφοκλής Βενιζέλος
(1894-1964)
  14 Απριλίου 194426 Απριλίου 1944 Κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου με έδρα το Κάιρο.
Γεώργιος Παπανδρέου
(1888-1968)
  26 Απριλίου 194424 Μαΐου 1944 Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου Απριλίου 1944 με έδρα το Κάιρο.
24 Μαΐου 194418 Οκτωβρίου 1944 Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου Μαΐου 1944 με έδρα το Κάιρο. Διορισμός εκ νέου του Γ. Παπανδρέου ως Πρωθυπουργού από τον Βασιλέα Γεώργιο Β΄, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενώσεως, μετά την υπογραφή του Εθνικού Συμβολαίου στο Συνέδριο του Λιβάνου.

Στις 18 Οκτωβρίου 1944, μετά την απελευθέρωση της χώρας, η Κυβέρνηση Παπανδρέου επέστρεψε από το εξωτερικό και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (Κυβέρνηση του βουνού)Επεξεργασία

Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης στην ελεύθερη Ελλάδα
Όνομα Διάρκεια Κυβέρνηση / Σημειώσεις
Ευριπίδης Μπακιρτζής
(1895-1947)
  [13] 10 Μαρτίου 194419 Απριλίου 1944 Κυβέρνηση του βουνού Ευριπίδη Μπακιρτζή
Αλέξανδρος Σβώλος
(1892-1952)
  19 Απριλίου 19442 Σεπτεμβρίου 1944 Κυβέρνηση του βουνού Αλέξανδρου Σβώλου

Η Π.Ε.Ε.Α. αυτοδιαλύθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1944.

Απελευθέρωση -Β΄ Βασιλευομένη Δημοκρατία (1944-1967)Επεξεργασία

Όνομα Διάρκεια Κόμμα Κυβέρνηση / Σημειώσεις
Γεώργιος Παπανδρέου
(1888-1968)
  18 Οκτωβρίου 19443 Ιανουαρίου 1945 Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου Εθνικής Ενότητος. Ο Πρωθυπουργός παρέμεινε στη θέση του χωρίς να επαναδιοριστεί, ενώ διορίστηκαν νέοι υπουργοί.
Νικόλαος Πλαστήρας
(1883-1953)
  3 Ιανουαρίου 19458 Απριλίου 1945 Κυβέρνηση Νικολάου Πλαστήρα 1945. Διορισμός από τον Αντιβασιλέα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Δαμασκηνό, ύστερα από την παραίτηση της κυβέρνησης Παπανδρέου.
Πέτρος Βούλγαρης
(1884-1957)
  8 Απριλίου 194511 Αυγούστου 1945 Κυβέρνηση Πέτρου Βούλγαρη Απριλίου 1945. Διορισμός από τον Αντιβασιλέα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Δαμασκηνό, ύστερα από την παραίτηση της κυβέρνησης Πλαστήρα.
11 Αυγούστου 194517 Οκτωβρίου 1945 Υπηρεσιακή κυβέρνηση Κυβέρνηση Πέτρου Βούλγαρη Αυγούστου 1945. Επαναδιορισμός από τον Αντιβασιλέα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Δαμασκηνό, για σχηματισμό υπηρεσιακής υπερκομματικής κυβέρνησης.[14]
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Δαμασκηνός
(1891-1949)
  17 Οκτωβρίου 19451 Νοεμβρίου 1945 Κυβέρνηση Αρχιεπισκόπου Αθηνών Δαμασκηνού. Ανάληψη της προεδρίας της κυβέρνησης από τον ίδιο τον Αντιβασιλέα, λόγω της αδυναμίας σχηματισμού πολιτικής κυβέρνησης, ύστερα από την παραίτηση της υπηρεσιακής κυβέρνησης Βούλγαρη.
Παναγιώτης Κανελλόπουλος
(1902-1986)
  1 Νοεμβρίου 194522 Νοεμβρίου 1945 Κυβέρνηση Παναγιώτη Κανελλόπουλου 1945. Διορισμός από τον Αντιβασιλέα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Δαμασκηνό, ύστερα από την παραίτηση της κυβέρνησής του.
Θεμιστοκλής Σοφούλης
(1860-1949)
  22 Νοεμβρίου 19454 Απριλίου 1946 Κόμμα των Φιλελευθέρων Κυβέρνηση Θεμιστοκλή Σοφούλη 1945. Διορισμός από τον Αντιβασιλέα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Δαμασκηνό, ύστερα από την παραίτηση της κυβέρνησης Κανελλόπουλου.
Παναγιώτης Πουλίτσας
(1881-1968)
  4 Απριλίου 194618 Απριλίου 1946 Κυβέρνηση Παναγιώτη Πουλίτσα. Διορισμός του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας από τον Αντιβασιλέα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Δαμασκηνό, μέχρι την εκλογή αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος, το οποίο διέθετε την πλειοψηφία ύστερα από τις εκλογές.

Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1946

Κωνσταντίνος Τσαλδάρης
(1884-1970)
  18 Απριλίου 19462 Οκτωβρίου 1946 Λαϊκό Κόμμα Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Τσαλδάρη Απριλίου 1946. Διορισμός από τον Αντιβασιλέα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Δαμασκηνό, ύστερα από την εκλογή του ως αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος και την παραίτηση της κυβέρνησης Πουλίτσα.

Δημοψήφισμα του 1946

2 Οκτωβρίου 194624 Ιανουαρίου 1947 Λαϊκό Κόμμα Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Τσαλδάρη Οκτωβρίου 1946. Επαναδιορισμός από τον ίδιο τον Βασιλέα Γεώργιο Β΄, ύστερα από την επιστροφή του τελευταίου στη χώρα.
Δημήτριος Μάξιμος
(1873-1955)
  24 Ιανουαρίου 194729 Αυγούστου 1947 Κυβέρνηση Δημητρίου Μαξίμου
Κωνσταντίνος Τσαλδάρης
(1884-1970)
  29 Αυγούστου 19477 Σεπτεμβρίου 1947 Λαϊκό Κόμμα Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Τσαλδάρη 1947
Θεμιστοκλής Σοφούλης
(1860-1949)
  7 Σεπτεμβρίου 194718 Νοεμβρίου 1948 Στήριξη: Λαϊκό Κόμμα, Κόμμα των Φιλελευθέρων και άλλα μικρότερα κόμματα του Κέντρου και της Δεξιάς Κυβέρνηση Θεμιστοκλή Σοφούλη 1947. Διορισμός ύστερα από την παραίτηση της κυβέρνησης Τσαλδάρη, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας εν όψει του Εμφυλίου Πολέμου.
18 Νοεμβρίου 194820 Ιανουαρίου 1949 Κυβέρνηση Θεμιστοκλή Σοφούλη 1948. Επαναδιορισμός.
20 Ιανουαρίου 194914 Απριλίου 1949 Κυβέρνηση Θεμιστοκλή Σοφούλη Ιανουάριος 1949. Επαναδιορισμός.
14 Απριλίου 194924 Ιουνίου 1949 Κυβέρνηση Θεμιστοκλή Σοφούλη Απρίλιος 1949. Επαναδιορισμός.

Ύστερα από τον θάνατο του Πρωθυπουργού Θ. Σοφούλη και για το διάστημα 24-30 Ιουνίου, καθήκοντα Πρωθυπουργού άσκησε ο ο Αντιπρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου Αλ. Διομήδης.

Αλέξανδρος Διομήδης
(1875-1950)
  30 Ιουνίου 19496 Ιανουαρίου 1950 Στήριξη: Λαϊκό Κόμμα, Κόμμα Φιλελευθέρων και άλλα μικρότερα κόμματα του Κέντρου και της Δεξιάς Κυβέρνηση Αλέξανδρου Διομήδη. Διορισμός ύστερα από τον θάνατο του Θ. Σοφούλη.
Ιωάννης Θεοτόκης
(1880-1961)
6 Ιανουαρίου 195023 Μαρτίου 1950 Υπηρεσιακή κυβέρνηση Υπηρεσιακή κυβέρνηση Ιωάννη Θεοτόκη και Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1950
Σοφοκλής Βενιζέλος
(1894-1964)
  23 Μαρτίου 195015 Απριλίου 1950 Κόμμα Φιλελευθέρων Κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου Μάρτιος 1950
Νικόλαος Πλαστήρας
(1883-1953)
  15 Απριλίου 195021 Αυγούστου 1950 ΕΠΕΚ, συνασπισμός του Κέντρου Κυβέρνηση Νικολάου Πλαστήρα 1950
Σοφοκλής Βενιζέλος
(1894-1964)
  21 Αυγούστου 195013 Σεπτεμβρίου 1950 Κόμμα Φιλελευθέρων Κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου Αύγουστος 1950
13 Σεπτεμβρίου 19503 Νοεμβρίου 1950 Κόμμα Φιλελευθέρων, Συνασπισμός Κέντρου, Δεξιάς Κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου Σεπτέμβριος 1950
3 Νοεμβρίου 195027 Οκτωβρίου 1951 Κόμμα Φιλελευθέρων Κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου Νοέμβριος 1950 και Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1951
Νικόλαος Πλαστήρας   27 Οκτωβρίου 195111 Οκτωβρίου 1952 ΕΠΕΚ, Κόμμα Φιλελευθέρων Κυβέρνηση Νικολάου Πλαστήρα 1951
Δημήτριος Κιουσόπουλος
(1892-1977)
11 Οκτωβρίου 195219 Νοεμβρίου 1952 Ανώτατος δικαστικός Υπηρεσιακή κυβέρνηση Δημητρίου Κιουσόπουλου
Αλέξανδρος Παπάγος
(1883-1955)
  19 Νοεμβρίου 19524 Οκτωβρίου 1955 Ελληνικός Συναγερμός, Αρχιστράτηγος στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και τον Εμφύλιο, τιμητικά Στρατάρχης Κυβέρνηση Αλέξανδρου Παπάγου και Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1952
Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής
(1907-1998)
  6 Οκτωβρίου 195529 Φεβρουαρίου 1956 Προερχόμενος από τον Ελληνικό Συναγερμό, ίδρυσε την ΕΡΕ Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή 1955 και Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1956
29 Φεβρουαρίου 19565 Μαρτίου 1958 ΕΡΕ Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή 1956
Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος
(1890-1973)
  5 Μαρτίου 195817 Μαΐου 1958 Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού, υπουργός του Μεταξά Υπηρεσιακή κυβέρνηση Κωνσταντίνου Γεωργακόπουλου και Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1958
Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής
(1907-1998)
  17 Μαΐου 195820 Σεπτεμβρίου 1961 ΕΡΕ Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή 1958
Κωνσταντίνος Δόβας
(1898-1973)
20 Σεπτεμβρίου 19614 Νοεμβρίου 1961 Αντιστράτηγος, υπηρετούσε στην Αυλή του Βασιλιά Υπηρεσιακή κυβέρνηση Κωνσταντίνου Δόβα και Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1961
Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής
(1907-1998)
  4 Νοεμβρίου 196119 Ιουνίου 1963 ΕΡΕ Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή 1961
Παναγιώτης Πιπινέλης
(1899-1970)
  19 Ιουνίου 196329 Σεπτεμβρίου 1963 Κυβέρνηση Παναγιώτη Πιπινέλη
Στυλιανός Μαυρομιχάλης
(1902-1981)
29 Σεπτεμβρίου 19638 Νοεμβρίου 1963 Ανώτατος δικαστικός Υπηρεσιακή κυβέρνηση Στυλιανού Μαυρομιχάλη και Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1963
Γεώργιος Παπανδρέου
(1888-1968)
  8 Νοεμβρίου 196330 Δεκεμβρίου 1963 Ένωσις Κέντρου Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου 1963
Ιωάννης Παρασκευόπουλος
(1900-1984)
  30 Δεκεμβρίου 196318 Φεβρουαρίου 1964 Υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας Υπηρεσιακή κυβέρνηση Ιωάννη Παρασκευόπουλου και Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1964
Γεώργιος Παπανδρέου
(1888-1968)
  18 Φεβρουαρίου 196415 Ιουλίου 1965 Ένωσις Κέντρου Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου 1964
Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας
(1893-1987)
  15 Ιουλίου 196520 Αυγούστου 1965 Προερχόμενος από την ΕΚ, "Αποστάτης" Κυβέρνηση Γεωργίου Αθανασιάδη-Νόβα
Ηλίας Τσιριμώκος
(1907-1968)
  20 Αυγούστου 196517 Σεπτεμβρίου 1965 Προερχόμενος από την ΕΚ, "Αποστάτης" Κυβέρνηση Ηλία Τσιριμώκου
Στέφανος Στεφανόπουλος
(1898-1982)
  17 Σεπτεμβρίου 196522 Δεκεμβρίου 1966 Προερχόμενος από την ΕΚ, "Αποστάτης" Κυβέρνηση Στέφανου Στεφανόπουλου
Ιωάννης Παρασκευόπουλος
(1900-1984)
  22 Δεκεμβρίου 19663 Απριλίου 1967 Υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας Υπηρεσιακή κυβέρνηση Ιωάννη Παρασκευόπουλου
Παναγιώτης Κανελλόπουλος
(1902-1986)
  3 Απριλίου 196721 Απριλίου 1967 ΕΡΕ Κυβέρνηση Παναγιώτη Κανελλόπουλου 1967

Στρατιωτική Δικτατορία (1967-1974)Επεξεργασία

Όνομα Διάρκεια Κυβέρνηση / Σημειώσεις
Κωνσταντίνος Κόλλιας
(1901-1998)
  21 Απριλίου 196713 Δεκεμβρίου 1967 Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Κόλλια. Πρώτη δικτατορική κυβέρνηση. Διορισμός από τον Βασιλέα Κωνσταντίνο, μετά το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών.
Γεώργιος Παπαδόπουλος
(1919-1999)
  13 Δεκεμβρίου 19678 Οκτωβρίου 1973 Κυβέρνηση Γεωργίου Παπαδόπουλου. Δικτατορία. Διορισμός από τον Αντιβασιλέα Γ. Ζωιτάκη, μετά το αποτυχημένο βασιλικό αντιπραξικόπημα.
Σπυρίδων Μαρκεζίνης
(1909-2000)
  8 Οκτωβρίου 197325 Νοεμβρίου 1973 Κυβέρνηση Σπυρίδωνος Μαρκεζίνη. Μεταβατική Κυβέρνηση. Διορισμός από τον Δικτάτορα - Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γεώργιο Παπαδόπουλο μετά το Δημοψήφισμα του 1973 στο πλαίσιο του Σχεδίου φιλελευθεροποίησης του Δικτατορικού Καθεστώτος , Στόχος της Κυβέρνησης η διεξαγωγή Βουλευτικών Εκλογών τον Φεβρουάριο του 1974. Ανατράπηκε από το πραξικόπημα του Δημητρίου Ιωαννίδη
Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος
(1919-2000)
  25 Νοεμβρίου 197323 Ιουλίου 1974 Κυβέρνηση Αδαμαντίου Ανδρουτσόπουλου. Διορισμός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Φ. Γκιζίκη, μετά το πραξικόπημα του Δ. Ιωαννίδη.

Η κυβέρνηση υπό την πίεση της επαπειλούμενης πολεμικής σύρραξης με την Τουρκία είχε ουσιαστικά εγκαταλείψει την εξουσία από το πρωί της 23ης Ιουλίου. Τυπικά δεν υπέβαλε ποτέ την παραίτησή της και δεν εκδόθηκε Προεδρικό Διάταγμα απαλλαγής από τα καθήκοντά της. Με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Φ. Γκιζίκη και των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά από σύσκεψη με πολιτικούς και άλλους παράγοντες της δημόσιας ζωής, προσεκλήθη ο Κ. Καραμανλής να αναλάβει ως Πρωθυπουργός το σχηματισμό νέας Κυβέρνησης.

Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία (1974-)- ΜεταπολίτευσηΕπεξεργασία

Όνομα Διάρκεια Κόμμα Κυβέρνηση / Σημειώσεις
Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής
(1907-1998)
  24 Ιουλίου 197421 Νοεμβρίου 1974 De facto κυβέρνηση από στελέχη των προδικτατορικών κομμάτων (ΕΡΕ και Ένωσις Κέντρου) και μερικά στελέχη του αντιδικτατορικού αγώνα. Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή
21 Νοεμβρίου 197428 Νοεμβρίου 1977 Νέα Δημοκρατία Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή 1974

Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1974

Δημοψήφισμα του 1974

28 Νοεμβρίου 197710 Μαΐου 1980 Νέα Δημοκρατία Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή 1977

Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1977

Γεώργιος Ράλλης
(1918-2006)
10 Μαΐου 198017 Σεπτεμβρίου 1981 και 17 Σεπτεμβρίου 198121 Οκτωβρίου 1981 Νέα Δημοκρατία Κυβέρνηση Γεωργίου Ράλλη. Διορισμός ύστερα από την παραίτηση της κυβέρνησης Καραμανλή.

Η κυβέρνηση Ράλλη παραιτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1981 και επαναδιορίστηκε ως υπηρεσιακή προκειμένου να διεξαγάγει εκλογές.

Ανδρέας Παπανδρέου
(1919-1996)
  21 Οκτωβρίου 19815 Ιουνίου 1985 ΠΑΣΟΚ Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου 1981

Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1981

5 Ιουνίου 19852 Ιουλίου 1989 ΠΑΣΟΚ Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου 1985

Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1985

Τζαννής Τζαννετάκης
(1927-2010)
2 Ιουλίου 198912 Οκτωβρίου 1989 Νέα Δημοκρατία, Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου (συμπεριλ. ΚΚΕ) Κυβέρνηση Τζαννή Τζαννετάκη

Ελληνικές βουλευτικές εκλογές Ιουνίου 1989

Ιωάννης Γρίβας
(1923-2016)
12 Οκτωβρίου 198923 Νοεμβρίου 1989 Υπηρεσιακή κυβέρνηση Υπηρεσιακή κυβέρνηση Ιωάννη Γρίβα. Διορισμός του Προέδρου του Αρείου Πάγου για διεξαγωγή εκλογών, ύστερα από την παραίτηση της κυβέρνησης Τζαννετάκη.
Ξενοφών Ζολώτας
(1904-2004)
23 Νοεμβρίου 198911 Απριλίου 1990 Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου (συμπεριλ. ΚΚΕ) Οικουμενική κυβέρνηση Ξενοφώντα Ζολώτα

Ελληνικές βουλευτικές εκλογές Νοεμβρίου 1989

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
(1918-2017)
  11 Απριλίου 199013 Οκτωβρίου 1993 Νέα Δημοκρατία με στήριξη από τη Δημοκρατική Ανανέωση μέχρι τις 19 Ιουλίου 1990 οπότε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Ανανέωσης Θεόδωρος Κατσίκης που στήριζε την κυβέρνηση, προσεχώρησε στη Νέα Δημοκρατία. Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1990

Ανδρέας Παπανδρέου
(1919-1996)
  13 Οκτωβρίου 199317 Ιανουαρίου 1996 ΠΑΣΟΚ Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου 1993

Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1993

Ύστερα από την ατομική παραίτηση του Πρωθυπουργού Α. Παπανδρέου και για το διάστημα 17-22 Ιανουαρίου 1996, καθήκοντα Πρωθυπουργού άσκησε ο πρώτος τη τάξει Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Απ.-Αθ. Τσοχατζόπουλος.

Κωνσταντίνος Σημίτης
(1936)
  22 Ιανουαρίου 199625 Σεπτεμβρίου 1996 ΠΑΣΟΚ Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Σημίτη 1996 (Ιανουάριος). Εκλογή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ύστερα από παραίτηση του Πρωθυπουργού Α. Παπανδρέου.
25 Σεπτεμβρίου 199613 Απριλίου 2000 ΠΑΣΟΚ Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Σημίτη 1996 (Σεπτέμβριος)

Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1996

13 Απριλίου 200010 Μαρτίου 2004 ΠΑΣΟΚ Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Σημίτη 2000

Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 2000

Κωνσταντίνος Α. Καραμανλής
(1956)
  10 Μαρτίου 200419 Σεπτεμβρίου 2007 Νέα Δημοκρατία Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Α. Καραμανλή 2004

Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 2004

19 Σεπτεμβρίου 20076 Οκτωβρίου 2009 Νέα Δημοκρατία Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Α. Καραμανλή 2007

Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 2007

Γεώργιος Α. Παπανδρέου
(1952)
  6 Οκτωβρίου 200911 Νοεμβρίου 2011 ΠΑΣΟΚ Κυβέρνηση Γεωργίου Α. Παπανδρέου

Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 2009

Λουκάς Παπαδήμος
(1947)
  11 Νοεμβρίου 2011 - 16 Μαΐου 2012 ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ (στήριξη από ΛΑΟΣ μέχρι 10/2/2012) Κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου. Διορισμός ύστερα από την παραίτηση της κυβέρνησης Παπανδρέου.
Παναγιώτης Πικραμμένος
(1945)
  16 Μαΐου 2012 - 20 Ιουνίου 2012 Υπηρεσιακή κυβέρνηση Υπηρεσιακή κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμμένου, Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας για διεξαγωγή εκλογών, ύστερα από την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής μετά τις Ελληνικές βουλευτικές εκλογές Μαΐου 2012.
Αντώνης Σαμαράς
(1951)
  20 Ιουνίου 2012 - 26 Ιανουαρίου 2015 Νέα Δημοκρατία, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ (στήριξη από ΔΗΜΑΡ ως 21/6/2013) Κυβέρνηση Αντωνίου Σαμαρά

Ελληνικές βουλευτικές εκλογές Ιουνίου 2012. Την κυβέρνηση στήριζαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ μέχρι τον Ιούνιο του 2013 οπότε η ΔΗΜΑΡ απέσυρε τους υπουργούς της με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Αλέξης Τσίπρας
(1974)
  26 Ιανουαρίου 2015 - 27 Αυγούστου 2015 ΣΥΡΙΖΑ, με τη στήριξη των ΑΝΕΛ Κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα Ιανουαρίου 2015

Ελληνικές βουλευτικές εκλογές Ιανουαρίου 2015.

Βασιλική Θάνου
(1950)
  27 Αυγούστου 2015 - 21 Σεπτεμβρίου 2015 Υπηρεσιακή κυβέρνηση Υπηρεσιακή κυβέρνηση Βασιλικής Θάνου 2015, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Τσίπρα και την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής.

Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Ελλάδας

Αλέξης Τσίπρας (1974)   21 Σεπτεμβρίου 2015 - Σήμερα ΣΥΡΙΖΑ, με τη στήριξη των ΑΝΕΛ Κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα Σεπτεμβρίου 2015.

Ελληνικές βουλευτικές εκλογές Σεπτεμβρίου 2015.

2η περίοδος διακυβέρνησης.

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Εκδοτική Αθηνών, Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τ. 13ος, σ. 220, Αθήνα 1977
  2. Εκδοτική Αθηνών, Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τ. 13ος, σ. 228, Αθήνα 1977
  3. Εκδοτική Αθηνών, Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τ. 13ος, σ. 236, Αθήνα 1977
  4. Εκδοτική Αθηνών, Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τ. 13ος, σσ. 292-95, Αθήνα 1977
  5. Ντάγκλας Ντέικιν, ό.π., σελ. 424
  6. 6,0 6,1 Το νέον Υπουργείον της 14 Οκτωβρίου 1890[νεκρός σύνδεσμος]
  7. Ντάγκλας Ντέικιν, ό.π., σελ. 433
  8. Ντάγκλας Ντέικιν, ό.π., σελ. 428
  9. Ντάγκλας Ντέικιν, ό.π., σελ. 430
  10. Σπυρίδων Μαρκεζίνης, Πολιτική Ιστορία της Συγχρόνου Ελλάδος, τ. 2 (1922-1924), σ. 121, Αθήνα 1973, Πάπυρος
  11. Σπυρίδων Μαρκεζίνης, Πολιτική Ιστορία της Συγχρόνου Ελλάδος, τ. 2 (1922-1924), σ. 122, Αθήνα 1973, Πάπυρος
  12. Εκδοτική Αθηνών, Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τ. 15ος, σ. 259, Αθήνα 1978
  13. [1]
  14. Διάγγελμα Αντιβασιλέα Αρχιεπισκόπου Αθηνών Δαμασκηνού για το σχηματισμό νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης (8.8.1945)

ΠηγέςΕπεξεργασία

  • Εκδοτική Αθηνών, Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τόμοι 13ος-16ος, Αθήνα 1977-2000
  • Εκδοτική Αθηνών, Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό, τόμοι 10, Αθήνα 1990
  • ΜΙΕΤ, Ντάγκλας Ντέικιν, Η Ενοποίηση της Ελλάδας, 1770-1923, Αθήνα 1984 (Β' Έκδοση)
  • Πάπυρος, Σπυρίδων Μαρκεζίνης, Πολιτική Ιστορία της Συγχρόνου Ελλάδος, τόμοι 1-4, Αθήνα 1973
  • Το ΠΟΝΤΙΚΙ, Γρ. Τζιοβάρας, Τα υπουργεία μας (Κυβερνήσεις 1833-1996), Αθήνα 1997
  • 20ος Αιώνας, Γιάνης Κορδάτος, Ιστορία της Ελλάδας, τομ. 11-13, Αθήνα 1958
  • Νεόκοσμος, Φοίβος Ν. Γρηγοριάδης, Οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας (1828-1978), Αθήνα 1978
  • Τύπος της εποχής 1833-2007
  • Ανδρέας Γ. Δημητρόπουλος, Οι Ελληνικές Κυβερνήσεις 1843-2004, Αθήνα 2004
  • Αντώνης Μακρυδημήτρης, Πρωθυπουργοί της Ελλάδος 1828-1997, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης, Β΄ έκδοση, Αθήνα 2001

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία